Czasem zdarzają się dni, kiedy przychodzi ochota na coś nietuzinkowego.Mały chochlik kulinarny wierci w głowie, odkąd tylko wyjdzie Karmel-itka do pracy, poprzez powrót
W kuchni Karmel-itkiKakaowe muffiny z brzoskwiniami, niesamowicie miękkie, wilgotne i aromatyczne. Gorzkie kakao w idealny sposób łączy si ę ze słodką brzoskwini ą . Taka pyszna weekendowa słodycz. Sma cznego! **** I muffin al cacao e pesche sono dolcetti molto soffici e gustosi, ideali per la colazione del weekend. Il cacao amaro si sposa a pennello con la dolcezza delle pesche(...)PRZYGOTOWANIE Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem i szczyptą soli, dodajemy jaja. S topniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto mieszamy. Brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki. Ciasto przekładamy łyżeczką do papierowych foremek. Na wierzch każdej muffinki układamy plasterki brzoskwiń. Muffiny pieczemy 15-20 min. w piekarniku nagrzanym
La grande e la piccola cuocaUwielbiam zacząć dzień od porcji owoców i pysznych placków. Dziś zapraszam Was właśnie na taki przepis. Polecam Wam placuszki ryżowe z owocami. Pyszne i zdrowe śniadanie, które aż budzi do życia. Spróbujcie. Składniki: (na 1-2 porcje, w zależności od wielkości placuszków) 1 jajko M 2 łyżki mleka 3/4 szklanki mąki ryżowej 180 g naturalnego jogurtu 1 i 1/3 łyżki(...)smażymy na oleju kokosowym (około 1/2 łyżeczki na małą patelnię) na małym ogniu na złoto z obu stron. Ilość placuszki zależy od wielkości – smażę większe około 11/2 łyżki ciasta. Placuszki podajemy z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami. Wierzch można posypać delikatnie mieszanką przypraw o smaku wanilii i rumu. Smacznego
Słodkie okruszkiwedług wskazówek pokazywanych na aplikacji. Teraz będziemy wiedzieć dokładnie ile gram danego składnika dodać, kiedy i w jakich proporcjach go wymieszać. Perfect Bake policzy za nas czas mieszania, odstawienia ciasta do urośnięcia, pieczenia, smażenia i gotowania, a także schładzania posiłków. Jednym zdaniem – gotowanie nie mogło być jeszcze prostsze. Bardzo fajnym dodatkiem jest fakt, że aplikacja ciągle się rozwija, ponieważ wielu(...)trafiony prezent z serii to Perfect Drink. To analogiczne urządzenie do tego opisywanego wyżej, z tą różnicą jednak, że zapewne jak się domyślacie, tym razem stajemy przed zadaniem robienia pysznych drinków. Zestaw Perfect Drink to inteligenta waga, solidny shaker wykonany ze stali nierdzewnej, wygodna podstawka na smartfon i oczywiście bezpłatna aplikacja. Całość została wykonana bardzo elegancko, więc możemy pokusić się
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaWitajcie :) jak sobota to musi być pyszny chlebek.Dzisiaj mam dla Was propozycję chleba na kwaśnym mleku z otrębami. Powiem tylko że wyszedł przepyszny a przepis znalazłam w książce Ulrike Skadow. Zostawiam Wam przepis i znikam bo u nas dzisiaj piękna pogoda i szkoda siedzieć w domu :) życzę wszystkim udanego weekendu :) Zapraszam :) Składniki : 200 ml kwaśnego mleka 30 ml ciepłej(...)podgrzać, następnie dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do podrośnięcia. Do miski przesiać mąkę dodać otręby, sól i wymieszać, następnie wlać wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto pod koniec wlać roztopione masło.Dobrze wyrobić ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy,lekko zwilżyć wodą
Sama słodycz i szczypta chiliplanowałam w poście nie jeść słodkości, ale niestety nic z tego]..no i była okazja wypróbować przepis na takie drożdżówki , który już od dawna miałam zapisany.Polecam..bardzo pyszne..U mnie wyszło 12 sztuk, a wg autorki przepisu powinno być około 6-8..no i ja akurat nie miałam miodu "pod ręką", a miałam syrop cynamonowy , który wykorzystuję(...)łyżek mąki przygotować rozczyn. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru, sól, jajko i aromat. Dokładnie zagnieść ciasto. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Z ciasta lepić grube wałki i zwijać w ósemki . Przykryć i odstawić na ok. 10 minu (na czas nagrzewania
Moje domowe kucharzenieTakich pysznych mufinek dawno nie jadłam... mocno czekoladowe ..z nutką kokosu..Polecam np.na Walentynki i nie tylko.....przepis podpatrzyłam gdzieś w necie ale nie pamiętam gdzie. 100 g mąki luksusowej Młynomag 100 g cukru 100 ml mleka 100 ml oleju 2-3 łyżki wiórków kokosowych Skworcu 80 g czekolady [ u mnie z orzechami i rodzynkami] 2 jajka(...)gorącej mieszanki dodać połamaną czekoladę, mieszać aż czekolada się rozpuści i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Do zimnej mieszanki dodać olej i jajko, składniki krótko wymieszać .D o ciasta wsypać wiórki kokosowe, mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.F ormę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości.W stawić do nagrzanego piekarnika, piec
Moje domowe kucharzeniePyszna carbonara z dynią Hokkaido i kiełbasą… carbonara dyniowa, której jeszcze nie przyrządzałam, hokkaido dynia, której jeszcze nie jadłam…Czasami trzeba zaufać swoim kulinarnym intuicjom. Zdarza mi się to nieraz, choć przyznam, że nie zawsze z pożądanym rezultatem. Człowiek uczy się na błędach ale carbonara z dynią i kiełbasą wyszła mi pierwsza klasa. Dynia hokkaido nie należy(...)przyznać, że skórka po upieczeniu dyni jest miękka i z powodzeniem można ją spożyć. Zwłaszcza dynia zmiksowana na puree wraz ze skórką ma o wiele intensywniejszy kolor. Idealna do ciast! Carbonara z dynią i kiełbasą Składniki: 4 porcje 1 pieczona dynia hokkaido 200 g kiełbasy, u mnie pieczona 5 jajek 50 g sera manchego utarta skórka z jednej cytryny czarny
codojedzeniaDziś post na szybko, bez ceregieli, za to z pysznym przepisem. Proponuję Wam na dzisiaj, jako że mamy Ostatki, oponki serowe, które odkryłam w tym roku. Zdecydowanie jest to mój ulubiony, na tę chwilę, rodzaj pączków. Są bardzo mięciutkie, a biały ser daje im niesamowity posmak. Mimo, że nie mają dodatku drożdży - w związku z czym można je zrobić(...)lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 250ml kwaśnej śmietany pół kieliszka spirytusu Ser przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami, wyrobić w miarę gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować na stolnicy, na grubość około 1,5cm. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać szklanką kółeczka i palcem zrobić w środku dziurki, można też użyć do wycinania dziurek kieliszka. Smażyć
Przepysznik - BLW i nie tylkosekund do wrzątku. Przelejcie koniecznie zimną wodą, dokładnie osączcie na sicie, skropcie delikatnie oliwą żeby się nie posklejał, zawińcie w worek foliowy do zamrażania z grubej folii i ciasto trzymajcie w lodówce lub zamrażalce. Po odmrożeniu gotujcie go tak jak świeży – około 1-2minut. Ten superświeży makaron nie potrzebuje wykwintnych dodatków. W większym rondlu rozpuśćcie ¼ kostki masła, wrzućcie(...)mieszając co jakiś czas około 5 minut na średnim ogniu. Wrzućcie odcedzone tagliatelle, wymieszajcie, posypcie na talerzach świeżo startym parmezanem lub serem pecorino i jedzcie szybko, zanim wystygnie. Pyszne, proste i świeże. Jak cała włoska kuchnia. SKŁADNIKI 200g mąki pszennej 400-450 (tortowej), albo specjalnej makaronowej z pszenicy durum, typ 00 + dodatkowo do podsypania, np. takiej KLIK albo KLIK
Karo in the Kitchenpewnego czasu miałyśmy wielką ochotę żeby zjeść pyszną tortillę, z dodatkami dobranymi według naszego pomysłu, z wszystkim co lubimy. Już kilka razy o mały włos nie kupiłyśmy pięknie wyglądających, marketowych placków, jedyne co nas powstrzymało to ich skład. Dzisiaj postanowiłyśmy zaryzykować i oto przygotowałyśmy swoje własne tortille. Przedstawiamy wam przepis na przepyszne, kruche placki, które możecie przygotować z dowolnymi warzywami(...)szczypta soli W misce rozmieszać mąkę z solą i zalać gorącą wodą (nie musi być wrząca). Dodać olej i wymieszać wszystkie składniki. Kiedy już składniki są rozmieszane, zagnieść ciasto przez kilka minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut. Ciasto podzielić na 5 mniej więcej równych części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć ją dłonią, a następnie rozwałkować bardzo
Banana SmilesPyszne, mięciutkie, ale chrupiące bułeczki z ziołami. Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com, jednak dostosowałam go do swoich możliwości i właściwości kuchni. Zasugerowałam się tylko formą tego pieczywa na podanej stronie, a dopiero potem doczytałam, że powinna mieć jednak postać normalnego bochenka chleba. Poza wszystkim, smakują wspaniale. :) 180 g ciepłej wody 25g świeżych drożdży 250 g mąki pszennej(...)Mieszamy, aż się rozpuszczą. Mąkę przesiewamy do miski i łączymy z wodą i drożdżami. Dodajemy sól, oliwę z oliwek oraz zioła. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, następnie ciasto dobrze wyrabiamy za pomocą (specjalnych świderków do ciasta drożdżowego) miksera. Na początku przez 2 minuty na niskich obrotach, a następnie przez około 10 minut na średnich. Ręce smarujemy oliwą
Kuchenna Kontrrewolucyapodałam mój nowy nabytek a mianowicie DIP KARMELOWY z serii ZERO KALORII Przepysznie słodki krem o intensywnie karmelowym smaku rozpływa się w ustach i trudno uwierzyć, że tak pyszny krem może nie mieć kalorii, nie zawierać tłuszczów i węglowodanów. Gęsty, lśniący, aksamitny krem o intensywnym zapachu karmelu Składniki: potrójnie filtrowana woda, błonnik roślinny, żel celulozowy, naturalny aromat karmelowy(...)zostawiam sobie śmietankę na później np. do sosów;)) do serka dodajemy jajka, len, otręby, mieszamy i ostawiamy na około 3-5 minut, żeby masa spęczniała placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym/przed każdym plackiem) na małym ogniu gotowe placki konsumujemy z karmelowym dipem <3 SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćProste, zdrowe ciasteczka na bazie banana z dodatkiem midzy innymi : otrębów, kokosu, orzechów, sezamu... .....oto kolejny eksperyment , w wyniku którego powstały te oto pyszne słodkie , śniadaniowe krążki . Dodatek truskawek pełni tu głównie rolę dekoracyjną, choć nadaje ciastkom fajnego, świeżego posmaku. Składniki : 2 dojrzałe banany 1 łyżka soku(...)pomocy łyżki lub widelca połączyć wszystkie składniki. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. -Łyżką do lodów kłaść w odstępach kulki ciasta i lekko je spłaszczyć. -Na środku każdego ciastka wgnieść połówkę , lub plaster truskawki . -Blachę wstawić do piekarnia i piec ok.20-25 minut. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę kuchenna
Zakamarki mojej kuchni