pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:888/1162)

Gruszki w korzennym syropie 152

szczepić drzewek więc zupełnie zdziczały, mój Tata zajmował się tym całe życie, a od kiedy nie ma go z nami drzewa pozostały bez opieki. Owoce są pyszne i słodkie, ale ich wygląd i rozmiar pozostawia wiele do życzenia. Jedno jest pewne, że nawozy i opryski ich nie tknęły, a co za tym idzie spokojnie można je podać dzieciom. Jesień szybko(...)otwieram słój.  2. Syrop gotujemy z cukrem, kwaskiem i przyprawami, zalewamy gruszki, zakręcamy słoje i pasteryzujemy ok. 15-20 minut. Gruszki w syropie są świetnym dodatkiem do ciast, deserów i owsianki

Apetyczna babeczka
Puszyste czekoladowe placuszki 205

radość dla podniebienia. Spróbujcie, polecam. Do przygotowania moich placuszków użyłam mąki puszystej wrocławskiej Lubella . Idealnie nadaje się do przygotowania najróżniejszych placków czy naleśników. 18 sierpnia otrzymała wspaniałą paczkę pełną pysznych produktów Lubella. Na blogu pojawi się jeszcze wiele przepisów z ich użyciem. Zaglądajcie i… gotujcie i pieczcie razem ze mną i Lubellą Składniki: (na 2 porcje(...)małą szczyptą soli. W drugiej misce mieszamy mąkę, z kakao, sodą, mieszanką przypraw i cukrem trzcinowym. Do mokrych składników powoli dosypujemy suche ciągle mieszając (ja wszystko mieszam łyżką). Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Placuszki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego. Nakładamy po 1 i 1/2 łyżki ciasta na 1 placek. Propozycja podania: Placuszki układamy

Słodkie okruszki
PLACUSZKI NA JOGURCIE Z BANANAMI I CZEKOLADĄ! 136

gofry, owsianki, jaglanki, zapiekane bądź gorące z mlekiem. To chyba przez to, że jestem totalnym zmarzluchem i muszę zawsze rozgrzewać organizm, nawet latem. Dzisiaj zapraszam Was do wspólnego przygotowania pysznych, grubych i mięsistych placuszków z bananami i czekoladą. Ich zadaniem jest dodanie nam dużej dawki energii, tak abyśmy mieli siły na dość spory wysiłek fizyczny. Banany jak każdy(...)łyżeczki proszku do pieczenia - 1 opakowanie cukru waniliowego Ja placuszków nie dosładzam, dla mnie są wystarczającą słodkie od banana, sprawdź czy Tobie też ta słodkość odpowiada, jeśli nie dosłodź ciasto 2 łyżkami cukru.  Wszystkie składniki umieść w misce i trzepaczką wymieszaj na jednolitą masę. Masa będzie gęsta i taka ma być dzięki temu placuszki będą grube i mięsiste. Placuszki

SMYKWKUCHNI
SAJGONKI 153

Sajgonki to pyszna przekąska kuchni azjatyckiej, sprzedawane w budkach z dodatkiem ryżu i surówki. Dzisiaj przygotowałam je w domu, są na prawdę pyszne, chrupiące i soczyste w środku(...)drobno kroimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, cały makaron, grzybki, przeciśnięty czosnek, startą marchew, cebulę, kapustę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę. Do miski wlewamy ciepłą wodę, arkusze ciasta maczamy w wodzie i rozkładamy na desce. Po kilku sekundach arkusze staną się miękkie i nadając się do zwijania. Na każdy arkusz nakładamy po łyżce farszy, brzegi ciasta zawijamy

Kulinarne Fantazje Marioli
krem z białych szparagów 155

Jeśli lubicie szparagi, ta zupa będzie dla Was idealna! Gęsta, kremowa i pyszna. W mojej wersji naprawdę wyjątkowa, dzięki delikatnym kluseczkom z twarogu. Bardzo polecam. składniki: pęczek białych szparagów 1,5 l bulionu (polecam drobiowy) 2 ziemniaki cebula kawałek korzenia selera 2 łyżki oliwy natka pietruszki po szczypcie soli i białego pieprzu kluseczki: 200 g twarogu włoskiego jajko(...)gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku. Ser rozkruszyć, dodać jajko i bułkę tartą. Zwilżonymi dłońmi nabierać odrobinkę ciasta i formować kuleczki wielkości orzeszka laskowego. W garnku zagotować nieco wody, lekko osolić, wrzucać partiami kluseczki, gotować ok 3 minut od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Kluseczki wykładać na talerze

6niebo
Bułeczki z twarogu i otrębów (bez mąki) 187

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Wiecie, że nie praktycznie nie jem sklepowego pieczywa? Może te bułeczki są dlatego takie pyszne. Robi się je ekspresowo i tak samo szybko znikają, bo smakują nawet bez żadnych dodatków. (Ewentualnie wystarczy prawdziwe masło - pycha!) Kolejną zaletą jest ich świeżość, gdyż nawet na drugi dzień są tak samo miękkie i wilgotne - tak jak tuż(...)soli Dodatkowo (opcjonalnie): odrobina jajka do posmarowania wierzchu przyprawy i dodatki do oprószenia (u mnie słodka papryka i czarnuszka mielona) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć. Z ciasta uformować 4 bułeczki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmieszanym jajkiem i oprószyć dowolnymi dodatkami. (Powinny być okrągłe i nie należy ich mocno spłaszczać, ponieważ po upieczeniu

Di gotuje
DOMOWE LONGERY 356

weekend. Nie ukrywam, że i ja mam czasem smaka na... Ale tak naprawdę, czy wiem wtedy co jem? Dlatego dziś zamieniam Fast Food na Slow Food. I zapraszam na pyszne domowe Longery, niczym z jednej z popularnych sieciówek :) SKŁADNIKI : na 6 sztuk bułki 15 g drożdży 1 łyżeczka cukru 120 ml mleka 60 ml wody 25 g masła(...)Bułki Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta uformować podłużne bułki i pozostawić pod przykryciem na kolejne 30 minut. Przed pieczeniem bułki naciąć na górze

Kuchnia w opałach
Ciasteczka pierniczkowe 137

polukrowanie. Bardzo zasmakowały moim domownikom, więc postanowiłam upiec coś innego, jednak z pierniczkowym tematem ściśle związane, czyli ciasteczka. Chrupkie na zewnątrz, delikatnie miękkie w środku, mocno korzenne i pyszne! Idealne dla tych, którzy prawdziwe pierniczki przechowują na święta, a już teraz chcę się cieszyć ich smakiem. Składniki: (na dwie blachy ciasteczek) 2 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 czubata(...)rozpuszczenia masła i połączenia składników. Ostudzić. Do sporej miski przesiać mąkę, sodę, sól i przyprawę do piernika. Dodać jajko, olej i mieszaninę miodową. Połączyć mikserem składniki, zarobić. Odrywać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z lekkimi odstępami. Piec w 180'C około 15 minut. Wystudzić na kratce, zimne posypać cukrem pudrem

Cakes By Kejt
Gruszki w sosie 207

Tematem wspólnego gotowania na dziś były gruszki w sosie. Hmm... Wiele jest możliwości, które przychodzą do głowy niezwłocznie; a ile więcej, jeśli tylko człowiek odrobinę się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krokiety z młodą kapustą, pieczarkami i boczkiem 158

Wczoraj dla ochłody były lody, więc dziś podzielę się z Wami pysznymi krokiecikami. Korzystajcie z dobrodziejstw natury, młoda kapustka jest w tym wydaniu naprawdę dobra. Do tego te chrupiące kawałki boczku...  Chyba Was długo nie muszę namawiać... ;) Składniki: Na ok 20 sztuk: Naleśniki: 600ml mleka 3.2% 200ml wody mineralnej 100ml oleju rzepakowego 2 jajka 1/2 łyżeczki soli ok 400g(...)szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Sposób przygotowania: 1. Mleko, wodę, olej oraz jajka mieszamy mikserem. Stopniowo dodajemy mąkę, a na końcu dodajemy sól. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki na patelni o śr ok 26cm. Kapustę drobno siekamy, na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy posiekany czosnek. Rumienimy, dodajemy kapustę i dusimy na małym ogniu. Na osobnej patelni dusimy pokrojone

Kuchnia w czekoladzie
Lodowiec 168

całą sytuacja powtórzy się od nowa. Wzięłam więc do ręki mój stary i zniszczony zeszyt i zaczęłam wertować kartki. I znalazłam! Zapomniany, na kilka lat odłożony do lamusa, pyszny, zimny  lodowiec. Tak oto znów powrócił do  łask, dzięki marudzeniu moich pociech. Składniki: 1 litr mleka 4 opakowania budyniu 2 kostki masła  1 1/2 szklanki cukru 4 żółtka(...)chłodnej galaretce i układać na spód blachy. Na biszkopty wyłożyć jedną masę, na wierzch ponownie biszkopty moczone w galaretce,na to druga masa. całość zalać pozostałą galaretką i schłodzić. Ciasto najlepiej zostawić na całą noc w lodówce. Im bardziej schłodzone, tym bardziej smakuje jak lody

Ciasteczkowy Potwór
Rogaliki mleczno-maślane 147

Takie rogaliki to ja mogę jeść codziennie. Są tak puszyste, mięciutkie i pyszne że aż brak słów. Przepis na nie znalazłam na blogu Margarytki i czytając tyle pochlebnych opinii od razu zrobiłam z podwójnej porcji. Ale było warto i z pewnością nie raz jeszcze je zrobię. Przy zwijaniu rogalików korzystałam z filmiku Pana Tomasza Klimczaka. Rogaliki podane na talerzu(...)jajko 2 łyżki mleka mak Przygotowanie: Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, jajko, rozpuszczone masło i  około 180 ml mleka. Końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego- hakiem wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiać około 8-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Wyjąć z misy. Misę oprószyć mąką i włożyć ponownie ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić

Ala piecze i gotuje
Szarlotka migdałowa 200

lubię szarlotki, mogłabym je piec co tydzień.  Tak też dzisiaj, zapraszam Was na szarlotkę z dodatkiem migdałów i pysznymi jabłkami, które posłodziłam miodem z cynamonem od Miody Wileńskich . Zakochałam się w tym miodzie jest po prostu rewelacyjny. Szarlotkę podałam na talerzyku z sklepu Koronkowa Filiżanka. Podając hasło "Ala piecze i gotuje" zrobicie zakupy z 7% zniżką. Składniki(...)misy miksera przesiać mąkę pszenną, migdałową i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka i zmiksować końcówką do ucierania, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć na blat, uformować wałek. Podzielić na cztery części. Formę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta włożyć do woreczka i włożyć na godzinę

Ala piecze i gotuje
Kruche świderki 130

Oj długo mnie nie było. Niestety mój internet znów odmówił mi posłuszeństwa. I miałam ochotę wyrzucić przez okno to małe badziewie, ale i cały laptop. Na

Moje pyszne gotowanie
Biszkopt z jabłkami i pianką 145

Pyszne było...dawno robione...biszkopt , jabłka i pianka z mleka skondensowanego.. Biszkopt: 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 łyżka masła 1 galaretka Ptasie mleczko: 1 galaretka 1 szkl.wody 1 szkl.mleka skondensowanego Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić(...)międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao.Gotowe ciasto przełożyć do foremki w dowolny sposób- u mnie było wykładane na przemian białe i kakaowe , a następnie wykałaczką zrobiłam jeszcze dodatkowo takie esy -floresy. Piec w nagrzanym piekarniku

Moje domowe kucharzenie
Torcik orzechowo-jabłkowy 260

dużo pisać ... torcik był pyszny ! Winny od musu jabłkowego, słodki od bez i czekolady, aromatyczny dzięki orzechom. A i prezentował się nie najgorzej ;) To jeden z tych, do których będę często powracać. Składniki: ( na tortownicę średnicy  20 cm ) * 3 jajka * 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych * 2 łyżki ( czubate ) mąki pszennej * 1 kg jabłek - u mnie papierówki(...)rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Do piany dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając. Mielone orzechy wymieszać z mąką - dodać do  ubitych jajek - delikatnie połączyć. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach C przez około 15 min ( do suchego patyczka ). Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z tortownicy. Zimny biszkopt ponownie umieścić

kolorowotorcikowo
Coraz bliżej świąt.. PIERNIKOWE MUFFINKI Z LUKREM NA MAŚLANCE. 247

najjaśniejszej gwiazdki. To wszystko jes równoznaczne z ty, że idą święta. Czyli czas pomyśleć o świątecznych przygotowaniach.   W kuchni już pachną przyprawy korzenne, pomarańczowa skórka. Co to oznacza? Pyszne, delikatne i mięciutkie muffinki. Pachnące przyprawami korzennymi. Wilgotne w środku, chrupkie na zewnątrz. Z grubą warstwą lukru.  Niczym góra lodowa, której szczyty pokrył śnieg. Zmodyfikowałam przepis na zwykłe cytrynowe(...)Mieszam wraz z przyprawą do piernika. Jajka mieszam dokładnie z maślanką. Wlewam do miski ze sypką mieszanką i drewnianą łyżką łączę ze sobą dokładnie, ale na dość grudkowatą masę (ciasto nie  powinno być gładkie).  Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Na płaskiej blasze rozkładam papilotki (jeśli nie są zbyt sztywne, bierzemy podwójnie). W każdą z nich wkładam taką samą

W kuchni Karmel-itki
C - Rogaliki z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym 176

jeszcze propozycja deserowa:) Nadzienie pachnące i pyszne! Rogaliki z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym   Składniki: 1 kg mąka pszenna              0,5 litra mleko, 0,5 szklanki olej, 10 dag drożdże              2 szt jajka(...)masło. Całość mieszamy i pieczemy w piekarniku 40 minut w temp. 200 stopni. Ciato na rogaliki: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pozostały cukier, mąkę, olej, jajka. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto porcjujemy, rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy koło na 8 części (powstaje trójkątów). U podstawy każdego trójkąta nakładamy przygotowane nadzienie i zwijamy formując rogaliki. Pieczemy około 15 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
KEY LIME PIE – THE SIMS 3 – tarta limonkowa z bezą 228

The Sims pamiętamy jeszcze z okresu naszego dzieciństwa – gra bardzo szybko zdobyła wielu zwolenników, mimo, iż wydawałoby się, że sterowanie wirtualnymi ludźmi i ogarnianie im życia

Nerds Kitchen
Multicooker REDMOND RMC-151E - recenzja i przepisy 165

takie urządzenie nie odbierze mi przyjemności z gotowania? Oczywiście, że nie! To nie jest robot, który wszystko za mnie zrobi. Samodzielnie muszę zająć się siekaniem, mieszaniem, czy wyrabianiem ciasta. Multicooker nie wymyśli też za mnie autorskiego przepisu! Mogę gotować tak jak zazwyczaj, tylko zamiast kilku sprzętów mam możliwość użycia jednego. Przecież każdy korzysta z garnka lub patelni, a to urządzenie(...)babki ziemniaczanej, bo zapewne każdy ją zna. Ale dla tych, którzy jeszcze jej nie robili - poniżej przedstawiam prostą, podstawową wersję na smaczne danie. Pieczona w multicookerze jest tak samo pyszna - jak klasycznie w piekarniku. 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 150g boczku (można dodać słoninki, kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka

Di gotuje
Domowy chleb z ziemniakami + film 202

Zapraszam dzisiaj na nietuzinkowy, bajecznie pyszny i niezbyt skomplikowany przepis na domowy, mięciutki i aromatyczny chleb z ziemniakami. Bez ulepszaczy, bez zbędnych składników z pewnością zachwyci nie jedno podniebienie.   składniki na tortownicę 23 cm 50 dag mąki Szymanowskiej uniwersalnej + 1 łyżka 3 ugotowane ziemniaki 7 dag drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki(...)przesiewamy do miski, dodajemy przeciśnięte przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki, rozczyn z drożdży, mleka, cukru i mąki oraz sól i całość mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodajemy połowę pestek słonecznika i dyni oraz olej i całość jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Z ciasta formujemy

Smakowite Dania
Bezglutenowe ciasteczka z musli 100

Bardzo proste, szybkie i pyszne ciasteczka bezglutenowe.  Ja dałam musli Nutrifree z płatkami kukurydzianymi i owocami suszonymi dzięki czemu ciasteczka były cudownie delikatne i chrupiące.  To jedne z tych wypieków , którymi nie da się tylko poczęstować. Doskonałe do kawy, ale też szklanki mleka. Gorąco Wam polecam! Z podanej porcji wyszło mi 24 ciastka. SKŁADNIKI: 190 g roztopionego masła(...)sezamu 10 g chia 1 łyżka midou 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 2 roztrzepane jajka  Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka spłaszcz łyżką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 12-14  minut. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Chaczapuri z kurczakiem i z żółtym serem. 976

nich nie dodała coś od siebie.Zostało mi troszkę kurczaka więc dodałam go do sera. Chlebki są przepyszne, podane z sosem majonezowo-ketchupowym smakowały wyśmienicie. Do farszu użyłam pysznych przypraw firmy PLENUS - https://www.galeriaherbat.pl/category/przyprawy-mieszanki , wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego :)  Składniki: 100 ml ciepłej wody 150 ml ciepłego mleka 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli Himalajskiej Plenus(...)cukier i odstawiamy na kilka minut aby drożdże ruszyły.Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy olej i drożdże. Dobrze wyrabiamy ciasto.Nie może kleić się do rąk.Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.Kurczaka rozdrabniamy blenderem lub mielimy przez maszynkę, ser ścieramy na tarce jarzynowej.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy do kurczaka, przyprawiamy

Sama słodycz i szczypta chili
Pan Cakes z musem owocowym 131

Śniadania nie muszą nam się kojarzyć tylko z kanapkami:) Warto poświęcić chwilkę czasu i przygotować dla domowników pyszne Pan Cakes z ich ulubionymi dodatkami. Ja zrobiłam placuszki pszenno-żytnie z dodatkiem musu owocowego. Pycha!  Składniki:   szklanka mąki pszennej,  szklanka mąki żytniej,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  3 jajka,  szklanka mleka,  szczypta soli(...)Ubijać do momentu, aż nie będzie żadnych grudek a masa będzie wystarczająco gęsta. Rozgrzać patelnię do naleśników, wlać dosłownie kapkę oleju, rozprowadzić na całej powierzchni i nakładać łyżką porcje ciasta tworząc małe, okrągłe placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.  Podawać ułożone w wieżę, polane musem owocowym i udekorowane kawałkami owoców

Z miłości do słodkości
Kluski śląskie 156

strawnego, najlepiej sałateczkę, koktajl lub naleśnika. Oby było mało pracy i fit. U nas tym razem padła propozycja wręcz odwrotna. Spragnione typowych staropolskich obiadów, ciepłych i niekoniecznie lekkich, ale pysznych, postanowiłyśmy zrobić kluski śląskie. A dokładnie postanowiła Agnieszka, a ja po niej nabrałam na kluseczki ochoty. W zależności od regionu nasza propozycja przybiera różne nazwy i kształty: W Wielkopolsce(...)ziemniaczana 1 jajko sól Ziemniaki gotujemy. Przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i zostawiamy do przestygnięcia. Do ugniecionych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Z ciasta lepimy lekko spłaszczone kulki z dziurką w środku. Bez dziurki się nie liczy, bo sos nie ma się gdzie zatrzymać.  W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wodę solimy

Kuchnia smaków
Łatwy chleb pszenny na drożdżach 115

bochenek i ułożyliśmy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika. Wkładamy do piekarnika i niczym nie przykrywając grzejemy na około 45 stopni przez 1,5-2 godziny (aż ciasto co najmniej dwukrotnie powiększy objętość). W tym czasie też wierzch się porządnie wysuszy i uzyskamy zaplanowany przez nas efekt grubej i twardej skórki. Po tym czasie wyjmujemy blachę z chlebami(...)minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce kuchennej. A potem delektujemy się smakiem i pyszną grubą, chrupiącą skórką. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Buchty z rodzynkami 93

Dziś niedziela, więc przepis świetnie tu pasuje. Aromatyczne, pyszne drożdżowe bułeczki, które można zjeść na śniadanie lub jako przekąskę na spacerze. Wykonanie jak zwykle proste, a efekt jak najbardziej wart oczekiwania - drożdże niestety tego wymagają ;-) Buchty z rodzynkami BUCHTY Z RODZYNKAMI 125 ml letniego mleka 20 g drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego Demerara 250 g przesianej mąki pszennej 1 żółtko(...)ciepłe miejsce na około 20 minut. Pozostałe mleko mieszamy z mąką, cukrem trzcinowym, solą, żółtkiem, zmielonymi migdałami oraz posiekanym masłem (50 g). Dodajemy rozczyn z drożdży i wyrabiamy elastyczne ciasto - przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na około 50 minut. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i dzielimy go na mniejsze kawałki o szerokości około 3 cm. Każdy z kawałków formujemy

peggiwkuchni
Babka z serkiem mascarpone 211

Powoli czas zacząć myśleć nad wielkanocnym menu:) Ja szukam jakiegoś nowego pysznego przepisu na babkę. Na pierwszy rzut poszedł przepis znaleziony w moich starych zapiskach, nie mam pojęcia skąd go wzięłam, jednak babka jest naprawdę przepyszna!! Lekko wilgotna, nie za sucha, nie za słodka, rewelacyjna!  W Biedronce znajdziecie właśnie promocję na Silikonowe formy na babkę.   Składniki(...)jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując. Nic się nie przejmujcie, jeśli masa się zważy:) Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta. Chwilę ucierać, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy metalowej lub do formy silikonowej, nie wymagającej natłuszczania. Równomiernie rozsmarować. Piec około 50-60 minut

Z miłości do słodkości
Serowo-kakowe trójkąciki 148

Karnawał się skończył ...i skończyło się smażenie pączków, faworków itp.Ja te pyszne trójkąciki robiłam kilka dni temu i o zapomniałam o nich  ...Na takie   serowe pączki z czekoladą   podpatrzyłam u Moniki i postanowiłam takie zrobić..bardzo szybkie do zrobienia i bardzo smaczne...ja nie zdążyłam swoich pączuszków namoczyć w czekoladzie - po prostu musiałam niespodziewanie wcześniej wyjść(...)wymieszać,aż się połącza.Dodać cukier puder, olejek, kakao, proszek do pieczenia i 3 łyżki mąki.Wymieszać łyżką do połączenia się składników. Na stolnicę wysypać trochę maki i wyłożyć ciasto .Zagniatać podsypując, aż będzie jednolite, elastyczne i miękkie. Rozwałkować ciasto na kółko o średnicy około 20 cm, nożem do pizzy podzielić na trójkąty. Smażyć pączki (ok 2-3 minuty

Moje domowe kucharzenie
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi - Grudniowa piekarnia 149

grudniowej piekarni Amber z bloga "Kuchennymi drzwiami"zaprosiła do pieczenia pysznego orkiszowego chleba z dodatkiem płatków owsianych.  Propozycje grudniowego wypieku wybrała dla nas Agnieszka z bloga "Bochen chleba", a orginalny przepis znajdziesz  tutaj . Niestety ominęła mnie okazja upieczenia chleba z orginalnych składników z przepisu, ponieważ ostatnie dwa tygodnie spędziłam w Polsce. Tak więc chlebek upiekłam naprędce trochę(...)powtórzę. Zaczyn żytni: 230 g mąki żytniej 1150 190 g wody 24 g żytniego zakwasu Zaparka: 65 g płatków żytnich 65 g płatków owsianych 260 g wrzącej wody Ciasto właściwe: 460 g mąki pszennej 1050 340 g wody 230 g mąki orkiszowej 630 cały zaczyn cała zaparka   18 g soli Wykonanie: składniki na zaczyn wymieszać i odstawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Waniliowe placuszki ryżowe z owocami 157

Pewnie nie raz zostaje Wam z obiadu ugotowany ryż - te racuszki to świetny pomysł na jego wykorzystanie. Stanowić moga one pyszny deser lub kolację, a nawet sam obiad. Pysznie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja podałam je ze śmietanką i owocami. I jeszcze jedno - szybko znikają, więc jeśli chcecie je zrobić dla całej rodzinki to lepiej(...)wodą i dobrze podgrzać, żeby nie był suchy. 2. Jajko zmiksować/roztrzepać z cukrem, dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać ryż, wymieszać.  Uwaga: tak przygotowane ciasto spokojnie może postać kilka godzin w lodówce, jeśli więc planujemy zrobić racuszki na podwieczorek/kolację, najlepiej od razu przygotować ciasto ze świeżo ugotowanego ryżu a później je tylko usmażyć

Kto ugości moich gości?
Kotlety z wątróbki w orzechowej panierce 181

Dużo osób nie lubi wątróbki. Dzisiaj spróbuję Was do niej przekonać. Przygotowałam pyszne kotleciki z wątróbki. Doskonałe na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1/2 kg wątróbki z kurczaka, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 100g mielonych orzechów laskowych SKWORCU , sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Wątróbkę oczyszczam z błonek i bardzo drobno siekam nożem. Cebulę obieram(...)dwóch stron. Podaję z ziemniakami i surówką. Do przygotowania panierki do kotlecików wykorzystałam mielone orzechy laskowe, które otrzymałam do testowania od sklepu SKWORCU . Orzechy te to doskonały dodatek do ciast, deserów oraz potraw mięsnych. Serdecznie zapraszam do sklepu SKWORCU , gdzie znajdziecie wiele wspaniałych produktów, niezbędnych w każdej kuchni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kruche ciasteczka z kokosem. 136

upiec kolejną porcję ciasteczek, tym razem kokosowych. Na szczęście ten przepis jest bardziej rodzinny (tzn. ciasteczek wyszła cała fura!) i spokojnie mogłam je odłożyć w pudełeczku, lecz są tak pyszne, że długo nie poleżą ;). Przede wszystkim są kruchutkie, rozpływają się w ustach, a kokos nie dominuje tak jak przy tradycyjnych kokosankach, lecz idealnie współgra ze słodyczą ciasteczek. Polecam!!! Składniki(...)waniliowy, wiórki kokosowe, skórkę z cytryny umieszczamy na stolnicy, mieszamy, dodajemy pokrojony tłuszcz i dokładnie siekamy (do uzyskania kruszonki). Następnie robimy wgłębienie, dodajemy jajka , mieszamy nożem i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym ciasteczka będą bardziej kruche), a następnie chłodzimy w lodówce około 20-30 minut. Po tym czasie wałkujemy je na placek o grubości

Rozpustne gotowanie
muffinki z truskawkową niespodzianką. bez tłuszczu i cukru! 218

wieś i mam nadzieję trochę ich nazbierać, bo w mojej głowie narodził się pomysł na ciacho z tymi właśnie małymi, pysznymi, fioletowymi cudami :) A do tych muffinek - są pyszne! Nie mają w sobie tłuszczu, ale za sprawą jogurtu są wilgotne, cukru też nie mają, a są słodkie - to zasługa stevii. A najlepsza jest w nich truskawkowa niespodzianka! MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI(...)soda), a w drugiej mokre (jogurt, jajka, ekstrakt). Do miski z mokrymi składnikami przesiać suche i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Przygotować silikonowe papilotki na muffinki*,. Napełniać je ciastem do 2/3 wysokości, a w środek wcisnąć truskawkę. Postępować tak do wyczerpania ciasta i owoców. Włożyć muffiny do piekarnika i piec ok. 25 minut. Smacznego! *ponieważ muffiny są bez tłuszczu

chili & sugar
Chleb wieloziarnisty 145

WoWoW ! :O Dwa posty w jeden dzień!?!? No nie może być! ;) Wczoraj rozpoczęłam produkcję tego pysznego chlebka. Gdy wpadłam na przepis przeglądając blog  Szybkie gotowanie po prostu wiedziałam, że muszę go zrobić. Składniki lekko zmodyfikowałam, bo nie wszystko miałam pod ręką. Jak na razie zbiera same pozytywne opinie ;) Składniki (na małą keksówkę): 140g nasion słonecznika 110 g nasion siemienia(...)suche składniki miód, olej i wodę również łączymy, a następnie dodajemy do suchych składników bardzo dokładnie mieszamy powstałą masę przekładamy do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia (staramy się ubić ciasto, żeby było ze sobą dość mocno zbite) odstawiamy na co najmniej 2 godziny (lub przez całą noc) pieczemy w temp. 175 stopni przez 20 minut następnie wyciągamy z formy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Strogonow sojowy z warzywami i kluseczkami 115

się trochę przepisów i nadrabiam zaległości :) Dzisiaj mam dla Was propozycję na wegetariańskie danie czyli :  Strogonow sojowy   z warzywami firmy Primavika i kluseczkami . Dania firmy Primavika są pyszne , zdrowe i bez konserwantów(...)miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną tyle ile było odsuniętych ziemniaków.  Następnie z powrotem dokładam odsunięte ziemniaki dodaję jajko , sól i pieprz do smaku oraz suszony szczypiorek .  Zagniatamy ciasto , robimy wałeczek , odcinamy 1.5 cm kawałeczki i robimy z nich owalne kluseczki alla  Gnocchi . Gotujemy w osolonej wodzie około 3,  4 minuty od wypłynięcia.  Wyciągamy na sitko

Sama słodycz i szczypta chili
Babka serowa z pomarańczą 1631

wieje , a ja zapraszam was na przepyszną      Babkę serową z pomarańczą . Wpadł mi do głowy pomysł na takie  właśnie połączenie   , w smaku jest pyszna i przede wszystkim wilgotna , nie przepadam za babkami bo są dla mnie za suche , ale przyznam się      że w takiej wersji z kawką smakowała wybornie(...)pieczenia i chwilę mieszać mikserem. Na końcu dodać obraną i pokrojoną w kostkę pomarańczę. Delikatnie wymieszać. Formę z kominkiem wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną lub bułką tartą.Przelać ciasto. Piec w temperaturze 190 stopni do suchego patyczka ( około 50 minut ) . Po przestygnięciu polukrować . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ekologiczne placuszki śniadaniowe z płatków Symbio 160

się nie spieszy i możemy się trochę porozpieszczać. Jakiś czas temu pisałam Wam o  omlecie owsianym , dziś chciałabym Wam pokazać podobne w przygotowaniu placuszki wielozbożowe. Są naprawdę pyszne, pulchniutkie i sycące, a co najważniejsze-zdrowe. Moim ulubionym dodatkiem do nich jest ekologiczny dżem malinowy Symbio  bez dodatku cukru, w którym się wręcz zakochałam. Ma idealny, nie za słodki(...)oleju roślinnego Do misy blendera wsypujemy płatki zbożowe i blendujemy przez kilka minut na drobny pył. Następnie dorzucamy resztę składników i jeszcze przez chwilę blendujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy porcjami (dosyć grubą warstwą) na mocno rozgrzaną patelnię o średnicy ok 18 cm z nieprzywierającą powłoką. Będzie ono bardzo rzadkie, rozleje się po całej patelni, więc jeśli macie większą

Zawsze głodna!
Jaglane kluseczki z sosem malinowym i migdałami 244

Kluseczki na bazie jaglanej pozostałej z obiadu, z dodatkiem mąki gryczanej. Wyjdzie nam szybka przekąska lub ciepła kolacja, do podania z pysznym sosem malinowym lub innym ulubionym. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4 Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 200 g twarogu półtłustego, 6 łyżek maki pszennej, 3 łyżki maki gryczanej, 2 jaja, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)solą. Dodać pozostałą kaszę i dokładnie wymieszać widelcem, żeby nie było grudek posklejanej kaszy. Dodać ser rozgnieciony widelcem, wymieszać, dodać kilka łyżek mąki pszennej do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.   Deskę posypać mąką, z ciasta uformować wałek, spłaszczyć dłonią a następnie widelcem, pociąć na małe kawałki. Gotować partiami we wrzącej wodzie, wyjmować jak tylko wypłyną na wierzch.  Migdały uprażyć

SzczyptaSmaQ
Orzeszki 11082

Pyszne kruche orzeszki to smak dzieciństwa. Miałam przepis ale nie miałam maszynki. Teraz jak mam już maszynkę to przepis mi gdzieś zaginął. Ale w internecie, na blogach kulinarnych znajdzie się to czego się szuka. I znalazłam przepis na orzeszki, wybrałam przepis z bloga   takietampichcenie . Zmieniłam troszeczkę, zamiast sody dałam proszek do pieczenia. Orzeszki wyszły super i sporo zjedliśmy(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 150 ml gęstej śmietany 18% Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Następnie z ciasta uformować małe kuleczki o wielkośći pasującej do foremki. Ja posiadam maszynkę do wypieku i robiłam kuleczki z ciasta o wadze 5-6 g. Kuleczki wkładać do maszynki

Monia miesza i gotuje
Konfitura z mandarynek 165

Sezon na mandarynki już się rozpoczął. W zeszłym roku zostałam obdarowana dużą ilością tych pysznych owoców i zrobiłam z nich taką konfiturę. Wyszła świetnie i dlatego dziś się nią z Wami dzielę. Składniki (proporcje na 1 kg owoców): 1 kg obranych mandarynek 3/4 kg cukru - w zależności od słodkości owoców 1/2 szklanki wody sok z 1 cytryny 1 łyżka cynamonu(...)konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną. 3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem. 4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! Polecam! Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Na niedzielne pochrupanie 138

smaku, który po prostu uwielbiam! Migdały wspaniale chrupią, a jagody... Cóż, jagody można zastąpić rodzynkami, suszoną żurawiną (moim zdaniem najlepszy wybór) lub posiekanymi morelami. Czegokolwiek nie wybierzecie - będzie pysznie. Jedyną wadą tych biscotek jest fakt, że są tak napakowane bakaliami, że kruszą się niemiłosiernie, ciężko je pokroić, a w rezultacie nie wyglądają tak pięknie, jakbym chciała. Nie szkodzi - smakują(...)proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć palcami, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wbić jajko do masy maślanej,zagnieść szybko gładkie ciasto.  Czekoladę posiekać niezbyt drobno, dodać do masy razem z migdałami i jagodami. Dokładnie połączyć. Z masy uformować wałeczek, następnie go spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Włoska kuchnia na polskim stole - Paolo Cozza 225

dań. Książka składa sie z 9 części: - przystawki - zupy - makarony i kluski - pizza - dania z ryżu - dania z ryb i owoców morza - dania z mięs - dania z warzyw - ciasta i desery W książce znajdziemy najbardziej typowe dania z kuchni włoskiej, takie jak carpaccio, minestrone, lasagne al ragu, pizze czy tiramisu. Każdą część poprzedza wstęp, w który Paolo Cozza(...)smacznie i prosto . Nie ma w tej książce wyszukanych przepisów, ani artystycznych fotografii. Natomiast jest ona fajną pozycją dla przeciętnego Kowalskiego, który chciałby spróbować prostej i pysznej włoskiej kuchni u siebie w domu, przedstawionej w dostępny sposób, bez ekskluzywnych składników. Osobiście książkę zostawiam sobie pod ręką, bo jest w niej sporo przepisów, które będę chciała wypróbować

Kulinarne przygody Gatity
Rolada drobiowa i serowe kulki z bułki 229

Przyprawiamy do smaku. Dobrze wyrabiamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy 2 rolady i zawijamy w przezroczystą folię spożywczą. Końce skręcamy. Układamy w naczyniu do parowania i gotujemy 30 min. Rolada jest pyszna na ciepło ale wyśmienicie smakuje na zimno.  Kulki serowe można robić w kilku wariantach: z serem żółtym, szpinakiem, pieczarkami, boczkiem. Ja dziś zrobiłam z serem ale inne też(...)natkę z masłem dodajemy do masy. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobina gałki muszkatołowej. Ser ścieramy na drobnej tarce i dodaje do masy. Dobrze mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy z ciasta kuleczki o śr.ok. 5 cm Układam w parowarze i gotujemy ok 25 min. Kuleczki możemy podawać z różnymi sosami, masłem i parmezanem

Olikowa kuchnia
Tarta migdałowa z owocami (bez mąki i cukru) 155

ostatnim przepisie na tartę biszkoptową ze śmietaną i owocami czas na jej odpowiednik bez dodatku mąki i cukru :) równie pyszny i na pewno zdrowszy, polecam wypróbować. Składniki na tartę o średnicy 28 cm: biszkopt: 4 jajka 100 g drobno zmielonych migdałów lub płatków migdałowych 1-2 łyżki ksylitolu lub syropu z agawy Nadzienie: 2-3 łyżki ulubionego dżemu lub musu(...)oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie miksując na małych obrotach dodawać stopniowo żółtka i ksylitol lub syrop z agawy. Zmielone migdały delikatnie wmieszać w masę szpatułką. Ciasto przelać do formy na tartę o średnicy 28 cm. Jeśli foremka jest silikonowa nie natłuszczamy jej. Piec 12-15 min aż biszkopt się zarumieni. NADZIENIE: Śmietanę ubić, można posłodzić wg.uznania

Ze smakiem i z pasją