przyjmują wszystko: owoce, bakalie, płatki, czekoladę, a nawet warzywa. Każdy znajdzie coś dla siebie. Mają one jeszcze jedną wielką zaletę, ciężko jest je zepsuć, właściwie zawsze wychodzą i są pyszne!! Babeczki bananowe robię, gdy zostają mi w nadmiarze banany. Można do nich wykorzystać bardzo dojrzałe banany, które już nie zachęcają do zjedzenia. Babeczki bananowe SKŁADNIKI: 125 g mąki pszennej(...)proszkiem do pieczenia. Osobno połączyć jajko z olejem i jogurtem. Pół banana pokroić w cieniutkie plasterki, a resztę rozgnieść dokładnie widelcem. Składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi na ciasto, dodać rozgniecione banany i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do foremek. Na wierzchu poukładać plasterki banana i posypać cukrem trzcinowym. Piec ok pół godziny w piekarniku nagrzanym wcześniej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZapraszam na pyszne kluseczki z cukinii z dodatkiem mąki razowej. Cukinia jest bardzo smaczna i niskokaloryczna, dzięki niej klasyczne kluski przygotowywane na ziemniakach będą nie tylko zdrowsze i mniej tuczące, ale też ich smak będzie zupełnie inny. SKŁADNIKI: 1kg cukinii 2 szklanki maki pszennej Szklanka maki razowej typ 2000 2 jajka M Sól, czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: Cukinie myjemy. Ścieramy(...)Pozostawiamy na przynajmniej 30 minut, aby puściła sok. Bardzo mocno odciskamy płyn (z mojego 1 kg cukinii zostało po odciśnięciu około 500g). Dodajemy jajka i mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto. Doprawiamy do smaku solą (uwaga cukinia już jest słona!) i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Mokrą łyżką wykładamy na wrzątek porcje ciasta. Mieszamy delikatnie
Pyry na GazChciałam zrobić coś dla moich małych gości więc zrobiłam upatrzone na blogu Doroty ciastka w kształcie guzików. Nie dość, że ładnie mi się upiekły, to jeszcze takie pyszne, że bardzo szybko zniknęły :-) Ja również zrobiłam ciastka w wersji jasnej i ciemnej. Z podanego przepisu wychodzi około 60 sztuk ciastek. Składniki na jasne ciastka: 225 g mąki pszennej(...)żółtko szczypta soli Dodatkowo będą nam potrzebne dwie szklanki o różnych średnicach i słomka do robienia dziurek. Sposób wykonania: Z podanych składników na jasne ciastka zagnieść gładkie ciasto. Gotowe ciasto lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę, żeby się schłodziło. Oddzielnie zagnieść ciasto na ciemne ciastka i tak samo schłodzić w lodówce
Na słodko lub wytrawnieMojej młodszej córce wczoraj zachciało się ciasteczek i w książce Słodki Świat Kasi wynalazła przepis na te ciasteczka..i obie zrobiłyśmy ...pyszne małe co nie co do kawy.. 1/4 kostki do pieczenia Kasia (60g) 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (150g) 1/3 szkl.cukru (80g) 3/4 szkl.mąki (120g) 2 jajka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szkl(...)ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać, ciągle mieszając, najpierw żółtka, a następnie rozpuszczoną z Kasią czekoladę.Na koniec wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wstawić na godzinę do zamrażarki.Ze schłodzonego ciasta zrobić wałek i pociąć ciasto na jednakowe kawałki.Z każdego kawałka zrobić kuleczkę i obtoczyć ją dokładnie w cukrze pudrze. Ciasteczka ułożyć
Moje domowe kucharzenieObecność w kuchennej szafce mąki orkiszowej zaowocowała w pyszne i zdrowe gofry karobowe :) Dzięki odżywce białkowej gofry zyskały na wartości, smaku i słodyczy :) Całość smakuje genialnie! Wyważony waniliowo - karobowy smak, delikatna słodkość i miękkość wypieku gwarantuje udane poranne śniadanie :) Składniki (na 3 gofry): 50 g mąki orkiszowej 30 g odżywki białkowej waniliowej 1 łyżka karobu 1 jajko 1/3 łyżeczki(...)Przygotowanie: Żółtko oddzielić od białka, a białko ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować wraz z żółtkiem. Dodać białko i delikatnie zamieszać. Gofrownicę rozgrzać i nasmarować olejem kokosowym. Wylać ciasto i piec 6 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. masłem migdałowym
Zdrowie na języku :Pwigilijną kolację postanowiłam przygotować pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Do tej pory żelaznym gwoździem programu były te z kapustą. Muszę przyznać, że nadziane kaszą są równie pyszne, i tak jak pierogi z kapustą, można je przygotować parę dni wcześniej i zamrozić. Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie(...)Farsz: ½ szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka gorącej wody (ew. woda z namoczonych grzybów) ½ łyżeczki soli 2 cebule 2 łyżki oleju 70 g suszonych grzybów sól do smaku pieprz Ciasto 500 g maki pszennej 2 łyżki oleju ok. ½ szklanki mleka ok. ½ szklanki gorącej wody ½ łyżeczki soli Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez 4 godziny. Grzyby odcedzamy i drobno kroimy
Kulinarne przygody GatityDzisiaj szybki i przydatny przepis. Czasem razem z rodzinką siadamy do oglądania jakiegoś filmu, czy meczyku. Przeważnie w takich momentach miałoby się ochotę coś pochrupać, więc
Moje pyszne gotowanieBułeczki nadziewane ziemniakami Dzisiaj zapraszam na bułeczki mojego dzieciństwa , w naszym domu każdego piątku babcia piekła właśnie takie bułeczki . Pyszne nadziewane ziemniakami z serem żółtym . Każdą bułeczkę moczyło się w osolonej oliwie z czosnkiem co to był za smak :) myyy pycha. :) Jeśli Was zaciekawiły moje bułeczki to zapraszam :) Składniki :) 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży(...)pieprz, czosnek granulowany do smaku Wykonanie : 1. Do ciepłego mleka dodać drożdże , sól i troszkę maki , rozmieszać . 2. Dodać żółtka , resztę mąki , wymieszać . 3. Wlać roztopioną margarynę i wyrobić ciasto . Musi odchodzić od ręki . 4. Ja zawsze jeszcze przekładam ciasto na stolnicę , chwilę zagniatam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . 5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypana mąką
Sama słodycz i szczypta chilijednak zdecydowanie zbyt zimno! Zapach domowego pieczywa uspokaja mnie, a w towarzystwie kawy, jestem w niebie! Co prawda to mój drugi wypiek, oba nie były idealne, ale bułeczki wyszły pyszne, puszyste, miękkie w środku, bez żadnego zakalca! Mały sukces :) człowiek uczy się cały czas, więc wierzę, że niedługo moje bułeczki dorównają tym z piekarni ;) Zainspirowana przepisem na kajzerki Happy Kitchen(...)masła Przygotowanie: Gotujemy wodę. Odstawiamy ją do ostygnięcia. Nagrzać piekarnik na 200'C. Mąkę, sól i drożdże instant łączymy drewnianą łyżką. Dodajemy masło i jajko. Łączymy. Dodajemy wodę. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut. Odstawiamy i po kilku minutach (5) wyrabiamy znowu 5 minut, aż będzie sprężyste. Przykrywamy i odstawiamy. Musi wyrastać przez ok. 1h lub aż do podwojenia swojej
Kitchens AlphabetSkyrim obfituje w elementy związane z jedzeniem, w karczmach czy salach jadalnych możemy znaleźć przeróżne smakołyki, nie wspominając o zawartości spiżarni domków, które zwiedzamy. Co więcej
Nerds KitchenOto czym grozi jesienny wieczór w rodzinie, w której matka i córka czytają sobie w myślach. Miałyśmy ochotę na tort, ale nie wiedziałyśmy na jaki, więc
Wypisz WymalujPyszne, chrupiące, zdrowe. Mogą "długo leżeć" ale zapewniam: jeszcze nigdy im się to nie zdarzyło. Są smaczne, wspaniale pachną i co najlepsze - sycą! Bomba zdrowia! Składniki na ok. 3 blaszki: 60 g otrąb (pszenne, żytnie, orkiszowe) 100 g płatków owsianych 220 g mąki pełnoziarnistej/razowej 200 g rodzynek 100 g słonecznika łuskanego 1/2 szkl. cukru brązowego 1 kostka margaryny(...)pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 kopiaste łyżki domowego Przygotowanie: W misce ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy bakalie, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto (jeśli potrzeba - dodajemy mąkę lub gęsty jogurt naturalny). Ręką formujemy kluki, spłaszczamy i układamy ciasteczka na blaszce. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Pod koniec blaszkę można przenieść na wyższy
CzarnawisienkaPyszny deserek dla naszych niejadków. Sama skusiłam się na większą porcyjkę, były takie pyszne, że trudno było się im oprzeć. Muffiny z jagodami SKŁADNIKI: margaryna palma -110 g cukier waniliowy -1 opak mąka -1 szkl cukier -0,5 szkl jajka -2 szt proszek do pieczenia -2 łyżeczki mleko -150 ml soda oczyszczona -0,5 łyżeczki tłuszcz do foremek jagody(...)dalej ucierać. Podczas ucierania wybić jajka i dokładnie utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodawać stopniowo na przemian z mlekiem, wymieszać. Jagody umyć, osączyć , dodać do ciasta, wymieszać. Foremki na muffinki wysmarować tłuszczem, łyżką nakładać po 3/4 ciasta do foremek. Piec 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stop. Ostudzone muffiny posypać cukrem pudrem. (function
Kuchnia DanusiPyszny rosołek..na pewno posmakuje każdej mamie i nie tylko mamie.. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć(...)gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia. 4 łyżki mąki 2 jajka sól lubczyk Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się wodę, mleko lub bulion. Zamieszać kluski i gotować 2 minuty. Ja mam specjalny ''przydaś'' do klusek , ale można takie
Moje domowe kucharzenie