stojąc blisko przejścia między kuchnią a pokojem – stanowi ozdobę obu pomieszczeń. Ostatnio z dyni acorn zrobiłam placki. Dziś, z jej białej odmiany – tartę. Stanowczo nie wegetariańską, ale pyszną wyśmienicie. ok. 500 g dyni startej na tarce o małych oczkach ok. 200-300 g suchej wędzonej kiełbasy pokrojonej w kostkę i podsmażonej na patelni bez tłuszczu(...)kiełbasę, a na końcu mąkę. Dodajemy tyle mąki, by zagęścić i scalić masę. Masę wykładamy do formy do tarty lub innej tak, by utworzyć warstwę ok. 2-3 cm ciasta. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 45 minut. Jeśli zostanie kawałek dyni, to nie wyrzucaj jej! Pokrój w grube plastry, posmaruj trochę olejem kokosowym i upiecz frytki
KucharzycaPancakes to pyszne, puszyste amerykańskie placuszki. Przepisów na nie jest naprawdę wiele i to bardzo przeróżnych. Po wielu próbach powstał przepis na pyszne, zdrowe, puszyste i prawie beztłuszczowe placuszki. Polecam je podać z różnymi słodkimi sosami, serkami, owocami i tym co kto lubi najbardziej(...)ubijamy robotem na sztywno, następnie dodajemy cukier, żółtka, olej i mleko. Wsypujemy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy aż składniki się połączą i gotowe. Na rozgrzaną patelnie teflonową wylewamy porcje ciasta i pieczemy placki na małym ogniu, z jednej i drugiej strony. N talerzu układamy placki posmarowane serkiem i posypane pokrojonymi owocami. Polewamy płynną czekoladą lub ulubionym sosem
Kulinarne Fantazje MarioliPyszne, delikatne placuszki z cukinii. Idealny dodatek, do obiadu lub solo. Składniki: 1 cukinia ( około 300 g) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki jogurtu naturalnego około 5 łyżek mąki pszennej 2 jajka garść świeżego koperku sól i pieprz olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Umytą cukinię zetrzyj razem ze skórką na grubych oczkach(...)soki. Odciśnij cukinię, przełóż do większego naczynia. Dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka,mąkę, jogurt i koperek. Całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni. Nabierz ciasto na łyżkę i przełóż na patelnie formując małe placuszki. Smaż z obydwu stron na złocisto. Upieczone placuszki przełóż na papier ręcznikowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj
KukuleczkiWitajcie, sezonowe smakowanie zaczynamy od szparagów. Bierzemy zielone bo ładniej wyglądają i nie trzeba ich całych obierać :). Szparagi są bardzo niskokaloryczne, lekkostrawne, pełne kwasu foliowego, rutyny
Kuchnia PROzdrowotnaKolejny z przepisów na babkę – wypróbowany! I kolejna dobra babuszka wyszła :D Tym razem babka dyniowa zmodyfikowana przeze mnie z tego przepisu , aby stała
Jak gotować i nie zwariowaćFish and chips pierwszy raz jadłam w Anglii w czasie wyjazdu do szkoły językowej. Do dzisiaj pamiętam to małą budkę, gdzie kupowałam to cudo. Ja nie lubiąca ryby, ale ta pyszna panierka, te frytki i wszystko zapakowane w gazetę :) Ach, wspomnienia. Fish and chips 75 dkg białej ryby ( może być dorsz a u nas tym razem halibut(...)misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, piwo, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Rybę kroimy w nieduże kawałki, rybę moczymy w naszym cieście i kładziemy na gorący olej. Smażymy po kilka minut z każdej strony aż ciasto będzie ładnie brązowe i chrupiące. Odkładamy na papier ręcznikowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Marchewka
Kuchnia na wzgórzuUwielbiam kokos, więc naleśniki kokosowe typu pancakes to coś dla mojego podniebienia zresztą nie tylko mojego. Moje dziecię pochłonęło je w mgnieniu oka. Pyszne naleśniki kokosowe to coś dla każdego. Naleśniki to bardzo popularne danie na śniadanie czy na deser . Jeśli gotuję zupę na obiad to naleśniki serwuję na drugie danie. Naleśniki kokosowe Składniki: na 12 naleśników 250 ml kokosowego(...)kokosowe wiórki w blenderze jeśli nie są drobne. Wymieszaj wiórki z mąką i solą. Dodaj kokosowe mleko, jajko i dokładnie wymieszaj łyżką. Przykryj folią i odstaw na 10 minut. Ciasto naleśnikowe jest dosyć gęste, ale takie ma być. Smaż małe okrągłe naleśniki. Wymieszaj 250 ml jogurtu, 2 łyżki soku z limonki i otartą skórkę z 3 łyżkami miodu lub wedle
codojedzeniajako dodatek do potraw służy w każdej knajpce i restauracji serwującej dania tej kuchni na świecie. Uzupełnia dania główne, maczany w sosach spełnia funkcję łyżki czy widelca. Prosty i pyszny chleb, minimalnie czasochłonny. Naturalny, charakterystycznie przypieczony, lekko drożdżowy, trójkątny placek. Albo czosnkowy, ziołowy, mocno przyprawiony. Można go robić na wiele sposobów i każdy będzie równie dobry. Kuchnia fusion wykorzystuje naan(...)drewnem piecach tandoor – ale z powodzeniem można go zrobić na patelni, na kuchence. Tekstura tego pieczywa jest dosyć specyficzna: skórka jest jasna, krucha, chrupiąca, z przypieczonymi mocno zwęglonymi fragmentami ciasta. Środek natomiast powinien być miękki, puszysty, z widocznymi bąblami po pęcherzykach powietrza. Cukier rozpuszczamy w 120ml ciepłej ale nie gorącej wody, wsypujemy drożdże, mieszamy i zostawiamy na 10 minut
Karo in the Kitchenserkowe pączki i śliczne, aromatyczne pączki serca . Tym razem podzielę się z Wami przepisem na świetne pączusie z dziurką. Proste w wykonaniu, mało pracochłonne a do tego pyszne. Składniki: 600 g mąki pszennej 100 g masła 30 g świeżych drożdży 40 g cukru 1 jajo + 2 żółtka 2 czubate łyżki gęstej śmietany 15 ml mleka(...)chwilkę w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy razem z jajami, śmietaną i wódką oraz szczyptą soli do mąki. Na koniec dolewamy lekko podrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto ma konsystencję, ciasta pierogowego, jest delikatne, ale wydaje się dość zbite - tak ma być! Gdy wyrobione ciasto jest już gładkie, rozwałkowujemy je na placek grubości 1cm. Wykrawamy
Farmażonyzbite i ciężk ie. W cale nie czuć w nich alko holu , a d odatek likieru dodaje delikatności i cudownego waniliowego posmaku . Całości dopełnił śmietankowy krem z dodatkiem pysznego likieru truskawkowego . SKŁADNIKI: (ok 16-20 szt w zależności od wielkości foremek ) 250 g masła/margaryny 200 g cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 4 jajka 250 g mąki(...)Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puch. 2. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku. 3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Partiami dodawać do ciasta ciągle je miksując. 4. Zmniejszyć obrot y, wlać adwokat i miksować jeszcze chwilkę do połączenia składników . 5. Ciasto przełożyć do silikonowych lub papierowych papilotek na muffinki. Piec do suchego
Kto ugości moich gości?kolejne drożdżówki tym razem z jabłkami,z porcji wychodzi 24 sztuki bułeczek ,są puszyste i pachnące cynamonem :) na drugi dzień są nadal świeże i pyszne. Składniki na 24 sztuki : - 570 g mąki pszennej typ 550 - 380 ml letniego mleka 3% - 100 g roztopionego masła - 50 g świeżych drożdży - 150 g cukru - 3 jajka + 1 do posmarowania - kilka kropel olejku waniliowego(...)Wymieszać resztę składników + rozczyn ,wyrobić ok 10 min to jednolitej konsystencji ,przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrobić krótko na stolnicy podsypując delikatnie mąką ,ciasto podzielić na dwie części żeby łatwiej było zrobić bułki, wałkujemy jeden kawałek na duży prostokąt na grubość ok 3 mm nakładamy połowę masy jabłkowej , rolujemy jak roladę i kroimy
Wypieki RenePyszne placuszki z sosem ze świeżego ogórka! Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 1 ząbek czosnku ½ pęczka natki pietruszki 1 jajko 20 dag żółtego sera gałka muszkatołowa do smaku sól do smaku pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Składniki na sos: ½ kg kefiru (polecam grecki) 1 świeży ogórek 1 pęczek szczypiorku cukier do smaku sól do smaku pieprz do smaku(...)cytryny do smaku Wykonanie sosu: Ogórka obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać posiekany szczypiorek i wymieszać z kefirem. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem do smaku. Wykonanie ciasta: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i staranie utłuc. Pokroić cebulę, ser żółty, czosnek, posiekać natkę pietruszki i wszystko połączyć z ziemniakami. Przyprawić do smaku, wbić jajko, zagnieść ciasto
Tradycyjna Kuchniaroztopić i lekko przestudzić, Do utartych jaj wsypujemy mąkę i wlewamy mleko,mieszamy,dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ,następnie dodajemy roztopiony tłuszcz,pod koniec wyrabiania dodać spirytus,wyrabiamy jeszcze ciasto aż będzie odchodziło od rąk,przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy urośnie dwukrotnie rozwałkowujemy na grubość 1 cm,wykrajamy krążki nakładamy łyżeczkę marmolady najlepiej(...)ręcznik papierowy do osączenia, i na końcu obtaczamy w cukrze pudrze-i wcinamy ile wlezie-ja uwielbiam jeszcze gorące-wtedy nie mogę się im oprzeć,ale później też są pyszne.... spróbujcie... smacznego
Swojskie jedzonkonależy zachować stosowne odstępy na blasze. Zamiast mandarynek można użyć pomarańczy, ale ja w grudniu dostaję mandarynkowego fioła , i uważam, że takie są najlepsze. Mocno maślane, kruchutkie - po prostu pyszne! A i prezentują się naprawdę wyjątkowo. Polecam Wam ogromnie! Cytrusowe wypieki i desery znajdziecie również u Panny Malwinny , Ani , Chantal i Emi . Mandarynkowe paluszki z czekoladą Składniki(...)dodatkowo: 80 g ciemnej czekolady (75%) Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Mąki przesiać, wymieszać ze skórką z mandarynek i drobno posiekanymi orzechami. Partiami dodawać do ciasta, na zmianę z sokiem. Gotowe ciasto uformoać w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kulki nieco większe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDość ciekawy przepis na pyszne pierożki,kołdunki,rawioli czy uszka do barszczu.Ja zrobiłam ich trzy rodzaje.Smakują fantastycznie jeśli lubimy wszystko że śledziem.Myślę ,że to ciekawa Alternatywa dla naszych uszek z grzybami,za którymi ja ogromnie przepadam , choć jak już wspominałam świąt nie obchodzę , ale jedzenie czemu nie ,przecież też muszę przez te dni coś jeść ha ha.Zrobiłam(...)znajomych ,którzy ich nie jedli z barszczykiem.Zapraszam. FARSZ : ********************** 20 dag.suszonych grzybów 2 - 3 cebule 2 łyżki masła 2 płaty śledzia 2 jaja szczypta soli i pieprzu CIASTO : ************************ 2 szkl.mąki 2 jaja ciepła woda 2 łyżki bułki tartej do polania ************************************** Grzyby dobrze wypłukać , Ugotować na miękko i drobno posiekać . Podsmażamy grzyby na maśle z drobno pokrojoną
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiRoladka, którą dziś prezentuję jest prostym, efektownym i pysznym daniem! Idealna na przystawkę czy jako przekąska w ciągu dnia, a składniki potrzebne do jej przyrządzenia z pewnością znajdziecie w swojej lodówce. Zawinięte w ser żółty jajka i szynka tworzą smaczną kompozycję. Polecam! Składniki: 0,5 kg żółtego sera 15 dkg serka śmietankowego Delikate 3 jajka ugotowane na twardo 6 plasterków(...)gorącej wody i obracamy torebką tak, aby równomiernie zmiękł. Do serka śmietankowego dodajemy drobno pokrojone jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Miękki żółty ser wyjmujemy z wody, rozwałkowujemy jak ciasto, układamy szynkę i smarujemy masą serową, zwijamy jak roladę, owijamy folią i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Zastygniętą kroimy w plastry. Smacznego
Podróż w kulinariaPyszna, miękka a z zewnątrz chrupiąca focaccia to rodzaj pieczywa pochodzącego z kuchni włoskiej, będącego podstawą do pizzy. Może być z dodatkami: pomidorami, oliwkami, ziołami lub bez. Podaje się ją na ciepło lub na zimno z dodatkiem oliwy z oliwek. Będąc we Włoszech zajadłam się nią każdego dnia, bardzo mi smakowała. Postanowiłam tym razem przygotować własną. Moja focaccia jest lekko(...)mleczna i słodka za sprawą dodatku w postaci maślanki. Jednak dodatki: pomidor i parmezan sprowadzają nas na ziemię a ostatecznie całość jest słodko- wytrawna. Składniki (na formę 20x20 cm) Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego masła 5 gram suchych drożdży lub 15 gram świeżych 1 jajko 1 łyżeczka cukru 75 ml ciepłej wody
Mango Papajadziś prosta pyszna babka dwukolorowa , jedni mówią w łatki drudzy jeszcze inaczej . Pyszna i pulchniutka , czego chcieć więcej . Składniki : * 1 szklanka ksylitolu Fińskiego Kłos -Pol * 3 jaja * 1 szklanka oleju * 1 szklanka mleka * 3 szklanki mąki pszennej * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * łyżka błonnika kakaowego Kłos - Pol * olejek(...)nadal miksujemy już na mniejszych obrotach . Dodajemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia, miksujemy nadal na mniejszych obrotach. Na końcu dodajemy parę kropel olejku waniliowych . Połowę ciasta przelewam do formy silikonowej . Do drugiej polowy dodaje błonnik kakaowy i mieszam . Przelewam ciemne ciasto na jasne. Wstawiam do pieca i piekę 55 minut w 170 stopniach . Po upieczeniu
Różowa kuchniaWeekend się zbliża więc jest to idealna okazja aby na śniadanko upiec sobie pyszny chleb, a taki jest właśnie ten pszenny chleb tostowy Przepis pochodzi z książki White Plate „O chlebie” – bardzo prosty i bardzo smaczny Składniki: - 20 g świeżych drożdży - 400 g mąki pszennej - 200 ml ciepłej wody - 50 ml mleka - 40 g masła - 1 łyżeczka(...)keksówka 28 cm. Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier, ciepłą wodę i mleko, rozpuszczone i ostudzone masło, sól i mieszamy. Do tego dodajemy przesianą mąkę, a następnie zagniatamy ciasto, które w dotyku powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Kiedy ciasto wyrośnie formę do pieczenia smarujemy masłem
Kuchenne Wariacjekomputerze zalega cała masa przepisów, które czekają na publikację. Ten przepis to taki must have jesieni. Bułki z dynią. Bułeczki pełnoziarniste z dodatkiem puree z dyni piżmowej, posypane czarnuszką. Pyszny początek dnia. Podane jeszcze ciepłe ze smażonymi bananami i figą z dodatkiem masła orzechowego. Czysta rozpusta! Takie poranki lubię! Zapraszam! PRZEPIS NA BUŁKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ: składniki: - 1 kg mąki(...)Mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek dodaj pokruszone drożdże, cukier i część ciepłego mleka, Wymieszaj i dostaw na 20 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Puree z dyni dodajemy już pod sam koniec wyrabiania ciasta. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Ciasto podwoi swoją objętość. Uformuj
SMYKWKUCHNISernik z jogurtów greckich – oczywiście „oszukany”, bo żadnego sera (nie licząc serka mascarpone, któremu bliżej do śmietany niż sera) w nim nie znajdziemy
Poezja smakumogę normalnie przejść obojętnie , kiedy słyszę Yum Yums napływa mi ślinka . Pączki są tak pyszne , że samej chce się robić . Postanowiłam zrobić całkiem nowy kształt i wyszły doskonałe . Składniki Yum Yums PĄCZKI : 500 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 14 g suchych drożdży 30 g cukru 100 g schłodzona margaryna 1 szklanka wody(...)misy wsypuje przesianą mąkę . Margarynę kroimy w kostkę i dodajemy do mąki. Wsypujemy drożdże sól i cukier. Obsypujemy rękoma mąką margarynę . Wlewam wodę i wbijam jajo i zarabiam ciasto . Zostawiam do wyrośnięcia( będzie widać jak ciasto wyrośnie ) Ciasto wyrosło po 1 godzinie , składałam je w kopertę z 6-8 razy i dopiero przekroiłam je na połowę . Rozwałkowałam ciasto
Różowa kuchniapóki co ledwo obiad ogarnięty, ale jak już domownicy mają pełne brzuchy to można pomyśleć o małym "co nieco".... Korzystając z przerwy na kawę spisuję dla Was przepis na pyszne moscole z roztapiającym się masłem, a potem biorę się za ciasteczka. Moscole: 1 i 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 50-60 dag mąki pszennej 2 jaja sól Masło czosnkowe(...)sobą wszystkie składniki. Formujemy kulkę, przekładamy na talerzyk i odstawiamy do lodówki. 2. Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, dodajemy jaja, sól i mąkę, zagniatamy ciasto rękami. Mąkę dawkujemy wg. potrzeby, ciasto nie powinno się kleić do dłoni. Formujemy płaskie okrągłe placki i opiekamy na patelni bez tłuszczu. Gotowe moscole podajemy posmarowane zewnątrz lub w środku masłem
Apetyczna babeczkaprawdę potrafią się za Waszą miłość odwdzięczyć. Jako, że Lusia to mój pomocnik kuchenny, który bardzo lubi muffinki, no to nie mogło być inaczej :) Dzisiaj ona zaprasza na pyszne babeczki. SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 3/4 szkl cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 200 g naturalnego jogurtu 1/2 szkl mleka 1/3 szkl oleju 100 g białej czekolady(...)bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać więcej mleka. Na koniec wrzucić garść owoców porzeczki, obranych z szypułek, wymieszać. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu muffinki udekorować odrobiną białej czekolady i gronkami porzeczki
Kuchnia w opałachDziś przepis na przepyszny suflet z gorzkiej czekolady, czyli klasyka. Idealny suflet powinien wyrosnąć ponad formę, a wbita w niego łyżeczka powinna delikatnie opadać. Krąży przekonanie
DefinicjaSmakuPrzyznam się, że to są moje pierwsze udane lody. Na prawdę próbowałem wykonać domowe lody ok. 5 razy, ale żadne z nich nie wyszły mi
Kuchnia Łukaszazdrowych i spokojnych świąt W gronie rodziny oraz przyjaciół WESOŁEGO ALLELUJA! I w związku z tymi świętami proponuję Wam pyszny wieniec drożdżowy z masą budyniową Pyszna alternatywa dla babki drożdżowej:) Składniki: 2/3 szklanki mleka 5 dag drożdży 30 dag mąki 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/3 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego Masa: 1 opakowanie budyniu(...)odstawiam by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewam, wsypuję pozostały cukier i cukier waniliowy, wlewam zaczyn i wszystko mieszam. Dodaję rozmącone jajko. Masło rozpuszczam na patelni, studzę i dodaję do ciasta. Wszystko razem wyrabiam przez kilkanaście minut. Formę z wkładką do wieńca smaruję masłem, posypuję mąką i wykładam przygotowane ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia. Składniki polewy podgrzewam i smaruję tym wyrośnięte
Ciasteczkowy Potwórbułeczki w kształcie wachlarza wyglądają fantazyjnie i są tak pyszne, że bez wahania można je podać jako lekką przekąskę podczas eleganckiego przyjęcia. Składniki na 12 sztuk: 375 g mąki pszennej, 3 i 1/4 szk 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drobnego cukru 35 g świeżych drożdży 1 jajko, roztrzepane 5 łyżek masła 5 łyżek maślanki o temperaturze pokojowej 5 łyżek(...)ruszyły,,. 2. W rondlu rozpuścić masło (3 łyżki), gdy lekko przestygnie dodać maślankę, odstawić. 3. Jajo ubić mikserem. Do miski przesiać mąkę, połączyć z resztą składników, wyrobić miękkie ciasto. Pozostawić ciasto w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut by wyrosło. 4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, zagnieść. Rozwałkować je na podłużny placek, rozpuścić pozostałe
Apetyczna babeczkachodzić z pustymi rękami postanowiliśmy przygotować coś domowego i pysznego;) Wybór był prosty, domowa pizza z ulubionymi (naszej całej czwórki) dodatkami. Niestety, zdjęcia po upieczeniu nie mam ale była pyszna- zapewniam;) W gości z anieśliśmy jeszcze mocno kawowe babeczki z bitą śmietaną jednak były tak dobre, że nie doczekały się ani wpisu ani zdjęcia, to nic przynajmniej będę miała powód(...)ciepłego mleka 3,5 szklanki mąki pszennej łyżka oliwy z oliwek 1.5 łyżeczki soli Wykonanie: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Mąkę przesiać, dodać rozczyn, resztę płynów, oliwe oraz sól, ciasto dobrze wyrobić (ja użyłam w tym celu miksera). Gdy ciasto będzie już gotowe, odkładamy je w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż podwoi objętość. Po tym czasie, lekko
Krakowskie smaki Anipodsypujemy stół mąką i wałkujemy ciasto na grubość ok. 5mm. Z ciasta wykrajamy okręgi większe niż foremki, o ok. 1 – 1,5cm. Wykładamy ciastem foremki, nakłuwamy widelcem, aby ciasto podczas pieczenia nie wybrzuszyło się. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na ok. 20 minut (aż się zezłocą). Upieczone studzimy w foremkach, wyjmujemy i przekładamy do formy wyłożonej matą(...)jabłka – bezę. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 10 minut. Do kawy, czy herbaty – na podwieczorek – tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową, będą pysznym zwieńczeniem dnia. Bardzo kruche, delikatne, z cytrynową pianką niczym chmurka. Nie tylko dla łasuchów, bo smak i zapach przyciągnie niejednego. Smacznego. :) Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową dołączam do akcji „Jedzmy polskie
mojewypiekiinietylkoPoniewaz w swieta nie moze zabraknac choinki,jest i choinka.U mnie z pysznych,malutkich chrupiacych buleczek z makiem.Buleczki sa delikatne,bardzo smaczne i doslownie na dwa kesy. Przepis na buleczki "pieguski" Skladniki na 22 buleczki: 280 g maki 180ml pol na pol mleka z woda 35 g maku 20 g masla 1 lyzeczka miodu 1/2 lyzeczki soli 11/2 lyzeczki suchych(...)Mleko z maslem i woda podgrzac w rondelku.Wszystkie skladniki umiescic w misie robota i wyrobic na gladkie sprezyste ciasto.Przykryc folia spozywcza i pozostawic do podwojenia objetosci. Po wyrosnieciu wylozyc ciasto na blat i podzielic na 21 rownych kawalkow.Zeby buleczki byly rownej wielkosci,ciasto najlepiej odwazac,po 28-29 g ciasta na kazda buleczke.Kazda czesc rozplaszczyc na placuszek i zawijac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dedykuję wszystkim osobom będącym na diecie bezglutenowej (szczególnie tym, które muszą stosować ją nie z własnej woli, a z konieczności) spragnionym pysznych wypieków. Muffinki pomimo, że bezglutenowe to naprawdę pyszne! Z wierzchu chrupiące, w środku miękkie, puszyste i wilgotne. Składniki suche: 2 szklanki mąki bezglutenowej (mix B Schär ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego cukier(...)drugiej wszystkie mokre. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką, aż się połączą. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki wkładamy kilka borówek, następnie wlewamy ciasto do 1/2 wysokości foremki i wciskamy po kilka borówek do każdej babeczki. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Smakowity Blog Kulinarnyjednak większość śniadań się nie obejdzie - pieczywo. Miałam akurat w domu jogurt naturalny, i potrzebowałam bułeczek na śniadanie. Na blogu A dupa rośnie znalazłam idealne połączenie - pyszne bułeczki jogurtowe. Wyszły delikatne, a jednocześnie wyjątkowo sycące. Wspaniale smakują z przyrumienionym sezamem. Spróbujcie koniecznie! Bułeczki na jogurcie Składniki: (na 10 sztuk) 500 g mąki pszennej 14 g świeżych drożdży(...)środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać połową mleka. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać resztę mleka, jogurt, jajko i sól. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić. Ciasto ma być gładkie, może się delikatnie lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeramach zadośćuczynienia, pieczywo jako przekąska. Grissini. Znacie? Często jadałam kupne, ale nigdy nie przygotowywałam ich sama. Aż do teraz. Sprawa jest dziecinnie prosta i szybka, mimo użycia drożdży. Wychodzą pyszne - chrupiące na zewnątrz, trochę miękkie w środku. Mocno pieprzne, ale bez przesady. Idealne do maczania w jakimś łagodnym dipie. Przepis znalazłam w Italieniske brød: fra focaccia til grissini Maxine Clark(...)łyżka grubo zmielonego czarnego pieprzu Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać wodę, wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie dodać przesianą mąkę, sól, oliwę i pieprz, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o szerokości blachy do pieczenia i grubości 3-5 mm. Pociąć na pasy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję co zrobić z ziemniaków które zostały z obiadu . Proponuję przygotowanie takich oto pysznych racuszków ziemniaczanych :) Można podawać je z dowolnym sosem , ketchupem lub kwaśną śmietaną . Placuszki są mięciutkie rozpływające się w ustach(...)mąką i przyprawić do smaku . Wszystko wymieszać mikserem. Białka ubić ze szczyptą soli , dodać do masy ziemniaczanej i delikatnie wymieszać łyżką . Na rozgrzaną oliwę kłaść łyżką porcję ciasta. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Podawać z sosem , ketchupem lub kwaśną śmietaną
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne, drożdżowe rogaliki, które można jeść przy ulubionej porannej kawie :) Nadzienie zależy do naszych upodobać - u mnie budyń czekoladowy, śmietankowy i dżem agrestowy :) PYCHAAAAAAAAAAA ! :) Składniki: 15g drożdży 4 łyżki ciepłej wody 3/4 szkl. mleka 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru (jeśli lubimy bardziej słodkie to można dodać więcej - ja dałam 6 łyżek) szczypta soli 3 roztrzepane jaja(...)ciepłą wodą i wymieszać.Mleko podgrzać i wymieszać z masłem,cukrem i solą. Wymieszać to z jajkami, drożdżami i mąką. Gnieść do czasu aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia, do czasu aż podwoi swoją objętość. Ciasto podzielić na kilka części ,rozwałkować na kształt koła i pociąć
charlotte gotujeakurat w lodówce zmielony twaróg i ochotę na ... babkę. Postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i poszperałam w internecie, znajdując przepis. Także jest to mój debiut :) Babka wyszła pyszna, wysoka, pulchna i fajna w smaku. Nie mocno słodka - taka jakie lubię. Polecam gorąco! Składniki: 1 kostka masła lub margaryny o temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru(...)utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami . Do utartej masy dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Ja uzyłam do tego drewnianej łyżki, gdyż ciasto jest bardzo gęste. Następnie dodać zmielony ser i ponownie bardzo dokładnie wymieszać calość. Dorzucić skórkę pomarańczową, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą w temp. 180 st. przez
Walijskie PichceniePyszne orzechowe ciasteczka - półkruche serca - uwielbiane u nas zarówno przez dzieci, jak i dorosłych - w sam raz na nadchodzące Walentynki - bo orzechy włoskie to przecież afrodyzjak :) SKŁADNIKI(...)PRZYGOTOWANIE Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy miękkie masło, cukier waniliowy, zmielone orzechy i śmietaną wymieszaną z roztrzepanymi żółtkami. Siekamy składniki nożem i zagniatamy ciasto. Wałkujemy ciasto na grubość około pół centymetra.Wykrawamy foremką ciastka - np. serduszka. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 12-15 minut w temperaturze 190 stopni pilnując, by się
Moje Kuchenne Rewelacjeuniwersalny sos , który możecie podać z praktycznie każdą potrawą - zastąpcie nim ketchup (np. do grzanek) i zaserwujcie razem z imprezowymi przekąskami. Ja zrobiłam go jako dodatek do "cygar" z ciasta filo nadziewanych serem feta ( Sigara Böreği , przepis wkrótce). Przygotowanie dipu nie jest skomplikowane - pomidory, cebulę i czosnek układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy oliwą, octem i przyprawiamy (przypomina(...)paluszków grissini, krakersów i sucharków, generalnie możecie zastąpić nim ketchup, myślę, że można go również podać do nuggetsów z kurczaka, meksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek, pyszna będzie też pizza oraz grzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem, jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka lub cukinii. Dip z pieczonych pomidorów na podstawie przepisu
Chilli Czosnek i OliwaBardzo lubię tradycyjne potrawy. Nawet preferuję je bardziej, niż nowości kulinarne czy tez eksperymenty. Nie zaprzeczę, próbuję nowych smaków, doświadczam nowych doznań kulinarnych. Jednak w
W kuchni Karmel-itkipotrafi minąć wręcz niepostrzeżenie. I nagle stajemy przed przerażającym faktem, że Wigilia jutro, a tu niesprzątnięte, prezenty niepopakowane (lub, co gorsza, jeszcze niekupione), karp pływa w wannie, a ciasto na pierniczki wciąż leżakuje na półce w lodówce. Panika murowana, a i radość ze Świąt jakby mniejsza. No bo jak tu się cieszyć, gdy przed nami tyle pracy, a czasu(...)ciasteczka. Co prawda bez przypraw korzennych, ale za to z mnóstwem czekolady. W dodatku włożyłam je do mojego świątecznego pingwinka - to zdecydowanie znak, że Święta tuż, tuż! Ciasteczka są pyszne. Mocno czekoladowe, miękkie, lekko ciągnące. Nie przechowają się jednak do Wigilii - najlepiej przygotować je tydzień przed Świętami. Teoretycznie powinny mieć śliczny, czerwony kolor - moje wyszły nieco bardziej buraczane... Niemniej, smakują
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZrobił mi laptop psikusa. Zakolegował się z uciążliwym wirusem, który wkradł się w pliki systemowe i całkowicie rozbroił go od środka. Sam chciał
W kuchni Karmel-itkiMam w domu tak, że nie każdy wszystko lubi, więc jak przychodzi jakiś dzień wolny to muszę coś szybko wymyślać, aby smakowało wszystkim. Ale nie zawsze
Moje pyszne gotowaniePrzepis znalazłam tu i koniecznie musiałam przetestować. Wyszły nieco przypominając placuszki serowe. Były wilgotne w środku i bardzo serowe, ale i pyszne :) i oczywiście zawierają dodatkowe źródło białka :) Składniki: 25 dag białego sera 2 dag drożdży świeżych jajko 1 i 1/2 szkl ciepłego mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu(...)szklance jeszcze ciepłego mleka roztopić miód. Wlać do reszty składników oraz dodać rozczyn, po czym dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 1-1,5 godz. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.(Nabierając ciasto zamaczaj łyżkę w wodzie, co zapobiegnie przyklejania się ciasta do łyżki). Odsączyć na papierze kuchennym. Podawać posypane cukrem pudrem, czy też z ulubionym dżemem, lub ze zmiksowanymi owocami. Smacznego
Gotuj z AgnesPyszne maleństwa, idealne na podwieczorek, do szkoły lub pracy. Dzięki marchewce są wilgotne, mają cudowny kolor i długo zachowują świeżość. Dodatkowym plusem jest to, że zrobisz je bardzo szybko :) Składniki suche: 2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl domowego cukru waniliowego 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki płatków owsianych 1/3 szkl siekanych orzechów włoskich(...)jajka 3/4 szkl oleju 2 szkl startej na małych oczkach marchewki (ok 3 szt.) W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. następnie wymieszać wszystkie do połączenia składników. Ciasto nakładamy do papilotek lub silikonowych foremek na babeczki do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asinależy odkroić i pozostawić do ozdobienia wierzchu tarty. Ser trę grubo, jajka roztrzepuję ze śmietaną, sola i pieprzem. Mieszam wszystko ze szpinakiem i serem. Jednolitą masę wykładam na ciasto, którego odcięte fragmenty umieszczam na wierzchu. Całość wkładam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 180 i piekę jeszcze 15. Sprawdzam patyczkiem, czy cała masa(...)składników, po prostu listki szpinaku z pomidorkami lekko doprawione i skropione oliwą. Lubię tarty na słono, chyba nawet bardziej niż ich wersje deserowe. Szpinakowa to tylko jedna z propozycji. Pyszne są też pieczarkowe, paprykowe, z cukinią. Możliwości wiele. Danie jest naprawdę szybkie, w zasadzie wszystko robi się już w momencie odpalenia piekarnika, więc po jakiś 40 minutach od punktu
I tu będę miała takie tePrzepis na foremkę o średnicy 28 cm. Przepis na kruchy spód do tarty pochodzi z książki "Pyszne dla rodziny i przyjaciół" autorstwa Joanny Drzazgi oraz Gosi Wieruszewskiej. Wszystkim gorąco polecam tę pozycję! Jest pełna wspaniałych i smakowitych zdjęć oraz bardzo inspirujących przepisów! Składniki na spód: 200 g mąki pszennej 125 g masła 25 ml zimnej wody 25 g cukru trzcinowego(...)powstanie tzw. mokry piasek. Następnie robimy miejsce na środku i dodajemy żółtko, cukier wraz z wodą i szczyptą soli. Całość dokładnie i szybko ugniatamy i formujemy w kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i umieścić w wysmarowanej olejem kokosowym formie do tarty. Ciasto dziurawimy za pomocą widelca, na wierzch nakładamy papier
Emcia Pichcizdjęciami właśnie z tych wypieków. Dzisiaj przedstawiam rogale, które upiekłam wczoraj na śniadanie. Trudno im się oprzeć, bo pachną pięknie, bo są takie ładne, a przede wszystkim są pyszne i puszyste ... Składniki na 18 szt.: 500 g mąki pszennej typ 650 (przesianej) 2 dag świeżych drożdży 260 ml ciepłego mleka 2 jajka 2 żółtka do posmarowania(...)można w mikrofalówce) i pozostawiłam do wystudzenia. Jajka utarłam na puch z pozostałym cukrem. Dodałam wyrośnięty rozczyn drożdży, sól i mąkę. Wymieszałam. Wlewałam małymi porcjami pozostałe mleko. Wyrobiłam ciasto a na koniec dodałam wystudzone masło. Ciasto wyrobiłam, żeby się nie kleiło się do rąk i do miski. Można wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera przy użyciu haka
Kuchnia u Krysiskładzie mają tablicę Mendelejewa, smakują nie najlepiej. W obsłudze też nie są za przyjemne – są sztywne i zbite. Domowe tortille zrobicie w godzinę. I są naprawdę pyszne a dodatkowo – plastyczne. Nie połamią się przy zawijaniu. Cztery podstawowe składniki, chwila pracy i gotowe wrapy lądują na talerzach! Przepis jest naprawdę bardzo krótki i bardzo prosty. Smak – bez porównania lepszy niż najlepsze(...)podgrzewamy oliwę i wlewamy do niej mleko. Schłodzi zagrzany tłuszcz, a samo się zagrzeje. Ciepłą ale nie gorącą mieszankę wlewamy do mąki, mieszamy, a następnie zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie może być lepkie, przy zagniataniu podsypujemy je odrobiną mąki. Jak ciasto na makaron czy na pierogi – zawijamy je w folię i odkładamy na pół godziny na blat. Dzielimy
Karo in the KitchenBułki z pieczoną cebulą i serem to jedne z moich ulubionych jakie upiekłam. Pyszne i pachnące, nie trzeba ich polecać bo zaraz znikają z talerzy. Smaczne zaraz po upieczeniu jak i na drugi i trzeci dzień(...)PRZYGOTOWANIE : Drożdże rozkruszamy i mieszamy w wodzie aż się rozpuszczą. Do dużej miski wlewamy rozczyn, olej, kwas, następnie wsypujemy mąkę, sól, cukier i wyrabiamy elastyczne, dość gęstawe ciasto. W razie konieczności dosypujemy mąki, ciasto nie powinno byc lejące. Cebulę kroimy w kostkę, lekko solimy i podpiekamy na oleju aż się zrumieni. Jeszcze ciepłą dodajemy do ciasta i dokładnie
Kulinarne Fantazje MarioliMuffinki jak to muffinki - szybkie, proste i pyszne! Ten przepis szczególnie przypadł mi do gustu :) Polecam nie tylko od święta. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka śmietany (u mnie pół na pół z jogurtem naturalnym) 1/3 szklanki oleju Dodatkowo: 2 łyżki mąki pszennej(...)wymieszać osobno składniki suche i mokre. 2. Suche składniki połączyć, zamieszać łyżką do połączenia i podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao, a do drugiej mąkę, wymieszać. 3. Ciasto naprzemiennie wykładać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości papilotek. 4. Piec w 180 st. C przez 20-25 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu udekorować wedle uznania. Smacznego!!! Źródło
Kuchnia domowa AniWitajcie :) Dzisiaj tak na szybko zostawiam Wam pyszne ciasteczka owsiane. Takie ciasteczka często piekłam gdy chodziłam do podstawówki i zabierałam je do szkoły :) znikały w mig :) Zapraszam do wypróbowania :) Przy okazji życzę wszystkim czytelnikom mojego bloga : Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt :) Składniki : 2,5 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 2 kopiaste łyżki miękkiego(...)tortowej 1.5 łyżki gorzkiego kakao Gotowa polewa w kartoniku Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i masłem na puch, następnie dodać kakao, płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrobić najlepiej ręką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, maczać ręce w wodzie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć.Piec w temperaturze 180 stopni około 19 minut, ja piekę
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne rogale z makiem. Składniki na 40 sztuk: 1 kg mąki poznańskiej 50 g świeżych drożdży 3 jaja 3 białka 50 g cukru szklanka ciepłej wody 5 łyżek oleju mak do posypania jajko na wierzch(...)miejsce. W tym czasie resztę cukru rozcieramy z jajami i białkami. Dodajemy olej, resztę mąki i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto, po kilku minutach powinno być zwarte, gładkie. Kiedy ciasto nie klei się już do rąk to możemy odstawi
prawdziwe jedzenieNajlepsze knedle robiła moja babcia. Były mięciutkie i pyszne. Do dzisiaj wspominam ich smak. Babci już nie ma, a ja nie zdążyłam spisać receptury. Dzisiaj zrobiłam według swojego przepisu knedle ze śliwkami i wyszły równie smaczne. Sezon na śliwki w pełni i Wam polecam zrobić te kluchy. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 3 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej(...)łyżki masła bułka tarta Każdą śliwkę przekroić na pół i wydrążyć pestkę. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mąki tak aby ciasto nie kleiło się nam do rąk. Z ciasta uformować wałek i pokroić w poprzek na kawałki. Każdy kawałek ciasta lekko
O kuchni z uczuciemDziś zapraszam na letnią wersję tiramisu z dodatkiem malin. Jestem pewna, że ta wakacyjna wersja zachwyci Cię smakiem. Wcześniej robiłam tiramisu jagodowe, które zostało dosłownie pochłonięte. Malinowe jest równie pyszne, ale właściwie każde miękkie owoce sprawdzą się super. Tiramisu najlepiej przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem, by krem stężał, a smaki się przegryzły. Składniki na keksówkę: 200 g podłużnych biszkoptów(...)espresso. Posłodzić kawę 2 łyżeczkami ksylitolu lub cukru i dodać łyżkę likieru amaretto. Ostudzić foremkę, keksówkę wyłożyć folią spożywczą, wypuszczając sporo folii na zewnątrz foremki, co ułatwi późniejsze uwolnienie ciasta z foremki mascarpone ubić mikserem i cały czas ubijając dolewać porcjami śmietanę kremówkę. Dodać ksylitol. Masa początkowo bardzo się rozrzedzi, lecz szybko stężeje na dnie keksówki ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!komunię mojego syna i zachwycił wszystkich gości. Puszysty biszkopt i niesamowicie smaczna masa na bazie serka mascarpone z borówką amerykańską to jest to! Nie za słodki, lekki, po prostu pyszny. Składniki: 7 jaj 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki Masa: 1 kg serka mascarpone 500 ml śmietany krenowej 36% 500 g borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru(...)barwniki spożywcze koraliki cukrowe polewa czekoladowa Wykonanie: Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym żółtku i po trochu cukru. Mąkę przesiewam do masy jajecznej i mieszam delikatnie. ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min. Upieczony wyjmuję, studzę i kroje na dwa blaty. Herbatę mieszam
Ciasteczkowy Potwórbyć ten pierwszy raz. Poszperałam trochę w necie i natknęłam się na ten właśnie przepis. Uznałam, że może to być idealne połączenie, I nie zawiodłam się. Ciasteczka wyszły tak pyszne, że zniknęły dosłownie w mgnieniu oka. Na drugi dzień była powtórka, tym razem już z podwójnej porcji, tak by wszyscy się na nie załapali... :-) Przepis jednak lekko zmodyfikowałam, dodałam więcej(...)połowie ksylitolu i cukru) - 100g wiórków kokosowych - 3 jajka W misie miksera umieścić zimne masło, dodać ksylitol i /lub cukier trzcinowy, kleik, jajka oraz wiórki kokosowe. Dokładnie wyrobić kruche ciasto. Można również posiekać ciasto nożem i zagnieść ręcznie. wersja z cukrem trzcinowym i z ksylitolem (po 50g) Z wymieszanego ciasta odrywamy kawałki i toczymy dłońmi kule wielkości
Smaczne ZdrowePyszne i bardzo łatwe do zrobienia batony, które na pewno wam posmakują, tym razem postanowiłam zrobić kokosową wersję z olejem kokosowym, jeśli jeszcze nie jesteście do niego przekonani i nie słyszeliście o jego prozdrowotnych właściwościach to zapraszam do poczytania tutaj . Składniki : - 1/2 szklanki masła orzechowego bez cukru ja użyłam primaviki - 2 szklanki płatków owsianych - 1/2 szklanki wiórków kokosowych(...)czubate łyżki miodu ja użyłam spadziowego miody polskie - 3-4 czubate łyżki oleju kokosowego ja użyłam oleju zielony nurt do kupienia tutaj Przygotowanie : Wymieszać wszystkie składniki , jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodajcie więcej masła, miodu lub oleju by uzyskać pożądaną konsystencję, wyłożyć na blaszkę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia ( można dodatkowo położyć na wierzch coś ciężkiego np. puszkę
zdrowa vege kuchniaokazuje się, że warzywa strączkowe na słodko smakują cudownie! Ciasto z fasoli, bezy z wody po ciecierzycy , krem a'la Nutella z ciecierzycy... Gdyby kiedyś ktoś opowiadał mi o cieście z fasoli, czy czekoladowym kremie z ciecierzycy pomyślałabym, że jest po prostu dziwny, a te potrawy muszą być niesamowicie ohydne. Wtedy zaczęłam sama eksperymentować, a w końcu skusiłam się(...)dietetycznych i zdrowych wyrobów. Nie podchodzicie więc sceptycznie do słodyczy z fasoli - jej smaku za nic tam nie znajdziecie ;) Za to znajdziecie tam dużo zdrowia i przede wszystkim...coś pysznego! ;) Ten krem powstał z ciecierzycy która została mi po bezach . Chciałam zrobić z niej cos innego niż burgery czy potrawkę. To połączenie wyszło obłędnie i krem zniknął w oka mgnieniu
chili & sugarPyszne kruche ciasteczka :) Ja użyłam do nich domowej konfitury z pomarańczy , ale możemy z powodzeniem użyć każdej innej, ważne żeby była gęsta i nie wypływała z ciasteczek podczas pieczenia. Składniki: 125 g masła, zimnego i pokrojonego w plastry 1/3 szklanki cukru pudru 1 żółtko 110 g mąki pszennej 110 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych 1/2 łyżeczki proszku(...)pomarańczy Przygotowanie: Masło posiekać, dodać pozostałe składniki (oprócz konfitury) i zagnieść. Uformować kulkę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki i robić w nich wgłębienie palcem lub końcem drewnianej łyżki, nakładać po łyżeczce konfitury. Piec w temperaturze 170ºC przez 13 - 15 minut
Piąty grzech głównyteż czasem nachodzi ochota na coś małego i słodziutkiego? Ja tak mam nader często. Dziś zapraszam Was na kakaowe miodusie *, czyli pyszne, słodziutkie, chrupiące ciasteczka. Są w sam raz do porannej herbaty. Spróbujcie. * przepis własny Składniki: (na dwie duże blachy) 3 łyżeczki naturalnego kakao 1 1/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki płynnego miodu np. wielokwiatowego 1 jajko 3/4 łyżeczki proszku(...)pszennej, proszek do pieczenia, cukier i kakao, mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło, jajko, zaczynamy powoli zagniatać. Po czym dodajemy miód, ciągle zagniatając dosypujemy resztę mąki, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno być miękkie, odklejające się od rąk, jeśli uzyskamy taką konsystencję przestajemy dodawać mąki. Z ciasta odrywamy małe fragmenty, robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Po czym spłaszczamy
Słodkie okruszkiwięcej gotuję tym rzadziej odkrywam nieznane mi dotąd, a idealne połączenia smaków. Wiedziałam, że książka Yotama Ottolenghiego i Samiego Tamimi "Jerozolima" może być kopalnią takich pysznych niespodzianek i nie zawiodłam się. To dzięki niej odkryłam coś tak banalnego jak pieczony kalafior, który w uprażonej formie jest wyborny. Natomiast, robiąc przedstawianą dziś sałatkę, nauczyłam się dwóch rzeczy. Po pierwsze, zamiast kupować(...)tahiny wpisuję na listę kultowych, niezawodnych połączeń. Bakłażan jest dość mdłym warzywem, które dość długo kojarzyło mi się po włosku czyli z pomidorami, serem, bułką tartą, albo w cieście. Pieczony, polany sosem z tahiny, cytryny i czosnku wydaje się pokazywać swoje nowe oblicze. Mam plan zmiksować go z tym sosem i mieć rewelacyjną pastę do kanapek, albo do pity
W kuchni wieczoremwyjścia, trzeba świętować. Jak to ja, postanowiłam coś wyczarować w kuchni. Stanęło na torcie, kształt - oczywiście walentynkowe serce. Afrodyzjak? Czekolada - stąd czekoladowy biszkopt. Biszkopty nieskromnie mówiąc wychodzą mi pyszne i puszyste jak chmurka. :) Do czekolady idealnie pasuje mi kontrastowe połączenie z bitą śmietaną i mascarpone. A więc, potrzebujemy: Biszkopt: 4 jaja pół szklanki cukru łyżka kakao (kopiasta) dwie łyżki mąki(...)ubite. Przesiewamy powoli resztę składników do masy jajecznej i delikatnie, ale zdecydowanym ruchem mieszamy. Wylewamy do formy, może to być tak jak w moim przypadku forma w kształcie serca, ciasta spokojnie wystarczy na tortownicę, średnica tortownicy zmieni nieznacznie wysokość biszkoptu, ale nie ma to większego znaczenia. Pieczemy 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Masa: 330 ml śmietanki kremówki
MamaOskarkaWrzucić do mięsa mielonego złocistą cebulę i wymieszać. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do mięsnej masy, doprawić solą i pieprzem, dosypać garść bułki tartej i wyrobić (podobnie jak ciasto, przez 10-15 minut, po upływie których mięso powinno odchodzić od miski). Mięso podzielić na 10 części i uformować kulki i ułożyć na desce. Do dużego rondla wlać wywar jarzynowy(...)dodać garść posiekanego koperku i jeszcze przez chwilę podgrzewać - by zgęstniał i nabrał koperkowego smaku. Zdjąć z ognia i dodać resztę koperku. Podawać z puree ziemniaczanym:) I jak wyszło? Pysznie
MarciochaKucharzyPisałam Wam już o kokosankach, dzisiaj tez urodzinowe wspomnienie. Ciasteczka bardzo delikatne w smaku, migdałowo cytrynowe, po prostu pyszne ALE wymagają bardzo dużo cierpliwości od gryzącego :) Są twarde, takie sucharkowe, ale tym samym idealne do maczania w kawie czy herbacie. Dzieci ich nie polubiły za to ja i psiapsiółki byłyśmy zachwycone! Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla". Wloskie ciasteczka(...)całych migdałów skórka otarta z 1 cytryny 2 jajka szczypta soli Do mielonych migdałów dodajemy mąkę, dodajemy sól, proszek, cukier, skórkę oraz 2 jajka i całe migdały. Zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałek o średnicy ok 3-4 cm. Układamy go na blaszce do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st.C. Pieczemy ok 25-30 minut
Dzieje kuchennej WiewióryDziś na moim blogu przepis na pyszne pierogi. Najbardziej lubię ruskie pierogi okraszone chrupiącymi skwarkami z boczku i w takiej wersji chce je Wam zaprezentować. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 400g ziemniaków, 250g sera białego, 1 cebula, 1/2 kg mąki, 2 jajka, 2 łyżki oleju, 200g boczku surowego, oliwa, sól, pieprz, woda. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości w osolonej wodzie(...)szklę na oliwie. Do ziemniaków dodaję ser, cebulę, jajko, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 2. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagniatam ciasto. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wycinam w cieście krążki. Nakładam porcję farszu i zlepiam pierogi. 3. Pierogi wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 5 minut. Odcedzam. 4. Boczek kroję w drobną kostkę
Tradycyjna kuchnia KasiNajszybsze pączki, jakie w życiu robiłam, a do tego pyszne :) Nie wymagają formowania, ugniatania, ani żadnej innej czynności :) Co najlepsze smakują rewelacyjnie, a w sumie nie zawierają wyszukanych składników i dużej ilości cukru :)) Polecam :) Składniki: 3 jajka 200g serka homo waniliowego 1 ½ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ok. 50dag smalcu do pieczenia Cukier puder do posypania Jajka ucieramy(...)proszkiem. Całość wyrabiamy na gładką masę, po czym kładziemy na gorący tłuszcz mała łyżeczką. By pączki były okrąglutkie najlepiej użyć do tego dwóch łyżeczek, na pierwszą nabrać niewielką ilość ciasta, po czym zdjąć je na drugą łyżeczkę i dopiero pierwszą łyżeczką zdjąć ciasto wprost do gorącego tłuszczu. Pączusie pieczemy na złoty kolor, około 3 – 5 minut, co pewien czas
Smakowy Rajroku mało świątecznie na blogu niestety, ale znajdziecie kilkanaście propozycji na pewno tutaj. Zupa gulaszowa na rozgrzanie z dodatkiem cynamonu i tym razem bez ziemniaków, a z pysznymi kluseczkami. Na te deszcze idealna. Składniki : * 300g mięsa z udźca wołowego albo szynki wieprzowej * czerwona papryka * marchewka, seler, pietruszka * cebula * ząbek czosnku * łyżka masła klarowanego * sól, pieprz, ziele angielskie, liść(...)dowolnie pokrojone kawałki - tak jak lubimy. Całość przełożyć do garnka, dodać włoszczyznę oraz wodę. Zagotować. przyprawić i dusić do miękkości mięsa. Mąkę wymieszać z jajkiem oraz dodając wodę przygotować ciasto na kluski. Zagotować osoloną wodę, dodawać małymi porcjami kluseczki. Całość zagotować. Przecedzić. Można kluseczki ugotować w zupie, ale u mnie zawsze robię ich więcej i później odsmażamy je z jajkiem
Magiczne Życie Martyujrzalam w telewizji kucharza przygotowujacego je ze sliwkami karmelizowanymi, natychmiast wyruszylam po sliwki.Bo wlasnie ten zestaw z karmelizowanymi sliwkami tak mnie zachwycil.I moje przeczucie mnie nie zawiodlo, byly tak pyszne,ze ledwo zdazylam na szybko zrobic to jedno niespecjalne zdjecie.A poniewaz sezon sliwkowy ciagle trwa,moze i Wy sie skusicie.W "Kuchni slaskiej" znalazlam idealny przepis na leniwe.Sa bardzo pulchne(...)sliwek 2 lyzki cukru trzcinowego 2-3 lyzki masla 1/2 lyzeczki cynamonu Wykonanie: Twarog rozgniesc widelcem z zoltkami .Polaczyc obie maki,nastepnie wymieszac ze sztywna piana z bialek. Z ciasta uformowac 4 waleczki i pokroic skosne kluseczki.starac sie,by podsypac jak najmniejsza iloscia maki.Ciasto jest mieciutkie i delikatne. Gotowac we wrzacej,osolonej wodzie.Wyjmowac lyzka cedzakowa,odlozyc. Wypestkowac sliwki,pokroic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kcal i 43 g tluszczu.Warto wiec korzystac z ich zdrowotnych wlasciwosci,jednoczesnie zachowujac umiar. Proponuje upieczenie chalki,jakiej moze nie znacie.Chalka-piegusek,z calymi ziarenkami maku.Jest pyszna,mieciutka i delikatna.Jestem pewna,gdy ja raz zrobicie zagosci u Was na stale.Zapraszam do przepisu: Skladniki na 1 chalke: 225 g maki ( typ 550)+do podsypania 1 plaska lyzeczka soli 1 zoltko(...)Make z sola przesiac do misy robota.Wymieszac z drozdzami i cukrem.Dodac mleko z olejem i zagniesc ciasto.Dodac make i wyrabiac okolo 10 minut,az stanie sie gladkie i elastyczne.Uformowac ciasto w kule ,przykryc folia spozywcza i pozostawic w cieple do podwojenia objetosci.Okolo 1 godziny. Wylozyc ciasto na lekko omaczony blat i powtornie zagniesc.Nastepnie podzielic na trzy czesci.Z kazdej uformowac walek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Muffinki jogurtowe z kosteczkami kokosu . Dzisiaj na dworze szaro i ponuro , żeby jakoś rozweselić dzisiejszy dzień upiekłam dzieciom pyszne kolorowe muffinki z motylkami :) Przepis prosty i szybki :) Zapraszam :) Składniki : 2 szkl mąki tortowej 1/2 szkl oleju 1/2 szkl jogurtu owocowego ( ja dałam truskawkowy Bakoma ) 1 szkl cukru 1 cukier wanilinowy Dr. Oetkera 5 jajek 2 łyżeczki proszku(...)cukrem wanilinowym na gęsty kogel mogel. 2. Dodać jogurt , olej, mąkę i proszek , wszystko wymieszać mikserem. 3. Papilotki przełożyć do foremki na muffinki . 4. Do każdej nałożyć po łyżce ciasta jogurtowego a na wierzch po kilka kosteczek kokosu lekko wciskając w ciasto. 5. Piec w temp 180 st . około 20 minut do suchego patyczka . 6. Krem ubić z mlekiem ,podzielić
Sama słodycz i szczypta chiliDzis zrobimy bardzo prosty ale pyszny tort … Beda nam potrzebne - Na b iszkopt kakaowy: 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczeni a Na b iała mas e śmietankowa: ½ litra śmietanki 36% 30 dag białej czekolady Na k akaowa mas e śmietankowa: ½ litra śmietanki 36% 20 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady(...)Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać mikserem . Dodać żółtka, ubijać. Następnie dodać przesiana przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać na niskich obrotach i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na 3 krazki . Białą czekoladę połamać i zalać połową
Z Kuchni Do Kuchniminut. Po tym czasie przykrywamy miskę szczelnie folią i wstawiamy na całą noc do lodówki. wyjmujemy rano i odstawiamy na 1 godzinę. Zaczyn jest gotowy do wyrabiania. Ciasto główne: - 550 g mąki pełnoziarnistej chlebowej - 2 łyżki kminku - łyżka soli - 250 g wody letniej - cały zaczyn - mąką do podsypywania - 2 czubate łyżki płatków owsianych - 2 łyżki oleju rzepakowego Wszystkie(...)koszyczka wiklinowego. Odstawiamy na kolejne 40 minut. Przekładamy na blachę i pieczemy godzinę. Ja chleb piekę na 4 w piekarniku gazowym co odpowiada 200-220 stopniom C. Pyszny! Zapraszam na mój profil na Facebooka! SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIdodatku kulinarnego "Palce lizać". Można go dowolnie modyfikować, dodawać owoce, kakao, bakalie, kawałki czekolady, a jeśli pominiemy cukier i dorzucimy szynkę, ser, oliwki, szynkę i doprawimy ziołami otrzymamy pyszne wytrawne babeczki. Składniki: * suche: 2,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru * mokre: szklanka mleka (może być też jogurt, maślanka(...)mleko, jajka i masło). 3. Do miski z suchymi składnikami wlewam mokre składniki, dorzucam wybrane dodatki i całość mieszam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do połączenia się składników, w cieście mogą pozostać małe grudki (zbyt długie i dokładne mieszanie może spowodować, że muffiny będą twarde). 4. Ciasto nakładam do silikonowych foremek muffinkowych, wypełniając je do 3/4 wysokości i piekę
Kulinarny Pamiętnik