Serowo-waniliowe bułeczki 224pieczone w piekarniku, miałam już nawet zabrać się za przygotowanie lukru aby je ozdobić, jednak skosztowałam tej małej bułeczki/ resztki z wycinania oponek i dałam sobie spokój. Ponieważ upiekłam pyszne, idealne w smaku serowo-waniliowe bułeczki. Przepis na 11-12 sztuk: 250 g twarogu waniliowego półtłustego OSM Czarnków 62,5 g masła 2 jajka 1 szklanka cukru 40 dag mąki(...)puch. Do miski przekładamy twaróg waniliowy i 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, miksujemy na średnich obrotach. Do masy serowej dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, łączymy dokładnie. Ciasto przekładamy na obsypany delikatnie mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok 2 cm. Za pomocą foremki wykrawamy krążki, mi wyszło 12 sztuk, w środku robimy dziurki za pomocą kieliszka do wódki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Breakfast with you #5 Wrocławskie dupki z przedziałkiem 201Różnie nazywane, tak samo pyszne. Mowa o popularnych bułkach z przedziałkiem. Pokusiłam się o ich wykonanie, bo chleb nam już wyszedł, a śniadanie zjeść trzeba. Smaczne-go!!! 500 g mąki (u mnie też przypadkowo tylko tortowa + do podsypania) 50 g świeżych drożdży (min. 20g) 150 ml letniego mleka 100 ml letniej wody 1 jajko 30 g miękkiego masła 2 łyżeczki(...)łyżki letniego mleka, 2 łyżeczki cukru i drożdże. Odstawiłam na 10-15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę połączyłam z pozostałymi składnikami oraz rozczynem i wyrobiłam ręcznie ciasto. Ojjj trochę roboty było, ale jak już ciasto było gotowe przełożyłam je do wysmarowanej olejem miski i pozostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na jakąś 1- 1,5h. Wyrośnięte ciasto uformowałam
bastalena
Kurabiedes - greckie ciasteczka maślane z migdałami 284Kurabiedes to najsmaczniejsze ciastka na świecie. Krótko i na temat ;) bardzo kaloryczne, ale pyszne. Autorem przepisu jest Teo Vafidis. Oryginalna receptura znajduje się tutaj . Ja zmniejszyłam proporcje i przygotowałam z 1/4 podanych tam składników. Wyszło mi ponad 70 średniej wielkości ciastek więc całkiem sporo :) Składniki na około 70-80 ciasteczek: 500g mąki pszennej 250g masła 50g cukru(...)ubić na gładką masę. Następnie stopniowo dodawać wszystkie składniki (oprócz wody różanej) zaczynając od cukru pudru. Mąkę dodajemy na końcu. Dokładnie wyrabiamy ciasto i wykrawamy dowolne kształty ciastek. Ciasto ciężko się zagniata, bo jest bardzo kruche, ale warto się pomęczyć :) Ciastka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarniki rozgrzewamy
Ze smakiem i z pasją
Kluski ziemniaczano-serowe 425serowe przypominają wyglądem tradycyjne kopytka . A do przygotowania klusek wykorzystałam resztki obiadowe: pieczone ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia, oraz serek kanapkowy. Ostatnio na blogu pokazywałam Wam przepis na pyszne Kluski szpinakowo-serowe polecam je też. Inne przepisy na kluski: Szare kluski z zasmażaną kapustą kiszoną Kluski kładzione Jak zrobić kluski śląskie Kluski z kaszy kuskus Kluski z sałaty(...)jajko i miksujemy, dodajemy serek kanapkowy, miksujemy ponownie. Masę serowo-ziemniaczaną przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 3-4 łyżki mąki pszennej, dokładnie łączymy tworząc ciasto jak na kopytka. Ciasto przekładamy na obsypaną resztą mąką stolnicę,formujemy dwa wałki. Każdy wałek lekko spłaszczamy i kroimy w romby. Zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy kluski i gotujemy, czekamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jogurtowe Babeczki Czekoladowe 241Przepis pochodzi z Moje Wypieki . Tym razem zamiast babki upiekłam 12 mini babeczek. Pyszne jak zawsze. Ten przepis to jeden z ulubionych przepisów mojego syna. Składniki: 125 g miękkiego masła 3/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1 szklanka jogurtu greckiego 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki kakao Wykonanie: Wszystkie(...)koniec dodałam cukier, nadal ucierając. Wbiłam jajka jedno po drugim. Mąkę dodawałam na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników. Formę do babki wysmarowałam masłem, wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyłam do foremek. Piec w temperaturze 150°C do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjęłam babeczki z piekarnika, lekko przestudziłam w foremkach, następnie wyjęłam i studziłam na kratce
Blondynka Gotuje
46 i 45 tygodni - Sernik na zimno i Zebra 208wanilii 1 łyżka żelatyny + 1/5 szklanki gorącej wody 2 opakowania galaretki (malinowej, truskawkowej, wiśniowej) rozpuszczone w 3 szklankach wody dowolne czerwone owoce (opcjonalnie) - ja dodałam banany i też wyszło pysznie 250 ml śmietany kremówki + 2 łyżeczki cukru pudru biszkopt/1 opakowanie biszkoptów Spód można wykonać samodzielnie (postaram się w najbliższym czasie wrzucić swój sprawdzony od lat przepis), bądź w wersji ekspresowej(...)drugi odstawić do zastygnięcia galaretki. Przed podaniem udekorować sernik śmietaną ubitą na sztywno z dwiema łyżkami cukru pudru. Smacznego! Moją drugą propozycją, na ósmy tydzień roku, jest ciasto, które towarzyszy mi od trzech lat na każdym wyjeździe wakacyjnym. Jak już kiedyś pisałam, moją mojego małża tradycją wakacyjną, są wyjazdy na Flamberg , w związku z tym, że jest to wypad
Przepysznik - BLW i nie tylko
10 pokarmów, które powodują że twoje zęby są żółte. Czyli jak mieć zawsze białe i lśniące zęby. 197D ziś podzielę się z wami rewelacyjną ciekawostką na temat białego uśmiechu. Jak należy dbac o zęby, aby nie były żółte. Z najdziecie poniżej listę 10
IzaGotuje
Pavlova z kremem i owocami 372Nie bez powodu Tort Pavlova robi taką ” furorę „. Kto raz spróbował , ten już chyba nigdy więcej nie przejdzie obojętnie wobec tej słodkości. Jak wiemy
Ostra na Słodko
PRZEPYSZNE CIACHA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 177Skończyłam studia 3 lata temu. Pomimo tego koniec stycznia powoduje lekkie uczucia strachu - sesja. Z przyjaciółką Gosią przez 5 lat studiów wypracowałyśmy swoje tradycje. Nauka przez
Przepisy Aleksandry
babeczki bananowe z krówkami 207mnie pyszne, jestem wielbicielem krówek, kajmaku i karmelu w każdej postaci. Od pewnego czasu bananowe muffiny królują na moim stole. Oczarowały smakiem całą rodzinę - i dorosłych, i dzieci. składniki: 4 dojrzałe banany 2 jajka 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody około 12 kruchych krówek płatki owsiane albo migdałowe(...)jajkami, a w osobnej misce mieszam wszystkie suche składniki. Łączę mokre z suchymi i masą bananową, niezbyt dokładnie (mogą pozostać grudki). Krówki dzielę na połówki. Do foremek nakładam łyżkę ciasta, jeden kawałek krówki i drugą łyżkę ciasta. Całość posypuję płatkami i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni
babka w formie
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 183mamy kilka serów, winogrona i krakersy, tym razem te ostatnie postanowiłam zastąpić francuskimi listkami drożdżowymi fougasse. Fougassy sprawdzą się też jako dodatek do zup kremowych albo pieczywo do sałatek. Pysznie chrupiący dodatek, spróbujcie! Potrzebujemy: - 500 g mąki pszennej dowolnej - 350 g ciepłej wody (37-40 stopni) - 15 g drożdży świeżych - szczypta cukru - łyżka soli - łyżka oliwy z oliwek - mąka kukurydziana(...)podrośnie, w naczyniu z mąką robię dołeczek na zaczyn, z boku podsypuję sól. Dodaję odmierzoną ilość ciepłej wody. Mieszam drewnianą łyżką, a następnie wyrabiam do uzyskania delikatnego, plastycznego ciasta. Można wyrabiać robotem lub używając maszyny do chleba. Ja robię to ręcznie z upodobania. Po kilku minutach wyrabiania gładzę kulę ciasta z wszystkich stron dłonią oblaną oliwą. Przykrywam i odstawiam
I tu będę miała takie te
Placuszki z mascarpone i cytrynową nutką 172niestrudzonych odkrywców życia, dla tych, którzy są w samym centrum życiowej rewolucji, jak i dla tych, którzy stawiają swe pierwsze kroki na nowo obranej przez siebie ścieżce, mamy coś..... pysznego;) Nasza propozycja to lekkie jak piórko, rozpływające się w ustach... placuszki - racuszki z serkiem mascarpone i lekką nutką cytryny. Posypane cukrem pudrem lub w towarzystwie konfitury stanowią idealny deser(...)otartej skórki z cytryny łyżka soku z cytryny Mascarpone + cukier + mleko + jajka + ekstrakt + skórka + sok z cytryny = miksujemy. Proszek do pieczenia przesiewamy z mąką i dodajemy do masy. Uwaga! Ciasto wychodzi gęste. Kładziemy je łyżką na rozgrzany na patelni olej. Smażymy z dwóch stron. fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena Smacznego
Kuchnia smaków
Tort Rafaello 226teraz czas na tort Rafaello. Proponuję przepis na prosty i pyszny tort o smaku kokosowym. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu. Ja uwielbiam kokosowy smak i aromat. Mniaaam! Tort Rafaello Składniki: 4 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 600 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 250 g mascarpone(...)ubijamy z nich pianę. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej blachy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy biszkopt a następnie kroimy
paapilotkaa
Pizza z młodymi ziemniakami i rozmarynem. 205Europy pomidorów, ale zreflektowałem się - przecież ziemniaki przybyły na nasz kontynent z tego samego miejsca... Tak, czy owak, placek wygląda prosto, wiejsko i swojsko. Jest to fajna odmiana dla pysznego skądinąd sosu pomidorowego. Ba! Jest to odmiana dla jakiegokolwiek sosu ;) A swoją drogą zajrzyjcie do przepisu Marzenki na pizzę z białym sosem cebulowym i pomyślcie, czy ten pomidorowy(...)wierzch: 4 młode ziemniaki 150 g czosnkowego białego serka 1 łyżeczka soku cytrynowego skórka otarta z 1/2 cytryny sól pieprz cukier 5 - 6 szalotek 2 gałązki rozmarynu oliwa Ciasto: 300 g mąki (najlepiej specjalnej z dużą zawartością semoliny) 1 łyżeczka drożdży instant 1 - 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 200 ml letniej wody Wykonanie: Ziemniaki wyszorować i pokroić na cienkie
zadanie-gotowanie
Bezglutenowe racuszki z botwinką i fetą 175Pyszne, delikatne placuszki na maślance z dodatkiem botwinki i sera feta. Idealne na śniadanie, kolację lub dodatek do obiadu. Polecam :) 0,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki maślanki 2 jajka 100 g sera feta pokrojonego w kosteczkę mały pęczek botwinki (łodygi i liście) szczypta soli i pieprzu łyżeczka posiekanej natki pietruszki olej rzepakowy(...)malinowy sól i pieprz do smaku Jajka roztrzepujemy z maślanką. Dodajemy suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Botwinkę myjemy, drobno kroimy i wraz z fetą dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną, natłuszczoną niewielką ilością oleju patelnię nakładamy po łyżeczce masy formując placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę. Obranego pomidora
Mienta blog