pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:826/1162)

Tiramisu z malinami 290

Dziś zapraszam na letnią wersję tiramisu z dodatkiem malin. Jestem pewna, że ta wakacyjna wersja zachwyci Cię smakiem. Wcześniej robiłam tiramisu jagodowe, które zostało dosłownie pochłonięte. Malinowe jest równie pyszne, ale właściwie każde miękkie owoce sprawdzą się super. Tiramisu najlepiej przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem, by krem stężał, a smaki się przegryzły. Składniki na keksówkę: 200 g podłużnych biszkoptów(...)espresso. Posłodzić kawę 2 łyżeczkami ksylitolu lub cukru i dodać łyżkę likieru amaretto. Ostudzić foremkę, keksówkę wyłożyć folią spożywczą, wypuszczając sporo folii na zewnątrz foremki, co ułatwi późniejsze uwolnienie ciasta z foremki mascarpone ubić mikserem i cały czas ubijając dolewać porcjami śmietanę kremówkę. Dodać ksylitol. Masa początkowo bardzo się rozrzedzi, lecz szybko stężeje na dnie keksówki ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort komunijny 211

komunię mojego syna i zachwycił wszystkich gości. Puszysty biszkopt i niesamowicie smaczna masa na bazie serka mascarpone z borówką amerykańską to jest to! Nie za słodki, lekki, po prostu pyszny. Składniki: 7 jaj 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki Masa: 1 kg serka mascarpone 500 ml śmietany krenowej 36% 500 g borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru(...)barwniki spożywcze koraliki cukrowe polewa czekoladowa Wykonanie:  Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym żółtku i po trochu cukru. Mąkę przesiewam do masy jajecznej i mieszam delikatnie. ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min. Upieczony wyjmuję, studzę i kroje na dwa blaty.  Herbatę mieszam

Ciasteczkowy Potwór
KOKOSOWE CIASTKA Z KLEIKU RYŻOWEGO, BEZGLUTENOWE 232

być ten pierwszy raz. Poszperałam trochę w necie i natknęłam się na ten właśnie przepis. Uznałam, że może to być idealne połączenie, I nie zawiodłam się. Ciasteczka wyszły tak pyszne, że zniknęły dosłownie w mgnieniu oka. Na drugi dzień była powtórka, tym razem już z podwójnej porcji, tak by wszyscy się na nie załapali... :-) Przepis jednak lekko zmodyfikowałam, dodałam więcej(...)połowie ksylitolu i cukru) - 100g wiórków kokosowych - 3 jajka W misie miksera umieścić zimne masło, dodać ksylitol i /lub cukier trzcinowy, kleik, jajka oraz wiórki kokosowe. Dokładnie wyrobić kruche ciasto. Można również posiekać ciasto nożem i zagnieść ręcznie.       wersja z cukrem trzcinowym i z ksylitolem (po 50g) Z wymieszanego ciasta odrywamy kawałki i toczymy dłońmi kule wielkości

Smaczne Zdrowe
Batony kokosowo owsiane bez pieczenia mąki i cukru 136

Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia batony, które na pewno wam posmakują, tym razem postanowiłam zrobić kokosową wersję z olejem kokosowym, jeśli jeszcze nie jesteście do niego przekonani i nie słyszeliście o jego prozdrowotnych właściwościach  to zapraszam do poczytania tutaj . Składniki :  - 1/2 szklanki masła orzechowego bez cukru ja użyłam primaviki - 2 szklanki płatków owsianych - 1/2 szklanki wiórków kokosowych(...)czubate łyżki miodu ja użyłam spadziowego miody polskie - 3-4 czubate łyżki oleju kokosowego ja użyłam oleju zielony nurt do kupienia  tutaj Przygotowanie :  Wymieszać wszystkie składniki , jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodajcie więcej masła, miodu lub oleju by uzyskać pożądaną konsystencję, wyłożyć na blaszkę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia ( można dodatkowo położyć na wierzch coś ciężkiego np. puszkę

zdrowa vege kuchnia
czekoladowa niedziela #12 - czekoladowy krem z...ciecierzycy! (wegański) 195

okazuje się, że warzywa strączkowe na słodko smakują cudownie! Ciasto z fasoli, bezy z wody po ciecierzycy , krem a'la Nutella z ciecierzycy... Gdyby kiedyś ktoś opowiadał mi o cieście z fasoli, czy czekoladowym kremie z ciecierzycy pomyślałabym, że jest po prostu dziwny, a te potrawy muszą być niesamowicie ohydne. Wtedy zaczęłam sama eksperymentować, a w końcu skusiłam się(...)dietetycznych i zdrowych wyrobów. Nie podchodzicie więc sceptycznie do słodyczy z fasoli - jej smaku za nic tam nie znajdziecie ;) Za to znajdziecie tam dużo zdrowia i przede wszystkim...coś pysznego! ;) Ten krem powstał z ciecierzycy która została mi po bezach . Chciałam zrobić z niej cos innego niż burgery czy potrawkę. To połączenie wyszło obłędnie i krem zniknął w oka mgnieniu

chili & sugar
Słodki chlebek pomarańczowy z migdałami. 149

macie czasem tak, że kompletny niewypał okazuje się początkiem wielkiego, pozytywnego (a czasem i pysznego) odkrycia? Czyli jak to mówią „nie ma tego złego (…)”. Mnie się to dość często zdarza – szczególnie w kuchni. Jeden z najbardziej popularnych moich przepisów – amarantusowa granola , miała być z założenia amarantusowym batonem…uf, jak dobrze, że się nie udało! I właśnie(...)więc spodziewać, ten chlebek został chlebem przypadkiem, a na dodatek, przeszedł długą drogę zanim postanowiłam się nim z Wami podzielić. Zaczęło się od mojej siostry, która to postanowiła zrobić ciasto jogurtowe. Zamiast ciasta wyszło coś co nazwałyśmy słodkim chlebkiem cynamonowy, który stał się stałym elementem naszych wspólnych, weekendowych ceremoniii śniadaniowych. Jogurtowe ciasto przerodziło się więc w słodki chlebek, który

Fill The Bowl
Thumbprint cookies 155

Pyszne kruche ciasteczka :) Ja użyłam do nich  domowej konfitury z pomarańczy , ale możemy z powodzeniem użyć każdej innej, ważne żeby była gęsta i nie wypływała z ciasteczek podczas pieczenia. Składniki: 125 g masła, zimnego i pokrojonego w plastry 1/3 szklanki cukru pudru 1 żółtko 110 g mąki pszennej 110 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych 1/2 łyżeczki proszku(...)pomarańczy  Przygotowanie: Masło posiekać, dodać pozostałe składniki (oprócz konfitury) i zagnieść. Uformować kulkę, owinąć folią  i włożyć do lodówki na 30 minut.  Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki i robić w nich wgłębienie palcem lub końcem drewnianej łyżki, nakładać po łyżeczce konfitury. Piec w temperaturze 170ºC przez 13 - 15 minut

Piąty grzech główny
Kakaowe miodusie (ciasteczka) 158

też czasem nachodzi ochota na coś małego i słodziutkiego? Ja tak mam nader często. Dziś zapraszam Was na kakaowe miodusie *, czyli pyszne, słodziutkie, chrupiące ciasteczka. Są w sam raz do porannej herbaty. Spróbujcie. * przepis własny Składniki: (na dwie duże blachy) 3 łyżeczki naturalnego kakao 1 1/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki płynnego miodu np. wielokwiatowego 1 jajko 3/4 łyżeczki proszku(...)pszennej, proszek do pieczenia, cukier i kakao, mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło, jajko, zaczynamy powoli zagniatać. Po czym dodajemy miód, ciągle zagniatając dosypujemy resztę mąki, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno być miękkie, odklejające się od rąk, jeśli uzyskamy taką konsystencję przestajemy dodawać mąki. Z ciasta odrywamy małe fragmenty, robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Po czym spłaszczamy

Słodkie okruszki
Sabih, czyli pyszna sałatka z samodzielnie robioną tahiną 192

więcej gotuję tym rzadziej odkrywam nieznane mi dotąd, a idealne połączenia smaków. Wiedziałam, że książka Yotama Ottolenghiego i Samiego Tamimi "Jerozolima" może być kopalnią takich pysznych niespodzianek i nie zawiodłam się. To dzięki niej odkryłam coś tak banalnego jak pieczony kalafior, który w uprażonej formie jest wyborny. Natomiast, robiąc przedstawianą dziś sałatkę, nauczyłam się dwóch rzeczy. Po pierwsze, zamiast kupować(...)tahiny wpisuję na listę kultowych, niezawodnych połączeń.  Bakłażan jest dość mdłym warzywem, które dość długo kojarzyło mi się po włosku czyli z pomidorami, serem, bułką tartą, albo w cieście. Pieczony, polany sosem z tahiny, cytryny i czosnku wydaje się pokazywać swoje nowe oblicze. Mam plan zmiksować go z tym sosem i mieć rewelacyjną pastę do kanapek, albo do pity

W kuchni wieczorem
Tort Walentynkowa Rozkosz 141

wyjścia, trzeba świętować. Jak to ja, postanowiłam coś wyczarować w kuchni. Stanęło na torcie, kształt - oczywiście walentynkowe serce. Afrodyzjak? Czekolada - stąd czekoladowy biszkopt. Biszkopty nieskromnie mówiąc wychodzą mi pyszne i puszyste jak chmurka. :) Do czekolady idealnie pasuje mi kontrastowe połączenie z bitą śmietaną i mascarpone. A więc, potrzebujemy: Biszkopt: 4 jaja pół szklanki cukru łyżka kakao (kopiasta) dwie łyżki mąki(...)ubite. Przesiewamy powoli resztę składników do masy jajecznej i delikatnie, ale zdecydowanym ruchem mieszamy. Wylewamy do formy, może to być tak jak w moim przypadku forma w kształcie serca, ciasta spokojnie wystarczy na tortownicę, średnica tortownicy zmieni nieznacznie wysokość biszkoptu, ale nie ma to większego znaczenia. Pieczemy 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Masa: 330 ml śmietanki kremówki

MamaOskarka
Klopsiki w sosie koperkowym 145

Wrzucić do mięsa mielonego złocistą cebulę i wymieszać. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do mięsnej masy, doprawić solą i pieprzem, dosypać garść bułki tartej i wyrobić (podobnie jak ciasto, przez 10-15 minut, po upływie których mięso powinno odchodzić od miski).  Mięso podzielić na 10 części i uformować kulki i ułożyć na desce. Do dużego rondla wlać wywar jarzynowy(...)dodać garść posiekanego koperku i jeszcze przez chwilę podgrzewać - by zgęstniał i nabrał koperkowego smaku. Zdjąć z ognia i dodać resztę koperku. Podawać z puree ziemniaczanym:) I jak wyszło? Pysznie

MarciochaKucharzy
Muzycznie i Wloskie ciasteczka Cantuccini czyli poWeekendowe Lakocie odc.83 182

Pisałam Wam już o kokosankach, dzisiaj tez urodzinowe wspomnienie. Ciasteczka bardzo delikatne w smaku, migdałowo cytrynowe, po prostu pyszne ALE wymagają bardzo dużo cierpliwości od gryzącego :)  Są twarde, takie sucharkowe, ale tym samym idealne do maczania w kawie czy herbacie. Dzieci ich nie polubiły za to ja i psiapsiółki byłyśmy zachwycone! Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla". Wloskie ciasteczka(...)całych migdałów skórka otarta z 1 cytryny 2 jajka szczypta soli Do mielonych migdałów dodajemy mąkę, dodajemy sól, proszek, cukier, skórkę oraz 2 jajka i całe migdały. Zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałek o średnicy ok 3-4 cm. Układamy go na blaszce do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st.C. Pieczemy ok 25-30 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi ruskie okraszone boczkiem 185

Dziś na moim blogu przepis na pyszne pierogi. Najbardziej lubię ruskie pierogi okraszone chrupiącymi skwarkami z boczku i w takiej wersji chce je Wam zaprezentować. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 400g ziemniaków, 250g sera białego, 1 cebula, 1/2 kg mąki, 2 jajka, 2 łyżki oleju, 200g boczku surowego, oliwa, sól, pieprz, woda. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości w osolonej wodzie(...)szklę na oliwie. Do ziemniaków dodaję ser, cebulę, jajko, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 2. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagniatam ciasto. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wycinam w cieście krążki. Nakładam porcję farszu i zlepiam pierogi. 3. Pierogi wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 5 minut. Odcedzam. 4. Boczek kroję w drobną kostkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Super szybkie pączki angielskie o małej zawartości cukru 123

Najszybsze pączki, jakie w życiu robiłam, a do tego pyszne :) Nie wymagają formowania, ugniatania, ani żadnej innej czynności :) Co najlepsze smakują rewelacyjnie, a w sumie nie zawierają wyszukanych składników i dużej ilości cukru :)) Polecam :) Składniki: 3 jajka 200g serka homo waniliowego 1 ½ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ok. 50dag smalcu do pieczenia Cukier puder do posypania Jajka ucieramy(...)proszkiem. Całość wyrabiamy na gładką masę, po czym kładziemy na gorący tłuszcz mała łyżeczką. By pączki były okrąglutkie najlepiej użyć do tego dwóch łyżeczek, na pierwszą nabrać niewielką ilość ciasta, po czym zdjąć je na drugą łyżeczkę i dopiero pierwszą łyżeczką zdjąć ciasto wprost do gorącego tłuszczu. Pączusie pieczemy na złoty kolor, około 3 – 5 minut, co pewien czas

Smakowy Raj
Zupa gulaszowa z lanymi kluseczkami 120

roku mało świątecznie na blogu niestety, ale znajdziecie kilkanaście propozycji na pewno tutaj. Zupa gulaszowa na rozgrzanie z dodatkiem cynamonu i tym razem bez ziemniaków, a z pysznymi kluseczkami. Na te deszcze idealna. Składniki : * 300g mięsa z udźca wołowego albo szynki wieprzowej  * czerwona papryka * marchewka, seler, pietruszka * cebula * ząbek czosnku * łyżka masła klarowanego  * sól, pieprz, ziele angielskie, liść(...)dowolnie pokrojone kawałki - tak jak lubimy. Całość przełożyć do garnka, dodać włoszczyznę oraz wodę. Zagotować. przyprawić i dusić do miękkości mięsa. Mąkę wymieszać z jajkiem oraz dodając wodę przygotować ciasto na kluski. Zagotować osoloną wodę, dodawać małymi porcjami kluseczki. Całość zagotować. Przecedzić. Można kluseczki ugotować w zupie, ale u mnie zawsze robię ich więcej i później odsmażamy je z jajkiem

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania