Już od dawna chciałam zrobić deser Pavlova, ale jakoś zawsze odkładałam to na później (tym bardziej, że to deser kaloryczny). W końcu się zdecydowałam, bo potrzebowałam
Passions hobbies lifepokazała się nowość. W Młyn Kopytowa można kupić "Zakwas piekarski ekologiczny" którego nie musimy dokarmiać. Musiałam go wypróbować i powiem wam, że jak dla mnie jest super. Chleb wyszedł pyszny. Ładnie wyrośnięty, lekko wilgotny, sprężysty i z pięknymi dziurami. Składniki: 300 g mąki pszennej typ 650 200 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 300 ml letniej wody 15 g zakwasu(...)czarny sezam Przygotowanie: W letniej wodzie rozmieszać zakwas i drożdże. Mąki przesiać do misy miksera dodać sól wlać wodę z zakwasem i drożdżami i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych tzw hakiem zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 8-10 minut. Pod koniec miksowania wsypać cebulkę prażoną. Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć
Ala piecze i gotujePodglądałam przepisy na tiramisu na różnych blogach. To popularne ciasto doczekało się różnych wersji, ale główną zaletą tego deseru jest to, że go nie pieczemy :) Przygotowanie tiramisu nie wymaga wiele wysiłku ani wielu składników. Nie trzeba tu specjalnych zdolności kulinarnych, dlatego zachęcam do jego przygotowania. Niedaleko mojego miejsca pracy jest budynek w którym obok siebie mieści się kancelaria(...)cukiernia. Mijając je zauważyłam, że szczególnie panie po drodze do pracy zaopatrują się w cukierni w smaczne ciasteczka. A ja dziś zabiorę ze sobą moje tiramisu :) Do pysznej kawy będzie w sam raz... Składniki : 25 dag serka mascarpone 2 żółtka 4 łyżki cukru ewentualnie 2 łyżki likieru amaretto u mnie 2 paczki biszkoptów po 10 dag około 2 filiżanek mocnego
Proste Potrawykruche i pyszne ciasteczka. Dodatkowo są proste w przygotowaniu. Według mnie największym ich atutem jest to, że są w nich kawałki czekolady. Składniki: 200 g masła 240 g cukru 1 jajko 1 żółtko 360 g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady 100 g czekolady deserowej Wykonanie: Masło zmiksować z cukrem. Następnie dalej miksując(...)dodać jajko i żółtko. Do masy dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksować. Obie czekolady posiekać, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Z ciasta formować niewielkie kulki, rozpłaszczyć je i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez ok. 15 minut
Mama GotujePyszne rogaliki..przepis z książki Piotra Kucharskiego "Chleb -domowa piekarnia".Moje rogaliki są bez maku...po prostu nie miałam..ale mogą być bez niczego lub posypać makiem, sezamem.. 400-450 g mąki 250 ml mleka 20 g drożdży 1 łyżka cukru 1/2 płaskiej łyżki soli 3 łyżki mleka w proszku 1 jajko 1 żółtko 50 g masła Drożdże rozpuścić(...)mlekiem, cukrem i mlekiem w proszku. Dodać mąkę, roztrzepane jajko z żółtkiem , wymieszać na jednolitą masę.Zagniatać ciasto , dodając porcjami masło.Zagniatać,aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na części.Z każdej części uformować lekko kule i za pomocą drewnianego wałka rozwałkować cienkie placki o owalnym kształcie i zwinąć
Moje domowe kucharzenieurok. W tym roku postanowiłam skorzystać z nowych przepisów. Wypróbowałam kilka z nich i urzekł mnie przepis na sernik piernikowy według Pawła Małeckiego. Zawsze wychodzi i jest naprawdę pyszny. Polecam nie tylko w święta :) Składniki: Na spód piernikowy: 180g margaryny 140g czekolady deserowej 125g mąki pszennej 100g miodu 40g cukru trzcinowego 30g cukru waniliowego (albo 20g domowego cukru waniliowego(...)twarogu sernikowego 200g śmietanki kremówki 150g cukru 50g margaryny (w temperaturze pokojowej) 40g budyniu waniliowego (1 opakowanie) 30g cukru wanilinowego (lub 20g domowego cukru waniliowego) 4 jajka Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 150g margaryny 75g cukru 15g kakao 15g cukru wanilinowego (lub 10g domowego cukru waniliowego) 5g przyprawy do piernika 1 żółtko jajka Cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie
Kolizje Smakówmąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Dodajemy miodową masę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut. Ucieramy(...)zrobi się za gęsty - soku z cytryny. Gotowe pierniczki przekładamy do metalowej puszki. Jeśli chcemy by szybko zmiękły wkładamy kawałki jabłek (wymieniamy co drugi dzień, by nie spleśniały). Pyszne serduszka z piernika gotowe :) Smacznego! A tu jeszcze jeden, sprawdzony od lat, pyszny pomysł na pierniczki: KLIK, KLIK
Moje Kuchenne RewelacjePierniki i pierniczki…pachną już w niemalże w każdym domu. Pierniki czy małe lukrowane pierniczki to typowe świąteczne wypieki . Jak co roku zaczynam od wypieków pysznych pierniczków szwedzkich tak zwanych pepparkakor. Pierniczki są smaczne, kruche, nadają się do jedzenia i dekoracji. Te pierniczki są najlepsze! Piekę je bardzo często. Sprawdzony przepis na pierniki znajdziecie poniżej. Można je upiec nawet(...)Takie pierniczki to również świetny present pod choinkę. Jak się domyślacie pierniki są tematem przepisu miesiąca w grudniu. Zapraszam Was do wspólnego pieczenia. Przepisy na pierniki, pierniczki i piernikowe ciasta możecie dodawać w komentarzach do tego wpisu. Pierniki na choinkę Składniki: na około 40 pierników 380 g pszennej mąki 100 g cukru 120 g masła 150 ml melasy 1 duże
codojedzeniazimnego mleka i sprawią, że Św. Mikołaj na pewno uczciwie Was za nie wynagrodzi. Poza tym myślę, że możecie je również upiec dla Waszych bliskich i przyjaciół - są naprawdę pyszne! Orzechy pekan możecie również zastąpić włoskimi. Chociaż sam wolę te pierwsze. ;) * SKŁADNIKI na ok. 20 ciastek 180 g miękkiego masła 1 szklanka mąki pszennej ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¾ szklanki(...)żółtko i zmiksuj ponownie. W osobnej misie wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Połącz zawartość obu misek. Odłóż ok. 20 orzechów pekan, a resztę drobno posiekaj. Dodaj do ciasta i zagnieć, aż otrzymasz jednolitą masę. Z ciasta uformuj kulę i włóż ją na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzej do 160ºC . Ciasto podziel na 20 równych części
Food Squaremojprzepisna.pl | Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę
moj przepis naCześć dziś daje Wam pyszne cynamonowe świderki, dzięki którym w całym domu będzie pachnieć cynamonem. Składniki: 500 g mąki pszennej 140 g masła 1 łyżka cukru brązowego 2 jajka 40 g świeżych drożdży 2-3 łyżki ciepłego mleka Dodatkowo : kilka łyżek cukru wymieszanego z 1 łyżką cynamonu Wykonanie: Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, mlekiem i odstawiamy na 10 min, Miękkie(...)masło razem z cukrem mieszamy mikserem. Następnie dodajemy jajka i rozczyn drożdżowy i mieszamy kilka minut. Na końcu przesiewamy mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie ok 5 min. Drobny cukier mieszamy w miseczce z cynamonem. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 15 części. Z każdej części formujemy wałek ok 30 cm. Każdy wałek obtaczamy w cukrze z cynamonem
Panda i jej światCiekawe i bardzo smaczne kopytka - trzeba korzystać z dyni póki jeszcze jest (albo wykorzystać zamrożone puree). Nie dość że kluseczki mają śliczny kolor, to jeszcze pysznie smakują zarówno takie prosto z wody, jak i odsmażone na masełku. SKŁADNIKI: 250 g ugotowanych ziemniaków 250 g gęstego puree z dyni 100 g mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)słodkiej) 1. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać puree z dyni (gdyby było bardzo wodniste nale ży je chwilę przesmażyć żeby troszkę odparowało) i mąkę, posiekać. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Doprawić do smaku. 2. Stolnicę podsypać mąką, formować wałeczki i kroić nożem kopytka, wrzucać od razu na wrzątek i gotować ok 1 minuty od wypłynięcia. Inspiracja: Kwestia smaku
Kto ugości moich gości?zepsuć ich struktury należy uważać z dosypywaniem zbyt dużej ilości mąki. Najlepiej smakują same(z okrasą) lub z różnego rodzaju gulaszami, kiedy to możemy obtoczyć je w pysznym, mięsnym sosiku :) Składniki: 1 kg ziemniaków 2-4 czubate łyżki mąki pszennej* 2-4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej* 2-3 jajka (w zależności od wielkości) 1 łyżka oleju sól Wykonanie: Ziemniaki obieramy(...)wystudzenia. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do puree lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Do ziemniaczanej masy dodajemy jajka oraz obie mąki i płaską łyżeczkę soli, a następnie wyrabiamy ciasto. Z masy formujemy kule o śr. 4-5 cm (najlepiej, gdy dłonie posypiemy sobie mąką wtedy ciasto nie będzie się tak kleić) i palcem robimy wgłębienie w każdej klusce. Uformowane
MyCookBook.plPrzepyszne rogaliki , delikatne i puszyste w środku , a na wierzchu krucha skórka . Nic bardziej nie smakuje lepiej niż pyszny śniadaniowy rogalik . Składniki na 12 rogali : 580 g mąki pszennej 2 jajka 1,5 łyżki cukru pół łyżeczki soli 250 ml letniego mleka 70 g masła, roztopionego 10 g suchych drożdży Dodatkowo: 50 g masła(...)przesianą) , drożdże instant , ksylitol oraz sól. Wymieszałam składniki . W mikrofali podgrzałam mleko i rozpuściłam masło . Letnie dodałam do sypkich składników, wbiłam jaja i włączyłam mikser . Koło 10 minut miksowałam. Ciasto wyszło gładkie i elastyczne. Zostawiłam je na 2 godziny do wyrośnięcia . Ciasto podzieliłam na dwie części , Rozwałkowałam na okrąg , wyszło 6 rogali . Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia Każdy
Różowa kuchniaPrzepis na te szybkie i pyszne ciasteczka wypatrzyłam w gazetce Palce lizać z 13 października, lekko go tylko zmodyfikowałam :) Składniki: 110 g masła 200 g cukru 2 jajka 250 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 150 g orzeszków ziemnych Przygotowanie: Masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam jajka i ucierałam dalej, aż masa zrobiła się jednolita. Dodałam mąkę(...)proszek do pieczenia, wymieszałam mikserem na niskich obrotach. Dodałam orzeszki i dokładnie wymieszałam łopatką, tak, aby orzeszki były dokładnie rozprowadzone po całym cieście (ciasto wyszło dosyć kleiste). Ciastka wykładałam łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam około 10-15 minut (do zezłocenia, czas pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Kulinarny Pamiętnik