uniwersalny sos , który możecie podać z praktycznie każdą potrawą - zastąpcie nim ketchup (np. do grzanek) i zaserwujcie razem z imprezowymi przekąskami. Ja zrobiłam go jako dodatek do "cygar" z ciasta filo nadziewanych serem feta ( Sigara Böreği , przepis wkrótce). Przygotowanie dipu nie jest skomplikowane - pomidory, cebulę i czosnek układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy oliwą, octem i przyprawiamy (przypomina(...)paluszków grissini, krakersów i sucharków, generalnie możecie zastąpić nim ketchup, myślę, że można go również podać do nuggetsów z kurczaka, meksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek, pyszna będzie też pizza oraz grzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem, jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka lub cukinii. Dip z pieczonych pomidorów na podstawie przepisu
Chilli Czosnek i OliwaBardzo lubię tradycyjne potrawy. Nawet preferuję je bardziej, niż nowości kulinarne czy tez eksperymenty. Nie zaprzeczę, próbuję nowych smaków, doświadczam nowych doznań kulinarnych. Jednak w
W kuchni Karmel-itkipotrafi minąć wręcz niepostrzeżenie. I nagle stajemy przed przerażającym faktem, że Wigilia jutro, a tu niesprzątnięte, prezenty niepopakowane (lub, co gorsza, jeszcze niekupione), karp pływa w wannie, a ciasto na pierniczki wciąż leżakuje na półce w lodówce. Panika murowana, a i radość ze Świąt jakby mniejsza. No bo jak tu się cieszyć, gdy przed nami tyle pracy, a czasu(...)ciasteczka. Co prawda bez przypraw korzennych, ale za to z mnóstwem czekolady. W dodatku włożyłam je do mojego świątecznego pingwinka - to zdecydowanie znak, że Święta tuż, tuż! Ciasteczka są pyszne. Mocno czekoladowe, miękkie, lekko ciągnące. Nie przechowają się jednak do Wigilii - najlepiej przygotować je tydzień przed Świętami. Teoretycznie powinny mieć śliczny, czerwony kolor - moje wyszły nieco bardziej buraczane... Niemniej, smakują
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZrobił mi laptop psikusa. Zakolegował się z uciążliwym wirusem, który wkradł się w pliki systemowe i całkowicie rozbroił go od środka. Sam chciał
W kuchni Karmel-itkiMam w domu tak, że nie każdy wszystko lubi, więc jak przychodzi jakiś dzień wolny to muszę coś szybko wymyślać, aby smakowało wszystkim. Ale nie zawsze
Moje pyszne gotowaniePrzepis znalazłam tu i koniecznie musiałam przetestować. Wyszły nieco przypominając placuszki serowe. Były wilgotne w środku i bardzo serowe, ale i pyszne :) i oczywiście zawierają dodatkowe źródło białka :) Składniki: 25 dag białego sera 2 dag drożdży świeżych jajko 1 i 1/2 szkl ciepłego mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu(...)szklance jeszcze ciepłego mleka roztopić miód. Wlać do reszty składników oraz dodać rozczyn, po czym dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 1-1,5 godz. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.(Nabierając ciasto zamaczaj łyżkę w wodzie, co zapobiegnie przyklejania się ciasta do łyżki). Odsączyć na papierze kuchennym. Podawać posypane cukrem pudrem, czy też z ulubionym dżemem, lub ze zmiksowanymi owocami. Smacznego
Gotuj z AgnesPyszne maleństwa, idealne na podwieczorek, do szkoły lub pracy. Dzięki marchewce są wilgotne, mają cudowny kolor i długo zachowują świeżość. Dodatkowym plusem jest to, że zrobisz je bardzo szybko :) Składniki suche: 2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl domowego cukru waniliowego 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki płatków owsianych 1/3 szkl siekanych orzechów włoskich(...)jajka 3/4 szkl oleju 2 szkl startej na małych oczkach marchewki (ok 3 szt.) W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. następnie wymieszać wszystkie do połączenia składników. Ciasto nakładamy do papilotek lub silikonowych foremek na babeczki do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asinależy odkroić i pozostawić do ozdobienia wierzchu tarty. Ser trę grubo, jajka roztrzepuję ze śmietaną, sola i pieprzem. Mieszam wszystko ze szpinakiem i serem. Jednolitą masę wykładam na ciasto, którego odcięte fragmenty umieszczam na wierzchu. Całość wkładam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 180 i piekę jeszcze 15. Sprawdzam patyczkiem, czy cała masa(...)składników, po prostu listki szpinaku z pomidorkami lekko doprawione i skropione oliwą. Lubię tarty na słono, chyba nawet bardziej niż ich wersje deserowe. Szpinakowa to tylko jedna z propozycji. Pyszne są też pieczarkowe, paprykowe, z cukinią. Możliwości wiele. Danie jest naprawdę szybkie, w zasadzie wszystko robi się już w momencie odpalenia piekarnika, więc po jakiś 40 minutach od punktu
I tu będę miała takie tePrzepis na foremkę o średnicy 28 cm. Przepis na kruchy spód do tarty pochodzi z książki "Pyszne dla rodziny i przyjaciół" autorstwa Joanny Drzazgi oraz Gosi Wieruszewskiej. Wszystkim gorąco polecam tę pozycję! Jest pełna wspaniałych i smakowitych zdjęć oraz bardzo inspirujących przepisów! Składniki na spód: 200 g mąki pszennej 125 g masła 25 ml zimnej wody 25 g cukru trzcinowego(...)powstanie tzw. mokry piasek. Następnie robimy miejsce na środku i dodajemy żółtko, cukier wraz z wodą i szczyptą soli. Całość dokładnie i szybko ugniatamy i formujemy w kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i umieścić w wysmarowanej olejem kokosowym formie do tarty. Ciasto dziurawimy za pomocą widelca, na wierzch nakładamy papier
Emcia Pichcizdjęciami właśnie z tych wypieków. Dzisiaj przedstawiam rogale, które upiekłam wczoraj na śniadanie. Trudno im się oprzeć, bo pachną pięknie, bo są takie ładne, a przede wszystkim są pyszne i puszyste ... Składniki na 18 szt.: 500 g mąki pszennej typ 650 (przesianej) 2 dag świeżych drożdży 260 ml ciepłego mleka 2 jajka 2 żółtka do posmarowania(...)można w mikrofalówce) i pozostawiłam do wystudzenia. Jajka utarłam na puch z pozostałym cukrem. Dodałam wyrośnięty rozczyn drożdży, sól i mąkę. Wymieszałam. Wlewałam małymi porcjami pozostałe mleko. Wyrobiłam ciasto a na koniec dodałam wystudzone masło. Ciasto wyrobiłam, żeby się nie kleiło się do rąk i do miski. Można wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera przy użyciu haka
Kuchnia u Krysiskładzie mają tablicę Mendelejewa, smakują nie najlepiej. W obsłudze też nie są za przyjemne – są sztywne i zbite. Domowe tortille zrobicie w godzinę. I są naprawdę pyszne a dodatkowo – plastyczne. Nie połamią się przy zawijaniu. Cztery podstawowe składniki, chwila pracy i gotowe wrapy lądują na talerzach! Przepis jest naprawdę bardzo krótki i bardzo prosty. Smak – bez porównania lepszy niż najlepsze(...)podgrzewamy oliwę i wlewamy do niej mleko. Schłodzi zagrzany tłuszcz, a samo się zagrzeje. Ciepłą ale nie gorącą mieszankę wlewamy do mąki, mieszamy, a następnie zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie może być lepkie, przy zagniataniu podsypujemy je odrobiną mąki. Jak ciasto na makaron czy na pierogi – zawijamy je w folię i odkładamy na pół godziny na blat. Dzielimy
Karo in the KitchenBułki z pieczoną cebulą i serem to jedne z moich ulubionych jakie upiekłam. Pyszne i pachnące, nie trzeba ich polecać bo zaraz znikają z talerzy. Smaczne zaraz po upieczeniu jak i na drugi i trzeci dzień(...)PRZYGOTOWANIE : Drożdże rozkruszamy i mieszamy w wodzie aż się rozpuszczą. Do dużej miski wlewamy rozczyn, olej, kwas, następnie wsypujemy mąkę, sól, cukier i wyrabiamy elastyczne, dość gęstawe ciasto. W razie konieczności dosypujemy mąki, ciasto nie powinno byc lejące. Cebulę kroimy w kostkę, lekko solimy i podpiekamy na oleju aż się zrumieni. Jeszcze ciepłą dodajemy do ciasta i dokładnie
Kulinarne Fantazje MarioliMuffinki jak to muffinki - szybkie, proste i pyszne! Ten przepis szczególnie przypadł mi do gustu :) Polecam nie tylko od święta. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka śmietany (u mnie pół na pół z jogurtem naturalnym) 1/3 szklanki oleju Dodatkowo: 2 łyżki mąki pszennej(...)wymieszać osobno składniki suche i mokre. 2. Suche składniki połączyć, zamieszać łyżką do połączenia i podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao, a do drugiej mąkę, wymieszać. 3. Ciasto naprzemiennie wykładać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości papilotek. 4. Piec w 180 st. C przez 20-25 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu udekorować wedle uznania. Smacznego!!! Źródło
Kuchnia domowa AniWitajcie :) Dzisiaj tak na szybko zostawiam Wam pyszne ciasteczka owsiane. Takie ciasteczka często piekłam gdy chodziłam do podstawówki i zabierałam je do szkoły :) znikały w mig :) Zapraszam do wypróbowania :) Przy okazji życzę wszystkim czytelnikom mojego bloga : Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt :) Składniki : 2,5 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 2 kopiaste łyżki miękkiego(...)tortowej 1.5 łyżki gorzkiego kakao Gotowa polewa w kartoniku Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i masłem na puch, następnie dodać kakao, płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrobić najlepiej ręką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, maczać ręce w wodzie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć.Piec w temperaturze 180 stopni około 19 minut, ja piekę
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne rogale z makiem. Składniki na 40 sztuk: 1 kg mąki poznańskiej 50 g świeżych drożdży 3 jaja 3 białka 50 g cukru szklanka ciepłej wody 5 łyżek oleju mak do posypania jajko na wierzch(...)miejsce. W tym czasie resztę cukru rozcieramy z jajami i białkami. Dodajemy olej, resztę mąki i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto, po kilku minutach powinno być zwarte, gładkie. Kiedy ciasto nie klei się już do rąk to możemy odstawi
prawdziwe jedzenie