bardzo ważne, bez tego naleśniki będą przywierać do patelni). Następnie ponownie energicznie mieszamy. Patelnię do naleśników mocno rozgrzewamy i dodajemy odrobinę oleju kokosowego, który równomiernie rozprowadzamy. Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni, przechylając ją. Smażymy na małym ogniu, aż naleśnik zacznie odchodzić od patelni i stanie się złotobrązowy. Obracam na drugą stronę i dosmażamy ją jeszcze(...)kawałeczki, które pakujemy ze sobą. Smoothie Obrane banany i pomarańczę wrzucamy do kielicha blendera wraz z jarmużem, młodym jęczmieniem i wodą i miksujemy, aż powstanie pyszny koktajl. Przelewamy do zamykanych kubków i w drogę
Food SquareChleb bezglutenowy może być smaczny! Pyszna, chrupiąca skórka, miękki, ale nie watowaty środek.... Kiedyś to było marzenie, teraz kilka zastosowanych trików i okazuje się, że w domu mogę mieć bezglutenowy chleb jak z piekarni. Zachęcam Was do samodzielnego pieczenia, warto! SKŁADNIKI: - 100 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie ziemniaczana, ryżowa, gryczana) - 60 g mąki z ciecierzycy - 60 g mąki kukurydzianej(...)foremkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę chlebową i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. PIEKARNIK ROZGRZEJ do temperatury 200 stopni, wstaw naczynie z wodą aby się zaparował. Wyrośnięte ciasto delikatnie posmaruj wodą, posyp mąką i ponacinaj nożem. WYROŚNIĘTE CIASTO wstaw do zaparowanego piekarnika. Po 30 minutach wyjmij z foremki wraz z papierem do pieczenia, połóż na kratce i piecz
Kuchnia bezglutenowa Lolihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Tiramisu - czyli włoski deser, o którym chyba słyszał każdy. Podobno we Włoszech, w zależności od
Di gotujePomysł na pyszne śniadanie lub słodki podwieczorek :) Pulchniutkie racuchy z jabłkami, na drożdżach. Miękkie, delikatne i puszyste. Smażone w głębokim oleju, ach te kalorie! ;) Obficie oprószone cukrem pudrem. Zasmakują każdemu :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej(...)szklanki, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. W misce zrobić wgłębienie, wsypać cukier, wlać olej i ekstrakt cytrusowy, a następnie dodając stopniowo wodę z drożdżami, mieszać składniki drewnianą łyżką. Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką przez około 3-4 minuty, aż będzie gładkie. Przykryć ściereczkę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, wymieszać
Domowa cukiernia EwyNajprostsze z możliwych do przygotowania, a przy tym pyszne, puszyste pszenne bułeczki. Lubimy takie na śniadanie, problemem jest tylko to kto z nas ma wstać wcześniej, żeby je przygotować :) Składniki - proporcje na 2 osoby czyli na 6 bułek 250 g mąki pszennej typ 450 lub 500 lub 550 (im niższy typ mąki tym bardziej puszyste bułki(...)mleka. W maszynie do chleba umieścić wszystkie składniki - najpierw płynne, następnie sól i cukier, później mąkę i na samym końcu zaczyn lub drożdże instant. Uruchomić program do wyrabiania ciasta. Po zakończeniu programu ciasto podzielić na 6 równych części, uformować bułeczki i każdą z nich przeciąć na pół niemal do samego spodu, ewentualnie obsypać górą odrobiną mąki lub makiem albo sezamem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDrożdżowe, pyszne i puszyste dzięki dodaniu piany z białek racuszki z jabłkami na maślance. Pachnące cynamonem są fajną propozycją na podwieczorek czy śniadanie. Proste w wykonaniu. Zamiast maślanki można użyć kefiru, jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany. Składniki: 3-4 jabłka np. antonówka 2 jaja 150 g maki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 dkg świeżych drożdży pół szklanki mleka(...)żółtka. Wsypałam cukier i szczyptę soli. Wlałam maślankę i wymieszałam. Jabłka obrałam i pokroiłam na plasterki. Wymieszałam je z cynamonem. a następnie z ciastem. Białka ubiłam na puszystą pianę. Przełożyłam ją do ciasta. Delikatnie wymieszałam. Rozgrzałam olej na patelni. Nakładałam ciasto łyżką. Smażyłam przez około 3 minut z każdej strony. Odkładałam
potrawyregionalnesposobów! W pewnej kuchni na Wyspach - za wszystkie dania na tym blogu, które bym z chęcią zjadła z Maggie Śladami Słodkiej Babeczki - za spotkania, rozmowy, wyrozumiałość, zaufanie i takie ciasta, których nie mają nawet w najlepszych cukierniach, Moje Ekspresje Kulinarne - za potrawy i profesjonalne słodkości, które muszę zrealizować i piękne zdjęcia, na które nie można się napatrzeć, Kate(...)Mops w kuchni - bo lubię tam wpadać i czytać co mops "zmalował" Co by tu zjeść? - za ni ezwykłość, ciepło, dobre serce Królowej Pszczół Burczy mi w brzuchu - za pyszne, oryginalne podejście do blogowania oraz przychylność dla wszystkich bez wyjątku Zaglądam oczywiście do wielu innych blogów i też je lubię i cenię, ale te są w jakiś sposób dla mnie
Kuchnia Prezydentowejszkoda mówić. Natomiast w niedziele rano czekała na mnie największa frajda - moje pierwsze w życiu grzybobranie :D Pod okiem doświadczonych "grzybiarzy" udało nam się uzbierać pełny koszyk :) A później pyszny sosik grzybowy :D Poniżej tylko co ładniejsze okazy z naszych łupów:) Ale przejdźmy w końcu do przepisu :) W sezonie cukiniowym byłoby grzechem nie upiec czegoś z tym warzywem :) U mnie(...)kakao, cynamon, sodę, proszek i sól. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: jajko i olej. Następnie mieszamy ze sobą zawartość obu misek i dodajemy czekoladę i cukinię. Ciastem napełniamy foremki do 2/3 wysokości i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). * Ciasto wychodzi bardzo gęste, więc ja dolałam trochę mleka (1/4 szklanki). Muffinki dodaję
My simple kitchensprecyzowania nuta nadaje dżemowi wyjątkowego charakteru i nie pozwala się wręcz oderwać od słoiczka. Zajadam go z przyjemnością na kanapkach, w naleśnikach, rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, gdy truskawki będą już tylko wspomnieniem... Polecam Wam ogromnie! Dżem truskawkowo-rabarbarowy z hibiskusem Składniki: (na 7 słoiczków) 2 kg truskawek 1,5 kg rabarbaru 700 g cukru(...)owoce. Pycha! Nie mogłam się od nich oderwać, i z C. nie spoczęliśmy, póki nie zjedliśmy wszystkiego. Mam nadzieję, że pogoda się poprawi, inaczej nawet w czerwcu o naprawdę pyszne pyszne truskawki może być trudno
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne babeczki czekoladowe z płynnym środkiem, smakują obłędnie. Babeczki ułożone na sosie adwokatowym. Uważać przy pieczeniu babeczek, jeżeli będziemy piec za długo, środek nie będzie płynny. Podawać zaraz po przygotowaniu. Babeczki z wypływającą czekoladą Składniki: masa czekoladowa gorzka czekolada Goplana 60 % - 90 g masło - 50 g masa jajeczna jajka - 2 szt żółtka - 2 szt cukier -7 łyżek(...)jajka wybić do miski, dodać żółtka i cukier, dokładnie zmiksować. Następnie do jajek dodać ostudzoną czekoladę z masłem, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do masy czekoladowej, ostrożnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto łyżką nakładać do foremek, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop. piec przez ok. 9 minut. Po wyjęciu z piekarnika, oczekać 3 minuty, wyjąć z foremek. Układać babeczki na talerzu
Kuchnia DanusiPyszne, delikatne placuszki serowo-jogurtowe ,które najbardziej smakują mi z dodatkiem sezonowych owoców. Zanim na naszych stołach na dobre zagoszczą truskawki, maliny czy jagody możemy wykorzystać ostatnie , wciąż jeszcze smaczne ,choć mniej wartościowe jabłka. Odrobina jagodowej konfitury nadaje całości(...)czasu do czasu poruszać by jabłka nie przywierały do dna. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Jabłka powinny być miękkie ,ale jednocześnie nie rozgotowane /jędrne/. -Składniki ciasta starannie wymieszać w misce. -Rozgrzać patelnię, delikatnie posmarować olejem/użyć pędzelka/ . -Usmażyć placki z obu stron na złoty kolor. -Usmażone placki przełożyć na półmisek i obłożyć jabłkami. -Wierzch posypać cynamonem
Zakamarki mojej kuchnisię nie dałam, w końcu musiały porządnie dojrzeć i sczernieć ;) Bo właśnie takie są najsłodsze i takie potrzebujemy do przepisu, więc nie zrażajcie się ich czarną skórką. Chlebek jest pyszny zarówno w dniu pieczenia jak i w dniach następnych. Długo utrzymuje świeżość, o ile długo nieruszony wytrzyma w Waszym domu. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki Sophie Dahl, o której(...)łyżeczka sody oczyszczonej - szczypta soli Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem. Pozostałe składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować/utrzeć. Dodać banany i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1h w 180st.C. Ostudzić na kratce. Smacznego! * źródło przepisu "Apetyczna pana Dahl" S.Dahl
CookYourselforaz te z grupy B, garbniki, flawonoidy, związki żywicowe i minerały (magnez, wapń, żelazo, potas, cynk, sód). Wpływa korzystnie na naszą urodę i samopoczucie. Aby jedzenie było pyszne, składniki, które znajdują się w repertuarze dania muszą być najwyższe jakości i świeżości. Bo nawet najlepsze danie idzie skaszanić, jeśli składniki nie odznaczają się należytą jakością. PESTO Z LIŚCI SZAŁWII /własny(...)naczyniu, dolewając oliwy z oliwek. Miksuję wszystkie składniki na pastę, dodając oleju w razie konieczności - pesto nie powinno być rzadkie, ale jednocześnie także nie gęste. Konsystencją niech przypomina ciasto na lane kluski czy placek marchewkowy. Podaję z ulubionym makaronem, dopiero co ugotowanym. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkichleb, stałam się fanką pieczywa domowej roboty. Dzisiaj śniadanie z domowej roboty bułkami czosnkowymi. To moje pierwsze bułki, może nie wyszły idealnie, bo są mocno wypieczone, ale w smaku pyszne. Z tej pierwszej lekcji pieczenia bułek wyciągnęłam wnioski i podaję przepis na tyle zmodyfikowany, że Wam powinny bardziej się udać ( chodzi o temperaturę pieczenia, wielkość bułek ). SKŁADNIKI: 10 ząbków czosnku(...)przecisnąć przez praskę znów do mleka. Dodać olej, miód, jajko i wymieszać. W misce wymieszać wszystkie suche składniki i dodać mleko wymieszane z czosnkiem, olejem, miodem i jajkiem. Wyrabiać ciasto przez 10 minut. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ponownie wyrobić ciasto przez kilkanaście sekund i podzielić na 12 części. Z każdej z nich uformować bułki, naciąć
Kuchnia w opałachzrobić coś co wcześniej zaplanowałam, wykreślam to z mojej długiej listy SPRAW DO ZAŁATWIENIA. Dziś wykreśliłam kilka pozycji z czego niezmiernie się cieszę. Do tego udało mi się poczynić pyszne ciasteczka orzechowe. Robiąc je pomyślałam, że będą fajnym prezentem dla przyjaciół. Nie wiem jednam czy coś zostanie, bo grono podjadających się powiększa. Same ciasteczka, która nazwałam orzechową krajanką nie należą(...)cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy mleko, mąkę i mielone orzechy. Dokładnie mieszamy. Mieszankę orzechów siekamy. 100 g wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na orzechy wykładamy ciasto i najlepiej dłonią równomiernie rozprowadzamy na orzechach i mocno dociskamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 ° C i pieczemy przez 20 minut. Białka ubijamy na pianę. Pod koniec ubijania
Przysmaki Karolki