pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:887/1162)

Chleb pszenno razowy z siemieniem lnianym 135

Mąka w szafce kuchennej, drożdże w lodówce zawsze u mnie czekają i z różnymi dodatkami  w pyszne domowe pieczywo się zamieniają.  Lubię taką świeżą kromkę z samym masłem zjadać i już niczego nie muszę dodawać.  Taki chlebek jest najlepszy bo domowy, smaczny i zdrowy. Ten smakuje i pachnie wyśmienicie, a siemię lniane i skórka chrupie znakomicie . Składniki(...)soli. Dodajemy 150 g mąki razowej, siemię lniane, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.  Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę pszenną, płatki i wyrabiamy ciasto. Ma być elastyczne i lekko klejące. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Formułujemy kulę, układamy ją na blasze od tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto

Moniki Smakołyki
Meksykańskie ciastka czekoladowe z pieprzem cayenne 96

Inspiracja z blogu: Gourmand mama . Nie sądziłam, że słodko-pikantne ciastka będą takie pyszne, więc upiekłam je z pewną dozą obojętności... Efektem było kolejne pieczenie - i to z podwójnej porcji składników! Połączenie kakao i pieprzu to "strzał w dziesiątkę"! Od tego momentu pokochałam słodycze z nutką pikanterii. Dodatkowo brzegi ciasteczek są chrupiące, a środek miękki i lekko ciągnący.  Koniecznie(...)sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki soli Masło z cukrami utrzeć do puszystości. Dodać jajko i po wymieszaniu - stopniowo resztę składników.  (Powinna powstać jednolita masa.) Z ciasta formować kulki - nie co mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Nie należy ich spłaszczać. Podczas pieczenia same "rozleją" się

Di gotuje
Crumble z truskawkami i rabarbarem 96

Uwielbiam ten najprostszy deser świata a jaki pyszny, cokolwiek do niego nie dodasz i tak będzie cudowny.   Wyjadany jeszcze ciepły prosto z foremki łyżeczką, to połączenie truskawek i rabarbaru smakuje wybornie.  Zawsze go robię z różnymi owocami gdy mam ochotę na coś słodkiego-nie ma obawy, że nie wyjdzie, bo zawsze wychodzi ;) Składniki: Kruszonka: 2 szklanki mąki pszennej(...)Kruszonka: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukry, mieszamy z mielonymi orzechami włoskimi, d odajemy wiórka pokrojonego zimnego masła i rozcieramy w palcach aż się składniki połaczą-ale nie zagniatamy ciasta! Łodygi rabarbaru myjemy kroimy w plasterki, truskawki na mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem oraz płatkami migdałowymi. Wykładamy do natłuszczonej masłem formy ceramicznej. Posypujemy grubo kruszonką owoce.  Zapiekamy w nagrzanym

Wanilia i Kardamon
Kukurydziane babeczki dla dwojga (bez jajek, z olejem rzepakowym) 118

wyszykowanie się na bóstwo). Do tego czekoladowa posypka z prawdziwej czekolady i wieczór będzie na pewno udany. Bo wiadomo, że czekolada to niezastąpiony afrodyzjak ;) Babeczki są nie tylko pyszne, ale też i zdrowsze. Do ich przygotowania używamy mąki kukurydzianej i dodałam olej rzepakowy. Pamiętajmy, że „olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie zapominajmy(...)miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia, mlekiem, olejem rzepakowym i dwoma pełnymi łyżeczkami musu jabłkowego (nadaje wilgotności babeczką). Przygotowujemy dwie małe filiżanki kawowe. Do każdej wlewamy ciasto zostawiając około 0,5 cm wolnego miejsca od góry filiżanki. Filiżanki z ciastem wkładamy do mikrofalówki ustawionej na moc 800 W. Moje babeczki pieką się 2,5 minuty (, ale niektóre mikrofalówki

Słodkie okruszki
Gofry 2 wg Michela Roux 104

Kiedy mamy maszynę do gofrów nie musimy się głowić za długa nad pysznym deserem. Postanowiłam wypróbować kolejny przepis na gofry i muszę powiedzieć, że jest świetny gofry są chrupiące i to długo po leżakowaniu. Tak dobrych gofrów dawno nie jadłam, do powtórzenia. Zapraszam... źródło "Moje wypieki" Składniki: 160 g mąki pszennej 15 g drobnego cukru szczypta soli 50 g stopionego(...)Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry około 3 - 4 minut

Kubki smaku
Maślane bułeczki z kruszonką . 178

tydzień organizowane jest wirtualne Wypiekanie na śniadanie klik  i tym razem zostałam zaproszona do wspólnej zabawy . Tematem są bułeczki maślane , pyszne mięciutkie z kruszonką :) przepis na bułeczki był podany ja oczywiście go troszkę zmodyfikowałam , dodałam także olej kokosowy , wyszły cudowne w smaku :) Składniki : 300 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 40 g cukru 50 g masła 1 kopiasta(...)talerzykiem i odstawić do podrośnięcia. Resztę mąki przesiać do miski , dodać resztę , cukru , cukier waniliowy i jajka , wlać rozczyn i wymieszać.Masło rozpuścić z olejem kokosowym i wlać do ciasta . Pamiętajmy że masło czy margarynę zawsze dodaje się na końcu. Wyrabiamy tak długo aż będzie odchodzić od ręki . Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte

Sama słodycz i szczypta chili
MAŚLANE KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO KAKAOWE 123

ciasteczka jakie robiłam. Kruche, maślane , pachnące wanilią. Do części z nich dodałam kakao. Można dodać inne ulubione składniki np.cynamon, imbir, orzechy, wiórki kokosowe. Z bazy maślanej powstaną wtedy różne pyszne ciasteczka. Mogą poleżeć dłużej, ale najprawdopodobniej zostaną wcześniej zjedzone ;-) Kształt i wzory zależą od waszej kreatywności. Idealne do robienia z dziećmi, jest to przy okazji fajna zabawa i mile spędzony(...)pszenną i cukier puder. Wsypałam proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Z laski wanilii wyjęłam ziarna. Następnie dodałam miękkie, pokrojone masło. Wszystkie składniki połączyłam z masłem. Z tak ulepionego ciasta można już formować ciasteczka. Ja podzieliłam je na pół. Do jednej części dodałam kakao. Formowałam kuleczki trochę mniejsze od orzecha włoskiego  z jasnego   i ciemnego ciasta. Blachę wyłożyłam

potrawyregionalne
Scones z prażonym jabłkiem i żurawiną 112

mój pierwszy raz ze scones. Podobno popularne w Anglii i Australii. Pyszne zarówno na słono, jak i na słodko. Moje w wersji razowej i bardzo pyszne. Nie mogliśmy się dziś od nich oderwać. Wspaniałe na ciepło i na zimno. Warto zrobić, na prawdę warto! Składniki (na 5-6 sztuk): 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)styl kruszonki. Dodaję jogurt naturalny i mieszam chwilę do połączenia składników. Dodaję również żurawinę i prażone jabłka. Mieszam krótko i dokładnie. Blat podsypuję mąką i rozgniatam na nim ciasto, niech ma grubość 2-2,5 cm. Z ciasta wykrawam kółka szklanką i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piekę

Mango Papaja
Naleśnikowe placuszki z jabłkami 163

Znudziły Wam się zwykłe naleśniki ? Macie ochotę na szybkie danie na słodko ? To dobrze, bo mam dla Was przepis na pyszne naleśnikowe placuszki z jabłkami. Placuszki przygotowałam na mące pełnoziarnistej i napoju sojowym. Z racji, że placuszki zażyczyła sobie moja 6-ścioletnia córa, użyłam napoju sojowego specjalnie przeznaczonego dla dzieci powyżej pierwszego roku życia. Alpro wprowadziło już jakiś czas temu(...)szklanki oleju rzepakowego mała szczypta soli Wykonanie: Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w niedużą kosteczkę. Jajka, napój sojowy/mleko, olej, szczyptę soli i mąkę zmiksować na gładkie, jednolite ciasto. Odstawić ciasto na 10 minut. Po tym czasie dodać jabłka i ewentualnie trochę cynamonu do smaku. Patelnię posmarować olejem i postawić na ogniu. Na rozgrzaną patelnię wlewać porcję ciasta naleśnikowego

kolorowotorcikowo
Borówkowe pancakes z kaszy manny 134

Idąc za ciosem wszechobecnych borówkowych smakołyków postanowiłam część z nich wykorzystać nie do mrożenia, a do zrobienia pysznych i pulchniutkich pancakes na bazie nie mąki lecz kaszy manny. Były tak smaczne, że Oluś sam zjadł prawie całego... Albo był tak głodny, co raczej się nie zdarza :) Składniki: Na ok 10 sztuk: 1 szklanka (250ml) kaszy manny błyskawicznej Kupiec 1 szklanka(...)studzimy. Po upływie wyznaczonego czasu do kaszy dodajemy 2 żółtka, roztopione masło, proszek do pieczenia oraz borówki. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do powstałej wcześniej masy. Ciasto nakładamy łyżką na gorącą patelnię bez tłuszczu. Smażymy z obu stron na złoty kolor.    Najlepiej smażyć na malutkiej patelce do jajek sadzonych. Zajmie więcej czasu

Kuchnia w czekoladzie
Placki z cukinii 212

Cukinia wreszcie obrodziła nam na działce, więc teraz często wykorzystuję ją do różnych potraw. Ostatnio polecałam Wam schab faszerowany cukinią. Postanowiłam przygotować teraz z cukinii pyszne chrupiące placuszki. Polecam też inne przepisy na placki: Placki ziemniaczane z żółtym serem Placki ziemniaczane na drożdżach Cukiniowe placki (pikantne placki z cukinii) Prosty przepis na placki z cukinii : Składniki na 8 placków(...)minut. Po tym czasie odciskamy z niej nadmiar wody. Startą cukinię mieszamy z jajkiem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Ciasto nabieramy łyżką na patelnię i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Placki lekko wyrastają. Gotowe placki z cukinii podałam z śmietankowym gulaszem z kurczaka, ale można je podać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantne serowe paluchy 159

serdecznie zapraszam do śledzenia mojego bloga poprzez Bloglovin :) Inspirację znalazłam tutaj ( klik ) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego ser żółty papryka chilli w proszku keczup Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Płat ciasta francuskiego smarujemy cieniutko keczupem a następnie kroimy na pionowe paski szerokości kciuka (lub ciut szerzej - jak kto woli). Na to kładziemy tej samej szerokości pokrojony żółty ser. Całość posypujemy(...)innym przekąskom. Dzięki swoim właściwościom idealnie nadaje się również do dań na ciepło. Jakiś czas temu z radością poinformowałam Was, że nawiązałam współpracę z MSM Mońki, od której otrzymałam pyszne sery do testowania (więcej informacji w tym poście). Dzisiaj chciałam Wam przedstawić krótkie podsumowanie tejże współpracy. Do tej pory sery Mońki wykorzystałam do takich dań jak: Pyszne pierogi z żółtym

My simple kitchen
Zdrowe krakersy z ciecierzycy 175

moja wzmożona ochota na dietetyczną wersję krakersów zwyciężyła i tajnie zabrałam się za mielenie cieciorki :D Akcja zakończona sukcesem. Młynek przetrwał, a mama mnie nie zabiła :) Dziś rozkoszowałyśmy się pysznymi krakersami, które wg. mnie oraz mojej mamy są lepsze od tych kupnych, a na pewno są zdrowsze ;) Składniki: 1 szklanka mąki z ciecierzycy  1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej(...)Sposób przygotowania: W misce mieszamy mąkę z ciecierzycy, mąkę pełnoziarnistą, otręby i przyprawy roztrzepujemy jajko a następnie dolewamy je do suchej masy dodajemy oliwę z oliwek i wodę zagniatamy ciasto przez kilka minut dzielimy ciasto na mniejsze części i cienko wałkujemy, najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, żeby nie trzeba było dosypywać więcej mąki, a ciasto nie kleiło się

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chrupiący kurczak w miętowo-bazyliowej panierce, czyli pomysł na obiad 179

emocje. Kojarzy mi się z domem i ciepłą, wspaniałą herbatką z własnoręcznie zerwanych liści mięty. Na mojej działce rosły różne rodzaje tego pięknego, zielonego zioła. Dziś zapraszam Was na pyszne kawałki kurczaka w chrupiącej miętowo-bazyliowej panierce. Domownicy szybko pojawili się w kuchni, gdy zaczęłam kroić świeże listki mięty... Ach jak pachniało... Obiad okazał się rewelacją... Składniki: 1 pierś(...)jedno białko, mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i bazylię. Świeże listki mięty siekamy drobno i dodajemy do panierki. Na koniec dodajemy mleko. Wszystko razem mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto winno przypominać gęste ciasto naleśnikowe. W osobnej misce umieszczamy mąkę pszenną. Pierś z kurczaka dzielimy na kawałki (wielkość dowolna). Rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek maczamy w panierce

Słodkie okruszki
Piaskowa baba z biała czekolada 105

Pyszna, piaskowa babka. Rozpływająca się w ustach. Delikatna w smaku i idealnie słodka. Taka w sam raz! Polecam na tegoroczną Wielkanoc. 'piaskowa baba z białą czekoladą' Składniki: - 200g mąki pszennej - 100g mąki ziemniaczanej - 10-15 łyżek cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 200g miękkiego masła - 5 jajek - 1 tabliczka białej czekolady (100g) - cukier waniliowy (ok.2 łyżeczek) - opcjonalnie: zapach pomarańczowy(...)dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Dodać roztopioną czekoladę . Wymieszać. Ciągle mieszając, dodawać mąkę i zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie dodać do masy. Ciasto przelać do silikonowej formy  lub blaszanej, wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.50-55 minut, do tzw. "suchego patyczka". Babkę po upieczeniu wyłożyć

CookYourself