Witajcie :) Oto kolejne ciasteczka z książki Pyszne na słodko Anny Starmach .Przepis troszeczkę ulepszyłam :) Ja do ciasteczek dodałam jeszcze daktyle od firmy Skworcu . Wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam do sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl/ Składniki : 100 g posiekanych daktyli Skworcu 100 g posiekanej mlecznej czekolady 50 g posiekanych orzechów wloskich 2 jajka 120 g miękkiego masła 250 g mąki(...)waniliowy 80 g cukru 1 płaska łyżeczka sody Wykonanie : Masło utrzyj mikserem z jajkami , cukrem i cukrem waniliowym .Następnie dodaj posiekaną czekoladę , daktyle oraz mąkę z sodą. Zagnieć ciasto. Z ciasta formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub rozwałkuj ciasto i wykrawaj foremką okrągłe kółka. Ciasteczka układaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.Piecz w temperaturze 180 stopni
Sama słodycz i szczypta chiliowocowego octu), które miały być dodatkiem do twarożku, lodów lub zjedzone same :) Dopiero później wpadłam na pomysł, aby zestawić je z kakaowymi naleśnikami i czekoladowym kremem. Tak powstał naprawdę pyszny deser, który zasmakuje i „małym” i „dużym”. U nas sprawdził się jako śniadanie „na słodko” :) Prawdziwe niebo w gębie! Same naleśniki są tylko odrobinę słodkie, za to mają dość wyraźny(...)także fakt, że do przygotowania truskawek użyłam fruktozy (czyli naturalnie występującego w owocach cukru), która jest zdrowsza i dwukrotnie słodsza od zwykłego, białego cukru. Zachęcam do wypróbowania! Składniki: Ciasto na naleśniki (na ok. 14 sztuk): 190 g mąki pszennej 2 jajka 0,5 l mleka 2,5-3 łyżki kakao (słodkiego) 3 łyżki oleju olej do smażenia Truskawki w syropie
MyCookBook.plJeśli lubicie drożdżowe wytrawne wypieki to polecam takie ślimaczki ze szpinakiem. Są pyszne na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego lub na zimno jako przekąska do zabrania ze sobą na piknik lub wycieczkę. Składniki na 15 sztuk: 500 g mąki pszennej szklanka ciepłego mleka 30 g drożdży 30 g smalcu 1 jajko łyżeczka soli łyżeczka cukru na nadzienie: 300 g szpinaku(...)serka topionego kremowego łyżka masła sól pieprz 2-3 ząbki czosnku Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i łyżką mąki, odstawić na kilka minut. Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Szpinak rozmrozić i usmażyć na maśle. Dodać serek i rozdrobniony czosnek, przyprawić i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapowrót bloga z moim pieczeniem zaczynam nietypowo, bo przepisem na pyszny, domowy chlebek. Dla mnie to strzał w dziesiątkę. Bardzo długo zachowuje świeżość, z chrupiącą skórką i mięciutkim miąższem. Pysznie smakuje z białym twarogiem i miodem. Śniadanie idealne! Składniki: 200g mąki pszennej razowej 200g mąki żytniej razowej 100g mąki pszennej chlebowej 30g drożdży 400 ml letniej wody łyżeczka soli łyżeczka(...)wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Do miski z roztworem drożdżowym przesiać wszystkie rodzaje mąk, dosypać ziarna. Za pomocą robota z końcówką do wyrabiania zagnieść elastyczne, odchodzące od ścianek miski ciasto. Ostawić w ciepłe miejsce na 1h. Po tym czasie ciasto przełożyć do keksówki (u mnie mała, silikonowa) i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec około 30-40 minut
Cakes By KejtPyszna i nietypowa przekąska, którą można dać komuś w prezencie, pierogi są zrobione z pełnowartościowej mąki zamiast dużej ilości tłuszczu mają wodę i tylko dwie łyżki oleju, w środku natomiast soczewica i ziołowy serek :) Smakują wyśmienicie. Składniki : Na pierogi : - 1 szklanki mąki żytniej - 1/4 szklanka mąki pszennej - 1 żółtko - 1/2 szklanki wody - 2 łyżki(...)pieprz, sól, przyprawy Na farsz - serek arla apetina feta kremowy pesto i rukola - 1 szklanka ciecierzycy (z puszki lub ugotowana) Przygotowanie : Wymieszać składniki, wyrobić ciasto, rozwałkować, wykroić kółeczka nakładać farsz, skleić wbić patyk i piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni
zdrowa vege kuchniaostatnio stałam się posiadaczką śliczniutkiego automatu do wypieku chleba :-) Tym samym, w naszym domu zapachniało świeżym pieczywem... Dzisiaj upiekliśmy chleb mieszany na zakwasie. Nie muszę chyba pisać, ze był pyszny, zapraszam... Chleb pszenno żytni na zakwasie z automatu SKŁADNIKI : 330 ml wody ciepłej 160 g mąki żytnej typ 720 440 g mąki pszennej typ 550 130 g zakwasu(...)mąkę pszenną oraz mąkę żytnią, sól i cukier, następnie olej oraz zakwas. Pojemnik umieszczamy w maszynie i włączamy maszynę na wyrabianie, następnie wyłączamy maszynę i pozostawiamy, aż wyrośnie ciasto u mnie trwało to około 2,5 godziny. Następnie włączmy maszynę na program 12 na czas pieczenia 60 minut z maksymalnie zarumienioną skórką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszybko zniknęły z talerza. Przepis znalazłam w Cisteczkolandi . Pyszne były te muffinki:) Dziękuję za przepis. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 szklanki cukru; około 3/4 szklanki wiórków kokosowych; 1/2 szklanki oleju; 1 szklanka mleka lub maślanki; 2 łyżki rumu; 1 jajko; Wykonanie: W jednej misce mieszamy składniki suche, zaś w drugiej składniki mokre(...)Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i niedbale mieszamy widelcem, tylko tak aby składniki się połączyły. Wgłebienia formy do muffinek należy posmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami. Papilotki napełnić ciastem do mniej więcej 3/4 ich wysokości. Muffinki piec około 20-25 minut w temperaturze 175 0 C. Przestudzone muffinki polać lukrem zrobionym z kilku łyżek cukru pudru i 2-3 łyżek
In my kitchenTłusty czwartek już w tym tygodniu, więc czas na pączki. Tym razem w wersji mini i z dodatkiem ricotty. Pyszne. Takie na "jeden ząb". I do tego obtoczone w cynamonie lub w cukrze pudrze. Polecam. 'mini pączki z ricottą' Składniki: - 1 jajko - 1 łyżka cukru - 1-1,5 szklanki mąki pszennej - 3 łyżki mleka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)litr oleju do smażenia - cynamon, cukier puder do obtoczenia W misce wymieszaj ze sobą jajko, cukier, mąkę, mleko, ricottę i skórkę z cytryny. Olej podgrzej do 170C. Z ciasta formować kuleczki i wrzucać je na rozgrzany olej. Przewrócić dopiero, gdy brzegi mini pączków się zarumienią na złoty kolor. Po usmażeniu, układać na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju. W miseczce
CookYourselfDomowe kluski ze szpinakiem w sam raz dla miłośników tego najzdrowszego warzywa pod słońcem. Przygotowuję się je bardzo szybko i prosto , a smakują pysznie . Polecam do wypróbowania. składniki na 10 klusek 2 szklanki mąki 1/3 łyżeczki soli 450 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka oleju 2 łyżki masła przepis Zamrożony szpinak wrzucamy na patelnię(...)czasu mieszając. Gdy szpinak będzie uduszony zdejmujemy go z ognia i odstawiamy . Do przesianej mąki dodajemy sól, szpinak, łyżkę oleju i jajka, wszystko dokładnie mieszamy do momentu aż ciasto będzie odstawało od miski . Na gotującą się i osoloną wodę wrzucamy łyżką średniej wielkości kluski , gotujemy do momentu aż wypłyną na powierzchnię i wyjmujemy łyzką cedzakową . Gorące kluski polewamy roztopionym masłem
Smakowite DaniaPyszne placki z ugotowanych ziemniaków to tania i prosta propozycja obiadowa . Najlepiej smakują z sosem i dodatkiem surówki . Są pyszna alternatywą dla mięsa a więc szczególnie polecam je dla jaroszów . składniki na 14 placków 1 kg ziemniaków 2 małe cebule 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 5 łyżek oleju do smażenia płaska łyżeczka soli pieprz przepis Obrane(...)rumienimy na 2 łyżkach oleju od czasu do czasu mieszając. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę , dodajemy mąkę , jajka , doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy zrumienioną cebulkę. Dłonią wyrabiamy ciasto ziemniaczane i formujemy płaskie placki . Placki smażymy na pozostałym oleju na rumiano z obu stron . Podajemy na gorąco
Smakowite DaniaSmak mojego dzieciństwa. Pyszne domowe, ruskie pierogi. Przepis podpatrzony od babci. Podobno moje wyszły tak samo dobrze;) Serdecznie polecam;) Składniki:* Farsz: 1,2 kg ziemniaków ugotowanych 1 kg białego sera 8-10 cebul skwarki z boczku (2-3 łyżki) wegeta pieprz masło klarowane Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić na plastry, zeszklić na maśle. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić(...)ziemniaki i cebulę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przyprawić wegetą i pieprzem do smaku. Dodać 3 łyżki skwarek z boczku, dokładnie wymieszać. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml) 1 jajko 3/4 łyżeczki soli szklanka ciepłej wody łyżeczka oliwy z oliwek Wykonanie: Mąkę, jajko, sól, wodę i oliwę z oliwek wyrobić na gładkie ciasto(wciskamy palec w ciasto
Krakowskie smaki Aniinnych kasz, oraz ziaren. Teraz padło na soje, której miałam w domu dużo, bo kupiłam jej cały worek. Dzisiaj są to ciasteczka. I to jest mój nr. 1. Są pyszne, szkoda tylko, że wyszło ich nie za dużo. Jak w domu posmakowali, to talerz w mig został wyczyszczony co do okruszka. Polecam w 100%. Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej(...)Wykonanie: Soje mielimy na puree. Płatki jęczmienne mielimy w młynku na mąkę. Następnie mieszamy z proszkiem i cukrem brązowym. Dodajemy do puree. Następnie dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Ciasto nakładamy porcjami do maszynki do ciastek i wyciskamy ciasteczka, na blachę wyłożoną papierem. Ja wyciskałam końcówką do dekorowania toru (gwiazdką). Ciastka można również, formować w dłoniach. Piekarnik nastawiamy
Moje pyszne gotowanieDziś prosty przepis na pyszne rogaliki. W sam raz na śniadanie do kawy :). Składniki: (na ok. 16 średniej wielkości rogalików) -500 g mąki -250 g margaryny (schłodzonej) -1 jajko -1 żółtko -25 g drożdży świeżych -pół szklanki mleka -pół szklanki cukru (można dodać mniej, będą wtedy mniej słodkie) -szczypta soli -dowolna marmolada, np. wieloowocowa Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże(...)Następnie wlewamy do mąki i dodajemy resztę składników (jajko, żółtko, margarynę, cukier i sól). Margarynę siekamy nożem, wtedy łatwiej połączy się z mąką. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy na okrąg o grubości 0,5 cm, dzielimy na 8 trójkątów, dajemy nadzienie i zawijamy rogaliki
KasiekGotujekończący się karnawał :) Jeśli chodzi o karnawałowe przekąski, to oponki od zawsze wygrywają u mnie z pączkami i faworkami. Smakują pysznie, i nie czuć przy każdym kęsie nadmiaru tłuszczu. Do tego są łatwe do wykonania :) Składniki: -500 g mąki -250 g twarogu -100 g śmietany -80 g cukru -2 jajka -1 opak. cukru waniliowego -1,5 łyżeczki proszku(...)spirytusu Wykonanie: Ser powinno się przecisnąć przez praskę, jednak ja pominęłam ten krok. Na stolnicy mieszamy mąkę z serem, cukrem, śmietaną, jajkami, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, jeśli nieco się klei można podsypywać mąką. Na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość 1 cm. Szklanką wycinamy kółka, a w nich kieliszkiem mniejsze kółeczka. Gdy olej jest jeszcze
KasiekGotujeWitajcie :) chociaż już póżno to zapraszam jeszcze na pyszne placuszki serowe :) Nadają się do kawki a także można podać je na obiad z musem truskawkowym lub malinowym szczególnie wtedy gdy nie mamy czasu na przygotowanie jakiegoś dania(...)śmietany 1 łyżeczka sody Cukier puder do posypania : Olej do smażenia Wykonanie : Na stolnicę wysypać mąkę , ser przecisnąć przez praskę , dodać śmietanę cukier, cukier waniliowy i sodę . Zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty mogą być koła. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju . Odsączyć na papierowym ręczniczku z nadmiaru tłuszczu . Posypać cukrem pudrem . Można podawać z dowolnym musem . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili