pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:770/1162)

Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe (z oliwą z oliwek) 143

zależy czy zastosujecie typ ostrzejszy - czy bardziej łagodny. Cytrusowe nuty nadają ciasteczkom niezwykłej świeżości, co zdecydowanie jest ich wielką zaletą. Ciasteczka są kruche, lekko piaskowe i posiadają pyszną, cukrową skorupkę. Koniecznie musicie przekonać się jak wspaniale smakują, bo przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę. (20 sztuk) 3/4 szklanki oliwy z oliwek 1 szklanka cukru (można nieco mniej) 1 jajko (duże(...)aromatu pomarańczowego 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  Dodatkowo: cukier do obtaczania ciastek Opcjonalnie: mleko Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno być "piaskowe", lecz dające się formować. Gdy jednak będzie "za suche" - należy dolać odrobinę mleka.) Z ciasta uformować kulki - nieco większe od wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno

Di gotuje
TORT Z KREMEM ŚMIETANOWYM 152

tort zrobiłam na urodziny męża. Biszkopt kakaowy i krem ze śmietany i serka mascarpone.  Nie jest idealny bo nie mam zdolności ani cierpliwości do dekoracji tortów ale był pyszny :)   Składniki na biszkopt: * 5 jajek * 1 szklanka cukru * 1 szklanka maki * 2 łyżki mąki ziemniaczanej *2 łyżeczki proszku do pieczenia *2-3 łyżki wody *2 łyżki kakao Składniki(...)smaku według uznania Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na pianę, żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać razem obie masy. Dodać pozostałe sypkie składniki przesiane przez sitko, wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wylać do okrągłej blaszki ( ja smaruję tylko spód blachy masłem i obsypuje bułką tartą). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec do tzw. "suchego patyczka". Gotowy biszkopt

Zrób to smacznie
Siekany drobiowy smażony na oleju rzepakowym 257

kotleciki na blogu już jest kilka ..tym razem z braku mąki ziemniaczanej w domu i lenistwa, aby iść do sklepu musiałam trochę pozmieniać składniki...ale mimo to kotleciki były pyszne, smażone oczywiście na oleju rzepakowym.Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam w swojej kuchni.  1 podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki majonezu z czosnkiem Kielecki(...)suszony przyprawa do kurczaka  1 łyżeczki maggi w płynie olej rzepakowy do smażenia Pierś z kurczaka pokroić w kostkę.Dodać pozostałe składniki i wymieszać, doprawić do smaku.Tak przygotowane ciasto schłodzić. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać porcje kotletów i smażyć z obu stron na wolnym ogniu

Moje domowe kucharzenie
PIEROGI Z MIĘSEM NA MĄCE ORKISZOWEJ, NASZE ULUBIONE 210

może być zbyt cienkie. Gotowe pierogi wrzucam na wrzącą, osoloną wodę i gotuję od zagotowania (nie wypłynięcia) ok.5 minut. Ja dodaję do wody sporą łyżkę oleju kokosowego, by ciasto się nie sklejało po wyjęciu. Po tym czasie wyjmuję pierogi łyżką cedzakową. Podaję polane stopionym masłem. Pierogi można również mrozić. Po wystudzeniu (rozkładam je zawsze oddzielnie na talerzu, by się(...)wkładam do zamrażarki. Gdy najdzie nas ochota na domowe pierogi, po prostu wrzucam zamrożone do wrzącej wody, zagotowuję i odstawiam, by się rozmroziły i zagrzały wewnątrz. Po kilku minutach pyszny, domowy obiad gotowy... :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Chleb "Zebra" 172

Pyszny chleb z delikatną nutą słodkości- praktycznie nie wyczuwalną i o zachwycającym wyglądzie sprawi, że nie tylko dzieci, ale i dorośli z przyjemnością zasiądą do porannego śniadania. Najlepiej podawać go w towarzystwie dżemów, miodów i kremów czekoladowych, ale zapewniam, że nawet w towarzystwie żółtego sera spisał się świetnie! Składniki: Na 1 bochenek (keksówka 20x9cm) Zaczyn: 125 ml ciepłej lecz(...)gorącej wody 125g mąki pszennej (użyłam tortowej Basi) 2 g świeżych drożdży Ciasto: 300g mąki (tej co i do zaczynu) + do podsypywania 1 płaska łyżeczka soli 3g drożdży 240ml przegotowanej, ciepłej wody (ale nie gorącej) 80g żurawiny lub rodzynek 1 duża łyżka ciemnego kakao np. Wedel 6 kostek czekolady karmelowej 1 batonik Pierrot (mleczny z orzechami) Sposób przygotowania

Kuchnia w czekoladzie
Sernik krakowski 179

Witajcie dziś klasyka ale za to wyjątkowo pyszna klasyka, moim zdaniem jeden z najlepszych serników krakowski. Na cienkim kruchym spodzie w towarzystwie kremowego sera i rodzynek. Ja swój dodatkowo wzbogaciłam cieniutką warstwą kokosowej pianki. Zanim przejdę do przepisu chciałam życzyć Wam na ten nowy rok pomyślności, radości, zdrowia i odwagi do realizacji marzeń. Pomyślnego 2016 roku :) Kruchy spód(...)mąki pszennej 100 g. cukru 125. g masła 1 jajko 8 g cukru z wanilią Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę. W wersji tradycyjnej po wyjęciu z lodówki dzielimy ciasto na w stosunku 1:3 i z 1/3 robimy paski na wierzch. Ja całość ciasta rozwałkowałam i podpiekłam w 170 st. C przez

Cynamonowe szczęście
Czekoladowe ciasteczko z kremem cytrynowym 149

Idealny deser dla wielbicieli połączenia cytrusów i czekolady oraz idealne śniadanie dla lubiących posiłki z pomysłem :) Ciasteczka z kubeczka cieszą się dużą popularnością nie tylko na

Chocolate Muffin Blog
Pieczone kotlety schabowe 153

Kolejny przepis na „trochę” lżejszy obiad. Kotlety schabowe z piekarnika, pieczone z odrobiną masełka w kąpieli wodnej aby nie były suche. Osobiście nie przepadam

moj przepis na
Francuskie sakiewki ze szpinakiem 117

Dlatego w dosłownie 15 minut przygotowałam francuskie sakiewki ze szpinakiem, soczystym kurczakiem i serem pleśniowym. Może nie są typowo świątecznym daniem, ale bardzo miło zrelaksować się, przegryzając coś pysznego :) Francuskie sakiewki ze szpinakiem Wiem, że ostatnio na blogu dominuje szpinak, szpinak i jeszcze szpinak, ale tak bardzo go kocham, że w każdej chwili przychodzi mi do głowy nowy pomysł(...)szybko! Składniki: 350 g szpinaku mrożonego 2 filety z kurczaka (mniejsze) 1 cebula 5-6 ząbków czosnku 1 ser pleśniowy ketchup sok z cytryny 2 żółtka 1 opakowanie ciasta francuskie (ja użyłam XXL) przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa Rozpoczynamy od posiekania cebuli i zeszkleniu jej z jedną łyżeczką ksylitolu. Gdy cebula zezłoci się dodajemy szpinak

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Sernik na orzechowym spodzie z karmelizowanymi jabłkami i czekoladą 198

Jest to - powiem nieskromnie - najlepszy sernik jaki jadłam! Do tego myślałam nad nim chyba ze 3 dni aż w końcu sama go wymyśliłam co dodaje mu

sierotka maRysia w kuchni
Ryżowe ciasteczka z lawendą 158

swoją spiżarnię w domowej roboty syrop i ekstrakt lawendowy. I właśnie aromatycznego ekstraktu użyłam do "uperfumowania" moich ryżowych, bezglutenowych ciasteczek. Kruchutkie, bez dodatku białego cukru, z minimalną ilością tłuszczu. Pyszne! Składniki: 200g mąki ryżowej 4 żółtka 2 łyżki ksylitolu (lub miodu, syropu z agawy) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka ekstraktu lawendowego(...)dodać żółtka, ksylitol, olej. Wymieszać łyżką. Następnie dolać mleko z rozpuszczonym w nim proszkiem do pieczenia i ekstrakt lawendowy, połączyć najpierw łyżką, a później krótko dłońmi lub robotem. Z ciasta odrywać kawałki, formować kuleczki (zwilżonymi wodą dłońmi), leciutko spłaszczać i układać ma blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170'C około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wystudzić na kratce

Cakes By Kejt
Chleb pszenno-orkiszowo-owsiany 112

chce się babrać w mące. Aż pewnego razu i za to się wzięła i niedługo pewnie zupełnie mnie z bloga wywali :) Ale co tam, Madzia zaczęła tak pyszne chleby robić, że chętnie jej miejsca ustąpię :) Ten chleb ma fajna chrupiącą, lekko słodką skórkę i nadzwyczaj miękki i zwarty środek. Będzie u nas gościł częściej, to pewne. Potrzebujemy: 200 g mąki(...)mąki owsianej 250 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki drożdży Na wierz chleba: 2 łyżki miodu płynnego 3 łyżki otrębów (pszennych lub żytnich) Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy około 15 minut. Wkładamy ciasto do miseczki, przykrywamy czystą szmatką i zostawiamy do wyrastania na 1 godzinę. Latem wyrasta znacznie szybciej więc obserwujcie, musi mniej

Marder&Marder Manufacture
Ciastka jesienne róże 296

Pyszne i bardzo efektowne ciastka w kształcie róży. Były już  muffinki szarlotkowe , dzisiaj również jesienna propozycja jabłkowa z nutką cynamonu. Przepis przyniósł nam Tata któregoś dnia po powrocie z pracy. I dziś od rana trwało przygotowywanie produktów i wstępna obróbka jabłek. W międzyczasie okazało się, że jabłka cudownie wyparowały i trzeba było dokupić nowych. Ciastka są bardzo smaczne, najlepsze(...)ciepło do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. 3 - 4 jabłka 2 opakowania ciasta francuskiego dżem (np. z mirabelek) cynamon 3 szklanki wody 1 łyżeczka kwasku cytrynowego cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłka umyć, podzielić na połowę, delikatnie wydrążyć środki i pokroić w cienkie plasterki. Wodę z kwaskiem zagotować, wrzucić do niej plasterki jabłek i trzymać około 1 minuty

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciastka pieczarki 158

Wiele osób zrobiło już te ciasteczka więc postanowiłam spróbować i ja. Przepis zaczerpnęłam z internetu, zmodyfikowałam do potrzeb dzieci i voila! Pyszne,rozpływające się w ustach, mięciutkie ciasteczka, o nieco piaskowej konsystencji. Większość zniknęła zanim zdążyłam zrobić zdjęcia.  2 żółtka 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 3/4 kostki margaryny bezmlecznej 3/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru(...)butelka po wodzie mineralnej Margarynę z cukrem pudrem i żółtkami ucierać przez chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i sodę dodać do margaryny i wszystko wymieszać. Z ciasta formować małe kulki. Do miseczki wsypać kakao, maczać w nim gwint od butelki, a następnie wcisnąć go w kulkę ciasta. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasteczka kruche-tradycyjny,prosty i pyszny przepis 132

pyszne,proste,nie drogie i niesamowicie kruche,mogą leżeć długo i dalej są bardzo miękkie i kruchutkie(ale u mnie szans na to ,że dłużej poleżą nie ma bo znikają błyskawicznie)można je polukrować , lub polać roztopioną czekoladą lub zostawić takie zwykłe-jak kto woli KRUCHE CIASTECZKA SKŁADNIKI: KOSTKA MARGARYNY 2,5 SZKL.MĄKI 3 ŻÓŁTKA 3/4 SZKL.CUKRU PUDRU PRZYGOTOWANIE(...)mąkę siekamy z margaryną,dodajemy cukier i żółtka i ugniatamy gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na godzinkę potem wyjmujemy rozwałkowujemy ,podsypując mąką i wykrajamy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w zależności od grubości ciastek od 10-15 min w 200 stopniach (ja zawsze patrze jak się zaczynają rumienić to wyciągam) gotowe -smacznego

Swojskie jedzonko