Pancakes czyli pankejki, pyszne naleśniki, placuszki - można je zajadać zarówno na gorąco ledwo zdjęte z patelni i jako zimną przekąskę. Podane z bitą śmietaną i konfiturami smakują obłędnie, są puszyste, delikatne i miękkie. składniki na 15 sztuk 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki maślanki naturalnej 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz maślankę, dodajemy również miód i olej. Wszystko dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny. Na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu wlewamy niewielkie porcje ciasta i smażymy pankejki na lekko brązowy kolor, naleśniki odwracamy na drugą stronę gdy na powierzchni ciasta zaczną
Smakowite DaniaPyszne ,rozpływajace sie w ustach knedelki z suszonymi śliwkami , obtoczone grubą warstwą maślanej bułki tartej z cynamonem. Knedle ze śliwkami o tej porze roku ? …czemu nie…te suszone również świetnie się spisują.... Składniki: ok. 200 g suszonych , miękkich śliwek bez pestek 1 kg ugotowanych ziemniaków/ 1 szklanka mąki/ w tym 2 łyżki mąki(...)przez praskę. -Mąkę przesiać na stolnicę, ziemniaki i przy pomocy noża połączyć składniki. -Dodać roztrzepane jajko i łyżkę oliwy. -Wyrobić rękami na jednolitą masę. -Stolnicę posypać mąką. -Ciasto podzielić na części , uformować w wałeczki i pokroić je na mniejsze części /wielkości piłeczki pimpongowej/ -Każdy kawałek spłaszczyć , zrobić wgłębienie , włożyć
Zakamarki mojej kuchniPorcja na jedną dużą keksówkę , ja na takiej robię(40cmx14cm), lub na dwie małe. Można go zamrozić i nic nie straci na smaku, a wręcz przeciwnie, będzie wilgotny i pyszny. Jeśli kogoś przeraża ilość przypraw, to zapewniam, że dzięki temu jest bardzo aromatyczny. Goździki należy wcześniej zmielić, można dodać ich mniej jeśli ktoś nie lubi. Składniki; 4 jajka(...)wodę i dalej podgrzewać do rozpuszczenia. Karmel połączyć z miodem, margaryną, przyprawą i goździkami, wszystko zagotować i wystudzić. Potem wbijać całe jajka, dodać mąkę i sodę, zmiksować. Ciasto ma być gęste. Głęboki talerz bakalii oprószyć mąką i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec około godziny w 180 stopniach
Anioły...POZA KUCHNIĄZarówno leniwe , jak i kopytka to jedne z ulubionych przysmaków mojej babci. Nikt nie robił ich tak pysznych jak ona! Kopytka zjadałam kilogramami , posypane cukrem , polane masełkiem … i za każdym razem wołałam o dokładkę! Dziś mam dla Was przepis jednak nie na kopytka , a na leniwe – czyli takie z dodatkiem twarogu. Podane z przyrumienioną cebulką są fajnym pomysłem(...)łyżek * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * sól – 0,5 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ugotowane ziemniaki mielimy razem z twarogiem. Dodajemy jajka, sól i przesianą mąkę. Szybko zagniatamy gładkie , zwarte ciasto 9 jeśli się klei możemy dodać jeszcze odrobinę mąki ). Dzielimy na 4 części ( dla wygody ) i z każdej formujemy wałek. Kroimy ukośne kawałki. Każdy delikatnie spłaszczamy widelcem. Gotujemy we wrzącej
Ostra na SłodkoŻycie skłania do podejmowania decyzji i stawiania zwykle na jedno. Mówi się, że nie można zjeść ciastka i mieć ciasta... A co, gdy przy kuchennym blacie staje się na rozdrożu? Co, gdy trudno jest się zdecydować pomiędzy azjatyckim klimatem, a włoskimi korzeniami? "Ryż czy makaron... oto jest pytanie" rzekłby poeta, ale po co? Otóż można dojść do konsensusu. Smacznego, aromatycznego(...)najlepsze i mieszamy to w garze. A powstały związek azjatycko-włoski (który jeszcze się lepszej nazwy nie dorobił) pożeramy z uśmiechem. Co wychodzi z połączenia Azjatki z Włochem? Coś PYSZNEGO. SKŁADNIKI: - cebulki, małe, czerwone. - oliwki zielone, - oliwki czarne, - indyk/wędlina z indyka, - papryka marynowana, - papryka czerwona, - grzybki shitake ( kup tutaj - SKWORCU ), - kiełki fasoli Mung, - makaron ryżowy (nitki/wstążki
Wypisz WymalujPyszny wieloziarnisty chlebek z dużą ilością zdrowych ziaren. Smakuje najlepiej ze świeżym masłem, albo białym twarożkiem i szczypiorkiem ... mmm niebo w gębie :))) Składniki: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 450 ml ciepłej wody 0.5 szklanki otrąb owsianych 0.5 szklanki dowolnych ziaren: siemię lniane, słonecznik, dynia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut, po czym wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto jest gotowe do przełożenia do foremki. Ciasto jest dość luźne, proszę się tym nie przejmować. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Walijskie Pichcenie700g owoców na 100g produktu, nie zawiera cukru. Skład: skoncentrowany sok z gruszek 75% i jabłek 25% Jeśli ktoś ma wątpliwości czy coś słodkiego może być zdrowe i jednocześnie pyszne, to powinien koniecznie spróbować tego smarowidła. Jest to bardzo mocno zagęszczony sok z gruszek i jabłek, bez cukru i żadnych sztucznych dodatków. Smak smarowidła jest intensywny, bardzo "esencjonalny(...)uwielbiają. :) Smarowidło może mieć również wiele innych zastosowań w kuchni, np.: dodane do ciemnych sosów pieczeniowych, podkreśla kolor i wzbogaca ich smak, poprawia smak i konsystencję bezglutenowych ciast, wspaniale nadaje się do piernika - kilka łyżeczek można dodać podczas wyrabianego ciasta, dodaję je również do razowego chleba
głodny alergikDziś postanowiłam przygotować coś odrobinę mniej hedonistycznego niż zwykle, a batoniki białkowe, które właściwie mogą zastąpić posiłek, wydały mi się do tego celu idealne. Są tak pyszne, że nawet osoby gardzące na co dzień sportem nie przejdą obok nich obojętnie! Składniki: szklanka płatków owsianych pół szklanki mleka kokosowego 2 szklanki odżywki białkowej (u mnie waniliowa) pół szklanki miodu 2 łyżki(...)powoli dodając białko. Odżywka zwykle zachowuje się podobnie jak mąka, więc o zbicie się w grudki wcale nie trudno. Do masy dodajemy uprażone płatki owsiane i żurawinę, wyrabiamy jak ciasto. Powinna wyjść zbita, twarda kula. Albo coś jakby kula. Masę batonikową przekładamy do keksówki lub innego prostokątnego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, co ułatwi nam potem
sama złodyczczęści, które przekładamy do foremek na tartelki wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Dno nakłuwamy widelcem, wykładamy po małym kawałku papieru do pieczenia i przysypujemy odrobiną kaszy lub fasoli, żeby ciasto nie podniosło się pod wpływem temperatury. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, po czym zabieramy obciążenie i dopiekamy kolejne 15. Studzimy. Mascarpone ubijamy na najwyższych obrotach(...)lodówki do stężenia. Z podanych proporcji wychodzi 5 bardzo dużych babeczek. Jak się okazało z koncertu musiałam zrezygnować, ale będę ocierać łzy w doborowym towarzystwie na pysznej kolacji, więc może jakoś to przeżyję... :) Jeszcze będzie okazja, mam nadzieję
sama złodyczUwielbiam pancakes, ale niestety w ostatnich miesiącach nie mam czasu na takie leniwe pieczenie. Jednak właśnie dziś znalazłam czas i postanowiłam umilić sobie popołudnie czymś pysznym do herbaty i książki. Jako, że mój tata bardzo lubi takie placuszki z jabłkami, to dziś właśnie w takiej postaci pojawiły się na naszym stole. Składniki: 2 jajka 170 ml mleka(...)gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Rozgrzać teflonową patelnię i dużą łyżką (np. chochlą) nakładać porcje masy. Nie używamy do tego żadnego tłuszczu! Na porcjach ciasta układać plasterki jabłek. Smażyć z obu stron na złoty kolor. insertCookd("5636f516a087e8a2bcb661c01a966b56
Pasja SmakuPyszne, kruche ciasteczka z kokosem i żurawiną już znalazły swoich wielbicieli:) Bardzo ciekawe połączenie, chyba jeszcze nigdy nie jadłam takich ciasteczek, a znalazłam je tutaj . Wychodzi około 60 sztuk. Składniki: -220g masła pokrojonego w kostkę -0,5 szklanki ksylitolu -2 łyżki mleka -1 łyżka cukru waniliowego -1/2 łyżeczki soli -410g mąki orkiszowej białej(...)wiórki kokosowe-do obtoczenia Wszystkie składniki z wyjątkiem żurawiny i orzechów wymieszać w jednej misie hakiem. Dodać orzechy i żurawinę pokrojoną na małe kawałki, wyrobić do połączenia składników. Z ciasta uformować 2 wałki ok. 30 cm. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie owinąć. Chłodzić w lodówce przez
Smaczne ZdroweOryginalnie chorwackie ćevapčići zrobione są z mieszanki wołowiny i jagnięciny, ewentualnie cielęciny (ale z każdego rodzaju mięsa są pyszne!), podaje się z jasnym chlebem, przypominającym naszą bułkę wrocławską (ja uwielbiam je z tureckim chlebem), do tego obowiązkowo ajvar i sos typu tzatziki, często sałatkę z pomidorów i cebuli. Przynajmniej tak jadłam je wiele razy w Chorwacji i tak podawało się(...)dymienia 1. Cebule BARDZO drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. W dużej misce łączymy wszystko z drobno zmielonym mięsem - mieszając ręką i dodając po trochę wody wyrabiamy jak ciasto. 2. Doprawiamy do smaku. UWAGA - mięso należy bardzo dobrze doprawić, nie rezygnujcie z podanych przez mnie przypraw i nie bójcie się, że będzie za ostre ; ja doprawiam
Kuchnia PrezydentowejNie mam ani talentu do tortów, ani dekoratorów do zdobienia, którymi bym nie rzucała ze złością po całej kuchni :))) a przy wykonaniu tego rzucałam i
Kolorowy PrzepisownikJeden z najprostszych (a jakże efektownych!) i mega smacznych deserów, który robi niesamowite wrażenie za sprawą kolorowych galaretek wyglądających niczym szlachetne kamienie ;) Jego
Kraina Miodem PłynącaJeden z najprostszych i najsmaczniejszych deserów w wersji light? Czemu nie... Jakiś czas temu wpadłam na pomysł odchudzenia tego przepisu. Co dziwne, kiedy szukałam jakiś inspiracji
Mania Gotowania