Lubicie jeść pierogi ruskie, ale nie lubicie ich lepić? To przepis dla Was! Pyszny farsz z ziemniaków, cebulki i sera zawijany w… naleśniki. Robi się zdecydowanie szybciej aniżeli pierogi, a smak równie fantastyczny! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (można dodać drugą szklankę zwykłej mąki) 2 szklanki mleka(...)miękkości. Cebule obieramy i siekamy w kosteczkę. Podsmażamy delikatnie na patelni z odrobiną tłuszczu. W misce miksera umieszczamy składniki na naleśniki, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewamy nieco mleka lub wody, a jeśli zbyt rzadkie podsypujemy mąką. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy naleśniki. Nam wyszło 8 naleśników. Ugotowane ziemniaki wraz
Kolizje SmakówPyszne, można je dosłodzić wedle własnego gustu albo posypać kruszonką, dodać odrobinę czekolady itp. Można wykorzystać borówki (jak kto woli: jagody) lub borówki amerykańskie, choć te pierwsze są znacznie bardziej soczyste. Oryginalny przepis pochodzi stąd. Proporcje na 8 jagodzianek 500 gram mąki 1/5 szklanki wody 1/2 szklanki maślanki 25 gram drożdży 50 gram masła 2 jajka 50 gram cukru(...)sekund. Ściągnąć z ognia i dodać masło. W misce wymieszać mąkę z cukrem. Żółtka oddzielić od białek. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, żółtka i maślankę, zarobić na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto nie powinno się lepić do dłoni, ale powinno być lekkie. Pozostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do podwojenia objętości. Z wyrośniętego ciasta odrywać
Czerwony Gupikdość dawno. Ich nazwa to wynik pomysłów moich dzisiejszych pomocników. Księżycowe dość się kojarzą, ale skąd im powstał ten dodatek BAT? Sami dziś nie pamiętają. Ciasteczka są świetne, łatwe, pyszne, w chłodzie, ale nie w lodówce można je przechować nawet tydzień. Do tych zalet dodać należy: wyglądają tak atrakcyjnie, że czasem brane są za ciastka kupione w cukierni(...)cytryny Mąkę odmierzamy na blat, na którym będziemy pracować, dodajemy masło, śmietanę i na nie bezpośrednio kruszymy drożdże. Najpierw siekamy wszystkie składniki podobnie jak wówczas, gdy przygotowujemy kruche ciasto. Kiedy jest już dość drobna niby kruszonka, zagniatamy w miarę szybko ciasto, które powinno być elastyczne i półmiękkie, formujemy kulę. Teraz pora przygotować jabłka. Trzeba je obrać
I tu będę miała takie teJeszcze takiego pysznego tortu nie jadłam. Tort Raffaello z truskawkami rozpływa się w ustach. Puszysty, orzeźwiający, ze świeżymi truskawkami. Takim tortem możemy zaskoczyć nawet największych smakoszy. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Masa Raffaello: 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 75 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki(...)cukier waniliowy 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Gotujemy mleko kokosowe. Do niego dodajemy
Pyszności SłodkościDzisiaj polecam przepis na pyszne muffinki w wersji wytrawnej, z serem, papryką i frankfruterkami. Przepis ten jest kierowany szczególnie do dzieci. Muffinki można z powodzeniem zabrać do szkoły, jako drugie śniadanie. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować. SKŁADNIKI: 4 kiełbaski frankfruterki Hańderek , 1 papryka czerwona, 50g sera żółtego, 2 jajka, 1,5 szklanki mąki, 200ml mleka(...)Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, bazylią i mieloną papryką. W osobnym naczyniu mieszam jajka, mleko oraz olej. 3. Suche składniki stopniowo dodaję do masy płynnej. Dokładnie mieszam. Do ciasta dodaję pokrojoną kiełbasę, paprykę i ser. Mieszam. 4. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiPyszne placki z tradycyjnego przepisu mojej babci. Zazwyczaj jadamy je na kolację, ale tym razem miałam smaczki i zrobiłam na obiad :-) Ja, mój mąż i tata jadamy je posmarowane kwaśną śmietaną 12%, zaś moja mama lubi posypane cukrem. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 1 średnia cebula 1 jajko szczypta soli szczypta cukru szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej(...)miski, wbić jajko, dodać szczyptę soli, cukru i proszku do pieczenia, dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną i stopniowo mąkę ziemniaczaną. Mąki ziemniaczanej powinno się dodać tyle by gotowe ciasto na placki nie było za lejne. Tak przygotowaną masę nakładać na rozgrzany na patelni olej i smażyć z obu stron do zarumienienia (ja nakładam ciasto i lekko je rozsmarowuję
Passions hobbies lifeWitajcie :) Niedługo święta , zapewne każdy z Was upiecze jakąś babkę , ja mam dzisiaj propozycję babki z marcepanem i polewą krówkową. Babka wyszła pyszna , do jej upieczenia wykorzystałam foremki z kominkiem od PapilArt . Zapraszam do sklepu internetowego znajdziecie tam szeroki asortyment form, foremek, papilotek http://papilart.pl/ . Składniki : 100 g surowego marcepanu 5 jajek 1 szklanka cukru 2 kopiaste(...)cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i śmietankę na końcu dodać zmiksowany marcepan i delikatnie wymieszać.Do foremki wlać ciasto. Piec w rozgrzanym do temperatury 175/180 stopni piekarniku do suchego patyczka około 45/50 minut. Masę krówkową lekko podgrzewamy jeśli jest gęsta jeśli nie to nie trzeba. Smarujemy wierzch i boki babki
Sama słodycz i szczypta chiliCIASTECZKA OWSIANE Często mam ochotę na owsiane ciastka z polewą. Te ciasteczka są zdrowe, naturalne i pyszne :) Ja przygotowuję zarówno w wersji z jak i bez polewy. SKŁADNIKI (ok. 25 ciasteczka o średnicy 8 cm): – 500 g płatków owsianych (albo żytnich) – 150 g bakalii (rodzynki, morele lub inne) – 3/4 szklanki gorącej wody – 2 łyżki masła – łyżka miodu – pół szklanki(...)płatki owsiane, dodaj sól, sodę oczyszczoną oraz rozdrobnione bakalie, cukier a następnie wszystko razem rozetrzyj palcami. Do tego dodaj miód i zalej gorącą wodą z rozpuszczonym masłem. Wymieszaj, zagnieć ciasto, a następnie delikatnie rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto powinno być plastyczne Wytnij ciasteczka i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną masłem. Wycięte ciasteczka
Calzonella.comwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z książki Anny Starmach: "Pyszne na słodko". Moją modyfikacją była zmiana nadzienia. Ania użyła konfitury malinowej a ja domowego dżemu z mirabelek. Ciasteczka piekłam z połowy składników i takie proporcje podałam poniżej (z minimalnymi zmianami). Moim zdaniem to fajny i smaczny pomysł na wykorzystanie marchewki. Z chęcią go wypróbowałam i śmiało(...)oczkach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło i startą marchew. Całość dokładnie wyrobić i uformować "zgrabną" kulę. (W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody.) Ciasto cienko rozwałkować i powycinać z niego małe kółka. W połowie z nich wyciąć mniejsze otworki. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piec
Di gotujePyszne, puszyste placuszki, idealne na śniadanie lub lekką kolację, nie zawsze przecież trzeba jeść kiełbaski z grilla, chociaż lato to czas, który temu sprzyja - spotkania ze znajomymi, imprezy rodzinne, szczególnie mając nowy sprzęt do grillowania, kupiony na http://www.sklepogrodniczy.pl/ i chcąc go wypróbować i pochwalić się przed znajomymi ;) Te placuszki równie dobrze można przygotować z jagodami, o ile macie jeszcze(...)waniliowego Mleko wymieszać z jajkiem i olejem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier waniliowy. Dokładnie połączyć i odłożyć na około 15 minut. Po tym czasie do ciasta dodać owoce i delikatnie wymieszać. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię, lekko natłuszczoną i smażyć na złoty kolor z obu stron. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyzostają mi ziemniaki z obiadu, zawsze następnego dnia na moim stole goszczą jakieś kluchy. Tak było i tym razem. ziemniaki nie zmarnowały się, a obiad był błyskawiczny i bardzo pyszny. Kopytka, czy też pierogi leniwe, a nawet leniwe kluski, jak zwał, tak zwał, smakują wybornie, zwłaszcza polane masłem z bułką tartą, albo jak woli mój mąż, obsmażone na masełku(...)Zimne ziemniaki utłuc razem z twarogiem w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodać jajka, pół łyżeczki soli, mąki i dokładnie ale szybko wyrobić ręką. Im dłużej będziecie wyrabiać ciasto, tym więcej trzeba dosypywać mąki, gdyż, mąka chłonie wilgoć z ziemniaków i twarogu. Ilość mąki oczywiście uzależniona jest od odmiany ziemniaka, jeśli ciasto nie klei się należy odrobinę dosypać mąki
na moim stole...Postanowiłam powracać do przeszłości. Bo zanim powstał blog wiele moich przepisów publikowałam na różnych kulinarnych portalach. Wiem, że większość zdjęć z tego okresu nie nadaje się
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzenocować u cioci (całe szczęście, że mam rodzinę w Lublinie :)) i moc uczestniczyć w tym wydarzeniu. I wcale nie żałujemy, że tam pojechałyśmy, bo świetnie spędziłyśmy czas! Było dożo pysznego jedzenia, dużo ciekawych i przyjaźnie nastawionych ludzi oraz ciekawe i poruszające ważne kwestie wykłady, m.in. o "bieganizmnie" czyli o tym jak biegać na diecie wegańskiej , jak zacząć , co jeść przed(...)ogonów , wszystko to wyglądało dosłownie jak narzędzia tortur (i są przecież narzędziami tortur)... Mam też nieco zdjęć zrobionych podczas lubelskiej Veganmanii, zapraszam do obejrzenia :) Orzechowca kupiłyśmy na wynos (oraz ciasto czekoladowe z masłem orzechowym, którego niestety nie mam zdjecia) i później razem z ciocią skosztowałyśmy wegańskich pyszności. Powiem Wam, że ciocia, która nie jest wege była zachwycona ciastami :) A zarazem
breakfast of dreamsfast foodów. A skoro mowa o fast foodach to hamburger zupełnie niepotrzebnie zyskał miano niezdrowego śmieciowego jedzenia. To pełnowartościowy zdrowy obiad. Wielki soczysty kotlet w 100% składający się z pysznej wołowiny. U nas w domu hamburger zagościł na stałe i raczej już go nie opuści. Najpopularniejsze są bułki z sezamem, ale można je robić z wieloma innym dodatkami(...)mąki 300 ml wody 35 g miękkiego masła 7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży) 10 g soli Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto przez 15 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni. Odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozwalamy odpocząć przez 30 minut. Po tym czasie dzielimy na 6 części
Marder&Marder ManufacturePyszne, rozpływające się w ustach indyjskie ciasteczka z dodatkiem sezamu, kardamonu i orzechów nerkowca. Przepis znalazłam na stronie ' Kuchnia Azjatycka '. Zapraszam do pieczenia! Składniki na 24 ciasteczka: 350 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli 60 g białego sezamu + do posypania 250 g masła o temp. pokojowej 280 g drobnego cukru(...)umieszczamy masło i cukier. Ubijamy na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodajemy jajko oraz mleko, a następnie partiami wsypujemy mąkę. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Z ciasta formujemy kulki wielkości piłeczki golfowej i układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odstępach - ciasteczka w trakcie pieczenia rozpłyną się na boki. W każde ciasteczko wciskamy
Tajskie smakiNiekonwencjonalne pieczywo na pyszne śniadanie Przepis zaczerpnęłam z Crust&Dust , gdzie dodatkowo poznałam uroczą historię bajgla . Nie mogę się powstrzymać przed jej zacytowaniem :) Dawno dawno temu w pewnym mieście można było kupić obwarzanki . Obwarzanki sprzedawali głównie Żydzi - prosto z koszyków rozstawionych na krakowskich chodnikach. Obwarzanek, obgotowany drożdżowy krążek , był przysmakiem sam w sobie. Zupełnie jak dzisiejsze drożdżówki. Można było(...)można było z niej zrobić kanapki. Z czasem więc obwarzanek stawał się coraz obfitszy, a dziurka w środku coraz mniejsza. Technika wyrobu też się nieco zmieniła - długiego wałeczka ciasta nikt nie kręcił wokół własnej osi po to, żeby potem skleić jego końce. Uproszczono tę technikę - piekarz palcem robił dziurkę w środku surowej pękatej bułeczki. Tak narodził się nowojorski "bagle
Grunt to przepis!sól, maggi do smaku Składniki na ciasto naleśnikowe -mleko -mąka pszenna typ 500 u mnie Młyn Kopytowa proszek do pieczenia – dosłownie na czubek łyżeczki sól Ze składników na ciasto naleśnikowe wysmaż naleśniki. U mnie od serca . Ugotuj kaszę gryczaną z grzybami zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jest to kasza najwyższej jakości, gwarantuje, że ma sporo grzybów w środku(...)powstania jednolitego farszu. Na każdy placek naleśnikowy nakładaj farsz, nie za grubo i zwijaj krokiety. Odkładaj na bok. Nie smaż od razu , ale bez pośrednio przed podaniem. Będą pyszne, chrupiące i pełne aromatu leśnych grzybów. Kasza j ako nadzienie, grzyby oraz ser koryciński, to doskonała alternatywa dla tych, którzy nie mogą jeść kapusty, z różnych względów. Wersja z kaszą
Z Kuchni Do KuchniMąkę, mleko i jajka powinien mieć każdy w swojej lodówce! Te 3 podstawowe składniki w połączeniu z ulubionymi warzywami bądź mięsem przemienią się w pyszne przystawki! Długo myślałam nad moją kombinacją, aż zdecydowałam się na połączenie cukinii, szynki i fety. Składniki: 1 + 1/2 cukinii 2 plastry szynki 1 duża cebula 1 łyżka masła 1/2 opakowania sera FETA 1 szklanka tartego(...)smażymy, aż będzie miała złoty kolor. Cukinię myjemy, kroimy na pół, a następnie w kostkę. Dodajemy do cebuli i szynki. Gotujemy na średnim ogniu, aż będzie miękka. Studzimy. Ciasto: Nastawiamy piekarnik na 190'C. Łączymy ze sobą suche składniki i mieszamy. W drugiej misce łączymy jajka, mleko, olej i wodę. Dokładnie mieszamy i dodajemy do suchych składników. Mieszamy krótko
Kitchens AlphabetMega pyszne, dla miłośników czekolady. Mocno czekoladowe , biała czekolada przełamuje troszeczkę smak , dodając słodkości muffinkom. Aby mieć czekoladę białą płynną , to polecam zagrzać muffinki w mikrofalówce, pod warunkiem , że nie mają polewy. Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 25 - 30 minut źródło : "Moje smaki życia " Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.( ostudzić ) Składniki mokre : kefir , jajko,rozpuszczona czekoladę z masłem. Składniki suche i mokre wymieszać ze sobą tak ,aby masa pozostała grudkowata. Część ciasto wylać do foremki muffinkowej , położyć kostkę białej czekolady i przykryć następną porcją ciasta. Włożyć muffinki do piekarnika i piec ok. 25 - 30 minut. w temp. 180 C. Smacznego
Słodkości i nie tylkomlekiem i mojej nowej książce „Kuchnia Przepisy z serca domu” Nigelly Lawson . Uwielbiam przepisy Nigelly – proste i zawsze płynące prosto z serca, a do tego niezwykle pyszne. I tym razem się nie zawiodłam – pięknie wydana książką z mnóstwem inspiracji. Jeśli tak jak ja cenicie kuchnię Nigelli Lawson, albo szukacie wspaniałego prezentu dla bliskiej osoby polecam(...)mnie Skworcu ) 4 ziela angielskie (u mnie Skworcu ) większa szczypta majeranku (u mnie Skworcu ) sól i czarny mielony pieprz do smaku (u mnie Skworcu ) około 2 łyżek oleju Ciasto: Przepis na ciasto jest taki sam jaki wykorzystałam do przygotowania uszek z grzybami. Ilość ciasta należy zwiększyć w zależności od ilości pierogów. Ja robię pierogi partiami. Gdy wykorzystam całe ciasto
Słodkie okruszkiPyszny chleb, który idealnie nada się na śniadanie, kolację lub pomysłową przekąskę dla gości. Nie trzeba go kroić, tylko odrywa się po kawałku. SKŁADNIKI 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 + do podsypywania 20 g drożdży 400 ml letniej wody 10 g soli 50 g masła w temperaturze pokojowej 120 g zielonych oliwek bez pestek 200 g serka słonego(...)zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, sól, wlać pozostałą wodę i dodać zaczyn. Dobrze wymieszać np. drewnianą łyżką, po czym przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i zacząć zagniatać ciasto. Stopniowo dodawać po kawałku masła cały czas wyrabiając. W razie potrzeby podsypywać mąką. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski, lekko spłaszczyć, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego
Passions hobbies lifezrobienia. Dla mnie najważniejsze są brokuł, kukurydza i jajka. Jeśli nie macie rzodkiewki, nic się nie stanie. Pomidorki koktajlowe, możecie zastąpić zwykłymi pomidorami lub suszonymi. Sałatka jest pyszna, dobrze chrupie i jest kolorowa, co myślę przyda się nam w jesienne dni Do sosu nie dodałam tym razem czosnku, bo cały dzień był przed nami… Ale jeśli lubicie, nie wahajcie(...)wrzucamy do miski. Z podanych składników robimy sos. Mieszamy 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-brokulowa-rzodkiewka-kukurydza-jajkiem/ BosowKuchni Artykuł Sałatka brokułowa z rzodkiewką, kukurydzą i jajkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuMoje dzieci cieszą się kiedy w wielkim słoju stojącym w kuchni znajdują pyszne ciasteczka, a ja lubię przygotowywać im takie małe, słodkie pyszności, tym bardziej, że poza tym że pyszne, to całkiem zdrowe, bo przygotowane z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem płatków owsianych, wiórków kokosowych i niewielką ilością cukru brązowego. Do przygotowania ciasteczek można zaangażować dzieci, wtedy radość będzie jeszcze większa(...)wszystko łyżką, a następnie ugniatamy ręką,aby powstała zwarta kula.Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozgniatamy dłonią i formujemy ciasteczka o grubości około 0,5 cm. Ciasteczka pieczemy 15-18 minut
Smakowity Blog Kulinarnyprzepisem z blogu: w jej kuchni . Masło zmieniłam na olej kokosowy, co było rewelacyjnym pomysłem. Ciasteczka dzięki temu stały się bardziej kokosowe i cudownie pachnące. Same w sobie są niezwykle pyszne, lekko miękkie i wprost rozpływające się w ustach. (Nie należą do kategorii ciastek kruchych i chrupiących.) Kolejne pyszności, które pobiły moje serduszko i będą (a właściwie już są) często przyrządzane(...)połączą. Sodę wymieszać z 1 łyżką gorącej wody (będzie mocno się pienić), natychmiast dodać do miodu z olejem i wymieszać. Całość połączyć z suchymi składnikami. Z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Nie muszą być zachowane duże odstępy, ponieważ ciasteczka "nie rozlewają się
Di gotujePyszne i mięciutkie racuchy drożdżowe, które przygotowałam z myślą o moim alergiku. Na ciepłej wodzie i żółtkach, przepis podobny do tego , ale porcja mniejsza. Do środka racuchów można dodać pokrojonych jabłek lub bananów, u nas dzisiaj wersja podstawowa. Obowiązkowo posypane cukrem pudrem, zniknęły w okamgnieniu. 2 szklanki mąki 40 g. drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 2 łyżki cukru(...)cukier waniliowy, sól, żółtka umieścić w misie, wlać zaczyn i wszystko dokładnie rozmieszać. Pozostawić na kolejne 15 minut. Jak lekko wyrośnie smażyć na rozgrzanej patelni - ja kładłam 2 łyżki ciasta na 1 racucha. Ostudzone racuchy posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCIASTECZKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ I ORZESZKAMI ZIEMNYMI Te ciasteczka są nie dość, że pyszne, to i zdrowie i pożywne, a do tego proste w wykonaniu! Wystarczy wymieszać wszystkie składniki , uformować ciasteczka, wyłożyć na blachę i upiec ;) Polecam, bo są naprawdę banalnie proste i bardzo smaczne! Polecam przygotowywać je dla dzieci. SKŁADNIKI: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki razowej(...)sodę, cukier, orzechy. 2. Masło roztopić, lekko przestudzić i dodać do suchych składników, wbić jajko, dodać aromat, wymieszać. Na końcu dodać czekoladę pokrojoną w kostkę, krótko wymieszać. 3. Z ciasta w dłoniach formować małe kulki, dobrze ściskając, ponieważ ciasto jest dość sypkie i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. 4. Piekłam
Calzonella.comdrugi!!! Tematem naszego Mikołajkowego spotkania jest kasza jaglana. Dziś jadłam ją chyba po raz pierwszy w żuciu i stanowczo stwierdzam, że jest to bardzo pozytywne doświadczenie. Ona jest pyszna!!! Naczytałam się już ile fantastycznych dań można z niej zrobić zarówno na słodko jak i słono. Dziś zaprezentuję Wam naleśniki z kaszą jaglaną na słodko - pychotka!!! A jaglanym wydaniu Lubelskiego Kociołka(...)szklanki wody 1 łyżka masła 3 łyżki miodu skórka z jednej cytryny szczypta soli łyżeczka cukru Do dzieła!!! Ze szklanki wody, mleka, mąki, cappuccino, soli i cukry przyrządzamy ciasto na naleśniki - smażymy je na niewielkiej ilości oleju. Kaszę płuczemy gorącą wodą, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy ok 30 minut - ja musiałam dolewać wody gdyż kasza szybko ją wchłonęła
sierotka maRysia w kuchniPyszne, puszyste i mięciutkie bułki pszenne, idealne na kanapki. Swą wyjątkowość zawdzięczają dodatkowi jogurtu naturalnego, który sprawia, że bułki są wilgotne i długo zachowują świeżość (prawie jak te z dodatkiem ziemniaków klik ). Bardzo polecam!!! Składniki na bułki kanapkowe z jogurtem na 12 sztuk: 425 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość. Po tym czasie jogurt mieszamy z olejem i solą, dodajemy wszystko do wyrośniętego rozczynu i wyrabiamy ciasto za pomocą miksera, aż będzie gładkie i elastyczne, nie krócej jednak niż 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut (ciasto powinno podwoić
Rozpustne gotowaniePoniżej przedstawiam przepis na pyszną tartę z bobem, fetą, dymką i parmezanem. Z podanych składników przygotujecie tartę o średnicy 20 cm dla 4 osób. Danie inspirowane jest przepisem ze strony Moje Gotowanie. Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 150 g mąki pszennej 1 1/2 łyżki lodowatej wody 100 g masła 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta soli Składniki na nadzienie(...)Dodatkowo: oliwa z oliwek do wysmarowania formy 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej do podania (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 20 cm smarujemy oliwą z oliwek i wygniatamy przygotowanym
My Culinary Artmyśl polskiego powiedzenia - wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej. A dom kojarzy się zazwyczaj z miłą atmosferą i pysznym jedzonkiem ;) Ja za polskim jedzeniem zdążyłam mocno zatęsknić przez 6 dni pobytu w Londynie. Może z czasem podzielę się z Wami zdjęciami z lunchy i dinnerów, które były dla mnie przykrym zaskoczeniem. Dość o tym - czas na domowe przepisy pełne smaku(...)mąki owsianej 3 jajka pół łyżeczki soli ok. 300 ml wody z mlekiem 2 łyżki oleju Mąki wymieszać z solą i jajkami. Stopniowo dolewać wodę z mlekiem i wyrabiać ciasto trzepaczką, by pozbyć się ewentualnych grudek. Pod koniec dodać olej. Wymieszać. Patelnię posmarować ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. Przepis nie wymaga dolewania oleju w trakcie smażenia
Weekendy w domu i ogrodzieMuszę się przyznać, że jako dziecko nie przepadałam za sernikami. Z biegiem lat to się jednak drastycznie zmieniło i teraz to jedno z moich ulubionych ciast. W wielu wcieleniach, postaciach i odsłonach :) Dzisiaj prezentuje Wam bardzo delikatny i gładki w konsystencji sernik z kaszą manną :) Składniki: 1 kg twarogu 20 dag masła 25 dag cukru(próbować do smaku(...)białka z odrobiną soli i dodać do masy. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką drewnianą. Wyłożyć do tortownicy (średnica 24 cm) i piec w rozgrzanym do 180stopni piekarniku przez ok godzinę. Pyszny
ChilliJemyKiedy pierwszy raz przeglądałam nową książkę Donny od razu spodobały mi się te muffinki. Mąka razowa, płatki owsiane, owoce - czego tu nie lubić? Takie muffinki dają nam pyszne, pożywne śniadanie, wspaniały zdrowy deser i fajną przekąskę! Smaczne i zdrowe! Składniki: (18 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej razowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 110 g cukru trzcinowego(...)mieszamy ze sobą mokre składniki - jajko, maślankę, olej i ekstrakt. Suche składniki mieszamy z mokrymi. Na koniec dodajemy owoce i całość dokładnie mieszamy. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami, napełniamy ciastem i delikatnie posypujemy z wierzchu płatkami owsianymi i cukrem trzcinowym, możemy dodatkowo ułożyć jeszcze kilka owoców. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Studzimy
Plate of Joydość skomplikowanie to wykonanie jest maksymalnie proste i dla każdego kto piecze regularnie biszkopty to będzie pestka. Przy tym jest to bardzo dobre połączenie smaków, a i wygląda pysznie Save Print rolada szpinakowa z łososiem Autor: zjemto Kategoria: przystawka Czas przygotowania: 30 minuty Czas gotowania: 15 minuty Całkowity czas: 45 minuty Składniki 200g łososia(...)całość do masy z jajek i powoli razem wymieszać łyżką. Rozsmarować całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180C przez 15 minut. Po upieczeniu ciasto szpinakowe odstawić do ostygnięcia. Serek, jogurt, koperek, skórka z cytryny razem wymieszać doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodawać sok z cytry ostrożnie, aby serek nie był za kwaśny
zjem to blog kulinarnyMiętowe muffinki z brzoskwinią są moim kolejnym pysznym deserem, który dopisuję do ulubionych. Dla mnie to coś nowego, bo oprócz miętowej herbaty czy też niezbyt dobrego ciasteczka miętowego w czekoladzie (kojarzycie je?) poza ten teren sama jej nigdzie nie wykorzystywałam. Przepis na nie wykorzystałam od Pora coś zjeść! Składniki suche 1 szklanka mąki pszennej 2 opakowania budyniu śmietankowego(...)budyń, proszek do pieczenia i cukier) połączyć ze sobą. W oddzielnej misce jajka, śmietanę i masło wymieszać do momentu połączenia się składników. Do mokrych składników dodać sypkie i przemieszać ciasto parę razy. Brzoskwinie obrać ze skórki pokroić w kostkę, miętę poszatkować drobno i oba składniki dodać do masy. Papilotki napełniać do 3/4 wysokości. Piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym
pink envelopePyszne drożdżowe placuszki z owocami, kto by się nie skusił. Najbardziej je lubię gdy są jeszcze ciepłe, takie prosto z patelni. Zawsze wtedy, przypomina mi się moja mama, która mówi: " Nie jedź takich gorących, bo cię będzie brzuch bolał." Ale co tam : "Na przekór mamie, odmrożę sobie uszy ;)." SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki szczypta soli 1/3 kostki świeżych drożdży 1 łyżka(...)pokruszyć do niego drożdże, które zasypać cukrem i zalać połową mleka (ciepłego). Pozostawić zaczyn na 15-20 minut. Dolać pozostałe ciepłe mleko i jajko, dobrze wymieszać i pozwolić aby ciasto podwoiło swoją objętość (30 minut do godziny). Dodać pokrojone w kostkę jabłko (bez skórki) i borówkę. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Usmażone racuchy odsączyć z tłuszczu na papierowym
Kuchnia w opałachamerykańskimi.. Upiekłam je z bardzo dużej porcji i wyszło mi około 26 jagodzianek. Oczywiście, żadna się nie zmarnowała ;)! Wszystkie zostały pochłonięte do ostatniego okruszka! Jagodzianki są delikatne i pyszne. Zapraszam :)! Jagodzianki Składniki (ok. 26 sztuk): 1 kg mąki pszennej 3 żółtka 1 jajko 150 g masła 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 szklanki mleka 5 płaskich łyżeczek(...)będzie letni. 2. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać drożdże. Wlać letnie mleko, żółtka i jajko i sól. Wyrabiać mikserem około 10 minut (lub ręcznie około 20…) aż ciasto będzie elastyczne. Przełożyć ciasto do miski lekko wysmarowanej oliwą i wierzch ciasta również delikatnie posmarować oliwą. Przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia aż ciasto podwoi objętość ( u mnie niecała godzina
UgotujmyTo.pljakieś fajne bułki, przepisów są przecież tysiące. Zrobiłam twarożek ze śmietaną i zapragnęłam zjeść go z pełnoziarnistymi bułkami. Troszkę zmodyfikowałam przepis znaleziony w necie i... tak oto powstały :) Pyszne w smaku, pachnące, mięciutkie w środku, tylko trochę mało wyrośnięte. Ale jak na debiut - oceniam je na 4+! :)) Ale na pewno będę starała się dopracować przepis (a raczej(...)miejsce do wyrośnięcia. Mąkę i otręby wymieszać z solą, wsypać do miski, zrobić wgłębienie i dodać wyrośnięte drożdże . Powoli dodając wodę (jej ilość zależy od użytej mąki) zacząć wyrabiać ciasto, po chwili dodać ziarna i dalej wyrabiać Gdy ciasto jest już gładkie, elastyczne i nie klei się do dłoni, uformować kulę, przełożyć do lekko wysmarowanej oliwą miski, przykryć
Walijskie Pichcenieudanego dnia jest dobre śniadanie. Warto więc zadbać nie tylko o jego walory smakowe, ale i estetyczne, bo cóż może nastrajać bardziej pozytywnie niż kolorowy i zdrowy talerz z pysznym jedzeniem? Pisałam już kiedyś o szybkim i smacznym śniadaniu, jakim jest mug cake - idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych. Jeśli jednak macie trochę więcej czasu i fantazji można tworzyć(...)wsypujemy otręby Dodajemy białka jaj, pokrojonego na kawałki banana, maliny, twaróg, proszek do pieczenia oraz cynamon i imbir według uznania Całość blendujemy na jednolitą masę Jeśli wyszła zbyt gęsta- ciasto powinno być dość gęste, ale lejące- dodajemy wodę i ponownie blendujemy Wstawiamy do mikrofali na około 3 minuty przy mocy 750W Mug cake możemy podawać z masłem orzechowym, serkiem wiejskim
peanutbuttermonstersię główną inspiracją dla dzisiejszych babeczek. Mocno dojrzałe owoce w połączeniu ze słuszną ilością cynamonu i kawałkami orzechów to idealny przepis na zdrowe (tak przynajmniej możemy sobie wmawiać ;) i pyszne muffinki. Składniki: 1,5 szklanki mąki żytniej szklanka brązowego cukru pół szklanki oliwy z oliwek pół szklanki mleka jajko 2 duże łyżki startego cynamonu/opakowanie gotowego 2 jabłka 100 g orzechów(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 25-30 minutach powinny być gotowe. Szybko? Szybko :) Babeczki wyglądają miliony razy lepiej, jeśli nie napełniamy papilotek na bogatości - najlepiej dawać trochę więcej ciasta niż połowa ich wysokości albo 3/4. Screaming Trees są tu za idealnie dopasowanie do muffinów i deszczu za oknem :) insertCookd("216b6cc05bb30ae165b627f926989ca8
sama złodyczsię, właśnie dziś! "Niestety" muszę się przyznać, że zjadłam już 3 muffiny i za karę zrobiłam 100 brzuszków, 10 przysiadów, 2 pompki i kilka skłonów. Ale warto było, są pyszne! Składniki: SKŁADNIKI SUCHE: 2 jabłka, obrane, starte na tarce o dużych oczkach 2 śliwki, pokrojone w kostkę 7 suszonych śliwek, pokrojonych na pół 50 gram mąki typu 550 70 gram(...)składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy krótko lecz dokładnie. Formę na muffiny możemy wysmarować tłuszczem (ja użyłam silikonowych foremek i całe szczęście ich nie trzeba niczym smarować). Nakładamy ciasto do foremek do 3/4 ich wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Po upieczeniu muffiny powinny być dość wilgotne w środku (w końcu mamy
Mango PapajaOkres karnawałowy powoli zbliża się ku końcowi. Ten tzw. ostatkowy czas jest zarezerwowany dla smażonych słodkości. Królują pączki, pączusie, faworki ! Niezwykle proste, szybkie w wykonaniu i oczywiście pyszne, są serowe kuleczki. Możecie nadać im także kształt paluszków ( takie zawsze robi moja mama ) lub oponek. Ja zdecydowanie wolę kuleczki ! Składniki: 0,5 kg mąki pszennej tortowej 30 dag twarogu ( tłusty(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę pokroić w drobną kostkę, dodać do mąki. Połączyć składniki rozcierając margarynę w mące. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka oraz twaróg - wyrobić ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki - wielkości orzecha włoskiego. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzany wrzucać serowe kuleczki, smażyć na lekki brązowy kolor. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe
kolorowotorcikowo