pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:786/1162)

Pierniczki "prawie jak alpejskie" z lukrem królewskim 99

blogu - pierniczki prawie jak alpejskie - ale dostosowałam go do swojego poglądu na pieczenie pierników. Nie uznaję pierników bez mąki żytniej :) Pierniczki są miękkie w środku i naprawdę pyszne. Na bazie poniższego przepisu stworzyłam kilka wersji smakowych, ale o nich w osobnych postach. Składniki na pierniczki: 300g mąki pszennej 100g mąki żytniej typ 720 100g mąki żytniej typ 2000 4 żółtka(...)sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier królewski 100g białek (3 białka) 550g cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową oraz masło. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników - mieszając

Gotowanie i blogowanie
Domowy makaron 128

wiem, że jem domowej roboty, najlepszy z najlepszych, makaron. Ja uwielbiam go z gorącym, domowym rosołem lub gotowany na mleku. Moja babcia często mnie rozpieszczała taką zupą a jej pyszny makaron nie miał sobie równych ;) Do zrobienia makaronu użyłam mąki pszennej luksusowej Młynomag typ 550 . Polecam Wam tę mąkę ponieważ jest bardzo delikatna, najlepsza jaką do tej pory używałam(...)przesiewam szklankę mąki, robię dołeczek, wbijam jajka i dodaję margarynę i sól. Mieszam ostrzem noża i dosypuję jeszcze tyle mąki aby uzyskać elastyczne, ale bardziej twarde niż na pierogi, ciasto. Ciasto dokładnie zagniatam i wałkuję na bardzo cienki placek, podsypując go mąką. Rozwałkowane ciasto odstawiam na ok pół godziny aby podeschło. Następnie oprószam go delikatnie mąką i zwijam w ciasny

Smakołyki Asi
Bezglutenowe miętowe ciastka z czekoladą 110

uformowałam wałki, pocięłam od razu na plasterki, ułożyłam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, przykryłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez pół godziny. Drugi sposób, to schłodzenie wałków ciasta zawiniętych w folię, po czym formowanie ich bezpośrednio przed pieczeniem. Nie będę kłamać, cisto jest kruche, i ciężko się z nim pracuje. Ten pierwszy sposób jest łatwiejszy. Piecz ciastka(...)wystygnięciu twardnieją, a trzymane w pojemniku, najlepiej w puszcze kruszeją. Smacznego! Ps. Herbatę miętową można zastąpić earl grey’em i dodać kandyzowane skórki pomarańczowe. Robiłam, są równie pyszne co brzydkie

greenscarf
Racuchy drożdżowe 1146

uzyskać pożądany stan gęstości ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką kuchenną na 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia - czyli podwojenia objętości .   Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie - by się nie kleiło do łyżki .  Smażyć na małym ogniu na rozgrzanym oleju - ale nie może być rozgrzany zbyt mocno(...)kolor. Podawać posypane cukrem pudrem lub posmarowane ulubioną konfiturą czy dżemem. Niebo w gębie! Są tak dobre, że znikają gorące jeszcze z patelni :) SMAŻYŁAM WSPÓLNIE Z: Kulinarna Maniusia Izioni pyszne smaki Sama słodycz... i szczypta chili Moje domowe kucharzenie Moje wypieki i nie tylko Sylwia Puzio Moje Małe Czarowanie Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni Życie zaczyna się w kuchni

Grunt to przepis!
Łatwy Chleb Pszenno - Żytni dla zapracowanych 173

już kilkanaście razy, w sumie mało z nim roboty. Po którymś razie lekko zmodyfikowałam przepis. Według mnie najlepszy jest świeży w dniu, w którym jest upieczony. Jest również pyszny po zrumienieniu go w tosterze. Aaaa, co najważniejsze, jest to niewielki chleb, taki idealny dla dwóch osób. Składniki: 100 g mąki żytniej typ 2000 300 g mąki pszennej(...)wymieszałam z ciepłą wodą i odczekałam kilka minut, aż drożdże ruszą. Do miski wsypałam obie mąki i sól. Następnie wlałam drożdże z wodą i wymieszałam wszystko razem i zagniotłam ciasto. Miskę przykryłam ściereczką  i zostawiłam na blacie kuchennym na całą noc, ok 12- 18 godzin. Formę do chleba wysmarowałam olejem i oprószyłam otrębami żytnimi ( można pszennymi). Po tym czasie

Blondynka Gotuje
Wigilijne spotkanie Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej 94

menu restauracji zamówiłyśmy rosół jerozolimski i aromatyczną herbatę. Rosół nie podbił ani mego serca, ani podniebienia. Cóż, nie każdy lubi to samo. Herbatki za to wypiłam dwie ogromne filiżanki. Pyszna, to mało powiedziana. W tej filiżance kryła się jakaś zimowo-świąteczna magia, która upajała me zmysły i roztaczała cudowne ciepło, ciepło nie tylko fizyczne, ale i ciepło spokoju wewnętrznego(...)Najadłyśmy się i to jak ! Na okoliczność spotkania, każda z dziewczyn przygotowała coś specjalnego od siebie. I tak na stole pojawiły się: sałatki, śledzie, pierożki i paszteciki, grzanki i ciasto. Wigilia nasza skończyła się szybko. Niestety, poza nami w tym samym pomieszczeniu odbywało się inne spotkanie. I wiecie -  komfort rozmów przy stole, blogerskiego ganiania z aparatami i smartfonami, ciągłego

kolorowotorcikowo
Dyniowe pancakes 133

Dyniowych przepisów ciąg dalszy...... Te smaczne, żółciutkie naleśniki doskonale nadadzą się na drugie danie, deser lub podwieczorek. Posmakują dużym i małym łasuchom. Są niezwykle delikatne i pyszne. Nawet moja córcia, która twierdziła, że nie cierpi dyni, zajadała się aż miło było patrzeć :) Polecam! 1,5 szkl mleka 1,75 szkl mąki 1 szkl musu z dyni 2 jajka łyżka cukru(...)trzcinowy Diamant do polania bakalie do dekoracji (orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa) W misce rozbełtać jajka z mlekiem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mus z dyni i pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Można to zrobić za pomocą rózgi lub mikserem. Odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Po tym czasie rozgrzać patelnię. Ja tylko dla pierwszego naleśnika

Smakołyki Asi
Amerykańskie placki śniadaniowe 105

według Nigelli, to dobra propozycja na leniwe, sobotnio-niedzielne śniadanie dla całej rodziny. Od razu zaznaczam, że placki same w sobie są po prostu zwyczajne, ale wystarczy polać je pysznym syropem klonowym lub miodem, czy nawet posmarować Nutellą, aby stały się prawdziwym śniadaniowym hitem. Ze względu na ich neutralny smak można podać je także w wersji „na słono”. Składniki(...)masła (roztopionego i ostudzonego) 300 ml mleka masło do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować w malakserze (można najpierw zmieszać składniki mokre a następnie dodać suche). Gotowe, dokładnie wymieszane ciasto na placki, odstawić na ok. 20 minut przed smażeniem. Porcje ciasta nakładamy partiami na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż na powierzchni placków zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Wtedy przekładamy

MyCookBook.pl
Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia 197

pół godziny przed końcem wyrastania ciasta, nagrzej piekarnik do 230 st. C stopni z garnkiem żeliwnym /kamieniem do pieczenia/ nagrzaną blachą ustawioną w dolnej części pieca. Bardzo ostrożnie przełóż ciasto ze ściereczki – górą do dołu, do garnka lub na kamień/blachę. Garnek przykryj pokrywą i piecz przez 25 minut. Następnie zdejmij pokrywę i piecz kolejne 15-20 minut(...)umieść go na kratce. Zostaw do ostygnięcia. Na kamieniu lub na blasze chleb piecz ok. 40 minut. Smacznego! A tu lista szczęściarzy, którzy upiekli i mogli spróbować tego pysznego chleba: Akacjowy blog Bochen chleba Gotuj zdrowo! Guten Appetit! Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kuchenne wojowanie Leśny Zakątek Moje małe czarowanie Ogrody Babilonu Para w kuchni Proste potrawy Smakowity chleb (link wkrótce

Stare Gary
Migdałowo - agrestowa tarta! 77

lata owoce późno dojrzały, dlatego w lipcu udało mi się jeszcze zerwać z krzaka ostatnie bardzo słodkie owoce. Postanowiłam dodać im towarzystwa w postaci migdałów i kruchej bezy. Powstała pyszna i ulotna chwila. W jedzeniu jest coś boskiego. Żeby stworzyć cudowne kulinarne dzieło, trzeba włożyć dużo serca i marzeń. I oczywiście najlepsze składniki! Składniki na spód: 210g mąki pszennej 110g(...)agrestową: 800 g agrestu 150 g cukru 3 łyżki skrobi ziemniaczanej Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru pudru  garść płatków migdałów Sposób wykonania: Dokładnie ugnieść składniki na ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić je na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na papierze do pieczenia do tortownicy. Dno ponakłuwać widelcem. Można

Kuchnia Pani Wiosny
Brownie 96

Moje pierwsze w życiu brownie, które tak często jadam gdzieś na mieście a w mojej kuchni nigdy nie gościło. Jestem oczarowana tym jakie pyszne wyszło. Ciężkie, zwarte ale zarazem smaczne. Składniki (użyłam tortownicy o średnicy 28 cm): 150 gram czekolady 77% 200 gram masła 150 gram cukru 120 gram mąki (użyłam żytniej) szczypta soli 3 jajka 2 łyżki kakao + starta(...)ół). Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej utrzymując średnią temperaturę. Do rozpuszczonej mieszanki dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka, mąkę, sól oraz kakao. Dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 18-20 minut. Studzimy. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Knedle z truskawkami 208

powinny być większe, jeśli małe, odpowiednio mniejsze. Każdy kawałek rozgniatamy w palcach na okrągły plasterek, posypujemy odrobiną cynamonu, wkładamy truskawkę, można posypać jeszcze z wierzchu cynamonem, i otulamy ją ciastem, zamykając jak w sakiewce. Górę sakiewki mocno sklejamy, żeby w czasie gotowania się nie rozeszła. Każdego knedla dobrze jest też przeturlać kilka razy w dłoniach, żeby ładnie się wyrównał(...)wypłynięcia, knedle z truskawkami powinny się gotować mniej więcej 3-4 minuty (większe trochę dłużej), na małym ogniu, woda powinna tylko delikatnie bulgotać. Wyjmujemy łyżką cedzakową i możemy podawać. Pyszne są same w sobie, ale u nas w domu króluje wersja ze śmietaną z cukrem. Jako, że jednak postanowiliśmy odstawić rafinowany cukier, podaliśmy knedle ze śmietaną wymieszaną z syropem klonowym

Przepysznik - BLW i nie tylko
Biała Trufla - restauracja Szczecin 165

jeden z suszonymi pomidorami) z pesto. Wszystko na duży plus. Dania główne za to były przepyszne, powyżej sandacz w cukinii z nori i makaronem somen. Smaki się idealnie komponowały, pyszna ryba, sosy. Tutaj rozpływający się w ustach kurczak zagrodowy w miodzie pitnym z idealnie przygotowanymi szparagami, grillowanym bakłażanem i chrupiącymi pestkami granatu. Nigdy nie jadłam tak smacznego kurczaka. Wszystkie mięsa(...)Chef na coś się przydało ;) Na koniec desery... Trufle czekoladowe, z bardzo dobrej czekolady z dużą ilością kakao. Na koniec świetnie wyglądające sfery owocowe, płynne w środku z ciastem w stylu keksa. Gdyby te sfery były bardziej słodkie dużo bardziej by mi smakowało, niestety lubię słodkie desery, jeśli już je jem... Wszystkie najnowsze informacje znajdziecie na fanpage Biała Trufla . Mimo

Corner With Recipes
Orzeszki z nadzieniem migdałowym. 157

Dzisiaj zaszalałam troszeczkę z zrobiłam orzeszki z pysznym kremem migdałowym. Najbardziej pracochłonne jest wypiekanie łupinek, ale dla takiego efektu warto się pomęczyć. Ja z racji tego, że mam kuchenkę indukcyjną musiałam się zaopatrzyć w elektryczną maszynkę do wypieku orzeszków i muszę przyznać, że całkiem sprawnie mi to poszło. Warto przygotować je na kilka dni przed podaniem, bo najlepsze(...)dniach, kiedy skorupka nabierze wilgoci i przejdzie smakiem nadzienia, wtedy wręcz rozpływają się w ustach. Polecam!!! Składniki na orzeszki z nadzieniem migdałowym. CIASTO: 40 dag mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru 2 jajka 10 dag miękkiego masła lub margaryny 100 ml mleka KREM: 300 ml mleka zagęszczonego, słodzonego (w puszce) 10-15 dag mielonych migdałów

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka słonecznikowo - żurawinowe - bez mąki, bez proszku do pieczenia 148

szybko i prosto, nie mają w swoim składzie mąki ani proszku do pieczenia. Także dla tych z Was, którzy nie mogą jeść tych składników będą ideale. ... kocyk, zieleń i pyszne słonecznikowo-żurawinowe ciasteczko Składniki: (na mniejszą blaszkę ciasteczek) 1 szklanka łuskanego słonecznika 2 łyżki suszonej żurawiny 4 czubate łyżki cukru pudru 1 jajko Przygotowanie: Do misy blendera wsypujemy słonecznik(...)łyżką. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy nasze ciasteczka, formułując w rękach kulki i spłaszczając je delikatnie (doradzam przed wzięciem każdej porcji ciasta zwilżyć ręce wodą, łatwiej formuje się ciasteczka). Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 12-15 minut (brzegi ciasteczek się rumienią). Wyciągamy ciasteczka

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania