pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:816/1162)

Bułeczki pełnoziarniste z patelni 117

Dobrze widzicie w tytule – z patelni! By je zrobic nie musimy nawet uruchamiac piekarnika!Sprawdzą się nie tylko na pyszne , leniwe śniadanie , ale i przekąskę w pracy! Robi się je niezwykle szybko , a czas , który potrzebujemy na wyrośnięcie możemy zagospodarowac robiąc np. smakowitą sałatkę , czy też obiad! SKŁADNIKI: ( ok. 8 szt. ) - mąka z pełnego ziarna(...)grysik – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do dużego garnka wsypujemy obydwie mąki przesiane z solą i papryką. Dodajemy pokruszone drożdże i wodę. Dokładnie razem mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 – 45 minut. Po tym czasie delikatnie osypujemy mąką i kilkakrotnie rzucamy ciastem o stolnicę, by odgazowac. Dzielimy na średniej wielkości

Ostra na Słodko
Sernik mojito na zimno – najłatwiejszy! 340

Lato to taki okres, kiedy z dużo większą przyjemnością sięgamy po serniki na zimno czy desery bez pieczenia. Najchętniej lekkie , orzeźwiające , często o lekko kwaskowatym smaku

Ostra na Słodko
Nachosy ! 154

Czasem jest tak, że chciałoby się coś pochrupać np. podczas oglądania filmu, a w domu nie ma nic godnego uwagi. W takich przypadkach świetnie sprawdzają się pyszne i zdrowe nachosy. Są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. ~ Nachosy z dipem: barbecue i czosnkowym ~ Składniki: 150g mąki pełnoziarnistej 150g mąki kukurydzianej 250 ml wody 6 łyżek oleju rzepakowego przyprawy: 2 łyżeczki(...)ząbki czosnku 150g jogurtu naturalnego mała łyżeczka majonezu przyprawy: sól, pieprz, czosnek staropolski W misce łączymy ze sobą suche składniki, dodajemy gorącą wodę wymieszaną z olejem i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na mniejsze części, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy trójkąciki. Układamy je na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 10 minut.  Uwaga łatwo

Kuchenny Skrawek Nieba
Pyszne kajzerki 2487

Faza na pieczywo dalej trwa! Była już chałka i ciabatta , przyszedł czas na bułeczki. Proste w przygotowaniu, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Z pewnością

My Culinary Art
Staż w pracowni Zoe Clark 139

czegoś nowego. Były to trzy niezapomniane tygodnie:) .     Zoe i jej przemiłe asystentki przygotowywały torty i ciastka również do sesji zdjęciowych dla magazynów ślubnych i do magazynu „Dekoracja Ciast”, którego nowe numery w Polce przestały się już pojawiać, jak dla mnie, szkoda. Tort poniżej Zoe przygotowywała do sesji zdjęciowej przez parę dni, zaczynając od przygotowania pięknych kwiatów(...)przez klienta. Każdy tort był czasochłonny, ale podczas mojej wizytę najwięcej pracy kosztowała nas niebieska karuzela, uff.     Jednak codziennie rano po przyjściu do salonu zaczynałam od pieczenia pysznych babeczek. Moje ulubione były o smaku kokosowo- limonkowym z dodatkiem malibu, z kremem przygotowanym na amerykańskim typie serka „cream cheese”, mniam… Szkoda, że ten serek jest prawie niedostępny w Polsce

Mała Cukierenka
Malibu - likier kokosowy 421

zbliżający się weekend zapraszam wszystkich na malibu :) Pyszny likier kokosowy, polecam :) Wiórki kokosowe można ponownie wykorzystać, ja zrobiłam z nich rafaello . Składniki: 250 ml spirytusu, 100 ml wódki, 200 g wiórków kokosowych, 1 mleko skondensowane słodzone, 1 mleko skondensowane niesłodzone. Przygotowanie:      Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem i wódką. Zamykamy szczelnie w słoiku i odstawiamy(...)dniach odcedzamy alkohol przez gazę, dokładnie wyciskając wiórki kokosowe. Do alkoholu dolewamy mleko skondensowane słodzone i niesłodzone. Malibu przelewamy do karafki. Wyciśnięte wiórki kokosowe można użyć do ciast, ciasteczek, pralinek lub deserów

Aga w kuchni
CUDNE, BUŁECZKI PSZENNO-ORKISZOWE, BEZ WYRABIANIA 173

składników. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.2h, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie bierzemy dużą łyżkę nabieramy ciasto  i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na dwóch blachach pozostawiamy 12 takich kleksów, które następnie smarujemy delikatnie żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Odstawiamy w ciepłe miejsce(...)mnie zawsze troszke szybciej, jakieś 12-13 minut im wystarcza. Po upieczeniu zdejmujemy bułki z blaszki i studzimy na kratce. Zarabiam zawsze wieczorem i rano mamy na śniadanko pyszne bułeczki. Do tego własne masełko z ukwaszonej śmietanki i pomidory z działeczki - mniam... :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Delikatne racuchy 215

Dziś zapraszam Was na delikatne racuchy. Są pyszne i delikatne, szczególnie z truskawkami i miodem. Można też podać  z cukrem pudrem lub żurawiną staropolską z słoiczka.Polecam zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek. Składniki: 300 ml mleka 30 g masła 2 jajka 230 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól szczypta olej(...)ostudzić.Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę.Dodać esencję waniliową,sól,mleko,zimne masło oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Wszystko zmiksować na najwolniejszych obrotach i odstawić ciasto na 30 min.Smażyć racuchy na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron.Podajemy w zależności od ulubionych dodatków-miód,cukier puder,truskawki

Ala piecze i gotuje
Witrażyki z miodem 159

Takie pierniczki w kształcie witraży są świetną dekoracją świąteczną no i oczywiście są pyszne i aromatyczne. Możemy je również zawiesić na choince ale wtedy trzeba zrobić dziurkę by móc przełożyć wstążkę. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 150 g miodu prawdziwego 180 g cukru pudru  120 g margaryny 1 jajko  1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy(...)masło z miodem, lekko przestudzić, dodać przyprawę do pierników, kakao i wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Dodać letnią margarynę z miodem i przyprawami. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Włożyć do woreczka foliowego i włożyć na 3-4 godz do lodówki. Ciasto podzielić na kawałki i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać

Ala piecze i gotuje
Sałatka DELUXE Tuńczyk - Jajko 269

Układanie sałatek to niewątpliwie sztuka, jest to małe arcydzieło które prócz tego że cieszy oko, może i ucieszyć podniebienie :). Tym razem nie stawiamy na szybkość wykonania

Kuchnia PROzdrowotna
Łosoś i szpinak razem w pakiecie, czyli pakieciki z ciasta francuskiego na romantyczną kolację lub domową imprezę 285

osuszamy delikatnie fileta. Kroimy w kostkę.   4. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty - ich wielkość zależy od tego, jakiej wielkości chcemy mieć pakieciki. Ja lubię małe, dlatego kroję ciasto na 24 kawałki - o tak, jak na zdjęciu. 5. Na każdy kwadracik nakładamy łyżkę szpinakowego farszu i kilka kosteczek łososia. Zaginamy wszystkie rogi do góry i sklejamy.    6. Pieczemy(...)resztki przygotować zielone spaghetti z łososiem - czyli gotujemy makaron, smażymy minutkę łososia. Mieszamy wszystkie składniki, czyli farsz szpinakowy, makaron i łososia! Możemy posypać słonecznikiem... I zapewniam - też jest pyszne! Zdrowo przyrządzone i pięknie podane... Dla wszystkich moich czytelników promocja!  10% zniżki na produkty #Ambition w sklepie Dajar na hasło ZDROWE-GOTOWANIE Polecam

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Ekologiczne napoje roślinne i kremy Amandin! 125

napoju ryżowego z baobabem, który przełamał słodycz dodatków i nadał mocno owocowej nutki :) Gofry wyszły puszyste, delikatne jak chmurka i mocno orzechowe. Do tego domowa, wiśniowa frużelina, masło kasztanowe, pyszna herbata migdałowa (która smakowała jak marcepan!)... i mamy śniadanie idealne ;-) *** GOFRY Z SERKA WIEDEŃSKIEGO /przepis autorski/ 100 g serka wiedeńskiego 50 g ekologicznego kremu z orzechów włoskich 35 g mąki(...)olej kokosowy do natłuszczenia patelni Serek wiedeński i krem zmiksować z jajkiem, ekstraktem i syropem,  dodać obie mąki, sól i proszek do pieczenia.  Dodać tyle horchaty, by ciasto było gęste, ale swobodnie spływało z łyżki. Ciasto przelać do rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy. Piec ok. 7 minut lub do czasu, gdy możliwe będzie otwarcie urządzenia. Podawać z ulubionymi dodatkami

Poranek na słodko
Dyniowa tarta na pochmurne poniedziałki i inne dni tygodnia 118

unosi kąciki ust w pysznym uśmiechu :) Pieprz lekko rozgrzewa. Delikatna słodycz dyni, groszku i podsmażonej cebulki wspaniale kontrastuje z korzennością gałki muszkatołowej. Kolejna tarta, która powstała na potrzebę wykorzystania pysznego, twardego i słonego sera bałkańskiego z owczego mleka. Jest dużo delikatniejsza w smaku od tej pierwszej , jednak równie dobrze komponuje się z wyrazistym smakiem sera. Jeżeli nie macie sera bałkańskiego(...)zafundować sobie dyniowej pyszności w postaci tej znakomitej tarty! Delikatna i wyrazista zarazem na pewno zachwyci także Wasze podniebienia! Dyniowa tarta z groszkiem i cebulką na szpinakowym spodzie Potrzebujesz: Ciasto 120g zimnego masła/ margaryny 220g mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 150g mrożonego szpinaku Farsz: 400g dynii 1 średnia cebula 3 łyżki zielonego groszku ( u mnie z puszki) 2 jaja

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Luksusowe pączki karnawałowe z mąki zaparzanej... 122

ciasto pięknie wyrosło wyłożyłam je na deskę i zagniotłam, żeby odpowietrzyć   Odkrawałam kawałki ciasta i rozwałkowałam na grubość około 1,5 cm. Wykrawałam krążki, nadziałam je konfiturą, sklejałam ciasto i formowałam okrągłe pączki. Układałam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Odstawiłam do wyrośnięcia.     W szerokim rondlu rozgrzałam olej i smażyłam pączki z obu stron na rumiano. Przełożyłam(...)przepis na pączki luksusowe. Tak więc kolejna inspiracja posłużyła mi żeby wysmażyć następne pączki. Zachęcam Was do zrobienia tych smacznych pączków i życzę SMACZNEGO! Krys Polecam również inne pyszne pączki, które znajdziecie na blogu: Pączki domowe Donaty - pączki z dziurką Włoskie pączki z amaretto Pączki kokosowe Amerykańskie pączki z prażonymi migdałami Oponki serowe Faworki   Dziękuję za odwiedziny na moim

Kuchnia u Krysi
Kotlety z bakłażana 147

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Uwaga: kotlety są naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na bezmięsny obiad lub dość sytą przekąskę. Spróbujcie! (około 9-10 sztuk) 1 bakłażan 2 jajka bułka tarta sól, pieprz Dodatkowo: olej   Bakłażana umyć i pokroić w grubsze plastry. Całość przełożyć na rozgrzany olej (niewielką ilość), oprószyć solą, pieprzem i smażyć(...)skórkę i resztę rozdrobnić blenderem. Dodać jajka i bułkę tartą (tyle, aby masa nie była zbyt luźna, około 4-5 łyżek). Masę dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z ciasta formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania