bułeczek, takich zwykłych...no i są ..a raczej były , bo już zjedzone...Zostało mi troszkę ugotowanych ziemniaków z obiadu..dodałam trochę mąki i jeszcze kilka innych składników i wyszły pyszne [mimo , że na takie nie wyglądają] bułeczki..dodatek ziemniaków sprawia , że są bardziej miękkie i dłużej są świeże - już nie raz to sprawdziłam..Przepis na te bułeczki podpatrzyłam u Marzenki(...)drożdże razem wymieszać.Mleko i masło podgrzać ,dodać sól i wlać do ziemniaków.Wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Jak masa będzie letnia to dodać do wymieszanych mąk. Wyrobić ciasto, pozostawić pod przykryciem na 2 godziny do wyrośnięcia. Podczas wyrastania należy dwukrotnie wyjąć ciasto na blat i rozciągnąć na kształt kwadratu i składać w paczuszkę, pozostawić ponownie do wyrośnięcia
Moje domowe kucharzeniePyszne, proste i szybkie w przygotowaniu mini pączki z twarogiem, oprószone cukrem pudrem to karnawałowe smakołyki, które mimo swojej kaloryczności są prawdziwą ucztą dla podniebienia a w zbliżający się wielkimi krokami tłusty czwartek będą strzałem w dziesiątkę. składniki na około 25-30 sztuk 300 g twarogu półtłustego 2 jajka 5 łyżek cukru 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżeczki proszku(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę lub zmielony w maszynce twaróg, wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Łyżką łączymy wszystkie składniki a następnie dłonią krótko zagniatamy ciasto ( ciasto powinno mieć lepką konsystencję). Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy z ciasta niewielkie kuleczki, odrobinę większe od orzecha włoskiego, po czym smażymy je z każdej strony, partiami w garnku ze sporą
Smakowite DaniaDzisiaj przepis na pyszne kruche korzenne ciasteczka do zawieszenia na choinkę, należy pamiętać, że do takich ciasteczek dodajemy więcej przypraw (najlepiej takich świeżo zmielonych w moździerzu lub w młynku dołączonym do blendera) dzięki temu cała choinka pachnie aromatem korzennych przypraw, masła i miodu :) Składniki : 250g masła 400g mąki 80 g cukru pudru 40 g cukru waniliowego (najlepiej(...)łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1 płaska łyżeczka kako Na lukier : 1 białko 1 szklanka cukru Przygotowanie: Posiekać masło nożem , dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, uformować z niego dwie kule, rozwałkować między dwoma arkuszami papieru, odstawić na chwilę w zimne miejsce, wyciąć pierniczki i piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Białko zmiksować
zdrowa vege kuchniawielkimi krokami, także musiałam o tym wspomnieć. Jest to najbardziej ekologiczna metoda suszenia nie tylko owoców ale i grzybów itp. Metoda 2. Suszenie na grzejniku. Na blaszkę do pieczenia ciast wykładamy folię aluminiową. Układamy na niej plastry cytrusów. Suszymy co jakiś czas przewracając owoce. Metoda ta jest najdłuższa, bowiem suszenie trwa około 24 godziny pod warunkiem, że grzejnik cały czas(...)Korzystamy z suszarki do grzybów - suszymy tak długo aż osiągniemy pożądany efekt. Około 6-8 godzin. Kochani, jest to prawdopodobnie ostatni wpis przed Świętami, także życzę Wam zdrowych, wesołych, pysznych, rodzinnych i udanych Świąt Bożego Narodzenia. Pozdrawiam ciepło, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnyWszyscy ostatnio pieką pierniczki , u mnie w domu za nimi nie przepadają ale ja je lubię :) więc postanowiłam upiec sobie kilka , tak przed świątecznie na próbę . Wyszły pyszne Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 125 g mielonych migdałów 3 jajka 200 g cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g zmielonych(...)cukier waniliowy , mąkę z proszkiem do pieczenia , przyprawy, połowę cukru i wymieszać . Jajka ubić z drugą połową cukru na gęsty kogel mogel . Dodać do mieszanki i dobrze wymieszać , ciasto ma konsystencję klejącą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć w odstępach opłatki , maczać ręce w wodzie i formować z ciasta kulki wielkości opłatka . Piec w temperaturze 175 stopni około 15/20
Sama słodycz i szczypta chiliomączony blat, delikatnie przerobimy, aby odgazować, po czym robimy wałek i dzielimy na 9-10 równych części. Z każdego kawałka robimy bułeczkę, w której robimy palcem dziurkę, kręcimy ciasto wokół palca, następnie wkładamy drugi palec i ponownie zakręcimy. Będziemy mieć otwór wielkości ok 3 cm. Odkładamy na stolnice, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30-40 minut(...)naszymi ulubionymi nasionami. Pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni. (trzeba obserwować wedle swojego piekarnika) Może wymagają więcej poświecenia niż tradycyjne bułki, ale smak, konsystencja wynagradza wszytko :) Pyszne na śniadanie i nie tylko. Smacznego Basia
Basia w kuchnimanię, że dodaję ją prawie do każdego dania. Były już mielone, cukinia faszerowana, kurczak z cukinią i surówka. Teraz kolej na placki, z duuuuużą ilością cukinii. Bardzo pyszne, chrupiące i delikatne. Idealne na przekąskę, kolację a nawet obiad. Ja je podaję z sosem jogurtowo-koperkowym, który według mnie pasuje idealnie. Zapraszam!!!! Składniki: 1 cukinia ( większa(...)Odciskamy ja z nadmiaru wody. Jak ryż wystygnie dodajemy jajko, cukinię i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni nakładając ciasto za pomocą łyżki. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki, aby się dobrze schłodził. Smacznego
Passion of Cookingzapasy i mrożonych malin i dżemów, ponieważ rośnie mi mały miłośnik tych pysznych owoców :) To ciacho robiłam właśnie z mrożonych malin, wcześniej rozmrożonych i zblendowanych. I jest naprawdę pyszne! Pachnące i pełne smaku, przywodzi na myśl gorące, letnie popołudnia i rozkosznie grzejące słońce... W sam raz na ponure jesienno-zimowe dni! Spód: (23 cm) 150 g herbatników(...)wcześniej rozmrożone) 100 g cukru pudru (lub mniej albo więcej, do smaku) 5 łyżek żelatyny rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody Przygotowanie: SPÓD: Herbatniki rozkruszyć przy pomocy wałka do ciasta, masło rozpuścić. Masło wlać do herbatników, wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 23 cm, lekko dociskając. Włożyć na 20 minut do lodówki. MASA SEROWA: Rozetrzeć masło z cukrem
Cakes By Kejtbiszkoptem na wierzchu i mieszanką owoców letnich. Poezja. Bajka. Torcik wszystkim smakował i zniknął w mgnieniu oka. Nienasycona smakiem zrobiłam go raz jeszcze. Smak mnie nie rozczarował. Jest obłędnie pyszny, idealny na lato, na każde letnie party. Gorąco Wam polecam. Składniki na biszkopt: 5 jaj 225 ml mleka 195 ml oleju 400 g cukru kryształu 1,5 łyżeczki ekstraktu(...)Wymieszane składniki wsypujemy do mokrych skalników i mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej do połączenia. Dwie formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Przelewamy po równo ciasto, wygładzamy. Pieczemy w 170 stopniach przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone biszkopty przekrawamy wzdłuż, każdy na pół, uzyskując 4 blaty
Made By Mom And Sonbiszkoptem na wierzchu i mieszanką owoców letnich. Poezja. Bajka. Torcik wszystkim smakował i zniknął w mgnieniu oka. Nienasycona smakiem zrobiłam go raz jeszcze. Smak mnie nie rozczarował. Jest obłędnie pyszny, idealny na lato, na każde letnie party. Gorąco Wam polecam. Składniki na biszkopt: 5 jaj 225 ml mleka 195 ml oleju 400 g cukru kryształu 1,5 łyżeczki ekstraktu(...)Wymieszane składniki wsypujemy do mokrych skalników i mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej do połączenia. Dwie formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Przelewamy po równo ciasto, wygładzamy. Pieczemy w 170 stopniach przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone biszkopty przekrawamy wzdłuż, każdy na pół, uzyskując 4 blaty
Made By Mom And SonZapraszam na pyszne muffiny mocno czekoladowe z wiśniami . Pyszne , delikatne , wilgotne , rozpływające się w ustach :)Przepis na te pyszności znalazłam w Poradniku domowym , nie była bym sobą gdybym czegoś tam nie dodała :) oczywiści wiśnie które uwielbia moja rodzina :) Składniki : 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju(...)jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche , do drugiej miski dajemy składniki mokre . Następnie suche składniki mieszamy z mokrymi , dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy. Foremki do muffinek napełniamy ciastem na wierzch układamy wiśnie delikatnie wciskając w ciasto . Po upieczeniu wiśnie maja być widoczne na wierzchu . Pieczemy w temperaturze 190 stopni do suchego patyczka ( około 15 / 20 minut ). Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilioknem świeci słońce, to rano jest już dość zimno... Dlatego z przyjemnością robię teraz wypieki drożdżowe. Tym razem zrobiłam chałkę z cynamonem. Przepis znalazłam na WŻ . Polecam - jest pyszna, aromatyczna i pachnąca :) Podaję z moimi zmianami. Składniki: 3 szklanki mąki + ewentualnie do podsypania 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2/3 szklanki ciepłego mleka 30g świeżych drożdży 2 łyżki masła(...)wystudzić. 3. Mąkę przesiać, dodać do niej resztę cukru, cukier waniliowy, cynamon, ziarna sezamu i rodzynki. Wymieszać. 4. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, wbić żółtka, wlać masło i wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie lub kleiste, należy podsypać mąką. Ciasto odstawić, by podwoiło swoją objętość. 5. Jak podrośnie, jeszcze raz lekko wyrabiamy, dzielimy na 3 części i pleciemy jak warkocz
Kuchnia domowa Aniefekt uzyskacie uzywajac zwyklej maki pszennej.Tym razem mala odmiana ,zamiast bulki tartej z maslem do polania proponuje maselko makowe.Chrupiacy slodki mak z nuta cynamonu To jest pyszne!Koniecznie sprobujcie! Skladniki na 18 knedli: 1 kg ziemniakow 30 dkg maki 1 lyzka maki ziemniaczanej 1 lyzka oleju 1 jajko 18 sliwek Maselko makowe: 2 lyzki zmielonego maku 4 lyzki masla(...)ziemniakow i wynosi tu 1:3.Przecisniete ziemniaki w misce dziele na 3 czesci.Jedna czesc odjac i to miejsce wypelnicmaka.Dodatkowo dodac1 lyzka maki ziemniaczanej i 1 lyzka oleju.Sprawi to,iz ciasto jest gladkie i plastyczne.Z ciasta uformowac walek,odcinac rowne kawalki,rozplaszczac.Wkladac po sliwce, pol lyzeczki cukru i ciut cynamonu.Zlepiac i formowac kulki.Zamiast cukru z cynamonem miejsce po pestce mozecie wypelnic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeśli nie próbowaliście jeszcze nigdy placków ziemniaczanych z dodatkiem marchewki - polecam gorąco! Są pyszne! Mają piękny, złoty kolor i leciuteńko słodkawy posmak od dodatku marchewki. Dla mnie strzał w 10-tkę :) Takie placuszki ja zjadam podobnie jak tradycyjne ziemniaczane, bez żadnych dodatków, gorące prosto z patelni, posypane jedynie odrobiną cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną(...)smażenia Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy. Ścieramy na tarce (ja przekręcam 2x w maszynce do mięsa). Dodajemy jajko, przyprawy i masę mieszamy dokładnie. Na gorący olej kładziemy łyżką ciasto, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku
Walijskie Pichceniespecjalnie interesowała się jego upodobaniami... Zazwyczaj bowiem zupy pojawiają się na stole, gdy C. pracuje popołudniami, a ja odczuwam nieodpartą potrzebę zjedzenia czegoś bardziej treściwego niż tost czy kawałek ciasta. Tym razem naszło mnie na cukinię, którą kupiłam bez zastanowienia. Dopiero siedząc przed laptopem zaczęłam się zastanawiać, w co właściwie mogłabym tą cukinię przemienić... Na blogu Alba znalazłam(...)bardzo smaczna, C. nie mógł się nachwalić. Kremowa za sprawą miksowania połowy cukinii, z kawałkami ziemniaków i makaronem, które z kolei zadowoliły C. A cukiniowy makaron jest po prostu pyszny - bardzo delikatny - trzeba cały czas mieć na niego oko, żeby się nie rozgotował. Całość jest sycąca i naprawdę pyszna. Idealna na te ostatnie mroźne dni! Zupa z cukinii z makaronem
Pożeraczka, czyli raz adobrze