pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:875/1162)

Muffinki z porzeczką i kruszonką 154

Czerwona porzeczka już dojrzała na krzaczkach, więc pora ją wykorzystywać. Lubię ją w wypiekach ponieważ przełamuje słodki smak. Dzisiaj pyszne muffinki z porzeczką i chrupiącą kruszonką. Składniki: 350 g mąki pszennej 150 g cukru kokosowego ale-raj 2 duże jajka 170 ml oleju 200 g jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g migdałów w płatkach 1 szkl(...)mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Na końcu dodać umyte i obrane porzeczki i delikatnie przemieszać. Formę do muffinek na 12 sztuk wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć po równo do papilotek. Zimne masło, cukier i mąkę zagnieść na kruszonkę i pokruszyć na wierzchu muffinek. Piec w 180 stopniach góra-dół około 25-30 minut. Do suchego

Ala piecze i gotuje
Ciastka francuskie z rabarbarem 159

promocja tutaj ) ewentualnie cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Łodygi rabarbaru opłukać, osuszyć, odciąć część z liściem, pokroić w kilkumilimetrowe plasterki i wymieszać z 2-3 łyżkami cukru trzcinowego. Płat ciasta rozwinąć, ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pokroić na 12 prostokątów.  Każdy prostokąt posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżeczką mleka lub śmietanki. Na środek nałożyć pojedynczą warstwą plasterki(...)KUCHNIA MNIAM MOJE DOMOWE KUCHARZENIE KUCHNIA STAROWIEJSKIEJ GOSPODYNI WANILIA I KARDAMON MOJE MAŁE CZAROWANIE BEATA LIDIA SMAK MOJEGO DOMU Z MIŁOŚCI DO SŁODKOŚCI SŁODKIE OKRUSZKI GOTOWANIE TO PROSTE IZIONI PYSZNE SMAKI SZÓSTE NIEBO

Kuchenne zapiski Edyty
Pierogi ziemniaczane z farszem mięsnym 150

Pyszna potrawa na obiad. Można podać z sosem czosnkowym albo ulubioną surówką. Składniki (na ok 10 sztuk): 6-7 średnich ziemniaków 2 jajka 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju sól Farsz: 250 g mięsa (dałam łopatkę wieprzową) mała cebula sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy parę łyżek wywaru z mięsa Przygotowanie Farsz: Mięso kroimy w sporą kostkę, zalewamy(...)było cały czas zakryte. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.Mięso z cebulą mielimy na średnich oczkach albo blendujemy. Dodajemy sól, pieprz, kilka łyżek wywaru i mieszamy. Ciasto: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu tłuczemy na pure i studzimy. Do zimnych ziemniaków dodajemy jajka, olej i mąkę. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne dodajemy jeszcze

e-PrzepisyKulinarne
Rustykalny sernik z orzeszkami ziemnymi 229

solonymi orzeszkami. Spotkało mnie małe rozczarownie, przy produkcji karmelu z ksylitolu, ponieważ podgrzewany ksylitol niestety nie karmelizuje, choć internetowe przepisy zapewniały, że i owszem. "Udawany" karmel dokończyłam, był pyszny, tylko po całkowitym schłodzemiu niestety się zcukrzył. Sernik upiekłam w foremce o średnicy 20 cm.     Składniki na spód: 180 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 5 łyżek mielonych orzeszków ziemnych(...)orzeszki zmielić w młynku, bardzo krótko, dosłownie kilka sekund. Mąkę i cukier wymieszać z drobno pokrojonym zimnym masłem na mokry piasek. Dodać orzeszki,  jajko i miksować dalej, aż ciasto zacznie zlepiać się w kulę. Pod koniec dodać wodę. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Drugą wylepić bok tortownicy, wysmarowanej uprzednio

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
bułki do hot-dogów 112

środku, domowymi sosami i świeżymi warzywami są o niebo zdrowsze niż dostępne na każdym rogu hot-dogi z fast-foodowej budki. Bułeczki, które upiekłam z tego przepisu są pyszne; wyjątkowo mięciutkie, z delikatnym miąższem. Sprawdziły się znakomicie na ciepło, w swojej popisowej/tytułowej roli, oraz jako zwykła bułeczka śniadaniowa z wędliną i serem. Z pewnością takie bułeczki upiekę jeszcze(...)mleko, dodać masło i dobrze podgrzać - nie gotować. Do misy miksera wsypać 1,5 szklanki przesianej mąki, cukier, sól i zaczyn drożdżowy, miksować na średnich obrotach mieszadłami do wyrabiania ciasta. Następnie wbić w ciasto jajko i dobrze wymieszać. Do tego dolać gorące mleko z masłem ciągle miksując. Następnie dodawać po niewielkiej porcji mąki - 1/2 szklanki, za każdym razem dobrze wyrobić

6niebo
Szybkie serowe pączusie 114

Szybkie i pyszne pączusie na serkach homogenizowanych równie szybko znikają z talerza. Mięciutkie i sprężyste nawet na drugi dzień. Łatwe w wykonaniu, więc polecam każdemu. Składniki: 400 ml serka homogenizowanego waniliowego 2 szklanki mąki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru szczypta soli kieliszek wódki, octu lub spirytusu (mniej pochłaniają tłuszczu w czasie smażenia) olej(...)stopni, najlepiej w niskim szerokim naczyniu. Małą łyżką od lodów lub inną łyżką nabierać porcje i wrzucać do garnka. Łyżkę można co jakiś czas maczać w zimnym oleju, aby ciasto dobrze odchodziło. Smażyć na rumiano z obu stron, jeśli wyjdą okrągłe same się obracają. Wyjmować na ręcznik papierowy, aby osiąkły z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem. Smacznego

talerz przyjemności
Chleb ciemny wieloziarnisty 110

Kolejny przepis na chlebek tym razem jeden z moich ulubionych, a to z tego względu, że jest szybki do zrobienia i jednocześnie pyszny. Przyznam, że zajadam jeszcze ciepłe kromki takie dla mnie są najlepsze. Zapraszam... Stopień trudności prosty nie trzeba długo wyrabiać tylko do połączenia się składników Skala smaku 10/10 Zachęcam do pieczenia własnych chlebów, powinno się zjadać minimum(...)sezamu 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1/2 litra wody Mąkę, ziarna, sól  i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do wyłożonej papierem

Kubki smaku
Lekkie śmietankowo-bananowe pancakes 198

Zdecydowanie mój ukochany przepis!  O poranku, każdy z nas potrzebuje śniadania, które doda energii, ale będzie zarazem lekkie i przede wszystkim pyszne! Od kiedy pamiętam, kocham słodkie początki dnia, a możliwości, aby tak zacząć dzień jest wiele! Przygotowanie dzisiejszej pyszności nie zajmie Wam dużo czasu, podobnie jak jej spałaszowanie ;)  Pancakes są delikatne, kremowe, puszyste i mocno bananowe! Śmietankowo(...)oraz miód, miksujemy. Na koniec wrzucamy do masy (powinna być dość gęsta) pokrojone w kostkę banany i mieszamy łyżką. Pancakes smażymy na patelni (najlepiej bez tłuszczu), nakładając niewielką ilość ciasta i pozwalając mu się rozpłynąć - powstanie zgrabne, okrągłe kółeczko, który podczas smażenia pięknie wyrośnie. Pancakes najlepiej smakują podane przekładane miodem lub syropem klonowym. Mmmmmmm!  Smacznego :) aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Odrywane bułki maślane 207

mogą wydać się dosyć dziwne, ale to efekt przeliczenia miar US na nasze. Ale posiadaczom wag,  nie sprawi to żadnego kłopotu. A waga w kuchni bywa przydatna. Bułeczki pyszne, delikatne, polecam!  16 października przypada  Światowy Dzień Chleba. To już 10-ta edycja, i druga w której biorę udział. Pieczenie chleba  i bułek nie jest takie(...)łyżeczkę) 1 i 1/2 łyżeczki soli 57 g miękkiego masła 152 g letniej wody 113 g letniego mleka 25 g roztopionego masła do posmarowania przygotowanie Połączyć wszystkie składniki ciasta w dużej misce, wymieszać i zagnieść na miękkie, gładkie ciasto. Zagniecione ciasto umieścić w lekko natłuszczonym pojemniku, Przykryć i pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 60 do 90 minut, aż podwoi swoja

Stare Gary
Chleb z płatkami owsianymi 115

Pyszny i bardzo prosty chlebek domowy. Przepis dostałam przy okazji kupna miski Tupperware Składniki (na blaszkę keksówkę o długości około 40 cm i szerokości 11 cm) : 3 i 1/2  szklanki mąki pszennej (akurat miałam tortową) 1 szklanka płatków owsianych po 3 łyżki ziaren dyni, słonecznika i sezamu 2 łyżeczki soli 500 ml ciepłej wody(...)misce. Na koniec robię wgłębienie w które wlema rozczyn. Po 15 minutach wszystko dokładnie mieszam do połączenia składników i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem/margaryną blachy i pozostawiamy na około kwadrans. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami.Pieczemy około 1 godziny 1 temperaturze 180 o C. Najlepiej smakuje jeszcze

cucinare
Cytrynowo-brzoskwiniowy torcik z mascarpone i nutellą 179

jaki tort zrobić na urodziny swojej Córeczki. Chciałam, aby miał smak świeżych owoców i nie był za słodki. Oprócz dwóch smaków masy jakie w nim znajdziecie główna rolę stanowi pyszny cytrynowy biszkopt, który idealnie komponuje się z mascarpone i brzoskwiniami. Spróbujecie :) Przepis na biszkopt (przepis TUTAJ ) Składniki:  500g serka mascarpone 330 ml śmietany 30 % 3 duże łyżki nutelli(...)jest sztywna dodajemy po łyżce cukru dokładnie miksując. Kiedy składniki się połączą dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce. Wyciskamy do ciasta sok z cytryny i dodajemy starta skórkę, mieszamy. Przesiewamy mąki i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie drewniana szpatułką ( krótko, aby ciasto nam ładnie wyrosło). Wylewamy masę do wysmarowanej tłuszczem

ChilliJemy
Chleb żytnio-pszenny miodowy na zakwasie 110

Chleb zachowuje świeżość przez 5-6 dni (tyle udało mi się go mieć najdłużej), a aromat podczas pieczenia jest niebywały! Czasem zmieniam rodzaj mąki i za każdym razem wychodzi pyszny!  Piotr Kucharki co prawa robi zakwas inną metodą, niż ta, którą robiłam chleby z przepisów Beaty Pawlikowskiej, bowiem nie wyrzuca połowy każdego dnia, tylko dokarmia go codziennie(...)dwie keksówki długości ok. 20 cm) Zakwas: 60 g startera zakwasu (zobacz, jak zrobić żytni zakwas na chleb ) 200 g mąki pszennej razowej typ 2000 180 ml przegotowanej wody Ciasto właściwe: 350 g zakwasu 500 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 600 ml wody 2 łyżeczki soli 4 łyżki miodu + łyżka do posmarowania wierzchu

Moje Qulinaria
Pszenny chleb razowy z miodem, orzechami i jabłkiem 157

Pyszny, domowy chleb z nutą słodyczy. Nie mogłam sobie odmówić :D Fantastycznie smakuję z masełkiem, gdy jest jeszcze ciepły ;) Przepis zaczerpnięty z książki Piotra Kucharskiego: „Chleb, domowa piekarnia". Polecam! Składniki: 400 ml wody 20 g drożdży 3 łyżki miodu wielokwiatowego 400 g mąki pszennej razowej 200 g mąki pszennej typ 750 100 g orzechów włoskich 150 g startych na grubych(...)Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-60 minut. 2. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta (można ułatwić sobie pracę, używając do tego miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego). Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia

Nastoletnie Wypiekanie
Wianuszki z dżemem. 137

Ostatnio piekłam  paluchy drożdżowe i okazały się tak pyszne, że dzisiaj była powtórka. Tym razem jednak, zaserwowałam je w nieco innej postaci. Były równie pyszne jak pierwowzór. Polecam!!! Składniki na wianuszki z dżemem 200 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru do rozczynu 600-650 g mąki pszennej 200 ml jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej(...)minut, aż rozczyn podwoi objętość. Po tym czasie do mąki z drożdżami dodajemy resztę ciepłego mleka, jogurt, olej, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto, jeśli jest za rzadkie dosypujemy resztę mąki. Po 7-10 minutach wyrabiania przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, żeby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto dzielimy

Rozpustne gotowanie
CIASTECZKA NA POŻEGNANIE 163

Ciasteczka na pożegnanie z mamą, która wyjeżdża w daleką drogą w sprawach służbowych. Aby nieco umilić jej podróż zrobiłam pyszne ciasteczka. Mama uwielbia właśnie takie! CIASTECZKA ZE SKORUPKĄ Z PESTEK I MIODU przepis autorski // 14 duuuużych ciach ~1/2 szklanki mąki pszennej zwykłej ~1/2 szklanki mąki pszennej razowej ~1/3 szklanki płatków owsianych ~płaska łyżeczka proszku do pieczenia ~4 łyżki poppingu(...)lodówki na ok. 30 minut. Miód przelać do miseczki i włożyć do mikrofali na dosłownie 10 sekund. Do miodu dodać pestki i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200*C.  Ciasto wyjąć z lodówki. Odrywać po kawałku, poczym formować w rękach kulkę, lekko ją spłaszczyć i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasteczka nakładać mieszankę pestek i miodu. Włożyć

chili & sugar
Pszenny chleb z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi 153

pisałam Wam o tym wielokrotnie. A kiedy sama zaczęłam je piec, to szukam nowych smaków. Suszone pomidory goszczą w mojej kuchni często, więc tym razem postanowiłam połączyć je z pysznym, delikatnym w strukturze, chlebem pszennym. Jak wyszło? Najlepiej będzie, jeśli sami upieczecie ten chleb i sprawdzicie :) Poniższe proporcje są idealne na tortownicę o średnicy 20 cm. Składniki: 30 g świeżych(...)łyżek mąki i wymieszać. Odstawić zaczyn do podrośnięcia na około 10 minut. Do podrośniętego zaczynu wlać mleko, oliwę, dodać sól, zioła prowansalskie  i mąkę. Dobrze wyrobić dość luźne ciasto, przesypać lekko mąką i odstawić do wyrośnięcia przykryte czystą ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić dłonią, dodać pokrojone w mniejsze kawałki pomidory i delikatnie połączyć je z ciastem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zdrowe batoniki czekoladowe bez cukru, bez glutenu i bez pieczenia 499

zmielonych daktyli (co daje nam zdrową słodycz), orzechów laskowych, amarantusa (nazywanego „złotem inków”) oraz kakao lub karobu. Batoników się nie piecze. Są słodkie, czekoladowo-orzechowe, po prostu pyszne i zdrowe. Na dodatek są bez glutenu więc świetne dla dzieci uczulonych na gluten. Polecam jako przekąskę dla naszych pociech, jak również dla nas samych. Składniki: (ok. 20 batoników(...)zostawić na noc. Na drugi dzień zmielić na gładką i gęstą masę. Przełożyć do miski, dodać kakao (lub kakao i karob), amarantus oraz posiekane orzechy laskowe. Wyrobić. Gdyby ciasto było zbyt gęste można podlać wodą. Na blacie ułożyć arkusz papieru do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Uformować placek. Przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość ok. 5 milimetrów. Powycinać

Moja Delicja
Racuszki z jabłkami 101

który akurat był ze mną. Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek powiedział "nie jestem głodny", gdy zostałem nimi poczęstowany. Racuchy najlepiej smakują gorące, świeżo usmażone, ale na zimno też są pyszne. Znam takich, którzy nawet wolą je w tej wersji. Do moich racuchów nie dodaję  sody czy proszku do pieczenia. Może nie wychodzą bardzo pulchne (czyt. sztucznie napompowane(...)pianę. Do żółtek dodać przesianą przez sito mąkę i dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek (ja robię to mikserem). Jabłka obrać, pokroić w dość grubą kostkę i dodać do ciasta. Na koniec dodać  śmietanę i pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, ale nie powinno się zbijać. Jeśli wyjdzie zbyt gęste, należy rozrzedzić je mlekiem

W SMAK
Pszenno-żytni chleb z siemieniem na drożdżach 206

Zapraszam na pyszny domowy chlebek pszenno-żytni tym razem na drożdżach z dodatkiem siemienia i otrąb. Otręby można dać dowolne, ja miałam owsiane i takie dałam. Z podanych składników wyjdą dwa wspaniałe bocheneczki. składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 300 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 200 g otrąb  100 g drożdży 500 ml letniego(...)dużej misce wymieszać mąki z solą, siemieniem i otrębami. Ja dałam otręby owsiane, ale można dodać pszenne lub żytnie. Do miski z wymieszanymi składnikami dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto dodając po trochu letniej wody. Gotowe ciasto odstawić na ok godzinkę aby podwoiło objętość. Ciasto ze względu na dodatek mąki żytniej powinno być gęste i kleiste. Następnie ciasto przełożyć

Monia miesza i gotuje
Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi 227

Pyszne kokosanki... fakt, jest przy nich trochę dłubania, ale ich smak wynagradza wszystko ! Delikatne, chrupiące, rozpływają się w ustach ! I niestety uzależniają, jak się człowiek przysiądzie do słoika to koniec :) Inspirację czerpałam z bloga  Kuchnia w zieleni . Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Składniki: 170 g miękkiego masła 160 g mąki pszennej 90 g cukru 140 g brązowego cukru(...)masło z cukrami. Gdy cukier się rozpuści dodajemy jajko, miksujemy, a następnie dodajemy esencję waniliową i wiórki. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z solą i sodą, mieszamy wszystkie składniki. Ciasto będzie kleiste, ale nie należy się tym przejmować.Ciasto na godzinę wkładamy do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i odcinamy kawałek, około 1/5 ciasta, resztę chowamy

Kulinarne przygody Gatity
Minipizze z tortilli 239

znowu przepis Pani Anny Starmach z książki "Pyszne 25" :) Pomysł na przystawkę, kolację, lub - tak jak u mnie- na śniadanie. Minipizze można również podawać na zimno. Składniki (dla  dwóch osób): 2 placki tortilli 100 ml pomidorowej passaty 1 kulka mozzarelli  2 plasterki żółtego sera 2 plastry szynki gotowanej 2 pieczarki 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii sól, pieprz(...)porwać.  2. Do garnuszka wlewamy passatę, porwane plasterki żółtego sera, doprawiamy oregano, bazylią, solą i pieprzem. Gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Przekładamy na przygotowane ciasto (ok. 1 łyżka na minipizzę). 3. Całość posypujemy pokrojoną w kostkę szynką i mozzarellą, na wierzch układamy kawałki pieczarek. Zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyciągamy i odstawiamy

My Culinary Art
Panini i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 146

Małgosię ..Tym razem były dwie propozycje do wyboru..obydwie z bloga Dorotki ..Pierwszą z nich były bułeczki o fajnej nazwie panini ..i churros..U Dorotki te bułeczki wyglądają tak pysznie, że moich aż wstyd pokazywać..no ale cóż..zdarza się też i tak ,że coś się nie uda..i sama nie wiem co zrobiłam źle..Może kiedyś spróbuję następnym razem(...)suchych drożdży  W miseczce wymieszać wszystkie składniki, do połączenia. Przenieść na naczynia wysmarowanego oliwą i pozostawić pod przykryciem z folii spożywczej przez całą noc, w lodówce. Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej chlebowej  13 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży  400 ml wody  20 ml oliwy z oliwek  20 ml mleka

Moje domowe kucharzenie
Muffinki proteinowe z jeżynami 223

złożyło się aż nazbyt udane jedzenie, które teraz trzeba trochę odpokutować. Z tego powodu muffinki, które świetnie sprawdzą się w roli pożywnego śniadania lub deseru - w dodatku są naprawdę pyszne! Składniki (15 babeczek): szklanka mąki owsianej szklanka otrębów owsianych szklanka jeżyn 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki odżywki białkowej (moja tym razem karmelowa) 2 jajka 2 łyżki oleju kokosowego łyżeczka proszku(...)Przelewamy do blaszki wyłożonej papilotkami i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Być może nie zastąpią czekolady, ale są godnym pocieszycielem ;)      Zamiast w standardowej blaszce można ciasto upiec w większych kokilkach - porcje idealne na śniadanie :) Ładny ten Wrocław, c'nie? ;) Niby oderwane od całości już nie brzmi tak samo, ale i tak lubię ten fragment

sama złodycz
PUSZYSTE BUŁECZKI ORKISZOWE - NAJLEPSZE 190

podobne do sklepowych ale tylko z wyglądu. W smaku ich na szczęście nie przypominają. Rodzinka orzekła iż są to najlepsze bułki jakie dotychczas upiekłam, a trochę już ich było... Pyszne, puszyste, a zarazem bardzo konkretne, z dodatkiem mleka owsianego (które ostatnio dodaję gdzie tylko się da) i oliwy z oliwek - mają cudny aromat i rewelacyjny smak. Bajeczne ! Polecam na smakowite(...)trochę wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok.10-15 minut. W misie miksera umieścić resztę mąki, dodać wyrośnięty zaczyn oraz resztę składników. Dokładnie wyrobić całość do połączenia składników. Ciasto powinno być bardzo elastyczne ale nie klejące. Z ciasta uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok.45 minut. Po tym czasie ciasto zbić. Lekko zagnieść i dłońmi

Smaczne Zdrowe
Pampuchy, czyli kluski na parze... 189

Pampuchy to pyszne, miękkie, drożdżowe bułeczki, które można przyrządzić na słodko lub na słono. Ja osobiście uwielbiam je w wersji na słono z mięsem i sosem. Niestety przygotowanie ich zajmuje sporo czasu, ale warto się poświęcić, bo te domowej roboty są najlepsze:) Przepis autorstwa mojej mamy, sama dopiero nauczyłam się je robić. Składniki: - pół kostki drożdży - 1/4 łyżeczki cukru - szklanka(...)ciepłego, ale nie gorącego mleka. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około 20 minut). 2. W garnuszku rozpuszczamy masło i zostawiamy do ostygnięcia. Do ciasta będzie potrzebne ciepłe, ale nie gorące. 3. W dużej misce zalewamy odrobiną wrzącego mleka dwie łyżki mąki, dokładnie rozcieramy i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy wystygnie d odajemy resztę mąki, sól

Kraina Tysiąca Smaków
Rolada kakaowa z kremem melonowym 165

wakacyjnych owoców, nie mogło go więc zabraknąć i u mnie, szczególnie w okolicach długiego weekendu. Tym razem w wersji bez wódki czy szampana, jednak zapewniam, że ciacho jest równie pyszne jak letnie drinki z palemką. A nawet i lepsze! Biszkopt: 3 jajka szklanka cukru pudru szklanka mąki 1/3 szklanki kakao 1/3 szklanki wody pół łyżki proszku do pieczenia Krem: dojrzały(...)pieczenia i kakao. Gdy masa będzie już dokładnie połączona, przelewamy na kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Gorące ciasto wyjmujemy i przekładamy na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. Cukrem posypujemy też wierzch ciasta i zawijamy wzdłuż krótszego boku formując roladę. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia

sama złodycz
Babka z kawową łatką wg Aleex 155

pieczenie. Wybrałam przepis Majki2, bo chciałam wypróbować nowy smak. Dodałam do przepisu jak zwykle coś od siebie, trochę go zmodyfikowałam i prezentuję Wam już wersję po zmianach – jest pyszna. Doskonała na niedzielne, jeszcze ciepłe popołudnie. Polecam. Składniki: • 5 dużych jajek • 1 szklanka mąki tortowej • 1 szklanka mąki ziemniaczanej wymieszanej z kisielem cytrynowym bez cukru • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)etapie masa będzie bardzo gęsta i trudna do ucierania. Tak ma być. 6. Na koniec delikatnie dodać pianę z białek. Ja dodawałam pianę porcjami: 1/3 część piany dodałam do ciasta i wmieszałam mikserem na najniższych obrotach. Resztę piany dodawałam porcjami i mieszałam delikatnie trzepaczką, aby masa była jednolita. 7. Część ciasta włożyć do formy o wymiarach 27 x 8 wyłożonej

W mojej kuchni
Domowe uszka z grzybami 222

Coraz bliżej do Świąt. Nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez czerwonego barszczu z uszkami. Dlatego dziś podzielę się z Wami moim przepisem na domowe uszka z grzybami. Przepis na pyszny zakwas na, którym przygotuję barszcz znajdziecie tutaj (klik) . A wracając do uszek – choć pracochłonne, to w rzeczywistości nie są trudne w przygotowaniu, a smak na pewno wynagrodzi Wam stanie(...)mnie 40 g podgrzybków i 20 g borowików) 10 pieczarek (około 250 g) 1 duża czerwona cebula szczypta majeranku sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki oleju Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650 Młyny Stoisław ) 1 szklanka gorącej (!) przegotowanej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Jeśli zostałoby Wam troszkę farszu można dorobić mniejszą porcję ciasta

Słodkie okruszki
Waniliowe ciasteczka. Vanillekipferl. 147

ciasteczka bożonarodzeniowe, popularne także w Niemczech, Szwajcarii i na Węgrzech. Do ich upieczenia zainspirowały mnie Maćka  gwiazdki cynamonowe.   Wprawdzie ich nie jadłam, ale jestem pewna, że były pyszne. Moja propozycja małych świątecznych wypieków też jest niczego sobie :) Ciastka są niezwykle kruche, dominuje w nich smak migdałów. Zdjęcie robiłam w pośpiechu, bo jak się okazało nasz chomik wybrał wolność(...)cukru  100 g masła (w temp. pokojowej) ziarna z 1 laski wanilii szczypta soli cukier puder (do oprószenia upieczonych ciastek) Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Chłodzić w lodówce przez 2 godz. Z ciasta formować półksiężyce. Ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180° przez ok. 10 minut. Po upieczeniu posypać cukrem

zadanie-gotowanie
PYZY DROŻDŻOWE, PAMPUCHY, KLUSKI NA PARZE, BEZ DODATKU MLEKA I CUKRU, ORKISZOWE 200

zależało trochę na maślanym smaku, a z masłem ograniczeń nie mamy, tak więc moja wersja jest z masłem klarowanym i bezzapachowym olejem kokosowym. Wybór pozostawiam Wam. Obydwie wersje będą pyszne, to mogę zagwarantować :-) Z podanych ilości wychodzi ok. 28 pyz. Składniki: - 1kg mąki orkiszowej typ750 - 2 jajka - 25g świeżych drożdży - 540g (ml) letniej wody - 1 niepełna, płaska łyżeczka soli himalajskiej(...)odstawić do wyrastania. W misie miksera utrzeć jajka z solą i ksylitolem. Dodać wyrośnięty zaczyn, resztę mąki, ciepłą wodę oraz stopiony, letni tłuszcz. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Ja swego ciasta nie wyrabiam długo, tylko do połączenia składników. Gluten orkiszowy nie wymaga długiego wyrabiania tak jak pszenny. Misę z ciastem odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.30-40 aż ciasto podwoi

Smaczne Zdrowe
Bułeczki z serem i kokosem. 183

Pyszne, delikatne, mięciutkie bułeczki z serem. Na śniadanie lub do kawki w sam raz :) Do bułeczek użyłam mąki Młynomag . Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową  http://www.mlynomag.pl/product/maka-luksusowa/ . Zapraszam :)  Składniki : 250 ml ciepłego mleka 400 g  mąki luksusowej pszennej typ 550 Młynomag + ewentualnie do podsypania 8 g suchych drożdży 2 jajka 1 cukier waniliowy 3 łyżki oleju(...)mleka dodajemy drożdże, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, wyrośnięte drożdże i jajka , zarabiamy ciasto, następnie dodajemy olej i roztopione masło, zagniatamy ciasto. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy około 5 minut. Następnie przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.   Ser ucieramy

Sama słodycz i szczypta chili
Chleb pełnoziarnisty orkiszowo-żytni 152

Pyszny mięciutki chleb pełnoziarnisty na naturalnym zakwasie z dodatkiem ziaren słonecznika i lnu, idealny dla diabetyków. Składniki: 200 gram mąki orkiszowej typ 2000 200 gram mąki żytniej typ 2000 0,5 szklanki aktywnego zakwasu żytniego 0,5 litra letniej wody 0,5 szklanki płatków orkiszowych 3 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki ziaren siemienia lnianego 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżeczka soli(...)słonecznika oraz lnu, wlewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, najlepiej przez kilka minut. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto chlebowe, wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut

Bajeczna Kuchnia
Dietetyczne chrupki śniadaniowe z czekoladą 108

Witaj szkoło! Książki kupione, zeszyty podpisane, brakuje jeszcze tylko pożywnego śniadania i można stawić czoło codziennym wyzwaniom! Jakie jest najpopularniejsze śniadanie ucznia? Zdecydowanie płatki z mlekiem ;) Pyszne, chrupiące... niestety już na drugim miejscu w ich składzie znajduje się cukier, na trzecim - syrop glukozowy. Wszystko po to, aby smak był atrakcyjny dla dzieci i nie tylko. Takie śniadanie z pewnością dostarczy(...)jajko 1 łyżka miodu 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki wody lub mleka Maki i sodę wymieszać. Dodać jajko, miód i wodę. Zagnieść ciasto. Czekoladę posiekać drobno i wmieszać do ciasta. Łyżeczką nabierać ciasto i formować kuleczkę wielkości orzecha laskowego. Spłaszczyć i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut

Chocolate Muffin Blog
Wytrawny chleb z cukinią na drożdżach 91

czarnym sezamem z zewnątrz. Mocno chrupiąca skórka i bardzo mięciutkie wnętrze. Pierwsze pół bochenka zjedliśmy jeszcze na ciepło wiedząc, iż tak nie wolno! W pierwszej chwili pomyślałam, że zamiast pysznego chlebka wyszedł zakalec ale jak się okazało musi chwilę po upieczeniu odstać. Jest niesamowicie smaczny, właściwie najlepszy! Składniki (na jeden bochenek upieczony w formie keksowej o wymiarach(...)drobnych oczkach i odciskam z nadmiaru płynu. Ciepłą wodę mieszam z cukrem i drożdżami. Do miski przesiewam wszystkie mąki, dodaję cukinię, wodę, sól i nasiona słonecznika. Wyrabiam gładkie ciasto, które odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Następnie przekładam do ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiam do wyrośnięcia do momentu aż ciasto wypełni całą formę. W tym czasie

Mango Papaja
Muffinki pomarańczowe z serkiem 154

Dzisiaj kolejny przepis z wspólnego "Wypiekania na śniadanie" . Tym razem piekliśmy pyszne i pachnące pomarańczą muffinki z dodatkiem imbiru. Ja swój przepis lekko zmodyfikowałam i zamieniłam ricottę na serek homogenizowany a także zmniejszyłam ilość imbiru. Muffinki są rewelacyjne. Składniki: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej typ 500 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1,5 łyżeczki proszku(...)zetrzeć skórkę i z połówki wycisnąć sok. W pierwszym naczyniu wymieszać suche składniki. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki. Do suchych składników wlać mokre składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Papilotki rozłożyć w formie do pieczenia muffinek, napełnić ciastem do 3/4 wysokości i z wierzchu posypać płatkami migdałów. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 25 minut. Do suchego

Ala piecze i gotuje
wegański naleśnik ryżowy z farszem niespodzianką 127

świeże zioła i soczyste grzyby shitake to połączenie, które zdobyło moje serce już po pierwszym kęsie. Odrobinę słodyczy dodaje całości groszek z marchewką, a niezbędne dla organizmu białko dostarcza pyszna czerwona fasolka. Czy można chcieć czegoś więcej ?  Chwilowa nieobecność na blogu spowodowana była moim buntem przeciwko... wszystkiemu? Zmęczona szkołą, obowiązkami, w pierwszych dniach ferii postanowiłam nie robić nic. Naładowana(...)przyprawy: curry, czarnuszka, czosnek granulowany * *przyprawy i zioła polecam dodawać w ilości odpowiedniej do naszych upodobań WYKONANIE Płatki owsiane mielimy na mąkę, następnie mieszamy je z pozostałymi składnikami na ciasto. Patelnię delikatnie przesmarowujemy olejem kokosowym i rozgrzewamy ją. Naleśniki smażymy po kilka minut z każdej strony.  Do garnka wlewamy niewielką ilość wody (ok 3 cm), następnie wsypujemy tam groszek

healthy dreams
CHICKEN DUMPLING – THE ELDER SCROLLS V: SKYRIM – pieczone pierogi z kurczakiem i porem 265

Drugi dodatek do TES V: Skyrim, Hearthfire, mimo, iż nie wprowadza nowych wątków fabularnych to pozwala nam na budowę i zarządzanie gospodarstwem oraz adopcję dzieci. Jak

Nerds Kitchen
Pełnoziarniste pierogi z marchewką i cieciorką 124

Pyszne pierożki z pełnoziarnistej mąki żytniej z nadzieniem z marchewki i cieciorki. To połączenie ma coś w sobie. Delikatnie słodkie, a zarazem wytrawne. Sprawia, że nasze kubki smakowe szaleją. Święta minęły, czyli moje trzy dni wolnego od bloga właśnie upłynęło (i dobrze, bo tęskniłam). Wracam z masą przepisów, tu też z moimi wigilijnymi smakołykami. W wegańskiej atmosferze przebrnęłam przez trzy(...)szklanki ciepłej wody marchewka 75g ugotowanej ciecierzycy kawałek imbiru łyżeczka czarnuszki przyprawy: pieprz ziołowy WYKONANIE: mąkę mieszamy z wodą, dokładnie ugniatamy, przekładamy na blat i wałkujemy z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką okrągłe placuszki cieciorkę blendujemy, marchewkę oraz imbir trzemy na tarce na małych oczkach zblendowaną cieciorkę mieszamy ze startą marchewką, imbirem i przyprawami nadziewamy każdy placuszek (łyżeczka nadzienia), zalepiamy rogi

healthy dreams
Placuszki na maślance z "ziarenkami" 142

Pyszne placuszki na maślance - lekkie, puszyste, smażone bez dodatku tłuszczu. Dzięki dodatkowi mieszanki ziarenek zyskały całkiem nowy smak, a do tego stały się przyjemnie chrupiące. SKŁADNIKI: 1/2 szkl maślanki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 szkl mąki pszennej 1 łyżka cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 2 łyżki mieszanki ulubionych "ziarenek" (u mnie "Migdałowy Przylądek(...)całość dokładnie wymieszać. 3. Smażyć bez tłuszczu na złoto. Uwaga: jeśli chcemy, aby placuszki były bardziej puszyste można ubić białko osobno i na koniec wmieszać je delikatnie do ciasta

Kto ugości moich gości?
Dietetyczny sernik o smaku czekoladowo cytrynowym z rumowymi cytrynkami Eterno 145

inne zaś takie suche. Masę serową przelać do misy multicookera, dodać pianę i wymieszać. Zamknąć pokrywę multicookera i nastawić pogram CAKE i czas 1 godzina i 30 minut.  Ciasto udekorować wiórkami kokosowymi i marynowanymi cytrynkami Eterno.  INFORMACJA O LOKOWANYM PRODUKCIE Cytrynki z rumem Liczba sztuk w opakowaniu zbiorczym: 8 Skład: cytryny (do produkcji użyto do 52% owoców), cukier(...)tradycyjny dodatek do herbaty: plasterek cytrynki z łyżeczką syropu. Do sporządzania orzeźwiających napojów: do wody mineralnej w dzbanku dodać parę plasterków cytrynek z syropem. Słoiczek wystarcza do sporządzenia 4l pysznej lemoniady. Do lemoniady można dodać parę listków mięty oraz trochę miodu. Jako dodatek do deserów np.: lody owocowe w pucharkach polać syropem, ozdobić plasterkami cytrynek. Do pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu

ClauditteMissCooking
Torcik kakaowy z masą śmietanową i owocami 161

tygodniu upiekłam jej taki oto malutki torcik kakaowy z masą śmietanową i owocami                  Pyszny lekki w sam raz do kawki :) Torcik podałam na przepięknej                  Porcelanie Bogucice  http://www.porcelanabogucice.pl/      Składniki na biszkopt(...)waniliowym na puch. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i kakao. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Spód małej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na końcu dodać śmietany fix i wymieszać .  Zimny biszkopt przeciąć na dwa równe

Sama słodycz i szczypta chili
Semifreddo z orzeszkami i polewą czekoladowo-malinową 168

Deser który powstał dzięki inspiracji czekoladą Goplana, przypomina lody , niebiańskie połączenie orzechów zatopionych w karmelu z pyszną masą śmietanowo-jajeczną , podany z sosem malinowo-czekoladowym to słodycz której trudno się oprzeć, wprowadza nas w błogi nastrój! Jedyny minus tego deseru to długie oczekiwanie na porządne schłodzenie, ale zapewniam Was że warto. Cud miód! Składniki: Semifreddo: 400 ml słodkiej śmietanki(...)szklanki soku malinowego z kawałeczkami owoców 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru melisa i maliny do dekoracji Sposób przygotowania: Orzechy w karmelu: Orzechy rozdrobnić wałkiem do ciasta , przesypać na suchą patelnię i uprażyć.W rondelku zagotować wodę z cukrem mieszać do momentu rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając, wsypać uprażone orzechy chwilę smażyć. Gotową mieszankę wylać na papier pergaminowy

Wanilia i Kardamon
Bezglutenowe wegańskie "brownie" 206

Zainspirowana Matką Smakoterapią (której blog serdecznie polecam) stworzyłam to oto cudo. Nie za słodkie, wilgotne, sycące i baaardzo czekoladowe:) idealne na śniadanie lub przekąskę. Znika bardzo

pyszne zdrowości
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow 227

kolejna propozycja Córci wyszperana w książce "Kipi kasza". W oryginale kotleciki te znalazły się w bułce z mnóstwem pysznych dodatków. U nas pojawiły się jako alternatywa dla tradycyjnego mielonego w niedzielne popołudnie. Towarzyszyły im na talerzu młode ziemniaczki z koperkiem oraz fasolka szparagowa i pomidor. U nas w wersji lekko zmodyfikowanej. Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow 2 duże(...)ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W misce łączymy starte buraki z ugotowana kaszą, jajkiem ziołami i przyprawami oraz przeciśniętym czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Nakładamy łyżką porcje ciasta, formujemy dość płaskie i okrągłe placki. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli przy przewracaniu kotleciki nam się rozwalają dodajemy jeszcze jedno jajko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ekologiczne powidła wiśniowe i chlebek habżyki czyli dwie recenzje 144

gust. Były gęste czym odróżniły się od sklepowych dżemów nisko-słodzonych. Idealnie nadają się do smarowania kanapek (tak jak ja je skonsumowałam) lub też jako dodatek do deserów czy ciast ;) Powidła podałam z dobrze mi już znanym chlebkiem HABŻYKI tym razem ze słonecznikiem i lnem Walory smakowe: Siemię lniane - podstawa naszych chlebów i podstawa zdrowego odżywiania. Bogactwo witamin, minerałów(...)potrafią się zrezygnować z tradycyjnego chleba. Chrupiące, smaczne, składają się z samych ziaren. Mogą być stosowane jako standardowa "skibka chleba" lub też jako dodatek do sałatek czy zup. PYSZNIE

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik z sezamkami i polewą chałwowa 130

Wielkimi krokami zbliża się okres Świąt Wielkanocnych, w moim domu zaczęły się więc sernikowe eksperymenty. Dziś powstał pyszny sernik z dodatkiem tahini, chałwy i sezamków przełamany słodko - słonym smakiem solonego karmelu. Jeśli tak jak ja lubicie wszystko co z sezamem ten sernik rozkocha was w sobie bez pamięci. Zapraszam. Składniki: Na spód: 80 g masła 150 g mąki 50g cukru(...)łyżki mleka  Solony karmel: 250 g cukru 0,5 łyżeczki soli morskiej Sposób przygotowania: Dno tortownicy wyłożyć papierem a jej boki wysmarować masłem. Zimnymi rękoma zagnieść jak najszybciej ciasto i wylepić nim formę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut, wystudzić. Twaróg zmiksować mikserem na średnich obrotach z jajami, mlekiem skondensowanym, mąkami

Wielki apetyt
Ciateczka z płatków owsianych i mieszanki prażonych ziaren Migdałowy przyladek 122

Zapraszam na  ciasteczka z płatków owsianych oraz mieszanki prażonych ziaren o nazwie Migdałowy przylądek Ziarenkowo , ciasteczka są pyszne mięciutkie a zarazem chrupiące .  Zapraszam również do wypróbowania produktów   Ziarenkowo      :)  Składniki : 260  g płatków owsianych  błyskawicznych  Piątnica 2 łyżki  mieszanki migdalowy przyladek Ziarenkowo 150 g masła 200 g cukru(...)płatków dodać , 2 łyżki mieszanki ziaren , kakao, i utarte masło , wymieszać mikserem . Następnie dodać mąkę ze sodą  jeszcze raz wymieszać. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto odstawić na około 10 minut aby zgęstniało. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Nakładać po łyżeczce ciasta . Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni , piec około 15/ 20 minut mają mieć lekko

Sama słodycz i szczypta chili
Naleśniki z kurczakiem w sosie parykowo-pomidorowym 180

dawno nie widziana koleżanka z Niemiec. Zajęłyśmy się sobą, a Mama w tym czasie nasmażyła stertę naleśników, nie znając chyba do końca moich wcześniejszych zamiarów. Powiem Wam, że wyszło pysznie. Naleśniki były mięciutkie, ale nie za bardzo puszyste, świetnie pasowały do mojego farszu i tak oto przez przypadek, powstało coś innego niż było  pierwotnie zamierzone. Składniki na farsz(...)czerwone papryki  1 puszka pomidorów bez skórki 250 g sól , pieprz i suszone oregano do smaku 1 łyżka masła Dodatkowo: 150 g gęstej śmietany listki pietruszki Ciasto na naleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 1,5 szklanki gazowanej wody olej do smażenia Sposób wykonania

Gosia gotuje
Słodkie środy - Rogaliki z kandyzowanym aloesem, gruszką i suszonymi śliwkami 145

Dziś jak co środę przepis na coś słodkiego. Padło tym razem na rogaliki drożdżowe. Tym bardziej, że już odczekały na swoją kolejkę w Naszej poczekalni. Pyszne, z ciekawym nadzieniem, idealne w smaku i ... nieidealne w wyglądzie. A  czy Wam wychodzą idealne rogaliki? Moje zawsze są jakieś nierówne, jeden większy drugi mniejszy ale taki ich urok.  Rogaliki(...)mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajko, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odkładamy je na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy, na kształt koła. Tniemy na 8 części. Kandyzowany aloes, śliwki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wuzetka z twarogiem 1287

więc wypróbować i ja. Zrobiłam z serkiem twarogowym z wiaderka i powiem Wam, że byłam pozytywnie zaskoczona. Wuzetka pyszna, więc szczerze polecam i zachęcam do upieczenia. Do wuzetki zrobiłam pyszną kawę Magnifico z ekspresu i tak spędziliśmy miłe popołudnie. Składniki: Biszkopt 8 jajek 8 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 łyżki ciemnego kakao 3 łyżeczki(...)łyżki cukru pudru Przygotowanie: Biszkopt: Podane składniki podzielić na pół i upiec dwa biszkopty. Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną

Ala piecze i gotuje
Dukanowski karmel 182

Karmel to coś za czym tęskni się na diecie. Otóż okazuje się, że można go jeść nawet, gdy postanowiliśmy schudnąć. Dla odchudzających się i nie …przepis

Humanistka w kuchni
Co zrobić, aby Twój blog zaistniał? 137

/przepis/radę. Na takich stronach dodajemy zdjęcie swojej potrawy, nazwę, link do konkretnego wpisu i ewentualnie przepis, ale nie jest to konieczne. Najlepsze strony odsyłające to: Kobiece inspiracje , Świat ciast , Pomysłowi i Dom pełen pomysłów . 3. SERWISY SPOŁECZNOŚCIOWE Blisko 90% internautów korzysta z portali społecznościowych, dlatego warto założyć konta na jak największej ilości z nich. Najważniejszy to oczywiście Facebook(...)innych do odwiedzenia naszego bloga. 5. ZDJĘCIA Dodawanie zdjęć przygotowanej potrawy jest naprawdę bardzo ważne. Osoba poszukująca przepisu raczej nie zda się na Twoje "słowo honoru", że potrawa jest pyszna i znajdzie inny przepis wraz ze zdjęciem. Gdy nie możemy spróbować, ani nawet powąchać potrawy, chcemy ją przynajmniej "zjeść oczami" :) Dopasuj także rozmiar zdjęcia do Twoich ustawień szerokości bloga. Czasami

My Culinary Art
Muffiny kakaowo-kawowe 143

piekę - to oczywiste, im więcej czekolady tym lepiej! Dziś kolejna propozycja z dodatkiem kawy, na podniesienie ciśnienia i zdobycie energii, do tego czekolada i jeszcze więcej czekolady! Wyszło pysznie! Inspiracją był przepis z małej cukierenki :) Wypróbujcie koniecznie!" Składniki : 125 g margaryny 80 g cukru pudru 2 jajka 150 mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki espresso(...)śmietanę i wystudzone espresso. W drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól i wszystko mieszamy. Do sypkich składników wlewamy płynne i mieszamy je tylko do połączenia. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami  do 3/4 wysokości i pieczemy około 25 minut.  Studzimy na kratce. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier puder i mleko, następnie kakao

Słodkie Przyjemności
Prawdziwe knedle ze śliwkami 123

połówki – tak, jak u mnie) i wyjmujemy pestki. Wkładamy po kostce cukru i zamykamy śliwkę. Urywamy małe porcje ciasta, rozpłaszczamy na placuszek, kładziemy śliwkę (lub połówkę), otulamy ją ciastem i formujemy kulę. Odkładamy na blat posypany mąką. Każdorazowo lepimy tyle knedli ile nam się zmieści na jeden raz do garnka. Wrzucamy na wrzącą posoloną wodę, i gotujemy na małym gazie(...)podpasował. Wyeksponowanie samych naturalnych smaków, to nowe, ciekawe doznania kulinarne. Kto woli ze śmietaną, jogurtem i cukrem oczywiście też się nie zawiedzie, bo prawdziwe knedle – same w sobie – są pyszne. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Prawdziwe knedle ze śliwkami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Kruchy placek z jabłkami 188

Pyszny, delikatny kruchy placek z warstwą rozpływających się jabłek to idealny deser na zimowe popołudnie. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a ponadto bardzo smaczny. Kawałek placka podawany na ciepło idealnie komponuje się z kulką lodów waniliowych. Polecamy! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji ok. 12 Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 125g margaryny(...)Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito na blat. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, margarynę, jogurt oraz żółtka. Całość siekamy nożem, a następnie wyrabiamy ręcznie, aż ciasto stanie się jednolite i sprężyste. Formujemy w kule, owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. W między czasie jabłka myjemy i kroimy w krążki. Ciasto wyjmujemy z lodówki

Kolizje Smaków
Drożdżowa babka wielkanocna kokosowo-pomarańczowa 127

wylacznie tlustym,aksamitnym kremem kokosowym.Poniewaz smak i zapach mleka kokosowego jest bardzo ulotny,dodalam wiorki kokosowe,ktore ocalily delikatny kokosowy posmak.Babka pieknie urosla.Jest bardzo pulchna, mocno puchata,aromatyczna,pyszna a polewa czekoladowa zastapila u mnie przeslodzony lukier.Polecam! Skladniki: 400 g maki pszennej 70 g wiorkow kokosowych 3 zoltka+ 1 cala jajko 80 g cukru 1 lyzka domowego cukru waniliowego(...)bialy puszysty kogel-mogel do ubitych jajek dodac reszte skladnikow przy pomocy haka i wyrobic okolo 10 minut na gladkie ciasto.Ostatnie 100 ml mleka kokosowego dodawac partiami,ale ostatecznie ciasto powinno byc bardzo  luzne.Przykryc folia spozywcza,odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci wyrosniete ciasto wylozyc na podsypany maka blat i przy pomocy "skrobaka"piekarskiego zlozyc ciasto kilkakrotnie.W razie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki drożdżowe całonocne 141

się, że nie macie zakwasu i nigdy nie piekliście sami żadnego pieczywa… to ten przepis jest idealnie stworzony dla Was Prościej się chyba nie da… Bułeczki wychodzą pyszne, są mięciutkie i lekko wilgotne. Jak widać pracy nie jest wiele więc naprawdę warto spróbować… A najlepiej przygotować od razu podwójną porcję… na pewno zniknie dość szybko ;)! Bułki(...)przesiać do miski. Dodać mąkę pełnoziarnistą. Wlać wodę i rozpuszczone drożdże. Wymieszać i dodać sól. Wymieszać dobrze ręką, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na całą noc. 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obficie posypany mąką blat/stolnicę. Ciągniemy za każdy bok i składamy jak paczkę. Przykryć miską w której rosło ciasto i zostawić na 45 min. 4. Wyrośnięte ciasto, posypać

UgotujmyTo.pl
Starogardzki, AleWorek - akcja! 232

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Pieczemy fugaski , skony , biove , nawet chleb rosyjski , często zapominając o tym, że możemy piec nasze wspaniałe, pyszne, aromatyczne, polskie chleby. Tak więc dzisiaj przypomnę chleb, który kiedyś gościł często na naszych stołach, a dzisiaj próżno szukać w internecie przepisu na niego, a w sklepie znaleźć go nie lada jest wyczynem. Chleb starogardzki - produkowany z mąki(...)się nie spodziewałem. Mąkę udało mi się kupić, więc do roboty - zaprzęgnięty do pracy został zakwas żytni razowy (powinien być starogardzki, ale niech ta drobna zmiana zostanie mi wybaczona). Ciasto prowadzone metodą pięciofazową, w której ważne są czasy trwania każdej fazy, temperatura i proporcje użytej mąki i wody. Podane ilości składników wystarczają na jeden bochenek, który piekłem w prostokątnej foremce

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z dodatkiem jogurtu- bardzo prosty 237

Przepis na taki prosty do zrobienia i co najważniejsze pyszny chlebek znalazłam  tutaj ..i żałuję , że piekłam z połowy porcji..polecam..chleb jest pyszny i warto upiec z takiej porcji jak podaje przepis..na dwie keksówki.. 80 dkg mąki pszennej (typ 650) 50 g świeżych drożdży 1/2 szkl.otrębów owsianych Kupiec 1/2  łyżeczki miodu 1 łyżka słodu(...)konsystencji) i dokładnie wyrobić ciasto.Przykryć i odstawić na 20 minut. Blaszki posmarować tłuszczem, obsypać płatkami owsianymi.  [u mnie blaszka wyłożona papierem bez smarowania i bez płatków]. Ciasto jeszcze raz dokładnie wyrobić, wlać do foremek (dwie keksówki). Mokrą łyżką wyrównać ciasto, okryć woreczkami foliowymi, odstawić na kolejne 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 240 stopni.Ciasto spryskać lekko

Moje domowe kucharzenie