pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:876/1162)

Pszenno-żytni chleb z siemieniem na drożdżach 195

Zapraszam na pyszny domowy chlebek pszenno-żytni tym razem na drożdżach z dodatkiem siemienia i otrąb. Otręby można dać dowolne, ja miałam owsiane i takie dałam. Z podanych składników wyjdą dwa wspaniałe bocheneczki. składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 300 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 200 g otrąb  100 g drożdży 500 ml letniego(...)dużej misce wymieszać mąki z solą, siemieniem i otrębami. Ja dałam otręby owsiane, ale można dodać pszenne lub żytnie. Do miski z wymieszanymi składnikami dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto dodając po trochu letniej wody. Gotowe ciasto odstawić na ok godzinkę aby podwoiło objętość. Ciasto ze względu na dodatek mąki żytniej powinno być gęste i kleiste. Następnie ciasto przełożyć

Monia miesza i gotuje
Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi 222

Pyszne kokosanki... fakt, jest przy nich trochę dłubania, ale ich smak wynagradza wszystko ! Delikatne, chrupiące, rozpływają się w ustach ! I niestety uzależniają, jak się człowiek przysiądzie do słoika to koniec :) Inspirację czerpałam z bloga  Kuchnia w zieleni . Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Składniki: 170 g miękkiego masła 160 g mąki pszennej 90 g cukru 140 g brązowego cukru(...)masło z cukrami. Gdy cukier się rozpuści dodajemy jajko, miksujemy, a następnie dodajemy esencję waniliową i wiórki. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z solą i sodą, mieszamy wszystkie składniki. Ciasto będzie kleiste, ale nie należy się tym przejmować.Ciasto na godzinę wkładamy do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i odcinamy kawałek, około 1/5 ciasta, resztę chowamy

Kulinarne przygody Gatity
Minipizze z tortilli 230

znowu przepis Pani Anny Starmach z książki "Pyszne 25" :) Pomysł na przystawkę, kolację, lub - tak jak u mnie- na śniadanie. Minipizze można również podawać na zimno. Składniki (dla  dwóch osób): 2 placki tortilli 100 ml pomidorowej passaty 1 kulka mozzarelli  2 plasterki żółtego sera 2 plastry szynki gotowanej 2 pieczarki 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii sól, pieprz(...)porwać.  2. Do garnuszka wlewamy passatę, porwane plasterki żółtego sera, doprawiamy oregano, bazylią, solą i pieprzem. Gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Przekładamy na przygotowane ciasto (ok. 1 łyżka na minipizzę). 3. Całość posypujemy pokrojoną w kostkę szynką i mozzarellą, na wierzch układamy kawałki pieczarek. Zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyciągamy i odstawiamy

My Culinary Art
Panini i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 135

Małgosię ..Tym razem były dwie propozycje do wyboru..obydwie z bloga Dorotki ..Pierwszą z nich były bułeczki o fajnej nazwie panini ..i churros..U Dorotki te bułeczki wyglądają tak pysznie, że moich aż wstyd pokazywać..no ale cóż..zdarza się też i tak ,że coś się nie uda..i sama nie wiem co zrobiłam źle..Może kiedyś spróbuję następnym razem(...)suchych drożdży  W miseczce wymieszać wszystkie składniki, do połączenia. Przenieść na naczynia wysmarowanego oliwą i pozostawić pod przykryciem z folii spożywczej przez całą noc, w lodówce. Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej chlebowej  13 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży  400 ml wody  20 ml oliwy z oliwek  20 ml mleka

Moje domowe kucharzenie
Muffinki proteinowe z jeżynami 218

złożyło się aż nazbyt udane jedzenie, które teraz trzeba trochę odpokutować. Z tego powodu muffinki, które świetnie sprawdzą się w roli pożywnego śniadania lub deseru - w dodatku są naprawdę pyszne! Składniki (15 babeczek): szklanka mąki owsianej szklanka otrębów owsianych szklanka jeżyn 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki odżywki białkowej (moja tym razem karmelowa) 2 jajka 2 łyżki oleju kokosowego łyżeczka proszku(...)Przelewamy do blaszki wyłożonej papilotkami i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Być może nie zastąpią czekolady, ale są godnym pocieszycielem ;)      Zamiast w standardowej blaszce można ciasto upiec w większych kokilkach - porcje idealne na śniadanie :) Ładny ten Wrocław, c'nie? ;) Niby oderwane od całości już nie brzmi tak samo, ale i tak lubię ten fragment

sama złodycz
PUSZYSTE BUŁECZKI ORKISZOWE - NAJLEPSZE 184

podobne do sklepowych ale tylko z wyglądu. W smaku ich na szczęście nie przypominają. Rodzinka orzekła iż są to najlepsze bułki jakie dotychczas upiekłam, a trochę już ich było... Pyszne, puszyste, a zarazem bardzo konkretne, z dodatkiem mleka owsianego (które ostatnio dodaję gdzie tylko się da) i oliwy z oliwek - mają cudny aromat i rewelacyjny smak. Bajeczne ! Polecam na smakowite(...)trochę wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok.10-15 minut. W misie miksera umieścić resztę mąki, dodać wyrośnięty zaczyn oraz resztę składników. Dokładnie wyrobić całość do połączenia składników. Ciasto powinno być bardzo elastyczne ale nie klejące. Z ciasta uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok.45 minut. Po tym czasie ciasto zbić. Lekko zagnieść i dłońmi

Smaczne Zdrowe
Pampuchy, czyli kluski na parze... 177

Pampuchy to pyszne, miękkie, drożdżowe bułeczki, które można przyrządzić na słodko lub na słono. Ja osobiście uwielbiam je w wersji na słono z mięsem i sosem. Niestety przygotowanie ich zajmuje sporo czasu, ale warto się poświęcić, bo te domowej roboty są najlepsze:) Przepis autorstwa mojej mamy, sama dopiero nauczyłam się je robić. Składniki: - pół kostki drożdży - 1/4 łyżeczki cukru - szklanka(...)ciepłego, ale nie gorącego mleka. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około 20 minut). 2. W garnuszku rozpuszczamy masło i zostawiamy do ostygnięcia. Do ciasta będzie potrzebne ciepłe, ale nie gorące. 3. W dużej misce zalewamy odrobiną wrzącego mleka dwie łyżki mąki, dokładnie rozcieramy i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy wystygnie d odajemy resztę mąki, sól

Kraina Tysiąca Smaków
Rolada kakaowa z kremem melonowym 156

wakacyjnych owoców, nie mogło go więc zabraknąć i u mnie, szczególnie w okolicach długiego weekendu. Tym razem w wersji bez wódki czy szampana, jednak zapewniam, że ciacho jest równie pyszne jak letnie drinki z palemką. A nawet i lepsze! Biszkopt: 3 jajka szklanka cukru pudru szklanka mąki 1/3 szklanki kakao 1/3 szklanki wody pół łyżki proszku do pieczenia Krem: dojrzały(...)pieczenia i kakao. Gdy masa będzie już dokładnie połączona, przelewamy na kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Gorące ciasto wyjmujemy i przekładamy na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. Cukrem posypujemy też wierzch ciasta i zawijamy wzdłuż krótszego boku formując roladę. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia

sama złodycz
Babka z kawową łatką wg Aleex 148

pieczenie. Wybrałam przepis Majki2, bo chciałam wypróbować nowy smak. Dodałam do przepisu jak zwykle coś od siebie, trochę go zmodyfikowałam i prezentuję Wam już wersję po zmianach – jest pyszna. Doskonała na niedzielne, jeszcze ciepłe popołudnie. Polecam. Składniki: • 5 dużych jajek • 1 szklanka mąki tortowej • 1 szklanka mąki ziemniaczanej wymieszanej z kisielem cytrynowym bez cukru • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)etapie masa będzie bardzo gęsta i trudna do ucierania. Tak ma być. 6. Na koniec delikatnie dodać pianę z białek. Ja dodawałam pianę porcjami: 1/3 część piany dodałam do ciasta i wmieszałam mikserem na najniższych obrotach. Resztę piany dodawałam porcjami i mieszałam delikatnie trzepaczką, aby masa była jednolita. 7. Część ciasta włożyć do formy o wymiarach 27 x 8 wyłożonej

W mojej kuchni
Domowe uszka z grzybami 207

Coraz bliżej do Świąt. Nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez czerwonego barszczu z uszkami. Dlatego dziś podzielę się z Wami moim przepisem na domowe uszka z grzybami. Przepis na pyszny zakwas na, którym przygotuję barszcz znajdziecie tutaj (klik) . A wracając do uszek – choć pracochłonne, to w rzeczywistości nie są trudne w przygotowaniu, a smak na pewno wynagrodzi Wam stanie(...)mnie 40 g podgrzybków i 20 g borowików) 10 pieczarek (około 250 g) 1 duża czerwona cebula szczypta majeranku sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki oleju Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650 Młyny Stoisław ) 1 szklanka gorącej (!) przegotowanej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Jeśli zostałoby Wam troszkę farszu można dorobić mniejszą porcję ciasta

Słodkie okruszki
Waniliowe ciasteczka. Vanillekipferl. 144

ciasteczka bożonarodzeniowe, popularne także w Niemczech, Szwajcarii i na Węgrzech. Do ich upieczenia zainspirowały mnie Maćka  gwiazdki cynamonowe.   Wprawdzie ich nie jadłam, ale jestem pewna, że były pyszne. Moja propozycja małych świątecznych wypieków też jest niczego sobie :) Ciastka są niezwykle kruche, dominuje w nich smak migdałów. Zdjęcie robiłam w pośpiechu, bo jak się okazało nasz chomik wybrał wolność(...)cukru  100 g masła (w temp. pokojowej) ziarna z 1 laski wanilii szczypta soli cukier puder (do oprószenia upieczonych ciastek) Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Chłodzić w lodówce przez 2 godz. Z ciasta formować półksiężyce. Ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180° przez ok. 10 minut. Po upieczeniu posypać cukrem

zadanie-gotowanie
PYZY DROŻDŻOWE, PAMPUCHY, KLUSKI NA PARZE, BEZ DODATKU MLEKA I CUKRU, ORKISZOWE 186

zależało trochę na maślanym smaku, a z masłem ograniczeń nie mamy, tak więc moja wersja jest z masłem klarowanym i bezzapachowym olejem kokosowym. Wybór pozostawiam Wam. Obydwie wersje będą pyszne, to mogę zagwarantować :-) Z podanych ilości wychodzi ok. 28 pyz. Składniki: - 1kg mąki orkiszowej typ750 - 2 jajka - 25g świeżych drożdży - 540g (ml) letniej wody - 1 niepełna, płaska łyżeczka soli himalajskiej(...)odstawić do wyrastania. W misie miksera utrzeć jajka z solą i ksylitolem. Dodać wyrośnięty zaczyn, resztę mąki, ciepłą wodę oraz stopiony, letni tłuszcz. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Ja swego ciasta nie wyrabiam długo, tylko do połączenia składników. Gluten orkiszowy nie wymaga długiego wyrabiania tak jak pszenny. Misę z ciastem odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.30-40 aż ciasto podwoi

Smaczne Zdrowe
Bułeczki z serem i kokosem. 171

Pyszne, delikatne, mięciutkie bułeczki z serem. Na śniadanie lub do kawki w sam raz :) Do bułeczek użyłam mąki Młynomag . Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową  http://www.mlynomag.pl/product/maka-luksusowa/ . Zapraszam :)  Składniki : 250 ml ciepłego mleka 400 g  mąki luksusowej pszennej typ 550 Młynomag + ewentualnie do podsypania 8 g suchych drożdży 2 jajka 1 cukier waniliowy 3 łyżki oleju(...)mleka dodajemy drożdże, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, wyrośnięte drożdże i jajka , zarabiamy ciasto, następnie dodajemy olej i roztopione masło, zagniatamy ciasto. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy około 5 minut. Następnie przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.   Ser ucieramy

Sama słodycz i szczypta chili
Chleb pełnoziarnisty orkiszowo-żytni 141

Pyszny mięciutki chleb pełnoziarnisty na naturalnym zakwasie z dodatkiem ziaren słonecznika i lnu, idealny dla diabetyków. Składniki: 200 gram mąki orkiszowej typ 2000 200 gram mąki żytniej typ 2000 0,5 szklanki aktywnego zakwasu żytniego 0,5 litra letniej wody 0,5 szklanki płatków orkiszowych 3 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki ziaren siemienia lnianego 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżeczka soli(...)słonecznika oraz lnu, wlewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, najlepiej przez kilka minut. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto chlebowe, wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut

Bajeczna Kuchnia
Dietetyczne chrupki śniadaniowe z czekoladą 99

Witaj szkoło! Książki kupione, zeszyty podpisane, brakuje jeszcze tylko pożywnego śniadania i można stawić czoło codziennym wyzwaniom! Jakie jest najpopularniejsze śniadanie ucznia? Zdecydowanie płatki z mlekiem ;) Pyszne, chrupiące... niestety już na drugim miejscu w ich składzie znajduje się cukier, na trzecim - syrop glukozowy. Wszystko po to, aby smak był atrakcyjny dla dzieci i nie tylko. Takie śniadanie z pewnością dostarczy(...)jajko 1 łyżka miodu 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki wody lub mleka Maki i sodę wymieszać. Dodać jajko, miód i wodę. Zagnieść ciasto. Czekoladę posiekać drobno i wmieszać do ciasta. Łyżeczką nabierać ciasto i formować kuleczkę wielkości orzecha laskowego. Spłaszczyć i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut

Chocolate Muffin Blog