pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:843/1162)

Maślane drożdżówki z cynamonem i wanilią 92

Aromatyczne, pachnące cynamonem domowe drożdżówki....mniam pyszne :), idealne na jesienne śniadanie!. Składniki na ok. 15 sztuk: 70 dag mąki  5 dag drożdży 6 łyżek cukru 2 łyżki miodu 3/4 szklanki mleka 3 jaja 10 dag roztopionego ciepłego masła Do nadzienia: 8-10 dag roztopionego masła 4-5 łyżek miodu 2 łyżki cukru 4-5 łyżeczek cynamonu 1 łyżeczka mielonej(...)cukru i zostawiamy na 15 minut aby zaczęły pracować.  2. Mąkę, sól,roztopione ciepłe masło i  zaczyn drożdżowy łączymy ze sobą, dodajemy jajka ubite z cukrem. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na dość duży prostokąt.  3. Roztapiamy masło, dodajemy miód, cukier i cynamon

Apetyczna babeczka
Kopytka z cukrem cynamonowym 151

zwykle takie prosto z wody, polane przyrumienioną bułką tartą z masłem. Z czasem zaczęłam je posypywać jeszcze po wierzchu cukrem (wiem wiem, sposób dziwny - ale wierzcie mi, że pyszny). Gdy zaczęłam przygotowywać kopytka swojej rodzinie, okazało się, że córcia lubi je tylko z masłem, mąż - przysmażone i polane sosem pieczarkowym, mi zaś posmakowały szczególnie dwie wersje - kopytka prosto z wody(...)razie potrzeby) 3-4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Dodatkowo: masło cukier cynamonowy SKWORCU 1. Ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę, dodać jajka i obie mąki, wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki. 2. Porcje ciasta przekładać na deseczkę posypaną mąką, formować w podłużne wałeczki, lekko spłaszczać i ciąć pod skosem kopytka. Wrzucać partiami na wrzącą wodę, gotować

Kto ugości moich gości?
Kruche ślimaczki z cynamonem. 140

Pyszne kruche ciasteczka o aromatycznym, zniewalającym zapachu cynamonu. W sam raz na jesienne popołudnie ;) Składniki na kruche ślimaczki z cynamonem  na 20 sztuk 240 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu szczypta soli 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 60 g masła 1 jajko NADZIENIE: 1,5 łyżki cukru (ja dałam nierafinowanego(...)cynamonem i solą przesiewamy na stolnicę lub do miski, dodajemy cukier z wanilią, pokrojone w drobną kostkę masło, całe jajko i dokładnie siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto, następnie wkładamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnice i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25x35 cm. Cynamon mieszamy

Rozpustne gotowanie
Bułeczki na śniadanie z bazylią i suszonymi pomidorami 170

mnie kolejny wypiek pieczywa. Tym razem skusiłam się na bułeczki z ze świeżą bazylią i suszonymi pomidorami. Lubię doprawiać moje chlebowe wypieki. Bułeczki na śniadanie , pyszne i bardzo aromatyczne , a Wiecie, że bazylia to znany od wieków afrodyzjak! Przez żołądek do serca…. Mój małżonek bardzo lubi takie bułeczki na śniadanie! Bułeczki na śniadanie z bazylią i suszonymi pomidorami Składniki(...)suszonych pomidorów w oliwie + 4 łyżki oliwy Podgrzej mleko i wodę do pokojowej temperatury, nie więcej niż 37ºC. Rozpuść drożdże i dodaj miód, a następnie mąkę. Zarabiaj ciasto przez 5 minut ręcznie lub za pomocą kuchennego asystenta. Dodaj sól, pokrojone liście bazylii i zarabiaj ciasto przez 10 minut. Pod koniec dodaj pokrojone suszone pomidory i oliwę. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką

codojedzenia
Marcowe przeziębienie i ślimaczki z serkiem 151

się zastanawiać, co zrobić z tą niespodzianką. Jakoś nie miałam na niego apetytu ot tak, na chlebie. Postanowiłam go więc w chleb zawinąć - upiekłam ślimaczki z serkiem kremowym. Wyszły pyszne - takie od razu gotowe kanapki.  Skusicie się? Ślimaczki z serkiem kremowym Składniki: (na 10 sztuk) 300 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej graham 25 g świeżych drożdży(...)dużej miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać 1/3 wody, odstawić na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i jajko, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta, dobrze wyrobić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Pietruszkę drobno posiekać, utrzeć z serkiem i jajkiem na gładką masę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak przygotować jabłka na szarlotkę? 157

Trzeba mieć cynamon, ponieważ bez niego ani rusz! :) Imbir też trzeba mieć :) I cukier :) No i jabłka - 1,5 - 2 kg :) A potem zagotować, ostudzić i upiec pyszną szarlotkę. Przygotowanie takich jabłek zajmuje góra 30 minut od momentu wyłożenia jabłek na deskę do krojenia, do momentu odstawienia do wystygnięcia :) Aż szkoda nie zrobić! Składniki: 1,5 - 2 kg jabłek(...)zalać wodą Na wolnym ogniu gotować ok. 5-10 minut w zależności od jabłek. Mają być miękkie ale nie rozgotowane! Odstawić do wystudzenia i dopiero wtedy użyć do ciasta Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Cynamonowe gofry z rumem 169

razem   w wersji słodkiej, z dodatkiem cynamonu i   rumu. Nie jest to może zbyt wydajny przepis, bo wychodzi z niego około 8 gofrów, ale naprawdę są tak pyszne, że warto się pokusić o ich zrobienie z tego przepisu :-) Przepis pochodzi z książki „Wyśmienite placki, naleśniki i gofry” wydawnictwa KDC.pl Składniki na 8 gofrów: 250 g mąki pszennej(...)dodać stopniowo po jednym żółtku i kolejno, przesianą mąkę, proszek do pieczenia cynamon i goździki. Białka ubić osobno na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli i wymieszać delikatnie z ciastem. Gofrownicę wysmarować tłuszczem i rozgrzać. Ciasto nakładać na rozgrzaną gofrownicę, piec ok. 5 minut. Podawać zarówno na zimno jak i ciepło z dodatkiem słodkich kremów, sosów i owoców lub posypać

Na słodko lub wytrawnie
Piernik staropolski z bakaliami 103

Porcja na jedną dużą keksówkę , ja na takiej robię(40cmx14cm), lub na dwie małe. Można go zamrozić i nic nie straci na smaku, a wręcz przeciwnie, będzie wilgotny i pyszny. Jeśli kogoś przeraża ilość przypraw, to zapewniam, że dzięki temu jest bardzo aromatyczny. Goździki należy wcześniej zmielić, można dodać ich mniej jeśli ktoś nie lubi. Składniki(...)wodę i dalej podgrzewać do rozpuszczenia. Karmel połączyć z miodem,  margaryną, przyprawą i goździkami, wszystko zagotować i wystudzić. Potem wbijać całe jajka, dodać  mąkę i sodę, zmiksować. Ciasto ma być gęste. Głęboki talerz bakalii oprószyć mąką i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec około godziny w 180 stopniach

Anioły w kuchni
Jabłka w słoikach na zimę 515

zamknąć tarte jabłka do słoików.  Są proste w przygotowaniu, a przydadzą się zimą do szarlotki, ryżu zapiekanego na słodko, czy naleśników. Litrowy słoik nada się w sam do ciasta :) SKŁADNIKI Jabłka dobre do rozpieku  - u mnie boskoopy, ale świetna będzie antonówka, czy szara reneta - około 1,2 kg jabłek na litrowy słoik .   PRZYGOTOWANIE Jabłka obieramy, kroimy(...)ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy wodą do wysokości 4/5 słoików. Doprowadzamy do wrzenia i pasteryzujemy na małym ogniu około 45 min. Wystudzone słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu.   Mamy pyszne jabłka w słoikach do szarlotki (i nie tylko) na zimę :) Można też dodać do  jabłek cukier , cukier waniliowy czy cynamon. Ja robię same jabłka i w zależności od tego

Moje Kuchenne Rewelacje
Muffiny jak pączki 174

Pomysł na takie muffinki podpatrzyłam  tutaj ..ja zrobiłam z większej porcji...do nadzienia wykorzystałam pyszną konfiturę z wiśni  , którą można kupić w Anielskich Przysmakach .. Składniki na 8 muffinek: 30 dkg mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 80 ml oleju 2/3 szkl. cukru 1 jajko 175 ml maślanki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo 4 łyżki dżemu(...)oddzielnej miseczce olej połączyć razem z jajkiem, maślanką oraz ekstraktem z wanilii. Mieszaninę dodać do suchych składników i wymieszać do połączenia składników. Papierowe foremki na muffinki wypełnić łyżką ciasta, robiąc na środku lekkie wgłębienie na dżem. Wypełnić 0,5 łyżeczką dżemu i przykryć łyżką ciasta. Najlepiej jeśli foremka zostanie napełniona do 3/4 wysokości. Piec w temp. 180 C przez

Moje domowe kucharzenie
Placuszki marchewkowe 191

Szukałam jakiejś alternatywy i wpadłam na pomysł wykorzystania marchewki zamiast ziemniaków. Poszperałam trochę w Internecie i znalazłam kilka ciekawych przepisów. W końcu oczywiście zrobiłam wszystko po swojemu. Wyszło zaskakująco pysznie i co najważniejsze zdrowo. Placki można również wykonać w wersji na słodko, dodając np. cynamon i cukier waniliowy. Polecam!! Placuszki marchewkowe               Składniki(...)Marchewkę ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. W misce mieszamy startą marchewkę z cebulką. Dodajemy roztrzepane jajka oraz pozostałe składniki. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Jeśli ciasto będzie zbyt lepiące możemy dodać jeszcze odrobinę maki. Rozgrzewamy oliwę i formujemy płaskie placki. Placki muszę być dość cienkie, by dobrze się upiekły i w środku nie pozostały surowe. Smażymy

Mania Gotowania
Domowa szynka gotowana i domowy chleb ze słonecznikiem / Bread with sunflower seeds at ham 271

przetestujcie! Szynka gotowana i domowy chleb ze słonecznikiem Receptury znajdziesz na tym blogu:) Przepis na domową szynkę wg receptury na GOTOWANY SCHAB    poniżej zaś przepis na  PYSZNY DOMOWY CHLEB Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do podsypania blachy ( do wypieku chleba zalecana jest mąka pszenna typ 750 lub 850 ja jednak użyłam tą, którą miałam(...)wodą, rozrabiamy.  Dodajemy mąki, sól, cukier, ziarna słonecznika i bazylię, dolewamy wodę, całość zarabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do podsypanej mąką podłużnej foremki typu keksówka, Ustawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy około 45 minut. Jeżeli przed końcem tego czasu uznamy, że chleb ma już mocno zrumienioną skórkę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Muffiny z truskawkami 250

pysznościami więc każdemu powinny smakować, zwłaszcza takie świeże, jeszcze lekko ciepłe (no bo kto by czekał z degustacją aż ostygną :P Dzisiejsze muffiny są wyjątkowo delikatne i puszyste, wewnątrz skrywają pyszną, słodką truskawkę a z zewnątrz otulone są chrupiącymi płatkami migdałów. No to co może się skusicie?  Składniki na 15 muffinek:  1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 łyżeczki(...)płatków migdałów).  Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką zawartość obu misek (tylko do połączenia składników, mogą pozostać grudki). Nie miksować! Nałożyć do foremek na dno trochę ciasta włożyć po truskawce i przykryć ciastem.  Wierzch posypać płatkami migdałów.  Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor. Piekarnik włączyć odpowiednio wcześniej żeby przygotowane

Ze smakiem i z pasją
Chińskie ciasteczka z wróżbą 214

Ciasteczkowy czas u nas nastał;) Ostatnio były pyszne czekoladowe ciasteczka w polewie, jednak dzisiejsze są kompletnie inne. Są to kruche ciasteczka, jednak bez dodatku masła. W środku zawierają niespodziankę w postaci karteczki z wróżbą:) Dzięki wróżbie ciasteczka świetnie pasują na wieczór andrzejkowy oraz na Sylwestra. po upieczeniu ciasteczka są dość twarde, dlatego warto upiec je co najmniej dwa dni wcześniej(...)szczypta soli,  100g cukru waniliowego.   Przygotowanie Mąkę przesiać z dodatkiem cukru pudru. Dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, jajko oraz żółtko i olej. Posiekać i zagnieść gładkie ciasto.  Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.  Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Na środku każdego kółeczka układać zrolowaną karteczkę z wróżbą.  Ciastka składać

Z miłości do słodkości
Z wizytą u Kurta Schellera w Kurt Scheller Academy 183

się Menu, które przygotowywałam zgodnie z duchem Kuchni Śródziemnomorskiej.  Trójkąty z ciasta filo z farszem ze szpinaku i fety podane z krewetkami tygrysimi i hummusem.  Trójkąty z ciasta filo bardzo dobre. Nie korzystałam wcześniej z niego. Hummus jak dla mnie za mało wyrazisty. Osobiście bardziej bym go przyprawiła. Wyścigi z Kurtem na zawijanie trójkątów. Podobno moje wyszły najładniejsze(...)takiej sławy kulinarnej, jest nie do opisania. Luźna atmosfera w kuchni Kurta to też ogromny pozytyw. Bawiłam się tam świetnie. Każdą potrawę, którą przygotowywaliśmy, następnie jedliśmy w jadalni, popijając pysznie schłodzonym winem. Dowiedziałam się, że robię błędy przy podstawowych kulinarnych czynnościach jak trzymanie noża, krojenie cebuli, czy papryczki jalapeno. Dla amatorów jak i doświadczonych kucharzy polecam gorąco. ZAPROPONOWANE MENU Jeśli

Mój Smak na Życie