pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:864/1162)

PLACUSZKI KAKAOWE 215

Placuszki kakaowe z nadzieniem serowo-bananowym z masłem orzechowym podawane na ciepło stanowią pyszne śniadanie, które poprawia nastrój. Można je także przełożyć, polać czekoladą i wstawić do lodówki. Podawane na zimno smakują jak doskonałe ciacho i mogą pełnić funkcję deseru :-) Składniki: 1,5 szklanki mąki 50 g masła 2 jajka 1 szklanka kefiru lub maślanki 2-3 łyżki cukru pudru(...)pieczenia oraz sól. Masło roztapiamy. W drugiej misce miksujemy jajka z kefirem/maślanką. Dodajemy powoli roztopione masło, nie przerywając miksowania. Do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche. Mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 min. Patelnię rozgrzewamy. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu lub możemy posmarować powierzchnię odrobiną masła. Placuszki odwracamy na drugą stronę, gdy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza

Kuchnia MagdaLeny
Zaguby, sery i wędliny Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski – część III 234

podpuszczkowe, wytwarzane z ciepłego mleka krowiego, zaprawionego naturalną podpuszczką cielęcą. Dodawane są zioła, naturalne przyprawy. Powstają również sery wędzone, oczywiście naturalnie drewnem olchowym. No i w ofercie jest również pyszny twarożek. Do produkcji majonezu i wyrobu pasztetu używane są jajka ze specjalnie założonego Zakładu Produkcji Jaj Konsumpcyjnych (takie przepisy). Pani Grażyna piecze również chleb i bułki do pasztetów Upieczone bułki(...)jest dobry pomysł. W Drohiczynie jest restauracja Zamkowa, której właścicielką jest pani Teresa Nazarczuk. Można tam, między innymi, zjeść dania regionalne.  Kiszkę ziemniaczaną, babkę ziemniaczaną,  zaguby (w cieście pierogowym farsz z surowych, tartych ziemniaków, podsmażonych z boczkiem i cebulką),  pierogi. Są to proste dania, których głównym składnikiem są ziemniaki. Brakuje może trochę warzyw, ale raz na jakiś

królestwo garów
Gofry z kaszy jaglanej 180

Sezon przetworowy w pełni. Właśnie robiłam trzeci kurs do spiżarni z koszem wypełnionym słoikami i butelkami z różnymi pysznymi rzeczami, kiedy moim oczom ukazała się GOFROWNICA. Urządzenie nieużywane od lat, zapewne dużo starsze ode mnie, ale gofry zawsze z niego wychodziły cudowne (a może to jednak zasługa mamy, że były takie dobre?). Postanowiłam poeksperymentować troszkę i tak powstały gofry(...)która nie lubi kasz. Ba, nawet się nie domyśliła, z czego się składają. Gofry podałam z pudrem i sezonowymi owocami- truskawkami i jagodami. Żałuję, że przygotowałam najmniejszą możliwą porcję ciasta, z której wyszły cztery ciastka. Eksperyment z pewnością nieraz powtórzę. Nie tylko w wersji na słodko, ale także w wytrawnej- w cieście nie ma cukru. I dodawać go nie radzę

Wrzosowa Polana
Ciasteczka czekoladowe z orzechami 247

Pyszne chrupiące ciasteczka z gorzką czekoladą i orzechami. Mniam <3 Ciasteczka inspirowane są przepisem z książki "Thermomix. Kulinarne ABC". Zapraszam do przygotowań! Składniki na 30 ciasteczek (2 blaszki): 130 g miękkiego masła 100 g białego cukru 100 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 jajko 180 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki(...)wanilią i jajko. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Nie przerywając ubijania dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli (jeżeli mikser nie daje rady, zagniatamy ciasto ręcznie). Dodajemy czekoladę, orzechy i migdały, mieszamy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Przy pomocy dwóch łyżeczek z ciasta formujemy kuleczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

My Culinary Art
Kluski na parze z truskawkami 258

piątkowy poranek zapraszam na pyszne kluski na parze z truskawkami. Kluski zasmakują szczególnie dzieciom. Z doświadczenia wiem, że mali smakosze mogą się nimi zajadać bez końca.  Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest doskonały. Kluski możemy parować z specjalnym garnku do gotowania na parze, parowarze lub zwykłym garnku. Kiedy chcemy parować w zwykłym garnku musimy(...)soli, 250g truskawek, 100g masła, 3 łyżki cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajko i sól. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę. Na końcu do ciasta wlewam rozpuszczone i przestudzone masło (margarynę). Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę, lekko rozwałkowuję i kroję na kwadraty

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kluseczki szpecle ze szpinakiem (Spätzle di spinaci) 231

obiad proponuj ę  Wam pyszne kluseczki ze szpinakiem, "sp ätzle", które s ą  charakterystyczne dla kuchni niemieckiej i tyrolskiej. Kluseczki przygotowywane s ą  na bazie jajek i m ą ki, mogą być  tez z dodatkiem szpinaku. Zazwyczaj w Niemczech podaje si ę  je  z kawałkami boczku(...)dokładnie mieszamy. Możemy również delikatnie zmiksować, aby uzyskać kremową masę. Do szpinakowej masy stopniowo dosypujemy mąkę, ciągle mieszając. Ciasto na kluseczki odstawiamy pod przykryciem na ok. 15 min. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Z ciasta formujemy kluseczki. Są na to dwie metody. Pierwsza to najprostsza metoda

La grande e la piccola cuoca
Placki ziemniaczano - cukiniowe z żółtym serem, jogurtem i suszonym pomidorem. 166

się dzisiaj zachciało placków ziemniaczanych, a że miałam w domu cukinię to postanowiłam połączyć  ze sobą te dwa warzywa. Do placków dodałam żółty ser i cebulę, wyszły pyszne i chrupiące. Jako dodatek proponuję jogurt naturalny lub kwaśną śmietanę, u mnie oczywiście jeszcze kleksik z suszonego pomidora które uwielbiam :) Zapraszam :) Składniki : 800 g obranych ziemniaków 400 g cukini 1 duża(...)smaku.Wszystko dobrze wymieszać.Jeśli cukinia będzie bardzo soczysta to po starciu przełóżcie ją na sitko i odsączcie z nadmiaru soku. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką porcje ziemniaczanego ciasta, piec z obydwu stron na złoty kolor.Podawać z jogurtem lub śmietaną. Proporcje oczywiście możecie zmniejszyć.  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Urodzinowy tort Mimi z musem czekoladowym, truskawkami i ganache 205

miała urodziny i to do tego 18 - ste. Z tej okazji zrobiłam jej mega wypasiony tort czekoladowy z musem czekoladowym i truskawkami. Tort poszedł w mgnieniu oka.  Był pyszny, bo oczywiście czekoladowy. <3 Składniki na biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru(...)formy (może być wyłożona papierem lub nasmarowana masłem/olejem i później obsypana bułka tartą) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe. Wykładamy ciasto z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Przepis na Domowe Solanki 193

Witam serdecznie Przepis na pyszne domowe solanki , są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 8 solanek 500 g mąki pszennej 300 ml letniego mleka 25 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli do pomalowania solanek przed pieczeniem : kilka łyżek mleka i kminek wymieszany z solą do posypania solanek Link do filmu(...)się puszysty jak pianka. Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę , sól , mleko i wszystko razem mieszam w misce łyżką aż składniki wstępnie się połączą Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 3 – 4 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką , nakrywam ściereczką

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Paszteciki z Mięsem z Ciasta Drożdżowego 399

Witam serdecznie Propozycja na pyszne paszteciki z farszem mięsnym, farsz jest bardzo dobry, wilgotny a paszteciki bardzo smaczne. Idealnie nadają się do podania z czystym czerwonym barszczem i nie tylko. Polecam wypróbować przepis na paszteciki. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 45 szt pasztecików na farsz: 600 g mięsa przed gotowaniem  użyłam wieprzowego ale może być cielęce(...)duża szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka papryki słodkiej duża szczypta pieprzu cayenne lub papryki ostrej do smaku sól, pieprz olej do smażenia farsz możemy wykorzystać do przygotowania pasztecików z ciasta drożdżowego, półkruchego  lub francuskiego na ciasto: 340 g (2 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej 150 ml letniego mleka 2 żółtka 2 łyżki oleju 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka

Uwaga Babcia Gotuje
Korzenne sucharki świąteczne 236

Korzenne sucharki należą do adwentowej tradycji. Idealne do różnego rodzaju serów i glögg. Uwielbiam świąteczne wypieki ale chyba najbardziej lubię piec małe ciasteczka, przeróżne w smaku i konsystencji. Pyszne ciasteczka, które można przechowywać w metalowym pudełku przez długi okres czasu… Ciasteczka , biscotti , sucharki zawsze mam pod rąką dla niespodziewanych adwentowych gości…Tak kochani, dzisiaj pierwsza adwentowa niedziela(...)180ºC bez termoobiegu. Zmiksuj jajka, żółtka i cukier na puszystą masę. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i zmiksuj. Ciasto będzie lepkie i gęste ale takie ma być. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia wyłóż 3 równe porcje ciasta i uformuj długie o szerokości 10 cm. Posmaruj lekko roztrzepanym białkiem

codojedzenia
Pieczone knedle ze szpinakiem (bezglutenowe) 184

Pyszne, delikatne, leciutkie dzięki pianie z białek.  Można je nadziewać czym się chce. Farszem z jarmużu, a może śliwki, jabłko na słodko? Dowolnie. Jak podpowiada Wam wyobraźnia. ok 700 gram ziemniaków mącznych, ugotowanych i przeciśniętych przez praskę, wystudzonych 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 3 jaja w tym jedna do posmarowania wierzchu sól do smaku Farsz: paczka rozmrożonego szpinaku paczuszka(...)razem, wlać wino i odparować.   Lekko wystudzić Do wystudzonych ziemniaków dodać 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną ( dosypcie więcej jeśli będzie za lepkie) i pianę z 2 białek. Wyrobić ciasto. . Ciasto podzielić na równe części . Uformować kulę rozpłaszczyć, a  środek nadziewać farszem. Zalepić, uformować knedel, obtoczyć w kaszce kukurydzianej i układać na blasze. Wszystkie posmarować rozmąconym jajem. Piec

AZgotuj!
Śniadaniowe mini-bułeczki 166

Zapach aromatycznych bułeczek to jeden ze zwiastunów pysznego śniadania. Chyba tylko fakt, że śniadanie przy świecach zdarza się bardzo rzadko sprawił, że jeszcze nie ma świeczek zapachowych o tym aromacie Zatem, chcąc cieszyć się wonią świeżych bułeczek, musimy je upiec. Na szczęście ze sprawdzonym przepisem nie jest to takie trudne! Do przygotowania ok 40 małych bułeczek potrzebujemy(...)szynki (ja pominęłam) Mąkę wraz z proszkiem, serkie, olejem oraz mlekiem umieszczamy w misce i mieszamy łyżką do otrzymania jednolitej konsystencji. Dodajemy przyprawy, ser oraz warzywa i zagniatamy ciasto. Formujemy kulki jednakowej wielkości i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termo obieg) i pieczemy ok 10 – 15 minut, aż bułeczki się

Szybko Tanio Smacznie
Jagodzianki 298

Lepszych jagodzianek nie znajdziecie! Te są fenomenalne- pyszne, mięciutkie i nadziane po same brzegi jagodami- u mnie leśnymi. A jak cudownie pachną- o mamuniu ;)  Biegnijcie na bazar po jagody i przygotujcie je dla swoich najbliższych, będą zachwyceni.  Polecam bardzo. Przepis pochodzi z Kulinarne Szaleństwa Margarytki Jagodzianki podałam na porcelanie Bogucice- kolekcja Rajski Ogród Składniki: o,5 kg mąki(...)mąką ziemniaczaną oraz z cukrem, odstawić. Mąkę przesiać dodać drożdże, jogurt naturalny, oliwę z oliwek, masło, ciepłe mleko, sól, całe jajko i 2 żółtka, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (jest ono dość luźne- można delikatnie podsypać ale nie za dużo, żeby ciasto nie było twarde). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie

Krakowskie smaki Ani
Ciasteczka "České koláče" 232

wyrośnięty rozczyn.Wyrabiamy miękkie, lśniące ciasto. Przekładamy do dużej miski wysmarowanej masłem, posypujemy mąką, przykrywamy ścierką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na co najmniej 30-60 minut. Ciasto powinno podwoić objętość. 3. Przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, wałkujemy na placek o grubości ok. 4mm, wycinamy kwadraty (wielkość dowolna, ja robiłam małe ok. 5cmx5). Na każdym kwadracie kładziemy łyżeczkę(...)minut. Najlepiej sprawdzić po 8-9 minutach i ewentualnie przełożyć blachę. 5. Gotowe ciastka powinny być złoto-pomarańczowe; wykładamy, jeszcze ciepłe smarujemy masłem, posypujemy cukrem pudrem. Pyszne! Uwagi: - należy bardzo dokładnie i porządnie zlepiać rogi ciastek, ponieważ podczas pieczenia mają tendencję do rozklejania się, - zbyt rzadkie powidła lub dżem będą wypływać podczas pieczenia, dlatego najlepsza jest twarda marmolada, - ciastek

Kuchnia Prezydentowej
żurawinowo-waniliowe bezglutenowe mini babki 178

koszyczka! :) Przy okazji chcę także życzyć zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Wielkiejnocy dla wszystkich czytelników chili&sugar! Mam nadzieję, że spędzicie je miło, w rodzinnym gronie, zajadając pysznymi smakołykami :) ŻURAWINOWO-WANILIOWE BEZGLUTENOWE MINI BABKI przepis autorski // ok. 7 babeczek ~100g mąki gryczanej ~150g mąki ryżowej ~50g kisielu o smaku żurawinowym + opcjonalnie szczypta czerwonego barwnika spożywczego ~łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)miski, w której było 175g mąki (tej bez kisielu) dodajemy ekstrakt waniliowy. Przygotowujemy foremki na babeczki. Nakładamy do nich po łyżce masy jasnej i czerwonej, postępujemy tak do wykończenia ciasta. Babeczki pieczemy ok. 15-20 minut (do suchego patyczka) w 180*C. Po ostudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Serowo-czosnkowe gofry, z sadzonym jajkiem i bekonem 184

Idealna propozycja na śniadanie, kiedy w domu zabraknie Wam chleba. Pyszne, chrupiące gofry z jajkiem sadzonym, z płynnym żółtkiem i podpieczony bekon. Niebo w gębie. Kombinacji tego typu śniadania jest sporo - można dodać plastry awokado, paprykę, pomidor - co tylko zachcecie. Gofrowe śniadanie zostaje u nas na dłużej :) 'serowo-czosnkowe gofry z sadzonym jajkiem i bekonem' Składniki: - 160g mąki pszennej (niepełna(...)soli. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, granulowany czosnek, starty ser żółty, dodać żółtka i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać, delikatnie białka i wymieszać. Gofrownicę rozgrzać. Wylewać porcjami ciasto i piec, aż gofry będą złote. Na każdego gofra położyć podsmażony na złoto bekon i jajko sadzone. Przykryć drugim gofrem i podawać. Smacznego

CookYourself
Chleb pszenno - żytni na zakwasie - Tatterowiec 237

nadprodukcja zakwasu. Ten przepis jest idealny, by owe nadmiary upłynnić. To jeden z pierwszych chlebów jakie piekłam. Postanowiłam dziś przypomnieć trochę zakurzony i zapomniany przepis , bo warto. Chlebek jest pyszny i bardzo prosty do zrobienia. Neutralny w smaku, wilgotny i pachnący. Bardzo długo zachowuje świeżość dzięki dużej ilości mąki żytniej. Piekę go niestrudzene, to chleb który nie może się znudzić(...)bardzo wzbogacają smak chleba. Przy tym przyspieszają jego wyrastanie. Oczywiście można ich dodatek zupełnie pominąć. Wydłuży to jednak znacznie czas wyrastani. Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucam do misy robota. Wyrabiam ciasto, stopniowo dolewając wody. Ma być luźne i lepkie. Przygotowuję foremkę. Smaruję olejem i wysypuję otrębami, dzięki czemu moje chleby nigdy nie przywierają. Przekładam ciasto do foremki. Górę chleba wyrównuję zwilżoną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierniki. 170

dwóch jednakowych pierniczków i w tym leży ich piękno. Przepis ten dostałam przed laty od mojej koleżanki Lilii i zagościł na stałe w moim domu- pierniczki są pyszne po prostu. Na życzenie czytelników jeszcze kilka zdjęć pierniczków.     SKŁADNIKI: 3kg. mąki 1 kg. cukru 1 masło śmietankowe 1 masło roślinne 2 łyżki białego smalcu 4 paczki korzeni 3 łyżki(...)dodajemy miód i wszystkie tłuszcze, studzimy, mąkę wsypujemy do miski razem ze wszystkimi suchymi dodatkami, jajka ubijamy, dodajemy zimny karmel z dodatkami, zaparzony amoniak, łączymy z suchymi produktami, wyrabiamy ciasto, aż będzie lśniące, wkładamy do lodówki na noc, pieczemy następnego dnia w temp. 180 stopni około 15 min.  A teraz tylko rodzinne malowanie

Kuchnia Beaty
"Pijane" Faworki . 215

Powiedział Bartek ,że dziś tłusty czwartek - A Bartkowa uwierzyła pysznych pączków nasmażyła " A właśnie ,że nie  .... :) U mnie dziś faworki . Piekę je tylko raz do roku (właściwie nie wiem dlaczego ) i chyba jednak bardziej ku nim się skłaniam niż ku pączkom w tłusty czwartek. Dziś przepis na faworki z piwem Ponoć z przepisu M. Gessler .   Są wyjątkowo kruche(...)naczynia z miarką , bądź do szklanki i dopełnić piwem do pojemności 250 ml Wymieszać. Mąkę przesiać do miski , dodać sól i proszek do pieczenia. Wlewać masę piwną i zagniatać ciasto. Trzeba na to poświęcić kilka minut aby zapewnic sobie chrupkie delikatne faworki. Gdy już ciasto będzie jednolite i elastyczne odłożyć na ok 10 min pod przykryciem. Odrywać kawałki ciasta

Malinowa Kawiarenka
Batoniki owsiane z białą czekoladą 185

szczęśliwa. Szczególnie, że od razu po ich zrobieniu, wędruję do mego Lubego, który obchodzi imieniny (buziak!). A od soboty, praca, praca, praca.. Jak to mówią - chciałam to mam :) Pysznego dnia! (Ja chcę lato!) " Składniki: 200g masła 4 łyżki   miodu 80g brązowego cukru 150 g płatków osianych 100g mąki pszennej Szczypta soli Garść orzechów laskowych około 30g Dwie garstki(...)przekładamy do kwadratowej brytfanki. Wierzch ugniatamy i posypujemy zmielonymi migdałami. Pieczemy 25 minut w 180`C. Białą czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika i wierzch zalewamy białą czekoladą, równo rozsmarowując. Kroimy na małe kwadraty (u mnie 16 szt., można pokroić na 20). Smacznego

Słodkie Przyjemności
Makaron chili z królewskimi krewetkami w rozmarynowej oliwie 236

pozycji zero, podsypując mąką , dostosowując grubość ciasta pod swoje wymogi. - ciasto przepuszczamy przez nożyki tnące i makaron delikatnie oddzielamy i pozostawiamy na stolnicy, aby podeschło - gdy nie mamy maszynki ciasto rozwałkujemy na dość cienki prostokąt obsypujemy mąką i zwijamy rulon po czym tniemy na ok 1 cm paski po czym postępujemy jak wyżej. - krewetki całkowicie rozmrażamy - rozgrzewamy patelnię z oliwą(...)dodatki w ilości nam pasujące :) i posypujemy dodatkowo listkami świeżego rozmarynu jest przepyszny i na mojej liście top makaronu jest na 2 miejscu zaraz po ( carbonara klik ) i równie pyszne danie na "walentynki" i nie tylko

Basia w kuchni
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 366

Duszone mięso z tradycyjnymi kluseczkami przywodzi na myśl domowy, rodzinny obiad. Niektórzy mogą wyobrażać sobie, że takie rarytasy wymagają dużej ilości czasu i pozostawiają po sobie

Nerds Kitchen
33. Zapach róży, czyli drożdżowe kruche rogaliki z nadzieniem. 238

jest bardzo pochmurno, humory nadzwyczaj nam dopisują. A jak u Was? Dla niepocieszonych pogodą, lub dla tych, którzy chcą świętować dobry nastrój i swoje zwycięstwo nad deszczowymi chmurami polecamy pyszne rogaliki na które przepis już za chwilę poniżej.   Babcine zeszyty z przepisami są niezastąpione. Wyjątkowe receptury sprzed lat, tak naprawdę banalnie proste, przywracają nam, naszym rodzicom wspomnienia niepowtarzalnych(...)śmietany wrzucić do miski i zagnieść. Margarynę najlepiej posiekać, aby szybciej i łatwiej połączyła się z mąką. Drożdże rozmieszać w miseczce ze śmietaną, a następnie dodać do zagniecionego wcześniej ciasta. Gnieść do uzyskania miękkiego, ale nie kruszącego się ciasta. Uformować gruby wałek i podzielić ciasto na 5 części. Jedną z nich położyć na stół/ stolnicę (resztę schować do miski

Symfonia Smaków
Bezglutenowe i wegańskie muffiny bez cukru - przepis podstawowy 223

Muffinki są dobre na każdą okazję, w wykonaniu banalne a jakie dobre. Te są wegańskie, bez glutenu i bez cukru, a więc zdrowsze od standardowych a

pyszne zdrowości
Pancakes 2 wg Aleex 211

pancakesy, które doskonale z nią smakują. Pancakesy to tradycyjne, grube naleśniki, zwykle serwowane na śniadanie w amerykańskich domach. Bardziej kojarzą się z placuszkami, ale bez względu na określenia, są pyszne. Jeśli jeszcze ich nie robiliście, koniecznie spróbujcie. Tym bardziej, ze ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę. Ja wykorzystałam przepis z kwestii smaku , ale na blogu jest też inny. Z obu pancakes(...)pieczenia i cukrem. 5. Na końcu dodać masło. Wymieszać. 6. Odstawić na 15 minut. 7. Smażyć na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby ciasto mogło wyrosnąć. 8. Placuszki delikatnie przewracać na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki. 9. Odkładać na kratkę, aby pancakes lekko przestygły. 10. Następnie układać na stosik. 11. Podawać z syropem klonowym

W mojej kuchni
Pełnoziarnista klasyczna pizza z szynką 313

zabić nudę w domu. Film, lampka wina i coś do jedzenia. Taki był plan. #Ciastki? Zamawiamy coś? Niee, zbyt banalne. Chwila w kuchni, kilka minut w piekarniku i miałyśmy pyszną kolację. Pełnoziarnistą pizze z samymi smakowitymi, zdrowymi dodatkami. Smakowała nawet członkowi rodziny, który jest "nie do końca przekonany do #healthylifestyle".  Może Tobie również zasmakuje? :) Składniki na 1 pizzę(...)Mąkę przesiewamy razem z solą. Drożdże zalawamy 2 łyżkami ciepłej wody. Dodajemy cukier i łyżeczkę mąki. Gdy na zaczynie pojawi się pianka dodać do przesianej mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto wyrabiamy z dodatkiem oleju rzepakowego i ok. 2/3 szkl. ciepłej (nie gorącej) wody. Powinno być lekko wilgotne. Formujemy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min i przykrywamy ściereczką

Czarnawisienka
Wyniki konkursu 207

będzie więcej zgłoszeń..Z tych zgłoszeń ,które otrzymałam wybrałam 3 propozycje , które zostaną nagrodzone..Osoby , które wygrały proszę o adresy do wysyłki nagrody- przekażę sponsorowi nagród..A oto pyszne propozycje potraw z wykorzystaniem sosów Folwark. Pikantny biszkopt z parówkami p.Katarzyny Składniki: Biszkopt: 1. 1 szklanka mąki 2. 1,5 szklanki mleka 3. 3 jajka 4. 1/2 łyżeczki pieprzu 5. Przyprawa(...)kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy parówki i cebulę. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i mieszamy. Smażymy na małym ogniu około 10 minut. 3. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z ciastem. Wlewamy do wysmarowanej margaryną tortownicy. Wkładamy cebulę i parówki. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 minut. 4. Upieczony biszkopt przed podaniem polewamy ketchupem premium Folwark. Mikro pyraburgery

Moje domowe kucharzenie
Bułki maślane 156

Pyszne i bardzo proste bułeczki maślane posmakują małym i dużym łasuchom. Idealne na śniadanie i na podwieczorek. Serdecznie polecam:) Przepis (zmodyfikowany nieznacznie przeze mnie) pochodzi z blogu  Moje Wypieki . Składniki na około 26 bułeczek : 150 g masła  500 ml mleka 40 g świeżych drożdży pół łyżeczki soli 100 - 150 g cukru  około 1 kg mąki(...)stopni. Trochę płynu odlać do oddzielnego naczynia i rozpuścić w nim świeże drożdże. Dodać resztę tłuszczu z mlekiem, sól, cukier, rodzynki i około 3/4 przygotowanej mąki. Wyrobić ciasto , dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość.  Uformować gładkie i równe kule

cucinare
116. Nieco tropikalnie czyli: tarta z mango i białą czekoladą na kruchym spodzie. 256

wymarzoną wiosnę będziemy musieli poczekać. Miejmy jednak nadzieję, że to już niedługo potrwa i te kroki będą naprawdę wielkie (; Dziś mimo późnej pory chciałybyśmy zaprosić Was na kawałeczek bajecznie pysznej i lekkiej tarty z plastrami mango i kremem na bazie śmietanki i białej czekolady.. Rewelacyjnie komponuje się z ziołowym smakiem świeżego tymianku.. Zarówno rodzinni "degustatorzy(...)mieszamy. Mąkę z masłem łączymy przecierając palcami lub siekając nożem aż do otrzymania konsystencji kruszonki, kolejno dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy dłońmi aż do uzyskania zwartego i jednolitego ciasta. Spłaszczamy je, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.  Piekarnik nagrzewamy do 190*C  (termoobieg). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość

Symfonia Smaków
Kluseczki z kapustą. 334

Gotowana kapusta kiszona to pyszny dodatek do wielu mięs.Ja bardzo ją lubię dziś przygotowałam ją z pysznymi kluseczkami, które bardzo łatwo można przygotować. SKŁADNIKI: kiszona kapusta  cebula słonina liść laurowy vegeta 1 łyżka mąka woda, pieprz, sól  WYKONANIE: Kapustę pokroić, wrzucić do garnka zalać zimną wodą, dodać liść laurowy i zagotować, Kiedy kapusta jest miękka odcedzić(...)jednolitą masę i dodać do kapusty. Przepis na kluseczki: SKŁADNIKI: 2 jajka około 20-30 dag. mąki 1/3 szkl. mleka  WYKONANIE: Połączyć jajka, mleko, mąkę- konsystencja gęstego ciasta naleśnikowego, łyżkę moczymy w gorącej wodzie i kładziemy kluski do wrzątku z vegetą, kluski gotujemy dwie minuty po wypłynięciu, następnie podsmażamy na odrobinie tłuszczu ze skwarkami (ja posypuję kluseczki jeszcze przyprawą

Kuchnia Beaty
Piernikowy sernik z rosą 254

blogowania. Co jakiś czas postaram się coś tu wrzucić bo nie chcę przestać szyć ani pichcić.         A tymczasem zapraszam na coś pysznego - popularny i niezawodny sernik z rosą w wydaniu bożonarodzeniowym. Był przebojem moich tegorocznych świąt i na pewno zagości u nas na dobre bo jest naprawdę wyśmienity - delikatny, aromatyczny, bardzo świąteczny(...)pierniczków Marco z Biedronki)  Beza: - 4 białka - 1/2 szklanki cukru Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Blaszkę (moja miała wymiary 20cm x 36cm) smarujemy tłuszczem. Składniki na spód zagniatamy. Wylepiamy ciastem dno blaszki i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min. W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki masy serowej i miksujemy ją ok 5 min na gładką masę. Masa będzie rzadka

happycreatiff.blogspot.com
Makaron czekoladowo- cynamonowy z wytrawnym sosem truskawkowym plus sposób jak zrobić ten makaron 269

podsypując sobie ciasto mąką, aby się nie posklejało przy końcowej fazie - wałkujemy na początek 3-4 razy na pozycji 0 oraz 1 potem już doprowadzamy do uzyskania odpowiedniej formy ciasta i tak kolejno z każdą porcją - gdy nie mamy maszynki to rozwałkujemy na cienko składamy w rulonik posypując w środku mąka, aby się nie posklejał i odcinamy paseczki(...)sokiem z cytryny. - makaron gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po ugotowaniu podajemy z sosem i kawałkami truskawek, oraz z listami świeżej bazylii .  Jest to coś innego i pysznego. Można świetnie zaskoczyć ukochaną osobę na walentynki

Basia w kuchni
Polskie warzywa w orientalnej odsłonie. 434

orientu. Przepis przygotowany na potrzeby konkursu z firmą Iglotex.  Do wyboru miałam różne rodzaje warzyw na patelnię, po polsku były najbliższe mojemu sercu ;).  Wyborne warzywa, smażone w pysznej chrupkiej tempurze z piwem. Podawane z sosem sojowym, słodkim chili czy teriyaki popieszczą Wasze kubki smakowe tak, jak moje i mojej rodziny.  Polecam i gorąco zachęcam do głosowania(...)zimne piwo, mieszamy dokładnie i wstawiamy na chwilę do lodówki. Rozmrożone warzywa osuszamy delikatnie na ręczniku papierowym, Rozgrzewamy dobrze olej na głębszej patelni. Osuszone warzywa zanurzamy we wcześniej przygotowanym cieście i ostrożnie wkładaj porcjami do gorącego oleju, Smażymy ok 3-4 minuty do czasu, aż będą chrupiące i złociste. Wyjmujemy odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podajemy gorące

Malinowe Pocałunki
Ciastka z nutellą i orzechami laskowymi 405

Pyszne, podwójnie orzechowe ciasteczka, które zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych, bo kto nie lubi nutelli  J Bardzo chrupiące i szybkie w przygotowaniu.   Ciastka z nutellą i orzechami laskowymi Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 120 g miękkiego masła 100 g nutelli 1/2 szklanki brązowego cukru 1 jajko(...)aromat waniliowy. Do mokrych składników dodajemy suche i miksujemy. Do gotowej masy wsypujemy orzechy i mieszamy łyżką.   Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z ciasta formujemy kulki, układamy na blaszce, zachowując dość spore odstępy, spłaszczamy aby uzyskać kształt ciasteczek.   Pieczemy przez około 13-15 minut, aż ciastka się zarumienią

Mania Gotowania
Ciasto kokosowe z galaretką malinową 380

Serdecznie zapraszam na szybkie ciasto. Samo mieszanie składników to ok 5 min plus zrobienie galaretki. Naprawdę warto- bo efekt przerośnie nasze wyobrażenie - o przepysznym cieście :) Palce lizać :) Zaczynamy :) Składniki: 225 gr masła 225 gr self raising* mąki 225 gr drobnego cukru 4 jajka 100 gr wiórków kokosowych puszka owoców- ja użyłam malin 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru(...)galaretkę. Owoce wlewamy do garnka, dodajemy make ziemniaczaną, mieszamy. Jeżeli owoce były w zalewie bez cukru dodajemy cukier. Zagotowujemy. I galaretka gotowa. :) Prawda , że było szybko ? :) I do tego pysznie - smacznie. Zapraszam

Smaki Edyty
Sycylia naszym okiem 215

połączenie zimnego mleka z kawą. Oczywiście początkowo zamówiłam "latte freddo"- dopiero po chwili do mnie dotarło, że dostanę zimne mleko. Pan sam zaproponował dolać do niego espresso- to było pyszne! Wzmocnieni lodami i kawą dotarliśmy do kolejki linowej- zero ludzi, wygodne samochodziki i piękny widok na Trapani podczas wjazdu nastroiły nas bardzo pozytywnie. Po drodze umilałam sobie czas fotografując kwiaty(...)puchatą bułkę z dwoma gałkami lodów doszedł nieco do siebie. Same lody są na Sycylii przepyszne, a połączenie z brioszką jest genialne- to co się rozpuści wsiąka w drożdżowe ciasto, które później zjada się ze smakiem. Z lekkim wstydem przyznam, że jedliśmy te bułki codziennie. Następnie migdały i pistacje, które rosną lokalnie i dodawane są do większości sycylijskich słodyczy

les mirabelles
Wytrawne placki śniadaniowe 586

Niedzielny poranek to zawsze czas kiedy jest trochę więcej czasu i można przygotować jakieś pyszne, bardziej wyszukane śniadanie. Dzisiaj zdecydowałam się na wytrawne placki, które we wnętrzu kryją wędzony ser, kukurydzę, czerwoną cebulę i drobno posiekaną wędlinę. Najlepiej smakują z serkiem śmietankowym i kiełkami. Z przepisu wychodzi 8 placków. Już dwa wystarczają na syte śniadanie 1 szklanka mąki pszennej(...)jajkiem, olejem i mlekiem. Wędlinę, ser i cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i wymieszać łyżką ze zmiksowaną masą oraz kukurydzą. Na dobrze rozgrzany na patelni olej wylewać chochlą ciasto (masa jest dość gęsta). Smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor. Podawać z serkiem twarogowym, kiełkami i pomidorami

Bullio
Mini rogaliki z masą orzechową 199

średnicy ok. 28 cm.   Każdy placek kroiłam na 8 trójkątów Na każdym trójkąciku ułożyłam łyżeczkę masy orzechowej. Rozsmarowałam na prawie całej powierzchni zachowując margines bez smarowania. Zawinęłam ciasto na rogach od szerszej strony do środka a następnie zwijałam w rulonik i na końcu ukształtowałam rogalik. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Gotowe rogaliki układałam na blaszce wyścielonej papierem(...)pudrem. Wszystkie rogaliki wyłożyłam na półmiski. Jakże apetycznie wyglądały. Kusiły przez chwilę. Bo długo nie uleżały... znikały, znikały aż zostały zjedzone. Bardzo smaczne, kruche i delikatnie miękkie. Po prostu pyszne... Nabraliście ochoty na takie rogaliki? Koniecznie upieczcie w wolnej chwili. Można je przechować w zamkniętym p[pudełeczku, jeśli nie zostaną wcześniej zjedzone. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim

Kuchnia u Krysi
Sezamowe ciasteczka szczęścia 370

pokochacie te ciasteczka. W zasadzie trochę je przypominają, jednakże nie są takie twarde, a bardziej chrupiące i również słodkie oraz mocno sezamowe. Po prostu... przeeepyyyszneee! I sądzę, że pyszne to mało napisane! Nie wiem skąd się wzięła ich nazwa, ale fakt, po spróbowaniu u mnie w pochmurny dzień - pojawiło się słoneczko. Zbieg okoliczności? Nie wiem... W każdym bądź razie(...)puszystości i nadal mieszając - wbić jajko. Mąkę z solą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem/kakao wymieszać w osobnej misce i stopniowo połączyć z masą maślano-jajeczną. Na końcu do ciasta dodać około 3/4 uprażonego sezamu. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki - na około 1 h. Po tym czasie z masy formować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtoczyć

Di gotuje
Chleb z ziarnami na zakwasie 161

Pyszny chrupiący chlebek z ziarnami na zakwasie żytnim. Bardzo często go piekę, jest ulubionym chlebem mojej rodziny. Nie wymaga zbyt dużo pracy, najbardziej lubię go jeść kiedy jest jeszcze ciepły z samym masłem. Składniki: 1 kilogram mąki pszennej chlebowej Stoisław 1 szklanki mąki żytniej razowej typ.2000 Stoisław 3/4 szklanki otrąb owsianych Stoisław 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego(...)Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, miskę przykrywamy ściereczką odstawiamy na godzinę. Po tym czasie ponownie mieszamy, pozostawiamy na dwie godziny pod przykryciem.  Trzy formy (31x12cm) wykładamy papierem do pieczenia . Ciasto chlebowe przekładamy do foremek , wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Foremki przykrywamy ściereczką , ostawiamy na 6 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremki z wyrośniętym chlebem wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Bajeczna Kuchnia
Ciasteczka z jabłkiem 204

Ahhh co to były za ciasteczka! Tak nam posmakowały, że jednego dnia piekłam je dwa razy. Upiekłam prawie 10 blach ciastek, które do następnego dnia nie dotrwały. Pyszne, delikatne w smaku, idealnie słodkie z rozpływającym się w buzi jabłkiem (użyłam gruszkowych) i do tego pachnący cynamon. Ahh czego chcieć więcej?? Polecam z czystym sumieniem. Przepis ten, nawet "awansował" do wpisania(...)przesiać do miski i dodać pokrojone i zimne masło. Posiekać nożem. Dodać drożdże instant*, cukier puder, jogurt i jajka (z żółtkami). Dokładnie wyrobić do uzyskania elastycznego, lekko klejącego się ciasta (w razie konieczności podsypać mąką). Ciasto owinąć w folię spożywczą i spłaszczyć. Umieścić w zamrażalce na 30 minut (lub w lodówce na całą noc). Ciasto musi się schłodzić

CookYourself
Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem 202

Duże, z domowymi bułkami z sezamem, marynowanym ostrym kurczakiem i ogromna ilością warzyw. Domowy a jaki pyszny! Mięso mocno pachnie limonką i ostrymi przyprawami. Bułki z sezamem (6 szt): 350 g maki pszennej 100 ml mleka 1 łyżeczka cukru 10 g świeżych drożdży 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki soli Jajko do posmarowania Sezam Marynowany kurczak: 500 g piersi(...)dodajemy sól. W garnku rozgrzewamy mleko z cukrem (musi być letnie nie gorące), rozkruszamy drożdże. Przelewamy do mąki. Dolewamy wodę oraz roztopione masło. Całość zagniatamy, tak żeby powstało gładkie ciasto. Miskę okrywamy ściereczka i odstawiamy na 1 godzinę (tak żeby ładnie wyrosło). Po tym czasie z ciasta formujemy 6 bułek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy

VioletoweKucharzenie
Murzynek 329

Tłusty Czwartek powinnam dodać post o pączkach itp. Jednak ilość przepisów, które mnie zainteresowały jest tak duża, że nie mogę się zdecydować co zrobić.  Tymczasem przepis na coś pysznego do niedzielnej kawy, gorącej czekolady czy herbatki.  Inspiracja z  blogu Pani Ewy , który mnie zachwyca, serdecznie polecam tam zajrzeć. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej kopiasta łyżeczka sody ponad(...)posiekane). Wylewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką/kaszą manną blaszkę ( u mnie kwadratowa, może być keksówka). Pieczemy ok. 60 minut (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180. Gdy ciasto wystygnie polewamy polewą czekoladową. Mmm Pycha! Zapraszam na Facebooka

NA MOIM TALERZU
Muffinki szpinakowo-jabłkowe 183

Pyszne muffinki szpinakowo-jabłkowe. Miękkie, wilgotne, smaczne. Szpinak jest ledwie wyczuwalny, idealny pomysł aby przemycić go np. dzieciom. SKŁADNIKI: (na 15 standardowych muffinek)  3/4 szkl szpinaku rozdrobnionego* 1/2 szkl dżemu jabłkowego 2 jajka 1/4 szkl oleju 2 szkl mąki 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli *jeśli używamy szpinaku mrożonego, należy(...)cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól - wymieszać razem, a następnie ze składnikami mokrymi.  3. Foremki na muffinki (polecam silikonowe, bo papierowe trochę ciężko się później odklejają) napełnić ciastem do 3/4 wysokości. 4. Piec 20 min w 175 °C. Wystudzić na kratce.   Dla mnie najlepsze były na ciepło, smakowały wtedy po prostu wspaniale! Kilka babeczek zrobiłam w malutkich

Kto ugości moich gości?
KLUSKI JAGLANE, BEZGLUTENOWE 257

szkodzi, wręcz nastraja pozytywnie. Dzisiaj polecam pyszne kluski jaglane. Przygotowane na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem mąk: jaglanej i ziemniaczanej. Kluski są bez jajek, bez mleka, bez glutenu, pyszne, zdrowe, wegańskie dańskie. Nam najbardziej smakowały w wersji na słodko, polane masełkiem i posypane ksylitolem...mniam... :-) Na drugi dzień była wersja podsmażona na oleju kokosowym z dodatkiem masła, te były również(...)malaksera przekładamy kaszę i tofu (lub ser) i miksujemy kilka minut aż masa stanie się w miarę gładka. Masę przełożyć do miski, dodać obydwie mąki i zagnieść energicznie ciasto. Odrywać po kawałku, podsypać delikatnie mąką jaglaną i utoczyć wałek, który następnie kroimy na kawałki, tworząc kluski. Moje Dziecię miało super frajdę krojąc wałeczki na kluski. Gotujemy w mocno osolonej wodzie

Smaczne Zdrowe
Makowiec drożdżowy 265

Pyszny makowczyk z domową masą makową. Pycha :D Skoro na blogu pojawił się przepis na masę makową, to nie może zabraknąć i makowca. Robiłam drożdżowy makowiec drugi raz, i wyszedł jeszcze lepszy niż ten poprzedni. Wyszły dwa porządne makowce (giganty). Składniki: 50 g drożdży kubek mleka jajo żółtko 3 łyżki cukru szczypta soli himalajskiej cukier waniliowy odrobina kurkumy(...)cukru i dokładnie wymieszać. Ostawić do wyrośnięcia. Do mąki w misce dać cukier, sól, cukier waniliowy i kurkumę wymieszać. Następnie dać zaczyn i wymieszać. Wbić jajko i żółtko, zagniatać ciasto, dać masło i tyle mleka, aby ciasto było łatwe do zagniatania. Nie za rzadkie i nie za twarde. Dłuższą chwile zagniatać i zostawić w misce do wyrośnięcia

Moje pyszne gotowanie
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 258

Chleb pszenny z płatkami owsianymi... Złocisty, z chrupiącą skórką. Z dodatkiem płatków owsianych. Obsypany ziarnami. Pyszny, domowy!   Składniki: 500 g mąki pszennej; 500 ml ciepłej wody; 25 g świeżych drożdży; 1/2 łyżeczki białego cukru; 1 łyżeczka soli; 4 łyżki płatków owsianych, górskich; 2 łyżki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu; 2 łyżki pestek dyni + odrobina(...)dodać mąkę, sól, słonecznik, siemię lniane i pestki dyni. Wymieszać, aż do połączenia składników (ja mieszam robotem kuchennym przy użyciu mieszadeł, ale można także łyżką, najlepiej drewnianą). Tak przygotowane ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Chleb po wierzchu posmarować mlekiem i oprószyć ziarnami. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Gospodyni Miejska
Sernik z czerwoną porzeczką i białą czekoladą 249

Ostatnio mogłabym na okrągło jeść sernik:))) Dlatego też często u nas goszczą. Niedawno mieliście okazję poznać przepis na pyszny kawowy Sernik Tiramisu , dziś proponuję sernik z dodatkiem czerwonej porzeczki. Oczywiście najlepiej użyć świeżych owoców, ale ja wykorzystałam mrożone zapasy:) Sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu i delikatny w smaku. Porzeczki nadają mu bardzo fajnego smaku:)) Spód:  250g kakaowych herbatników(...)zmielić, dodać cukier oraz jajka, zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz przestudzoną czekoladę. Krótko zmiksować. Połowę masy przełożyć do formy. Następnie rozłożyć porzeczki (mrożone rozmrozić i odsączyć), przykryć resztą ciasta. Piec około 90 minut w temp. 150st. Ostudzić i polukrować. Sernik przechowywać w lodówce. Źródło:  Przepisy.net

Z miłości do słodkości
Muffinki bananowe 265

Dzisiaj przepis na pyszne muffinki bananowe. Są niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo, bardzo smaczne! Ja robiłam babeczki od rana, a zanim przyszli gości połowa zdążyła zniknąć w tajemniczych okolicznościach. Szczerze polecam zwłaszcza na przyjęcia z udziałem mluchów :) Składniki: 1 szklanka śmietany kremówki 150g czekolady ( 1,5 tabliczki) 100g masła (1/2 kostki) 1/2   szklanki cukru 3 jajka 3 banany(...)następne dodajemy przestudzoną czekoladę, jajka oraz mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. Wypełniamy foremki do muffinek lub papilotki. Pamiętamy przy nakładaniu, że muffinki nieco urosną, dlatego wkładamy ciasta maksymalnie do 2/3 wysokości papierków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut. W czasie, gdy muffinki się pieką miksujemy śmietanę z cukrem pudrem. Odkładamy nieco do dekoracji

Kolizje Smaków
Babka cytrynowa z makiem. 337

zeszłym roku na święta przygotowałam pyszną babkę z makiem. Chciałam podzielić się z Wami tym przepisem. Niestety przepis wycięty z gazety zaginął... Dlatego postanowiłam zrobić to na własną rękę. Zainspirowałam się przepisem Pauli z Just My Delicious na babkę cytrynową i to do tego przepisu dodałam mak. Babka cytrynowa z makiem. Składniki: 4 jajka; 1 szkl. cukru; 200 g masła(...)cytryny. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie miksujemy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy mak i mieszamy. Jasne ciasto wylewamy do foremki, następnie wylewamy ciasto z makiem.  Ja używam formy silikonowej z kominem więc jej nie smaruję

Miksturownik
MAŚLANE, MLECZNE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ 206

Pyszne odrywane bułeczki z delikatną nutką wanilii. Słodziutkie, smakują nawet jedzone jako drożdżówka:) Z tej porcji wychodzi 7 bułeczek z kruszonką oraz 3 dodatkowo w keksówce -ja zrobiłam je z makiem.  Przepis znalazłam tutaj . Składniki: -600g mąki orkiszowej (lub pszennej) -20g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) -40g ksylitolu (może być cukier) -50g masła(...)mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut. Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, ksylitolem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5h aż podwoi swoją objętość. Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok.3-4cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania