pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:756/1162)

Knedle ze śliwkami 160

dzisiejszy obiad polecam pyszne knedle ze śliwkami. Zawsze podaje je z sosem śmietanowym. W tej wersji smakują mi najbardziej. Może zasmakują również Wam? SKŁADNIKI: 1/2 kg  ziemniaków , 2 szklanki  mąki , 1  jajko , sól , 30 dag  śliwek , 1 szklanka  śmietany  18%, 2,5 łyżki cukru. PRZYGOTOWANIE: 1.  Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości(...)osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Przestudzone ziemniaki wykładam na stolnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto. 2.  Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Kroję na kwadraty o boku 5cm. Ze śliwek usuwam pestki. Na każdy kawałek ciasta kładę śliwkę.  Ciasto zlepiam w kulę. 3. Przygotowane knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję około 10 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pierogi z jagodami 198

Pyszne, schłodzone pierogi z jagodami i zimną śmietaną :) Składniki: 300 g przesianej mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 200 ml ciepłej, przegotowanej wody Nadzienie: 300 g jagód łyżka cukru łyżka mąki pszennej Dekoracja: garstka świeżych jagód-na porcję kilka łyżek śmietany 18% bądź 30%- według uznania, bądź jogutru naturalnego  Przygotowanie: 1. Przygotować nadzienie: Zmieszać jagody z cukrem(...)mąką i zostawić do czasu nadziewania ciasta. 2. Przygotować, cienkie i delikatne ciasto 3. Przesiać mąkę do miski, dodać sól i olej 4. Stopniowo dodać wodę 5. Zagnieść ciasto, około 4-6 minut- powinno być delikatne i nie powinno mocno kleić się do rąk. Nie może być jednak za sztywne ponieważ nie będzie się dało skleić pierogów z nadzieniem

KreatywnePiny
Bułeczki drożdżowe z cynamonem i cukrem kokosowym 168

Pyszne bułeczki pachnące cynamonem i troszkę kokosem..  50 dkg mąki 70 g cukru 25g drożdży świeżych 250 ml  mleka szczypta soli 1 jajko  50 g masła dodatkowo masło [stopione ] cynamon cukier kokosowy Mąkę wsypać do miski,wkruszyć na środek drożdże, zasypać cukrem i zalać mlekiem.Odstawić na kilka minut, potem dodać jajko, sól i wymieszać(...)Następnie dodać stopione masło i zagnieść ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta.[ można podzielić na dwie części i wtedy będą mniejsze bułeczki -tak jak moje].Posmarować stopionym masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i zwinąć w roladę .Pokroić pod skosem kawałki.Ułożyć je na blaszce i drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki

Moje domowe kucharzenie
Miodowe bułeczki z jabłkami 119

Miodowe bułeczki z jabłkami (źródło przepisu: Izioni Pyszne Smaki ) Składniki: - 15 dag margaryny roślinnej - 1/2 kg mąki pszennej(weszło trochę więcej) - 3 łyżki cukru - 4 łyżki miodu (u mnie spadziowy) - 150 ml mleka - 2 jajka - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 duże jabłka Forma:  blacha z piekarnika Przygotowanie: Do jednej miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaję(...)posiekaną margarynę. Rozcieram wszystko jak kruszonkę. Jabłka obieram i kroję w drobną kostkę. Dodaję do ciasta. W drugiej misce miksuję jaja, mleko i rozpuszczony miód. Łączę wszystkie składniki i zagniatam ciasto. Odstawiam na pół godziny. Ciasto rozciągam na stolnicy tak, aby miało grubość 1,5-2,0 cm. Wykrawam z niego małe kółeczka. Układam je na blasze wyścielonej papierem

Kuchnia co dnia
Kruche rogaliki z dżemem 237

coś ze mnie, zrób, no więc niech wam będzie. Zrobię szybkie rogaliki kruche z dżemem truskawkowym, ale oczywiście można użyć każdego innego dżemu, konfitury, czy też powideł. Rogaliki wyszły pyszne, znikały jeden za drugim, dnia następnego piekłam następną porcję:) Składniki: 400 g mąki pszennej 3 łyżki śmietany 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g miękkiej margaryny(...)puder do posypania Sposób przygotowania: Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, pociętą na mniejsze kawałki margarynę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli potrzeba podsypujemy mąkę. Ciasto wałkujemy na około 1 cm grubość, tworząc okrąg. Tniemy okrąg jak pizzę, każdy trójkąt smarujemy dżemem, zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem

na moim stole...
Chleb pszenny na zakwasie 114

zakwasie dłuuuuugo wyrasta, więc na kolację musiałem się zadowolić czymś innym :) Zakwas musi być oczywiście aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin wcześniej. Wrzucamy wszystko do jednej miski i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 8 godzin. Po tym czasie ponownie przez parę chwil wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej foremki. I znów przykrywamy(...)ładnie wyrosnąć. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni u pieczemy 40 minut. A przed samym wsadzeniem chleba do piekarnika smarujemy go olejem i posypujemy mąką. Chleb wyszedł naprawdę pyszny i chrupiący :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis

Marder&Marder Manufacture
Placuszki z jabłkami i makiem 131

roku :) I wcale mi kiedyś nie przeszkadzało, że właśnie wtedy musiałam wracać do szkoły;) A skoro już o szkole mowa, to bez konkretnego śniadania ani rusz :) Co powiecie na pyszne placuszki na słodki początek dnia?;) Składniki: 0,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 małe jajko 1/3 szklanki mleka 1 łyżka cukru pudru 0,5 łyżki(...)łyżka maku szczypta cynamonu Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać za pomocą łyżki. Na końcu dodać kawałki jabłek. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor. Placuszki doskonale komponują się z miodem

My simple kitchen
Bułeczki poczwórnie kokosowe 185

zrobić...uwielbiam kokos...i oprócz mleka i wiórków kokosowych dodałam jeszcze trochę więcej kokosu , a mianowicie dodałam troszkę mąki i oleju kokosowego . Bułeczki cudnie pachniały kokosem i oczywiście były pyszne. 460 g mąki pszennej [ w tym 3 łyżki mąki kokosowej Olvita ] ½ opakowania cukru waniliowego 70 g cukru 120 ml mleka kokosowego 50 ml mleka krowiego 70 ml ciepłej wody(...)margaryny [ w tym 2 łyżki oleju kokosowego Olvita ] 7 g suchych drożdży Dodatkowo: odrobina rozpuszczonego masła brązowy cukier do posypania. Z podanych składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto, odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 10 -15 części. Z każdego kawałka ciasta uformować wałeczek, a następnie zawinąć do środka

Moje domowe kucharzenie
Wiejska tarta 168

Eksperymentowałam dzisiaj z tartą.  Specjalistą jeśli chodzi o tarty jest moja mama- zawsze jej wychodzą pyszne, kruche i aromatyczne. Postanowiłam i ja spróbować swoich sił i stworzyłam na obiad tartę wiejską. Wyszła smaczna i sycąca ale i tak uważam, że mamy smakuje lepiej. W końcu nie ma jak u mamy :) Wiejska tarta   Składniki: 20 dag mąki(...)masła, 3 łyżki wody, szczypta soli, 2 ugotowane ziemniaki, laska kiełbasy podwawelskiej, cebula, starty ser mozzarella. Wykonanie: Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto.     Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Ugotowane, ostudzone i pokrojone w plastry ziemniaki układamy na tarcie. Na ziemniaki kładziemy pokrojoną w talarki cebulę. Kiełbasę kroimy na cienkie plastry i układamy

paapilotkaa
Chleb na zakwasie z jabłkiem i gruszką 157

pomyślałabym, że do chleba można dodać owoce i że wyjdzie taki pyszny chleb. Chleb jest mięciutki, lekko wilgotny i ma chrupiącą skórkę. Wygląda jakby był przypalony bo taki ciemny ale zapewniam, że nie jest. Ponadto chleb zachowuje długo świeżość a według mnie jeszcze lepszy był drugiego i trzeciego dnia. Składniki: Zaczyn 85 g zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej(...)Młyn Kopytowa 200 g wody 150 g startej gruszki (z skórką) 150 g startego jabłka (z skórką) Ciasto właściwe cały zaczyn 280 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa 500 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 200 g letniej wody 80 g zmiksowanej gruszki 80 g zmiksowanego jabłka 0,5 łyżki octu jabłkowego 20 g soli morskiej Przygotowanie: Dzień

Ala piecze i gotuje
Gofry kokosowe 178

oknem szaro i ponuro, aż nie chce się wychodzić z domu. Takie dni warto umilić sobie pysznym śniadaniem i kubkiem ulubionej kawy. U mnie gofry z nutą kokosową. Przepyszne ! Gofry pełnoziarniste z kokosową nutą   (4 porcje) Składniki : 200g mąki pszennej razowej; 2 szklanki mleka 2%; 1 jajko; 2 łyżki wiórków kokosowych; 1 łyżka oleju kokosowego; 1 łyża miodu. Zaczynamy(...)rozpuszczam olej kokosowy. Następnie mieszam wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy.            Gofrownicę smaruję odrobiną oliwy z oliwek, nagrzewam i  wylewam gotowe ciasto. Trzymam dość długo by były chrupiące.  Można podawać z owocami bądź jogurtem. Ja posypałam mieszanką kakao z cynamonem.  Miłego dnia

Życie na widelcu
Bułeczki z pieczarkami 607

Bułeczki z pieczarkami. Coś, co chyba zna każdy, prawda? Ulubiona przekąska, kupowana często w ulicznych budkach. Pyszna, pachnąca, wypełniona pikantnym farszem. Któż jej nie lubi? Ja takiego kogoś nie znam :) Kiedyś kupowałam takie bułeczki chętnie. W moim mieście jest miejsce znane każdemu, gdzie, odkąd pamiętam, stoją kolejki, czasem dość długie. Jednak od pewnego czasu jak ognia unikam gotowego jedzenia, wolę(...)zrobić je sama. Szukałam więc sposobu, próbowałam i eksperymentowałam. W końcu postawiłam na nieco inną wersję. Postanowiłam farsz pieczarkowy owinąć surowym, własnoręcznie zrobionym ciastem, a dopiero potem upiec. Pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę, dlatego postanowiłam podzielić się nim z Wami.  Farsz pieczarkowy: około 30 dkg pieczarek , 2 średnie cebule , sól , pieprz , ostra papryka - do smaku, 3 łyżki masła

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb pszenno- żytni na zakwasie ze słonecznikiem 160

Pyszny, banalnie prosty a przy tym niezwykle efektowny chlebuś;) Z wierzchu idealnie chrupka skórka a środek mięciutki, delikatny i niezwykle puszysty. Dodatek słonecznika jest dla nas strzałem w 10;) Taki chlebek mogłabym jadać codziennie;) Na drugi dzień również idealny;) Przepis pochodzi ze strony www.chleby.info . Serdecznie polecam;) Składniki zaczyn: 100 gram aktywnego zakwasu (przepis na zakwas znajdziecie tutaj) 130 gram mąki(...)żytniej typ 2000 250 gram letniej wody  Ciasto właściwe: cały zaczyn  500 gram mąki pszennej  350 ml letniej wody  100 gram ziaren słonecznika łuskanego 2 łyżeczki soli  2 łyżeczki cukru  Wykonanie:   Dnia poprzedzającego planowane pieczenie chleba przygotowujemy zaczyn. W tym celu w dużej czystej misce mieszamy aktywny zakwas z maka żytnią i letnią

Krakowskie smaki Ani
Garlic rolls - ślimaczki z czosnkiem niedźwiedzim. I moje miejsce. 164

dodaje im niezwykłego aromatu. Tak pieczone zyskują chrupiącą skórkę i puchate, delikatne wnętrze. Są cudowne! 12 sztuk rozeszło się w oka mgnieniu, zatem od razu upieczcie z podwójnej porcji. Pyszne! Idealne na majówkę, piknik, do sałatki.  Polecam Wam także domowy makaron z czosnkiem niedźwiedzim (klik) oraz przepyszną zupę (klik) . ŚLIMACZKI Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM  /na 12 sztuk(...)łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka oliwy Na nadzienie ok. 5  łyżek masła spora garść siekanego czosnku niedźwiedziego  sól do smaku * 1 ząbek czosnku Wszystkie składniki ciasta, z wyjątkiem oliwy, połączyć razem i zagnieść tak, by powstało gładkie, elastyczne ciasto. Miskę wysmarować oliwą , przełożyć do niej ciasto, posmarować z wierzchu resztą oliwy, nakryć i odstawić do wyrośnięcia

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania