Miodowe bułeczki z jabłkami (źródło przepisu: Izioni Pyszne Smaki ) Składniki: - 15 dag margaryny roślinnej - 1/2 kg mąki pszennej(weszło trochę więcej) - 3 łyżki cukru - 4 łyżki miodu (u mnie spadziowy) - 150 ml mleka - 2 jajka - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 duże jabłka Forma: blacha z piekarnika Przygotowanie: Do jednej miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaję(...)posiekaną margarynę. Rozcieram wszystko jak kruszonkę. Jabłka obieram i kroję w drobną kostkę. Dodaję do ciasta. W drugiej misce miksuję jaja, mleko i rozpuszczony miód. Łączę wszystkie składniki i zagniatam ciasto. Odstawiam na pół godziny. Ciasto rozciągam na stolnicy tak, aby miało grubość 1,5-2,0 cm. Wykrawam z niego małe kółeczka. Układam je na blasze wyścielonej papierem
Kuchnia co dniacoś ze mnie, zrób, no więc niech wam będzie. Zrobię szybkie rogaliki kruche z dżemem truskawkowym, ale oczywiście można użyć każdego innego dżemu, konfitury, czy też powideł. Rogaliki wyszły pyszne, znikały jeden za drugim, dnia następnego piekłam następną porcję:) Składniki: 400 g mąki pszennej 3 łyżki śmietany 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g miękkiej margaryny(...)puder do posypania Sposób przygotowania: Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, pociętą na mniejsze kawałki margarynę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli potrzeba podsypujemy mąkę. Ciasto wałkujemy na około 1 cm grubość, tworząc okrąg. Tniemy okrąg jak pizzę, każdy trójkąt smarujemy dżemem, zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem
na moim stole...zakwasie dłuuuuugo wyrasta, więc na kolację musiałem się zadowolić czymś innym :) Zakwas musi być oczywiście aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin wcześniej. Wrzucamy wszystko do jednej miski i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 8 godzin. Po tym czasie ponownie przez parę chwil wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej foremki. I znów przykrywamy(...)ładnie wyrosnąć. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni u pieczemy 40 minut. A przed samym wsadzeniem chleba do piekarnika smarujemy go olejem i posypujemy mąką. Chleb wyszedł naprawdę pyszny i chrupiący :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis
Marder&Marder Manufactureroku :) I wcale mi kiedyś nie przeszkadzało, że właśnie wtedy musiałam wracać do szkoły;) A skoro już o szkole mowa, to bez konkretnego śniadania ani rusz :) Co powiecie na pyszne placuszki na słodki początek dnia?;) Składniki: 0,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 małe jajko 1/3 szklanki mleka 1 łyżka cukru pudru 0,5 łyżki(...)łyżka maku szczypta cynamonu Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać za pomocą łyżki. Na końcu dodać kawałki jabłek. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor. Placuszki doskonale komponują się z miodem
My simple kitchenzrobić...uwielbiam kokos...i oprócz mleka i wiórków kokosowych dodałam jeszcze trochę więcej kokosu , a mianowicie dodałam troszkę mąki i oleju kokosowego . Bułeczki cudnie pachniały kokosem i oczywiście były pyszne. 460 g mąki pszennej [ w tym 3 łyżki mąki kokosowej Olvita ] ½ opakowania cukru waniliowego 70 g cukru 120 ml mleka kokosowego 50 ml mleka krowiego 70 ml ciepłej wody(...)margaryny [ w tym 2 łyżki oleju kokosowego Olvita ] 7 g suchych drożdży Dodatkowo: odrobina rozpuszczonego masła brązowy cukier do posypania. Z podanych składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto, odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 10 -15 części. Z każdego kawałka ciasta uformować wałeczek, a następnie zawinąć do środka
Moje domowe kucharzenieEksperymentowałam dzisiaj z tartą. Specjalistą jeśli chodzi o tarty jest moja mama- zawsze jej wychodzą pyszne, kruche i aromatyczne. Postanowiłam i ja spróbować swoich sił i stworzyłam na obiad tartę wiejską. Wyszła smaczna i sycąca ale i tak uważam, że mamy smakuje lepiej. W końcu nie ma jak u mamy :) Wiejska tarta Składniki: 20 dag mąki(...)masła, 3 łyżki wody, szczypta soli, 2 ugotowane ziemniaki, laska kiełbasy podwawelskiej, cebula, starty ser mozzarella. Wykonanie: Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Ugotowane, ostudzone i pokrojone w plastry ziemniaki układamy na tarcie. Na ziemniaki kładziemy pokrojoną w talarki cebulę. Kiełbasę kroimy na cienkie plastry i układamy
paapilotkaapomyślałabym, że do chleba można dodać owoce i że wyjdzie taki pyszny chleb. Chleb jest mięciutki, lekko wilgotny i ma chrupiącą skórkę. Wygląda jakby był przypalony bo taki ciemny ale zapewniam, że nie jest. Ponadto chleb zachowuje długo świeżość a według mnie jeszcze lepszy był drugiego i trzeciego dnia. Składniki: Zaczyn 85 g zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej(...)Młyn Kopytowa 200 g wody 150 g startej gruszki (z skórką) 150 g startego jabłka (z skórką) Ciasto właściwe cały zaczyn 280 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa 500 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 200 g letniej wody 80 g zmiksowanej gruszki 80 g zmiksowanego jabłka 0,5 łyżki octu jabłkowego 20 g soli morskiej Przygotowanie: Dzień
Ala piecze i gotujeoknem szaro i ponuro, aż nie chce się wychodzić z domu. Takie dni warto umilić sobie pysznym śniadaniem i kubkiem ulubionej kawy. U mnie gofry z nutą kokosową. Przepyszne ! Gofry pełnoziarniste z kokosową nutą (4 porcje) Składniki : 200g mąki pszennej razowej; 2 szklanki mleka 2%; 1 jajko; 2 łyżki wiórków kokosowych; 1 łyżka oleju kokosowego; 1 łyża miodu. Zaczynamy(...)rozpuszczam olej kokosowy. Następnie mieszam wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Gofrownicę smaruję odrobiną oliwy z oliwek, nagrzewam i wylewam gotowe ciasto. Trzymam dość długo by były chrupiące. Można podawać z owocami bądź jogurtem. Ja posypałam mieszanką kakao z cynamonem. Miłego dnia
Życie na widelcuBułeczki z pieczarkami. Coś, co chyba zna każdy, prawda? Ulubiona przekąska, kupowana często w ulicznych budkach. Pyszna, pachnąca, wypełniona pikantnym farszem. Któż jej nie lubi? Ja takiego kogoś nie znam :) Kiedyś kupowałam takie bułeczki chętnie. W moim mieście jest miejsce znane każdemu, gdzie, odkąd pamiętam, stoją kolejki, czasem dość długie. Jednak od pewnego czasu jak ognia unikam gotowego jedzenia, wolę(...)zrobić je sama. Szukałam więc sposobu, próbowałam i eksperymentowałam. W końcu postawiłam na nieco inną wersję. Postanowiłam farsz pieczarkowy owinąć surowym, własnoręcznie zrobionym ciastem, a dopiero potem upiec. Pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę, dlatego postanowiłam podzielić się nim z Wami. Farsz pieczarkowy: około 30 dkg pieczarek , 2 średnie cebule , sól , pieprz , ostra papryka - do smaku, 3 łyżki masła
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszny, banalnie prosty a przy tym niezwykle efektowny chlebuś;) Z wierzchu idealnie chrupka skórka a środek mięciutki, delikatny i niezwykle puszysty. Dodatek słonecznika jest dla nas strzałem w 10;) Taki chlebek mogłabym jadać codziennie;) Na drugi dzień również idealny;) Przepis pochodzi ze strony www.chleby.info . Serdecznie polecam;) Składniki zaczyn: 100 gram aktywnego zakwasu (przepis na zakwas znajdziecie tutaj) 130 gram mąki(...)żytniej typ 2000 250 gram letniej wody Ciasto właściwe: cały zaczyn 500 gram mąki pszennej 350 ml letniej wody 100 gram ziaren słonecznika łuskanego 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Dnia poprzedzającego planowane pieczenie chleba przygotowujemy zaczyn. W tym celu w dużej czystej misce mieszamy aktywny zakwas z maka żytnią i letnią
Krakowskie smaki Anidodaje im niezwykłego aromatu. Tak pieczone zyskują chrupiącą skórkę i puchate, delikatne wnętrze. Są cudowne! 12 sztuk rozeszło się w oka mgnieniu, zatem od razu upieczcie z podwójnej porcji. Pyszne! Idealne na majówkę, piknik, do sałatki. Polecam Wam także domowy makaron z czosnkiem niedźwiedzim (klik) oraz przepyszną zupę (klik) . ŚLIMACZKI Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM /na 12 sztuk(...)łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka oliwy Na nadzienie ok. 5 łyżek masła spora garść siekanego czosnku niedźwiedziego sól do smaku * 1 ząbek czosnku Wszystkie składniki ciasta, z wyjątkiem oliwy, połączyć razem i zagnieść tak, by powstało gładkie, elastyczne ciasto. Miskę wysmarować oliwą , przełożyć do niej ciasto, posmarować z wierzchu resztą oliwy, nakryć i odstawić do wyrośnięcia
KUCHARNIAmięso, najlepiej od sprawdzonego dostawcy i nieprzesadzenie z solą :) W procesie przygotowania w słoiczkach wytwarza się galaretka i smalec - im tłustsze mięso, tym więcej smalczyku. Przepis znalazłam na stronie ' Pyszne Jedzonko '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na domową mielonkę ze słoika: 300 g wieprzowego mięsa dobrej jakości sól, pieprz, majeranek 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę CZAS PRZYGOTOWANIA(...)solą, pieprzem i majerankiem. Należy uważać, żeby nie przesadzić z solą, bo po gotowaniu mięso jest bardziej słone niż surowe. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę wyrabiamy jak ciasto. 2. Małe słoiki i pokrywki wyparzamy, wycieramy do sucha. Wkładamy do nich mięso i dociskamy mocno łyżką. Słoiki stawiamy w garnku, wlewamy zimną wodę do połowy ich wysokości. Stawiamy
My Culinary ArtDziś polecamy pyszny chlebek maślany w kształcie słonecznika :). Składniki: * 700g białej mąki * 250 g świeżego mleka * 120 g masła (stopione) * 40g drożdży * 2 jajka, * 1 łyżeczka soli i cukru Na wierzch: * 1 żółtko * 100 g masła * 1 łyżka mleka * ziarna sezamu, zmielonych migdałów (lub siemienia lnianego) WYKONANIE . Do ciepłego mleka dodać(...)drożdże i cukier. Przykryć i pozostawić na 20 minut Mleko dodajemy do mąki, jajek, soli i masła. Wyrobić ciasto i odstawić na 40-50 minut w ciepłe miejsce.Ciasto podzielić na 3 kulki - duża, średnia i mała.. Duża kulę podzielić dodatkowo na 5 mniejszych i każdą wyrabiamy, rozkładamy w celu uzyskania okrągłego kształtu na natłuszczonej powierzchni. Smarujemy roztopionym masłem
w mojej kuchniPyszne ciasteczka z mąki pełnoziarnistej i cukru trzcinowego z dodatkiem jagód goji, które są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i składników mineralnych oraz pełnych magnezu nasion słonecznika. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają wykrawania ciasteczek. SKŁADNIKI: 150g masła 90g cukru trzcinowego muscovado 200g maki pełnoziarnistej pszennej typ 2000 2 żółtka 40g jagód goji 40g pestek słonecznika WYKONANIE: Mąkę przesiewamy, podajemy(...)cukier, masło i żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Na końcu dodajemy jagody goji i słonecznik. Z ciasta formujemy walec o średnicy 4-5 cm. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 40-50 minut. Kroimy w plastry i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 12-14 minut
Pyry na Gazwszystkimi szóstoklasistami w Polsce pisała sprawdzian szóstoklasisty. Mocno trzymałam za nią kciuki. W ramach rozluźnienia po stresach związanych z najważniejszym sprawdzianem jaki do tej pory przyszło jej zdawać, przygotowałam pyszne naleśniki z pomarańczami. Myślę, że ja też sobie osłodzę ten dzisiejszy dzień bo mimo wiary w siły własnego dziecka, stres i nerwy były moim towarzystwem dzisiejszego poranka. SKŁADNIKI: 1 jajko(...)łyżeczka cukru odrobina skórki pomarańczowej 1 łyżka masła 4 łyżki cukru trzcinowego 200 ml.soku pomarańczowego A jak to zrobić: Z jajka, mąki, mleka, cukru, soli i skórki pomarańczowej przygotować ciasto naleśnikowe, niezbyt gęste. Usmażyć dość cienkie naleśniki i złożyć je w trójkąt. Na patelnię wysypać cukier trzcinowy i pozwolić aby się skarmelizował. Do karmelu dodać sok pomarańczowy i masło chwilkę
Kuchnia w opałach