pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:776/1162)

Muffiny dyniowe z malinami i kruszonką :) 166

bardziej skoncentrowany. Do przyrządzanej na słodko znakomicie pasuje wanilia i cynamon. Po więcej dyniowych inspiracji zapraszam  tutaj , a dziś kuszę Was najlepszymi dyniowymi muffinami. Poza tym że obłędnie pyszne, to jak to muffiny, banalnie proste w przygotowaniu. Składniki: 300 g mąki pszennej np. tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 170 g cukru szczypta soli(...)cukru 50 g mąki maliny (świeże lub mrożone) Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania kruszonki.   Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta. Jeżeli z masy nie powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki, to wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut i ponownie je wyrabiamy. Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek

Smakowity Blog Kulinarny
Bezglutenowe racuchy z jagodami i malinami 141

Bezglutenowe racuchy z owocami - dowód na to, że dieta bezglutenowa może być naprawdę pyszna! Są po prostu wspaniałe. Musicie koniecznie spróbować :) SKŁADNIKI na 2 porcje: 50 g mąki gryczanej 100 g mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 12 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 jajo 3/4 szklanki letniego mleka - użyłam migdałowego owoce miękkie: borówka,maliny Drożdże pokrusz, wymieszaj(...)ciepłe miejsce. Mąki wymieszaj wlej resztę mleka, zaczyn drożdżowy i wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto wymieszaj z owocami. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej. Łyżką nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnie. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z jogurtem i miodem. Ciasto można przechować przez

Kuchnia bezglutenowa
Zupa koperkowa z lanymi kluskami 195

już dla Was gotowałam tutaj a dzisiaj jest inna koperkowa.   Z lanymi kluseczkami. To takie przypomnienie dzieciństwa. Zupa jest dietetyczna a zarazem bardzo pożywna. Najpierw ugotowałam pyszny rosół a na jego bazie właśnie zupę koperkową i do tego smaczne, zapomniane, bo dawno nie robione lane kluski...           Składniki(...)związałam nitką.   Łodyżki włożyłam do gotującego się rosołu a   koperek posiekałam. Połowę wsypałam na patelnię na rozgrzane masło. Chwilę podsmażyłam i dodałam do rosołu.     Zrobiłam ciasto na lane kluski: W garnuszku roztrzepałam jajka i nie przerywając mieszania dosypywałam partiami mąkę. Zmiksowałam. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Z garnka wyjęłam pęczek ogonków koperku

Kuchnia u Krysi
Chleb wieloziarnisty na krupczatce 451

wypróbowałam chleb na krupczatce ze sporą ilością zdrowych i smacznych ziarenek. Kto tylko ma ochotę i wolny czas niech zabiera się za pieczenie, bo to bardzo prosty przepis i pyszny chleb. Składniki: 300 g mąki krupczatki 200 g mąki pszennej typ 500 3 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka sezamu złotego 1 łyżka sezamu czarnego 2 łyżki(...)Przygotowanie: W ciepłej wodzie rozmieszać drożdże z łyżką cukru i mąki pszennej. Odłożyć by zaczęły pracować. Mąki przesiać do misy miksera dodać pozostałe składniki i  końcówką do wyrabiania ciast (hak) miksować na wolnych obrotach około 10-12 minut. Ciasto przykryć pozostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Formę keksówkę o wymiarach 30*11 cm wysmarować

Ala piecze i gotuje
Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym 169

Klasyczna rolada z wykorzystaniem jabłek. Pyszna, delikatna, a przede wszystkim szybka w zrobieniu. Polecam! Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki:   Biszkopt: 5 jajek 3/4  szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo(...)domowego musu jabłkowego 1 galaretka cytrynowa Sposób wykonania:   Biszkopt: Białka ubić dodać cukier, po jednym żółtku , mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170°C . Piec 20 minut. W tym czasie zagotować mus z jabłek, dosypując do niego galaretkę.Odstawić. Biszkopt wyjąć z piekarnika, jeszcze gorący

Smaki Natalii
Drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem 202

Pyszne bułeczki drożdżowe ze szpinakiem będą smakowały zarówno na śniadanie jaki i jako przekąska w ciągu dnia. DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI ze SZPINAKIEM Składniki: 4 g suchych drożdży 300 g mąki 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 50 ml roztopionego masła 230 ml mleka farsz: 150 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 2 ząbki czosnku oliwa sól i pierz do smaku(...)jajko do posmarowania Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i masło. Do miski przesiewamy mąkę,sól i dodajemy drożdże. Dolewamy mieszaninę mleka z masłem, mieszamy.  Zagniatamy ciasto, jeśli będzie za rzadkie dodajemy trochę mąki.  Ciasto dzielimy na 12 porcji. Porcje odstawiamy na blaszce przykryte ścierką, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotowujemy

Bon appetit mon amie
Tarta szpinakowo-buraczana z wędzonym halibutem 190

Ryba dotarła do nas wprost znad morza. Świeżo łowiona, pysznie wędzona. Gdy mieszka się w mieście, które od morza jest wyjątkowo daleko, takie rarytasy traktuje się z namaszczeniem, bo smak świeżej, morskiej ryby jest obłędny, nieporównywalny z kupnymi w sklepach, czy o zgrozo w marketach. Do tego buraczki od rodzimych rolników, co to niekoniecznie opryski robią i można smacznie(...)szpinak, buraki i rybę wędzoną? Dla mnie idealnym łącznikiem jest właśnie tarta, którą uwielbiam robić. Mam jeden, sprawdzony, idealny przepis na spód tarty i jestem mu wierna. Składniki na ciasto 250 g mąki pszennej 130 g zimnego masła 2 żółtka łyżeczka soli 2 łyżki lodowatej wody Wykonanie ciasta: Mąkę, masło, żółtko i sól wyrobić w maszynie, tak aby ciasto wyglądało

gutfut
Cukiniowy spód do pizzy 177

kalafiorowej przyszła kolej by wypróbować spód z cukinii. Jest aromatyczny, lekki, niskokaloryczny. W sklepach i na targu pojawiła już się pierwsza cukinia, więc grzechem byłoby nie wykorzystać tego pysznego warzywa! Do przygotowania spodu z cukinii potrzebujemy: 900 g cukinii startej na drobnych oczkach (waga przed odciśnięciem wody) 2 jajka świeże zioła, pieprz ok 10 łyżek mąki (u mnie bezglutenowa(...)umieścić cukinię w bawełnianej ściereczce). Warzywo umieszczamy w misce, dodajemy jajka i zioła. Całość mieszamy i dodajemy mąkę, na początku 4 łyżki i w razie potrzeby więcej i „ciasto” wyrabiamy rękoma. Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, cienko rozsmarowujemy i pieczemy ok między 15 a 30 minut (w zależności od grubości) w 170 stopniach

Szybko Tanio Smacznie
Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie 180

Jest taki mit o pieczywie na zakwasie, że jest je trudno upiec, że jest kapryśne i bardzo wymagające. Dziś mam dla Was bardzo prosty, pyszny i pełen błonnika przepis na razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie. Zobaczcie jak łatwo jest go upiec. Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie Proporcje na keksówkę o wymiarach 27 x 12 cm Czas(...)łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki orkiszowej 330 ml aktywnego zakwasu 3 szklanki wody Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może być twarde, powinno być lekko lejące. Jeśli ilość wody podana w przepisie nie jest wystarczająca dajemy jej trochę więcej. Ciasto przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia

Kulinarne przygody Gatity
Bagietki śniadaniowe z czarnuszką i sezamem 224

pyszne drożdżowe bagietki idealne na śniadanko,upiekłam je do smalczyku z mięskiem i warzywami(przepis na smalczyk znajdziecie tutaj )-pyszne było...... z tej porcji wyszło mi 6 sporych bagietek-polecam serdecznie Składniki: 1 szklanka mleka 3 łyżeczki masła 1 łyżeczka cukru 35 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 4,5 szkl.mąki mleko do posmarowania czarnuszka,sezam Przygotowanie: do garnka(...)misy miksera dodajemy pokruszone drożdże i sól,wlewamy szkl. wody i dodajemy szklankę mąki,mieszamy na średnich obrotach końcówką w kształcie haka,stopniowo dosypujemy mąki aż wsypiemy całą.ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godz do wyrośnięcia, ciasto dzielimy na 6 części formujemy podłużne bagietki ,układamy na oprószonej mąką blaszce i zostawiamy jeszcze na pół godzinki pod przykryciem

Swojskie jedzonko
Ciasteczka cynamonowe 219

Oprócz pierniczków na Święta upiekłam jeszcze takie drobne ciasteczka. Pyszne i najważniejsze, że można je przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. W trakcie pieczenia powstał pomysł połączenia niektórych czekośliwką mojej mamy, wyszły wspaniałe! Przepis znalazłam tutaj .  Polecam! Składniki: 250 g mąki 120 g masła 100 g cukru jajko łyżeczka cynamonu szczypta przyprawy do piernika pół łyżeczki proszku(...)proszkiem do pieczenia przesiewamy.  2. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy nożem. 3. Dodajemy cukier, sól, cynamon, przyprawę do piernika i jajko. 4. Zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na kilka minut. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy duże kółka szklanką i w środku każdego małe kółko kieliszkiem. (jeśli chcemy przełożyć ciastka

NA MOIM TALERZU
Wegański keks- ostatni gwizdek do zrobienia przed świętami 180

posmaruj ciasto ponownie sokiem i natychmiast zawiń całość w folie aluminiową, i nie nie można tego pominąć, ani nie można foli niczym zastąpić, i tak całość, czyli gorące jeszcze ciasto w tortownicy. Pozostaw w tej foli aż całkowicie wystygnie, po czym wyjmij z formy i przełóż do puszki, ale żeby nie było, to pokaże Ci jakie jest piękne(...)mało świąteczna, ale po zwiedzeniu wszystkich możliwych sklepów, gdzie mogłabym taką ewentualnie kupić (czyli całych 5) zrezygnowana wróciwszy do domu znalazłam dokładnie 18 cm w czeluściach swojej spiżarni Będzie pysznie

greenscarf
Babeczki Ferrero 457

Wiadomo, że najlepszym lekarstwem na długie jesienne wieczory jest… czekolada :) dlatego w ten weekend mam dla Was dwie czekoladowe propozycje. Pierwsza z nich to proste babeczki z pysznym kremem czekoladowym i dekoracją z ulubionych pralinek – ja wybrałam Ferrero ;) Składniki na babeczki czekoladowe Składniki na krem 250 g serka mascarpone 1 tabliczka czekolady + pralinki Ferrero do dekoracji Suche składniki(...)temperaturę 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić papilotki samemu.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Można zrobić to zwykłą łyżką, ale jeśli macie w domu nabieraczkę do lodów nadaje się do tego jeszcze lepiej

Ciastkozercy
Muffinki z likierem wiśniowym 167

szkl cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody oczyszczonej  2 łyżki kakao  Dodatkowo:   150 g rodzynek (u mnie pyszne ogromne Thompson Jumbo od Skworcu )  70-100 ml likieru wiśniowego Krem do ozdoby: 100 g białej czekolady 150 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego 1. Rodzynki wsypać do rondelka, zalać(...)zmiksować ze sobą. Dodać suche składniki (można je wcześniej wymieszać ze sobą ale nie jest to konieczne) oraz rodzynki i połączyć wszystko ze sobą (ręcznie lub mikserem). 3. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki (do ok 3/4 wysokości). Piec do suchego patyczka ok 20 min w 180*C. 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wymieszać dokładnie z serkiem

Kto ugości moich gości?
"Wrapy" po domowemu. Jak zrobić placki tortilla. 179

Szybko, pysznie i do syta...czyli tortilla z chrupiącymi, świeżymi warzywami, soczystym mięskiem z kurczaka, polana ulubionym sosem (u mnie czosnkowo- paprykowy). Oczywiście można wykorzystać gotowe placki tortilli, ale ja dużo bardziej wolę te zrobione własnoręcznie, bo i taniej i smaczniej i zdrowiej. Wiemy co jemy;) Na 6 sztuk placków potrzebujemy: 30dkg mąki pszennej typ 550 150 ml gorącej, przygotowanej(...)wody 3 łyżki oliwy lub oleju 1/2 łyżeczki soli Mąkę wymieszać ze solą, wlać gorącą wodę i oliwę lub olej i wszystko dokładnie wymieszać. Zagnieść rękoma elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 min. Po tym czasie podzielić ciasto na sześć części i każdą rozwałkować na cieniutki placek. Patelnie rozgrzać i piec placki z obydwu stron

Maślane ciasteczko