babeczek. Więc czego nie robi się dla swoich pociech? Przed wyjściem do pracy udało mi się spełnić jej prośbę i o to powstały pyszne domowe waniliowe muffiny z malinami i z nutą kawy. Kwaskowy smak malin świetnie podkreślony został przez słodką kruszonkę. Kompozycja smaków idealnie nadaje się na popołudniowy(...)miski dodając jajko, kefir i mleko - mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy do połączenia. Papiloty na muffiny umieszczamy w formie, uzupełniamy powstałym ciastem, na wierzch układamy owoce, oprószamy mieloną kawą. Przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki przekładamy masło, dodajemy mąkę i cukier puder, rozcieramy w placach do uzyskania kruszonki. Uzyskaną kruszonkę przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinajchętniej chciało by się usiąść w wygodnym fotelu z kubkiem gorącej kawy i czymś słodki :) Mam dzisiaj dla Was czekoladowe babeczki z budyniem waniliowym i figami , pyszne proste bez żadnych kremów :) Jeśli macie ochotę na gorącą kawkę i babeczki to zapraszam :) Składniki : 3 białka klasy M( średniej wielkości ) 160 g cukru 3 żółtka(...)wiórki czekoladowe i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Budyń ugotować w 1,5 szklanki mleka , ma być gęsty. Do foremek na babeczki lub małych papilotek nakładać po łyżce ciasta , następnie łyżeczkę budyniu i znowu łyżkę ciasta. Figi umyć i pokroić w pół plasterki ułożyć na babeczce lekko dociskając. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliceramiczne, mają po 500 i drugie 1050ml. Ceramiczne naczynie do zapiekania 500ml Ceramiczne naczynie do zapiekania 1050ml Wielofunkcyjne naczynia żaroodporne nadają się zarówno do zapiekania, podgrzewania i podawania! Pyszne potrawy prosto z piekarnika mogą trafiać już bezpośrednio na stół. Piękny design naczynia sprawia, że świetnie prezentuje się ono na stole i swym wyglądem zachwyci wszystkich gości. Naczynie wykonane zostało(...)bardzo eleganckie. W praktyce również sprawdzają się bardzo dobrze. Długo utrzymują temperaturę. Rączki z boków naczynia ułatwiają wstawianie i wyjmowanie go z piekarnika oraz przenoszenie. Gdy piekłam w nich ciasta (przepisy już niedługo :)) nie smarowałam od wewnątrz tłuszczem żeby zobaczyć czy ciasto nie przywrze i okazało się, że odchodziło bardzo dobrze. Musiałam oczywiście oddzielić je nożem od naczynia oraz podważyć
breakfast of dreamsKarnawał trwa. Zapraszam, więc do przygotowania pysznych, domowych pączusiów serowych. Łatwe w przygotowaniu a zapach ściągnie wszystkich sąsiadów z ulicy. Nikt im się nie oprze. Świetnie sprawdza się również podczas imprez urodzinowych, Sylwestrowych i w Tłusty Czwartek lub jako podwieczorek po niedzielnym, rodzinny obiadku. Składniki: 400 g serka homogenizowanego waniliowego lub 300 g sera białego półtłustego 2 szklanki mąki pszennej(...)Dodaj sól. Dodaj alkohol i zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Olej rozgrzej w garnku lub frytkownicy do 170 stopni. Za pomocą łyżeczki lub łyżki do lodów nabieraj porcje ciasta. Pączki smaż na rumiany kolor z obu stron. Usmażone pączki koniecznie odsącz z nadmiaru tłuszczu. Od razu po smażeniu połóż je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar oleju. Podawaj
Wielki apetytprzepadam za ananasem z puszki i bardzo sceptycznie podeszłam do tych muffinek, bo mimo braku miłości do puszkowego ananasa, muffiny upiekłam:) I nie żałuję, bo okazało się, że są pyszne, wilgotne i rozpływają się w ustach. Przepis znalazłam na tym blogu. Składniki na 12 średnich muffinek: 210 g mąki pszennej; 150 g cukru; 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)składniki przelać do suchych (mąka z dodatkami), zamieszać łyżką. Następnie dodać ananasy i połowę wiórków kokosowych. Składniki zamieszać, by się połączyły ( nie mieszamy długo, tylko łyżką rach ciach ciach:)). Ciasto przelewamy do muffinkowych foremek. Wierzch każdej muffinki posypać pozostałym kokosem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 st. C. Muffinki należy włożyć do nagrzanego wcześniej piekarnika. Po upieczeniu wystudzić
In my kitchenJeszcze takiego pysznego tortu nie jadłam i do tego w wykonaniu mojej córki i jej koleżanki Małgosi. Tort Raffaello z truskawkami rozpływa się w ustach. Puszysty, orzeźwiający, ze świeżymi truskawkami. Takim tortem możemy zaskoczyć nawet największych smakoszy. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Masa Raffaello: 1 puszka mleka kokosowego(...)cytryny 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Gotujemy mleko kokosowe. Do niego dodajemy wiórki kokosowe
Salonik smakówPyszny, mięciutki, bardzo delikatny chlebek. Jeden z prostszych jakie miałam przyjemność robić. Wybornie smakuje z dodatkami wytrawnymi jak i na słodko. Idealny przepis dla początkujących piekarzy, zawsze się udaje;) Przepis z Smaki i aromaty z moimi delikatnymi modyfikacjami. Serdecznie zapraszam;) Składniki: 15 gramów świeżych drożdży 62 ml letniej wody 810 ml mąki chlebowej łyżeczka soli(...)dużej miski wsypać resztę mąki, mleko w proszku, sól, ziemniaki oraz wyrośnięte drożdże. Następnie dodać pestki dyni, słonecznik i siemię. Wszystko razem wymieszać i wyrobić do momentu, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Przełożyć je do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie przygotować blaszkę o wymiarach 20 x20 cm, wysmarować ją oliwą z oliwek
Krakowskie smaki AniKorzystając z darów jesieni polecam pyszny, sycący i łatwy w przygotowaniu obiad na bazie leśnych grzybów z dodatkiem suszonych pomidorów, kremowego sosu śmietankowego i chrupiących orzechów. A wszystko to z dodatkiem złocistych kluseczek, chrupiących z zewnątrz i miękkich w środku czyli kopytek (lub też po poznańsku szagówek) :) Składniki kopytka: 1kg obranych ziemniaków jajko 2 łyżki maki ziemniaczanej około(...)wodzie. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Do przygotowania kopytek najlepiej użyć ziemniaków z dnia poprzedniego. Ziemniaki łączymy z jajkiem, solą, dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i połową maki pszennej. Wyrabiamy ciasto delikatnie całymi dłońmi - od spodu do góry. Nie przeciskać ciasta między palcami, gdyż uaktywnimy gluten i kluski będą twarde. Dodajemy tyle maki aż ciasto będzie odchodzić od reki. W zależności
Pyry na Gazrozpocząć piernikowe szaleństwo . Uwielbiam ten czas gdy dom pachnie korzennymi przyprawami ... cynamon , goździki . kardamon ... rozsiewają swój aromat . Tegoroczne "pierniczenie" rozpoczęłam od skromnych w wyglądzie , ale niezwykle pysznych pierników w kształcie kopytek . Aromatyczne ciacha oblane kawowym lukrem . Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa , można je było kupić w niemal każdym sklepie . Zazwyczaj kupowało się po kilka sztuk(...)Całość zagotować. Odstawić do wystygnięcia. Masło rozpuścić Mąkę wsypać do miski . W masie miodowej rozpuścić drożdże , całość wlać do mąki , dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką na jednolite gładkie ciasto. Odstawić na ok godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę , podzielić na 3-4 części , z każdej uformować wałek o średnicy ok 1,5 - 2 cm i pociąć
Malinowa Kawiarenkazachęca do smażenia naleśników. Są tak wszechstronne, dają niezliczone możliwości. Na słodko, słono, pikantnie, łagodnie, kolorowe lub takie zwykłe. Można by tak wymyślać bez końca, ciągle to nowe i pyszne. Naleśniki rządzą! Karmel-itka myślała o torcie naleśnikowym. Niestety, rodzina wraca póxnym wieczorem, sama całego nie zje, a szkoda, by familia musiała jeść zimny posiłek, tylko po to, żeby dodać(...)roztrzepuję z mlekiem i solą. Mąkę przesiewam i porcjami wsypuję do jajek, mieszając co jakiś czas. Następnie dodaję wodę, porządnie roztrzepuję. Miętę płuczę, suszę i siekam. Dodaję do ciasta, doprawiam pieprzem. Powinno mieć ono konsystencję niezbyt gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli jest zbyt gęste, dodać gazowanej wody. Odstawiam na chwilę, aby odpoczęło. W tym czasie przyrządzam twarożek. Ucieram
W kuchni Karmel-itkiZa trzy tygodnie święta Wielkanocne, dlatego pomału trzeba się przymierzać do tych radosnych chwil. W mojej kuchni już od kilku tygodni szykuję pomysły na te święta
Gotuję Testujęblat, dzielimy na połowę, a każdą połowę na 5 równych części. Nie trzeba ciasta podsypywać przy formowaniu mąką, jest tłuste i miękkie, nie przykleja się do stolnicy. Każdą część ciasta rozpłaszczamy w okrąg, zawijamy do środka krawędzie pracując wzdłuż obwodu, zakładając jedną krawędź na drugą. Odwracamy kulkę łączeniem do dołu i ciągnąc bułki dłonią po powierzchni blatu ruchem ‘do siebie(...)wierzchu równomiernie makiem lub sezamem. Bułki wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego, zaparowanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut, do zezłocenia. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia. Pyszne są i same, i z odrobiną masła, i z dżemem. SKŁADNIKI 350g mąki pszennej typ 500 /+50g na zapas/ 60g drobnego białego cukru 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży ½ łyżeczki soli
Karo in the KitchenPyszne muffiny z dodatkiem kremu czekoladowego ozdobione bitą śmietaną :) Owe babeczki są sycące, aromatyczne i puszyste, po prostu smaczne ;) Można je przyrządzić z różnymi dodatkami, np. orzechami, rodzynkami, czekoladą, czy z kremami, krówką, dżemem etc. Kombinacji jest naprawdę wiele ;) u mnie wygrał krem czekoladowy :D Składniki (15 szt.): 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru szczypta(...)składniki płynne (jajka, oliwę, jogurt). Płynną masę wlej do miski z suchymi składnikami i delikatnie wymieszaj łyżką. Papilotki napełnij masą do 1/3 wysokości, nałóż krem (nadzienie) i przykryj pozostałym ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Krem: 330 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno
Kulinarna (nie)codziennośćWiedziałam, że im się nie oprę... W niedzielny poranek gdy wszyscy odpoczywają ja lepiłam kopytka i zapiekałam je w pysznym sosie. Czemu spytacie? tak to jest jak w niedzielne popołudnie muszę iść do pracy a rodzinka głodomorów zostaje w domu. Przepis na sos podpatrzony TU i zmieniony wg własnego widzi mi się :) Sos jest sycący, trochę tłusty, ale niesamowicie smaczny(...)pieprz listki z połowy doniczki bazylii 100 g żółtego sera najlepiej cheddara Młode, ugotowane i obrane ze skórek ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy jajko i mąkę i zagniatamy zwarte ciasto. Z ciasta odrywany po kawałku, na posypanej mąka stolnicy turlamy z nich wałeczki. Wałeczki tniemy ostrym nożem na dość drobne kopytka. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wlewamy łyżkę oliwy
Dzieje kuchennej Wiewiórykoktajl czekoladowy . Ważne, aby był pożywny, zdrowy i stosunkowo prosty. Smak czekoladowy myślę, że jest w miarę uniwersalny. Kto go nie lubi? Większość ludzi z ochotą zajada się czekoladami, ciastami czekoladowymi czy lodami czekoladowymi… świat kręci się wokół niej. Niedawno też, bo 12 kwietnia, był „dzień czekolady” i tak naprawdę z tego powodu to ona stała się(...)łyżek Wanilia – 1 laska Cynamon – 1 łyżeczka Kakao – 3 spore łyżeczki Sól – szczypta Wykonanie: Wszystkie składniki wrzuć do kielicha blendera i zblenduj na pyszną, gładką, jednolitą i kremową masę. Nawet największe gorzkie żale jakie masz do świata osłodzisz sobie tym koktajlem, bez dodatkowego wielkiego poczucia winy, bo w końcu zdrowe to to jest Smacznego! Artykuł Koktajl
Blendman