pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:885/1162)

Włoska ciabatta z ziołami z kamienia 158

Pyszne, mięciutkie, ale chrupiące bułeczki z ziołami. Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com, jednak dostosowałam go do swoich możliwości i właściwości kuchni. Zasugerowałam się tylko formą tego pieczywa na podanej stronie, a dopiero potem doczytałam, że powinna mieć jednak postać normalnego bochenka chleba. Poza wszystkim, smakują wspaniale. :)  180 g ciepłej wody 25g świeżych drożdży  250 g mąki pszennej(...)Mieszamy, aż się rozpuszczą. Mąkę przesiewamy do miski i łączymy z wodą i drożdżami. Dodajemy sól, oliwę z oliwek oraz zioła. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, następnie ciasto dobrze wyrabiamy za pomocą (specjalnych świderków do ciasta drożdżowego) miksera. Na początku przez 2 minuty na niskich obrotach, a następnie przez około 10 minut na średnich. Ręce smarujemy oliwą

Kuchenna Kontrrewolucya
Ekspresowe placki z serka wiejskiego z karmelowym dipem 109

podałam mój nowy nabytek a mianowicie DIP KARMELOWY  z serii ZERO KALORII Przepysznie słodki krem o intensywnie karmelowym smaku rozpływa się w ustach i trudno uwierzyć, że tak pyszny krem może nie mieć kalorii, nie zawierać tłuszczów i węglowodanów. Gęsty, lśniący, aksamitny krem o intensywnym zapachu karmelu   Składniki: potrójnie filtrowana woda, błonnik roślinny, żel celulozowy, naturalny aromat karmelowy(...)zostawiam sobie śmietankę na później np. do sosów;)) do serka dodajemy jajka, len, otręby, mieszamy i ostawiamy na około 3-5 minut, żeby masa spęczniała placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym/przed każdym plackiem) na małym ogniu gotowe placki konsumujemy z karmelowym dipem <3 SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciastka bananowe /bez mąki pszennej ,cukru i jajek/ z truskawkami 1061

Proste, zdrowe  ciasteczka na bazie banana z dodatkiem  midzy innymi : otrębów,  kokosu, orzechów, sezamu...  .....oto kolejny   eksperyment , w wyniku którego powstały te oto pyszne słodkie ,  śniadaniowe  krążki . Dodatek truskawek pełni tu  głównie rolę dekoracyjną, choć  nadaje ciastkom  fajnego, świeżego  posmaku. Składniki : 2  dojrzałe banany 1 łyżka soku(...)pomocy łyżki  lub widelca połączyć wszystkie składniki. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. -Łyżką  do lodów  kłaść  w odstępach kulki ciasta i lekko je spłaszczyć. -Na środku każdego ciastka  wgnieść  połówkę , lub plaster truskawki . -Blachę wstawić do piekarnia i piec ok.20-25 minut. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę kuchenna

Zakamarki mojej kuchni
Słodkie babeczki 162

dzień. No ale cóż były trochę później... Babeczki odkryłam na stronie "Moje Wypieki" pyszne i kuszące. Smak kawy pięknie łączy się z bitą śmietaną. Bez bitej śmietany również pyszne. Proste w wykonaniu, bez pieczenia przygotowanie trwa jakieś 20 minut. Warto!!! Z tej ilości wyszło mi 9 sztuk: Potrzebujemy: 150g masła (miękkie) 120 g cukru 2 jajka 150g mąki pszennej(...)cukier i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy jajka, ciągle miksując. Dodajemy mąkę z proszkiem  oraz olejek waniliowy i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy mleko i jeszcze raz mieszamy. Ciasto dzielimy na pół, do jednej połówki dodajemy kawę i kakao. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami, najpierw wkładamy po łyżce jasnego ciasta, a na górę ciemnego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Rogale drożdżowe 170

upiekłam zwykłe, śniadaniowe rogaliki. Idealne z ricottą lub innym serkiem i domowym dżemem czy z masłem i dużą ilością miodu. Proste w wykonaniu, a efekt jest zdumiewający. Rogale są pyszne, puszyste i mają chrupiącą skórkę. W kilku słowach, odrobina nieba na leniwe śniadanie z rodziną. Rogale drożdżowe na podstawie przepisu z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki  z moimi zmianami(...)zostawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać, dodać sól, pozostało część mleka, roztrzepane jajko, wyrośnięty zaczyn i ostudzone masło. Wyrabiać przez około 10 minut, najlepiej mikserem z specjalną końcówką. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować trójkąt, podsypać delikatnie mąką i rozwałkować. Zwinąć zaczynając

tost z dżemem
Pączki ptysiowe 129

Tłusty czwartek lada dzień! W weekend będę robiła faworki, a już dziś przepis na pączki ptysiowe! Pyszne, lekkie (ale w biodra idą ;)), delikatnie cytrynowe z lukrem - pyszota! Składniki (na około 20 sztuk): 1/2 kostki masła 1 szklanka wody 1 łyżka soku z cytryny 200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki) 4 jajka szczypta soli olej do smażenia Lukier(...)dodajemy sól i wbijamy po 1 jajku dokładnie mieszając. W rondelku rozgrzewamy olej. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Bierzemy rękaw cukierniczy z taką końcówką i wyciskamy gniazdka z ciasta na papier do pieczenia. Pączki delikatnie wkładamy do rozgrzanego oleju, papierem do góry, po czym delikatnie odrywamy papier od ciasta. Gniazdek nie należy smażyć zbyt gęsto, bo rozrastają się

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Czekoladowe muffiny 303

Męża określone jako wytrawne (bo paradoksalnie mało słodkie ;)  A w czasie pieczenia i po wyjęciu z piekarnika... ten zapach czekolady!! Nic tylko stać i wąchać;) Dobre ciasteczko i pyszna kawa, takie Dzień Kobiet mógłby trwać... I pierwsze ciastka na zbliżające się Święta już wymyśliłam ;) Takim muffinom nikt się nie oprze ;) Czekoladowe muffiny Składniki: 20 dag masła 15 dag gorzkiej(...)łączymy ze sobą jajka (całe) i śmietanę.  Masę jajeczną wlewamy do suchych składników i mieszamy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną czekoladę i szybko mieszamy.  Do kolorowych foremek wlewamy ciasto na 2/3 wysokości i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Wstawiamy je do nagrzanego już piekarnika. I czekamy, rokoszując się zapachem czekolady

Lawendowe Niebo
Pełnoziarniste pieguski z czekoladą i orzechami 167

Moje dzieciaki uwielbiają ciasteczka więc często je piekę wynajdując nowe przepisy. Ten bazuje na pełnoziarnistej mące, pełnych magnezu orzechach i czekoladzie. Są pyszne ale mają tez wartości odżywcze. Przepis z książki „Czekoladowy świat„ zmodyfikowany pod mój gust. Składniki (na 24 sztuki) szklanka mąki pełnoziarnistej 110g mielonych orzechów (u mnie nerkowce ale mogą być również włoskie/laskowe) ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli(...)laski wanilii o uzyskania puszystej masy. Dodaj jajko a następnie łyżeczkę wody i ponownie ubić. Stopniowo dosypywać sypkie składniki a na końcu posiekaną czekoladę. Mokra łyżeczka nabierać porcje ciasta i wykładać na wyłożona papierem do pieczenia blachę zachowując odległość między ciastkami gdyż będą rosły w trakcie pieczenia. Orzechy drobno posiekać. Posypać nimi ciasteczka i lekko docisnąć dłonią. Piec

Pyry na Gaz
Chałka 3 201

blogu mam już przepis na dwie chałki, dzisiaj pokażę Wam trzeci. Oczywiście równie pyszny, z dużą ilością kruszonki, czyli tak jak lubię. Dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawił, że w domu zapachniało świętami. Tak tak, to już niedługo ! :) Chałka najlepsza jest jeszcze ciepła, ze szklanką mleka wręcz idealna ! Moja nie zdążyła ostygnąć, jak ponad połowy już nie było :)  Składniki (chałka(...)dodatkowo : kruszonka ze sprawdzonego przepisu, ja najczęściej robię 'na oko' Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru. Do miski wrzucamy resztę składników + rozpuszczone drożdże - wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie i będzie odchodziło nam ładnie od rąk i ścianek miski. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę, posypujemy delikatnie mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy

charlotte gotuje
Chleb orkiszowy z ziarnami 152

Kolejny chleb. Pyszny i zdrowy. Genialnie prosty i dla osób, które muszą mieć dietę bogatoresztkową i , które cierpią na zaparcia. Idealny chleb, syty i chrupiący. Składniki -500 g mąki orkiszowej typ 650  MŁYN KOPYTOWA -250 g mąki pszennej graham typ 1850  MŁYN KOPYTOWA 100 g mąki żytniej razowej typ 2000  MŁYN KOPYTOWA 250 g ziaren prażonych(...)wymieszać je razem. Odważyc mieszankę ziaren tak by było ok.250 g. wymieszać z mąką. Dodać sól, oliwę z oliwek, drożdże, wodę. I wymieszać za pomocą robota lub drewnianą łyżką. Ciasto jest luzne. Przygotować keksówki. Wyłożyć papierem. Nałożyć do keksówek masy chlebowej, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.  Posmarować lekko chleb oliwą z oliwek

Z Kuchni Do Kuchni
We włoskich klimatach 159

mięsistością na zdjęciu. Nieco zmieniłam oryginalny przepis - nie dałam czosnku (nie miałam), za to dorzuciłam całkiem sporo tymianku (skoro już stoi w doniczce, to niech się nie marnuje). Wyszło pysznie! Chlebek jest mięciutki, smakuje pomidorami, ale tylko troszkę. Ma cudny kolor i jestem pewna, że nawet największy niejadek nie przeszedłby obok niego obojętnie w porze śniadania.  Pomidorowa focaccia(...)Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać połowę wody i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wlać resztę wody, dodać sól, koncentrat i posiekany tymianek. Zagnieść ciasto. Wlać oliwę, wyrobić gładkie ciasto - może się nieco lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pokrojony w niedużą kostkę ser, jeszcze raz zagnieść. Ciasto rozwałkować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Koniec i początek, czyli półmetek lata. I bułki 130

plaży, kilka w lesie. Na pewno przyniesie początek roku szkolnego, na który, szczerze mówiąc, już się cieszę. A co jeszcze...? Zobaczymy. Ale lubię niespodzianki. Dzisiaj mam dla Was pyszne bułeczki, które chowały się między folderami od grudnia. Cudownie maślane, pięknie pachną. Wyjątkowe za sprawą pieprzu, którym został hojnie obsypane. Smakują wyjątkowo, szczególnie z wytrawnymi dodatkami.  Przepis(...)Odstawić na 15 minut. W tym czasie podgrzać pozostałe mleko z masłem, aż się rozpuści. Przestudzić. Do zaczynu wlać mleko z masłem, wbić jajko, wsypać sól. Zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zganieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z siemieniem lnianym i orzechami (bez glutenu, mleka i jajek) 239

dodatkiem karobu, orzechów laskowych i sekretnego składnika - smarowidła z syropu jabłkowo-gruszowego. Jeśli akurat nie posiadamy takowego, można zastąpić je zmiksowanymi na mus daktylami lub suszonymi śliwkami, też będzie pysznie :)  Składniki: Koncentrat mąki uniwersalny bezglutenowy 500 g karob mielony 3 łyżeczki siemię lniane mielone siemię lniane całe ziarna 2 łyżeczki 2 łyżeczki cukier (najlepiej brązowy) 2 łyżeczki sól(...)zmiksowane namoczone daktyle lub suszone śliwki). Dodać orzechy - w całości lub posiekane (oczywiście pomijamy je w przypadku podejrzenia uczulenia na orzechy). Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni

głodny alergik
Ravioli ze szpinakiem 237

Pyszna propozycja na pyszny obiadek :) Przygotowanie zajmuje nieco czasu ,ale przy pomocy kogoś z rodzinki , czas ten się skróci ;) Jako dziecko nie lubiłam szpinaku w przedszkolu , ale teraz już wiem , że był  po prostu , źle przyprawiony , taki nijaki . Przepis znalazłam w Świecie Kobiety , a , że dzięki współpracy ze wspaniałą firmą http://www.iglotex.pl/ moja zamrażarka została zapełniona między innymi szpinakiem(...)łyżka tymianku suszonego łyżka naci selera  pieprz czarny mielony 3 pomidory 50 g masła 100 g pesto Sposób przygotowania : Mąkę przesiać , dodać olej , jajka , szczyptę soli i zagnieść ciasto . Tyle czasu zagniatac , aby uzyskać  gładkie, elastyczne ciasto . Owinąć folią i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 30 minut. W międzyczasie obrać pomidorki ze skóry i pokroić w drobną

Słodkości i nie tylko
Pełnoziarniste pancakes z malinami 216

już pięknie! To pewnie kwestia dostosowania się do nowej patelni:) Maliny z dodatkiem fruktozy zmiksowałam i kładłam po kupce jogurtu i malin na wierzch placka. Wydaje mi się, że ciasto było trochę za mało gęste, następnym razem zagęszczę je bardziej. I nie tak puszyste jak widuję na zdjęciach, nie wiem czy to kwestia mąki pp czy może braku sody(...)naleśników nigdy dość, uwielbiam pod każdą postacią, a twoje wyglądają pięknie :-) ugotujmy 2011/09/16 09:17:50 mam nadzieję, że pierwsze, ale nie ostatnie, bo przecież są takie pyszne:-) sowa_nie_sowa 2011/09/16 13:26:58 Tak, fajne takie pancakesy mimo, że niewiele się różniące od zwykłych naleśników, to jednak inne

Zdrowa Kuchnia Sowy
Naleśniki pod Chmurką :) 162

chodzi przede wszystkim o konsystencję i smak. Obiecuję, że kiedyś zmierzę ile czego dodaje i dopiszę:) Zawsze daję mąkę pszenną, mleko, troszkę cukru, szczyptę soli, czasami odrobinę oleju do ciasta czasami roztopione masło, czasami cukier waniliowy, czasami odrobinę proszku do pieczenia, czasami wodę mineralna gazowaną, czasami cynamon, różnie. To wszystko zależy od humoru. Wierzę, że jesteście wyrozumiali i wybaczycie(...)złożonym przez nas naleśniku układamy truskawki i bitą śmietanę, dekorując listkami świeżej mięty. Moja bita śmietana była mało słodka, ponieważ chciałam zrównoważyć słodycz konfitury z pozostałymi składnikami. Efekt - pyszne:) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Rozwiązanie zagadki 135

powstało z produktów przedstawionych we wczorajszym poście. Jak wiecie jutro obchodzimy święto Odzyskania Niepodległości, ale jednocześnie jest to dzień świętego Marcina, które od dziecka kojarzy nam się z pysznymi rogalami z masą makową. Jest to bardzo stara tradycja dlatego i my zdecydowaliśmy się przedstawić wam przepis na te przepyszne wypieki. Serdecznie zapraszając Was do rodzinnego pieczenia w domu. Dodam jeszcze(...)cukrem. Odstawiamy na 5 min. W tym czasie rozpuszczamy margarynę na małym ogniu. Zostawiamy do ostygnięcia. Do mąki powoli dolewamy drożdże, margarynę i mleko, jednocześnie ugniatając ją na ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i kroimy w trójkąty równoramienne. Na każdym przy podstawie układamy odrobinę masy i zwijamy. Gotowe układamy na blaszce i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 190' przez

cookpl
Akademia Smaku Bosch. Warsztaty kulinarne z pieczenia chleba "Chlebem i solą" 135

się w niepotrzebne szczegóły. Więc wybaczamy organizatorowi. Po paru sekundach konsternacji po prostu użyliśmy orkiszowej razowej i pszennej razowej, bo te mąki akurat były. Z tych mąk też wyszły pyszne bułki. No nieważne, jak wspomnieliśmy: chaos w kuchni dodaje kreatywności. Ale kontrolowany chaos oczywiście. Bo w kuchni zawsze nad wszystkim trzeba panować, wtedy jest dobrze. Potem wszystko szło już gładko(...)orkiszowej razowej i pszennej razowej, też wyszły doskonale. Na tyle dobrze, że kilka dni później powtórzyliśmy je w domu. Oczywiście mieliśmy do dyspozycji w pełni wyposażoną kuchnię, więc ciasto się wyrobiło raz-dwa i zostawiliśmy je do wyrastania. A w tym czasie zajęliśmy się ciastem na razowy chleb żytni z figami i orzechami. To chleb na zakwasie. Jak być może

Marder&Marder Manufacture