Pyszne, mięciutkie ciasteczka na bazie dojrzałych bananów. Owoce te dodają naturalnej słodyczy, dzięki czemu nie jest konieczne użycie tak dużej ilości cukru. W tych małych słodkościach znajdziecie również płatki owsiane, orzechy, rodzynki i kawałki gorzkiej czekolady. Takie składniki (oczywiście oprócz płatków :) ) przywodzą na myśl znaną i lubianą czekoladę Studencką... założę się, że na jednym ciasteczku się nie skończy :) Składniki(...)sól, sodę i proszek. W innej misce utrzeć masło z cukrem, dodać jajka i zmiksować. Porcjami dodawać rozgniecionego widelcem banana oraz sypką mieszankę. Wmieszać orzechy,rodzynki i czekoladę. Zagnieść ciasto. Nabierać po łyżce i formować kulki wielkości orzecha. Spłaszczyć dłonią i układać w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-16 minut w 180*C Smacznego
Chocolate Muffin BlogMega pyszny, mega prosty :) Składniki: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kakao 100 g miękkiego masła 200 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 4 jajka 800 g sera twarogowego trzy razy zmielonego ( z wiaderka również może być) 70 g śmietany 12 % 2 opakowania budyniu śmietankowego biała czekolada / cukier puder do dekoracji Wykonanie : Kawę rozpuszczalną łączymy z pięcioma łyżkami(...)trzecią część pozostawiamy. Formę o wymiarach 23x28 wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy białą masę, następnie na górę masę z kawą , a na koniec trzecią z kawą i kakao. Ciasto pieczemy przez 90 minut w temp. 160*C - studzimy w piekarniku. dekorujemy czekoladą lub cukrem pudrem
W Moim Magicznym Domuprzekąska dla dzieci, których nie trzeba specjalnie namawiać do zjedzenia tego bardzo smacznego, bezglutenowego i dość zdrowego chleba. Słodycz bananów i miodu kontrastuje z goryczką ziaren kakaowca tworząc razem pyszną kompozycję o ciekawym smaku, która chyba każdemu przypadnie do gustu. Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) – przepis : jajka – 4 banany – 2 większe lub 3 mniejsze (przejrzałe albo bardzo dojrzałe) miód(...)albo nieco mniejszej) i piecz w 180 stopniach przez około 45 minut, aż do suchego patyczka. To wszystko! Chleb pięknie pachnie i smakuje fantastycznie , choć niektórym bardziej będzie przypominać ciasto niż chleb – niemniej jednak można go posmarować masłem i zjeść Można go też dać dziecku jako drugie śniadanie do szkoły albo zabrać ze sobą, by zjeść poza domem
PaleoSMAKjest jakaś różnica - ja przynajmniej o niej nic nie wiem). Jedno z moich ulubionych dań. Takie pyzy ale większe, o innym kształcie.. i ogólnie inne :) Jedno i drugie pyszne, ale kartacze dużo bardziej. Co potrzebujemy : około 20 ziemniaków (raczej średnich lub większych, niż mniejszych) pół kilo mięsa mielonego wieprzowego czosnek 2-3 ząbki sól, pieprz majeranek boczek i cebulka(...)lekko solą i wyrabiamy na masę teraz farsz - mięso doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i majerankiem. wg uznania - jak ktoś lubi można użyć innych przypraw ale nie przekombinujmy z ciasta ziemniaczanego formujemy kule wielkości jabłka, rozpłaszczamy podłóżnie, nadziewamy mięsem i zamykamy. powinny mieć podłużny gruby kształt. wrzucamy je po kolei do osolonej wody, ale nie naraz - tak aby nie przerwać
Snejkusiowe PrzepisyKartacze z mięsem mielonym to danie pyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące. Kartacze mogą też też nadziewane farszem z innych mięs surowych lub gotowanych, kiszoną kapustą, grzybów świeżych i suszonych albo śledzi. Składniki: 500 gr. mielonej wieprzowiny 1 kg. ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 cebule 1 jajko sól świeżo mielony czarny pieprz kiełbasy(...)Wbić jajko i wszystko razem wymieszać. Przygotować farsz. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać mięso wieprzowe i wymieszać. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Ciasto dobrze wyrobić najlepiej rękoma, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające się przy końcach. Przy formowaniu kartaczy można ciasto podsypywać mąką pszenną, żeby
Smaczne Potrawymąki razowej. Ja postanowiłam troche poeksperymentować i zrobiłam je z mąki żytniej chlebowej oraz mąki pszennej pełnoziarnistej, dodałam trochę słodkiej papryki, kurkumy oraz czarnuszki i muszę powiedzieć, że wyszły pyszne :) Do środka napchałam trochę duszonych warzyw, domowego sosu czosnkowo- koperkowego, sałaty rzymskiej oraz bryndzy. Polecam :) SKŁADNIKI (4 sztuki) chapati 1 szklanka mąki żytniej chlebowej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej(...)soku z cytryny pieprz sól dodatkowo sałata rzymska pomidor SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na stolnicy wymieszać obie mąki, sól. kurkumę, paprykę i czarnuszkę. Dodajemy oliwę, stopniowo wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 30 minut. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w niedużą kostkę, chili w drobną kosteczkę, pieczarki w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy na patelnię cebulkę
DefinicjaSmakuPyszny rosół na niedzielny obiad, oczywiście z domowym makaronem. PYSZNY ROSÓŁ SKŁADNIKI: mięso (drobiowe-udko, część skrzydła indyka, wołowe-kawałeczek rostbeefu, wieprzowe-kawałek szynki lub schabu) 4 marchewki 2 pietruszki kawałek selera por 1 cebula Vegeta, liść laurowy, 4 ziarnka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu SPOSÓB WYKONANIA: Mięso płuczemy. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulę umyć przypiec nad płomieniem(...)DOMOWY SKŁADNIKI: na 6-8 osób 5 jaj, około 1kg mąki ( ja używam z młyna, albo tortowej), szczypta soli WYKONANIE: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy połowę mąki, sól, mieszamy. Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką, wyrabiamy – ciasto musi być dość twarde. Następnie rozwałkowujemy placki, zwijamy i kroimy. Gotujemy w osolonej wodzie około 15- 20 min. do miękkości. SMACZNEGO
Kuchnia BeatyPyszne, mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz brownies. Cały proces przygotowań trwa maksymalnie 30 minut. Zapraszam do pieczenia! Składniki na 12 brownies: 100 g masła (pół kostki) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 szklanka cukru 3 jajka 1 czubata łyżka kakao 2/3 szklanki mąki tortowej szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do miski przesiewamy mąkę(...)uzyskamy jednolitą masę, wyłączamy mikser. Czekoladową masę przekładamy do miski z mąką i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką TYLKO do połączenia składników - im dłużej będziemy mieszać, tym twardsze będzie ciasto po upieczeniu (ot, cały sekret mięciutkich babeczek ;)) 3. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia lub podajemy na wpół ciepłe z gałką
My Culinary Artpowiedzieć o 2014 roku? Przykro mi, że się już kończy. W tym roku udało nam się odwiedzić przepiękne miejsca i spróbować pysznych rzeczy. Razem z sześcioma innymi blogerami stworzyłam pyszny magazyn kulinarny GRYZ . Naprawdę bardzo się cieszę z każdego dnia, działo się, oj działo! Przyznać się jednak muszę, że nie mogę doczekać się nowego roku - nowe smaki, nowe podróże, kolejne(...)zestawieniem ze znajomymi. Po dodatkowe propozycje zapraszam na Fanpage . Smacznej zabawy! Wasze ulubione przepisy (najbardziej popularne przepisy z 2014 roku) : 1. Gulasz z szynki wierzowej / 2. Ciasto nutella / 3. Sos żurawinowy / 4. Szybkie batoniki bez pieczenia / 5. Krem mleczny / 6. Ciasteczka z kawałkami czekolady / 7. Ciasto bananowe z kajmakiem
Słodkie PrzyjemnościBardzo lubie mielone kotlety,szczegolnie ze daja tak ogromne pole do eksperymentowania.Byly juz na blogu pyszne ,dietetyczne kotleciki z pieczarkami ,niezwykle delikatne kotlety z kasza jaglana .Dzisiaj powstaly pod wplywem chwili expresowe kotlety z dodatkiem gotowanej ciecierzycy z cukiniowymi tzazikami.Do kotletow nie ma potrzeby namaczania bulki i dodatku bulki tartej,bowiem zastepuje je ciecierzyca.Tzaziki z starta cukinia zamiast ogorka smakuja(...)przed uzyciem dokladnie wyplukac cebule obrac,pokroic w kostke i zrumienic na masle do przyprawionego miesa mielonego wbic jajko,dodac rozdrobniona ciecierzyce,przysmazona cebulke,goraca wode i dokladnie wyrobic ciasto najlepiej reka.Wode dolewac stopniowo,na wyczucie,bo mieso nie moze byc zbyt zwiezle,ani zbyt luzne.Wigotnymi dlonmi formowac male kotleciki,obtaczac w bulce tartej i smazyc na rozgrzanym masle ghee
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mazista... dokładnie tak jak lubię:) Borówki stanowiły doskonałe zwieńczenie całości. Sernik robi się błyskawicznie. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, przelać masę do formy i zapiec. Pyszne i proste! Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 1 kg sera mielonego w wiaderku (użyłam "Naturalnego" Delfiko) 5 jajek 1 żółtko 1,5 szklanki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego(...)zmiksuj krótko, tylko do ich połączenia. Przełóż masę do tortownicy. Tortownicę wsadź do naczynia żaroodpornego (lub większej formy do pieczenia - ja użyłam w tym celu prostokątnej formy do ciasta) i nalej do niego gorącej wody, tak aby sięgała do połowy wysokości tortownicy. Piecz sernik około 70 minut, tak, aby wierzch był równo ścięty po dotknięciu go palcem. Kwaśną śmietanę dokładnie
Słodko-Słony Świat Ilonytaką słodką niespodziankę mam dla mojego K. W ogóle pierwszy raz w moim życiu zrobiłam muffiny nie z paczki. I to dość niestandardowe. I wiecie? Wyszły pyszne! A, że sezon na truskawki wszem i wobec jest otwarty należy z nich korzystać. Na wszystkie sposoby! Składniki: dwie szklanki mąki 3/4 szklanki cukru + dwie łyżki cukru waniliowego prawdziwego pół tabliczki gorzkiej(...)Następnie dolewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem i mieszamy całość na gładką masę. Dodajemy powoli białka i mieszamy delikatnie łyżką. Teraz należy przygotować formę na muffiny. Wlewamy po jeden łyżce ciasta do każdej foremki, wkładamy po kilka ćwiartek truskawek i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Tak by truskawki były w środku w formie niespodzianki podczas jedzenia. Tak przygotowane muffiny pieczemy w piekarniku
Mango PapajaPorządne śniadanie to podstawa udanego dnia, a przede wszystkim jego początku, kiedy rano zaspani i jeszcze rozleniwieni udajemy się do pracy, szkoły, czy też załatwiać inne
W kuchni KatieCzas na zupę.Tym razem grzybowa. Smak suszonych grzybów trochę przypomina mi święta Bożego Narodzenia. Zupa smakuje doskonale z lanymi kluseczkami. To, co
W kuchennym oknie Ewysesja i po sesji... A więc znowu (miejmy nadzieję, że wszystkie egzaminy są zdane :P) będę miała choć odrobinkę więcej czasu na gotowanie. Dzisiaj przedstawiam przepis na drożdżowe bułeczki, pyszne na ciepło i te wystudzone, idealne do słodkich i słonych smaków. Przepis zaczerpnęłam z Moich Wypieków, jeśli jeszcze nie robiliście - czas to nadrobić! Smacznego! Składniki: 340 g mąki pszennej (chlebowej(...)minut. (jeśli używamy suchych drożdży - mieszamy je z mąką pszenną, a potem postępujemy wg dalszej instrukcji) Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około
psgotujemy