pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:841/1162)

Angielskie bułeczki śniadaniowe 166

kształtem typowe, okrągłe bułeczki. Tym razem słodkie bułeczki angielskie postanowiłam zrobić z premedytacją! Składniki te same, ale nie przywiązywałam już tak dużej uwagi do procesu ich przygotowywania. Wyszły nadal pyszne, a spożywane jeszcze ciepłe z dodatkiem konfitury niskosłodzonej z moreli NASZE DOMOWE , to już w ogóle orgia dla kubków smakowych :) Składniki na około 20 sztuk bułeczek : 400g mąki pszennej 100g(...)kawałki . Jajka wymieszać w oddzielnym naczyniu z mlekiem. Następnie dodać do miski ze składnikami sypkimi. Zostawić trochę mieszanki jajeczno-mlecznej do posmarowania bułeczek przed pieczeniem. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, aż zlepi się w całość i zacznie odchodzić od ścianek miski. Leniwiec kuchenny może się posłużyć mikserem, ale z użyciem mieszadeł hakowych, NIE trzepaków! Nie wyrabiać zbyt długo! Na końcu

Grunt to przepis!
Żytnie kruche ciasteczka (nadziewane) 190

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Moje Wyp i eki . Ciasteczka są nie tylko pyszne, ale również o wiele zdrowsze od tych tradycyjnych. Mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją pszenicy. Cudownie kuszą zapachem, a po sięgnięciu po jedno ciastko - nie sposób oprzeć się pokusie i sięgnąć po drugie i kolejne. Ciasteczka są lekko orzechowe (ze względu(...)Bazarku Smakoszy ) 100g masła/margaryny 70g cukru  1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: dżem/konfitura Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta formować kulki o wielkości - pomiędzy orzechem laskowym a włoskim. Kuleczki lekko spłaszczyć i ułożyć (w sporych odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Aby uzyskać wzorek - ciastka należy docisnąć widelcem

Di gotuje
Racuchy drożdżowe z żurawiną. 211

Witajcie:) mamy weekend i znowu wspólne wypiekanie wirtualne z dziewczynami u Bożenki. Tym razem smażymy racuchy, wszyscy z jednego przepisu :)  pyszne i pulchne, ja do swoich dodałam jeszcze żurawinę, wyszły super:) Nadają się na obiad a także do kawy.   Moi domownicy jedli je z sosem jagodowym. Zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : 500 g mąki pszennej(...)letniego mleka. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, jajko i spirytus,  wymies zać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie (ale też nie może być za gęste) - dodać wtedy łyżkę mąki (lub analogicznie - dolać mleka). Ale tak naprawdę jest mało kapryśne i jeszcze się

Sama słodycz i szczypta chili
PALUSZKI SEROWO - SZYNKOWE 162

trochę jeszcze ospale... To niesamowite jak Święta potrafią rozleniwić kulinarnie. Wreszcie lodówka "wyjedzona" ze wszystkich resztek, wiec wracam z kolejnymi przepisami i mam nadzieje inspiracjami dla Was. Zapraszam na pyszną przekąskę, która idealnie sprawdzi się podczas jutrzejszego Sylwestra. Korzystając z okazji: Życzę Wam wszystkiego co najlepsze w nadchodzącym Nowym Roku. Obfitości, smaczności i zdrowia. SKŁADNIKI: 200 g ostrego sera żółtego(...)zmielonej konsystencji. Wszystkie pozostałe składniki wysypać na stolnicę, przesiekać nożem i zagnieść na jednolitą masę.  Dodać ser i szynkę i zagniatać dalej, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli ciasto będzie klejące, podsypać je odrobiną mąki. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. i pokroić w paski o szerokości około 1 1/2 cm. Każdy pasek skręcić

Kuchnia w opałach
Pierniczki nadziewane marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową 205

Pyszne i mięciutkie pierniczki. Ich zrobienie wymaga trochę pracy w związku z nadziewaniem, ale warte są poświęconego im czasu. Z podanych proporcji wyszło mi 50 pierniczków. Składniki: Pierniczki: 250 g miodu 100 g masła 5 łyżek cukru 6 łyżek mleka 2 łyżeczki sody 500 g mąki 1 jajko 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 1/2 łyżki(...)cukrem i odstawiamy do ostudzenia. W misce mieszamy mąkę, przyprawę do pierników, kakao i cynamon. Następnie dodajemy jajko, miód z cukrem i masłem oraz sodę wymieszaną z mlekiem. Zagniatamy ciasto ręcznie lub robotem na najniższych obrotach. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. 2. Następnego dnia przygotowujemy pierniczki. Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy na grubość

Na Ciasteczkowych Papierach
Naleśniki po gruzińsku 753

Moja siostra opowiadała ostatnio jakie danie zaserwowała swoim gościom i jak bardzo smakowały im naleśniki po gruzińsku. Postanowiłam przekonać się na własnym żołądku ;) czy faktycznie są tak pyszne jak opowiadała. I co? Rewelacja! Smaczne, syte i w dodatku naprawdę proste w wykonaniu. Polecam! Naleśniki po gruzińsku  Składniki: naleśniki: 15 dag mąki, jajko, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, sól(...)solą, pieprzem i dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy. Przygotowujemy naleśniki: Jajko musimy roztrzepać z mlekiem oraz wodą i stopniowo dodawać mąkę. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną tłuszczem wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy naleśniki z obu stron. Na naleśnik nakładamy farsz, rozsmarowujemy i zwijamy w rulon. Gotowe naleśniki podsmażamy na patelni, tak, aby ciasto lekko się przypiekło. Naleśniki podajmy z jogurtem

paapilotkaa
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem 156

ocaccia z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem. Proste i pyszne domowe pieczywo w stylu włoskim... nie ma się co rozpisywać :) Polecamy! Porcje:  forma o średnicy 26 cm Czas przygotowania:  170 - 210 minut Składniki: 500 g mąki,  130 ml piwa, 100 ml letniej wody, 80 ml oliwy, 1,5 łyżeczki suszonych drożdży, 10 g soli, łyżeczka cukru(...)mące, odstawić na 5 minut. Dodać piwo, oliwę i czosnek starty na tarce, wyrabiać 10 minut. Przełożyć do miski, nakryć lniana ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.  Ciasto ponownie wyrabiać przez 5 minut, przełożyć do formy wyłożonej natłuszczonym papierem, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. W focacci zrobić wgłębienia, w każde włożyć pomidorka lub kawałek gałązki rozmarynu, ewentualnie

SzczyptaSmaQ
CHLEB PEŁNOZIARNISTY BEZ ZAGNIATANIA 186

zagniatania. Składniki wystarczy wymieszać drewniana łyżką! Czas przygotowania to około 10 minut. Czas do wyrośnięcia jest niestety trochę dłuższy bo około 2 godzin. Ale warto poczekać - bo chleb wyszedł pyszny! Miękki w środku z chrupiącą skórką. A co najważniejsze wiesz co jesz i do tego ta odrobina satysfakcji ;-) Gorąco polecam. Składniki: 500 g mąki pełnoziarnistej (pszenna, żytnia,orkiszowa) 2 łyżeczki(...)Wlałam ciepłą wodę i mieszałam drewnianą łyżką aż powstała jednolita masa.  Formę o długości 22 x 9 cm ( u podstawy) wysmarowałam tłuszczem i obsypałam mąką. Przełożyłam do niej ciasto. Przykryłam folią spożywczą i ściereczką. Odstawiłam w ciepłe miejsce na 2 godziny. Gdy pięknie wyrosło, zdjęłam folię i wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Piekłam około 40 minut

potrawyregionalne
Gnocchi z marynowanymi karczochami, pomidorkami i zielonym groszkiem 220

Pyszne gnocchi rozpływające się w ustach z dodatkiem zielonego groszku, marynowanych karczochów , pomidorków i dojrzewającej szynki! Rany jakie to było pyszne! My dla jeszcze większej dekadencji dodaliśmy do sosu śmietany kremówki, comfort food w najlepszej odsłonie! Musicie spróbować! Składniki: ok. 600 g ziemniaków, 1 żółtko, 6 łyżek mąki, sól 200 g zielonego groszku - u nas mrożony, olej z marynowanych karczochów(...)bieżącą wodą i włożyć w łupinkach do garnka - ugotować. Jeszcze mocno ciepłe ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę, dodać żółtko, sól oraz mąkę i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć na blat i podsypując delikatnie mąką zrobić z niego wałeczki i pokroić przy pomocy noża na małe kawałeczki - przy pomocy specjalnej deseczki do gnocchi lub widelca zrobić wzorek

Plate of Joy
Chleb czosnkowy z bazylią i suszonymi pomidorami. 201

samemu. Wsparciem dla mnie był przepis na podstawowy chleb Jamie Olivera, który znajduje się  tu  ( ja zrobiłam z połowy składników ). Dodałam kilka swoich dodatków i wyszedł pyszny chleb. Składniki: 10.5g drożdży suszonych lub 15g drożdży świeżych, 15g cukru ( ja dałam miód), 300ml ciepławej wody, 500g mąki pszennej + trochę do podsypania, 70g suszonych pomidorów w słoiku(...)osobnym naczyniu i dopiero wlać w środek mąki. Mieszać powoli okrężnymi ruchami palca, tak by powoli rozpuszczone drożdże łączyły się z mąką. Dodawać również pomału resztę wody. Następnie wyrabiać ciasto przez ok.5min. W razie potrzeby dodać troszkę mąki, gdyby ciasto było lepkie. Wyrobione ciasto obsypać lekko mąką, naciąć i zakryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na ok.1h30min.  W międzyczasie pomidory

W kuchni u Moniki
Ciasteczka z masłem orzechowym i M&M's 158

Kruche ciasteczka, które dzięki masłu orzechowemu rozpływają się w ustach. Zdjęcia słabe, bo były tak pyszne, że nie zdążyłam zrobić im porządnej sesji zdjęciowej :D. Dla kogo: dla dzieciaków dla fanów masła orzechowego dla lubiących kruche ciasteczka Składniki: 100g masła (miękkiego) jajko 0,5 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki białego cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 i 1/3 szklanki mąki(...)masło orzechowe i miksujemy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy. Wsypujemy połowę cukierków czekoladowych (resztę powciskamy na wierzchu ciastek). Z ciasta formujemy małe kuleczki (orzeszki) i odkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy ciasteczka dłonią, a następnie wciskamy na górę M&M'sy. Między ciasteczkami należy zostawić

Mania Wypiekania
Ciastka z chia, kokosowo owsiane z pomarańczą 157

Dzisiaj przepis na pyszne i bardzo łatwe do zrobienia ciasteczka chia z pomarańczą, wiórkami kokosowymi i płatkami owsianymi, można je także zrobić same bez pomarańczy będą smakowały równie dobrze. Składniki :  - 1 szklanka mąki (dowolnej ja dałam owsianą) - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia  - 2 łyżki oleju kokosowego  - 4 płaski łyżki wiórków kokosowych - 2 dość czubate łyżki(...)ciasteczka, można to zrobić na dwa sposoby jeśli mamy małe plasterki pomarańczy to formujemy płaskie ciastka i przyklejamy na nie plaster pomarańcza , jeżeli mamy duże plasterki i niestarczy nam ciasta, można zrolować ciasto i przykleić dookoła, ale wtedy ciasto może się nie trzymać, dlatego do dużego pomarańcza lepiej zrobić podwójną wersję, ciasteczka pieczemy ok 10-15 minut w temp

zdrowa vege kuchnia
Bułki grahamki 187

Coraz trudniej kupić w sklepie pyszne grahamki. Takie bez polepszaczy i nie mrożone przez kilka miesięcy. A że, można teraz kupić mąkę graham, postanowiłam je upiec sama. Od teraz nie kupuję już grahamek tylko piekę sama. Przynajmniej wiem co jem. Składniki: 0,5 szkl letniego mleka 0,5 szkl letniej wody 1 łyżka syropu trzcinowego 1,5 łyżki miodu(...)posmarowania 1 jajko 2 łyżki mleka Przygotowanie: Mąki i drożdże wsypać do misy miksera, wymieszać. Wlać letnie mleko, wodę, syrop trzcinowy,miód, olej i wsypać sól. Końcówką do wyrabiania ciast  drożdżowych(hak) wyrabiać ciasto około 10 minut do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto może pozostać klejące. Misę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka z czekoladą i cukierkami z orzechami + film 166

Pyszne, kruche ciasteczka z czekoladą i cukierkami z orzechami są znakomitym smakołykiem dla dzieci, świetną przekąską na podwieczorek do kawy czy herbaty a ich dodatkowym atutem jest łatwość ich wykonania. składniki na około 40 ciastek 200 g cukierków z orzechami ( typu kamyki ) 100 g gorzkiej czekolady 50 dag mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie(...)dodajemy jajka, pokrojone miękkie masło, cukierki z orzechami, cukier oraz cukier waniliowy, wsypujemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę i wlewamy mleko. Wszystkie składniki mieszamy dłonią i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na niezbyt cienki placek a następnie foremką wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciastka układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut

Smakowite Dania
Tort z truskawkami 169

sokiem z cytryny i amaretto,  przekładany masą z bitej śmietany i serka mascarpone, dżemem truskawkowym i świeżymi truskawkami. Różowa poezja smaków!  Zdjęcia nie oddają tego jaki był pyszny, musicie mi uwierzyć i sami wypróbować przepis :)  Bazą tortu jest tak zwany biszkopt rzucany (bez proszku do pieczenia),  robiłam go pierwszy raz i przyznam, że trochę się obawiałam(...)przez sitko. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, ciągle ubijając. Suche składniki delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, tak  by składniki się połączyły a masa piankowa nie opadła. Dno tortownicy  wyłożyć papierem do pieczenia, bokó w formy niczym nie smarować.Przełożyć do formy ciasto

W kuchennej krainie