pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:838/1162)

Racuchy z bananami Ewy Wachowicz 131

metodą prób i błędów szukałam tego upragnionego smaku. Ostatecznie znalazłam go w przepisie Ewy Wachowicz :-) Najbardziej lubię z bananami, ale robiłam też z jagodami i innymi owocami, wyszły równie pyszne. W przepisie zmieniłam ilość bananów na dwa, bo jeden , to dla mnie zbyt mało. SKŁADNIKI 2 jajka 3 łyżki cukru 500 ml kefiru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody(...)połączenia składników. Banany pokroić w bardzo cienkie plasterki (dzięki czemu przy obracaniu racucha nie będą wypadać) i dodać do masy, lekko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i chochlą nakładać ciasto na racuchy (temperatura oleju nie może być zbyt duża, ponieważ racuchy zamiast rosnąć, będą się przypalać). Żeby łatwiej się obracało racucha na drugą stronę, to można na patelnię nałożyć pokrywkę

Passions hobbies life
Graham dobrze przyprawiony 167

wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy dowolny kształt chleba. Wierzch smarujemy ziołową oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzewamy na 210 stopni. Wstawiamy chleb i pieczemy w tej temperaturze pierwsze 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę(...)dodatków.  W tym chlebie pomidory są tylko dodatkiem, ale nawet te suszone są dobre dla zdrowia. O tym co znajdziemy w pomidorach można przeczytać w przepisie na  pyszną kremową zupę pomidorową z razowymi grzankami

My Chcemy Jeść
Ciasteczka z kaszki ryżowej 150

ryżowej z powidłami śliwkowymi firmy Orzech - http://www.orzech.com.pl/ oraz posypki z ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa . Te ciasteczka przypominają mi smaki z dzieciństwa , często piekła je moja mama , były pyszne , dzisiaj ja piekę je swoim dzieciom :)   Składniki : 1kostka margaryny Kasi 1 szklanka cukru  2 cukry waniliowe  5 jajek 2 łyżki kwaśnej śmietany 250 g kaszki ryżowej(...)pieczenia  , utarte żółtka, śmietanę i roztopioną margarynę. Wszystko dobrze wymieszać , można ręką . Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Nabierać łyżką porcje ciasta i formować w kształcie orzecha włoskiego . Każde ciasteczko lekko spłaszczyć i nałożyć po troszku powideł śliwkowych. Wierzch posypać ziarenkami . Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Bułki na parze z truskawkami ze śmietaną i ziarenkami Migdałowy Przylądek 108

dodatkiem truskawek ze śmietaną i posypką z ziarenek  Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa  dostępnych  --  - http://www.ziarenkowo.com/ . Jeśli znudziło Wam się mięso to zapraszam na bułeczki , pyszne i proste danie. Składniki : 0,5 kg mąki + troszkę do podsypania  1 szklanka mleka 5 dag drożdży 100 g margaryny 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka Ziarenek Migdałowy(...)odstawić do wyrośnięcia.  Do dużej miski wsypać resztę mąki , dodać resztę ciepłego mleka i cukru. Jajka rozbić widelcem i dodać do mąki. Wyrośnięty rozczyn wlać do mąki, wyrobić ciasto , na końcu wlać roztopioną letnią margarynę i jeszcze raz wymieszać . Ciasto tak długo wyrabiamy aż będzie odchodzić od ręki. Mój sposób na szybkie wyrośnięcie ciasta to : wlewam do innej miski

Sama słodycz i szczypta chili
Pączki + film 104

Pyszne i najprostsze w przygotowaniu pączki domowe z marmoladą w środku, oprószone cukrem pudrem są smacznym smakołykiem nie tylko w karnawale.W zbliżający się tłusty czwartek będą strzałem w dziesiątkę . składniki na 12 - 15 pączków 4 szklanki mąki pszennej 5 żółtek szklanka cukru szklanka mleka 4 dag drożdży 2 łyżki masła 150 g marmolady olej lub smalec do smażenia cukier puder(...)cukier  i wszystko ucieramy mikserem do białości. W trakcie ubijania wlewamy mleko o temperaturze pokojowej i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, rozkruszone drożdże oraz miękkie masło. Ciasto dokładnie mieszamy łyżką żeby wszystkie składniki się połączyły i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy rękoma, a następnie rozwałkowujemy na placek, szklanką

Smakowite Dania
Amoniaczki – legendarne kruche ciasteczka na każdą okazję :) 122

następujące: amoniak, nie pachnie zbyt przyjemnie, a wręcz śmierdzi, ale konsystencja ciasteczek i ich chrupkość jest zupełnie inna niż po proszku do pieczenia, czy po sodzie. Ciasteczka są pyszne :)  I jeszcze jedna mała uwaga, jak ciasteczka się pieką to uważajcie przy otwieraniu piekarnika, bo amoniak nieźle daje po oczach. Ciasteczka: ½ kg mąki (+1 szklanka do podsypania) 125g margaryny(...)następnie dodajemy jajka i żółtka. Mleko podgrzewamy, by było letnie, po czym dodajemy do niego amoniak i mieszamy z resztą masy ciastowej, na koniec dodajemy mąkę. Całość wyrabiamy na ciasto, które po kawałeczku wałkujemy na grubość około 3-5mm i wykrawamy z niego różne kształty ciasteczek. Gotowe amoniaczki układamy na papier pergamin, smarujemy cieniutko białkiem i posypujemy cukrem kryształem

Smakowy Raj
Chrupiące krakersy 134

Już dawno zbierałam się do zrobienia szybkiej, słonej przekąski. Ze względu na zainteresowanie jakim cieszyły się domowe nachosy , postanowiłam przygotować coś pysznego do schrupania. Krakersy wyszły cudowne - chrupiące, o wyraźnym smaku dodanych przypraw. Bardzo polecam z dwóch powodów: 1. Są błyskawiczne, całość nie zajmie Wam dłużej niż 40 minut z pieczeniem! 2. Są w całości pełnoziarniste i mogą sobie pozwolić(...)szklanki wody 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia  ulubione przyprawy: złocista przyprawa do kurczaka, przyprawa gyros, papryka ostra Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na tyle części, ile smaków chcemy otrzymać. Do każdej części ciasta dodajemy po 1 łyżeczce ulubionej przyprawy (u mnie złocista i gyros). Zagniatamy ciasto razem z przyprawami. Przekładamy

Chocolate Muffin Blog
Chleb pszenny z chrupiaca skorka 203

Bardzo chciałam napisać Wam dzisiaj o pysznym risotto, optymistycznie zielonym i pachnącym... niestety nie jest optymistycznie i risotto musi poczekać. Od rana męczy mnie gorączka, która uroczo rośnie ledwie 2 godziny po spadnięciu. Ehhh... Chlebek ten podpatrzyłam na fb stronie Kulinarny splin . Chleb pszenny z chrupiaca skorka 400 ml wody 600 g mąki pszennej 8 g drożdży suszonych 20 gram(...)cukru oraz 1 łyżeczką mąki, a nstępnie wrzucamy opakowanie suszonych drożdży. Składniki mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól oraz dolewamy wodę z drożdżami. Ciasto wyrabiamy mikserem przez ok 5 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na min 6 godzin (np. na noc). Po tym czasie np. na drugi dzień rano, wyciągamy wyrosniete

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pączki nadziewane marmoladą różaną na Tłusty Czwartek i nie tylko. 140

będzie później wyrastało. Gdy nasze ciasto jest już gotowe zabieramy się do formowania naszych pączków. Dzielimy ciasto na kawałki o wadze około 6 dkg jeden. Przygniatamy dłonią kawałek ciasta, dociskamy lekko do stolnicy i kulistymi ruchami kręcimy kulki, aby były jednolite i gładkie. Układamy je na desce posypanej mąką, przygniatamy dłonią, aby je trochę z płaszczyć. Pozostawiamy do wyrośnięcia(...)nadziewania pączków. Na końcu posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy pomadą lub oblewamy polewą czekoladową. Można też posypać je kandyzowaną skórką pomarańczową. Jest to sprawdzony przepis. Polecam go, pączki te są pyszne !! :-) Nie ma to jak domowe pączki, smażone na świeżym tłuszczu, są zdrowe. Po prostu wiemy co jemy. Tutaj znajdziesz film wideo jak je wykonać : http://youtu.be/ikn22oJeUio   Tubki

Przepisy i porady kulinarne
Walentynkowe serduszko kokosowe z kremem jaglano-waniliowym :) 131

okazji walentynek i konkursu organizowanego na blogu Foodmania przygotowałam słodkie serduszko, które pokocha na pewno każde z Was :) Dodatkowo, pyszny deser kwalifikuje się do deserów zdrowych, a także bezglutenowych :D Efekt końcowy przewyższył moje wyobrażenia! Nie spodziewałam się aż tak przepysznego smaku! Delikatnie chrupki z wierzchy spód, o przepięknym zapachu kokosa, którego smak jest również mocno wyczuwalny, całość puszysta, mięciutka(...)jest na prawdę przesmaczne, a do tego pięknie się prezentuje :D Koniecznie przepis do powtórzenia. Składniki potrzebne do jego upieczenia znajdziecie w sklepie Owocowy Raj :) Składniki (na dwa serduszka) Ciasto kokosowe: 60 g mąki kokosowej 20 g nasion chia (2 łyżki) 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 ml mleka  2 białka (jajka rozmiaru S) szczypta soli

Zdrowie na języku :P
Ciasteczka maślane (najlepsze!) 108

Pyszne ciasteczka, które idealnie pasują do kawy i herbaty. Z powodzeniem można przechowywać je w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku przez dłuuugi czas...  O ile po ich upieczeniu coś zostanie ;) Składniki: -175 g miękkiego masła -200 g drobnego cukru -2 duże jajka -1 łyżeczka aromatu waniliowego -400 g mąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka soli(...)stopniowo dodajemy jajka i aromat waniliowy. Dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie wsypujemy mąkę do masy maślanej i delikatnie mieszamy. Jeśli ciasto się zbytnio lepi, dodajemy trochę mąki. Wyrabiamy ciasto aby było gładkie i lśniące. Dzielimy na 2 części, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na godzinę. Po tym czasie

KasiekGotuje
Muffinki z jagodami 157

zamrażarce znalazłam garst kę mrożonych borówek. Skorzystałam z przepisu Emmy1 i wyszły pyszne muffinki w fioletowe ciapki:) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół torebki cukru wanilinowego 1/3 lub 1/4 szklanki oleju 1 jajko pół szklanki jagód (u mnie mrożone(...)cukier, proszek do pieczenia , cukier waniliowy), a w drugiej mokre (mleko, olej, jajka). 2. Składniki suche i mokre mieszamy razem łyżką , dodajemy jagody, jeszcze raz mieszamy. 3. Przekładamy ciasto do foremek na muffinki na wysokość 2/3 foremki. 4. Pieczemy w 200 st. C przez 20-25 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Bułeczki - Pieski 181

Bułeczki - Pieski to idealny pomysł na śniadanie/kolacje dla dzieci. ...Bo który maluch przejdzie obok nich obojętnie. Pyszne, delikatne, a przy tym efektownie wyglądające bułeczki z pewnością wywołają uśmiech na twarzy dziecka. Poza tym bułki nie są trudne w przygotowaniu dlatego tym bardziej warto je przygotować w domu.   Bułeczki-Pieski - Składniki: 110 ml wody 100 ml mleka(...)Mleko lekko podgrzewamy, przelewamy do miseczki, dodajemy drożdże, cukier, łyżkę mąki i dokładnie mieszamy - odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i dobrze wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 h (do podwojenia objętości).  Następnie ciasto dzielimy na ok. 9 równych części i formujemy kule. Każdą bułeczkę nacinamy

Słodka Strona
Ciasteczka z maszynki (Domowe kruche) 155

Ciastka z maszynki lub domowe kruche (zależy jak kto je nazywa), i chyba więcej opisów i rozmyśleń, w tym przypadku jest zbędnych. Dodam więc tylko, że

Moje pyszne gotowanie