pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:880/1162)

Jogurtowy torcik malinowy 170

Już jest! Wreszcie do nas przyszła! W całej okazałości, ta kalendarzowa i astronomiczna! Wiosna!!! A czym najlepiej uczcić jej przybycie? Może pysznym, lekkim, nie za słodkim, a takim w sam raz malinowym torcikiem? Na jasnym biszkopcie z jogurtową masą malinową, galaretką i bitą śmietaną. Jest wprost wyborny! Doskonała przekąska podczas wiosennego leniuchowania. Koniecznie musicie spróbować :) Masę jogurtowo-owocową możecie wykonać(...)trochę owoców do przybrania Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając ubijania, partiami dodajemy cukier i żółtka (na zmianę), a następnie przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ciasto przekładamy do formy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką bądź bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni

MyCookBook.pl
chleb żytni na zakwasie z ziarnami 161

wcześniejszym poście pisałam o nowej współpracy - z Ziarenkowo , a dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis z użyciem jednej z trzech mieszanki ziaren. Pyszny, domowy chleb! Zdrowy, żytni i na zakwasie - taki być powinien. Dodatek ziaren jest strzałem w 10! Poza tym w końcu, po wieeeeelu próbach udało mi się skomponować przepis na idealny chleb na zakwasie. Najlepszy jest drugiego dnia, bardzo(...)320g wody ~płaska łyżka soli Następnego dnia do wyrośniętego zaczynu dodać powyższe składniki i dobrze wymieszać (ok. 5 minut). Przykryć miskę i odstawić na ok. 1-2h. Przełożyć ciasto do keksówki o dł. 30cm wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na ok. 2-3h. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić je do piekarnika i piec 15 minut

chili & sugar
Muffiny jogurtowe z rabarbarem i kruszonką 368

Takich babeczek jogurtowych nie może zabraknąć w sezonie na rabarbar, truskawki i inne pyszne owoce sezonowe. W tym przepisie wykorzystałam rabarbar, gdyż jestem jego wierną wielbicielką i staram się "przemycać" go do różnych wypieków, ale muffiny można upiec z wieloma innymi owocami. Mięciutkie wnętrze, wypełnione kawałkami kwaskowatego rabarbaru, uzupełnia słodka, maślana kruszonka na wierzchu babeczek. Z poniższego przepisu można przygotować(...)widelcem) - do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia - składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi, krótko i niezbyt dokładnie mieszając - rabarbar oczyścić, pokroić na drobną kostkę, wrzucić do ciasta, wymieszać - do formy na muffiny włożyć papilotki, do każdej nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremki - przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać cukier i posiekane na kawałki zimne masło, składniki wymieszać, rozetrzeć

Smakołyki Bereniki
TORT WĄTRÓBKOWY 288

TORT WĄTRÓBKOWY Pyszna zimna przekąska, niezmiernie popularna na Ukrainie. Bardzo często gości na stolach w czasie specjalnych uroczystości (święta, urodziny itp.). Uznawana jest za restauracyjne jedzenie. Jeśli ktoś z Was lubi wątróbkę, mam nadzieje, ze posmakuje ona Wam w tej ukraińskiej odsłonie. Bardzo ja polecam. Składniki: 1/2 kg wątróbki 2 średnie cebule 3-4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka(...)cebula. Dodajemy mleko.   4. Dodajemy cale jajka oraz make. Wszystko dokładnie mieszamy 5. Doprawiamy nasza masę wątróbkową sola i pieprzem. Nasza masa ma mieć konsystencje ciasta na naleśniki. 6. Na patelnie wlewamy troszkę oleju i rozprowadzamy go po całej patelni. 7. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy nasze wątróbkowe ciasto łyżką np. do sosów, tak by pokryło cale

Kulinarnie z Polką na Kresach
Muffinki śniadaniowe z ziarnami 285

Muffinki  to pyszne babeczki, które można upiec  nie tylko na slodko. Świetnie sprawdzają się również jako wypiek wytrawny w dowolnych kombinacjach smakowych. Składniki: 1,5 szklanki mąki  orkiszowej /lub  zwykłej pszennej 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki  nasion słonecznika 2 łyżki nasion sezamu 1  łyżka nasion lnu 1 łyżka nasion dyni 1 szklanka kefiru(...)płynną przelać do  sypkich składników, dodać połowę sera  i wymieszać do połączenia się składników. -Foremki do muffinków wyłożyć papilotkami /można wykorzystać również  foremki silikonowe/. -Nałożyć ciasto do ¾ wysokości foremek. -Na wierzchu ułożyć pozostałe kostki sera, posypać dowolnie ziarenkami  i wstawić do nagrzanego piekarnika. -Piec ok.25 minut w temperaturze 180 st.C

Zakamarki mojej kuchni
Słodko-słone batoniki orzechowe 256

Ciebie tak pyszną przekąskę, że warto potraktować ją jako wyjątkową i serwować tylko na specjalne okazje. Idealną są zbliżające się święta.  Słodycz czekolady i ciastek spotyka się ze słonym smakiem fistaszków, a gdzieś tam w tle przebija się kokosowa nuta. Ta słodko-słona kombinacja jest cudowna: przy jedzeniu tych batoników w głowie rozlega się jakby kilka klaksonów. I dlatego(...)piasek. Przełóż ją do miski, następnie dodaj masło i wmieszaj je w okruchy. Wlej ostrożnie mleko sojowe i ponownie wymieszaj wszystko do momentu uzyskania zwartej mieszaniny. Najwygodniej jest ugnieść ciasto rękami. Masę rozprowadź równomiernie na beztłuszczowej formie o wymiarach 20x20cm. Czekoladę połam lub posiekaj, przełóż do miski i rozpuść wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji

Roślinna - blog wegański
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem 227

Niedawno robiłam pierwsze w tym roku gołąbki z młodej kapusty. Tym razem do farszu zamiast ryżu użyłam kaszy gryczanej. Wyszły pyszne! Polecam! Składniki: 1 duża główka młodej kapusty Farsz: 2 szklanki kaszy gryczanej 2,5-3 szklanki wody + sól + 2 łyżki masła 500-600 g mięsa mielonego (u mnie od łopatki) 2 cebule sól, pieprz majeranek przyprawa do gołąbków Sposób(...)kapusty. 6. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu. Wkładamy kapustę i kolejno ściągamy sparzone liście kapusty. 7. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część, nakładamy farsz i i ciasto zwijamy. Na dnie brytfanki kładziemy liść, na nim układamy gołąbki. Zalewamy wodą. 8. Całość przykrywamy liściem wierzchnim i pokrywką. Pieczemy godzinę w 180-190 st.C. 9. Gołąbki podajemy z ulubionym

Kuchnia domowa Ani
Ciasteczka maślane z kremem cytrynowym 401

notoryczny brak czasu najbardziej pasują mi szybkie do przygotowania przepisy… ale jak mam wolną chwilkę to lubię się pobawić;)! I ostatnio właśnie miałam trochę czasu więc upiekłam te pyszne maślane ciasteczka z kremem cytrynowym:)! Tak właściwie przepis jest zupełnie prosty a tylko ich przygotowanie zajmuje chwilkę bo trzeba jednak zrobić pojedyncze kulki spłaszczyć je widelcem a później wszystkie przełożyć(...)dalej ubijać aż masa się zrobi puszysta. Zmniejszyć obroty i po trochu dodawać mąkę aż wszystko się połączy. Przełożyć masę na lekko obsypaną mąką powierzchnię i ugnieść z ciasta kulę, którą należy zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut. 2. Z ciasta odrywać małe kawałeczki, które należy formować w kulki. Kulki ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem

UgotujmyTo.pl
Muffinki czekoladowe z budyniem 198

makaron powstałam między innymi grahamowy ale to już innym razem. Codziennie słyszę mamooo daj mi coś słodkiego więc powstało kilka rodzai  muffinek. Robi się je bardzo szybko są pyszne można szaleć za każdym razem robić inne :)) Przy produkcji muffinek świetnie bawią też się dzieci. Dziś króluję babeczka mocno czekoladowa z budyniem ma lekko chrupiący wierzch a środek mięciutki poprzez czekoladę(...)suche osobno i mokre tzn mleko, masło, jajka - łączymy ze sobą i dodajemy pokruszoną czekoladę mieszamy do połączenia składników -  nakładamy do papilotek lub sylikonowych foremek na muffinki łyżkę ciasta na to łyżkę budyniu i ponownie łyżkę ciasta, wypełniamy do 3/4 wysokości foremki aby nam nie wypłynęło podczas pieczenia - nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut

Basia w kuchni
Z cyklu do plecaka: rogale czekoladowo-orzechowe 186

Może nie wszystkich to cieszy, ale 1. września zbliża się nieubłaganie. Żeby nieco osłodzić sobie pierwsze dni spędzone w szkole, dobrze jest mieć coś pysznego na drugie śniadanie. Moja propozycja na dziś to drożdżowe rogale z czekoladowo-orzechowym nadzieniem. Przypominają nieco popularne rogaliki, które można kupić w szkolnych sklepikach, z tą różnicą, że są lepsze - bo zrobione w domu :) Składniki(...)ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej margaryny (nie musi być zimna, ale nie może parzyć) dodajemy cukier oraz jajka i dokładnie mieszamy. Mieszamy razem margarynę, mąkę i drożdże. Ciasto wyrabiamy przez chwilę łyżką lub rękami i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, wyrabiamy chwilę w rękach i rozwałkujemy na okrągły placek o grubości około

Ciastkozercy
Ciasteczka z masłem orzechowym 263

złota, polska jesień towarzyszyła nam jak najdłużej. Później niech się dzieje, co chce, a właściwie - co nieuniknione. Tymczasem zachęcam już teraz do wypróbowania przepisu na te niepozorne, a tak pyszne ciasteczka. Kto wie, może i dla Was staną się nieodłącznymi kompanami długich, deszczowych wieczorów, które pewnie w końcu nadejdą. Zapraszam na przepis! Czekoladowe ciasteczka z nadzieniem z masła orzechowego porcja(...)zagniatamy dłońmi. Jeśli masa bardzo się lepi, można ją przez chwilę schłodzić w lodówce. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Łyżką nabieramy porcje ciasta, rozpłaszczamy je na dłoni, tworząc jakby miseczkę, do której nakładamy ok. 0,5 łyżeczki masła orzechowego. Brzegi ciasta zlepiamy i formujemy kulkę. Z reszty ciasta i masła orzechowego lepimy

Ratunku obiad
Smoothie jabłkowe z borówkami, pomarańczą i siemieniem lnianym 184

Kochani w tą beznadziejną, typowo jesienną pogodę podrzucam Wam fajny pomysł na trochę lata w Waszych serduchach. Mnie osobiście taka zimnica za oknem zniechęca do wszystkiego

Niezły Młynek
PIERNIKOWE CLAPTRAPY – BORDERLANDS – szwedzkie pierniki korzenne Pepparkakor 224

Święta bez pierników – nie ma mowy! Jeśli lubicie ekspresowe przygotowania do Świąt, ten przepis jest idealny, gdyż pierniki można jeść w dzień pieczenia, chociaż na drugi

Nerds Kitchen
RISOTTO Z SZAFRANEM NA CYDRZE. 183

Wchodzimy razem w ten Nowy Rok. Słyszysz fajerwerki za oknem?Kolejny rozdział naszego życia, gdzie 365 pustych stron czeka na zapisanie.Chciałbyś, by ten rozdział był

W kuchni Karmel-itki
Chleb żytni z tartym jabłkiem 184

doborowym towarzystwie blogerów we wrześniowej  Piekarni Amber .  Autorką przepisu jest Dana Budzyńska, autorka świetnego bloga Leśny Zakątek. Piekłam wiele chlebów według przepisów Dany i wszystkie były pyszne. I ten przepis nie jest inny.  Chleb z tartym jabłkiem bardzo przypomina chleb staropolski, ma miękką skórkę, wilgotny, sprężysty i lekko kwaskowy miękisz. Dana udekorowała swój wypiek plastrami jabłka(...)150g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 12-14 godzin. Ciasto właściwe: Cały zaczyn 500 g mąki żytniej typ 720 200g mąki orkiszowej jasnej 550g wody 20g soli himalajskiej. plastry jabłka do dekoracji (użyłam szarej renety) Przygotowanie ciasta właściwego: Wszystkie składniki ciasta

Codziennik Kuchenny