pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:875/1162)

Cebularze 198

Pyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem smażonej cebuli i maku, moja rodzina bardzo lubi cebularze i często je piekę. Mają fajny smak i aromat, doskonale smakują na zimno. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej Młyny Stoisław 40 gram świeżych drożdży 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 2 łyżki oleju Farsz: 1 kilogram cebuli 2 łyżki(...)odcedzamy na sicie z nadmiaru oleju. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy so miski, dodajemy sól, jajko, olej oraz wlewamy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy ciasto z miski i ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki i wałkujemy na małe krążki

Bajeczna Kuchnia
Pieczony kurczak w ziołach z buraczkami 227

domu pojawia się mięso na obiad, to jest to, często białe mięso, takie jak indyk lub kurczak. Jak wiecie jestem osobą dla, której mięso mogłoby nie istnieć, gorzej z ciastem hehehehe, ale przede wszystkim owocami i warzywami. Mięso pojawia się wtedy kiedy, w domu jest mój mąż, bądź mam gości. Co nie oznacza, że nie lubię kawałka dobrego mięsiwa, oczywiście(...)Obiad gotowy. W trakcie pieczenia, mogę się zając innymi sprawami, a obiad sam się robi w piekarniku ;-). Nietypowe połączenie kurczaka z buraczkami, kwaskowatymi jabłkami, cynamonem i czosnkiem, stworzyło tak pyszne połączenie smaków, że jestem pewna, że wrócę do tego przepisu niejednokrotnie. Sprawdźcie sami jak przygotować to danie, poniżej podaje przepis i listę składników. SKŁADNIKI: - duży kurczak wiejski lub zagrodowy (około

SMYKWKUCHNI
Sernik z truskawkami i bezami 172

Czerwiec i truskawki to idealna sezonowa para. W czerwcu mamy kilka uroczystości rodzinnych, na których zawsze pojawiają się ciasta bez pieczenia, głownie sernik z truskawkami, który każdego roku jest inny. Sernik na zimno z truskawkami to deser, który nigdy nam się nie nudzi. Dzisiaj polecam lekki, mocno truskawkowy deser: Piankowy sernik z truskawkami i bezami domowej roboty na biszkoptowym spodzie(...)najlepsza będzie tortownica silikonowa ze szklanym spodem, z której sernik wyjmuje się bez problemu, do tego jej spód doskonale nadaje się do serwowania sernika na stół. Jak przygotować pyszny, piankowy sernik z truskawkami i bezami? Składniki: 3 galaretki o smaku truskawkowym (każda na 500 ml wody) 250 ml serka z wiaderka, może być serek homogenizowany 1 łyżka cukru pudru (można

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placuszki na zsiadłym mleku z malinami 274

Pyszne i puszyste placuszki na zsiadłym mleku bez dodatku proszku czy drożdzy. Do placuszków można dodać dowolne owoce miękkie lub banany czy jabłka. Szybko się je robi i szybko znikają. U  mnie ostatnio często goszczą bo córeczce bardzo zasmakowały i tylko zmieniam owoce i smażę. składniki: 1 szklanka zsiadłego mleka ( u mnie prawdziwe wiejskie zsiadłe z mleka prosto(...)zmiksować. Następnie dodać mąkę i ponownie zmiksować do połączenia składników. Potem dodać ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać maliny i delikatnie wmieszać w ciasto. Rozgrzać patelnie z olejem, oleju musi byc troszke więcej.  Na rozgrzaną patelnię nakładać czubatą łyżkę ciasta i lekko spłaszczyć formując placuszki. Smazyc na ciemnozłoty kolor z obu stron. Osączyć

Monia miesza i gotuje
NALEŚNIKI Z SEREM 203

niezawodne naleśniki, które świetnie nadają się na popołudniowy deser. Choć są delikatne i mięciutkie, dzięki zawartości oleju nie przywierają do patelni i łatwo dają się odwracać.  Posmarowałam je pysznym nadzieniem z twarożku, którego smak wzbogaciłam smażoną w cukrze skórką pomarańczową. Uformowałam w ruloniki i podsmażyłam z obu stron na rozgrzanym klarowanym maśle. Każdą porcję oprószyłam cukrem pudrem i podałam(...)dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy mleko i olej, wbijamy jajka. Mieszamy rózgą lub miksujemy do uzyskania gładkiej gęstej masy. Stopniowo cały czas mieszając dolewamy wodę. Odstawiamy na czas przygotowania nadzienia (ciasto lekko zgęstnieje).  Łyżką wazową nabieramy porcje ciasta i rozprowadzamy po dnie dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia. Układamy w stosik na dużym

cool and minty
Muffiny z czekoladą i czereśniami / Cherry and chocolate muffins 190

szybkie w przygotowaniu i taki właśnie jest ten przepis. Słodkie, puszyste z kawałkami czereśni i czekolady, czego chcieć więcej? Poza sezonem czereśniowym, można zastąpić je wiśniami i też będą pyszne, zapraszam! Scroll down for recipe in English Muffiny z czekoladą i czereśniami (12 muffinek) Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 1 duże jajko ½ szklanki cukru(...)śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wmieszaj czereśnie i czekolad do suchych składników. Wlej powoli mokre składniki do suchych i mieszaj delikatnie tylko do otrzymania jednolitej masy, nie za długo. Rozłóż ciasto do formy muffinkowej i włóż do piekarnika. Piecz przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 oC i piecz przez kolejne 20 minut lub do ładnego zrumienienia. Smacznego

karmelowy
Pierogi z burakiem i kozim serem 355

Pierogi w Polsce zna każdy. Nie muszą być jednak tylko z kapustą i grzybami, mięsem, czy ruskie. Raz na jakiś czas warto zdecydować się na inne

MarcinChef
Zawijasy czosnkowe, pietruszkowe 184

bardzo czosnku i w sumie zapach tego czosnku przy robieniu i pieczeniu tych zawijasków unosił się po całym domu...ale warto było "zepsuć " zapach w domu..zawijaski wyszły pyszne, chrupiące ..i dalej pachnące czosnkiem..ja ciut pozmieniałam..dałam zwykłą mąkę, robiłam ze świeżych drożdży..część zrobiłam z czosnkiem ,a część z natką pietruszki , posmarowałam jajkiem i posypałam złotym lnem(...)wsypać mąkę i drożdże [ ze świeżych zrobić rozczyn], wymieszać. Dodać resztę składników, oprócz wody. Mieszać, najlepiej robotem stacjonarnym z hakiem i stopniowo wlewać po trochu wodę [tyle wody, by ciasto uformowało się w jednolitą kulę]. Wyrobić ciasto, przykryć i zostawić do wyrośnięcia.  Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę [ ja posiekałam , bo praski nie mogłam znaleźć haha] . Masło roztopić w garnuszku

Moje domowe kucharzenie
CIASTECZKA ORKISZOWO KAKAOWE Z BAKALIAMI 174

przed sobą  pyszne,  chrupiące i zdrowe ciasteczka. Więcej czasu zajmie Wam zapewne droga do sklepu, po ciastka w których  na pewno nie znajdziecie taki pyszny skład... Proponuję również ciasteczka owsiano - czekoladowe (przepis TU ) Zapraszam do pieczenia;-) Składniki: 100 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka brązowego cukru 1/2 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka płatków orkiszowych/p(...)szczyptę soli. Mieszałam aż składniki się połączyły. Wsypywałam kolejno: płatki orkiszowe namoczone wcześniej rodzynki i pokrojone suszone śliwki uprażone orzechy, migdały i pestki słonecznika Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej części dodałam kakao. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. W czasie gdy piekarnik się nagrzewał, formowałam małe kuleczki, lekko je spłaszczając i układałam na blasze

potrawyregionalne
KOKOSOWE CIASTECZKA 188

Zaproponuję dzisiaj pyszne kokosowe ciasteczka. Są łatwe w przygotowaniu i idealne dla wielbicieli kokosu. Składniki: 250g czekoladowych herbatników 85g masła lub margaryny 180g skondensowanego słodzonego mleka z puszki 1 jajko 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki cukru 6 łyżek mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 125g wiórków kokosowych  Wsypałam herbatniki do plastikowej torebki i rozgniotłam wałkiem. Można je także(...)kokosowe. Wszystko wymieszałam. Wyłożyłam masę kokosową na wierzch masy z herbatników. Zalecam maczać łyżkę co jakiś czas w wodzie, ponieważ masa może się do niej przylepiać. Piekłam ciasto w temperaturze 190 stopni przez 30 minut, albo do chwili, gdy masa kokosowa stwardnieje i stanie się złocista. Zostawiłam je w formie na 5 minut do ostygnięcia. Pokroiłam

potrawyregionalne
Muffinki z jabłkami 165

Pyszne, lekkie muffinki z jabłkami to idealny deser na jesienną depresję. Robi się je szybciutko, w smaku są cudowne, a ponadto zawierają w sobie pyszne polskie jabłka. Fantastycznie nadają się jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły.Zdecydowanie polecamy! Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut pieczenia Ilość porcji: 12 babeczek Składniki: 140g miękkiego masła (fantastyczną promocję na masło znajdziecie TUTAJ(...)waniliowy. Odkładamy mikser. Dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie szpatułką. Dodajemy jabłka i ponownie mieszamy. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy do każdej ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na około 25 minut (pieczemy do suchego patyczka). Wyjmujemy na kratkę aby ostygły. Smacznego

Kolizje Smaków
(jeszcze letnia) SAŁATKA Z ANANASEM 185

v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false 21 false false

fitolarun.blogspot.com
Roboto ty w rękach się pal 176

czyli kurczę nie do końca mirabelka- zobaczcie tutaj ) miała w tym roku niewiele owoców- udało się zebrać małą miseczkę. Aromat dojrzałych śliwek był powalający. Aż się prosiło, żeby coś pysznego z nimi zrobić. BABKA BISZKOPTOWA Z MIRABELKAMI I MARCEPANEM 250g mirabelek 50g masy marcepanowej 1  łyżka masła bułka tarta do wysypania formy 4 jajka 1 szczypta soli 3/4 szklanki(...)jednolitej masy. Do masy dodajemy połówki śliwek i znów mieszamy. Na koniec dodajemy porcjami marcepan, po każdym dodaniu mieszając (dzięki temu masa nie sklei się w jedną wielką gulę). Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 40 minut. Po wyjęciu z formy posypujemy cukrem pudrem i jemy! Babka jest delikatna, mirabelki lekko kwaskowate a marcepan aromatyczny- kombinacja idealna

les mirabelles
Domowe masło 342

Pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu domowe masło :) Jedyne czego potrzebujemy to śmietana 36%, szczypta soli, mikser i odrobinka cierpliwości ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki na ok. 200 g masła: 400 g dobrej jakości śmietany 36% lub 30% szczypta soli (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Śmietanę ze szczyptą soli umieszczamy w wąskim i wysokim pojemniku lub głębokiej(...)jakości śmietany, czas może się wydłużyć do 25 minut. Masło odcedzamy na sitku i zagniatamy w kulkę. Przekładamy do miski z bardzo zimną wodą i ugniatamy przez chwilę jak ciasto - dzięki temu wypłuczemy resztki maślanki. Przekładamy na folię aluminiową, zawijamy, formujemy na kształt osełki i przechowujemy w lodówce. Gotowe! :) Domowe masełko z ciepłym śniadaniowym rogalikiem

My Culinary Art
Knedle z truskawkami ze śmietaną i solonym karmelem 139

Moja wariacja na temat knedli. W ogóle w swoim życiu jakoś mało razy jadłam knedle. I nigdy nie uczestniczyłam w robieniu ich, nie wiem czemu. A szkoda, ciekawe i pyszne to danie. Postanowiłam to zmienić i z pomocą wielu blogów, książek kulinarnych zrobiłam swoją wersję tych knedli. A najlepiej smakują gdy połączy się truskawkę, karmel i śmietanę... niepotrzebny jest już(...)kroimy na części, rozpłaszczamy każdą część na dłoni i wkładamy w środek truskawkę a potem lepimy jak pierogi i formujemy kulkę. Uff, teraz jesteśmy po najgorszej robocie! Gdy już ciasta brak i truskawek też niewiele zostało czas na ugotowanie naszych knedli we wrzącej wodzie przez około 5 minut. Kolejnym etapem jest przygotowanie solonego karmelu. W moim przypadku w najprostszej

Mango Papaja
Muffinki orkiszowe z czekoladową bitą śmietaną 214

każdy obchodzi Walentynki to z pewnością większość z Was skusiłaby się dzisiaj na taki pyszny i prosty deser ;) Babeczki kakaowe z mąki orkiszowej z konfiturą żurawinową a na górze pyszna czekoladowa bita śmietana. Jeśli nie macie mąki orkiszowej możecie użyć mąki pszennej np. mąki tortowej. Babeczki nie są zbyt słodkie, bo uznałam, że śmietana jest już wystarczająco słodka, ale jeśli(...)naczyniach wymieszać łyżką suche i mokre składniki. Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką bądź szpatułką zawartość obu misek. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Do foremek, najlepiej silikonowych nakładać po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce konfitury i znów po łyżce ciasta aby przykryć konfiturę. Foremki powinny być wypełnione do 3/4 ich wysokości. Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 minut

Ze smakiem i z pasją
Pietruszkowe kluseczki i sos + drobiowe klopsiki 250

mąkę (nie wszystko od razu, najpierw jakieś 3/4) oraz drobno posiekaną natkę i bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest jest jeszcze bardzo lepka, dodajemy resztę mąki. Dobrze jest wyrabiać ciasto na kluseczki z jeszcze ciepłych ziemniaków, wtedy zabiorą mniej mąki i będą niezwykle delikatne w smaku. Masę dzielimy na części, z każdej rolujemy wałeczek i kroimy go na kwadratowe kawałki(...)jakiś czas lodówkę wypadałoby rozmrozić. Wtedy też powstał pomysł na to danie. Gdybym miała przygotowywać je od podstaw, zajęłoby mi to o wiele więcej czasu, a tak mamy pyszny i prosty obiad i nie trzeba pół dnia spędzać w kuchni. Ok, wiem, że część z Was pewnie to lubi (tak samo jak ja ;)), ale czasem warto wyjść z domku

Ratunku obiad
ORZESZKI Z MASĄ ORZECHOWO - MLECZNĄ 121

Wprawdzie znane od lat a pieczone już przez nasze babcie. Dawniej pieczono je w metalowej maszynce, ja użyłam gofrownicy z wymiennymi wkładami. Ciasteczka bardzo szybko się pieką a nadziane pysznym kremem smakują nieziemsko(...)PRZYGOTOWANIE :  Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajka i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki, żeby troszkę stwardniało, będzie się lepiej robić  kuleczki z ciasta.  Z zimnego ciasta robimy małe kuleczki które pieczemy w gofrownicy w formie na orzeszki. Ostudzone połówki ciasta smarujemy kremem i sklejamy. Ciastka

Kulinarne Fantazje Marioli
Placuszki z cukini z parmezanem i Remuladą duńską. 183

Witajcie :) ja dzisiaj tak na szybko :) zostawiam Wam  pyszne placuszki z cukini, z marchewką i parmezanem.Do placków podałam wyśmienitą Remuladę duńską firmy FolWark. Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki : 390 g startej na tarce jarzynowej cukini 2 jajka 4 łyżki mąki 3/4 szklanki startego parmezanu sól,pieprz do smaku olej z pestek winogrona do smażenia  jako dodatek Remulada duńska(...)strony po kilka minut. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.Przypominam że placki z cukini smażymy zaraz po przygotowani ponieważ gdy długo postoją utworzy się więcej soku i ciasto się rozrzedzi. Podajemy z dowolnym sosem, śmietaną lub Remulada duńską. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Chleb pszenno-żytni 165

Pyszny i delikatny chleb pszenno-żytni. Smakuje wybornie, długo pozostaje świeży. Skórka jest chrupiąca, a wnętrze idealne. Na górze chlebka, nasze ulubione ziarenka. Ten chlebek jest świetny zarówno do sera, wędlin czy dżemów. Chleb pieczony na zakwasie, jednak z dodatkiem drożdży, dzięki czemu nie musisz martwić się o to, czy chleb dobrze wyrośnie. Chlebek upieczony według przepisu Liski (Whiteplate(...)pszennej z opisu, zastąpiłam mąką orkiszową i część mąką pszenną ale pełnoziarnistą. Pieczenie chleba uczy cierpliwości i dostrzegania znaczenia małych rzeczy. Trzeba pamiętać tu o takich drobiazgach, jak przykrycie ciasta na czas wyrastania chleba, zarówno w misie jak i w blachach, inaczej powstanie nam skorupka na samym wierzchu ciasta. Drukuj Chleb pszenno-żytni window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Zaczyn (dzień

Mieszam w Garnku
Rozkoszne ciasto ucierane II - łatwe 181

Rozkoszne, afrodyzjakalne – hmmm...czy takie słowo istnieje? Pyszne i wykwintne .A to dzięki kilku składnikom dodanym do ucierańca prostego jak drut. Baza została wzbogacona ! Składniki Używam szklanki o pojemności 250 ml - półtorej szklanki mąki ECO typ 500  Młyn Kopytowa - szklanka cukru pół na pół cukier brązowy z białym , użyłam  Diamant -4 duże jaja -łyżeczka proszku do pieczenia -pół(...)puszystej masy. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz miksując Dodaj chłodną maragrynę. A na końcu mak. Okrągłą formę do tarty lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Połóż kawałki jabłek. Wierzch posyp naturalnymi orzeszkami. I włóż do piekarnika ,na nie więcej, niż 190 stopni , około 35-45 minut. Sprawdzaj. Do suchego patyczka. Wyciągnij ciasto, przełóż na talerz

Z Kuchni Do Kuchni
Cebulowo-serowe bułeczki 140

Cebulowo- serowe bułeczki? Czemu nie;) Oto one;) Jak dla nas w oryginale za mało cebulki, dlatego ja użyłam jej zdecydowanie więcej, oprócz tego przepis leciutko zmodyfikowałam. Bułeczki są pyszne i bardzo łatwe do przygotowania. Idealnie pasują na kolację czy też śniadanie. Podczas pieczenia unosi się po całym mieszkaniu nieziemski zapach cebuli i ziół.  Oryginalny przepis pochodzi ze strony(...)mąki(ilość tą odejmujemy od ilości mąki podanej w przepisie) zrobić rozczyn. Do miski wsypać mąkę, masło, cukier, sól, zioła prowansalskie, rozczyn i letnią wodę. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 10 części i uformować bułeczki (u mnie każda bułeczka ważyła 70 gram), pozostawić na blaszce posypanej mąką bądź wyłożonej papierem do pieczenia

Krakowskie smaki Ani
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ 238

jednej dużej formy o wym.30x12cm (w takiej piekłam) lub dwóch mniejszych. Chlebek ma cudowną, bardzo chrupiącą skórkę (także na drugi dzień) i bardzo mięsiste, wilgotne wnętrze, jest pyszny... :-) Piekłam go już wiele razy (jako urozmaicenie dla chlebów pełnoziarnistych jakie jadamy na codzień) i zawsze wychodzi równie smaczny. Składniki na 1 formę: - 430g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) - 350g mąki(...)Gotową masę wykładamy do przygotowanej wcześniej formy (ja używam silikonowych, wystarczy je tylko bardzo delikatnie przesmarować olejem). Formy metalowe musimy dokładnie posmarować tłuszczem i obsypać np.mąką lub otrębami. Ciasto dokładnie ubijamy w formie łyżką maczaną w wodzie, wygładzamy i smarujemy oliwą lub olejem i posypujemy makiem. Ja posypuję niebieskim i na to jeszcze białym. Można również obsypać mąką.Chleb

Smaczne Zdrowe
Mala babeczka, a tyle radosci 167

Pulchne, delikatne, pyszne. Takie byly wczorajsze babeczki. Byly, bo juz ich nie ma. Zniknely w oka mgnieniu ku memu zdziwieniu. Ostatnio chyba wszyscy jestesmy spragnieni slodyczy i nawet nie do konca sprawny piekarnik nie jest w stanie powstrzymac mnie przed pieczeniem kolejnych smakolykow. Ponadto wykorzuystuje okazje, ze domaga sie ich reszta rodziny. Mam tez wspanialego, malego pomocnika w osobie mojej(...)podgrzanym lekko mleku. W misce ucieramy maslo, cukier i cukier waniliowy na pulchna mase. Dodajemy jajka, make, proszek do pieczenia. Ucieramy. Na koncu dodajemy przygotowana wczesniej nutelle. Gotowym ciastem wypelniamy foremki do muffinek. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu wyciagamy babeczki. Ozdabiamy rozpuszczona w kapieli wodnej biala czekolada. Posypujemy uprazonymi na suchej patelni platkami migdalowymi

Przysmaki Karolki
Chałka z cynamonową kruszonką 157

Puszysta chałka ze słodką skruszonką jest moim pięknym wspomnieniem dzieciństwa! Wychowałam się w rodzinie, która od lat prowadzi własną, tradycyjną piekarnię i to tuż obok domu

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Muffinki z masłem orzechowym 168

Akt 5 sztuki zatytułowanej „Muffinki”. Nie chcemy, by to zabrzmiało górnolotnie, muffinki to po prostu bardzo wdzięczny obiekt do eksperymentów. Po raz piąty pokażemy Państwu nasz

Ania i Marcin gotują
Bezy z miętą 167

Bałam się przygotowywać bezy, nie wiedziałam, co mi z tego wyjdzie, czy w ogóle coś wyjdzie. Ale zaczęły za mną chodzić, dopominać się, żebym je wypróbowała

dom-agi.pl
Mini serniczki z masłem orzechowym na piernikowo- orzechowym spodzie z polewą z masła orzechowego 175

masłem orzechowym o aromacie skórki pomarańczowej na spodzie z karmelizowanych orzechów włoskich i zmiksowanych pierniczków czekoladowych. Całość uwieńczona najlepszą polewą z masła orzechowego, karmelizowanymi migdałami oraz orzechami włoskimi i pyszną posypką karmelową oraz czekoladową marki Delecta. Przepis możecie wykonać zarówno w czterech obręczach cukierniczych, jak i w niewielkiej tortownicy o średnicy 16 cm w zależności od tego, jak wygodniej(...)serkiem homogenizowanym, żółtkami, skórką oraz sokiem z pomarańczy, cukrem pudrem, masłem orzechowym oraz przyprawą do sernika na jednolitą, gładką masę. Przygotowaną masę wylewam na kruchy spód i umieszczam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Serniczki w obręczach cukierniczych piekę 30 minut, natomiast sernik w tortownicy piekę przez 40 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i studzę sernik najpierw

Mango Papaja
“Na zdrowie”-recenzja 186

był czas na wspólne drylowanie wiśni. Nie było też nadmiaru słodyczy, bo były trudniej dostępne. Mam bardzo podobne wspomnienia z tego czasu, który kojarzy mi się z babcią pieczącą ciasta w prodiżu i rodzinnymi zgromadzeniami, kiedy robiliśmy wspólnie ogórki i sok malinowy na zimę. Dlatego łatwo mi wczuć się w ten klimat i przypomnieć sobie te proste potrawy, jak gzik(...)lody za godzinkę, kiedy przeczytamy książkę do końca. I to dosłownie w minutę, więc nie stracimy wątku czytając.   Co bym ugotowała z tej książki? Na mojej liście jest pysznie wyglądająca sałatka z buraka liściowego, jajka i awokado, sałatka z łososia i guacamole, oraz makaron z kalafiorem i kaparami.   Na zdrowie Autor: Eliza Mórawska Wydawnictwo Zwierciadło Data premiery

Ugotowane pozamiatane
Kopytka z Kaszy Jaglanej 260

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszne i proste w przygotowaniu kopytka z kaszą jaglaną. Kopytka są smaczne, zdrowe i jeżeli ktoś lubi kasze jaglaną to na pewno będą mu smakować. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kopytek z kaszy jaglanej będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 60 kopytek 400 g kaszy jaglanej (przed gotowaniem) 3 jajka 150 g mąki(...)mielenia mięsa, użyłam sitka o średnich oczkach. Do zmielonej kaszy jaglanej dodaję natkę pietruszki, jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól i całość wyrabiam dłonią tak żeby powstała jednolita masa. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przerabiam kilka razy, formuję kulę i odcinam kawałek ciasta. Z odciętego kawałka formuję wałek dłońmi na blacie podsypanym mąką, wałek kroję na kilku centymetrowe kawałki

Uwaga Babcia Gotuje
Brownie czekoladowe 275

Marzyło mi się od dawna takie tradycyjne, pyszne, mocno czekoladowe brownie. Najlepiej z malinami. I ostatnio doceniłam się sama za cały trud pracy i zrobiłam sobie takie słodkie cudeńko. Smakowało wybornie :) Wiem, że to potężna bomba kaloryczna, ale raz na jakiś czas można zaszaleć :) Składniki: (na blaszkę 23x23cm) 400g czekolady (u mnie 2 gorzkie, mleczna i z orzechami) 100g mąki(...)zmiksować. Wmieszać również sok lub konfiturę - sok bardziej dokładnie, konfiturę mniej.  Wylać na blaszkę o wymiarach 23x23cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C, piec 30-35 minut. Ciasto ma być trochę klejące i zakalcowate, ale w tym cały jego urok. Udekorować świeżymi malinami i cukrem pudrem

Cakes By Kejt
Odchudzone tiramisu z truskawkami. 243

Tiramisu chyba nie muszę nikomu przedstawiać. Ten pyszny deser doczekał się wielu odmian i wariacji, a ja dziś chciałabym pokazać Wam odchudzoną i zarazem łatwiejszą wersję. Taką, którą można od czasu do czasu zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Ze względu na składy rzadko używam sklepowych gotowców. W związku z tym biszkopt, czyli serce tiramisu, postanowiłam przygotować od zera. Nie jest(...)deser będziecie mogli podzielić wg własnego zapotrzebowania): Biszkopt (znaleziony tutaj ): 1/2 szklanki drobno zmielonego ksylitolu 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (nie można pominąć, odpowiada za sprężystość ciasta) 5 jaj (żółtka i białka osobno, w temperaturze pokojowej) + szczypta soli do ubicia białek Do nasączenia: 1,5-2 szklanki mocnej kawy (w zależności od tego, ile biszkopt wchłonie

Powiedz dietom nie
Placuszki owsiane z wiśniową konfiturą 201

Pyszne puszyste owsiane placuszki to idealny pomysł na romantyczne, niedzielne śniadanie we francuskim stylu. Poranny zapach kawy i placuszków rozchodzący sie po domu to przyjemność, której nie sposób się oprzeć. Idealnym dopełnieniem będzie domowa wiśnowa konfitura. Nie tylko świetnie smakuje, ale słodycz i aromat wiśni uznawany jest za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Składniki: 200 g płatków owsianych górskich 2 jajka(...)żółtek. W odzielnej miseczce ubij białka na sztywną pianę połącz masę z białkami. Jeśli masa wydaje Ci się za gęsta, dolej jeszcze trochę mleka. Po wyłożeniu na patelnię ciasto powinno się rozpływać wykładaj po 1 łyżce ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż na złoty kolor podawaj z keleksem jogurtu i konfiturą wiśniową

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik na zimno z musem ananasowym (z serka mój ulubiony) 240

Pyszny, kremowy, rozpływający się sernik na zimno, którego bazą jest serek 'Mój ulubiony'. W połączeniu ze zmiksowanymi ananasami z puszki smakuje idealnie. Dodanie galaretki brzoskwiniowej do musu ananasowego sprawia, że mus zyskuje ładny, pomarańczowy kolor. Przepis bardzo prosty i szybki, a smak przepyszny :) Składniki: 500 g serka 'Mój ulubiony', 300 g śmietanki 30%, 1 opakowanie żelatyny fix do deserów(...)dodajemy do niej 1 łyżkę masy śmietanowej i całość wlewamy do masy i krótko miksujemy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami. Wylewamy masę śmietanową i odstawiamy ciasto do lodówki. Ananasy z puszki wraz z sokiem miksujemy blenderem. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, ale nie gotujemy. Wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa śmietanowa stężeje wykładamy

Aga w kuchni
Tatrzańska szarlotka w wersji wegańskiej 234

makarony. Natomiast samo Zakopane już na zawsze będzie mi się kojarzyło z najdroższym drinkiem jakiego w życiu wypiłam, około 8 lat temu a zapłaciłam 40 zł , fakt że był pyszny, ale nawet dziś ta cena mnie zwala z nóg (nie pamiętam jak ten lokal się nazywa, ale to było na samych Krupówkach, a nazwa lokalu nawiązywała do to było jakoś(...)Zajmie Ci to około 10 minut, ale przysięgam, że skleisz to w całość. Prawą ręką siekaj , a lewą zagarniaj składniki do środka. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i 2/3 ciasta wylep dno i schowaj do lodówki na 30 minut, a z reszty ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażalnika. W międzyczasie przygotuj masę jabłkową, czyli obierz

greenscarf
Śmietankowe odrywane mini bułeczki 610

Już drugie bułeczki w tym tygodniu ale jakże pyszne. Szybkie w przygotowaniu a jak taką bułeczkę się pysznie zajada. Polecam wypróbujcie na śniadanie będzie znakomita : na pierwsze czy drugie?, upieczecie ze mną? Śmietankowe odrywane mini bułeczki.                   Składniki: ( forma 32 x 26 ) 2 szklanki mąki pszennej T 650 1 szklanka mąki pszennej(...)widelcem z mąką, przykryłam miskę ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie dodałam do zaczynu pozostałe składniki, żółtka, roztopione masło i sól i wyrabiałam elastyczne ciasto. Ciasto włożyłam do miski, przykryłam i pozostawiłam do wyrośnięcia na około 30 minut - do godziny. Potem ciasto wyjęłam na blat i zagniotłam, podzieliłam na 20 równych części

Moje Małe Czarowanie
Babeczki dyniowo-pierniczkowe z kremem twarożkowym 157

Pyszne, mięciutkie babeczki o smaku dyni i pierniczków z kremem z twarogu. Pycha <3 Przepis znalazłam na stronie Lisia Kawiarenka . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 babeczek: 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki miodu 2 jajka szklanka  puree z dyni 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru(...)jajka i puree z dyni i miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając miksowania dodajemy sól, wszystkie przyprawy i cukier wanilinowy. Sodę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i wlewamy do ciasta. Na koniec dosypujemy mąkę i miksujemy jedynie do połączenia składników. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Każdą napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wkładamy

My Culinary Art
Ciasteczka z mąki kokosowej 184

dzisiejszej kawy polecam pyszne ciasteczka z mąki kokosowej. Każdemu będą smakować, bo są przepyszne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 150g mąki kokosowej premium Ol'Vita, 70g wiórków kokosowych, 6 jajek, 150g cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę mieszam z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi.  2. Jajka ubijam mikserem na puszystą masę. Stopniowo do masy jajecznej dodaję(...)oraz obniżyć poziom złego cholesterolu. Jest bogata w wiele makro i mikroelementów oraz witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W kuchni mąka kokosowa jest wykorzystywana do przygotowania różnego rodzaju ciast, ciastek, deserów, czy koktajli. Zdecydowanie mąka przypadła mi do gustu i będzie często wykorzystywana do moich wypieków.  Serdecznie zapraszam Was do zakupu produktów firmy  Ol'Vita , bo naprawdę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jogurtowe placuszki z jagodami czyli mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego 155

najlepiej nas postawić na nogi w letni dzień. Pyszne placuszki z dodatkiem jagód i borówek oraz syropu klonowego to uczta dla podniebienia. Warto czasem wcześniej wstać by zadbać o pyszny posiłek. Ja lubię leniwe poranki. Taki posiłek jest również idealny jako drugie śniadanie dla naszego malucha do szkoły, gdyż połączenie przetworów mlecznych i świeżych owoców to bomba witaminowa, która(...)cukrem. Mąkę mieszam dokładnie z proszkiem do pieczenia. Do masy jogurtowej dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Dodaję jagody. Na patelni z dodatkiem oliwy smażę placuszki (po 1 łyżce ciasta na każdego placuszka) i przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podaję z owocami i syropem klonowym. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Bułki pszenne, jak z piekarni. 229

Pyszne bułki pszenne, niesamowicie mięciutkie, z chrupiącą skórką skradły nasze podniebienia. Są tak dobre, że od dłuższego czasu nie kupujemy bułek. Wolę sama upiec te bułeczki w domu, bo są bez polepszaczy, sztucznych dodatków i długo zachowują świeżość. Polecam!!! Składniki na bułki pszenne, jak z piekarni na 8 sztuk 500 g mąki pszennej (ja używam tortowej) 20 g świeżych drożdży(...)Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, na około 10 minut, by drożdże podrosły. Po tym czasie do mąki z rozczynem dodajemy wodę, olej, sól i dobrze wyrabiamy ciasto (około 8-10 minut). Wyrobione, gładkie ciasto posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i znów odkładamy ciasto w ciepłe miejsce, tym razem jednak na co najmniej godzinę (ma podwoić swoją objętość

Rozpustne gotowanie
Bułki z czosnkiem i pietruszką. 195

Pyszne mięciutkie bułki z chrupiącą skórka i cudownym, czosnkowo-pietruszkowym nadzieniem. Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe, gdy zapach jest najbardziej intensywny, a skórka najbardziej chrupiąca. Idealne solo lub jako dodatek do pieczonego np. na grillu mięsa. Polecam!!! Składniki na bułki z czosnkiem i pietruszką na 12 sztuk: 425 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość. Po tym czasie jogurt mieszamy z olejem i solą, dodajemy wszystko do wyrośniętego rozczynu i wyrabiamy ciasto za pomocą miksera (lub ręcznie), aż będzie gładkie i elastyczne, nie krócej jednak niż 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut (ciasto

Rozpustne gotowanie
Mini placuszki bananowo - owsiane z kawą inką 210

Kolejny pomysł na pyszne pełnowartościowe śniadanie, które jednocześnie może być deserem :D Bez cukru, bez białej mąki, z minimalną ilością tłuszczu w postaci oleju kokosowego. Za to z owocami, jogurtem i intensywnym aromatem kakao oraz kawy zbożowej. Robi się je bardzo łatwo, wystarczy wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować, a potem przy pomocy łyżki nakładać malutkie porcje na patelnie(...)łyżka oleju kokosowego 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo ulubione owoce (u mnie czerwone pomarańcze oraz kiwi) jogurt naturalny miód (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w blenderze i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt gęsta dolać mleka, jeśli zbyt rzadka dosypać mąki. Rozgrzać patelnię (powinna być nieprzywierająca). Na rozrzaną i suchą patelnię przy pomocy

DefinicjaSmaku
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 295

termo obiegiem nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, piec do suchego patyczka, wystudzić.  Jeśli piekarnik nie ma funkcji termo obiegu, lub jeśli macie tylko jedną formę ciasto trzeba podzielić na dwie równe porcje i upiec oddzielnie, jedna po drugiej.  Konfiturę z czeremchy wymieszać z Cassisem.  Blaty wyjąć z form, każdy przekroić na dwa cieńsze krążki(...)batatów można po porcjować, zamrozić i na bieżąco rozmrażać potrzebną ilość. Pieczone puree jest znakomite do przygotowywania różnych dań w wersji wytrawnej i słodkiej. Możecie np. przygotować pyszny i puszysty Batatowy Whesley z granatem ( tak jak w przepisie dyniowym , dynię zastępując batatem), lub upiec proste i apetyczne babeczki  z kremem batatowym. Tu znajdziecie informacje o nowej książce

SzczyptaSmaQ
Drożdżowe Rogaliki z Nutellą 323

Piekąc dziś te pyszne rogaliki , wpadłam na pomysł założenia swojego bloga. Pomyślałam, że muszę podzielić się ze Światem tym i innymi sprawdzonymi przeze mnie przepisami. Te puchate rogaliki znikają z talerzyka w kilkanaście minut :-) Składniki: 1) 25g drożdży (1/4 kostki) 2) 1/2 szklanki ciepłego mleka 3) 1/2 kg mąki 4) 3 łyżki cukru 5) 2 jajka 6) 100 ml. oleju(...)resztę mąki, olej i 3/4 rozbełtanych jajek do wcześniejszych składników, zamieszać łyżką i odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przez około 10 minut.  Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i zacząć je rozrabiać rękoma. Ciasto drożdżowe lubi jak się je uderza o blat, rozrywa, napowietrza. Jeżeli będzie zbyt klejące, należy podsypać odrobiną mąki. Ciasto nie może kleić

Anielska Kuchnia Ani
Chleb z smażoną cebulką i słonecznikiem 240

wciąga. Kilka ich już upiekłam i w sumie co jeden to lepszy. Dzisiaj ciężko już mi powiedzieć który najlepszy. Każdy ma w sobie to coś ale ogólnie mówiąc są pyszne. Tym razem chlebek z smażoną cebulką i podprażonym słonecznikiem. Pachnie obłędnie, ma bardzo ciekawy i wyrazisty smak. Dzięki Młyn Kopytowa w którym jest tak duży wybór mąki mogę piec chlebki(...)misce i wymieszać dokładnie łyżką. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 2-3 godziny do wyrośnięcia. Formę prostokątną 35 *11 cm wysmarować olejem, obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać łyżką moczoną w zimnej wodzie. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy) na około 1-1,5 godziny. Włączyć piekarnik, nastawić na temperaturę 200 stopni. Do zimnego

Ala piecze i gotuje