Pyszne i zdrowe bułeczki nadziewane salami ( lub kiełbaską, mortadelą, szynką, boczkiem, ... ) SKŁADNIKI 0,5 KG MĄKI 10 G DROŻDŻY 200 ML LETNIEGO MLEKA 1 PŁASKA ŁYŻECZKA CUKRU 1 jajko + 1 do posmarowania 1 PŁASKA ŁYŻKA SOLI 70 g masła lub 3 łyżki oleju z oliwek Kilka plasterków salami Ziarenka pieprzu Wykałaczki Papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)międzyczasie dodać sól do pozostałego mleka, przesiać mąkę. Na środku mąki zrobić dołek wlać do niego nasze lekko wyrośnięte drożdże, roztopione masło ( lub olej ), jajko oraz pozostałe mleko. Wyrobć ciasto na gładką kulę, w razie potrzeby podlać odrobiną wody lub podsypać mąką. Zależy to od wilgotności mąki. Tak przygotowanym ciastem rzucić mocno i kilkakrotnie o podstawę na której jest
zielonacukinkałodygi. Dziś zapraszam Was na pyszny wiosenny deser warstwowy z rabarbarem. Idealna równowaga między słodkim i kwaśnym w każdej łyżeczce. I to co mi było bardzo potrzebne - chwila pysznego relaksu. Spróbujcie. Składniki: 1 większa łodyga rabarbaru 5 łyżek wody cukier (kryształ lub brązowy) do rabarbaru podczas duszenia* 3 łyżki homogenizowanego serka waniliowego (u mnie z pokruszoną wanilią(...)koniec można dodać więcej. Nasz rabarbar "smażymy/dusimy" na średnim ogniu około 5 minut, mieszając co jakiś czas. Rabarbar powinien być miękki, lekko się rozpadać i delikatnie słodki. Ciasta wrzucamy do misy blendera i rozdrabniamy. Do pucharka nakładamy warstwami - rozdrobnione ciasteczka (około 3 łyżki), połowę rabarbaru, znów ciasteczka (około 3 łyżki), warstwę serka homogenizowanego (najlepiej, aby był zimny), rabarbar
Słodkie okruszkiZawsze myślałam, że zrobienie domowego chleba jest trudniejsze, dopiero teraz wiem, jak bardzo się myliłam :D Aby zrobić pyszny domowy bochen wystarczy 10 minut roboty i godzina czekania pod piecem... a w efekcie otrzymujemy chlebek z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem <3 MNIAM!!!! Składniki: 3/4 kg mąki (dowolna mąka: pszenna, żytnia, itd., można też pomieszać mąki) 1 łyżeczka(...)się drożdży. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, oliwę, rozczyn z drożdży, dodatki i wymieszać. Miskę owinąć folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia (miska, w której wyrasta ciasto musi być naprawdę spora bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość). Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb, uformować bochenek, nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia
Malinowo w kuchniPLACUSZKI (RACUCHY) DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI Te placuszki są jednymi z moich ulubionych - propozycja na danie bezmięsne. Są delikatne, pulchne, niebiańsko pyszne no i słodkie. Do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? :) SKŁADNIKI: 200 g mąki pszennej 1,5 łyżki cukru 250 ml mleka - 250 ml 1 jajko 3 g drożdży instant sól - duża szczypta 1 duże jabłko(...)drzwiczkach i uchylam je lekko. Następnie drożdże połącz z pozostałymi składnikami, ja to robią rózgą lub widelcem, a na koniec dodaj obrane, pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw na kolejne 15-20 minut w ciepłe miejsce, ciasto po tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Placuszki smaż na małej ilości tłuszczu, nakładając na patelnię po pełnej
Calzonella.commój pierwszy chleb :) pyszny i wilgotny w środku choć skórka mi się trochę zjarała :) ale już poczytałam na necie i dziewczyny znalazły sposób....w połowie pieczenia przykryć folią aluminiową :) tak czy inaczej smak jest rewelacyjny :) na drugi dzień skórka jest mniej chrupiąca ale za to smak chleba nabrał "głębi" :) następnym razem dołożę jeszcze kminek :) Składniki : - 1 kg mąki krupczatki(...)łyżki cukru trzcinowego (może być zwykły) Wszystkie składniki wrzucić do miski ,dolać wodę i mieszać 5 minut aż składniki się połączą , odstawić na 20 minut do wyrośnięcia Wyrobić ciasto ponownie i wlać do wysmarowanych form ,najlepiej dwie keksówki ale ja miałam tylko jedną więc drugi chlebek upiekłam w okrągłym naczyniu żaroodpornym :) Odstawić na ok 20 minut ,chleb nie może
Wypieki ReneWyjątkowo pyszne połączenie smakowe jest w tej roladzie. Krem budyniowy z waniliowo alkoholowym akcentem, kakaowy biszkopt i do tego banany. Nie pozostaje Wam nic tylko brać się do roboty i upiec taki smakołyk. A do kremu polecam dodać likier o smaku waniliowym Vanilla Dalkovski. Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao(...)szkl likieru Vanilla Dalkovski 1 łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: 3 banany czekoladowa posypka Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę
Ala piecze i gotujekilka serc na Flambergu, ponieważ nie mogłam się powstrzymać, by nie zabrać ze sobą na kilka pierwszych dni prowiantu. A zatem oto ona, chałka na zakwasie z dodatkiem rodzynek, pyszna i aromatyczna, zdecydowanie polecam wszystkim, którzy lubują się w wypiekach. Jeśli ktoś nie wie jak zrobić zakwas, szczerze polecam TĘ stronę, wszystko zostało tu pięknie opisane, obfotografowane i wyjaśnione(...)resztą suchych składników. Oddzielnie natomiast jajka z miodem, olejem i rozpuszczonym masłem. Zakwas rozpuścić w wodzie. Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki i wyrobić przez ok. 5 minut, aż ciasto będzie gładziutkie i lśniące, powinno dać się uformować w zgrabną kulkę, można też wgnieść rodzynki. W następnej kolejności ciasto włożyć do miski nasmarowanej tłuszczem i odstawić przykryte folią na półtorej
Przepysznik - BLW i nie tylkoPyszny domowy chlebek to nie lada wyzwanie. Najlepsze są te na zakwasie, ale jeśli trzeba na już, to moim sposobem też się uda :) Składniki: Na dwie keksówki o dł. ok 20cm. 60 dkg mąki pszennej 50 dkg mąki żytniej 1 szklanka płatków owsianych 1 płaska łyżka soli 750 ml przegotowanej, letniej wody 80g świeżych drożdży 0,5 szklanki oleju(...)słonecznik. 2. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do mąki. Wyrabiamy ok 15 minut po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Dłonie moczymy w ciepłej wodzie i rozdzielamy ciasto na dwie części. Keksówki smarujemy tłuszczem. (Ja użyłam jednej keksówki i tortownicy o śr. 16cm) 4. Chlebuś przekładamy
Kuchnia w czekoladziebyć blog o muffinkach? A Wy się pewnie zastanawiacie, czy potrafię przygotować coś innego.. Owszem! Ale po co, skoro muffinki są takie wspaniałe? Jak można ich nie kochać? Pyszne, śliczne, a do tego proste i łatwe w przygotowaniu. Idealne na każdą okazję, bo można przyrządzić je na tyle sposobów! Dzisiaj przedstawiam Wam moje najnowsze odkrycie - muffinki kokosowe z princessą(...)jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre. Następnie łączymy je ze sobą i mieszamy łyżką, do momentu połączenia się składników. Formę wykładamy papierowymi papilotkami i napełniamy je ciastem co najmniej do połowy wysokości. Z wierzchu można posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi. Pieczemy w temperaturze 200C przez około 25 minut. Smacznego
two broke sistersObecnie jesteśmy po świętach, pewnie w niejednym domu została fura ugotowany na twardo jaj ;) My mamy na taką okoliczność bardzo dobry sposób! Kotlety jajeczne. Prosta i pyszna potrawa. Nam najlepiej smakują z ziemniaczkami i mizerią :) Potrzebujemy: 6 jaj ugotowanych na twardo 1-2 surowe jaja (musicie sami stwierdzić na podstawie konsystencji masy, czy dodatkowe jajko będzie potrzebne) 1 łyżka mąki(...)jest potrzebne czy też nie. Formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Warto pomóc sobie miseczką z wodą, w której będziemy zamaczać dłonie przed nabraniem porcji "ciasta" do lepienia kulek. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron. Skomentuj
MamaOskarkawiecie, co jakiś czas na moim blogu pojawia się przepis na ciastka owsiane, które po prostu uwielbiam. Dlatego ciągle szukam nowych kombinacji smakowych. Dzisiaj przepis na pyszne, chrupiące kolejne* ciastka owsiane z dziurką. Do tego bez jajek. Samo zdrowie! Kto się skusi? Pracy przy nich na prawdę niewiele, a uwierzcie mi, że wszyscy będą się nimi zajadać. Nawet dzieci :) Polecam(...)łyżki miodu - 0,5 łyżeczki cynamonu - 30 gorzkiej czekolady - cukier Płatki owsiane z migdałami zmiksować w blenderze (nie na mąkę). Dodać pozostałe składniki (bez cukru), posiekaną czekoladę i wyrobić ciasto. Ciasto nie powinno kleić się bardzo do rąk. Ciasto wyłożyć na folię spożywczą i delikatnie rozłożyć w kształcie okręgu. Przykryć folią. Ostawić na 30-40 min do lodówki. Rozwałkować
CookYourselfwielkie ludowe poduchy, w których się zakochałam! 2. JEDZENIE Pachnące na całą gospodę śniadania ściągały nas każdego poranka ze schodów. Na drewnianych stołach potrawy ustawione w formie bufetu. Pyszna jajecznica, słodkie racuszki, domowe konfitury, z twarożkiem wędzonym i świeżo wypiekanym chlebem. No po prostu rewelacja! Do tego soki, soczki, koktajle, kawa, herbata, wędlinka, ciacho... same pyszności, które znikały ze stołu(...)waniliowego, obłędne! :) A na kolację zaserwowano lekko sałatkę ze szpinaku z pestkami, delikatnym dresingiem i grzanką czosnkową. Do tego krupniczek i pierogi. Właśnie pierogi! Cienkie, rozpływające się w ustach ciasto z dwoma farszami: pierwsze ruskie, które po pierwszym kęsie przypomniały mi oryginalne ruskie mojej babci, a drugie z mięsem i kozim serem, okraszone boczkiem - do dziś zapach i smak czuję
Sajkofanka smakuweekendzie :) Dzisiaj w menu : kluski a'la gnocchi z marchewką. Pyszne :) Jesteście kluskożercami hehe ? My bardzo. Trudno nam wytrzymać długo bez klusek wszelkiego rodzaju. Dzisiaj propozycja nasza to kopytka z marchewką zrobione a'la gnocchi. Bardzo fajny smak, bo są nieco słodkawe i do tego zrobiliśmy sos pomidorowy z pesto bazyliowym i szpinakiem. Wyszło wyśmienicie. Zapraszamy do skorzystania(...)przestudzić, a potem przepuścić przez praskę. Na stolnicę wysypać szklankę mąki, ziemniaki, łyżkę mąki ziemniaczanej i wbić jajka. Dodać wcześniej startą na małych oczkach świeżą marchewkę, doprawić pieprzem. Wyrobić ciasto, jeżeli będzie kleić się do rąk dosypać mąki. Ciasto podzielić na kilka porcji. Na lekko podsypanej mąką stolnicy formować z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Pokroić na niewielkie
vegetanienadzieję, ze przypadną Wam do gustu :) Ponieważ śniadanie to pierwszy i najważniejszy posiłek w ciągu dnia, postanowiłam, że jako pierwszy na blogu ukaże się przepis na pyszne śniadaniowe (i nie tylko) placuszki dyniowe. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku , a ja wprowadziłam kilka swoich modyfikacji. Placuszki z pieczonej dyni 250-300g pieczonej dyni 2 łyżki maślanki(...)kilka minut na gładką masę. Następnie przelewamy masę do dużego naczynia i dodajemy przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy krótko łyżką, aby powstało gęste ciasto. Nakładamy 1-2 łyżki ciasta na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię i smażymy do czasu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, następnie przewracamy na drugą stronę. Placuszki powinny być przyrumienione i puszyste
Zawsze głodna!nich… chleb z miodem, pszenno-żytni, na zakwasie Wspaniały… wilgotny z chrupiącą skórką i lekko pachnący miodem. Najbardziej nam smakował z masłem i szklanką mleka. Na tyle pyszny, że już kilkakrotnie go piekłam. Bardzo lubię takie przepisy gdzie przy minimalnym nakładzie pracy osiąga się takie wspaniałe efekty Choć od dość niedawna piekę chleby to robiłam już chleby bardziej(...)zaczyn: 50 g zakwasu żytniego 75 g mąki żytniej 100 g wody Składniki na zaczyn wymieszać i zostawić na 12-14 godzin (najlepiej na całą noc) Składniki na ciasto właściwe: cały zaczyn 300 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej 260 g wody 2 czubate łyżki miodu 5 g świeżych drożdży lub 2,5 g drożdży suchych 1/2 łyżeczki cukru
UgotujmyTo.pl