pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:820/1162)

Świnoujście i najlepsze desery! 110

cały tydzień była wymarzona, słoneczenie, cudownie!  Bez graniczeń czasowych, na totalnym luzie. Już w pierwszych dniach pobytu wyruszyłam na promendę, aby poszukać ciekawych kulinarnych miejsc, a przede wszystkich pysznych lodów, który w Katowicach niestety brak.  Jest takie miejsce na promenadzie w Świnoujściu, które zachwyciło mnie swoim włoskim i anielskim klimatem, obsługą zawsze uśmiechniętą i miłą!  Urocza kawiarenka(...)lodowe, hitem okazały się dla mnie lody marchewkowo-pomarańczowe, marakuja z papają i pistacja. Gofry, które poleciła mi spróbować koleżanka - blogerka kulinarna, to prawdziwa uczta dla zmysłów, niesamowicie delikatne ciasto, chrupiące, podane na talerzykach deserowych, z bitą śmietaną i owocami kiwi w żelu, zajadałam z widelczykiem, popijając affogato, czyli lodami waniliowymi zatopionymi w espresso, a na wierzchu góra bitej śmietany

Moja smaczna kuchnia
Eton Mess z malinami 182

jeżyny. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje jakieś 10 minut. Proporcje składników nie są tu najważniejsze, możecie pójść na totalny żywioł, a deser i tak wyjdzie piękny i pyszny!   Składniki: 2 szklanki malin 1/2 szklanki borówek amerykańskich 2 łyżki cukru z wanilią* 2 szklanki śmietany kremówki kilka bez Przygotowanie: Maliny posypujemy cukrem z wanilią i rozgniatamy widelcem. Możemy(...)bezami i owoce. Dekorujemy listkami mięty. * Jak przygotować cukier z wanilią? Dobrej jakości cukier waniliowy można bez problemu zrobić domowym sposobem. Jest niesamowicie aromatyczny. Można go używać do ciast, deserów, jak również do kawy czy kubka ciepłego mleka. Składniki: 1 szklanka cukru 1 laska wanilii Przygotowanie: Cukier wsypujemy do szczelnego pojemnika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, zeskrobujemy nasionka i mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Pappardelle z suszonymi pomidorami 154

makaronu nie należy do czynności ani szybkich ani lekkich... Co w zamian? Praca jest nieskomplikowana, a smak makaronu nieziemski. I jeszcze dwie torby papierowe (takie po cukrze, na przykład) pysznego makaronu w zapasie. ;) Składniki: 400 g mąki pszennej bardzo dobrej jakości, najlepiej z pszenicy durum lub tortowa pół na pół z semoliną 4 duże jajka płaska łyżka soli 2 łyżki(...)kroimy w dużą kostkę. Jeśli nie da się ściągnąć, kroimy pomidory w małą kostkę. 2. Do przesianej mąki dodajemy jajka, posiekane pomidory, oliwę, sól i zagniatamy twarde, ale jednolite ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody, ale niewiele i najlepiej po łyżce, ponieważ ciasto powinno być mocno zwarte. Wyrabiamy jeszcze chwilę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki

Kuchnia Prezydentowej
Pita i pyszny "fast food"! 340

coś, co można wpakować w jakąś bułkę i zjeść ze smakiem trzymając cały posiłek w ręku.  Taki domowy "fast food". Dzisiaj zapraszam Was na wspaniałą pitę z wyjątkowo pysznym nadzieniem! Pitę zrobiłam z przepisu  Tatter  - polecam zrobić porcję do wykorzystania na raz - np. z połowy porcji, bo zrobiona tego samego dnia jest najlepsza. Natomiast jeśli chodzi(...)soli, 280 g letniej wody, 4 łyżki oliwy z oliwek Mąkę należy wymieszać z drożdżami, dodać sól, wodę i oliwę. Całość dobrze wymieszać i zagnieść na elastyczne i gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Gotowe ciasto należy odgazować i podzielić na 10 równych części, z każdej uformować kulę.  Kulki ciasta należy układać na omączonym

Plate of Joy
Chleb na maślance i drożdżach, z pestkami dyni i ziarnami słonecznika 225

najsmaczniejszych chlebów na drożdżach, jakie jadłam. Lekko zbity, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Prosty w wykonaniu i ze składników ogólnodostępnych. Polecam z czystym sumieniem. Jako potwierdzenie jego pysznego smaku, powiem Wam, że od tygodnia, tylko taki chlebek w domu piekę. Ahhh ta chrupiąca skórka!  'chleb na maślance i drożdżach, z pestkami dyni i ziarnami słonecznika' Składniki: - 500g(...)ziaren słonecznika Do miski wsypać mąkę, wlać maślankę, dodać drożdże (bez wcześniejszego zaczynu), sól i cukier. Całość zagnieść. Pod koniec dodać pestki dyni i ziarna słonecznika. Dokładnie wgnieść ziarna. Ciasto odstawić w ciepłe na 1,5h pod przykryciem (do podwojenia ilości). Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i je dokładnie rozprowadzić. Piekarnik nagrzać do 180C (z termoobiegiem). Chleb

CookYourself
Chrust czyli faworki + film 123

Wyśmienity smakołyk zajadany podczas ostatnich dni karnawału to pyszny chrust - ciasteczka podawane w tłusty czwartek, obficie posypany cukrem pudrem. I mimo tego że są przysłowiową bombą kaloryczną to możemy sobie na nie pozwolić w te ostatnie dni karnawału. składniki na talerz chrustu 2 szklanki mąki 3 żółtka 6 łyżek śmietany 18% 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)oleju cukier puder to posypania faworków przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder, wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę, na końcu wlewamy ocet. Starannie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wybijamy wałkiem około 10 minut aby do ciasta dostało się jak najwięcej powietrza, a następnie wałkujemy na dość cienki placek. Placek kroimy radełkiem lub nożem w paski

Smakowite Dania
PIZZA Z SALAMI 192

Plany obiadowe miałam inne, miała byc golonka, pyszna, smaczna...Ech....Synowie plany zmienili na pizzę, czyli to co lubią najbardziej. Także zaprasza pizzę z salami podano   Składniki: 3,5 szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 2 kulki średniej mozzarelli 1 cebula czerwona kilka kostek(...)wsypać cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3  łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrośnięcia. Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na  okrągłej blasze. Ciasto smaruję koncentratem. Na pizze wykładam połowę mozzarelli, połowę fasoli, połowę kukurydzy. Układam plastry salami,  z niektórych

Z Majeczką w kuchni
kopytka 368

który rolujemy do średnicy ok 2 cm. 8. Za pomocą noża, troszkę spłaszczamy nasz wałek, po czym kroimy go na skośne kawałki.  9. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. 10. Do garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy. Wody ma być tyle, by nasze kopytka w niej swobodnie pływały.  11. Do gotującej wody wkładamy nasze kopytka(...)niego wodę.  14. Okraszamy roztopionym masłem, podsmażoną cebulk ą  lub cebulk ą  z boczkiem, jak również z sosem np grzybowym, pieczarkowym czy gulaszem.  Bardzo pyszne są kopytka odsmażane. Na patelnie nalewamy trochę oleju lub rozpuszczamy na niej masło. Na rozpuszczony i nagrzany tłuszcz kładziemy nasze kopytka. Smażymy na brązowy kolor (tak jak lubimy, bardziej lub mniej

Kulinarnie z Polką na Kresach
Pierniczki w czekoladzie 166

lekko przestygnie - masło i jajko Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatamy ręką ciasto Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Wycinamy dowolne ciasteczka, smarujemy je rozmąconym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie(...)można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki najlepsze jednak są polane czekoladą, roztopioną w kąpieli wodnej i wymieszaną ze śmietaną:) P.S Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec w dniu podawania np. w Wigilię i będą cały dzień miękkie i pachnące. Później twardnieją, ale z czasem znów miękną. Aby to nastąpiło, wkładamy

Luźna Kuchnia
Donaty - amerykańskie pączki z dziurką 183

Wprawdzie Tłusty Czwartek za nami, ale na ostatki można jeszcze przygotować coś pysznego. Polecam donaty - pyszne pączki z lukrem i posypką. Składniki: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2 małe jajka 70-80 drobnego cukru do wypieków 1 szklanka letniego mleka 100 g roztopionego masła 2 łyżki spirytusu lub innego alkoholu szczypta soli olej do smażenia lukier kolorowa(...)letnie mleko, mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i pozostałe składniki poza masłem. Wyrabiamy kilka minut po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiałam ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto na pączki jest dość luźne i lekko się klei. Miksujemy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Kuchnia domowa Ani
O gofrach, czyli najlepszy prezent świąteczny 179

figi, ale po prostu nie mogłam się oprzeć... Na samo wspomnienie ślinianki zaczynają pracować intensywniej, mmm ... Niemniej, gofry z tego przepisu polecam, bo z każdym innym dodatkiem też są pyszne. Skusicie się? Gofry z bitą śmietaną i figami Składniki: (na 8-10 gofrów) 200 g mąki pszennej 65 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)cukrem waniliowym. Masło rozpuścić, przestudzić. Wlać mleko, wbić jajko, dokładnie połączyć. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać na gładką masę bez grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zamieszać. Wlewać odpowiednie porcje do rozgrzanej gofrownicy, piec 2-3 minuty. Odkładać na kratkę do lekkiego przestudzenia. Na patelni skarmelizować cukier. Dodać pokrojone na ćwiartki figi, lekko podsmażyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pyszne, różane bułeczki śniadaniowe 123

pieczeniu caly dom wypelnia sie cudownym rozanym zapachem .Buleczki bowiem pachna roza i maja delikatny rozany posmak .Niezwykle proste  do przygotowania.Ciasto zarabiamy wieczorem, a rano pieczemy buleczki.Sa pyszne,mieciutkie i bardzo puszyste.Swietne do konfitur,dzemow. Skladniki na 12 buleczek: 500g maki pszennej 550 1 czubata lyzka maki gryczanej(lub ziemniaczanej) 210 ml mleka 25 ml wody rozanej 1 lyzeczka(...)razem z woda rozana.Wszystkie skladniki wymieszac w misie robota,az do uzyskania gladkiego,nie lepiacego sie ciasta.Mise przykrycfolia s pozywcza i umiescic na noc w lodowce. Rano wyjac przygotowane ciasto z lodowki i pozostawiamy do ocieplenia 20-30 minut. Wyrzucic ciasto na blat i wyrobic.Uformowac dlugi walek i odciac 12 rownych kawalkow. Z kazdego kawalka zrobic rulonik,potem zawinac petelke

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Puszysty omlet biszkoptowy z jagodami - pyszny 154

swiecie jaki znam i taki wlasnie zapamietalam z dziecinstwa.Nie byl posypywany jagodami ,ale z jagodami upieczony.Cudownie wilgotny przez wyplywajacy sok z jagod przy krojeniu kazdego nastepnego kesa omletu.Wspanialy,cudowny pyszny,po prostu kwintensencja lata.Jesli nie jedliscie jagod w ten sposob przygotowanych koniecznie sprobujcie.Ten prosty omlet Was zachwyci. Skladniki na 1-osobowy omlet na patelnie 20-22 cm 2 jajka(...)bialka ze szczypta soli ubic na sztywna piane zmniejszyc obroty miksera i wmieszac zoltka na najmniejszych obrotach i bardzo krotko wmieszac make z cukrem goraca patelnie wysmarowac maslem wylozyc ciasto na patelnie,wyrownac lopatka i smazyc na srednim ogniu.Po chwili wylozyc jagody na omlet i przykryc  patelnie pokrywka.Smazyc kilka minut,az omlet sie zetnie,a spod zrumieni.Gora

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowym 182

smażenia użyłam oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego używam go namiętnie, od kiedy dowiedziałam się o jego zdrowotnych właściwościach. Tarta ze szparagami wyszła pyszna… zapraszam Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowym Spód (forma o rozmiarze 20×30 cm): 400 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego 2 żółtka + 1 całe(...)jajka około 50-100 g sera pleśniowego sól, pieprz 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, szczyptę soli i siekamy aż utworzą się okruchy. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto do połączenia składników, dodając w razie konieczności odrobinę wody. Owijamy ciasto folią i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cienki placek. Wylepiamy ciastem foremkę i nakłuwamy

UgotujmyTo.pl
Jabłuszka w ślimaczkach 108

dotrwam... Bo póki co ciśnienie mi skacze ostro przynajmniej ze trzy razy dziennie.  Ale dobrze. Nie będę tu jadu wypuszczać, i daruję sobie dalsze uzewnętrznianie . Przejdę do czegoś pysznego, co przygotowałam z myślą o Gosinych dzieciach.  Za niedługo idę na kawkę (C. idzie na degustację wina, będę go musiała później odebrać, a nie zdążę wrócić do domu, więc(...)nadzieniem jabłkowym bazując na  tym przepisie . Z wytrawnych przekształciłam bułeczki w słodkie i muszę powiedzieć, że idea była jak najbardziej słuszna. Mięciutkie jabłuszka wspaniale wkomponowały się w drożdżowe ciasto, przyprawy nadały niesamowitego aromatu, a cudnie skarmelizowany cukier lekko się ciągnie, kiedy bułeczki są jeszcze ciepłe. Szklanka mleka, i jesteśmy w raju. A przynajmniej ja byłam.  Można użyć też

Pożeraczka, czyli raz adobrze