pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:859/1162)

Trufle czekoladowe 203

swej strony proponuję trufle domowej produkcji, które idealnie smakują jako dodatek do poobiedniej kawy lub herbaty. Przy niewielkim nakładzie pracy i przy niewielkich kosztach możemy sami zrobić te pyszne, czekoladowe cukierki w domu . Moja familia zajadała się, aż miło było patrzeć :) Składniki: 250 g masła 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 150 g herbatników petit beurre(...)zimnej i dość gęstej czekolady dodaję najpierw mleko w proszku, a następnie zmielone na proszek herbatniki. Na końcu wsypuję posiekane bakalie i wszystko dokładnie mieszam a właściwie zagniatam jak ciasto na pierogi :D   Dłonie lekko natłuszczam, nabieram po 1 łyżeczce masy i formuję kulki, które układa na papierze do pieczenia. Schładzam w lodówce, a następnie przekładam na talerz

Ciasteczkowy Potwór
BABKA ZAPARZANA MOCNO CYTRYNOWA 208

bardzo smaczna :)  Puszysta, chociaż dość ścisła. Zawsze się udaje, a do jej przygotowania nie poytrzebujemy ani zbyt dużo czasu, ani wielu wyszukanych skłądników.  Idealna na Wielkanoc, ale pysznie smakuje cały rok. Jako amatorka wszelakich babek - polecam gorąco! Składniki: 2 szkl. mąk i pszennej 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 220 g masła sok wyciśnięty z 1 cytryny skórka(...)cukier puder, żółtka, sok wyciśnięty z 1 cytryny, skórkę otartą ze sparzonych wcześniej cytryn, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ubijać chwilę do połączenia się wszystkich składników. Przygotowane ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i posypanej odrobiną mąki ( u mnie forma z kominkiem). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165st i piec ok. 35-40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu

Walijskie Pichcenie
Czekoladowe babeczki z kremem z nutelli i mascarpone 325

Baaardzo czekoladowo dziś u mnie, a to wszystko za sprawą Walentynek :) Babeczki, które dziś proponuje, to jedne z najlepszych jakie jadłam.  Cudownie pachną czekolada i tak samo pysznie smakują. Na drugi dzień są nadal wilgotne i puszyste, idealne. Jeśli użyjecie mlecznej czekolady, będą bardziej śmietankowe, jeśli gorzkiej, wyraźniejsze w smaku. Całość wieńczy prosty, a jednak powalający krem z nutelli(...)margaryny 2 jajka 170 ml mleka 150 g mlecznej czekolady( u mnie 100 g mlecznej i 50 g gorzkiej) 250 g serka mascarpone 250 g nutelli Wszystkie składniki na ciasto wyjmujemy z lodówki 1h przed przystąpieniem do pieczenia. W małym garnuszku rozpuszczamy i studzimy masło. Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej lub mikrofali. Również studzimy. W misce mieszamy wszystkie suche składniki

Mia Cucina Sofieta
Kokosane owsianki – chrupiące ciastka kokosowe z płatkami owsianymi 187

Kokosowo- owsiane ciasteczka na bazie białek. Oryginalny przepis pochodzi z książki ” Pyszne do pudełka ” autorstwa Grażyny Bober – Bruijn. Kredowa okładka, piękne zdjęcia i proste przepisy. Ciasteczka są przepyszne, chrupiące, nie za słodkie. Zmieniłam nieco proporcje składników i dodałam drobinki gorzkiej czekolady. Na około 25 kokosanek potrzeba : 4 białka ( należy je ocieplić, wtedy szybciej się ubije piana) szczypta(...)soli na sztywną pianę, stopniowo łyżka po łyżce dodając cukier. Do ubitej piany dodać wiórki i płatki owsiane. Ja dodałam jeszcze około 50 gram drobinek czekoladowych. Całość wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć. Uwaga : masa nie jest zbyt spójna i przy formowaniu kulek może się nie kleić

Niebieski kubek z kawa
a'la tarty z płatków jaglanych z musem quinoa-kaki 106

Delikatnie słodkie, lecz wyraziste, z minimalną nutą masła orzechowego. Pyszne a'la tarty BEZ PIECZENIA. Quinoa, pewnie dobrze znana każdemu z nas świetnie się spisała jako składnik nadzienia. Persymona wydobyła z niej wszelkie walory smakowe, dodając odrobinę słodyczy. Spód z płatków jaglanych, równie bezglutenowy. Z pomocą przyszedł banan, który pełnił funkcję sklejacza i dosładzacza. Istne niebo w ... Buzi ;] Upragniony weekendzie(...)orzechowego WYKONANIE: płatki mielimy na mąkę banana blendujemy, następnie mieszamy z zmielonymi płatkami, cynamonem i wodą formy do talaretek wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Przekładamy do nich ciasto formując miseczki quinoę gotujemy w niewielkiej ilości wody ok 13 min (do wchłonięcia całego płynu) kaki obieramy i blendujemy na gładki krem, następnie mieszamy z ugotowaną quinoą i masłem orzechowym

healthy dreams
Pączki z Masłem Orzechowym i Konfiturą 192

masłem orzechowym i konfiturą. Są szybkie w przygotowaniu i niebywale pyszne. Konieczny must bake karnawału. Obtoczone w cukrze zyskują na wyglądzie i smaku. Na drugi dzień smakują równie pysznie i świeżo jak w pierwszy. Polecam bardzo. Mój mąż był zachwycony a dodam, iż zbytnim fanem pączków nie jest Składniki: 14 g suchych drożdży 45 ml ciepłej wody 185 ml ciepłego(...)Dodajemy jajko i żółtko. Mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, sól i wyrośnięte drożdże. Całość delikatnie mieszamy, lekko wyrabiamy dłonią i odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Zgniatamy 8 razy. Dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Wykrawamy szklanką koła, im mniejszy obwód tym lepiej. Nakładamy

Made By Mom And Son
Piernik staropolski 120

tygodni. Ale i tak wyszedł super. Robię go co roku od kilku lat i to mój obowiązkowy wypiek świąteczny. Jeśli ktoś nie próbował, to bardzo polecam, ma pyszny smak, taki "głębszy" niż zwykłe pierniki, a im dłużej stoi tym jest lepszy. W tym roku robiłam wersję dla alergików, na margarynie bezmlecznej i samych żółtkach. 0,5 kg miodu naturalnego(...)rozpuścić, aby uzyskać jednolitą masę. Wystudzić. Sodę wymieszać z wodą i dodać do masy. Mąkę przesiać i również dodać do masy razem z żółtkami, solą i przyprawą do piernika. Ciasto dokładnie wyrobić, przełożyć do kamionkowej albo szklanej miski i umieścić w lodówce na ok. 4-5 lub 6  tygodni. Piec kilka dni przed świętami – ciasto podzielić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Mini pączusie 118

Pyszne pączusie oblane lukrem i czekoladą. Składniki: 0,5 kilograma mąki 5 żółtek 50 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 200 ml. letniego mleka 75 gram masła 75 gram cukru pudru szczypta soli 30 ml. wódki lub spirytusu Lukier: 150 gram cukru pudru  2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady(...)gram mąki i połowy letniego mleka.Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy mąkę ,wyrośnięty zaczyn,resztę mleka,szczyptę soli i alkohol.Wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i lśniące ,będzie odstawać od ręki,a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrzne.Wlewamy po trochu letnie roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy.Ciasto powinno być niezbyt gęste

Bajeczna Kuchnia
Quiche z dynią, kozim serem i grzybami 146

Pyszny dyniowo-grzybowy i chyba mój pierwszy quiche, który można kroić od razu po upieczeniu ;) Inspirowany jest przepisem ze strony Kwestia Smaku , ale mocno go zmodyfikowałam. Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 300 g mąki pszennej 80 g tartego sera grana padano 150 g masła 1 jajko Składniki na nadzienie: 20 g suszonych borowików 1 szklanka puree z dyni (przepis(...)sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 20 g tartego sera grana padano szczypiorek do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto i wygniatamy nim dokładnie foremkę o średnicy 27 cm . Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Grzyby zalewamy ciepłą wodą i również odkładamy na godzinę. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni

My Culinary Art
Racuchy z jabłkami 146

Zrobiłam takie puszyste, mięciutkie,pyszne ..... Racuchy drożdżowe z jabłkami. Zróbcie koniecznie, bo znikają z talerzy bardzo szybko. Można je zrobić z jabłkami lub gruszkami.  Ja usmażyłam je na obiad, ale możecie podać również na śniadanie. Ja posypałam cukrem pudrem, ale można podać ze śmietaną. Polecam! Składniki 500 g mąki 1,5 szklanki mleka 3-4 łyżki cukru(...)wymieszać z jogurtem , 1 łyżką cukru i odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę,dodać ciepłe mleko,cukier,jajka,wódkę,sól i wyrośnięte drożdże. Wszystko wyrobić drewnianą łyżką. Ciasto powinno odchodzić od łyżki. Jabłka pokroić na plasterki i dodać do ciasta. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką ciasto. Smażyć na wolnym

O kuchni z uczuciem
Pierniczkove love 188

mojego domu, a nic nie kojarzy mi się tak ze świętami, jak lukrowane pierniczki o bogatym, korzennym smaku i zapachu. Podzielę się z Wami dzisiaj przepisem, na te pyszne cudeńka, który dostałam od mojej mamy.  Czego potrzebujemy?  - 1 kg mąki pszennej  - 3 jajka  - 25 dag cukru - 25 dag miodu  - 1 kostka margaryny  - 3 czubate(...)wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy kakao i rozpuszczoną w wodzie sodę. Następnie dolewamy do tego miksturę z rondelka. Całość mieszamy, a następnie zagniatamy na jednolitą masę. Wydzielamy mniejsze kawałki ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy, a następnie przechodzimy do wycinania pierniczków. Po wycięciu rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego to 180 stopni

two broke sisters
Oliwkowe zawijańce i dip z feta i pistacji 153

Piekłam i gotowałam jak zwariowana, a w międzyczasie chodziłam z dzieckiem na próby…Wiecie jak to jest. Ale już po wszystkim i jestem z powrotem z przepisem na pyszne oliwkowe zawijańce i dip z feta. Wypiekanie chleba należy do moich ulubionych zajęć. Nie mniej lubię przyrządzać wszelkiego rodzaju sosy i dipy jak ten z feta i pistacji. Idealne dodatki(...)oliwy 50 g suszonych pomidorów, u mnie w zalewie 150 g czarnych oliwek bez pestek 1 ½ łyżeczki soli Rozpuść drożdże w letniej wodzie. Dodaj oliwę, mąkę i zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj sól, pokrojone oliwki, pomidory i drobno pokrojony rozmaryn , zagniataj do połączenia wszystkich składników. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 jednakowych porcji

codojedzenia
Tarta otrębowa 108

Przepis znalazłam na jednej z moich ulubionych stron kulinarnych gotuj.skutecznie.tv  i po raz kolejny się nie zwiodłam, tarta wyszła pyszna! na pewno będzie często gościć w moim menu ;) Składniki (forma o średnicy 24 cm/ 6 kawałków): 200g serka wiejskiego 1 jajko 12 (sporych) łyżek otrębów owsianych firmy Kupiec 5 łyżek jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku(...)śmietanki i odstawiam na bok do miski wbijamy jajko, dodajemy otręby, jogurt, sól, proszek do pieczenia, zioła prowansalskie, mieszamy dokładnie odstawimy miskę na około 5 minut żeby otręby spęczniały ciasto przekładamy do formy, najlepiej silikonowej  ale jeśli nie macie to wyłożonej papierem do pieczenia  ciasto rozprowadzamy zwilżoną w wodzie łyżką, wygładzając je na powierzchni placek z wierzchu

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
CHRUPIĄCY DORSZ W SŁODKIM SOSIE CHILI 260

przyjemnością zje dodatkową porcję i jeszcze będzie oblizywał się ze smakiem! A jeśli lubicie takie słodko -ostre smaki to spróbujcie też Dorsza po seczuańsku : http://ostra-na-slodko.pl/2015/02/06/biala-ryba-po-seczuansku/ Równie pyszny! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza – 200 g * mąka pszenna – 60 g * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * jajko – 1 szt * oliwa – 1 łyżka * mleko(...)wlewamy łyżkę oleju oraz mleko. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 minut, a następnie dodajemy ubite na sztywno białko. Oczyszczoną i pokrojoną na kawałki rybę zanurzamy w cieście, smażymy w woku na bardzo mocno rozgrzanym oleju ( do miękkości ). SŁODKI SOS CHILI: Z woka zlewamy olej, zostawiamy jedną łyżkę, grzejemy. Dodajemy posiekane chili oraz czosnek, a następnie ostrą paprykę, koncentrat

Ostra na Słodko
Migdałowe bułeczki drożdżowe z prażonymi orzechami 121

Pyszne, słodkie, migdałowe bułeczki z karmelizowanymi orzeszkami.  Słodko polecam :) Składniki: 50 g tartych migdałów BackMit, 25 g drożdży, 50 g +250 g maki pszennej, 150 ml mleka, 50 g cukru brązowego, 2 żółtka, 50 g miękkiego masła, szczypta soli, 2 łyżki cukru białego, 100 g prażonych orzeszków ziemnych nie solonych, ponadto: mąka do podsypania, tłuszcz do smarowania formy, syrop(...)ściereczką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Dodajemy żółtka, cukier, sól  masło i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodajemy pozostałą część mąki, migdały i wyrabiamy ciasto, które powinno być gładkie i sprężyste. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia – ok. 30 min. W tym czasie rozgrzewamy dużą patelnię, prażymy na złoty kolor orzechy, przesypujemy

Moniki Smakołyki