Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszne i proste w przygotowaniu kopytka z kaszą jaglaną. Kopytka są smaczne, zdrowe i jeżeli ktoś lubi kasze jaglaną to na pewno będą mu smakować. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kopytek z kaszy jaglanej będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 60 kopytek 400 g kaszy jaglanej (przed gotowaniem) 3 jajka 150 g mąki(...)mielenia mięsa, użyłam sitka o średnich oczkach. Do zmielonej kaszy jaglanej dodaję natkę pietruszki, jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól i całość wyrabiam dłonią tak żeby powstała jednolita masa. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przerabiam kilka razy, formuję kulę i odcinam kawałek ciasta. Z odciętego kawałka formuję wałek dłońmi na blacie podsypanym mąką, wałek kroję na kilku centymetrowe kawałki
Uwaga Babcia GotujeMarzyło mi się od dawna takie tradycyjne, pyszne, mocno czekoladowe brownie. Najlepiej z malinami. I ostatnio doceniłam się sama za cały trud pracy i zrobiłam sobie takie słodkie cudeńko. Smakowało wybornie :) Wiem, że to potężna bomba kaloryczna, ale raz na jakiś czas można zaszaleć :) Składniki: (na blaszkę 23x23cm) 400g czekolady (u mnie 2 gorzkie, mleczna i z orzechami) 100g mąki(...)zmiksować. Wmieszać również sok lub konfiturę - sok bardziej dokładnie, konfiturę mniej. Wylać na blaszkę o wymiarach 23x23cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C, piec 30-35 minut. Ciasto ma być trochę klejące i zakalcowate, ale w tym cały jego urok. Udekorować świeżymi malinami i cukrem pudrem
Cakes By KejtTiramisu chyba nie muszę nikomu przedstawiać. Ten pyszny deser doczekał się wielu odmian i wariacji, a ja dziś chciałabym pokazać Wam odchudzoną i zarazem łatwiejszą wersję. Taką, którą można od czasu do czasu zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Ze względu na składy rzadko używam sklepowych gotowców. W związku z tym biszkopt, czyli serce tiramisu, postanowiłam przygotować od zera. Nie jest(...)deser będziecie mogli podzielić wg własnego zapotrzebowania): Biszkopt (znaleziony tutaj ): 1/2 szklanki drobno zmielonego ksylitolu 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (nie można pominąć, odpowiada za sprężystość ciasta) 5 jaj (żółtka i białka osobno, w temperaturze pokojowej) + szczypta soli do ubicia białek Do nasączenia: 1,5-2 szklanki mocnej kawy (w zależności od tego, ile biszkopt wchłonie
Powiedz dietom niePyszne puszyste owsiane placuszki to idealny pomysł na romantyczne, niedzielne śniadanie we francuskim stylu. Poranny zapach kawy i placuszków rozchodzący sie po domu to przyjemność, której nie sposób się oprzeć. Idealnym dopełnieniem będzie domowa wiśnowa konfitura. Nie tylko świetnie smakuje, ale słodycz i aromat wiśni uznawany jest za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Składniki: 200 g płatków owsianych górskich 2 jajka(...)żółtek. W odzielnej miseczce ubij białka na sztywną pianę połącz masę z białkami. Jeśli masa wydaje Ci się za gęsta, dolej jeszcze trochę mleka. Po wyłożeniu na patelnię ciasto powinno się rozpływać wykładaj po 1 łyżce ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż na złoty kolor podawaj z keleksem jogurtu i konfiturą wiśniową
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszny, kremowy, rozpływający się sernik na zimno, którego bazą jest serek 'Mój ulubiony'. W połączeniu ze zmiksowanymi ananasami z puszki smakuje idealnie. Dodanie galaretki brzoskwiniowej do musu ananasowego sprawia, że mus zyskuje ładny, pomarańczowy kolor. Przepis bardzo prosty i szybki, a smak przepyszny :) Składniki: 500 g serka 'Mój ulubiony', 300 g śmietanki 30%, 1 opakowanie żelatyny fix do deserów(...)dodajemy do niej 1 łyżkę masy śmietanowej i całość wlewamy do masy i krótko miksujemy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami. Wylewamy masę śmietanową i odstawiamy ciasto do lodówki. Ananasy z puszki wraz z sokiem miksujemy blenderem. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, ale nie gotujemy. Wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa śmietanowa stężeje wykładamy
Aga w kuchnimakarony. Natomiast samo Zakopane już na zawsze będzie mi się kojarzyło z najdroższym drinkiem jakiego w życiu wypiłam, około 8 lat temu a zapłaciłam 40 zł , fakt że był pyszny, ale nawet dziś ta cena mnie zwala z nóg (nie pamiętam jak ten lokal się nazywa, ale to było na samych Krupówkach, a nazwa lokalu nawiązywała do to było jakoś(...)Zajmie Ci to około 10 minut, ale przysięgam, że skleisz to w całość. Prawą ręką siekaj , a lewą zagarniaj składniki do środka. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i 2/3 ciasta wylep dno i schowaj do lodówki na 30 minut, a z reszty ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażalnika. W międzyczasie przygotuj masę jabłkową, czyli obierz
greenscarfJuż drugie bułeczki w tym tygodniu ale jakże pyszne. Szybkie w przygotowaniu a jak taką bułeczkę się pysznie zajada. Polecam wypróbujcie na śniadanie będzie znakomita : na pierwsze czy drugie?, upieczecie ze mną? Śmietankowe odrywane mini bułeczki. Składniki: ( forma 32 x 26 ) 2 szklanki mąki pszennej T 650 1 szklanka mąki pszennej(...)widelcem z mąką, przykryłam miskę ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie dodałam do zaczynu pozostałe składniki, żółtka, roztopione masło i sól i wyrabiałam elastyczne ciasto. Ciasto włożyłam do miski, przykryłam i pozostawiłam do wyrośnięcia na około 30 minut - do godziny. Potem ciasto wyjęłam na blat i zagniotłam, podzieliłam na 20 równych części
Moje Małe CzarowaniePyszne, mięciutkie babeczki o smaku dyni i pierniczków z kremem z twarogu. Pycha <3 Przepis znalazłam na stronie Lisia Kawiarenka . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 babeczek: 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki miodu 2 jajka szklanka puree z dyni 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru(...)jajka i puree z dyni i miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając miksowania dodajemy sól, wszystkie przyprawy i cukier wanilinowy. Sodę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i wlewamy do ciasta. Na koniec dosypujemy mąkę i miksujemy jedynie do połączenia składników. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Każdą napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wkładamy
My Culinary Artdzisiejszej kawy polecam pyszne ciasteczka z mąki kokosowej. Każdemu będą smakować, bo są przepyszne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 150g mąki kokosowej premium Ol'Vita, 70g wiórków kokosowych, 6 jajek, 150g cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę mieszam z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi. 2. Jajka ubijam mikserem na puszystą masę. Stopniowo do masy jajecznej dodaję(...)oraz obniżyć poziom złego cholesterolu. Jest bogata w wiele makro i mikroelementów oraz witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W kuchni mąka kokosowa jest wykorzystywana do przygotowania różnego rodzaju ciast, ciastek, deserów, czy koktajli. Zdecydowanie mąka przypadła mi do gustu i będzie często wykorzystywana do moich wypieków. Serdecznie zapraszam Was do zakupu produktów firmy Ol'Vita , bo naprawdę
Tradycyjna kuchnia Kasinajlepiej nas postawić na nogi w letni dzień. Pyszne placuszki z dodatkiem jagód i borówek oraz syropu klonowego to uczta dla podniebienia. Warto czasem wcześniej wstać by zadbać o pyszny posiłek. Ja lubię leniwe poranki. Taki posiłek jest również idealny jako drugie śniadanie dla naszego malucha do szkoły, gdyż połączenie przetworów mlecznych i świeżych owoców to bomba witaminowa, która(...)cukrem. Mąkę mieszam dokładnie z proszkiem do pieczenia. Do masy jogurtowej dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Dodaję jagody. Na patelni z dodatkiem oliwy smażę placuszki (po 1 łyżce ciasta na każdego placuszka) i przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podaję z owocami i syropem klonowym. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaPyszne bułki pszenne, niesamowicie mięciutkie, z chrupiącą skórką skradły nasze podniebienia. Są tak dobre, że od dłuższego czasu nie kupujemy bułek. Wolę sama upiec te bułeczki w domu, bo są bez polepszaczy, sztucznych dodatków i długo zachowują świeżość. Polecam!!! Składniki na bułki pszenne, jak z piekarni na 8 sztuk 500 g mąki pszennej (ja używam tortowej) 20 g świeżych drożdży(...)Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, na około 10 minut, by drożdże podrosły. Po tym czasie do mąki z rozczynem dodajemy wodę, olej, sól i dobrze wyrabiamy ciasto (około 8-10 minut). Wyrobione, gładkie ciasto posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i znów odkładamy ciasto w ciepłe miejsce, tym razem jednak na co najmniej godzinę (ma podwoić swoją objętość
Rozpustne gotowaniePyszne mięciutkie bułki z chrupiącą skórka i cudownym, czosnkowo-pietruszkowym nadzieniem. Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe, gdy zapach jest najbardziej intensywny, a skórka najbardziej chrupiąca. Idealne solo lub jako dodatek do pieczonego np. na grillu mięsa. Polecam!!! Składniki na bułki z czosnkiem i pietruszką na 12 sztuk: 425 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość. Po tym czasie jogurt mieszamy z olejem i solą, dodajemy wszystko do wyrośniętego rozczynu i wyrabiamy ciasto za pomocą miksera (lub ręcznie), aż będzie gładkie i elastyczne, nie krócej jednak niż 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut (ciasto
Rozpustne gotowanieKolejny pomysł na pyszne pełnowartościowe śniadanie, które jednocześnie może być deserem :D Bez cukru, bez białej mąki, z minimalną ilością tłuszczu w postaci oleju kokosowego. Za to z owocami, jogurtem i intensywnym aromatem kakao oraz kawy zbożowej. Robi się je bardzo łatwo, wystarczy wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować, a potem przy pomocy łyżki nakładać malutkie porcje na patelnie(...)łyżka oleju kokosowego 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo ulubione owoce (u mnie czerwone pomarańcze oraz kiwi) jogurt naturalny miód (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w blenderze i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt gęsta dolać mleka, jeśli zbyt rzadka dosypać mąki. Rozgrzać patelnię (powinna być nieprzywierająca). Na rozrzaną i suchą patelnię przy pomocy
DefinicjaSmakutermo obiegiem nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, piec do suchego patyczka, wystudzić. Jeśli piekarnik nie ma funkcji termo obiegu, lub jeśli macie tylko jedną formę ciasto trzeba podzielić na dwie równe porcje i upiec oddzielnie, jedna po drugiej. Konfiturę z czeremchy wymieszać z Cassisem. Blaty wyjąć z form, każdy przekroić na dwa cieńsze krążki(...)batatów można po porcjować, zamrozić i na bieżąco rozmrażać potrzebną ilość. Pieczone puree jest znakomite do przygotowywania różnych dań w wersji wytrawnej i słodkiej. Możecie np. przygotować pyszny i puszysty Batatowy Whesley z granatem ( tak jak w przepisie dyniowym , dynię zastępując batatem), lub upiec proste i apetyczne babeczki z kremem batatowym. Tu znajdziecie informacje o nowej książce
SzczyptaSmaQPiekąc dziś te pyszne rogaliki , wpadłam na pomysł założenia swojego bloga. Pomyślałam, że muszę podzielić się ze Światem tym i innymi sprawdzonymi przeze mnie przepisami. Te puchate rogaliki znikają z talerzyka w kilkanaście minut :-) Składniki: 1) 25g drożdży (1/4 kostki) 2) 1/2 szklanki ciepłego mleka 3) 1/2 kg mąki 4) 3 łyżki cukru 5) 2 jajka 6) 100 ml. oleju(...)resztę mąki, olej i 3/4 rozbełtanych jajek do wcześniejszych składników, zamieszać łyżką i odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przez około 10 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i zacząć je rozrabiać rękoma. Ciasto drożdżowe lubi jak się je uderza o blat, rozrywa, napowietrza. Jeżeli będzie zbyt klejące, należy podsypać odrobiną mąki. Ciasto nie może kleić
Anielska Kuchnia Ani