Wczoraj zrobiłam pyszne paszteciki. Dzisiaj mam dla Was gotowy przepis. Takie paszteciki robię często, na różne okazje. Na obiad lub na kolację. Świetnie sprawdzają się też jako przystawka na ciepło np. z gorącym barszczem. Dopiero teraz uporządkowałam przepis, okrasiłam zdjęciami i zamieszczam w całości. Zrobiłam to na prośbę jednej czytelniczki mojego bloga, która poprosiła o przepis na paszteciki drożdżowe(...)ewentualnie kruche. Wyszłam naprzeciw temu zadaniu i zrobiłam dwa w jednym, czyli z ciasta połączonego. Kruche i drożdżowe razem. Są doskonałe Składniki na około 30 sztuk: 500 g mąki pszennej (luksusowej typ 550) 250 g tłuszczu (pół na pół, masła i margaryny) 1 jajko 2 żółtka 200 g śmietany 18% sól 40 g świeżych drożdży 1kg pieczarek 1 duża cebula
Kuchnia u Krysitego śniadania nie trzeba nikogo długo namawiać :) Pancakes'y smaży się naprawdę szybko, także możecie pokusić się o ich przygotowanie przed pracą albo zaplanować leniwy poranek z pysznym śniadaniem dla swoich bliskich w weekend :) SKŁADNIKI: 1 i 1/3 szklanki maślanki lub kefiru 1/3 szklanki oliwy lub rozpuszczonego masła 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki cukru pudru(...)pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej WYKONANIE: Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj na gładką masę, o konsystencji gęstej śmietany. Wykładaj na rozgrzaną patelnię po około 2 pełne łyżki ciasta i smaż pancakes'y najpierw z jednej strony na zloty kolor (na powierzchni placka zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza), a następnie z drugiej strony również na złocisto. Postępuj
Słodko-Słony Świat Ilonysmaczny, godny polecenia. Podczas pieczenia zapach z piekarnika zniewala. Dawno miałam już na oku ten przepis, a po przygotowamiu domowej tahini nie miałam już wyboru, tylko go upiec. Jest pyszny! Składniki: 400 g mąki orkiszowej jasnej 630 200 ml mleka 30 ml wody 50 g masła 2 czubate łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 op. suchych drożdży nadzienie: 1 szklanka(...)łyżki mleka sezam do posypania Wykonanie: mleko podgrzać w garnuszku. Dodać pokrojone masło, by się rozpuściło. Do misy miksera wlać mleko, dodać pozostałe składniki i zagnieść hakiem jednolite ciasto. Przykryć misę i pozostawić do podwojenia objętości Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Uformować w kulki, przykryć i pozostawić na 15 minut tahini wynieszać z cukrem pudrem. każdą kulę rozwałkować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ostatnio chodziło za mną coś, ale nie wiedziałam co Coś pysznego, aromatycznego, do schrupania. Na blogu pojawiły się bułki na jogurcie, ale postanowiłam zrobić je inaczej. Dodałam mąkę pszenną razową, a zamiast masła olej. Składniki na około 8-10 bułek Na zaczyn: 15 g świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżka mąki 2 łyżki ciepłej wody Drożdże wkruszyć do miseczki, zasypać cukrem(...)mąką. Dolać wodę – wszystko dokładnie wymieszać. Miseczkę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 20 min w ciepłe miejsce. Na ciasto: zaczyn drożdżowy 300 g mąki pszennej typ 550 200 g mąki pszennej razowej ( można użyć orkiszowej) łyżeczka soli jajko 2 łyżeczki miodu płynnego ok 400 g jogurtu naturalnego ok 30-40 ml ciepłej wody łyżeczka oleju Do dużej
Niebieski kubek z kawaCHLEBEK PITA Z GRILLA … jak grill to z chlebkiem, chlebkiem pita, bardzo pysznym chlebkiem pita, tylko zaopatrz się w : 150 gram mąki pełnoziarnistej pszennej 300 gram mąki pszennej typ 650 30 ml oliwy Sól Drożdże ok. 15 gram Zioła prowansalskie lub oregano Woda letnia ok. 100 ml Szczypta cukru Mąkę przesiewamy przez sito do miseczki, drożdże rozrabiamy z solą oraz(...)odrobiną wody i cukru, odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodajemy do mąki zaczyn drożdżowy, wodę, zioła i oliwę, wyrabiamy ciasto dokładnie, formujemy kulkę i wkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykrywając czystą i suchą ściereczką. Osobiście nastawiam piekarnik na 40 stopni i przy uchylonych drzwiczkach moje ciasto tam sobie rośnie przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy delikatnie
Markowy smakDziś zapraszam na bardzo prosty domowy chlebek. Uda się na pewno i tym co jeszcze nigdy nie piekli go w domu sami. Przepis pochodzi z bloga Izioni pyszne smaki . Polecam do wypróbowania. Składniki: 80 dag mąki pszennej 4 dag drożdży 1/2 litra ciepłej wody 1 łyżka cukru 3 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Drożdże rozetrzeć z cukrem(...)sól, zaczyn, wodę i olej. Wszystko dokładnie wyrobić i zagniatać około 5 minut, potem przykryć i odstawić na minimum godzinę do wyrośnięcia. Dwie keksówki wysmarować na dnie olejem. Ciasto podzielić na 2 części i umieścić w formach. Na wierzchu posmarować delikatnie wodą i odstawić na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni i piec chleb 10 minut, potem zmniejszyć
Ewusiowe SmakiDziś zapraszam na pyszne rogaliki na dwa kęsy z nutellą .Nigdy nie wychodzą mi wszystkie takie same i równiutkie . Każdy żyje w piekarniku swoim życiem ,ale są tak dobre ,że zachęcam was do ich upieczenia. Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się(...)rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki 50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania rogalików 0,5 szklanki cukru Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawiamy na 1 godzinę
Ladylaura.Pyszne indyjskie chlebki, pieczone na patelni, będą idealnym dodatkiem do dań gulaszowych i nie tylko. Poniżej przepisu zamieszczam krótką fotorelację, dzięki której łatwiej będzie Wam je przygotować. Z podanych poniżej składników wychodzi 8 chlebków. SKŁADNIKI 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 240 g wody 60 g oleju rzepakowego 5 g soli dodatkowo: olej rzepakowy do posmarowania chlebków WYKONANIE Wszystkie(...)składniki wymieszać dobrze w misce i wyrobić sprężyste i elastyczne ciasto. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić ciasto na 30-60 minut, żeby odpoczęło. Ciasto podzielić na 8 części po 100 g. Każdy kawałek rozwałkować (mniej więcej na prostokąt), po czym posmarować z góry olejem (można wykorzystać w tym celu pędzelek lub zrobić kropkę oleju i rozsmarować ją łyżką). Posmarowany
Passions hobbies lifepiekę chlebek z super mąki od Młynomag , tak posmakował mojej rodzinie, zmieniam tylko dodatki w chlebie :) Dzisiaj upiekłam pszenno - żytni z otrębami owsianymi i słonecznikiem. Wyszedł pyszny :) Zapraszam :) Składnik : 200 g mąki żytniej chlebowej Młynomag typ 720 310 g mąki pszennej Warmińskiej Młynomag typ 500 1 łyżeczka kopiasta soli około(...)łyżeczka cukru Wykonanie : W ciepłej wodzie rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru. W dużej misce wymieszać : mąkę pszenną, mąkę żytnią, otręby i sól. Wlać drożdże i oliwę,wyrobić dobrze ciasto, ma być leciutko klejące. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i równomiernie rozłożyć delikatnie posmarować wodą i posypać słonecznikiem. Jeszcze raz przykryć
Sama słodycz i szczypta chiliDrożdżowy pieróg zwany calzone to nasza dzisiejsza propozycja na coś pysznego. Pieróg ten jest alternatywą dla klasycznej pizzy i wywodzi się właśnie z kuchni włoskiej. Calzone podać możemy na obiad bądź na kolację. Osobiście bardzo je lubię gdyż za każdym razem można przygotować je wg innej kompozycji smakowej, a wariantów mamy wiele - co kto lubi. Dzisiaj pieczarki(...)boczek w otoczce żółtego sera jednak świetnie komponują się również warzywne wersje, które polecamy. Calzone - pieróg z serem, boczkiem i pieczarkami SKŁADNIKI : ciasto : 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 3 dag świeżych drożdży 200 ml mleka 1 żółtko 6 g masła 3 łyżki oliwy lub oleju farsz : 600 - 700 g pieczarek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJarski pyszny obiad :), czyli knedle ziemniaczane z jabłkami, niebo w gębie!. Brakuje Wam pomysłu na obiad, to bardzo proszę, sprawdzony, przetestowany przepis. Składniki: - 60 dag ugotowanych ziemniaków - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, u mnie typ 500 - 1 jajko - szczypta soli Dodatkowo: - 3 jabłka - 10 dag masła - 2 łyżki cukru - cynamon Po cynamon zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl(...)Ziemniaki ugotować, wystudzić i przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, sól i mąkę, zagnieść ciasto. Obrać jabłka, pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto zrolować w wałek na stolnicy oprószonej mąką, pokroić na małe kawałki, każdy kawałek nadziewać jabłkiem i formować okrągły kształt knedla. 2. W dużym rondlu gotujemy wodę z odrobiną soli, do wrzątku wrzucamy kluchy, delikatnie mieszamy żeby się nie przykleiły
Apetyczna babeczkaamerykańskich sieci fast food z donutem w nazwie. Nasza wersja łączy opis z notatki oraz nawiązanie do słynnych smakołyków – a z tego mixu wyszły w miarę łatwe, puszyste, wypełnione pysznym kremem czekoladowo-kawowym pączki „na jednego gryza”. Apocalypse is sweeeet! Zobacz, jak pączki wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! duża porcja 1028 kcal(...)kcal | 11 g białka | 82 g węglowodanów | 35 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. WERSJA ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI – ZACZYN (3 + 15 min) Przy świeżych drożdżach trzeba zrobić zaczyn, ale ciasto szybciej rośnie niż w przypadku użycia suszonych. W sesji fotograficznej robiliśmy przepis z drożdży suszonych, ale polecamy skorzystanie ze świeżych. Do miski dodajemy pokruszone świeże drożdże oraz 1 łyżeczkę cukru (resztę
Nerds KitchenTakie kaczusie zawsze robiła mi moja mama:) Pyszna odmiana tradycyjnego pączka:) Polecam... Składni ki; 1 kg maki, 10 dkg drożdży, 10 dkg cukru, 10 dkg margaryny, 7 żółtek, 2 szklanki mleka, olejek rumowy, olej do smażenia, sól, cukier puder do posypania, Wykonanie; Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i cukier(...)ucieramy razem. Do mąki dodajemy resztę mleka, sól, olejek rumowy, utarte żółtka z cukrem i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Margarynę rozpuszczamy i letnią dolewamy do ciasta. Wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto już urośnie formujemy nasze kaczusie. Ciasto toczymy w rulon jak na kopytka i tniemy na kawałki. Następnie kawałki toczymy znowu w rulon i wiążemy
Anioły w kuchnikoniec pokażę Wam moje dzisiejsze kurkumiano-pieprzne kluski :) Z 10 średnich ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków, 1/4 części mąki ziemniaczanej, no i zestawu kurkuma + pieprz wyszło mi 47 pysznych, żółciutkich kluseczek, które nie wiem, czy jeszcze można nazwać śląskimi? ;) Edit: dokładniejszy przepis dla tych, którzy jeszcze nigdy nie robili: - 10 ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, - jeszcze gorące pognieść tłuczkiem(...)odstawić, - przestudzoną masę podzielić na 4 części, 1/4 wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, - wszystko razem (łącznie z tą wyjętą na chwilę 1/4 ziemniaków) zagnieść na jednolite ciasto, - formować kulki, wciskać dziurki Emotikon wink - gotowe kluski wrzucać do osolonego wrzątku, gotować kilka minut, aż wypłyną jak pierogi. Do tego sosik ze szklanki wody przegotowanej również z kurkumą
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDziś zapraszam na arabskie chlebki manakeesh z zaatarem. Podałam je z pastą z bakłażana, mutabal. Muszę przyznać, że to pyszny duet. Zaatar (za'atar) to przyprawa, która pochodzi z krajów arabskich, a w jej skład wchodzi sumak, prażone ziarna sezamu, tymianek, majeranek i oregano. Moje chlebki wyszły nieco bardziej puchate, ale przy temperaturach panujących w domu drożdże po prostu oszalały(...)Inspiracja tutaj. Chlebki manakeesh z zaatarem Czas przygotowania: Proporcje na 10 chlebków Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 650 2 szklanki wody* ( w oryginalnym przepisie było mniej wody, ale moje ciasto było bardzo twarde, więc musiałam dodać jej więcej) 40 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki zaataru oliwa z oliwek do posmarowania
Kulinarne przygody Gatity