pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:883/1162)

Chleb z suszonymi figami i orzechami laskowymi 114

jeszcze niestety musimy na niego poczekać. W zamian ratuję się suszonymi - które jak się okazało świetnie smakują w chlebie. Żeby chrupało, dodałam też orzechy laskowe. Zestawienie proste i pyszne! Składniki (2 chleby): pół szklanki zakwasu żytniego 1 szklanka mąki żytniej razowej 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody 200 g suszonych fig 3/4 szklanki orzechów laskowych(...)końcu dodając porcjami mąkę. Ja musiałam odrobinę zwiększyć ilość wody, żeby otrzymać pożądaną konsystencję - gęstą, zbitą, ale nie dającą się uformować w bochenek. Podobną do błotka :)      Ciasto przelewamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek, obsypujemy otrębami, przykrywamy folią i owijamy w bawełnianą ściereczkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 8 godzin i wrzucamy do piekarnika nagrzanego

sama złodycz
Wigilijne uszka z grzybami-pyszne 201

Tradycyjnie do postnego barszczu wigilijnego podaje się uszka z grzybami. Jeszcze nie tak dawno temu lepiłam uszka tuż przed wieczerzą wigilijną.Dziś uszka przygotowuję dzień wcześniej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 165

większą częścią będziemy się z rozkoszą zajadać w świąteczne dni. Polecam wspólne, rodzinne "pierniczenie", bo zbliża, wycisza i sprawia ogromną radość dzieciom i dorosłym.  Poniżej przepis na nasze pyszne pierniczki. Nie mogliśmy się im oprzeć i kilka..no dobra, kilkanaście, zostało już skonsumowanych ;-). Mniam!!! Składniki na około 100 sztuk: 1,5 szklanki mąki gryczanej, 2 szklanki mąki ryżowej(...)kokosowego). Wykonanie: Suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Jabłka kroimy na kawałki i blendujemy na mus, dodajemy do nich mokre składniki. Następnie łączymy z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. następnie odrywamy część i wałkujemy na cienki placek. Wykrawamy wybrane kształty i pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Tę samą czynność wykonujemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ciasteczka a'la pieguski z czekoladą i orzechami 95

ciasteczek nie potrafię sobie odmówić. A jeszcze lepiej gdy są to ciasteczka domowej roboty z kawałkami orzechów włoskich i czekolady, które robi się w mgnieniu oka, a są tak pyszne, że sklepowe Pieguski się do nich nie umywają :) Składniki na ok. 25 sztuk: (inspiracja: " Mania Wypiekania ") 100 g margaryny (lub masła) 45 g cukru 1 duża łyżka cukru waniliowego(...)się połączą. Na koniec dodać posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę i orzechy, wymieszać.    Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, za pomocą łyżki kłaść na niej ciasto formując ciasteczka i zostawiając między nimi przerwy ok. 3-4 cm. Piec ok. 12-15 minut, w temperaturze 180 stopni C, aż się zarumienią

Simply Food
Naleśniki ze szpinakiem, serem feta i sosem czosnkowym + film 171

Naleśniki ze szpinakiem, serem feta i sosem czosnkowym to pyszne danie dla wszystkich szpinakożerców a także jedno z moich ulubionych, które bardzo często pojawia się na moim stole. Jest to idealny pomysł na szybki, prosty i sycący obiad, który przygotuje każdy,nawet początkujący kucharz.   składniki na około 10 naleśników 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka(...)majonezu czarny pieprz sól przepis Do wysokiego naczynia wsypujemy przesianą mąkę oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wodę mineralną i olej. Wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie, jednolite ciasto naleśnikowe (które powinno być rzadkiej konsystencji). Na rozgrzanej patelni do naleśników na małym ogniu bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron. Rozmrożony szpinak dusimy ze szczyptą gałki muszkatołowej

Smakowite Dania
Muffinki ze śliwkami i czekoladą 118

było... To chyba o czymś świadczy?! Musiałam upiec kolejne, aby sprawdzić jak z ich świeżością... Jedną muffinkę schowałam i przyznam, że po aż po dwóch dniach była nadal pyszna i mięciutka. Koniecznie sami spróbujcie! Ps. Upieczone przez Di nie tuczy, więc od czasu do czasu - odrobina czekolady nikomu nie zaszkodzi. (*) (około 9 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru(...)posiekaną czekoladę, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do ciasta wmieszać śliwki (w razie potrzeby odciśnięte z nadmiaru soku).  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.  Piec około 25 minut

Di gotuje
CANTUCCI 127

Pyszne, aromatyczne i mocno migdałowe ciasteczka rodem z Toskanii. Idealnie smakują zanurzane przed zjedzeniem w kawie lub deserowym winie "Vin Santo". Dotychczas zaopatrywałam się w nie w marketach, polując na tzw. "włoski tydzień". Aż do dzisiaj, od teraz piec będę je sama :) SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 150 g cukru 1 łyżka masła szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)zrobić: Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, masło, sól, proszek do pieczenia, dodać anyż, skórkę i aromat cytrynowy, oraz jajka. Wszystko dokładnie zagnieść, dodać migdały i wyrobić do połączenia składników. Ciasto podzielić na 3 i z każdego kawałka uformować bagietkę, o szerokości około 3 cm. (można je z wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem, będą miały ładniejszy kolor). Ułożyć je na blasze wyłożonej

Kuchnia w opałach
Muffinki ze śliwkami 120

tylko pomidory, ale i śliwki, na które czekam przez cały rok. Najczęściej przygotowuję crumble lub wcinam na surowo, tak bardzo je lubię. Dzisiaj pogoda nieco się popsuła, zrobiłam pyszne, chrupiące, wilgotne w środku muffinki ze śliwkami, przepis koniecznie do wykonania właśnie teraz, kiedy mamy do wyboru sporo śliwek w dobrych cenach. Muffinki już same w sobie smakują wyśmienicie, ale zawsze(...)Przygotowanie: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej łączymy ze sobą mokre składniki. Do suchych składników dodajemy mokre, dokładnie mieszamy. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Umyte śliwki dzielimy na pół, usuwamy pestki i dzielimy na mniejsze kawałki. Śliwki "wciskamy" na wierzch każdej miffinki. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 25 minut

Moja smaczna kuchnia
Rogaliki drożdżowe z powidłami 142

Dzisiaj znowu wspólne "Wypiekanie na śniadanie". Tym razem pyszne drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi. Ja zrobiłam z podwójnej porcji i dodałam mąki orkiszowej. Jak dla mnie najlepsze z kubkiem kakao. Rogaliki podane na cudnej desce, którą otrzymałam od Spod Hebelka. Jakość i wykonanie pierwsza klasa. Prawda, że deska jest śliczna? Składniki: 250 g margaryny lub masła 100 g świeżych drożdży(...)odłożyć do" poruszania "się drożdży. Do miski wsypać mąki dodać resztę cukru, sól, jajka, zaczyn drożdżowy i zmiksować. Wlać letnią rozpuszczoną margarynę i miksować około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski na stolnicę podsypaną mąką

Ala piecze i gotuje
Chleb z ziemniakami 132

Pyszny mięciutki chlebek, który jest świeży przez kilka dni. Przepis znalazłam już dawno na jakimś blogu i jestem z niego zadowolona. Niestety zdjęcia są kiepskiej jakości, ponieważ późno je robiłam a nie mam profesjonalnego sprzętu. Składniki: 300 g ziemniaków 600 g mąki pszennej typu 550 42 g drożdży 1 łyżeczka cukru ok. 175 ml lekko ciepłej wody 1 jajko(...)zrobić dołek i wkruszyć drożdże, dodać cukier i wodę. Przysypać mąką z brzegów, przykryć ściereczką o odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Dodać jajko, sól i ziemniaki, zagnieść ciasto na gładką masę. Przykryć i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Ciasto krótko zagnieść ponownie, uformować kulę i położyć na blasze wyłożonej pergaminem. Posypać mąką i nakłuć kilka razy widelcem

talerz przyjemności
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM 177

mleko. Do misy z utartymi żółtkami dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy bardzo ciepłe mleko z masłem i oliwą i mieszamy do połączenia składników. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, ciasto powinno być elastyczne, ale nie powinno się kleić (u mnie każdy miał ok.63-65g), formujemy kulkę, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłońmi na płaski, okrągły placek(...)przygotowanym na bazie pudru trzcinowego (wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy) i polewamy delikatnie każdą drożdżówkę. Ja posypałam jeszcze te z cynamonem płatkami migdałów. Takie drożdżóweczki są pyszne także na drugi dzień, choć wiadomo -świeże są najlepsze... :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Jak zrobić domowe purée z dyni? 159

poświęcę na jego przygotowanie oddzielny post, gdyż w ogromnej ilości przepisów, czy to w internecie, czy książkach kucharskich, właśnie ono jest składnikiem głównym. Śmiało możemy go używać do deserów, ciast, ciasteczek, dań głównych, zup, pierogów... Tym postem chciałabym ponadto rozpocząć cykl moich przepisów z użyciem naszej kochanej dyni. Dyniowe purée można kupić już gotowe, zamrożone, niemniej jednak wiadomo, że wszystko(...)oliwę z oliwek do pieczenia, zioła, czy przyprawy. Ja podaję przepis na zupełnie podstawową wersję, ale każdy z Was może urozmaicić ją na swój sposób, który i tak wyjdzie pysznie! Składniki: - dynia (np. 1 sztuka, ok. 1kg odmiany Hokkaido) *opcjonalnie: oliwa z oliwek, zioła, przyprawy Dynię myjemy, osuszamy i wydrążamy miąższ. (Odcinamy ogonki, dynię kroimy na pół i za pomocą

Be Fit Be Strong
Torcik kokosowy 161

taki "goły" wygląda uroczo - jasny, śnieżnobiały krem stanowi kontrast dla kakaowego biszkoptu. A biszkopt wyszedł tak puchaty i lekki, że nie potrzeba go nawet nasączać. Całość jest naprawdę pyszna i warta grzechu! Składniki: (na tortownicę 14cm) BISZKOPT: 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao  szczypta soli KREM: 330ml kremówki(...)cukier. Następnie dodać po jednym żółtku cały czas miksując na wysokich obrotach. Do masy przesiać sypkie składniki (obie mąki i kakao), delikatnie zmiksować na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto przelać do formy i piec w 170'C około 25 - 30 minut.  Po upieczeniu upuścić w formie z wysokości kolan, wystudzić, przekroić na 3 blaty. KREM: Śmietankę ubić

Cakes By Kejt
Chleb orkiszowy ze szczypiorkiem 85

właściwie wyszły. Jeden już dzisiaj właśnie skończyłem (jadłem go 3 dni i cały czas był świeżutki) i przed chwilą wyjąłem drugi z zamrażalnika żeby na jutro był świeży i pyszny :) Nie będę jakoś specjalnie was męczył dzisiaj i od razu do przepisu przejdę, bo jednym uchem staram się skupić na lecących właśnie wiadomościach (czy tam konkretnie "Faktach"). Wypadałoby jeszcze wspomnieć(...)pęczek szczypiorku Bez jakiś tam zbędnych ceregieli drobno siekamy szczypiorek i wszystkie składniki łączymy ze sobą. W misce, na stolnicy, na blacie, co tam lubimy. Technika dowolna. I wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przez kilkanaście sekund znów wyrabiamy i przekładamy do foremki (właściwie to nawet dwóch foremek) wyłożonej

Marder&Marder Manufacture
Chleb razowy ze słonecznikiem 162

dziś propozycja prostego chleba z prażonymi ziarnami słonecznika. Dla tych, którzy mają mało czasu jest to dobra opcja na pyszny i szybki w wykonaniu chleb własnej roboty. Właściwie początkowo miał być to chleb bez dodatków, jednak za namową synka użyłam słonecznika. Żeby ze słonecznika wydobyć aromat podprażyłam go na suchej patelni. Ogólny efekt jest zadowalający. Przepis jest taki: 2 szklanki(...)suchej patelni ziaren słonecznika + 2 łyżki do posypania wierzchu chleba Podane składniki w kolejności : mąki, sól, słonecznik, zakwas i woda - umieściłam w niedużej misce. Całość wymieszałam do połączenia. Ciasto jest klejące, niezbyt luźne. Odstawiłam przykryte folią na 30 minut. Po tym czasie wysmarowałam blaszkę olejem, spód posypałam częścią odłożonych ziaren słonecznika, przekładałam ciasto łyżką, wierzch także posmarowałam olejem i posypałam

apetytnapieczenie