Pyszne maślane bułeczki pachnące kminkiem i czarnuszką ,z podanej porcji wychodzi aż 13 sztuk średniej wielkości. Bułki mają miękką skórkę dlatego też idealnie nadają się do np. hamburgerów czy faszerowanych dużą ilością składników kanapek :) Składniki na 13 sztuk : - 430 g mąki pszennej ( u mnie typ 750 ) - 26 g świeżych drożdży - 2 duże łyżki masła - 10 g soli(...)minut do wyrośnięcia. Wymieszać wyrośnięty rozczyn z resztą składników i wyrabiać ok 10 minut. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce . Po tym czasie krótko wyrobić ciasto i podzielić na 13 kawałków, uformować bułki i ułożyc na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponacinać na górze ,przykryć ściereczką i odstawić na 30-40minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, bułki
Wypieki ReneKolejny nasz deser i kolejne gofry. Owocowe gofry to pyszna przekąska zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Dodając sporo przepisów na gofry chcemy pokazać, że gofr to nie tylko słodki wafelek z dodatkami na górze, te dodatki równie łatwo można dodać do środka, a wtedy nawet bez owoców, bitej śmietany czy smakowych polew, smakuje wyśmienicie. Przepis Składniki(...)cukrem i jajkami miksujemy aż do osiągnięcia puszystej masy. Dodajemy banany, mąkę, proszek do pieczenia i dalej mieszamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy. Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę odpowiednią ilość ciasta w przypadku naszej gofrownicy są to około 3 łyżki. Przypominamy, że aby gofry były chrupiące, rozkładamy je osobno, nie jeden na drugim na szmatce lub papierze do pieczenia. Smacznego
KasiaiKrzysiu.pldlatego, że w głowie mam już kolejny sernikowy plan). Miałam ochotę na przygotowanie go już od kilku lat, ale zawsze jakoś mi umykało, a bardzo bym chciała, aby był pyszny i mógł długo dojrzewać. Tegoroczny dojrzewa w zimnej piwnicy już od tygodnia. Mam zamiar przełożyć go najpyszniejszymi na świecie powidłami mojego Teścia (mniam!) i podać na świąteczny stół. I oczywiście(...)stopniowo, zagotować, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do zimnej masy dodać przesianą mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, rozkłócone jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie wyrobić przy pomocy robota i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce - do lodówki lub zimnej piwnicy, na 5 - 6 tygodni
Cakes By KejtPyszne i dobrze wszystkim znane leniwe. Długo zastanawiałam się czy w ogóle zamieszczać przepis na leniwe na stronie, bo każdy zapewne ma już swój ulubiony i wypróbowany od lat. Jednak gdyby ktoś jeszcze nie opracował przepisu idealnego, to zapraszam do skorzystania z tego poniżej. Dla mnie leniwe muszą być dodatkowo polane masłem z bułką tartą i posypane cukrem. Przepis(...)cukier (do polania i posypania) – ilość w zależności od upodobań Twaróg przecisnąć przez praskę lub ugnieść dokładnie widelcem. Wymieszać z mąką, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym i wyrobić ciasto (jeśli bardzo się klei, dodać trochę mąki, jednak im mniej jej dodamy, tym leniwe będą delikatniejsze). Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich wyrobić w kształt wałka na stolnicy
Bulliodworze, mniej siedzimy w domu. Rześkie wiosenne powietrze wzmaga uczucie głodu, i zanim sięgniemy po niezdrową przekąskę z marketu, warto poświęcić w domu trochę czasu ...i zjeść coś poręcznego, pysznego i to rodem z Sycylii. Dodatki są wedle naszego uznania oraz preferencji smakowych. Tę konkretną przekąskę, robi się na Sycylii, jak się gdzieś jedzie daleko, jak się wychodzi na cały(...)dało się już , z powodu gorąca, „odpalić”piekarnika. Zresztą o 10.00 to człowiek już leży w zasadzie, na plaży dobre 4 godziny. Przekąska jest syta i poręczna. Składniki na ciasto -2 łyżeczki suchych drożdży -240 ml wody w temp.pokojowej -500 g mąki - 250 g Eco typ 500 i 250 g orkiszowej typ 650 od Młyn Kopytowa -5 łyżek oliwy
Z Kuchni Do KuchniMoja pierwsza w życiu chałka i do tego taka pyszna, z masą chrupiącej kruszonki. Chałka nie należy do tych najsłodszych, ale od czego jest miód czy konfitura? Przepis ten jest cudowny - chałka jest puszysta, rumiana i do tego ta kruszonka! ahhh czego chcieć więcej? 'mini chałka z nutą pomarańczy' Składniki (na 4 szt.chałeczek): - 500 g mąki pszennej + mąka(...)łyżkach ciepłego mleka. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać rozczyn drożdżowy, resztę mleka, 2 łyżki masła, sól, cukier, sok i skórkę z pomarańczy. Ugnieść elastyczne ciasto, które będzie odchodzić od rąk. Wyrabiać jeszcze 5 minut. Odstawić na 1,5h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub matę silikonową i podzielić
CookYourselfbułki. Ba! Nie dość, że zjadam to, jeszcze sama je piekę i karmię nimi rodzinę. A to wszystko dlatego, że wiem też jakie są puszyste i miękkie, i pyszne. I wiem, że nie są sztucznie nadmuchane. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że nie jemy ich za często, i że już niedługo na blogu pojawi się pieczywo na zakwasie. Tymczasem z okazji(...)łyżki mleka i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać zaczyn, mleko i jajko. Wyrobić ciasto. Na koniec w ciasto wgnieść miękkie masło. Jeszcze raz mocno zagnieść. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi objętość (około godziny). Po tym czasie
Pełny talerznadzieje ze smakowały.. ) Mała rzecz, a cieszy. Więcej takich akcji ! Skoro i na akcje to i na walentynki ! Zróbmy prezent swojej drugiej połówce, podarujmy jej do kawy pyszną muffinkę z serduszkiem od Serduszka ! ;) Wszystkim zakochanym, życzę dalszej miłości i pokonywania razem przeszkód, a tym którzy jeszcze nie mają swojej Walentynki, życzę dużo uśmiechu, bo uśmiech sprawia nieoczekiwane sytuacje(...)cukru pudru lub sam cukier puder. Przygotowanie : Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem do połączenia składników. Na blaszce do muffinek umieścić papilotki. Na spód papilotek łyżka ciasta następnie łyżeczka dżemu/powideł, ponownie pół łyżki ciasta by zakryć dżem. Napełnić foremki. Piec około 15-20 minut w 175*C. -najlepiej sprawdzić muffinkę suchym patyczkiem, jeśli ciasto będzie się
Garnkowe fanaberieOsobiście zamiast narzekania polecam zrobić odrobinę przyjemności sobie i komuś bliskiemu. Taki smak i aromat poprawi humor każdemu. Od takiej przyjemności dzieli nas zaledwie dwa kroki. Po pierwsze przygotowanie ciasta. Po drugie nadzienia. Zacznijmy od usmażenia naleśników. Szklanka mleka, szklanka wody gazowanej, 1 jajko, cukier waniliowy, odrobina oleju, otarta skórka z 1 cytryny, mąka - w ilości takiej by otrzymać(...)polewamy czekoladą przygotowaną w następujący sposób. W rondelku rozpuszczasz kilka kostej gorzkiej czekolady, zalewasz 2 łyżkami mleka i czekasz do rozpuszczenia. 4. Dekorujemy bitą śmietaną i gotowe. Pyszne naleśniki deserowe
Mój Smak na ŻycieHALLOWEENOWE BABECZKI CZEKOLADOWE Jedne z najpyszniejszych czekoladowych babeczek jakie jadłam. Pochodzą z niezawodnego przepisu Nigelli Lawson. Niezwykle szybkie w przygotowaniu, wilgotne i mięciutkie. W środku nadziane pyszną czekoladą. Udekorowałam je lekko zabarwioną na pomarańczowo kremówką i cukrowymi ozdobami halloweenowymi (dzięki Ewcia:). W sam raz na dziecięce halloweenowe przyjęcie:) Polecam! SKŁADNIKI na 12 babeczek: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej(...)jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki. Następnie połącz zawartość obu misek za pomocą drewnianej łyżki. Dokładnie wymieszaj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Ciasto nakładaj do 3/4 wysokości papilotek. Piecz babeczki około 20 minut . Upieczone wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. KREM: Śmietana kremówka musi być dobrze schłodzona w lodówce. Śmietanę kremówkę ubij
Słodko-Słony Świat IlonyChleb na zakwasie żytnim z małą ilością drożdży z mąki pszennej i żytniej z dodatkiem otrębów żytnich. Bardzo prosty i łatwy do zrobienia. Jest pyszny i długo utrzymuje świeżość pod warunkiem że nie zostanie za szybko zjedzony :) Ja proponuję od razu upiec dwa bochenki. Składniki: 180 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 250 g mąki pszennej(...)końcówką haka do połączenia się składników. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Keksówkę 30*10 cm wyłożyć papierem do pieczenia wlać wyrośnięte ciasto, wyrównać powierzchnię i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 1-1,5h. Przed włożeniem do piekarnika spryskać letnią wodą i posypać mąką żytnią. Piekarnik nastawić na 200 stopni
Ala piecze i gotujeWprawdzie za oknami nadal jesienna aura, ale zima zbliża się już wielkimi krokami. A jak zima to i pierniki :) Dzisiaj propozycja na pyszne muffinki piernikowe. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Mają klasyczny piernikowy posmak, a całość dopełniają bakalie w środku. Przepis, niestety nie nasz autorski, pochodzi ze strony kotlet.tv Czas: ok. 30 minut ( w tym 20 minut pieczenia(...)pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy mleko, jajka, miód oraz roztopione masło. Ponownie mieszamy składniki dorzucając bakalie. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Układamy foremki do muffinek (najlepiej podwójnie) i wykładamy ciasto (nam wyszło mniej więcej 2 łyżki ciasta na jedną papilotke). Babeczki urosną podczas pieczenia, dlatego proponujemy wykładać ciasto mniej więcej do 2/3 wysokości papierków. Pieczemy około 20-25 minut do suchego
Kolizje SmakówNajpiękniejszy poranek to ten, który możemy z Mężem rozpocząć od wspólnego śniadania - niestety praca i studia baaaaardzo rzadko na to pozwalają, dlatego każdą nadarzającą się okazję
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Kolejny tydzień i kolejne "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] a tym razem Monika wybrała bułki kardamonowe. Muszę się przyznać że jak zobaczyłam przepis to byłam
Moje Małe CzarowanieOd czasu do czasu sięgam po bułkę z automatu. Z kilku powodów. Albo dwa piekarniki są aktualnie zajęte, a ja mam ochotę na bułę, albo po
Z Kuchni Do Kuchni