pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:807/1162)

Orzechowe księżyce 137

sobotnie popołudnie zapraszam na pyszne ciasteczka z orzechami laskowymi. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealne jako deser do kawy lub herbatki. SKŁADNIKI: 100 g orzechów laskowych, 100 g masła, 1,5 szklanki mąki, 2 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 łyżki śmietany 18%, cukier kryształ do posypania PRZYGOTOWANIE(...)Orzechy laskowe ścieram na tarce o najmniejszych oczkach. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę ze schłodzonym masłem. Dodaję żółtka, orzechy, cukier waniliowy, cukier puder, śmietanę oraz proszek. Zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam na 30 minut do lodówki. 2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowuję. Foremką w kształcie księżyca lub szklanką wykrawam w cieście ciasteczka.  3. Ciastka układam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pancakes z warzywami 144

mogę znaleźć w mojej lodówce" powstały śniadaniowe pancakes z papryką, cebulą i serem feta. Sam pomysł takich placków na słono, zaczerpnęłam od Kaś , u której zaś możecie znaleźć pyszną wersję naleśników a la pizza na obiad. Miłego dnia!  Składniki 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki oleju pół łyżeczki soli łyżeczka papryki w proszku (użyłam słodkiej(...)mleko, olej, zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, ser feta rozgnieść widelcem, czosnek przecisnąć przez praskę, i dodać wszystko do masy. Rozgrzać patelnię, nakładać ciasto i smażyć ok 2 min, obrócić na drugą stronę i smażyć ok 1 min. Posypać można z góry startym serem i gotowe. Smacznego

pink envelope
Pączki z marmoladą 1376

Pyszne pączki z marmoladą ze sprawdzonego przepisu mojej Teściowej :) SKŁADNIKI 1 kg mąki 200 g masła 6 żółtek + 2 całe jajka 3/4 szklanki cukru 1 budyń bez cukru (śmietankowy lub waniliowy) 100 g drożdży szczypta soli cukier waniliowy kieliszek rumu/spirytusu (50 g) twarda marmolada Do smażenia : 3 kostki smalcu 1 l oleju PRZYGOTOWANIE Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy(...)miski. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę. Budyń gotujemy w dwóch szklankach wody i gorący wlewamy do mąki. Na wierzch kruszymy drożdże i zaczynamy zagniatać ciasto. Dodajemy jajka utarte z cukrem, cukier waniliowy  i kieliszek rumu. Kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk, przykrywamy ściereczką  i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy już wyrośnie urywamy po kawałku i rozwałkowujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasteczka bananowe z czekoladą białą, mleczną i gorzką 125

Pyszne ciasteczka z bananem i trzema rodzajami czekolady. Przez dodatek płatków owsianych i braku masła można uznać je za nieco zdrowsze niż tradycyjne. Bardzo polecam! Składniki : 250 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 banan 60 ml oleju 2 łyżki miodu 1 jajko 200 g grubo posiekanej czekolady białej, mlecznej(...)gorzkiej w dowolnych proporcjach W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, czekoladę i sól. Olej, miód, jajko  i banana ucieramy na gładką masę. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać nieco więcej mąki.Do masy dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki. Zagniatamy ciasto.  Ciasteczka możemy formować na dwa sposoby: Kulkę ciasta wkładamy na 60 min do lodówki

Chocolate Muffin Blog
Drożdżowe rogale na śniadanie 160

zrolowania całego ciasta – im więcej nawinięć tym rogalik bardziej puszysty. Gdy już cały kawałek ciasta jest zrolowany wygiąć go na kształt rogalika pamiętając o tym, aby końcówka ciasta była pod spodem. Rogaliki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach, bo jeszcze sporo urosną. Posmarować rozkłóconym jajkiem albo mlekiem i posypać makiem albo sezamem” Przygotowałam dwie blachy(...)półtorej, bo musiałam wyjść z domu. Piec w 180 stopniach, każdą blaszkę osobo, grzanie góra i dół. Odstawić do wystygnięcia, choć trudno będzie się powstrzymać, gdyż rogale są genialnie pyszne! Mają chrupiącą skórkę i puszyste wnętrze! Gdy już były chłodne, przekroiłam wzdłuż i nadziałam dżemem. Tego typu rogale są wspaniale na słodko i na wytrawnie! Dziękuję  MARGARYTKO Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Naleśniki z meksykańskim farszem 346

naleśniki goszczą w wersji na słodko, jednak i te z pikantnym farszem są lubiane. Tym razem skusiłam się przygotować je jako ala meksykański smak... Naleśniki podane z pysznym meksykańskim farszem to nietuzinkowy pomysł na obiad bądź na kolację. Idealne do odgrzania nawet następnego dnia. Naleśniki z meksykańskim farszem SKŁADNIKI: Na naleśniki :   1 szklanka mleka niepełna szklanka mąki(...)papryka mielona słodka 1 łyżeczka koncentratu olej natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od przygotowania naleśników. Do miski wlewamy mleko dodajemy mąkę, sól i zioła oraz łyżkę oleju - mieszamy. Z ciasta smażymy na lekko natłuszczonej patelni naleśniki.  Farsz: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę dodajemy mięso i przesmażamy, następnie dodajemy pomidory

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drozdzowe buleczki 145

przepisu Martha Stewart Living. Pyszne!Warto zrobić ,znikaja bardzo szybkooooooo                 SKLADNIKI     maki 1 szklanka mleka (uzywam szklanki i poj. 250 ml) 120 g masla 1/3 szkl cukru 2 i 1/4 lyzeczki suszonych drozdzy instant 3,5 - 4 szklanek maki pszennej(...)sera kremowego (uzylam sernikowego, z wiaderka) 1/4 szklanki cukru 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii 1 duze zóltko 1 lyzka plus 2 lyzeczki maku 1/3 szklanki gestej konfitury z wisni Ciasto : Mleko (cieple), maslo (stopione), cukier wymieszac w garnuszku. Polaczyc z drozdzami i 2 szklankami maki i szczypta soli. Nie mieszac, odstawic na 5 minut. Uzywajac miksera z hakiem wymieszac ciasto

w mojej kuchni
Ciasteczka praskie 162

Witam serdecznie po przerwie. :-) Dzisiaj podam przepis na najpyszniejsze ciastka jakie kiedykolwiek jadłam. Niesamowicie wciągające i uzależniające.  Polecam, naprawdę są pyszne :-)  Znalazłam ten przepis w jednym ze starych numerów gazety z modą „BURDA”. Ponieważ chciałam  uszyć sobie kilka kreacji, wyciągnęłam z pudła w piwnicy gazety z modą z lat 70 i 80.  Kiedyś byłam namiętną ciułaczką(...)duże blachy ciasteczek. Na zdjęciu jest wersja próbna i niestety nie najlepszej jakości, bo potem zapomniałam sfotografować po raz drugi. A oto przepis na ciasteczka praskie. Składniki na ciasto: 380 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 250 g masła lub margaryny Kilka kropel olejku waniliowego. Składniki na bezę: 3 białka 200 g cukru

Na słodko lub wytrawnie
Smaczny obiad 211

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kilka składników i mamy pyszny obiad. A jeszcze jak zostają ziemniaki z poprzedniego dnia to pół godzinki i wszystko gotowe :) Uwielbiam wszelkiego typu kopytka, pierogi, kluski. Składniki: ( nie podaję ilości, bo robię na oko ) Kluski: ziemniaki mąka pszenna mąka ziemniaczana (2 łyżki) jajko sól sos: pieczarki woda śmietana serek topiony (śmietankowy/pieczarkowy) cebula natka pietruszki(...)jarzynka Ugotowane, utłuczone i zimne ziemniaki przekładamy do miski, dzielimy na cztery równe części, jedną część wyciągamy, w to miejsce wsypujemy mąki, dodajemy jajko, jedną część ziemniaków i wyrabiamy ciasto. Nastawiamy wodę w garnku, lekko solimy. W tym czasie urywamy kawałki ciasta, formujemy kulkę i pod koniec robimy palcem wgłębienie. Tak przygotowane kluski wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy

NA MOIM TALERZU
Placuszki serowe 328

razem propozycja na pyszne, słodkie śniadanie lub podwieczorek. Delikatne, puszyste, wilgotne placuszki, w smaku przypominające sernik. Podaję je z sosem truskawkowym i cukrem pudrem, ale świetnie pasowałby też gorący sos czekoladowy lub konfitura z dowolnych owoców.  Składniki: 250g twarogu 2 jajka 1/2 laski wanilii 25g cukru pudru 50g mąki pszennej olej do smażenia Przygotowanie: Ser wkładamy do miski, rozgniatamy(...)widelcem, dodajemy żółtka z jajek, cukier, mąkę i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Składniki łączymy ze sobą za pomocą widelca. Z białek ubijamy lekką pianę i mieszamy z ciastem twarogowym. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, łyżką nakładamy porcję ciasta i formujemy z niej placek. smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru

Smakowity Blog Kulinarny
CHLEB 3 ZIARNA 256

Taki świeży kromal najlepiej smakuje tylko z masłem. Przepis podany poniżej jest bardzo prosty, powinien więc zachęcić szczególnie te osoby, których samodzielny wypiek chleba trochę przeraża.  Chleb jest pyszny, mięciutki, odpowiednio wyrośnięty, a dodatek ziar enek wspaniale podkreśla jego smak ... Polecam wypróbować! :)) Składniki:   na 1 keksówkę 500g mąki pszenn ej 50g świeżych drożdży 0.5l ciepłej wody(...)płatków owsianych Wykonanie:  Mąkę przesiewamy, wkruszamy do niej drożdże i dodajemy wszystkie suche składniki (część ziaren i płatków zostawiamy do posypania chleba). Mieszamy, wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem odstawiamy na ok. 50 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiamy ciasto nadając mu kształt bochenka. Ciasto przekładamy

Walijskie Pichcenie
Zdrowe, domowe płatki śniadaniowe! Cini Minis ^^ 146

słodkie   płatki śniadaniowe, a w szczególności cini minis, dlatego z myślą o niej zrobiłam bardzo podobne, ale wydaje mi się, że zdrowsze domowe płatki cynamonowe. Wyszły naprawdę pyszne, chrupiące i słodkie (jak dla mnie trochę za słodkie, ale moja siostra była zadowolona) Składniki: 350g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki miodu 75g cukru trzcinowego(...)cukru trzcinowego nierafinowanego płaska łyżeczka cynamonu Mąkę przesiewamy, dodajemy cynamon, sodę, cukier, szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy masło, miód, ziarenka wanilii i stopniowo maślankę tak, aby powstało plastyczna masa. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, smarujemy olejem, posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Nożykiem wykrawamy małe kwadraciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchenny Skrawek Nieba
Calamares a la romana 138

Robiłam je już wiele razy, ale nigdy nie udało mi się zrobić tak rewelacyjnej panierki, jaką robią w hiszpańskich barach... Przejrzałam wiele hiszpańskich przepisów i nic... Kalmary zawsze wychodzą pyszne, ale nigdy takie jak w Hiszpanii.  Dzisiaj kolejna wersja, wyczytana gdzieś w necie, niestety nie pamiętam źródła, bo zapisałam na jakiejś karteczce tylko przepis. Calamares a la romana Składniki(...)Wykonanie Jeśli mamy mrożone kalmary, rozmrażamy je. Następnie kroimy w krążki. W misce  miksujemy żółtko, mleko, sól i drożdże. Osobno ubijamy białko na  sztywno i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut, następnie dodajemy kalmary i mieszamy, tak aby kalmary dokładnie pokryły się ciastem. Smażymy poszczególne krążki partiami na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Gdy się przyrumienią

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka cynamonowe- wersja 2 129

cynamonu  Przygotowanie : Masło utrzeć do białości, dodać stopniowo cukier, a potem jajka Potem dodajemy stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cynamon -doskonale wyrabiamy na stolnicy Wyrobione ciasto dzielimy na części i wałkujemy na grubość około 5 mm.( podsypujemy mąką, by nie przywierało) Z rozwałkowanego placka wycinamy ciasteczka dowolnego kształtu Pieczemy w temp. 180 stopni C do zarumienienia(...)wyszło około 100 gwiazdek, do dziś zostało niewiele. Można robić gwiazdki cieńsze- jeszcze smaczniejsze... Przepis znalazłam gdzieś w sieci na blogu, ale już nie wiem gdzie :) Polecam są  pyszne, delikatne w smaku. a jeśli przed pieczeniem zrobimy w nich dziurkę to możemy po upieczeniu powiesić je na choince

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania