manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Do foremki włożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem chleb naciąć kilka razy z wierzchu wzdłuż ostrym nożem i posmarować oliwą - w trakcie pieczenia(...)Studzić wyjęty z formy na metalowej kratce. Chleb cukiniowy wychodzi pulchny, miękki i intensywnie pachnący ziołami. Smak cukinii rewelacyjnie komponuję się z domieszanym miodem. Kompozycja ziół świetnie podkreśla całość. Pyszny na letnie śniadanie , dodający energii na cały dzień. Nic tylko zabierać się za jedzenie
Grunt to przepis!Zaczął się sezon jagodowy więc pyszne domowe jagodzianki być muszą.Zapach w domu i smak domowej jagodzianki - niczego więcej do szczęścia nie potrzeba. Składniki: margaryna lub masło 125 g mąka pszenna 0,5 kg jajka 2 szt olej 1 łyżka drożdże 5 dkg cukier 0,5 szk mleko 1 szk esencja waniliowa 2 łyżeczki Nadzienie jagody 300ml cukier(...)cukru i drożdży zrobić rozczyn.Do miski wsypać mąkę dodać 1 jajko całe i 1 żółtko,łyżkę oleju,cukier,esencję waniliową, rozpuszczoną letnią margarynę/masło i zaczyn drożdżowy.Zagnieść ciasto tak długo aż będzie odstawało od ręki i będzie gładkie i lśniące.Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Gdy ciasto podrośnie odrywać po kawałku
Ala piecze i gotujePyszne bajgle, puszyste w środku, z chrupiącą skórką, posypane sezamem. Czy może być coś lepszego na niedzielne śniadanie??? Spróbujcie, a nie pożałujecie. Są bardzo proste w wykonaniu, a jedyna wada, to czas przygotowania, a w zasadzie oczekiwania - łącznie 2,5 godziny..., ale warto, naprawdę warto :) Oryginalny przepis znalazłam na Gotuje, bo lubi. Składniki(...)jajko, Dodatkowo: 1/3 szklanka wody, 1 łyżka miodu, 1/3 szklanka sezamu, Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki, prócz oliwy, którą dodajemy na końcu i cierpliwie wyrabiamy. Wyrobione ciasto odkładamy w cieple miejsce na ok. 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie krótko wyrabiamy ciasto i dzielimy na 10 części. Z każdej części formujemy wałek
Delicious Titbitspyszne naleśniki według Michela Moran, które pochodzą z książki kucharskiej "Doradca smaku" (jakiś czas temu wygrałam ją w konkursie kulinarnym), z sosem pomarańczowo-cynamonowym - doskonała propozycja na niedzielny deser ;) SKŁADNIKI Naleśniki 125 g masła, 2 jajka, 1 żółtko, ok. 125 g mąki puszystej Lubella , 250 ml mleka 2%, 1 łyżka cukru pudru, olej Sos pomarańczowy: skórka(...)studzimy. W misce roztrzepujemy 2 jajka oraz żółtko, a następnie dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko oraz dodajemy cukier puder. Mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja, na końcu dodajemy wystudzone masło. Ciasto odstawiamy do lodówki na ok. 20 min. Na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej olejem smażymy cienkie naleśniki. Sos pomarańczowy: Skórkę z pomarańczy kroimy w cienkie paski, wkładamy do rondelka, posypujemy połową
słodki bratekWitajcie :) od kilku dni chodziły za mną racuszki, a że siedzę na działce i mam blisko las postanowiłam zrobić dzisiaj z pysznymi jagodami i papierówkami.Wyszły przepyszne i wszystkim smakowały:) Zapraszam do wypróbowania bo są łatwe w przygotowaniu:) Składniki: 1,5 szklanki mleka około 3 szklanek mąki 1/2 szklanki cukru 2 cukry z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy.Na samym końcu dodajemy starte jabłka i jagody, delikatnie mieszamy łyżką.Na patelni rozgrzewamy około 1/2 szklanki oleju lub oleju kokosowego, nakładamy łyżką porcje ciasta, smażymy z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z kleksem jogurtowym i jagodami. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliWitajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na pyszne placuszki z rabarbarem i truskawkami. Szybkie w przygotowaniu, delikatne, bardzo smaczne, czyli idealne na deser, podwieczorek lub słodkie śniadanie. Dzięki dodatkowi orzeźwiającego rabarbaru i truskawek smakują rewelacyjnie. Bardzo polecam!!! Składniki na placuszki rabarbarowo-truskawkowe: 1/2 łodygi rabarbaru 10-14 truskawek 1 jajko 1 łyżka cukru skórka otarta z 1/2 cytryny(...)cienkie plasterki. Białko ubijamy na sztywną pianę. Żółtko ubijamy z cukrem i solą, dodajemy na przemian mąkę (z proszkiem do pieczenia) i mleko do uzyskania gęstego, ale gładkiego ciasta. Teraz dodajemy rabarbar i truskawki, a na końcu pianę z białka. Delikatnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie oprószamy cukrem pudrem
Rozpustne gotowaniemąkę z ciecierzycy (besan) , dziś zapraszam na pyszne włoskie placki przygotowane właśnie z tego rodzaju mąki. Podałam je z hummusem i ziarenkami granatu. Wyszło pysznie ! Mój placek wyszedł nieco grubszy, więc jeśli wolicie cieńsze placki, upieczcie go w większej formie. Socca, farinata, czyli włoski placek z ciecierzycy Proporcje na formę o wymiarach(...)wsypujemy mąkę, cały czas mieszając ją trzepaczką. Dodajemy sól i oliwę. Wszystko mieszamy, przykrywamy miskę i odstawiamy na 60 minut. Cebulę kroimy w cienkie piórka i wrzucamy do ciasta wraz z tymiankiem. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Foremkę obficie smarujemy oliwą i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy około 30 minut, aż placek ładnie się przyrumieni
Kulinarne przygody Gatitybyło trudno ? Absolutnie nie , na pewno nie raz jeszcze zrobię je na śniadanie , cudnie smakowały z miodem i sosem czekoladowym , a co dopiero jak zaczną się owoce sezonowe . Pyszne będą z truskawkami , miodem i jogurtem.. Mniam . Polecam , naprawdę świetne danie , na śniadanie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przepis przetłumaczyłam z jakieś amerykańskiej stronki , w zasadzie(...)szklanki cukru pudru szczypta soli Jajka roztrzepać i wymieszać z mlekiem, miksując dosypać mąkę , proszek do pieczenia i cukier ze szczyptą soli . Na koniec dodać roztopione , wystudzone masło . Ciasto powinno mieć gęstość gęstej śmietany kremówki . Odstawić na kilka minut, żeby odpoczęło . Smażyć na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu ( to bardzo ważne ) , na średnim ogniu, tak aby dać ciastu szansę
Ogrodnik w podróżysobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszne muffinki bakaliowe. Są szybkie i łatwe do przygotowania. To doskonały deser dla całej rodziny. Muffinki z powodzeniem mogą zastąpić małe wielkanocne babeczki i stanowić piękną ozdobę koszyczka wielkanocnego. SKŁADNIKI: 200 ml mleka, 2 jajka, 100ml mleka, 250g mąki, 150g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 opakowania kandyzowanej skórki keksowej(...)Mąkę mieszam z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i bakaliami. Jajka mieszam trzepaczką z mlekiem i olejem. Masę płynną stopniowo dodaję do suchych składników. Dokładnie mieszam. 2. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffiny (do 3/4 wysokości). Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą
Tradycyjna kuchnia Kasipyszne zdrowe bułeczki,z mąki graham,z prawdziwej i wartościowej Mąki Szymanowskiej, chrupiące i pachnące,,,, Polecam Składniki ( na 6 bułek) : -150 g mąki pszennej ( typ od 450 do 650) -300 g mąki pszennej graham (typ 1850)Ja użyłam Mąki Szymanowskiej-bo jest naprawdę wysokiej jakości - 250 ml ciepłej wody - 30 g drożdży świeżych(...)cukier i łyżeczkę pszennej mąki,mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 minut by lekko podrosły. Do miski wsypujemy mąki, dodajemy sól, cukier, olej i zaczyn ze świeżych drożdży . Zagniatamy ciasto ręcznie na kuchennym blacie lub mikserem z końcówką hak. W miarę zagniatania dodajemy stopniowo pozostałą wodę. Po ok. 10 minutach pracy, ciasto stanie się zwartą kulą. Miskę przykrywamy
Swojskie jedzonkoPieczecie, gotujecie, smakujecie - przypomnijmy, co Wam się najbardziej podobało. Choć na zdjęciu widnieje 9 potraw w zestawienie obejmuje TOP 10: 1. Najłatwiejsza babka w łaty - idealne ciasto do kawy i herbaty 2. Roladki z piersi kurczaka z serem i wędliną. Obiad w 20 minut. 3. Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkowo-cynamonową chmurką ryżową 4. Delikatny(...)idealna na co dzień, jak i od święta. 9. Serniczki last minute z kawałkami jabłek i dżemem - proste i szybkie 10. Placuszki kokosowo-dyniowe na słodko. Pyszne śniadanie w dyniowo-kokosowej odsłonie. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję, że jesteście
Słodkie okruszkiDzisiaj zapraszam na drożdżówki ze śliwką i borówkami , pyszne , proste w sam raz do porannej kawki :) Bułeczki podałam na porcelanie Bogucice - http://www.porcelanabogucice.p l/ . Kawa podana w filiżance z Bogucic Składniki : 7 łyżek oleju 600 g mąki 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 50 g drożdży 1 szklanka mleka Śliwki , borówki Kruszonka(...)mąki i jaszcze raz wymieszać , rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczka i odstawić do podrośnięcia . Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy resztę mleka, roztrzepane jajka i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto , na końcu dodajemy olej i jeszcze raz wyrabiamy , ciasto ma odchodzić od ręki . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w cieple miejsce ma podwoić swoją objętość. Ciasto wykładamy na podsypaną
Sama słodycz i szczypta chiliPyszna, krucha bułka/ babeczka z soi. Świetnie smakuje z domowymi konfiturami. Składniki: ½ szklanki soi 1 szklanka mąki kukurydzianej lub zwykłej 1 szklanka cukru pudru 3//4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 aromat cytrynowy 4 jajka 20 dag masła lub margaryny 12 gram proszku do pieczenia szczypta soli tłuszcz do formy Wykonanie: Ugotować soję w osolonej wodzie, odcedzić i zmielić. Masło utrzeć(...)masą sojową, następnie dodać obie mąki, aromat, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i drugą połową cukru pudru. Połączyć delikatnie z masą. Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksowej formy . Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Podawać ze świeżym masełkiem lub konfiturą
Tradycyjna Kuchniadiecie to przyczyna próchnicy, cukrzycy, otyłości i wielu chorób, od których chcemy ustrzec nasze pociechy. Dlatego często musimy powiedzieć dziecku „NIE” mimo, że wyciąga ono rękę po słodycze. Pysznie smakują, i są zupełnie pozbawione cukru! Maluchy mają ulubione łakocie a my – pewność, że nie objadają się bezwartościowym, białym cukrem. Bez obawy możemy podać dziecku taki przysmak gdyż jego wartość energetyczna(...)glikemiczny (GI8) jest ponad 14-krotnie niższy niż w przypadku cukru . Stąd też w mojej kuchni zagościł ksylitol już na stałe. Używam do herbaty, kawy, wszelkich napojów, do ciast i deserów... Ma działanie bakteriobójcze, stabilizuje równowagę zasadowo-kwasową , hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków, Wspomaga mineralizację (przyswajanie wapnia przez kości), Przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo, chroni dziąsła, Wzmacnia układ immunologiczny, Zmniejsza
Z Kuchni Do Kuchni