pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:799/1162)

Drożdżowe ślimaczki z powidłami 112

sobotnie śniadanie polecam pyszne drożdżowe ślimaczki z powidłami węgierkowymi. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Każdemu będą smakować.  SKŁADNIKI: 200g mąki, 15g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 100ml mleka, 1 małe jajko, 1,5 łyżki masła, szczypta soli, 1/2 słoiczka powideł węgierkowych DAGOMA . PRZYGOTOWANIE: 1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Dodaję 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę(...)mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję wyrośnięty rozczyn, jajko, sól, cukier oraz rozpuszczone masło. Dokładnie wyrabiam ciasto łyżką. Oprószam mąką i odstawiam do wyrośnięcia. 3. Kiedy ciasto podwoi swą objętość przekładam go na stolnicę. Ciasto rozwałkowuję tworząc kwadrat o boku ok. 35cm. Ciasto smaruję powidłami węgierkowymi i zwijam w rulon

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chlebek cebulowy-pyszny i pachnący 427

pyszny,pachnący,z chrupiącą skórką.....polecam na śniadanko.... Składniki: 600 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju jedna średnia posiekana  biała cebula 2 łyżki prażonej cebulki 1 łyżeczka cukru żółtko 2 łyżki mleka Przygotowanie: 50 ml ciepłej wody mieszamy z drożdżami,cukrem i łyżką maki,odstawiamy na 15 min. Białą cebule rumienimy(...)oleju. Mąkę przesiewamy,dodajemy rozczyn drożdżowy i ok 220 ml ciepłej wody,cebulkę prażoną ,cebulkę podsmażoną razem z olejem,sól,zagniatamy elastyczne ciasto,zostawiamy w natłuszczonej misce do wyrośnięcia ,przykrywamy ściereczką .ok 45 min. po tym czasie ,formujemy bochenek i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,lekko spłaszczamy i odstawiamy przykryciem jeszcze na ok pół godzinki, po tym czasie

Swojskie jedzonko
Muffinki z musli 92

racji, że czas na dietę, dlaczego nie jest to czas na muffinki ? Zwłaszcza ,że są z pysznym zdrowym musli ? Dlaczego nie :) Składniki 100 g musli 100 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka 100 ml jogurtu 50 g miodu dodatkowo: foremki (około 12 sztuk) papilotek do muffinek Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Mąkę należy wymieszać(...)należy wymieszać płynne składniki: mleko, jogurt, miód. Następnie płynną część łączymy z sypką mieszając tak długo aż uznamy ,że obie masy się połączyły w jedno. Foremki napełniamy w 2/3 ciastem i wrzucamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut i mamy musli muffinki

W Moim Magicznym Domu
Bułeczki z Suszonymi Pomidorami 126

Witam serdecznie Propozycja na pyszne i pięknie pachnące bułeczki z suszonymi pomidorami . Idealnie pasują do dań do których podaje się pieczywo i dodatkowo że są bardzo smaczne ładnie prezentują się na stole . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie 10 bułeczek 400 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 200 ml letniej wody 60 g suszonych pomidorów 20 g drożdży świeżych 2 łyżki(...)oleju lub oliwy 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Link do filmu z przygotowania : Bułeczki z suszonymi pomidorami  https://www.youtube.com/watch?v=OMEcJR2Mh6w Przygotowanie : Ciasto na bułeczki z suszonymi pomidorami możemy przygotować za pomocą robota , miksera lub ręcznie w każdym przypadku kolejność przygotowania jest taka sama . Ja tym razem ciasto przygotowałam ręcznie . Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Czekoladowa tarta z malinami bez pieczenia 201

mojprzepisna.pl | Czekoladowa tarta z malinami bez pieczenia Prosta tarta do wykonania w 20 min plus chłodzenie. Mocno czekoladowa, mało słodka, bezproblemowa. Ja wykonałam wersję ekspresową, bo

moj przepis na
Chleb razowy z ziarnami 119

Kolejny pyszny chleb.Bo chleba nigdy dość. Składniki -1 kg pszennej mąki razowej -2 łyżeczki soli -40 g drożdży -2 łyżeczki miodu -600 ml ciepłej wody -2 łyżki oleju słonecznikowego -2 łyżki mleka z oliwą do posmarowania chleba -Ziołowo mi! od Ziarenkowo  do posypania oraz pół szklanki do chleba Do dużej miski przesiać mąkę z solą. Drożdże utrzeć z miodem(...)ciepłej wody. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Do mąki dodać przygotowane drożdże , olej i resztę wody. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ja stawiam obok grzejnika. Następnie dosypać ziarna, ponownie zagnieść i uformować bochenki. Posmarować mlekiem i oliwą, posypać ziarnami. Odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Piec do godziny w 200 stopniach. Trudno

Z Kuchni Do Kuchni
Razowe ciasteczka z płatkami owsianymi i truskawellą 157

całą ofertą firmy zapraszam tutaj - klik . Kolejny czarodziejski słoiczek, którego mogłam spróbować to truskawella - czy może być coś lepszego od polskich truskawek zanurzonych w czekoladzie? Okazały się tak pyszne, że mogłabym je wyjeść łyżeczką ze słoiczka, ale plan był inny, wykorzystać je do kruchych maślano razowych ciasteczek. Jeszcze tylko zwrócę Waszą uwagę na skład i przechodzę do przepisu. Skład: truskawki(...)masła 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki brązowego cukru 2 1/2 szklanki mąki razowej (u mnie tym razem żytnia) truskawella Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk podsypujemy jeszcze trochę maki. Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm. Wycinamy kółka (ja użyłam do tego kieliszka) w połowie naszych kółek wycinamy mniejsze kółka

Cynamonowe szczęście
Robimy przetwory z Pawłem Małeckim - fotorelacja 106

Kochani ostatnio w kuchni Lidla odbyły się warsztaty, której główną tematyką były przetwory. Warsztaty prowadził Paweł Małecki, który jest nie tylko świetnym cukiernikiem ale i mentorem

Niezły Młynek
Chleb wieloziarnisty II 96

Pyszny chleb z dużą ilością ziaren pieczony z mąki krupczatki. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Składniki na 2 bochenki : 1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką) 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1,5 łyżki soli 5 łyżek cukru(...)świeżych drożdży 1 litr wody   Wykonanie : Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" mojej keks

cucinare
Szarlotka z bułki tartej. 125

     Powiem szczerze, że nie wiem skąd mam ten przepis, a jest on już z nami ładnych parę lat. Najczęściej szarlotkę przygotowuję w sytuacji

Rozpustne gotowanie
Mini torciki z truskawkami 191

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sezonowe truskawki coraz częściej zaglądają na nasz stół. Ja zajadam je codziennie np. dodaje je do owsianki, koktajli lub

Marta Gotuje
Czekoladowe kule z udziałem awokado ;) 105

Mój laptop w dalszym ciągu znajduje się w stanie śpiączki i gdyby nie fakt, że musiałam wracać do domu z bólem zęba przez kolejny tydzień nie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kokosanki II 153

upieczeniu babki żółtkowej pozostało mi strasznie dużo białek, z których dziś upiekłam pyszne kokosanki. Przepis jest banalnie  prosty, jedynie podczas pieczenia trzeba uważać, gdyż bardzo szybko się rumienią. Składniki: 10 białek (normalnie od 3 do 5 białek ) 3/4 szklanki cukru pudru ( przy mniejszej ilości białek - mniej cukru ) 1 opakowanie budyniu śmietankowego 150 g wiórek kokosowych ( dwa małe opakowania(...)sztywna pianę dodając porcjami cukier. Miksując, wsypuję proszek budyniowy i wiórki kokosowe. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180'C . Blachę wykładam papierem do pieczenia i kładę łyżeczką niewielkie porcje ciasta. Wstawiam do piekarnika na 12-15 minut uważając by nie spalić kokosanek. www.comfortfood.pl Biorę udział w Rozdaniu u Marty z bloga  http://magicznezyciemarty.blogspot.com/2013/09/rozdanie-u-marty-ciasteczkowy-potwor-1.html

Ciasteczkowy Potwór
Naleśniki kokosowe 297

Pyszne i uwielbiane naleśniki. Tym razem zrobiłam je na mleczku kokosowym. Wyszły bardzo delikatne. Podałam je z  dżemem truskawkowym . składniki: 600 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki wody 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 małe jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka oleju Rapso 1 łyżka wiórek kokosowych Kresto oraz olej Rapso do smażenia Mleczko kokosowe(...)wodę zmiksować z mąką, jajkiem i cukrem. Dodać wiórki kokosowe i olej. Ponownie zmiksować. Rozgrzać patelnię. Na rozgrzaną patelnię nalewać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki. Gotowe naleśniki podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie domowy dżem truskawkowy. Z podanych składników wyszło mi 9 cienkich naleśników

Monia miesza i gotuje
Kawowy crème pâtissière 169

Wczoraj oprócz pączków z mojego przepisu skusiłam się na Bomboloni- czyli włoskie pączki wypełnione kremem patissiere.  Szczerze powiedziawszy bardziej skusił mnie krem niż same ciasto pączkowe. Jak dla mnie w smaku przypomina budyń, jednak jest bardziej kremowy i delikatniejszy.  Podstawowy przepis na ten krem nie przewiduje dodatku kawy. Ja jednak delikatnie go  zmodyfikowałam i pokusiłam się(...)razu przypadł mi do gustu, ciężko było go nie wyjadać;)   Według mnie krem nadaje się nie tylko do pączków ale także do nadziania malutkich kruchych babeczek czy też pysznych tart.  Serdecznie polecam;)  Składniki: 6 żółtek 450 ml mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  125 g cukru  50 g mąki pszennej  Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek

Krakowskie smaki Ani

Proponowane wyszukiwania