pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:865/1162)

Wytrawne placki śniadaniowe 560

Niedzielny poranek to zawsze czas kiedy jest trochę więcej czasu i można przygotować jakieś pyszne, bardziej wyszukane śniadanie. Dzisiaj zdecydowałam się na wytrawne placki, które we wnętrzu kryją wędzony ser, kukurydzę, czerwoną cebulę i drobno posiekaną wędlinę. Najlepiej smakują z serkiem śmietankowym i kiełkami. Z przepisu wychodzi 8 placków. Już dwa wystarczają na syte śniadanie 1 szklanka mąki pszennej(...)jajkiem, olejem i mlekiem. Wędlinę, ser i cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i wymieszać łyżką ze zmiksowaną masą oraz kukurydzą. Na dobrze rozgrzany na patelni olej wylewać chochlą ciasto (masa jest dość gęsta). Smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor. Podawać z serkiem twarogowym, kiełkami i pomidorami

Bullio
Mini rogaliki z masą orzechową 183

średnicy ok. 28 cm.   Każdy placek kroiłam na 8 trójkątów Na każdym trójkąciku ułożyłam łyżeczkę masy orzechowej. Rozsmarowałam na prawie całej powierzchni zachowując margines bez smarowania. Zawinęłam ciasto na rogach od szerszej strony do środka a następnie zwijałam w rulonik i na końcu ukształtowałam rogalik. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Gotowe rogaliki układałam na blaszce wyścielonej papierem(...)pudrem. Wszystkie rogaliki wyłożyłam na półmiski. Jakże apetycznie wyglądały. Kusiły przez chwilę. Bo długo nie uleżały... znikały, znikały aż zostały zjedzone. Bardzo smaczne, kruche i delikatnie miękkie. Po prostu pyszne... Nabraliście ochoty na takie rogaliki? Koniecznie upieczcie w wolnej chwili. Można je przechować w zamkniętym p[pudełeczku, jeśli nie zostaną wcześniej zjedzone. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim

Kuchnia u Krysi
Sezamowe ciasteczka szczęścia 357

pokochacie te ciasteczka. W zasadzie trochę je przypominają, jednakże nie są takie twarde, a bardziej chrupiące i również słodkie oraz mocno sezamowe. Po prostu... przeeepyyyszneee! I sądzę, że pyszne to mało napisane! Nie wiem skąd się wzięła ich nazwa, ale fakt, po spróbowaniu u mnie w pochmurny dzień - pojawiło się słoneczko. Zbieg okoliczności? Nie wiem... W każdym bądź razie(...)puszystości i nadal mieszając - wbić jajko. Mąkę z solą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem/kakao wymieszać w osobnej misce i stopniowo połączyć z masą maślano-jajeczną. Na końcu do ciasta dodać około 3/4 uprażonego sezamu. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki - na około 1 h. Po tym czasie z masy formować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtoczyć

Di gotuje
Chleb z ziarnami na zakwasie 150

Pyszny chrupiący chlebek z ziarnami na zakwasie żytnim. Bardzo często go piekę, jest ulubionym chlebem mojej rodziny. Nie wymaga zbyt dużo pracy, najbardziej lubię go jeść kiedy jest jeszcze ciepły z samym masłem. Składniki: 1 kilogram mąki pszennej chlebowej Stoisław 1 szklanki mąki żytniej razowej typ.2000 Stoisław 3/4 szklanki otrąb owsianych Stoisław 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego(...)Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, miskę przykrywamy ściereczką odstawiamy na godzinę. Po tym czasie ponownie mieszamy, pozostawiamy na dwie godziny pod przykryciem.  Trzy formy (31x12cm) wykładamy papierem do pieczenia . Ciasto chlebowe przekładamy do foremek , wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Foremki przykrywamy ściereczką , ostawiamy na 6 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremki z wyrośniętym chlebem wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Bajeczna Kuchnia
Ciasteczka z jabłkiem 183

Ahhh co to były za ciasteczka! Tak nam posmakowały, że jednego dnia piekłam je dwa razy. Upiekłam prawie 10 blach ciastek, które do następnego dnia nie dotrwały. Pyszne, delikatne w smaku, idealnie słodkie z rozpływającym się w buzi jabłkiem (użyłam gruszkowych) i do tego pachnący cynamon. Ahh czego chcieć więcej?? Polecam z czystym sumieniem. Przepis ten, nawet "awansował" do wpisania(...)przesiać do miski i dodać pokrojone i zimne masło. Posiekać nożem. Dodać drożdże instant*, cukier puder, jogurt i jajka (z żółtkami). Dokładnie wyrobić do uzyskania elastycznego, lekko klejącego się ciasta (w razie konieczności podsypać mąką). Ciasto owinąć w folię spożywczą i spłaszczyć. Umieścić w zamrażalce na 30 minut (lub w lodówce na całą noc). Ciasto musi się schłodzić

CookYourself
Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem 188

Duże, z domowymi bułkami z sezamem, marynowanym ostrym kurczakiem i ogromna ilością warzyw. Domowy a jaki pyszny! Mięso mocno pachnie limonką i ostrymi przyprawami. Bułki z sezamem (6 szt): 350 g maki pszennej 100 ml mleka 1 łyżeczka cukru 10 g świeżych drożdży 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki soli Jajko do posmarowania Sezam Marynowany kurczak: 500 g piersi(...)dodajemy sól. W garnku rozgrzewamy mleko z cukrem (musi być letnie nie gorące), rozkruszamy drożdże. Przelewamy do mąki. Dolewamy wodę oraz roztopione masło. Całość zagniatamy, tak żeby powstało gładkie ciasto. Miskę okrywamy ściereczka i odstawiamy na 1 godzinę (tak żeby ładnie wyrosło). Po tym czasie z ciasta formujemy 6 bułek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy

VioletoweKucharzenie
Murzynek 311

Tłusty Czwartek powinnam dodać post o pączkach itp. Jednak ilość przepisów, które mnie zainteresowały jest tak duża, że nie mogę się zdecydować co zrobić.  Tymczasem przepis na coś pysznego do niedzielnej kawy, gorącej czekolady czy herbatki.  Inspiracja z  blogu Pani Ewy , który mnie zachwyca, serdecznie polecam tam zajrzeć. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej kopiasta łyżeczka sody ponad(...)posiekane). Wylewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką/kaszą manną blaszkę ( u mnie kwadratowa, może być keksówka). Pieczemy ok. 60 minut (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180. Gdy ciasto wystygnie polewamy polewą czekoladową. Mmm Pycha! Zapraszam na Facebooka

NA MOIM TALERZU
Muffinki szpinakowo-jabłkowe 165

Pyszne muffinki szpinakowo-jabłkowe. Miękkie, wilgotne, smaczne. Szpinak jest ledwie wyczuwalny, idealny pomysł aby przemycić go np. dzieciom. SKŁADNIKI: (na 15 standardowych muffinek)  3/4 szkl szpinaku rozdrobnionego* 1/2 szkl dżemu jabłkowego 2 jajka 1/4 szkl oleju 2 szkl mąki 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli *jeśli używamy szpinaku mrożonego, należy(...)cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól - wymieszać razem, a następnie ze składnikami mokrymi.  3. Foremki na muffinki (polecam silikonowe, bo papierowe trochę ciężko się później odklejają) napełnić ciastem do 3/4 wysokości. 4. Piec 20 min w 175 °C. Wystudzić na kratce.   Dla mnie najlepsze były na ciepło, smakowały wtedy po prostu wspaniale! Kilka babeczek zrobiłam w malutkich

Kto ugości moich gości?
KLUSKI JAGLANE, BEZGLUTENOWE 242

szkodzi, wręcz nastraja pozytywnie. Dzisiaj polecam pyszne kluski jaglane. Przygotowane na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem mąk: jaglanej i ziemniaczanej. Kluski są bez jajek, bez mleka, bez glutenu, pyszne, zdrowe, wegańskie dańskie. Nam najbardziej smakowały w wersji na słodko, polane masełkiem i posypane ksylitolem...mniam... :-) Na drugi dzień była wersja podsmażona na oleju kokosowym z dodatkiem masła, te były również(...)malaksera przekładamy kaszę i tofu (lub ser) i miksujemy kilka minut aż masa stanie się w miarę gładka. Masę przełożyć do miski, dodać obydwie mąki i zagnieść energicznie ciasto. Odrywać po kawałku, podsypać delikatnie mąką jaglaną i utoczyć wałek, który następnie kroimy na kawałki, tworząc kluski. Moje Dziecię miało super frajdę krojąc wałeczki na kluski. Gotujemy w mocno osolonej wodzie

Smaczne Zdrowe
Makowiec drożdżowy 247

Pyszny makowczyk z domową masą makową. Pycha :D Skoro na blogu pojawił się przepis na masę makową, to nie może zabraknąć i makowca. Robiłam drożdżowy makowiec drugi raz, i wyszedł jeszcze lepszy niż ten poprzedni. Wyszły dwa porządne makowce (giganty). Składniki: 50 g drożdży kubek mleka jajo żółtko 3 łyżki cukru szczypta soli himalajskiej cukier waniliowy odrobina kurkumy(...)cukru i dokładnie wymieszać. Ostawić do wyrośnięcia. Do mąki w misce dać cukier, sól, cukier waniliowy i kurkumę wymieszać. Następnie dać zaczyn i wymieszać. Wbić jajko i żółtko, zagniatać ciasto, dać masło i tyle mleka, aby ciasto było łatwe do zagniatania. Nie za rzadkie i nie za twarde. Dłuższą chwile zagniatać i zostawić w misce do wyrośnięcia

Moje pyszne gotowanie
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 236

Chleb pszenny z płatkami owsianymi... Złocisty, z chrupiącą skórką. Z dodatkiem płatków owsianych. Obsypany ziarnami. Pyszny, domowy!   Składniki: 500 g mąki pszennej; 500 ml ciepłej wody; 25 g świeżych drożdży; 1/2 łyżeczki białego cukru; 1 łyżeczka soli; 4 łyżki płatków owsianych, górskich; 2 łyżki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu; 2 łyżki pestek dyni + odrobina(...)dodać mąkę, sól, słonecznik, siemię lniane i pestki dyni. Wymieszać, aż do połączenia składników (ja mieszam robotem kuchennym przy użyciu mieszadeł, ale można także łyżką, najlepiej drewnianą). Tak przygotowane ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Chleb po wierzchu posmarować mlekiem i oprószyć ziarnami. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Gospodyni Miejska
Sernik z czerwoną porzeczką i białą czekoladą 228

Ostatnio mogłabym na okrągło jeść sernik:))) Dlatego też często u nas goszczą. Niedawno mieliście okazję poznać przepis na pyszny kawowy Sernik Tiramisu , dziś proponuję sernik z dodatkiem czerwonej porzeczki. Oczywiście najlepiej użyć świeżych owoców, ale ja wykorzystałam mrożone zapasy:) Sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu i delikatny w smaku. Porzeczki nadają mu bardzo fajnego smaku:)) Spód:  250g kakaowych herbatników(...)zmielić, dodać cukier oraz jajka, zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz przestudzoną czekoladę. Krótko zmiksować. Połowę masy przełożyć do formy. Następnie rozłożyć porzeczki (mrożone rozmrozić i odsączyć), przykryć resztą ciasta. Piec około 90 minut w temp. 150st. Ostudzić i polukrować. Sernik przechowywać w lodówce. Źródło:  Przepisy.net

Z miłości do słodkości
Muffinki bananowe 245

Dzisiaj przepis na pyszne muffinki bananowe. Są niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo, bardzo smaczne! Ja robiłam babeczki od rana, a zanim przyszli gości połowa zdążyła zniknąć w tajemniczych okolicznościach. Szczerze polecam zwłaszcza na przyjęcia z udziałem mluchów :) Składniki: 1 szklanka śmietany kremówki 150g czekolady ( 1,5 tabliczki) 100g masła (1/2 kostki) 1/2   szklanki cukru 3 jajka 3 banany(...)następne dodajemy przestudzoną czekoladę, jajka oraz mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. Wypełniamy foremki do muffinek lub papilotki. Pamiętamy przy nakładaniu, że muffinki nieco urosną, dlatego wkładamy ciasta maksymalnie do 2/3 wysokości papierków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut. W czasie, gdy muffinki się pieką miksujemy śmietanę z cukrem pudrem. Odkładamy nieco do dekoracji

Kolizje Smaków
Babka cytrynowa z makiem. 314

zeszłym roku na święta przygotowałam pyszną babkę z makiem. Chciałam podzielić się z Wami tym przepisem. Niestety przepis wycięty z gazety zaginął... Dlatego postanowiłam zrobić to na własną rękę. Zainspirowałam się przepisem Pauli z Just My Delicious na babkę cytrynową i to do tego przepisu dodałam mak. Babka cytrynowa z makiem. Składniki: 4 jajka; 1 szkl. cukru; 200 g masła(...)cytryny. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie miksujemy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy mak i mieszamy. Jasne ciasto wylewamy do foremki, następnie wylewamy ciasto z makiem.  Ja używam formy silikonowej z kominem więc jej nie smaruję

Miksturownik
MAŚLANE, MLECZNE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ 190

Pyszne odrywane bułeczki z delikatną nutką wanilii. Słodziutkie, smakują nawet jedzone jako drożdżówka:) Z tej porcji wychodzi 7 bułeczek z kruszonką oraz 3 dodatkowo w keksówce -ja zrobiłam je z makiem.  Przepis znalazłam tutaj . Składniki: -600g mąki orkiszowej (lub pszennej) -20g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) -40g ksylitolu (może być cukier) -50g masła(...)mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut. Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, ksylitolem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5h aż podwoi swoją objętość. Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok.3-4cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem

Smaczne Zdrowe