pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:836/1162)

Kajzerki 218

ciasto podzielić na 10 kawałków. Z każdego formować wałek o długości około 30 cm. Zwijać kajzerki. Liska opisuje to tak: Trzymając koniec wałka, zrobić podwójną pętelkę na wałku (z ciasta), zawijając oba końce pod spód. Po prostu trzeba zawiązać wałek na podwójny węzeł i zawinąć końce pod spód :) Gotowe bułeczki układasz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na pół godziny(...)Liska zawijała swoje kajzerki. Kajzerki zjadaliśmy jeszcze ciepłe. Były pachnące, miękkie i delikatne w środku, a na zewnątrz chrupiące. Ze świeżym zimnym masłem lub domowym dżemem są po prostu pyszne :) Moje bułeczki nie wyszły tak piękne i równe jak u Liski, ale trening czyni mistrza - następnym razem będą równiusieńkie ;) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka z lentilkami 135

Ciasteczka z lentilkami... Rumiane, maślane ciasteczka. Z kolorowymi drażetkami. Pyszne słodkości nie tylko dla dzieci! Składniki: 375 g mąki pszennej; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/4 łyżeczki soli; 220 g miękkiego masła; 3/4 szklanki białego cukru; 2 jaja; 100 g lentilek. Sposób przygotowania: Miękkie masło ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać(...)następnie powoli wsypywać mąkę z proszkiem i solą. Miskować, aż do połączenia się składników. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać po 1 czubatej łyżce ciasta (u mnie łyżka do lodów). Na ciastka nakładać po 5 - 7 cukierków. Ciastka lekko spłaszczać dłonią. Tak przygotowane ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna

Gospodyni Miejska
Bułeczki ze śliwką 105

Bułeczki drożdżowe ze śliwką  Dzisiaj zapraszam na bułeczki ze śliwką , powiem Wam że wyszły pyszne . Zainspirował mnie przepis Siostry Anastazji , troszkę go zmodyfikowałam , jest prosty i przede wszystkim sprawdzony . Polecam :) i zapraszam :) Składniki : 1 kg mąki 10 dag drożdży 1/2 kostki margaryny Kasi 1 szkl cukru 2 cukry waniliowe 2 szkl mleka ciepłego 7 żółtek duże śliwki Kruszonka(...)mąki , wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiać do miski , dodać rozczyn i żółtka , wymieszać . 3. Margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. 4. Letnią margarynę wlać do ciasta i wyrabiać tak długo aż będzie odchodziło od ręki . Ciasto odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką ( musi podwoić swoją objętość ) 5. Stolnice podsypać mąką , wyłożyć ciasto i rozwałkować na około

Sama słodycz i szczypta chili
Gniazdka poznańskie (pączki hiszpańskie) 250

związku z tym, że mieszkam w Poznaniu już jakiś czas, uznałam że to dobry moment aby przygotować coś poznańskiego ;) Pyszne, mięciutkie w środku, pulchne pączki posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Z podanych składników wyszło około 30 sztuk, ale połowę zjedliśmy z Ukochanym  jeszcze podczas smażenia :) Polecam! Składniki: 150 g mąki pszennej 100 g masła 250 ml mleka(...)garnku na średnim ogniu podgrzewamy mleko razem z masłem, solą i cukrem. Mąkę przesiewamy do miski. Gdy mleko będzie gorące, zdecydowanym ruchem wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie drewnianą łyżką, aż ciasto ładnie się połączy i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Do ostygniętego ciasta wbijamy kolejno po jednym jajku cały czas

My Culinary Art
Chlebek bananowy z imbirem i cynamonem 160

Pyszny i łatwy do zrobienia chleb, smak bananów i świeżego imbiru wiruje po kuchni!. A do tego można go zrobić w kilka chwil, a smakuje wybrnie. Składniki; 40 dag bananów 30 dag mąki pszennej łyżka soku z cytryny płaska łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag cukru pudru  2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki świeżo startego imbiru 13 dag stopionego masła(...)sokiem z cytryny na gładką masę. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, banany, cynamon, imbir, roztopione masło. Dołóż ubite jajka. Dokładnie wymieszaj. Natłuść formę i przełóż ciasto. Piecz godzinę w tem 170 C. Jest smaczny na ciepło i na zimno. źródło inspiracji książka ,,Chleb

Apetyczna babeczka
Tarta z porami, kurczakiem i ogórkiem kiszonym 180

obiad lub kolacje. Każda pora jest dobra na pyszną tartę :) Tym razem wersja z porem, kurczakiem doprawionym suszonymi pomidorami i bazylią oraz ogórkiem kiszonym i serem feta, polecam :) 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki krupczatki 125 g masła 1 jajko łyżka śmietany 12 % pół łyżeczki soli Nadzienie: 3 pory (białe części) łyżka masła 2 małe piersi z kurczaka(...)ogórki kiszone 80 g sera feta Masa: 150 ml śmietany 12 % 2 jajka pieprz, sól Mąki siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do zamrażarki na około 8 minut. Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 minut. Pokrojone

Mienta blog
Niedzielne gofry 170

piżamie i z poczochranymi włosami. Może to być bardzo przyjemny zwyczaj i taki moment podczas ciągłej gonitwy, kiedy wrzucamy luz i niczym się nie przejmujemy. Doskonale sprawdzą się wtedy pyszne gofry. Poprzedni przepis, który umieściłam na blogu, był niezły, ale czegoś mu brakowało. Postanowiłam go nieco zmodyfikować i... wow. Nam gofry bardzo smakowały. Puszyste gofry Będziemy potrzebować: 2 szklanki mąki(...)Mąkę, wodę, mleko, olej, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce ubitych białek do zmiksowanego ciasta i bardzo delikatnie łączymy. Staramy się zrobić to tak, by nie stracić za dużo z objętości białek. Gofry pieczemy w nagrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy. Podajemy od razu z ulubionymi

Ratunku obiad
Placuszki z kaszy manny - bez mąki! 356

kolejny synek zażyczył sobie placuszki, lecz od razu zaznaczył "ale inne":) Nie pozostało mi nic innego jak poszperać w szafkach i stworzyć coś pysznego i oryginalnego:) Niestety z braku mąki musiałam się nieźle nakombinować. I w taki oto sposób powstały bardzo smaczne placuszki na bazie kaszy manny z dodatkiem miodu i serka wiejskiego oraz lubianych przez mojego synka rodzynek... Składniki(...)Przygotowanie Kaszę dodać do mleka, wymieszać. Dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon, rodzynki i miód. Wymieszać. Wbić jajka, dodać serek wiejski, zmiksować do połączenia się składników. Ciasto odstawić na 15minut, by kasza napęczniała.  Następnie wymieszać, jeśli ciasto jest za gęste dolać odrobinę wody. Kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć z obu stron na gorącym oleju.  Podawać

Z miłości do słodkości
szybkie placuszki z kaszą manną 147

Witam Kochani Dziś mam dla Was bardzo fajną propozycję na bardzo smaczne placuszki,które możecie przygotować na śniadanie, kolację lub jako słodką przekąskę :-) Przygotowanie tychże placuszków

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
KOKTAJL KOKOSOWO-TRUSKAWKOWY 200

    Za oknem upał, sezon truskawkowy w pełni, mleko kokosowe w lodówce, oczekujące na wykorzystanie. Dodaję te wszystkie okoliczności do siebie, stawiam wielki plus

W kuchni Karmel-itki
Pyszne, aromatyczne, chrupiące, pieczone ziemniaki w piekarniku a'la frytki. 760

Pieczone ziemniaczki. Przepis jest banalnie prosty, takie ziemniaczki piekę praktycznie od zawsze.... ale ostatnio.. niby przypadkiem , siedząc u fryzjera usłyszałam opinię, że surowe ziemniaki ( bez

Kuchnia z widokiem na ogród
Zimowe babeczki 173

już kilka pomysłów, ale na razie ciii ... Dzisiaj mam dla Was urocze małe babeczki w zimowej wersji. Z dużą ilością suszonej żurawiny, pachnące masłem, miodem i cynamonem, z bajecznie pyszną, czekoladowo-miodową polewą. Ona nadaje im rewelacyjnego smaku, nie rezygnujcie z niej więc! Oczywiście, zamiast małych babeczek, można upiec jedną większą.  Przepis od niezawodnej Doroty . Zimowe babeczki z miodem(...)jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać miód i melasę, cały czas miksując. Mąkę przesiać, wymieszać z cynamonem, proszkiem i sodą. Partiami dodawać do ciasta na zmianę z mlekiem, miksując na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Na koniec dodać żurawinę, wymieszać łyżką. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy na babeczki. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placki z jagodami i malinami 165

Dziś przedstawiam szybki przepis na pyszne placuszki z owocami. Robi się je naprawdę szybko. Smakują- rewelacyjnie. Wystarczy poświęcić chwilę by placuszki zagościły na stole, a przecież sezon na maliny i jagody- trwa! TRUDNOŚĆ: łatwe CZAS: 1-30 min ILOŚĆ: 7-8     Placki z jagodami i malinami 1 jajko 1/4 l mleka 1 łyżka cukru 2 kopiate łyżki mąki(...)mleko, cukier oraz mąkę. Mikserem wszystko dokładnie połączyć ze sobą. Następnie dodać jagody oraz maliny i delikatnie łyżką wymieszać owoce i delikatnie pocukrzyć. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po odrobinie ciasta i piec na złoty kolor z obu stron. Najlepiej smakują ciepłe

Gotuję Testuję
Sezamki 248

jest bardzo trudne i rezygnowałam.  W końcu górę wzięła moja ciekawość i upór, że co ja nie zrobię takiego prostego przepisu. Powiem, że się opłaciło, bo sezamki wyszły pyszne i bardziej mi smakowały niż te ze sklepu. Trudnym momentem podczas przygotowania jest sam koniec, gdy bardzo szybko trzeba wałkować jeszcze gorącą masę sezamową. Tak naprawdę, to samo przygotowanie wcale(...)ziaren sezamu 210 g cukru 1 1/2 łyżki naturalnego miodu 2 łyżki wody dodatkowo: 2 arkusze papieru do pieczenia lub mata silikonowa odporna na temperaturę i papier wałek do ciasta ostry nóż (dobrze się sprawdza nóż do pizzy) Przygotowanie: Sezam uprażyć na gorącej patelni bez dodatków, uważać by nie przypalić bo będzie gorzki. Po uprażeniu sezam wysypać z patelni, gdyż

Kuchcik gotuje
Chleb mleczny na zakwasie 117

okazji że dziś przypada Światowy Dzień Chleba mam dla Was pyszny i mięciutki chlebek na naturalnym zakwasie. Często jeszcze ciepły jem tylko z samym masłem, żadne pieczywo ze sklepu nie smakuje tak dobrze jak swoje. Składniki: 3/4 szklanki aktywnego zakwasu żytniego  500 gram mąki pszennej chlebowej 2/3 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki wody źródlanej 2 łyżki roztopionego masła(...)Drożdże rozpuszczamy 1/4 szklanki ciepłej wody, dodajemy cukier oraz 2-3 łyżki mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, letnie mleko oraz zakwas. Ciasto dokładnie wyrabiamy, dodajemy roztopione masło, wyrabiamy do momentu aż ciasto wchłonie masło. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ponownie zagniatamy, formujemy w dwa bochenki, układamy

Bajeczna Kuchnia