mleko. Do misy z utartymi żółtkami dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy bardzo ciepłe mleko z masłem i oliwą i mieszamy do połączenia składników. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, ciasto powinno być elastyczne, ale nie powinno się kleić (u mnie każdy miał ok.63-65g), formujemy kulkę, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłońmi na płaski, okrągły placek(...)przygotowanym na bazie pudru trzcinowego (wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy) i polewamy delikatnie każdą drożdżówkę. Ja posypałam jeszcze te z cynamonem płatkami migdałów. Takie drożdżóweczki są pyszne także na drugi dzień, choć wiadomo -świeże są najlepsze... :-) Smacznego
Smaczne Zdrowepoświęcę na jego przygotowanie oddzielny post, gdyż w ogromnej ilości przepisów, czy to w internecie, czy książkach kucharskich, właśnie ono jest składnikiem głównym. Śmiało możemy go używać do deserów, ciast, ciasteczek, dań głównych, zup, pierogów... Tym postem chciałabym ponadto rozpocząć cykl moich przepisów z użyciem naszej kochanej dyni. Dyniowe purée można kupić już gotowe, zamrożone, niemniej jednak wiadomo, że wszystko(...)oliwę z oliwek do pieczenia, zioła, czy przyprawy. Ja podaję przepis na zupełnie podstawową wersję, ale każdy z Was może urozmaicić ją na swój sposób, który i tak wyjdzie pysznie! Składniki: - dynia (np. 1 sztuka, ok. 1kg odmiany Hokkaido) *opcjonalnie: oliwa z oliwek, zioła, przyprawy Dynię myjemy, osuszamy i wydrążamy miąższ. (Odcinamy ogonki, dynię kroimy na pół i za pomocą
Be Fit Be Strongtaki "goły" wygląda uroczo - jasny, śnieżnobiały krem stanowi kontrast dla kakaowego biszkoptu. A biszkopt wyszedł tak puchaty i lekki, że nie potrzeba go nawet nasączać. Całość jest naprawdę pyszna i warta grzechu! Składniki: (na tortownicę 14cm) BISZKOPT: 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao szczypta soli KREM: 330ml kremówki(...)cukier. Następnie dodać po jednym żółtku cały czas miksując na wysokich obrotach. Do masy przesiać sypkie składniki (obie mąki i kakao), delikatnie zmiksować na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto przelać do formy i piec w 170'C około 25 - 30 minut. Po upieczeniu upuścić w formie z wysokości kolan, wystudzić, przekroić na 3 blaty. KREM: Śmietankę ubić
Cakes By Kejtwłaściwie wyszły. Jeden już dzisiaj właśnie skończyłem (jadłem go 3 dni i cały czas był świeżutki) i przed chwilą wyjąłem drugi z zamrażalnika żeby na jutro był świeży i pyszny :) Nie będę jakoś specjalnie was męczył dzisiaj i od razu do przepisu przejdę, bo jednym uchem staram się skupić na lecących właśnie wiadomościach (czy tam konkretnie "Faktach"). Wypadałoby jeszcze wspomnieć(...)pęczek szczypiorku Bez jakiś tam zbędnych ceregieli drobno siekamy szczypiorek i wszystkie składniki łączymy ze sobą. W misce, na stolnicy, na blacie, co tam lubimy. Technika dowolna. I wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przez kilkanaście sekund znów wyrabiamy i przekładamy do foremki (właściwie to nawet dwóch foremek) wyłożonej
Marder&Marder Manufacturedziś propozycja prostego chleba z prażonymi ziarnami słonecznika. Dla tych, którzy mają mało czasu jest to dobra opcja na pyszny i szybki w wykonaniu chleb własnej roboty. Właściwie początkowo miał być to chleb bez dodatków, jednak za namową synka użyłam słonecznika. Żeby ze słonecznika wydobyć aromat podprażyłam go na suchej patelni. Ogólny efekt jest zadowalający. Przepis jest taki: 2 szklanki(...)suchej patelni ziaren słonecznika + 2 łyżki do posypania wierzchu chleba Podane składniki w kolejności : mąki, sól, słonecznik, zakwas i woda - umieściłam w niedużej misce. Całość wymieszałam do połączenia. Ciasto jest klejące, niezbyt luźne. Odstawiłam przykryte folią na 30 minut. Po tym czasie wysmarowałam blaszkę olejem, spód posypałam częścią odłożonych ziaren słonecznika, przekładałam ciasto łyżką, wierzch także posmarowałam olejem i posypałam
apetytnapieczenieUwielbiam domowe,maślane wypieki,więc postanowiłam przygotować pyszną chałkę dla moich dzieci. Wyszła cudowna,pachnąca i puszysta.Przepis wyszperałam na blogu Margarytki i po małych zmianach trafił do mnie na blog.Fantastycznie smakuje jeszcze ciepła z samym masełkiem. Składniki: 540 g mąki pszennej 25 g drożdży 1/2 szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego (przepis na domowy znajdziesz tu ) 100 g roztopionego masła(...)miejsce do wyrośnięcia ( w zimie używam do tego celu rozgrzanej mikrofalówki). Przesianą mąkę wymieszać z cukrem,esencją waniliową,przestudzonym masłem,jajkami,mlekiem i olejem.Dodać drożdże i dokładnie wyrobić.Ciasto zostawić w ciepłym miejscu aż do podwojenia swojej objętości (zostawiłam na 30 minut). Następnie dzielimy ciasto na 3 części,z których robimy równe ruloniki. Zaplatamy z nich warkocz.Wierzch smarujemy rozkłóconym
Wielki apetytDomowe, idealne, pulchne i pyszne- takie są właśnie bułeczki z tego przepisu. Przepis pochodzi z bloga Michała (link tu ) i muszę przyznać, że skradł moje serce. Więc jeśli chcecie aby wasze burgery były NAJ upieczcie bułeczki sami. Składniki na 6 dużych bułek: 530 g mąki pszennej (typ 500) 7 g suchych drożdży 270 ml ciepłej wody 5 ml oleju(...)ciepłe miejsce. W tym czasie piekarnik nastawić na 220 stopni. Do drożdży dodać jajko, mleko w proszku, mąkę i sól i dokładnie wyrobić ( ja użyłam do tego kMix'a). Ciasto podzielić na 6 w miarę równych porcji i uformować z każdej placuszek. Z wierzchu posmarować rozkłóconych jajkiem i obsypać sezamem. Piec 15 min w temp. 220 Smacznego
Wielki apetytOhhh czemu ja nie znałam tego przepisu dużo wcześniej? Przepyszne pancakes! Mniam mniam. Mieszankę zrobiłam i trzymam ją w słoiku. Teraz, kiedy mam ochotę na placuszki, mieszankę mam gotową. Pyszne i szybkie do zrobienia. Polecam na leniwe niedzielne śniadanie czy na śniadanie dla dzieci - niejadków. Takie placuszki na pewno zjedzą. 'pancakes wg.Nigelli Lawson' Składniki na mieszankę na pancakes: - 600g mąki(...)wychodzi za rzadka/gęsta dodać więcej mieszanki/mleka. Niewielkie porcje (niepełna chochelka) wylewać na rozgrzaną patelnie i smażyć bez dodatku tłuszczu. Przewracać na drugą stronę, dopiero w momencie, kiedy na cieście pojawi się duża liczba pęcherzyków powietrza. Smażyć ok.1 minuty. Podawać z ulubionymi składnikami. Smacznego! * przepis pochodzi z książki N.Lawson 'Nigella Ekspresowo
CookYourselfPrzepis na te pyszne paluszki dostałam od siostry. Są fantastyczne - w sam raz do barszczyku. Można je posypać wedle uznania: kminkiem, tartym żółtym serem, mieloną papryką, gruboziarnistą solą, makiem itp. Bardzo długo zachowują świeżość, wystarczy je tylko trzymać w szczelnym pojemniku. Przed podaniem można je podgrzać w mikrofali - pychotka. Podane składniki pozwolą przygotować bardzo dużo takich paluszków - ja zazwyczaj robię(...)kminek tarty żółty ser mak mielona papryka sól gruboziarnista Sposób wykonania: 1. Mąkę posiekać ze smalcem. 2. Drożdże rozpuścić w części śmietany. Wszystkie składniki zagnieść z rozczynem. 3. Ciasto rozwałkować na 4 mm, pokroić w paski radełkiem lub nożem. 4. Posmarować paluszki rozmieszanym jajkiem, posypać wedle uznania. 5. Paluszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia
Kuchnia domowa Aniopcjonalnie, ale polecam) W misce łączymy składniki: mleko kokosowe, jogurt, ziarna wanilii, cukier z wanilią, żółtka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę – ponownie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 20 minut. Obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki i cienkie plasterki. Dodajemy do masy, mieszamy, aby jabłka nie ściemniały. Ubijamy na sztywno pianę z białek i szczypty(...)Zamieniając zwykły proszek do pieczenia na bezglutenowy, mamy gotowy posiłek dla osób na diecie bezglutenowej. Racuszki ryżowo jabłkowe, to potrawa, do której absolutnie nie mam zastrzeżeń. Z jabłkami są pyszne, a jakie będą z brzoskwiniami, ananasami… i nie tylko? Smacznego. Racuszki ryżowo jabłkowe biorą udział w akcji „Kto codziennie jabłko zjada…” Wydrukuj przepis The post Racuszki ryżowo
mojewypiekiinietylkoświętami. Ciastka zostały upieczone w szybkim tempie, awaryjne ale bardzo dobre. Chcąc zmniejszyć kaloryczność nie maczamy ich w cukrze. Są pełne zdrowych węglowodanów, zaspokajają potrzebę na słodycze i są pyszną alternatywą. Już jutro Wigilia, dlatego życzę Wam zdrowych, pogodnych, smacznych i zdrowych świąt Bożego Narodzenia. Nie złośccie się na innych. Uśmiechajcie się więcej i myślcie jeszcze bardziej pozytywnie niż(...)amoniaku Cukier do dekoracji Przygotowanie: Mąkę przesiać z amoniakiem na stolnicę. Posiekać z margaryną. Wymieszać z cukrem, wymieszać z jajami, cukrem, ziarenkami wanilii. Tyle mleka aby dało się zagnieś ciasto, w miare miękkie. Zostawić w chłopnym miejscu na ok. 30 min. Wałkować na grubość ok. kilka mm. Wykrawać, maczać w białku oraz cukrze. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce
CzarnawisienkaChrupiące gofry z bitą śmietaną i truskawkami... Złociste, chrupiące gofry przykryte śmietankową pierzynką. Ozdobione słodkimi truskawkami. Pyszne wspomnienie wakacji nad morzem. Kto ma ochotę na gofra? Zapraszam na słodki poczęstunek! Składniki: 3 szklanki (750 ml) mąki pszennej; 3/4 szklanki (187,5 ml) białego cukru; Opakowanie cukru wanilinowego (16g); 4 jaja; 200 ml mleka; 200 ml zimnej wody (może być(...)masy jajecznej, stale miksując, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, wodę i olej. Miksować, aż do połączenia wszystkich składników i uzyskania masy o konsystencji kwaśnej śmietany. Porcje ciasta wylewać na dobrze rozgrzaną i posmarowaną odrobiną oleju gofrownicę i piec przez 5 minut, nie otwierając przed upływem tego czasu pokrywy gofrownicy. Śmietanę ubić. Truskawki pokroić w plastry i zasypać
Gospodyni Miejskasię podobają. Jeśli znienacka mam ochotę upiec chlebek, zakwas jest w lodówce i nie ma czasu go obudzić, zapowiedzieli się niespodziewani goście - w ciągu dwóch trzech godzin mam pyszny chlebek, zachwycający swym delikatnym i puszystym miąższem. Posmarowany masłem i odrobiną dżemu, przy kawie....palce lizać. Składniki (na dwa bochenki a 20 cm ): 280 g mąki pszennej chlebowej 200 g mąki(...)Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie. Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Dodaj masło i dalej wyrabiaj. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je rozciągnąć w dłoniach, aż utworzy się cienka membrana. Uformuj kulę
Grahamka, weka i kajzerkaPrzepis jeszcze urlopowy, więc mało dietetyczny, ale jaki pyszny! :-) Babeczki kokosowe, polane białą czekoladą i oprószone posiekanymi migdałami.... Jeśli zjedliście już wątróbkę przygotowaną wg. poprzedniego przepisu, to teraz czas na słodki deser. ;-) Przepis na 12 babeczek. Składniki: 125g masła 3 jajka 100g cukru (ok.3/4 szklanki) 65g wiórek kokosowych (ok. 1 szklanki) 8 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju 125g masła(...)kokosowe, jogurt naturalny, olej i wystudzone masło. Miksujemy. 4. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 6. Ciasto wykładamy do foremek i pieczemy przez ok. 20 minut (na złoty kolor). 7. Kiedy babeczki się studzą rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i siekamy migdały. 8. Jeśli babeczki
kuchnia do kwadratuFasolowe babeczki z serkiem, jeżynami i polewą czekoladową. Fasola w słodkim wypieku brzmi trochę dziwnie, w babeczkach nie jest wyczuwalna w smaku, pełni wraz z płatkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię