przepisy to już wiecie co nieco o mące kokosowej. Powtórzę się: mąka kokosowa jest mąką bezglutenową i posiada niski indeks glikemiczny (35). Wracając do naleśników... Jeśli napiszę, że są pyszne - to będzie za mało! Są po prostu niesamowite w smaku, a dodatkowo delikatne i mocno puszyste. Ciężko osiągnąć taki efekt używając mąki kokosowej, ale jednak można! Koniecznie spróbujcie! (4 sztuki(...)użyłam nierafinowanego z Olejowego Raju ) 1 szczypta soli (solidna) Dodatkowo: olej do smażenia Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cukru brzozowego (w zależności od dodatków) Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno wyglądać - tak jak na tradycyjne naleśniki z mąki pszennej. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub mleka.) Na patelni rozgrzać olej. (Powinno być go więcej niż zazwyczaj.) Placki
Di gotujeprzepisem na pyszne ciastka Amerykanki, który otrzymałam od jednego z moich widzów na Youtube o nazwie „Merkawa 22”, jestem bardzo wdzięczna za przepis ponieważ ciastka są znakomite i bardzo pyszne. Polecam wypróbować przepis jeżeli ktoś jeszcze takich ciastek nie piekł . Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 30 ciastek 420 g mąki pszennej(...)waniliowego 3/4 szklanki mleka (około 190 ml) na lukier: 5 łyżek gorącej wody około 250 g cukru pudru Link do filmu z przygotowania: Ciastka Amerykanki Przygotowanie: Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta do amoniaku dodaję około 2 łyżek mleka, mieszam i odstawiam na czas przygotowania ciasta. Do miski daję masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder, cukier waniliowy i całość miksuję
Uwaga Babcia Gotujelekkie, bezglutenowe śniadanie. Idealnie smakują podane z jogurtem, miodem i owocami. Można również dodać odrobinę czekolady, orzechów... co tylko chcecie! Chociaż przyznam, że same w sobie są pyszne. ;) Enjoy! Składniki: z podanych składników wychodzi ok.15 placuszków 100 g kaszy jaglanej 50 g mąki ziemniaczanej banan (najlepiej bardzo dojrzały) jajko +/- 1,5 szklanki mleka łyżeczka ksylitolu (cukru brzozowego(...)czasu, aż kasza wchłonie płyn. Zajmie to ok. 15-20 minut. Dodać szczyptę soli. Odstawić do lekkiego wystudzenia. W blenderze zmiksować kaszę dodając banana, jajko,sodę, ksylitol i mleko. ,,Ciasto" przelać do miski, następnie zagęścić mąką ziemniaczaną. Jeśli będzie zbyt gęste - dodać mleka/wody. Smażyć na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Uwaga! To chyba jakaś niepisana zasada, ale pierwsza
Kuchnia ElliePyszne, kruche bułeczki z dodatkiem mąki kukurydzianej. Są inne niż zwykłe pszenne, ale równie smaczne :) Do ich upieczenia użyłam Mąki Pszennej Luksusowej firmy Młynomag . Składniki: 40 g świeżych drożdży 250 g mąki kukurydzianej 300 g mąki pszennej luksusowej od Młynomag 2 jajka 1 szklanka ciepłego mleka 200 g masła 1 łyżeczka soli sezam i mak do posypania Sposób przygotowania(...)Drożdże rozpuszczamy w łyżce ciepłego mleka. Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. Do mąki dodajemy sól, jedno roztrzepane jajko, rozpuszczone drożdże i mleko i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na 8-10 równych części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte
Na Ciasteczkowych Papierachzboża, gluten, utwardzone tłuszcze roślinne i mnóstwo innych chemicznych składników. Całe szczęście jest alternatywa – i to bez zbóż, glutenu, cukru, nabiału i orzechów – ciasteczka czekoladowe paleo są pyszne, a ich wycinanie z foremek jest świetną zabawą dla dzieci . Jak zrobić takie pyszności? Czekoladowe ciasteczka paleo z foremek – bezglutenowe, bez orzechów, cukru i nabiału, przepis: gorzka czekolada(...)olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej albo kuchence mikrofalowej , następnie trzeba je nieco ostudzić, żeby nie wyszła jajecznica po wbiciu jajek Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Gotowe ciasto daj na co najmniej godzinę do lodówki (albo na balkon zimą), by stwardniało. 1/3 szklanka miodu jest na naprawdę czekoladowe ciasteczka, jeśli jednak chcesz nieco więcej słodyczy
PaleoSMAKidealnie. chrupiący. przepis na jeden chlebek w formie "keksówce" 500 gram mąki orkiszowej 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 400 ml ciepłej
na gazieDrożdżówki z burakiem…tak, na słodko :) Puszyste, różowe, pachnące i po prostu pyszne. Polecam na śniadanie! 300 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 2 jajka 1 łyżka cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju 2 małe upieczone do miękkości buraki pół szklanki malin ( rozmrożonych lub w sezonie świeżych) 3 łyżki twarożku(...)odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy na 10-12 części i każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Buraki obieramy i miksujemy z malinami i miodem. Mieszamy z twarożkiem
Mienta blogPyszne, lekkie, delikatne, pachnące czarnuszką paszteciki z nadzieniem pieczarkowym. Idealne na gorąco do czerwonego barszczyku, a na zimno - to świetna przekąska. Doskonale się mrożą, także można zrobić zapas i wyjmować po kilka w razie potrzeby. Nie podaję ilości pasztecików, bo zależy to od ich wielkości, ale z tej porcji mąki jest to całkiem spora ilość. Podana ilość pieczarek jest(...)styk, jeśli lubisz bardzo dużą ilość nadzienia zwiększ ilość grzybów. Paszteciki w w większych gabarytach to świetna propozycja drożdżówek na drugie śniadanie. Zapraszam do przepisu! Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka 2 łyżki masła 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki drożdży instant czarnuszka Składniki na farsz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne i mięciutkie bułeczki na śniadanie,najlepiej smakują z masłem i dżemem lub miodem. Składniki: 0,5 kilograma mąki pszennej 1 szklanka puree z pieczonej dyni 1 szklanka letniego mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka soli(...)cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy puree z dyni, cały zaczyn, sól, olej i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny. Wyrabiamy ciasto ponownie i pozostawiamy jeszcze na godzinę. Formujemy małe okrągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Bajeczna KuchniaWitajcie :) Zapraszam na pyszne ciasteczka w piegi . Przepis wzięłam z książki Anny Starmach " Pyszne na Słodko " którą wygrałam w konkursie . Przepisy są fajne i godne polecenia :) Do ciasteczek użyłam Mąki tradycyjnej z Młyna zbożowego w Szadku . Podałam je na porcelanie Bogucice z kolekcji Hartre Składniki : 150 g miękkiego masła 300 g mąki tradycyjnej z Młyna(...)Wykonanie : Do miski przełóż masło ,cukier, cukier waniliowy, jajko utrzyj dobrze mikserem .Następnie dodaj mąkę z sodą. Wyrób ciasto.Odstaw do lodówki na 5 minut . Rozwałkuj ciasto dość grubo , wycinaj ciasteczka , układaj na każdym po kilka lentynek . Piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut mają być lekko złote. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliBułeczki drożdżowe z kruszonką... Idealne do popołudniowej kawki, można zajadać z dżemikiem, konfiturką czy kremem czekoladowym. Pyszne i przede wszystkim łatwe w przygotowaniu. Oto przepis: 250 ml mleka 7 g suchych drożdży 1 żółtko 400 g mąki 4 łyżki cukru pół łyżeczki soli 50 g rozpuszczonego masła Kruszonka: 80 g mąki 50 g cukru 40 g masła Mleko lekko podgrzewamy(...)koniec dodajemy żółtko i mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, wlewamy resztę mleka i dodajemy masę drożdżową. Ugniatamy na kulę. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni, miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i wkładamy do nagrzanego pieca na 25 min. Składniki na kruszonkę ugniatamy. Następnie zagniatamy ciasto i formujemy kulki, możemy wkładać je do papilotek lub na zwykłej blaszce jedna
Pelusiowa KuchniaSERNIK DYNIOWY - NAJLEPSZY Sezon letni dobiegł końca, dlatego chciałabym rozpocząć nowy, jesienny okres od słonecznego, dyniowego sernika na aromatycznym, ciasteczkowym
Słodko-Słony Świat IlonyPropozycja na kolejne tradycyjne, pyszne danie z kuchni polskiej. Większość lubi knedle, które można podać ze śmietaną i cukrem, z bułką tartą z masłem i cynamonem i na wiele innych sposobów, wg uznania i upodobania. Zawsze smakują wybornie. Składniki 700 g ziemniaków 2 jajka 350 g mąki pszennej śliwki węgierki sól cukier cynamon śmietana Przygotowanie Ugotowałem obrane ziemniaki.. Gorące(...)praskę, wystudziłem. Śliwki umyłem, rozkroić i usunąłem pestki. Masę ziemniaczaną wyłożyłem na podsypaną mąką stolnicę, zrobiłem w niej dołek, wbiłem do środka jajka, dodałem szczyptę soli i mąkę. Wyrobiłem ciasto. Uformowałem z ciasta gruby wałek, pokroiłem na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyłem na okrągły placek. Na środku każdego położyłem śliwkę bez pestki, zawinąłem ją w ciasto i uformowałem okrągłe knedle. Ułożyłem
R'n'G KitchenZmiennik mleka krowiego – mleko z orzechów nerkowca. Pyszne, delikatne, kremowe i lekko słodkie. Do tego mocne espresso. I daktyle zamiast rafinowanego cukru. Bardzo zdrowa opcja dla kawoszy! Orzechy nerkowca zalałam na noc w dzbanku blendera kielichowego* 1,25 litra wrzącej wody. Rano wystarczy miękkie orzechy zmiksować (używam do tego trybu smoothie – miksowanie na najwyższych obrotach przez około minutę). Do odcedzenia(...)wkładamy go do lejka lub na sito, wlewamy orzechy razem z wodą i pulpą, odciskamy pulpę. Pulpy z orzechów nie wyrzucajcie! Można jej z powodzeniem użyć jako dodatek do ciasta (zmniejszając ilość wymaganej mąki na rzecz pulpy- mąki z orzechów), zagęstnik do curry (jest idealna!) albo wkładkę do porannego smoothie lub müsli. Jeśli nie chcecie jej używać teraz, można
Karo in the Kitchenmoje autorskie danie. Usmażona cukinia z suszonymi pomidorami stanowi idealne połączenie. Długo zastanawiałam się z czym to połączyć. Upieczenie pysznej i chrupiącej focacci było bardzo dobrym rozwiązaniem. Do tego zapiekanego dania podaliśmy miskę z sałatką. To wspaniały pomysł na smaczny obiad. Składniki: Focaccia - 110 ml ciepłego mleka - 620g mąki - 8 g suchych drożdży instant - 5 łyżek oliwy - łyżeczka(...)Sposób przygotowania: Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 min. Do mąki wlewamy drożdże z mlekiem, oliwę, sól i ciepłą wodę. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto na gładką jednolitą masę. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przekładamy je do blaszki wysmarowanej oliwą. Wyrównujemy, robimy
Pan i Pani Smith w kuchni