pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:893/1162)

Pierniczki z dżemem 195

Dzisiejsza propozycja to pyszne pierniczki z powidłami. Przepis zaczerpnięty z Internetu sprawdza się doskonale w kuchni świątecznej. Pierniczki wychodzą miękkie, a nadzieje nadaje im unikalny smak. Idealnie jeśli do nadzienia użyjemy powideł z czekoladą przygotowanych latem. Jeśli jednak nie udało nam się ich zrobić (lub już wszystkie słoiczki tajemniczo zniknęły:)) równie dobre będą kupne powidła lub dżem. Czas: 60 minut(...)łyżka kakao ok 5 łyżek wody powidła np. śliwkowe z czekoladą lub dżem lukier: 1 szklanka cukru pudru ok 2 łyżki wody (powinien być bardzo gęsty) Wszystkie składniki ciasta za wyjątkiem wody wykładamy na blat i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wodę dodajemy stopniowo obserwując ile ciasto „wchłonie”. Ciasto po wyrobieniu powinno być nieco lepkie. Dzielimy je na dwie części i rozwałkujemy

Kolizje Smaków
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE BOROWIKOWYM. 199

bezpodstawne i denne przypuszczenia. Wegetarianizm daje wiele możliwości, bo nikogo w niczym nie ogranicza zupełnie jak dieta mięsna. Można kombinować, wymyślać, próbować i w większości przypadków wychodzi coś naprawdę pysznego. I nie, nie, nie kończy się tylko na sałatkach czy zupach. Zresztą, co ja będę wielce tłumaczyć - sprawdźcie sami! KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE BOROWIKOWYM /własny; współpraca(...)wysypuję zawartość do dużej miski i pozostawiam  do całkowitego wystudzenia.  Wbijam jajka, dodaję majeranek, sól, pieprz i bułkę tartą. Wyrabiam  dość klejące, ale nie rozpadające się ciasto (jak na mięsne mielone). W tym przypadku ilość bułki tartej jest względna, stąd tego nie podaję. Z masy formuję kotleciki, które obtaczam tylko w bułce tartej, co zapobiegnie rozpadnięciu się

W kuchni Karmel-itki
Chrupiący i pachnący chleb z kminkiem - gotowy w niecałe 3 godziny! 167

mąki  pszenną razową (dzięki temu zyskał na kolorycie i dodatkowym smaczku)  a użyte tam dodatki wymieniłam na kminek. Uprościłam również sam proces wypieku. Wyszło pachnąco, chrupiąco i pysznie. Nawet nie miał szans na porządne wystudzenie. Rozszedł się w ekspresowym tempie, niczym świeże bułeczki;)) Chleb z kminkiem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do podsypania blachy ( do wypieku(...)rozrabiamy.  Dodajemy mąki, sól, cukier, kminek i posiekany drobno czosnek, dolewamy wodę, całość zarabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do podsypanej mąką podłużnej foremki typu keksówka,wierzch smarujemy mlekiem i wstawiamy do zimnego piekarnika (przeczytałam, że dzięki temu chleb nie pęka podczas pieczenia). Ustawiamy temperaturę na 210 stopni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
SWEET POTATO BREAD – WORLD OF WARCRAFT – ciasto ze słodkich ziemniaków z solonym karmelem 220

W grach typu MMO często można znaleźć przeróżne przysmaki czy nawet pocrafcić potrawy, które pozwolą zwiększyć na jakiś czas statystyki postaci. Dobrze wszystkim znany World of

Nerds Kitchen
NALEŚNIKI Z PIWA ZAPIEKANE Z KURCZAKIEM – 4,50 zł 3286

Lubimy piwo, więc używamy go także do gotowania. Naleśniki z jego dodatkiem są fenomenalne w smaku – a w wersji zapiekanej z mięchem i pomidorowym sosem to

Nerds Kitchen
Naleśniki z farszem ruskim 154

Lubicie jeść pierogi ruskie, ale nie lubicie ich lepić? To przepis dla Was! Pyszny farsz z ziemniaków, cebulki i sera zawijany w… naleśniki. Robi się zdecydowanie szybciej aniżeli pierogi, a smak równie fantastyczny! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (można dodać drugą szklankę zwykłej mąki) 2 szklanki mleka(...)miękkości. Cebule obieramy i siekamy w kosteczkę. Podsmażamy delikatnie na patelni z odrobiną tłuszczu. W misce miksera umieszczamy składniki na naleśniki, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewamy nieco mleka lub wody, a jeśli zbyt rzadkie podsypujemy mąką. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy naleśniki. Nam wyszło 8 naleśników. Ugotowane ziemniaki wraz

Kolizje Smaków
Jagodzianki 156

Pyszne, można je dosłodzić wedle własnego gustu albo posypać kruszonką, dodać odrobinę czekolady itp. Można wykorzystać borówki (jak kto woli: jagody) lub borówki amerykańskie, choć te pierwsze są znacznie bardziej soczyste. Oryginalny przepis pochodzi stąd.  Proporcje na 8 jagodzianek 500 gram mąki 1/5 szklanki wody 1/2 szklanki maślanki 25 gram drożdży 50 gram masła 2 jajka 50 gram cukru(...)sekund. Ściągnąć z ognia i dodać masło. W misce wymieszać mąkę z cukrem. Żółtka oddzielić od białek. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, żółtka i maślankę, zarobić na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto nie powinno się lepić do dłoni, ale powinno być lekkie. Pozostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do podwojenia objętości.  Z wyrośniętego ciasta odrywać

Czerwony Gupik
Księżycowe BAT ciasteczka 139

dość dawno. Ich nazwa to wynik pomysłów moich dzisiejszych pomocników. Księżycowe dość się kojarzą, ale skąd im powstał ten dodatek BAT? Sami dziś nie pamiętają. Ciasteczka są świetne, łatwe, pyszne, w chłodzie, ale nie w lodówce można je przechować nawet tydzień. Do tych zalet dodać należy: wyglądają tak atrakcyjnie, że czasem brane są za ciastka kupione  w cukierni(...)cytryny Mąkę odmierzamy na blat, na którym będziemy pracować, dodajemy masło, śmietanę i na nie bezpośrednio kruszymy drożdże. Najpierw siekamy wszystkie składniki podobnie jak wówczas, gdy przygotowujemy kruche ciasto. Kiedy jest już dość  drobna niby kruszonka,  zagniatamy w miarę szybko ciasto, które powinno być elastyczne i półmiękkie, formujemy kulę.  Teraz pora przygotować jabłka. Trzeba je obrać

I tu będę miała takie te
Tort Rafaello z truskawkami 220

Jeszcze takiego pysznego tortu nie jadłam.  Tort Raffaello z truskawkami rozpływa się w ustach. Puszysty, orzeźwiający, ze świeżymi truskawkami. Takim tortem możemy zaskoczyć nawet największych smakoszy. Polecam!   Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Masa Raffaello: 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 75 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki(...)cukier waniliowy 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka  oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną.  Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.  Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Gotujemy mleko kokosowe.  Do niego dodajemy

Pyszności Słodkości
Muffinki z serem, papryką i frankfruterkami 129

Dzisiaj polecam przepis na pyszne muffinki w wersji wytrawnej, z serem, papryką i frankfruterkami. Przepis ten jest kierowany szczególnie do dzieci. Muffinki można z powodzeniem zabrać do szkoły, jako drugie śniadanie. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować.  SKŁADNIKI: 4 kiełbaski frankfruterki Hańderek , 1 papryka czerwona, 50g sera żółtego, 2 jajka, 1,5 szklanki mąki, 200ml mleka(...)Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, bazylią i mieloną papryką. W osobnym naczyniu mieszam jajka, mleko oraz olej. 3. Suche składniki stopniowo dodaję do masy płynnej. Dokładnie mieszam. Do ciasta dodaję pokrojoną kiełbasę, paprykę i ser. Mieszam. 4. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placki ziemniaczane 162

Pyszne placki z tradycyjnego przepisu mojej babci. Zazwyczaj jadamy je na kolację, ale tym razem miałam smaczki i zrobiłam na obiad :-) Ja, mój mąż i tata jadamy je posmarowane kwaśną śmietaną 12%, zaś moja mama lubi posypane cukrem. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 1 średnia cebula 1 jajko szczypta soli szczypta cukru szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej(...)miski, wbić jajko, dodać szczyptę soli, cukru i proszku do pieczenia, dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną i stopniowo mąkę ziemniaczaną. Mąki ziemniaczanej powinno się dodać tyle by gotowe ciasto na placki nie było za lejne. Tak przygotowaną masę nakładać na rozgrzany na patelni olej i smażyć z obu stron do zarumienienia (ja nakładam ciasto i lekko je rozsmarowuję

Passions hobbies life
Babka z marcepanem i polewą krówkową. 118

Witajcie :) Niedługo święta , zapewne każdy z Was upiecze jakąś babkę , ja mam dzisiaj propozycję babki z marcepanem i polewą krówkową. Babka wyszła pyszna , do jej upieczenia wykorzystałam  foremki z kominkiem od PapilArt . Zapraszam do sklepu internetowego znajdziecie tam szeroki asortyment form, foremek, papilotek  http://papilart.pl/ .  Składniki : 100 g surowego marcepanu 5 jajek 1 szklanka cukru 2 kopiaste(...)cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i śmietankę na końcu dodać zmiksowany marcepan i delikatnie wymieszać.Do foremki wlać ciasto. Piec w rozgrzanym do temperatury 175/180 stopni piekarniku do suchego patyczka około 45/50 minut. Masę krówkową lekko podgrzewamy jeśli jest gęsta jeśli nie to nie trzeba. Smarujemy wierzch i boki babki

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasteczka owsiane z bakaliami i polewą czekoladową 120

CIASTECZKA OWSIANE  Często mam ochotę na owsiane ciastka z polewą. Te ciasteczka są zdrowe, naturalne i pyszne :) Ja przygotowuję zarówno w wersji z jak i bez polewy. SKŁADNIKI (ok. 25 ciasteczka o średnicy 8 cm): – 500 g płatków owsianych (albo żytnich) – 150 g bakalii (rodzynki, morele lub inne) – 3/4 szklanki gorącej wody – 2 łyżki masła – łyżka miodu – pół szklanki(...)płatki owsiane, dodaj sól, sodę oczyszczoną oraz rozdrobnione bakalie, cukier a następnie wszystko razem rozetrzyj palcami. Do tego dodaj miód i zalej gorącą wodą z rozpuszczonym masłem. Wymieszaj, zagnieć ciasto, a następnie delikatnie rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto powinno być plastyczne Wytnij ciasteczka i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną masłem. Wycięte ciasteczka

Calzonella.com
Marchewkowe kocie oczka 140

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis pochodzi z książki Anny Starmach: "Pyszne na słodko". Moją modyfikacją była zmiana nadzienia. Ania użyła konfitury malinowej a ja domowego dżemu z mirabelek. Ciasteczka piekłam z połowy składników i takie proporcje podałam poniżej (z minimalnymi zmianami). Moim zdaniem to fajny i smaczny pomysł na wykorzystanie marchewki. Z chęcią go wypróbowałam i śmiało(...)oczkach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło i startą marchew. Całość dokładnie wyrobić i uformować "zgrabną" kulę. (W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody.) Ciasto cienko rozwałkować i powycinać z niego małe kółka. W połowie z nich wyciąć mniejsze otworki. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piec

Di gotuje
Placki z borówkami 186

Pyszne, puszyste placuszki, idealne na śniadanie lub lekką kolację, nie zawsze przecież trzeba jeść kiełbaski z grilla, chociaż lato to czas, który temu sprzyja - spotkania ze znajomymi, imprezy rodzinne, szczególnie mając nowy sprzęt do grillowania, kupiony na http://www.sklepogrodniczy.pl/ i chcąc go wypróbować i pochwalić się przed znajomymi ;) Te placuszki równie dobrze można przygotować z jagodami, o ile macie jeszcze(...)waniliowego Mleko wymieszać z jajkiem i olejem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier waniliowy. Dokładnie połączyć i odłożyć na około 15 minut. Po tym czasie do ciasta dodać owoce i delikatnie wymieszać. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię, lekko natłuszczoną i smażyć na złoty kolor z obu stron. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy