pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:872/1162)

Babeczki drożdżowe 132

Pyszne mięciutkie babeczki drożdżowe z rodzynkami i płatkami migdałów, szybko się je przyrządza, możemy je upiec do koszyczka wielkanocnego. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 0,5 kostki roztopionego masła 0,5 opakowania cukru waniliowego 250 gram świeżych drożdży 0,5 szklanka letniego mleka 50 gram rodzynek królowej Helio 50 gram płatków migdałowych(...)cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesiana mąkę oraz zaczyn, ucierając wlewamy letnie masło. Na końcu dodajemy rodzynki oraz migdały, wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Papilotki wypełniamy ciastem drożdżowym, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Gofry – chrupiące i smaczne 1396

efektem wow. Zniechęciło mnie to do robienia gofrów, ale po jakimś czasie naszła mnie ochota i wyszukałam przepis idealny do gofrownic o małej mocy. Udały się – były pyszne, ale pech chciał, że gofrownica się zepsuła. Ironia losu. Na szczęście nie ma tego złego, bo kupiłam nową firmy Tefal – także 3w1. Póki, co sprawdza się rewelacyjnie. Przepis, z którego(...)musi być dobrze rozgrzana. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, jajka, wodę, olej. Całość zmiksować na gładką masę – czasem jak Staś ma natchnienie pomaga mieszać ciasto. To nawet dobry pomysł, bo wtedy bardziej mu smakuje :) Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na rozgrzane płytki gofrownicy nakładać chochlą porcje, rozprowadzić tak, by pokryło całą powierzchnię. Docisnąć

Niebieski kubek z kawa
Puszyste placki z jabłkami 447

Polska złota jesień to najlepszy czas na nasze pyszne polskie jabłka. Dziś zapraszam Was na puszyste placki z jabłkami. Czy Wam też kojarzą się z  dzieciństwem ? Moja babcia zawsze posypywała je obficie cukrem pudrem. Do zrobienia placków dodałam wody gazowanej zrobionej w ekspresie  Sodastream . Dzięki dodatkowi wody gazowanej placki są bardziej puszyste i delikatne.   Puszyste placki(...)olej do smażenia cukier puder Wykonanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier, przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dolewamy gazowaną wodę i przy pomocy miksera wyrabiamy gładkie ciasto. Powinno ono być gęste.  Jabłka obieramy ze skórki i wykrawamy gniazdo nasienne. Robię to przy użyciu specjalnego okrągłego nożyka przeznaczonego do tego celu. Wtedy jabłka nie musimy

Kulinarne przygody Gatity
Chleb z suszonymi pomidorami II 98

chleb, ja mam kolejny przepis, a Wy? Wy możecie poczytać sobie znowu o moich przygodach :) A właśnie, macie jakiś pomysł na kolejny chlebek? :) Inspirację czerpałem z bloga O Pysznym Jedzeniu . Szkoda, że od ponad roku jest już nieaktualizowany, bo przepisy są tam naprawdę rewelacyjne. Z tych składników wyszły mi dwa bochenki: 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży(...)mąką. Całą resztę składników wrzucamy do garnka i lekko podgrzewamy. Nie za mocno, żeby nam drożdże nie padły. Jak będzie ciepłe to wlewamy do miski z mąką i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy tak z 15 minut, powinno być dość elastyczne. Tradycyjnie już przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Na 2 godziny. Po tych 2 godzinach przekładamy do foremek (a chyba się

Marder&Marder Manufacture
Ciastka digestive 131

Zakochałam się w tych ciastkach :) Zdrowe, mało słodkie i pyszne. Czy jeszcze kogoś trzeba zachęcać? :) Idealne do chrupania na drugie śniadanko. Na przykłąd w takiej wersji: pokruszone ciastka, do tego jogurt naturalny ze szczyptą cynamonu a wszystko polane łyżeczką miodu... :) Długo u mnie nie poleżały - jakieś krasnoludki dobrały się do puszki i ciastka trafiły do ich brzuszków :D Zatem niebawem(...)pieczenia 100 g masła lub margaryny 3 łyżki brązowego cukru (można dodać więcej) 60 ml mleka Płatki owsiane zmielić na drobną mąkę. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść nie klejące ciasto. Wałkować je na grubość około 4 -6 mm (najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie). Wycinać ciastka i układać je na lekko natluszczonej blasze. Piec około 15 minut w temperaturze

My simple kitchen
Rolada z żółtego sera 160

zamiast pieczarek użyłam papryki, którą mogę jeść na okrągło. A w ogóle składniki farszu można dowolnie modyfikować wedle własnego  uznania.  ,,Róbta co chceta" a i tak jest pyszna. Dla mnie to coś w rodzaju sałatki jarzynowej zawiniętej w żółty ser.   PYCHA!!! Składniki: 1/2 kg żółtego sera Farsz: 3 jajka 1 puszka groszku konserwowego 3 marchewki 2 ogórki(...)kawałku serki topione, śmietanę i musztardę. Masę mieszam z pokrojonymi warzywami. Ser żółty wkładam do woreczka foliowego i gotuję, aż nabierze płynnej konsystencji. Wyjmuję na blat, rozwałkowuję jak ciasto, na cienki placek, wykładam farsz i zwijam w roladę. Całość wkładam do lodówki najlepiej na całą noc. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Babka kawowa 135

Kawowa, chociaż smak kawy mało wyczuwalny:( Co oczywiście nie znaczy, że babka jest zła:) Wręcz przeciwnie, babka jest pyszna, bo ma lekki posmak czekoladowy i jest wilgotna od... kawy. Polecam. A Marzence - koleżance z pracy dziękuję za przepis. Składniki: 125 g margaryny (u mnie "Kasia"); 4 jajka; 2 szklanki cukru kryształu; 3 szklanki mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej(...)ucierając, do masy powoli wlewać przestudzoną kawę, dodać przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i kakao. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przygotowanego utartego ciasta i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć do formy i piec w temperaturze 180 o C przez około 1 godzinę. Upieczoną babkę wystudzić

In my kitchen
Babka orzechowo - czekoladowa. Bezglutenowa 184

mazurki. Tak trafiłam na przepis M.Łebkowskiego z "Przysmaków poskiego stołu". Babka w całości upieczona z orzechów laskowych z dodatkiem sporej ilości startej czekolady i niewiekim dodatkiem mączki ziemniaczanej. Pyszna, mięciutka, puchata i bardzo aromatyczna, ponieważ użyłam podprażonych orzechów. W oryginale występują orzechy włoskie i jest więcej cukru. Babka jest bardzo łatwa i nia ma groźby upieczenia zakalca. Zachwyci wielbicieli(...)przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia masło utrzeć, dodając stopniowo cukier i żółtka. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i orzechami z czekoladą. Połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec 60 minut w temperaturze 180` C. Studzić początkowo w foremce, następnie na kratce śmietanę kremówkę doprowadzic do  wrzenia. Dodać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placuszki z kaszy jaglanej - pyszne i zdrowe! 195

nieszczęsną jaglanką - padło oczywiście na placuszki, które de facto można zrobić praktycznie ze wszystkiego:) I po raz kolejny okazało się, że to był rewelacyjny pomysł - wyszły naprawdę pyszne! SKŁADNIKI: Kasza: 1 szkl suchej kaszy jaglanej 2 szkl wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka masła Ponadto: 1 jajko 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (niekoniecznie, jeśli dane było(...)miski, dodać jajko i tyle wody, żeby dało się kaszę zmiksować blenderem. 3. Do zmiksowanej kaszy dodać mąki, proszek i cukier puder, wymieszać dokładnie. 4. Łyżką nakładać niewielką ilość ciasta na patelnię (lepiej robić małe placuszki - łatwiej będzie je przekręcić, smażyć na rumiano. Podawać z dowolną konfiturą - u mnie wiśniowa lub obsypane cukrem pudrem. Podawać z dżemem i bitą śmietaną

Kto ugości moich gości?
CZEKOLADOWE MUFFINY Z BANANEM I WIŚNIAMI Z NALEWKI 115

cicho sza ;) schowałam na długie, zimowe wieczory. Nie za bardzo wiedziałam co z tymi wiśniami zrobić, z czym je połączyć, aby się n ie zmarnowały. I tak oto powstały pyszne i aromatyczne muffinki, na lekkim rauszu. Mam ochotę zabrać je ze sobą do pracy, hmm to będzie wesoły dzień :) SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 2/3 szkl cukru 1 łyżeczka sody(...)lekko przestygnie połączyć ją z jajkiem, jogurtem i olejem. Mokre składniki przelać do suchych i całą masę dokładnie wymieszać. Dodać wiśnie i wiśniówkę, znów wymieszać na jednolitą masę. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, można dolać odrobinę mleka. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości, a na wierzchu ułożyć pokrojone kawałki banana. Piec 20 minut w piekarniku

Kuchnia w opałach
Zdrowe racuszki z jabłkiem, konfiturą i ziarenkami :) 137

było pyszne! Podczas "smażenia" unosił się piękny, można powiedzieć typowy, "racuszkowy" zapach (chyba wiecie o co mi chodzi :D). Jak nie, koniecznie przyrządźcie sobie takie placuszki :) W przepisie użyłam dwa rodzaje mąki i dodałam domową konfiturę, był również akcent "chrupiący", dzięki ziarenkom "Słoneczne Pola" od  Ziarenkowa :) Składniki: - 1 duże jabłko (165 g) - 100 g dowolnej konfitury (u mnie aroniowo(...)ziarenek " Słoneczne Pola " Przygotowanie: Jabłuszko obrać i zetrzeć na tarce. Dodać pozostałe składniki i mieszać do ich połączenia się. Smażyć be użycia tłuszczu, nakładając po jednej łyżce ciasta. Kiedy na wierzchu placuszków pojawią się pęcherzyki przewrócić na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia. Smacznego :) Ja podawałam polane jogurtem naturalnym i posypane jagodami i ziarenkami :) Pycha

Zdrowie na języku :P
Placuszki z ananasem bez cukru 201

wiecie, jak kocham zwierzaki (płakałam nawet nad chorymi rybami, pamiętacie?). Niektórzy mogą powiedzieć, że przesadzam, ale takie przycinki, umykają mojej uwadze. Słuchajcie, jestem pewna, że jedliście kiedyś na śniadanie pyszne, słodkie placuszki z owocami. Ja wprost uwielbiam takie poranki i jak tylko mam troszkę więcej czasu, zamiast chleba z szynką, albo tradycyjnej śniadaniowej jajecznicy, szykuję jakieś słodkie placuszki, polewane jogurtem(...)masa będzie jednolita dodajemy partiami mąkę. Mieszamy. Ananasa (najlepiej świeżego - syrop w których są zanurzone ananasy zawiera bardzo dużo cukru) kroimy na małe cząstki i dodajemy do ciasta. Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku oleju (bardzo dobrze sprawdzają się tu patenie do naleśników). Podajemy z dodatkowymi owocami, albo zjadamy od razu :)  Równie dobre na ciepło jak i na zimno

Słodkie Przyjemności
Babeczki Red Velvet 95

jogurt (zaczynamy od mąki i kończymy na mące). Do miseczki wsypujemy sodę i wlewamy ocet – mieszamy i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy chwilę na wolnych obrotach, do połączenia składników. Ciasto wlewamy do ¾ wysokości foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Gdy babeczki ostygną(...)moje Babeczki Red Velvet mnie trochę zawiodły (następnym razem pominę w składnikach kakao), ale za to po stokroć wynagrodziły to smakiem. Wyszły bardzo delikatne, puszyste i wilgotne. Jednym słowem – pyszne. Polecam tym, którzy lubią bawić się barwami, ale i nie tylko. Smacznego. Organizatorką wydarzenia była Marta, której serdecznie dziękuję za zaproszenie do wzięcia w nim udziału. Lista osób i blogów

mojewypiekiinietylko
BUŁECZKI – BEZ LAKTOZY 138

Ostatnio częstowałam Was pysznymi bułeczkami z suszonymi pomidorami … kiedyś z serem … a jeszcze wcześniej z pesto. Dziś mam dla Was golaski! Takie puste , bez dodatków …. które są świetnym pomysłem na śniadanie czy też przekąskę w pracy. Z szynką , serem żółtym , pieczonym kurczakiem czy też soczystym pomidorkiem – zawsze smakują fenomenalnie! UWAGA! Przepis bez laktozy! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka(...)mąką kukurydzianą i suszonymi drożdżami. W drugim naczyniu rozpuszczamy w ciepłej wodzie sól i dolewamy oliwę. Całość przelewamy do mąk i dokładnie mieszamy. Na posypanym mąką blacie wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut. Dzielimy na ok. 8 części i wyrabiamy bułeczki. Układamy na natłuszczonej blasze, posypujemy przez sitko odrobiną mąki kukurydzianej i odstawiamy na ok. 45 minut w ciepłe miejsce

Ostra na Słodko