się na tych pozytywnych stronach skoro późna jesień, a wraz z nią depresyjny nastrój czai się za rogiem - przynajmniej u mnie. No więc drożdżówki z budyniem są po prostu pyszne i chyba każdy o tym wie. A do tego są proste w wykonaniu o czym każdy może się przekonać tak jak ja ostatnio. Składniki (na 9 niewielkich drożdżówek): 300 gram(...)kostki masła 1 opakowanie budyniu waniliowego + 400 ml mleka Przygotowanie: Drożdże zalałam letnim mlekiem. Przesiałam do tego mąkę. Dodałam jajko, cukry oraz rozpuszczone wystudzone masło i jogurt. Wyrobiłam na ciasto nie lepiące się do ręki. Odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 30 minut. W tym czasie przygotowałam budyń wg instrukcji na opakowaniu. Zmniejszyłam tylko ilość mleka
Kuchnia po mojemuLeniwa niedziela z pysznym śniadaniem- nie ma nic lepszego! :D Przepis na około 8-9 sztuk. Składniki: Naleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej łyżka cukru 2 łyżki kakao (ja dodałam Nesquick, ale może być zwykłe) łyżka oleju jajko Farsz: 200g sera twarogowego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru pół opakowania(...)cukru waniliowego truskawki Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej cukier, kakao, jajko i olej. Następnie stopniowo dodajemy mleko i wodę. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto powinno mieć dość płynną konsystencję, w razie potrzeby możecie dodać więcej wody i mleka. Ciasto na naleśniki odstawiamy na 10-15 minut. Teraz mamy czas na przygotowanie farszu: w tym celu
Czerwona Porzeczkasobotnie popołudnie zapraszam na pyszne ciasteczka z orzechami laskowymi. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealne jako deser do kawy lub herbatki. SKŁADNIKI: 100 g orzechów laskowych, 100 g masła, 1,5 szklanki mąki, 2 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 łyżki śmietany 18%, cukier kryształ do posypania PRZYGOTOWANIE(...)Orzechy laskowe ścieram na tarce o najmniejszych oczkach. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę ze schłodzonym masłem. Dodaję żółtka, orzechy, cukier waniliowy, cukier puder, śmietanę oraz proszek. Zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam na 30 minut do lodówki. 2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowuję. Foremką w kształcie księżyca lub szklanką wykrawam w cieście ciasteczka. 3. Ciastka układam
Tradycyjna kuchnia Kasimogę znaleźć w mojej lodówce" powstały śniadaniowe pancakes z papryką, cebulą i serem feta. Sam pomysł takich placków na słono, zaczerpnęłam od Kaś , u której zaś możecie znaleźć pyszną wersję naleśników a la pizza na obiad. Miłego dnia! Składniki 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki oleju pół łyżeczki soli łyżeczka papryki w proszku (użyłam słodkiej(...)mleko, olej, zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, ser feta rozgnieść widelcem, czosnek przecisnąć przez praskę, i dodać wszystko do masy. Rozgrzać patelnię, nakładać ciasto i smażyć ok 2 min, obrócić na drugą stronę i smażyć ok 1 min. Posypać można z góry startym serem i gotowe. Smacznego
pink envelopePyszne pączki z marmoladą ze sprawdzonego przepisu mojej Teściowej :) SKŁADNIKI 1 kg mąki 200 g masła 6 żółtek + 2 całe jajka 3/4 szklanki cukru 1 budyń bez cukru (śmietankowy lub waniliowy) 100 g drożdży szczypta soli cukier waniliowy kieliszek rumu/spirytusu (50 g) twarda marmolada Do smażenia : 3 kostki smalcu 1 l oleju PRZYGOTOWANIE Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy(...)miski. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę. Budyń gotujemy w dwóch szklankach wody i gorący wlewamy do mąki. Na wierzch kruszymy drożdże i zaczynamy zagniatać ciasto. Dodajemy jajka utarte z cukrem, cukier waniliowy i kieliszek rumu. Kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy już wyrośnie urywamy po kawałku i rozwałkowujemy
Moje Kuchenne RewelacjePyszne ciasteczka z bananem i trzema rodzajami czekolady. Przez dodatek płatków owsianych i braku masła można uznać je za nieco zdrowsze niż tradycyjne. Bardzo polecam! Składniki : 250 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 banan 60 ml oleju 2 łyżki miodu 1 jajko 200 g grubo posiekanej czekolady białej, mlecznej(...)gorzkiej w dowolnych proporcjach W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, czekoladę i sól. Olej, miód, jajko i banana ucieramy na gładką masę. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać nieco więcej mąki.Do masy dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasteczka możemy formować na dwa sposoby: Kulkę ciasta wkładamy na 60 min do lodówki
Chocolate Muffin Blogzrolowania całego ciasta – im więcej nawinięć tym rogalik bardziej puszysty. Gdy już cały kawałek ciasta jest zrolowany wygiąć go na kształt rogalika pamiętając o tym, aby końcówka ciasta była pod spodem. Rogaliki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach, bo jeszcze sporo urosną. Posmarować rozkłóconym jajkiem albo mlekiem i posypać makiem albo sezamem” Przygotowałam dwie blachy(...)półtorej, bo musiałam wyjść z domu. Piec w 180 stopniach, każdą blaszkę osobo, grzanie góra i dół. Odstawić do wystygnięcia, choć trudno będzie się powstrzymać, gdyż rogale są genialnie pyszne! Mają chrupiącą skórkę i puszyste wnętrze! Gdy już były chłodne, przekroiłam wzdłuż i nadziałam dżemem. Tego typu rogale są wspaniale na słodko i na wytrawnie! Dziękuję MARGARYTKO Smacznego
Z Kuchni Do Kuchninaleśniki goszczą w wersji na słodko, jednak i te z pikantnym farszem są lubiane. Tym razem skusiłam się przygotować je jako ala meksykański smak... Naleśniki podane z pysznym meksykańskim farszem to nietuzinkowy pomysł na obiad bądź na kolację. Idealne do odgrzania nawet następnego dnia. Naleśniki z meksykańskim farszem SKŁADNIKI: Na naleśniki : 1 szklanka mleka niepełna szklanka mąki(...)papryka mielona słodka 1 łyżeczka koncentratu olej natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od przygotowania naleśników. Do miski wlewamy mleko dodajemy mąkę, sól i zioła oraz łyżkę oleju - mieszamy. Z ciasta smażymy na lekko natłuszczonej patelni naleśniki. Farsz: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę dodajemy mięso i przesmażamy, następnie dodajemy pomidory
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzepisu Martha Stewart Living. Pyszne!Warto zrobić ,znikaja bardzo szybkooooooo SKLADNIKI maki 1 szklanka mleka (uzywam szklanki i poj. 250 ml) 120 g masla 1/3 szkl cukru 2 i 1/4 lyzeczki suszonych drozdzy instant 3,5 - 4 szklanek maki pszennej(...)sera kremowego (uzylam sernikowego, z wiaderka) 1/4 szklanki cukru 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii 1 duze zóltko 1 lyzka plus 2 lyzeczki maku 1/3 szklanki gestej konfitury z wisni Ciasto : Mleko (cieple), maslo (stopione), cukier wymieszac w garnuszku. Polaczyc z drozdzami i 2 szklankami maki i szczypta soli. Nie mieszac, odstawic na 5 minut. Uzywajac miksera z hakiem wymieszac ciasto
w mojej kuchniWitam serdecznie po przerwie. :-) Dzisiaj podam przepis na najpyszniejsze ciastka jakie kiedykolwiek jadłam. Niesamowicie wciągające i uzależniające. Polecam, naprawdę są pyszne :-) Znalazłam ten przepis w jednym ze starych numerów gazety z modą „BURDA”. Ponieważ chciałam uszyć sobie kilka kreacji, wyciągnęłam z pudła w piwnicy gazety z modą z lat 70 i 80. Kiedyś byłam namiętną ciułaczką(...)duże blachy ciasteczek. Na zdjęciu jest wersja próbna i niestety nie najlepszej jakości, bo potem zapomniałam sfotografować po raz drugi. A oto przepis na ciasteczka praskie. Składniki na ciasto: 380 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 250 g masła lub margaryny Kilka kropel olejku waniliowego. Składniki na bezę: 3 białka 200 g cukru
Na słodko lub wytrawnieKluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kilka składników i mamy pyszny obiad. A jeszcze jak zostają ziemniaki z poprzedniego dnia to pół godzinki i wszystko gotowe :) Uwielbiam wszelkiego typu kopytka, pierogi, kluski. Składniki: ( nie podaję ilości, bo robię na oko ) Kluski: ziemniaki mąka pszenna mąka ziemniaczana (2 łyżki) jajko sól sos: pieczarki woda śmietana serek topiony (śmietankowy/pieczarkowy) cebula natka pietruszki(...)jarzynka Ugotowane, utłuczone i zimne ziemniaki przekładamy do miski, dzielimy na cztery równe części, jedną część wyciągamy, w to miejsce wsypujemy mąki, dodajemy jajko, jedną część ziemniaków i wyrabiamy ciasto. Nastawiamy wodę w garnku, lekko solimy. W tym czasie urywamy kawałki ciasta, formujemy kulkę i pod koniec robimy palcem wgłębienie. Tak przygotowane kluski wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy
NA MOIM TALERZUrazem propozycja na pyszne, słodkie śniadanie lub podwieczorek. Delikatne, puszyste, wilgotne placuszki, w smaku przypominające sernik. Podaję je z sosem truskawkowym i cukrem pudrem, ale świetnie pasowałby też gorący sos czekoladowy lub konfitura z dowolnych owoców. Składniki: 250g twarogu 2 jajka 1/2 laski wanilii 25g cukru pudru 50g mąki pszennej olej do smażenia Przygotowanie: Ser wkładamy do miski, rozgniatamy(...)widelcem, dodajemy żółtka z jajek, cukier, mąkę i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Składniki łączymy ze sobą za pomocą widelca. Z białek ubijamy lekką pianę i mieszamy z ciastem twarogowym. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, łyżką nakładamy porcję ciasta i formujemy z niej placek. smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru
Smakowity Blog KulinarnyTaki świeży kromal najlepiej smakuje tylko z masłem. Przepis podany poniżej jest bardzo prosty, powinien więc zachęcić szczególnie te osoby, których samodzielny wypiek chleba trochę przeraża. Chleb jest pyszny, mięciutki, odpowiednio wyrośnięty, a dodatek ziar enek wspaniale podkreśla jego smak ... Polecam wypróbować! :)) Składniki: na 1 keksówkę 500g mąki pszenn ej 50g świeżych drożdży 0.5l ciepłej wody(...)płatków owsianych Wykonanie: Mąkę przesiewamy, wkruszamy do niej drożdże i dodajemy wszystkie suche składniki (część ziaren i płatków zostawiamy do posypania chleba). Mieszamy, wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem odstawiamy na ok. 50 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiamy ciasto nadając mu kształt bochenka. Ciasto przekładamy
Walijskie Pichceniesłodkie płatki śniadaniowe, a w szczególności cini minis, dlatego z myślą o niej zrobiłam bardzo podobne, ale wydaje mi się, że zdrowsze domowe płatki cynamonowe. Wyszły naprawdę pyszne, chrupiące i słodkie (jak dla mnie trochę za słodkie, ale moja siostra była zadowolona) Składniki: 350g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki miodu 75g cukru trzcinowego(...)cukru trzcinowego nierafinowanego płaska łyżeczka cynamonu Mąkę przesiewamy, dodajemy cynamon, sodę, cukier, szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy masło, miód, ziarenka wanilii i stopniowo maślankę tak, aby powstało plastyczna masa. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, smarujemy olejem, posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Nożykiem wykrawamy małe kwadraciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchenny Skrawek Nieba