substancji konserwujących i całej listy dodatków "E". Płatki owsiane stanowią często ok. 20% składu, co stanowi dramatycznie niski odsetek. Jeszcze ciekawiej robi się, kiedy nasze cudowne ciasteczka polane są pyszną czekoladą. Pomijając fakt, że wtedy już "bardziej dietetyczne" być nie mogą to wspominana czekolada jest często kiepskiej jakości. Bardzo kiepskiej. Jaki z tego wniosek? Ciasteczka owsiane robimy w domu. Wtedy(...)łyżka miodu siemię lniane sezam cynamon imbir gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE: Banana rozgniatamy widelcem w misce, dodajemy miód, płatki owsiane, sezam i siemię lniane Resztę składników dodajemy według uznania Mieszamy ciasto ręką do połączenia składników Formujemy ciasteczka lekko ugniatając i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy około 20 minut w 160° Muszę przyznać, że zapach wydobywający się z piekarnika
peanutbuttermonsterpączki bez jajek ..i na dodatek z wodą gazowaną...[ z piwem kiedyś robiłam , ale z wodą gazowaną jeszcze nie]no i cóż...musiałam wypróbować...i nie żałuję...pączki są pyszne, mięciutkie...córka zapowiedziała , że mam zapisać ten przepis i robić tylko takie...[ ale ja mam już zapisanych kilka innych przepisów do wypróbowania i dalej będę szukać..] 5 dag drożdży(...)Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Do pozostałej mąki dodać resztę cukru, lekko podgrzaną wodę , olej, rum i rozczyn. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ręką. Chwilkę wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejscie, aby ciasto podrosło. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, szklanką wycinać krążki. Na połowie krążków układać malutką łyżeczką nadzienie
Moje domowe kucharzeniezostaje na drugi dzien. Mają niestety jedną wadę - zbyt szybko znikają , i to jeszcze ciepłe. Ja zarabiałam od razu drugą porcję,żeby zostało coś na następne dni. Są meeega pyszne :-) , wręcz rozpływają się w ustach, a oto przecież chodzi w kruchych ciachach. Znalezione tutaj . Składniki: - 850g mąki orkiszowej (u mnie typ700) lub 5 szklanek mąki pszennej -1 łyżeczka(...)kawałki i dodać do ok.4,5 szkl. mąki. Dodać do tego ksylitol, cukier lub olejek waniliowy,szczyptę soli, żółtka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i olej i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli się klei dodać resztę mąki ( ja dosypałam jeszcze 1 łyżkę dodatkowo- wszystko zależy od rodzaju mąki). Ciasto podzielić na 3 części. Do każdej wmieszać inne dodatki, otrzymamy za jednym
Smaczne Zdrowechlodziarki. Ciasto francuskie daje wiele mozliwosci, w mojej kuchni jest skladnikiem tart wytrawnych i slodkich, jest tez doskanale na roznego rodzaju przekaski gdy przychodza goscie. Innym gotowym produktem z ciasta francuskiego jaki kupuje w sklepie to suche babeczki wol-au-vent. Podoba mi sie to, ze za kazdym razem moga byc inne, wszystko zalezy od tego na co mam ochote(...)pieczarek. Poczatkowo planowalam by glownym skladnikiem nadzienia byl losos wedzony, ale tak sie niefortunnie stalo, ze zapomnialam go kupic. Tym oto sposobem lososia zastapilam pieczarkami, co wcale nie ujmowalo pysznym babeczkom. Babeczki vol-au-vent to moja kolejna propozycja do "Kuchni Wielkanocnej" Olgi z blogu Smak Imprezy. Vol-au-vent z kremem pieczarkowym 6 babeczek vol-au-vent nadzienie pieczarkowe
Przysmaki Karolkizjeść dzieci bez konsekwencji, nawet frytek nie było, i skończyło się rozstrojem żołądka u Córci. Kolejny dzień był dniem z pod znaku oszczędności. Okazało się, że z Złotoryi sprzedają pyszne wielkie tosty :) Największym chyba zaskoczeniem okazała się Karczma "U Leszka" w Kamiennej Górze. Z początku nie mogliśmy znaleźć wejścia. Okazało się ukryte w bocznej uliczce. Ku naszej uciesze w środku(...)miejscowością, w której się stołowaliśmy był Karpacz. Pierwszy raz na szybko, postawiliśmy na coś pewnego. I tu nic bardziej mylnego! Pizza jedzona w niesprawdzonym miejscu okazała się porażką. Kiepskie ciasto, paskudny ser i obrzydliwa surówka, którą zamówiłam do frytek z panierowanego sera. Będąc w sierpniu w Sudetach nie mogłam sobie odmówić wizyty na Święcie Ceramiki w Bolesławcu. Przywitał
Dzieje kuchennej WiewióryŚwietna propozycja na zdrowe i pożywne śniadanie. Płatki owsiane to jedne z najzdrowszych (najzdrowsze?) płatków. Zawierają bogactwo witamin i składników mineralnych, dużo błonnika, białko i węglowodany
pyszne zdrowościZastanawiałam się, dlaczego właściwie uwielbiam pichcić, i właśnie wczorajszy dzień pokazał mi dlaczego tak to lubię. Miałam ochotę razem z siostrą na coś słodkiego, ale większość
Moje pyszne gotowaniemęża pytało się gdzie kupić np chia. Czyli drodzy panowie, szukamy najbliższego sklepu ze zdrową żywnością, który mam nadzieję, będzie od tej pory przez Was częściej odwiedzany Komosa jest pyszna, banalnie prosta do przygotowania. Do tego wychodzi idealnie sypka Drukuj Komosa ryżowa – quinoa jak gotować oraz własciwości window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 szkl. komosy 2 niepłne szkl. wody szczypta(...)się tym, bo woda będzie wchłonięta przez kaszę. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/komosa-ryzowa-quinoa-gotowac-oraz-wlasciwosci/ BosowKuchni Artykuł Komosa ryżowa – quinoa jak gotować oraz własciwości pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuDoskonała na obiad lub kolację. Pyszna, zdrowa, przepełniona warzywami i delikatnym kurczakiem. Danie wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno. Bezglutenowa. Czy się skusisz? POTRZEBUJEMY: 25 dag mąki jaglanej 1 jajko 10 dag masła 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody mąka i tłuszcz do wysmarowania i posypania formy FARSZ: 25 dag polędwiczek z kurczaka(...)pomidor sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka oliwa lub olej do smażenia świeża natka pietruszki, ziarna dyni i słonecznika Z masła, przesianej mąki i pozostałych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i przykryte, wstawiamy do lodówki na godzinę. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i delikatnie przekładamy do formy. Pieczemy 10 min. w temp.180 stopni
WYSPA SZCZĘSLIWADziś zapraszam na pyszne placuszki z kabaczka, podane z sosem czosnkowym. Placuszki z kabaczka(...)minut. Cebulę i koperek, drobno pokroić. Kabaczka odcisnąć z nadmiaru soku , dodać cebulę, koperek i pozostałe składniki , dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść łyżką niewielkie porcje ciasta, smażyć z obu stron na złoty kolor. Placuszki po smażeniu układać na ręczniku papierowym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące z sosem czosnkowym. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia DanusiPrzepis autorski (mój). Ciasteczka są pyszne i już podczas pieczenia kuszą swoim obłędnym aromatem. Kokos i pistacje.... Mmmm... Idealnie komponują się z karmelem, czekoladą lub po prostu cukrem pudem. Nie są zbyt słodkie i to od Was zależy czym je udekorujecie. U mnie znikają w iście ekspresowym tempie, więc na szybkiego posypuję pudrem i już ich nie ma. (około(...)użyłam solonych i prażonych; waga bez łupinek) 20g wiórek kokosowych Pistacje zmielić (młynkiem/malakserem) na drobniutkie kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i schłodzić (około 20 minut) w lodówce. Następnie ciasto cienko rozwałkować (podsypując odrobiną mąki) i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 10-15 minut
Di gotujeWracam tym razem z obiecanym przysmakiem z dzieciństwa, pysznymi domowymi knedlami z czereśniami okraszonymi słodkim masłem. Do przygotowania knedli potrzebne będą nam: około 1,5 kg ziemniaków 2 jajka pół kostki masła 1 szklanka mąki pszennej 1-2 szklanki mąki ziemniaczanej około 1 kg czereśni (sercówki) 4-5 łyżek cukru łyżka soli 3 łyżki oleju Ziemniaki trzeba(...)można to zrobić przy pomocy maszynki lub nożyka. Ugotowane i przestudzone ziemniaki ubijamy z 1/4 kostki masła, jednym całym jajkiem i jednym żółtkiem, dodajemy mąki i wyrabiamy ręcznie ciasto. Będzie się ono kleić, będzie bardzo delikatne ale trzeba sobie z tym poradzić, posypcie ciasto oraz stolnice mąką. Ciasto formujemy w wałki i tniemy na kształt kopytek. Obracamy
Kuba Gotujemożna jeszcze przemieszać i wyłożyć na posmarowaną olejem blachę. Dla lepszego uformowania ciasta na blasze, wskazane jest przesmarować ciasto olejem tak aby łatwo się je rozciągało. Ponakłuwać dużo dziurek. Ciasto posmarowałam sosem pomidorowym własnej roboty. Do małego garnka włożyłam ok. pół słoiczka przecieru pomidorowego, dodałam trochę wody do rozcieńczenia, bazylię (idealna do pomidorów), sól, pieprz i trochę oleju. Podgotowałam(...)Pizzę wstawiłam ponownie do piekarnika na następne 15 min. I gotowe. Niestety mój piekarnik piecze jak piecze i może na zdjęciu tak nie wygląda ale była na prawdę pyszna :) Smacznego!!! PS - Sama ta akcja miała miejsce kilka lat temu i mimo, że pozbywam się z mojego życia wszelkich szkodliwych substancji, w tym jedzenia z aluminiowych puszek, postanowiłam jednak umieścić
Ukojenie Podniebieniamacie zawsze taki dylemat co przygotować na wizytę rodziny a co na spotkanie ze znajomymi? Jeśli tak, to koniecznie zajrzyjcie do książki autorstwa Joanny Drzazgi i Gosi Wieruszewskiej pt. "Pysznie dla rodziny i przyjaciół". Joanna Drzazga wspaniale gotuje, zaś Gosia Wieruszewska jest świetnym fotografem, połączyły więc swoje siły i stworzyły książkę pełną ciekawych przepisów i apetycznych zdjęć... Książka(...)przygotowania mięsa, ryb i warzyw. Wszystko oparte jest fantastycznymi, zabawnymi rysunkami, wykonanymi przez Joannę Wieruszewską. Książka ma 192 strony, 84 przepisy + 9 przepisów podstawowych (np. na naleśniki czy kruche ciasto). Wszystko podzielone na 28 zestawów. Na każdy zestaw składają się 3 przepisy w kategoriach: Przystawka Danie główne Deser Mamy 14 zestawów na dania główne na bazie mięsa, 9 zestawów
Z miłości do słodkościmąk, które można spożywać na surowo. Moje słodkości dodatkowo zawierają niezwykle ceny olej kokosowy, karob i cukier brzozowy. Bez wyrzutów sumienia i zaledwie w kilka możecie zajadać się pysznymi kuleczkami lub jak kto woli - ciasteczkami. Spróbujcie, bo zapewniam, że spodoba się Wam ten czekoladowo-kokosowy smak. (około 45 sztuk) 1 i 3/4 szklanki mąki kokosowej (użyłam z Olejowego Raju(...)połączyć z karobem. Resztę składników wymieszać w misce. Dodać rozpuszczony olej i następnie całość wyrobić na jednolitą masę. (Masa powinna mieć postać mokrego piasku, który dość łatwo się lepi.) Ciasto odstawić na 10-15 minut, aby mąka kokosowa wchłonęła płyny. (Jeśli konsystencja jest za sucha - można podlać odrobiną mleka.) Z powstałej masy formować kulki lub wykrawać dowolne kształty. (Łatwo się
Di gotuje