pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:776/1162)

Czekoladowe grzebienie 160

No i mamy niedziele, te wolne dni strasznie szybko lecą, za szybko :). I znowu wczesna pobudka i marsz do pracy, ehhh, ale co zrobić. Pogoda wstrętna

Moje pyszne gotowanie
Tarta z kalafiorem, gruszkami i fetą 153

Dzień dobry! Ostatnio miałam okazję spróbować kilku tart przygotowanych przez moich znajomych, na tyle mi zasmakowały, iż postanowiłam przygotować swoją wersję. Wersję na zasadzie, spójrz do

Pora coś zjeść
Drożdżówki z Konfiturą Pomarańczową, Malinami i Cynamonem 193

używa do tych celów, bo ten smak rezerwuje sobie mój syn i wypija go sam dodając do herbaty. Konfitura pomarańczowa? Echh, mocno się powstrzymywałam, żeby jej nie wyjeśc łyżeczką. Pyszna? Nie, dla mnie cudowna. Kurcze, chyba jeszcze żadnego produktu tak nie określiłam :) Co do drożdżówek, jestem pewna, że ten smak przypadnie Wam do gustu, więc do dzieła Kochani :) Każdy czerwony(...)rozczyn odstawiłam do wyrośnięcia na około 15 minut. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką, dodałam roztrzepane jajka i łyżeczkę pasty waniliowej. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić od dłoni dodałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto stało się matowe. Zostawiłam do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na duży prostokąt

Blondynka Gotuje
Bułeczki ziołowe 139

Pyszne, miękkie i bardzo aromatyczne bułki ziołowe do odrywania. Przepięknie pachną podczas pieczenia. 1/2 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 15 świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka masła 5 łyżek oliwy z oliwek kilka liści bazylii kilka liści oregano kilka liści pietruszki 1 duży ząbek czosnku Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem(...)solą i cukrem. Masło rozpuścić. Z rozczynu z drożdży, mąki i rozpuszczonego masła wyrobić ciasto (ręcznie lub za pomocą mieszadeł do wyrabiania miksera). Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości. 4 łyżki oliwy wymieszać z drobno posiekanymi ziołami i wyciśniętym czosnkiem. Ciasto przełożyć na stolnicę i powtórnie wyrobić podsypując mąką. Okrągłą blaszkę o średnicy

Bullio
Makowy marmurek z serem i śliwkami 113

Puszyste, delikatne i niezmiennie pyszne - pachnące latem. Przygotowanie tego marmurka wymaga trochę czasu, ale wysiłek się opłaci. Końcowy efekt wzbudzi podziw gości  i domowników.    Składniki: 25 dag masła 20 dag cukru 25 dag mąki pszennej 5 jajek 4 łyżki mleka 1 kg mielonego twarogu 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek kaszy manny 20 dag gotowej masy(...)makowej (bez bakalii) śliwki Połowę masła kroimy na kawałeczki. Dodajemy do niego 10 dag cukru, mąkę i jedno jajko.  Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę  i wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozbijamy pozostałe 4 jajka. Oddzielamy żółtka od białek.  Pozostałe masło ucieramy razem z resztą cukru. Kolejno dodajemy żółtka, a potem porcjami twaróg. Dodajemy kaszkę

Pyszności Słodkości
Serowe knedle ze śliwkami 145

roku pięknie obrodziły, warto więc to wykorzystać! Proponuję zrobić z nich nadzienie do knedli, które z pewnością zasmakują również najmniejszym domownikom. knedle są łatwe w przygotowaniu, sycące i naprawdę pyszne! Proponuję podawać je obtoczone w panierce, jednak mój synek uwielbia je z dodatkiem śmietany i cukru :)  Składniki:   3 jajka,  500 g mąki pszennej,   750g białego(...)Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli, wymieszać. Następnie dodać pokruszony ser (nie trzeba go mielić!), pokrojone na plasterki masło oraz wbić jajka. Całość razem posiekać, po czym zagnieść gładkie ciasto. Uformować dwa wałki o śr. około 4 cm. Następnie każdy wałek pociąć na około 12-15 plastrów. Każdy plaster lekko spłaszczać i kłaść na środku 1 całą wydrylowaną śliwkę. Następnie

Z miłości do słodkości
Knedle z czereśniami 122

Dziś chciałabym podzielić się przepisem na pyszne knedle z czereśniami polane śmietanką i posypane cynamonem,                                                              Knedle z czereśniami                  Składniki : ziemniaki(...)osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Czereśnie umyć, osączyć, wypestkować. Przełożyć ziemniaki na stolnicę, zrobić w ziemniakach dołeczek, wybić jajka, dodać sól i mąkę, zagnieść ciasto. Trzeba pamiętać że młode ziemniaki, mogą potrzebować więcej mąki niż starsze. Jeżeli ciasto po zagnieceniu mamy klejące, należy dodać jeszcze trochę mąki ale nie przesadzać. Odcinać równe kawałki ciasta, każdy kawałek

Kuchnia Danusi
PANCAKES Z MAŚLANKĄ 115

Pół roku spędzone w Kanadzie spowodowało szybkie uzależnienie od syropu klonowego.   Dzisiaj jest dodatkiem do pysznych pancakes z owocami. Składniki: 150 g  mąki mehl bezglutenowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli  1 jajko  2 łyżki roztopionego masła 200 ml maślanki  3 łyżki cukru  masło do smażenia  owoce(...)proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.  Następnie dodaj jajko, maślankę, masło, cukier i zmiksuj na gładką masę ( konsystencja gęstej śmietany.)  Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę masła i smaż ciasto z dwóch stron na średnim ogniu.  Podawaj z owocami i syropem klonowym. Smacznego

Kukuleczki
chleb ze słonecznikiem 103

Kolejny pyszny chlebek. Upieczony na drożdżach, z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem płatków orkiszowych i otrębów, ze słonecznikiem i siemieniem lnianym. Chrupiąca skórka skrywająca delikatny, ale bardzo treściwy i smaczny miąższ. Warty wypróbowania również dlatego, że jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie wymaga wyrabiania. Wzorowałam się na tym przepisie . składniki: zaczyn: 30 g świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżka mąki pszennej(...)łyżki płatków orkiszowych 3 łyżki otrębów owsianych 1/2 l ciepłej wody płaska łyżeczka soli ciasto właściwe: 1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej garść siemienia lnianego garść słonecznika ponadto: 2 łyżki mleka tłuszcz do blaszki otręby i ziarno do posypania Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki zaczynu, wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Dodać mąkę i ziarno, wymieszać

6niebo
Domowe sezamki 91

Wykonanie domowych sezamków jest szybkie i tanie. Moim zdaniem o wiele smaczniejsze od tych ze sklepu.Są świetnym smakołykiem dla dzieci oraz pysznym dodatkiem do herbaty czy kawy. :) Składniki:  1 łyżka masła 150 gram nasion sezamu  3 łyżki miodu  3 łyżki cukru ( ja używam trzcinowego)  Przygotowanie W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło oraz miód, dodajemy(...)się nie przypaliła.Po uzyskaniu jednolitej konsystencji gorącą masę wylewamy na papier do pieczenia. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru i rozwałkowujemy na prostokąt około 0,4 cm. ( ciasto można włożyć na 5 min do rozgrzanego piekarnika 180 stopni, ale nie jest to konieczne) Następnie tniemy  nożem małe prostokąty, zanim masa wystygnie

Kukuleczki
Bułeczki ziołowe 270

Pyszne, miękkie i bardzo aromatyczne bułki ziołowe do odrywania. Przepięknie pachną podczas pieczenia. 1/2 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 15 świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka masła 5 łyżek oliwy z oliwek kilka liści bazylii kilka liści oregano kilka liści pietruszki 1 duży ząbek czosnku Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem(...)solą i cukrem. Masło rozpuścić. Z rozczynu z drożdży, mąki i rozpuszczonego masła wyrobić ciasto (ręcznie lub za pomocą mieszadeł do wyrabiania miksera). Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości. 4 łyżki oliwy wymieszać z drobno posiekanymi ziołami i wyciśniętym czosnkiem. Ciasto przełożyć na stolnicę i powtórnie wyrobić podsypując mąką. Okrągłą blaszkę o średnicy

Bullio
Urodzinowe babeczki z truskawkami 119

Przepis na te babeczki jest już na blogu. Tym razem z pysznym kremem na bazie mascarpone i sławnego kremu czekoladowego. Moje urodzinowe babeczki ozdobiłam ćwiartkami truskawek. Mam nadzieje, że smakowały! Składniki : * 16 łyżek mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 4 płaski łyżki kakao * 12 łyżek cukru trzcinowego * 150ml wody mineralnej gazowanej  * 100ml oleju rzepakowego * 2 jajka * łyżka ekstraktu(...)waniliowego * krem : 200g mascarpone, 5łyżek Nutelli * do ozdobienia babeczek najlepsze będą owoce np truskawki  Przygotowanie : Mokre składniki rozmieszać, suche składniki dokładnie wymieszać. Mokre przelać do suchych. Ciasto przelać do papilotek na 3/4 wysokości. Piec 25 minut w 200 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Mascarpone dokładnie wymieszać z kremem czekoladowym, przełożyć do rękawa i ozdabiać babeczki. Na każdej ułożyć

Magiczne Życie Marty
MAKOWO - BEZOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I PIERWSZY ROK BLOGA 138

wymieszać z 1/4 wiśni i ostrożnie dodać do masy bezowej.Temperaturę zmniejszyć do 160 st C i masę bezową wyłożyć na ciasto makowe - piec przez 10-15 min. Ostudzone ciasto przeciąć na dwie części.Na spodnią część nałożyć obręcz tortownicy.Żelatynę rozpuścić w wodzie.Pozostałą konfiturę wymieszać z resztą wiśni.Kremówkę ubić.Twaróg utrzeć ze 150 g cukru i skórką(...)pozostałym kremem.dodać kremówkę i wiśnie.krem wyłożyć na spód ciasta.Przykryć drugim plackiem,tym z bezą.Wstawić do lodówki,najlepiej na noc. Przed podaniem polałam domową wiśniówką....wyszło pysznie

Niespełnione zdolności kulinarne
Churros (chrust) 102

smaczny deser nie jest to wykonania w domowych warunkach. Jednak liczne przepisy na przeróżnych stronach internetowych zachęciły mnie do wykonania tego deseru i dziś dzielę się przepisem na pyszny, chrupiący chrust z Wami! Składniki (na 2 duże talerze pełne churros): 250 ml mleka 50 gram masła 200 gram mąki szczypta soli 3 jajka 2 łyżki cukru sos czekoladowy: 50 gram(...)litr oleju rzepakowego do smażenia Mleko podgrzewam z masłem, solą i cukrem. Dodaję przesianą mąkę i całość mieszam do momentu aż masa wyraźnie zgęstnieje i zacznie odchodzić od garnka. Ciasto przekładam do dużej miski i studzę chwilę. Po przestudzeniu wbijam jajka i miksuję ciasto na gładką masę. Przekładam ciasto do rękawa cukierniczego z dużą tylką o kształcie gwiazdki (ja niestety

Mango Papaja
Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi - grudniowa piekarnia 146

będę tak robić częściej. I ostatnia uwaga. Chleby wyrastają bardzo szybko, warto jeden bochenek trzymać w chłodniejszym miejscu aby ten pieczony jako drugi, nie wyrastał zbyt długo. Chleby z pyszną, chrupiącą skórka, zajadaliśmy jeszcze ciepłe - polecam! Chleb do grudniowej piekarni wybrała Agnieszka z bloga  Bochen chleba . Jest to chleb pszenno -orkiszowy z płatkami z bloga  Chili und Ciabatta(...)żytni 230 g mąki żytniej typ 1150 (dałam 720) 190 g wody 24 g żytniego zakwasu Zaparka 65 g płatków żytnich 65 g płatków owsianych 260 g wrzącej wody Ciasto właściwe: 460 g mąki pszennej typ 1050 (użyłam 720) 340 g wody 230 g mąki orkiszowej typ 630 (użyłam ciemnej, pełnoziarnistej) cały zaczyn cała zaparka 18g soli Przygotowanie: Składniki

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania