Pyszne i dobrze wszystkim znane leniwe. Długo zastanawiałam się czy w ogóle zamieszczać przepis na leniwe na stronie, bo każdy zapewne ma już swój ulubiony i wypróbowany od lat. Jednak gdyby ktoś jeszcze nie opracował przepisu idealnego, to zapraszam do skorzystania z tego poniżej. Dla mnie leniwe muszą być dodatkowo polane masłem z bułką tartą i posypane cukrem. Przepis(...)cukier (do polania i posypania) – ilość w zależności od upodobań Twaróg przecisnąć przez praskę lub ugnieść dokładnie widelcem. Wymieszać z mąką, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym i wyrobić ciasto (jeśli bardzo się klei, dodać trochę mąki, jednak im mniej jej dodamy, tym leniwe będą delikatniejsze). Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich wyrobić w kształt wałka na stolnicy
BullioWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne pierogi leniwe . Jeżeli ktoś nie lubi lepić tradycyjnych pierogów lub gdy nie ma czasu, to koniecznie musi wypróbować ten przepis na pierogi leniwe . W smaku są takie same jak pierogi z serem (ruskie), bardzo łatwo je się robi, są smaczne od razu po ugotowaniu lub odgrzewane na patelni. Polecam wypróbować przepis(...)olej do smażenia tłuszcz do polania ugotowanych pierogów pierogi możemy podać polane masłem lub podsmażonym boczkiem z cebulką Link do filmu z przygotowania: Pierogi leniwe Przygotowanie: Przed przygotowaniem ciasta, ziemniaki obieram i gotuję do miękkości, następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Cebulę kroję w kostkę (cebuli nie trzeba bardzo drobno kroić ponieważ później będzie zmielona z pozostałymi składnikami
Uwaga Babcia GotujePyszne maślane bułeczki pachnące kminkiem i czarnuszką ,z podanej porcji wychodzi aż 13 sztuk średniej wielkości. Bułki mają miękką skórkę dlatego też idealnie nadają się do np. hamburgerów czy faszerowanych dużą ilością składników kanapek :) Składniki na 13 sztuk : - 430 g mąki pszennej ( u mnie typ 750 ) - 26 g świeżych drożdży - 2 duże łyżki masła - 10 g soli(...)minut do wyrośnięcia. Wymieszać wyrośnięty rozczyn z resztą składników i wyrabiać ok 10 minut. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce . Po tym czasie krótko wyrobić ciasto i podzielić na 13 kawałków, uformować bułki i ułożyc na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponacinać na górze ,przykryć ściereczką i odstawić na 30-40minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, bułki
Wypieki ReneKolejny nasz deser i kolejne gofry. Owocowe gofry to pyszna przekąska zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Dodając sporo przepisów na gofry chcemy pokazać, że gofr to nie tylko słodki wafelek z dodatkami na górze, te dodatki równie łatwo można dodać do środka, a wtedy nawet bez owoców, bitej śmietany czy smakowych polew, smakuje wyśmienicie. Przepis Składniki(...)cukrem i jajkami miksujemy aż do osiągnięcia puszystej masy. Dodajemy banany, mąkę, proszek do pieczenia i dalej mieszamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy. Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę odpowiednią ilość ciasta w przypadku naszej gofrownicy są to około 3 łyżki. Przypominamy, że aby gofry były chrupiące, rozkładamy je osobno, nie jeden na drugim na szmatce lub papierze do pieczenia. Smacznego
KasiaiKrzysiu.plpotem ta radość, gdy wyciągam gotowe babeczki z piekarnika... oczekiwanie aż ostygną i można jeść :) "Mama mniam mniam... jesce" Uwielbiam te słowa. Dziś zapraszam Was na babeczki "Czarny ląd". Pyszne, słodkie, czekoladowe z nutą mandarynki... A ich przygotowanie ta wspaniała zabawa. Spróbujcie. Składniki: (na 4 duże babeczki) 2 szklanki mąki 2 jajka klasa M 2/3 szklanki oleju 2/3 szklanki mleka(...)mleko i olej, oraz czubatą łyżkę nutelli lub rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy nasze mokre składniki do suchych. Całość mieszamy łyżką tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję czekoladowego ciasta. Ciasto przelewamy do wysmarowanych margaryną i obsypanych mąką foremek na babeczki (do 2/3 wysokości - ciasto mocno rośnie). Tak przygotowane babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 185 stopni piekarnika
Słodkie okruszkidlatego, że w głowie mam już kolejny sernikowy plan). Miałam ochotę na przygotowanie go już od kilku lat, ale zawsze jakoś mi umykało, a bardzo bym chciała, aby był pyszny i mógł długo dojrzewać. Tegoroczny dojrzewa w zimnej piwnicy już od tygodnia. Mam zamiar przełożyć go najpyszniejszymi na świecie powidłami mojego Teścia (mniam!) i podać na świąteczny stół. I oczywiście(...)stopniowo, zagotować, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do zimnej masy dodać przesianą mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, rozkłócone jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie wyrobić przy pomocy robota i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce - do lodówki lub zimnej piwnicy, na 5 - 6 tygodni
Cakes By KejtPyszne i dobrze wszystkim znane leniwe. Długo zastanawiałam się czy w ogóle zamieszczać przepis na leniwe na stronie, bo każdy zapewne ma już swój ulubiony i wypróbowany od lat. Jednak gdyby ktoś jeszcze nie opracował przepisu idealnego, to zapraszam do skorzystania z tego poniżej. Dla mnie leniwe muszą być dodatkowo polane masłem z bułką tartą i posypane cukrem. Przepis(...)cukier (do polania i posypania) – ilość w zależności od upodobań Twaróg przecisnąć przez praskę lub ugnieść dokładnie widelcem. Wymieszać z mąką, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym i wyrobić ciasto (jeśli bardzo się klei, dodać trochę mąki, jednak im mniej jej dodamy, tym leniwe będą delikatniejsze). Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich wyrobić w kształt wałka na stolnicy
Bulliodworze, mniej siedzimy w domu. Rześkie wiosenne powietrze wzmaga uczucie głodu, i zanim sięgniemy po niezdrową przekąskę z marketu, warto poświęcić w domu trochę czasu ...i zjeść coś poręcznego, pysznego i to rodem z Sycylii. Dodatki są wedle naszego uznania oraz preferencji smakowych. Tę konkretną przekąskę, robi się na Sycylii, jak się gdzieś jedzie daleko, jak się wychodzi na cały(...)dało się już , z powodu gorąca, „odpalić”piekarnika. Zresztą o 10.00 to człowiek już leży w zasadzie, na plaży dobre 4 godziny. Przekąska jest syta i poręczna. Składniki na ciasto -2 łyżeczki suchych drożdży -240 ml wody w temp.pokojowej -500 g mąki - 250 g Eco typ 500 i 250 g orkiszowej typ 650 od Młyn Kopytowa -5 łyżek oliwy
Z Kuchni Do KuchniMoja pierwsza w życiu chałka i do tego taka pyszna, z masą chrupiącej kruszonki. Chałka nie należy do tych najsłodszych, ale od czego jest miód czy konfitura? Przepis ten jest cudowny - chałka jest puszysta, rumiana i do tego ta kruszonka! ahhh czego chcieć więcej? 'mini chałka z nutą pomarańczy' Składniki (na 4 szt.chałeczek): - 500 g mąki pszennej + mąka(...)łyżkach ciepłego mleka. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać rozczyn drożdżowy, resztę mleka, 2 łyżki masła, sól, cukier, sok i skórkę z pomarańczy. Ugnieść elastyczne ciasto, które będzie odchodzić od rąk. Wyrabiać jeszcze 5 minut. Odstawić na 1,5h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub matę silikonową i podzielić
CookYourselfbułki. Ba! Nie dość, że zjadam to, jeszcze sama je piekę i karmię nimi rodzinę. A to wszystko dlatego, że wiem też jakie są puszyste i miękkie, i pyszne. I wiem, że nie są sztucznie nadmuchane. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że nie jemy ich za często, i że już niedługo na blogu pojawi się pieczywo na zakwasie. Tymczasem z okazji(...)łyżki mleka i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać zaczyn, mleko i jajko. Wyrobić ciasto. Na koniec w ciasto wgnieść miękkie masło. Jeszcze raz mocno zagnieść. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi objętość (około godziny). Po tym czasie
Pełny talerznadzieje ze smakowały.. ) Mała rzecz, a cieszy. Więcej takich akcji ! Skoro i na akcje to i na walentynki ! Zróbmy prezent swojej drugiej połówce, podarujmy jej do kawy pyszną muffinkę z serduszkiem od Serduszka ! ;) Wszystkim zakochanym, życzę dalszej miłości i pokonywania razem przeszkód, a tym którzy jeszcze nie mają swojej Walentynki, życzę dużo uśmiechu, bo uśmiech sprawia nieoczekiwane sytuacje(...)cukru pudru lub sam cukier puder. Przygotowanie : Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem do połączenia składników. Na blaszce do muffinek umieścić papilotki. Na spód papilotek łyżka ciasta następnie łyżeczka dżemu/powideł, ponownie pół łyżki ciasta by zakryć dżem. Napełnić foremki. Piec około 15-20 minut w 175*C. -najlepiej sprawdzić muffinkę suchym patyczkiem, jeśli ciasto będzie się
Garnkowe fanaberieOsobiście zamiast narzekania polecam zrobić odrobinę przyjemności sobie i komuś bliskiemu. Taki smak i aromat poprawi humor każdemu. Od takiej przyjemności dzieli nas zaledwie dwa kroki. Po pierwsze przygotowanie ciasta. Po drugie nadzienia. Zacznijmy od usmażenia naleśników. Szklanka mleka, szklanka wody gazowanej, 1 jajko, cukier waniliowy, odrobina oleju, otarta skórka z 1 cytryny, mąka - w ilości takiej by otrzymać(...)polewamy czekoladą przygotowaną w następujący sposób. W rondelku rozpuszczasz kilka kostej gorzkiej czekolady, zalewasz 2 łyżkami mleka i czekasz do rozpuszczenia. 4. Dekorujemy bitą śmietaną i gotowe. Pyszne naleśniki deserowe
Mój Smak na ŻycieHALLOWEENOWE BABECZKI CZEKOLADOWE Jedne z najpyszniejszych czekoladowych babeczek jakie jadłam. Pochodzą z niezawodnego przepisu Nigelli Lawson. Niezwykle szybkie w przygotowaniu, wilgotne i mięciutkie. W środku nadziane pyszną czekoladą. Udekorowałam je lekko zabarwioną na pomarańczowo kremówką i cukrowymi ozdobami halloweenowymi (dzięki Ewcia:). W sam raz na dziecięce halloweenowe przyjęcie:) Polecam! SKŁADNIKI na 12 babeczek: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej(...)jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki. Następnie połącz zawartość obu misek za pomocą drewnianej łyżki. Dokładnie wymieszaj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Ciasto nakładaj do 3/4 wysokości papilotek. Piecz babeczki około 20 minut . Upieczone wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. KREM: Śmietana kremówka musi być dobrze schłodzona w lodówce. Śmietanę kremówkę ubij
Słodko-Słony Świat IlonyChleb na zakwasie żytnim z małą ilością drożdży z mąki pszennej i żytniej z dodatkiem otrębów żytnich. Bardzo prosty i łatwy do zrobienia. Jest pyszny i długo utrzymuje świeżość pod warunkiem że nie zostanie za szybko zjedzony :) Ja proponuję od razu upiec dwa bochenki. Składniki: 180 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 250 g mąki pszennej(...)końcówką haka do połączenia się składników. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Keksówkę 30*10 cm wyłożyć papierem do pieczenia wlać wyrośnięte ciasto, wyrównać powierzchnię i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 1-1,5h. Przed włożeniem do piekarnika spryskać letnią wodą i posypać mąką żytnią. Piekarnik nastawić na 200 stopni
Ala piecze i gotujeWprawdzie za oknami nadal jesienna aura, ale zima zbliża się już wielkimi krokami. A jak zima to i pierniki :) Dzisiaj propozycja na pyszne muffinki piernikowe. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Mają klasyczny piernikowy posmak, a całość dopełniają bakalie w środku. Przepis, niestety nie nasz autorski, pochodzi ze strony kotlet.tv Czas: ok. 30 minut ( w tym 20 minut pieczenia(...)pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy mleko, jajka, miód oraz roztopione masło. Ponownie mieszamy składniki dorzucając bakalie. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Układamy foremki do muffinek (najlepiej podwójnie) i wykładamy ciasto (nam wyszło mniej więcej 2 łyżki ciasta na jedną papilotke). Babeczki urosną podczas pieczenia, dlatego proponujemy wykładać ciasto mniej więcej do 2/3 wysokości papierków. Pieczemy około 20-25 minut do suchego
Kolizje SmakówNajpiękniejszy poranek to ten, który możemy z Mężem rozpocząć od wspólnego śniadania - niestety praca i studia baaaaardzo rzadko na to pozwalają, dlatego każdą nadarzającą się okazję
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Kolejny tydzień i kolejne "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] a tym razem Monika wybrała bułki kardamonowe. Muszę się przyznać że jak zobaczyłam przepis to byłam
Moje Małe CzarowanieOd czasu do czasu sięgam po bułkę z automatu. Z kilku powodów. Albo dwa piekarniki są aktualnie zajęte, a ja mam ochotę na bułę, albo po
Z Kuchni Do KuchniRobiąc porządki w kuchennych szafkach, Karmel-itka znalazła niezliczone opakowania kaszy gryczanej prażonej.Skąd? Dobre pytanie, na które sama Karmel-itka odpowiedzieć nie potrafi. Tym bardziej
W kuchni Karmel-itkirównież jako dodatek do dań (np. gulaszu). Sama focaccia kojarzona jest z kuchnią Ligurii znajdującej się na północnym zachodzie Włoch, znanej też jako Riwiera Włoska. Jest na prawdę pyszna, więc warto zrobić. SKŁADNIKI 15 g świeżych drożdży 500 ml letniej wody mała szczypta cukru 730 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławska) 50 ml oliwy + nieco do skropienia(...)pozostałą wodę, dodać sól, oliwę i rozczyn, po czym stopniowo wsypywać pozostałą mąkę pszenną i mieszać drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką, zaś ręce można natłuścić oliwą by ciasto się do nich nie kleiło. Ciasto nie powinno być zbyt suche. Miskę natłuścić oliwą i przełożyć do niej
Passions hobbies lifeDzisiaj pyszne śniadaniowe placuszki z dodatkiem jogurtu i borówek. Tak miałam ich pół opakowania i potrzebowały już pilnego spożycia, więc wykorzystałam do placuszków :-). Placuszki są puszyste i bardzo smaczne. Jeśli lubicie wersję bardziej słodką, to trzeba dać więcej cukru :-)). Udanego dłuższego weekendu Wam życzę :-)). Składniki na około 16 placuszków: 1 szklanka jogurtu naturalnego (u mnie gęsty Bakoma) 1/2 szklanki mleka(...)waniliowy. Wszystko miksujemy, żeby składniki nam się połączyły. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do reszty i miksujemy do momentu, aż powstanie gładka masa. Borówki myjemy, wrzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju, łyżką nabieramy porcję ciasta, nakładamy na patelnie i łyżką formujemy placuszka. Pieczemy z obu stron po kilka minut (placuszki
kruche babeczkiporannej kawy lub jako deser w ciągu dnia smakują wyśmienicie. Są kruche, pachną masłem i pysznie komponują się z różaną marmoladą. Ja akurat użyłam takiej, ale jeśli macie ochotę możecie spokojnie zastąpić ją inną. Ciasteczka są bardzo chrupiące. Jeśli nie dodacie do nich marmolady możecie je upiec same a gdy lekko przestygną polać, np. w kratkę polewą czekoladową(...)białego koloru, dosypujcie sukcesywnie po jednej łyżce cukru pudru, mieszajcie cały czas. Dodajcie żółtko i aromat. Po chwili dodawajcie po łyżce obu mąk na zmianę cały czas miksując ciasto. Przełóżcie gotowe ciasto do rękawa cukierniczego, wyciskajcie na papier do pieczenia okrągłe z kształtnymi i fantazyjnymi brzegami ciasteczka, na środek układajcie łyżeczkę marmolady, lekko ją wgniećcie, spłaszczcie. Piekarnik nagrzewamy
Zasmakuj Kuchnizimno, do którego dodajemy czekoladę, bakalie i orzechy. Można ją przygotować również o smaku kawowym, waniliowym lub innym. Wszystko zależy od tego jaką lubimy najbardziej. Ja przygotowałam czekoladową, mega pyszną(...)masę serową a na górę układamy ciastka. Paschę chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Następnie odwracamy ją do góry dnem i wykładamy na talerz, gazę delikatnie odrywamy. Ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy płatkami migdałów, krojonymi morelami i dekoracyjną posypką. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolicukinii nie musicie mieć wyrzutów sumienia Takie dietetyczne pizze tudzież pizzerinki są idealną przekąską na imprezę, daniem na kolacje czy obiadowym. 3 składniki, 5 minut roboty i cieszycie się pyszną i zdrową przekąską. Jeśli jesteś na diecie low carb, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie Oczywiście, żeby podnieść tłuszcze w daniu, możesz dodać salami. Ja do posmarowania plastrów cukinii(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 15-20 min. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/fit/dietetyczne-pizze-pizzerinki-cukinii/ BosowKuchni Artykuł Dietetyczna pizza- pizzerinki z cukinii pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwsypać mąkę tortową i połączyć składniki tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki wlać ciasto, piec w nagrzanym piekarniku 200 C około 45 minut, do suchego partyczka, ciasto dobrze wystudzić, przekroić na dwa placki placek ułożyć na talerzu płaskim, łyżką nasączyć lekko wodą z sokiem /jaki lubisz-użyłam truskawkowy/ wierzch placka krem tiramisu wsypać do wysokiego naczynia, wlać(...)truskawek, wymieszać i wystudzić, układać na truskawki na wierzchu kremu, posypać posypką, schować do lodówki na kilka godzin przed podaniem przybrać listkami mięty, torcik makowy z tiramisu jest obłędnie pyszny, łatwy i wart zrobienia, owwce czy krem mogą być jakie się lubi............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięugotowaniu rosołu zostaje wam mięso. Jeśli nie macie pomysłu do czego go wykorzystać to proponuję zrobić pyszne kluski śląskie z mięsem okraszone zrumienioną cebulką. My lubimy je jeść z dodatkiem maślanki lub kefiru. Kluski podane na Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin. Składniki: Farsz: 300 g mięsa gotowanego 4-5 łyżek bulionu Kluski śląskie: 900 g ziemniaków(...)praskę do ziemniaków. Ziemniaki wyrównać w misce, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wbić jajko i zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Odrywać po kawałku ciasta uformować kulkę spłaszyć na dłoni, nałożyć łyżeczkę farszu mięsnego i uformować kluskę. Zagotować wodę z 2 łyżkami oleju. Włożyć kluski i gotować na wolnym ogniu około
Ala piecze i gotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszne knedle z truskawkami, jest sezon na truskawki więc polecam zrobić knedle na obiad na pewno będą smakować dzieciom i starszym. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 knedli 1 kg ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę lub zmielonych w maszynce do mielenia mięsa 250 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 łyżeczki(...)następnie przecisnęłam przez praskę ale można zmielić w maszynce do mielenia mięsa . Umyte i oczyszczone truskawki zasypuję cukrem – jeżeli mamy większe truskawki to kroimy na mniejsze kawałki. Teraz przygotuję ciasto na knedle – do miski daję ziemniaki, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka, sól i wyrabiam ciasto dłonią w misce. Gdy składniki wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat podsypany mąką
Uwaga Babcia Gotujebudzik, co rano to samo. Tym razem jednak godzinę wcześniej bo mam masę roboty przed pracą. Jedną nogą jestem jeszcze w łóżku, drugą już w kuchni i kroję kawałek pysznego, smacznego chlebka, który całą mnie pobudza do działania. Potem już tylko aparat w dłoń, i jak co rano o najlepszej porze dnia fotografuję cuda, które przygotowuję wieczorem. Składniki (na formę(...)oraz syrop z agawy. W drugiej mieszam mąki, płatki, cynamon, proszek do pieczenia oraz cukier. Do składników mokrych dodaję suche i mieszam krótko, jedynie do połączenia się składników. Ciasto przekładam do formy i dekoruję plastrami pokrojonej figi. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni i piekę w nim chlebek przez godzinę. Po tym czasie wyjmuję z formy i studzę
Mango PapajaZapraszam na pyszny i mało skomplikowany w wykonaniu deser. Sernik na zimno na serkach homogenizowanych. Kostka serowa wygląda bardzo efektownie, smakuje wybornie i daje przyjemne ochłodzenie w upalne dni. Na blaszkę o wymiarach 24x28 cm Spód: - 3 serki homogenizowane waniliowe ( moje miały po 140 gr) - 3/4 szklanki zmiksowanych jagód - 2 galaretki + 1 łyżka żelatyny ( u mnie jagodowe ) Obie galaretki + żelatynę(...)opakowanie biszkoptów - truskawki Dno blaszki wyłożyć biszkoptami*. Na nie wylać tężejącą masę serkowo-jagodową. Na masie poukładać pionowo truskawki, przykryć śmietanką. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Opcjonalnie górę ciasta można posypać tartą czekoladą. * biszkopty można maczać w galaretce i dopiero wykładać nimi blaszkę - nie wypłyną wtedy na wierzch masy serowej ( jak u mnie ) Zdjęcia potraw są mojego autorstwa
kawawszklanceDziś przedstawiam przepis na pyszne, mięciutkie drożdżówki ze śliwkami, prawdziwą wanilią i kruszonką :) Do ich przygotowania zainspirował mnie przepis ze strony Słodkie Niebo . Zapraszam do pieczenia! Składniki na 9 drożdżówek: 35 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 100 g cukru 500 g mąki pszennej tortowej szczypta soli ziarenka z 1/2 laski wanilii 50 g roztopionego masła(...)drożdże i dokładnie mieszamy - odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką, następnie dodajemy szczyptę soli, ziarenka wanilii, roztopione masło. Jajka roztrzepujemy widelcem i wlewamy do ciasta około 3/4 - resztę zostawiamy do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem. Ciasto wyrabiamy około 10 minut - z początku będzie mocno lepiące, ale po kilku minutach zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką
My Culinary ArtBuuu! w domu duchów. A ponieważ towarzyszą nam najczęściej jakieś dzieci, można udawać, że to wszystko dla nich... Później wróciliśmy do domu, a z nami cała rodzina C. Był pyszny obiad (polędwiczki w trzech marynatach, pieczone ziemniaczki i domowy sos berneński), a na deser cała gama domowych lodów. Nikt nie wyszedł głodny, a i tak obiady mamy na kolejne trzy(...)będzie fantastycznie, choć odzwyczaiłam się od współlokatorów... Do Legolandu zabrałam oczywiście smakołyki (nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie przygotowała). Między myciem okien a podłóg wygospodarowałam chwilę czasu na zagniecenie ciasta drożdżowego; między praniem dywanów a szorowaniem łazienki - na uformowanie rogalików. Całość nie zajmuje dużo czasu i jest banalnie prosta w przygotowaniu, a efekt - bajeczny. Po pierwsze - rabarbar , za którym się
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne i bardzo łatwe do przygotowania bułeczki pszenne. Oczywiście jak to bywa w przypadku drożdży, wszystko od nich zależy, ale gdy już nam wyrosną, pozostałe czynności sa banalnie proste, choć trochę czasochłonne z uwagi na czas wyrastania. Niemniej serdecznie polecam, a inspirację wzięłam stąd . Składniki: 50 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej typ "650" 100 g gotowanych ziemniaków(...)postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 25 -30 minut. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ziemniaki w środek wlać zaczyn drożdżowy, dodać jajko i roztopione masło. Wyrobić ciasto porządnie na jednolitą masę ( minimum 5 minut), przełożyć do miski i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30-40 minut...ciasto powinno podwoić swoja objętość. Z wyrośniętego ciasta uformować
Gosia gotujeinnymi dziewczynami w cyklu Wypiekanie na śniadanie piekłyśmy maślane rogale z makiem. Przepis został zaczerpnięty z bloga o wdzięczniej nazwie Ciastko z dziurką . Rogale wyszły pyszne, miękkie, puchate, lekko słodkawe, takie jak lubię. Do wypieku rogalików użyłam mąki z Chleb na zdrowie . A przy okazji mogłam po raz pierwszy przetestować kamień(...)wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i zalewamy mlekiem. Do zaczynu z drożdży dodajemy dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto wykładamy
Kulinarne przygody Gatitymożna znaleźć wiele przepisów na tempurę ze zwykłej mąki, jednak to nie jest to samo. Jeśli nie macie możliwości zakupienia jej, polecam przygotować owoce morza w zwykłej, ale równie pysznej panierce ( TUTAJ znajdziecie przepis na szybkie krewetki w panierce) Składniki (dla 4 osób): 2 szkl. mrożonych owoców morza 100g mąki tempura (do kupienia w dziale "kuchnie świata") 100ml lodowatej wody(...)ruchy, grudki nawet są wskazane. Wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania oleju. 3. W małym garnku rozgrzewamy porządnie olej. Owoce morza obtaczamy w mące, strzepujemy nadmiar, maczamy w cieście tempura i wrzucamy na gorący olej. Smażymy po 3-4 minuty niewielkimi partiami, żeby olej zbytnio nie stracił temperatury. Odsączamy na ręczniku papierowym i od razu podajemy z makaronem sojowym
Tajskie smakiPrzepis na te pyszne babeczki podpatrzyłam u Dorotki ..moje nie wyszły tak piękne jak u niej, ale były smaczne..ja zamiast agrestu do połowy babeczek dałam czerwone porzeczki, a do drugiej połowy maliny.. Składniki na 12 babeczek: 125 g masła lub margaryny 100 g drobnego cukru do wypieków 1 jajko 120 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)koniec ucierania dodać cukier i nadal ucierać. Wbić jajko i ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami . Między papilotki podzielić równo ciasto (ciasta będzie dość mało, ale tak ma być - mocno rośnie!). Na ciasto układać agrest, po 3 sztuki na każdą muffinkę lub inne owoce. Białka ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka
Moje domowe kucharzenieOdpowiednio przechowywane pozostają świeże przez kilka dni. Można je wykonać ekspresowo, nie są skomplikowane, nie mają zbyt wiele składników, pieką się kilka minut. Idealne jeśli chcemy na szybko wyczarować coś pysznego. Polecam!!! Ciasteczka biszkoptowe z marmoladą (Baletki) Składniki na około 25 ciasteczek: · 3 duże jajka(...)bardzo delikatnie aby piana nie straciła swojej puszystości. Na końcu możemy dodać kilka kropel aromatu różanego i barwnik, jeśli chcemy ciastką nadać ciekawszy wygląd. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać na blachę kółka o średnicy około 3,5 cm, pozostawiając około 2 centymetrowe odstępy między nimi. Piec w temperaturze
Mania Gotowaniazlepione ze sobą dające się swobodnie pokruszyć na przygotowane ciasto. Następne były małe "pączki" pieczone z nadzieniem z konfitury z róży (oczywiście domowej!) i odrywaniec cynamonowy. Pączki: Ciasto należy rozwałkować i wycinać z niego kółka szklanką, kubkiem, filiżanką o średnicy ok. 9 cm. Na każde kółeczko nałożyć odrobinę nadzienia (u nas konfitura z róży) i ukulać kulkę ;) Każdą(...)cukru pudru i wody i kolorową posypką cukrową. Odrywaniec cynamonowy już w kolejnym wpisie- co za dużo to niezdrowo! Polecamy Wam przygotowanie tych słodkości na wolne popołudnia, są pyszne i na pewno rodzina, przyjaciele, goście i Wy sami będziecie nimi zachwyceni! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Symfonia Smaków