pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:749/1162)

Domowe krakersy 168

przyznam się, że robiłam w robocie Kitchen Aid, zrobiłam jedno ciasto bez dodatków, podzieliłam na dwie części i do jednaj dodałam koncentrat z oregano i czosnkiem ponownie wyrabiając. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Odkrawamy po kawałku (resztę przykrywając żeby nie wyschła) i wałkujemy na cienki placek ok 1 - 2 mm, wykrawamy kształty jakie chcemy (ja użyłam okrągłej foremki). Część(...)wszystkie jak chcemy). Możemy wszystkie posypać delikatnie gruboziarnistą solą. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, pieczemy krakersy bez termoobiegu ok 8 - 10 minut pilnując żeby się nie przypiekły. Są pyszną przekąską i zdrowszą niż kupne :) Smacznego

Co na wege obiad?
Kruche ciasteczka z dżemem 178

wolny dzień, wtedy mogę na spokojnie wylegiwać się w łóżku, przyrządzić pyszności na śniadanie. Zrobić coś smacznego coś innego, troszkę zgrzeszyć. I dziś Was namawiam na małe grzeszki. Pyszne kruche ciasteczka z nadzieniem z dżemu żurawinowego, filiżanka kawy, dobra książka i nie wychodzę z łóżka.  ;-) Dzień dobry! SKŁADNIKI: - 300 g mąki pszennej krupczatki - 140 g masła - łyżeczka śmietany(...)pieczenia - 70 g cukru pudru - dżem lub konfitura żurawinowa - kilka kropel aromatu cytrynowego ponadto: jajko do posmarowania gotowych ciasteczek przed pieczeniem, cukier brązowy Z w/w składników szybko zagniatamy ciasto, przekładamy do torebeczki foliowej i wkładamy do lodówki na 30 minut. w tym czasie blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.  roztrzep jajko w kubeczku do smarowania ciasteczek. Ciasto rozwałkuj na prostokąt

SMYKWKUCHNI
Maślane ciasteczka cytrusowe 139

kuchenny, a to dzięki https://www.bellodecor.com.pl/ , nie powiem Wam jednak co to takiego, bo mama aktywnie czyta bloga i nie miałaby niespodzianki :P Dla tych bardziej zabieganych mam dziś pyszne, bardzo maślane i łatwe do zrobienia o mocno cytrusowym aromacie i smaku. Kruche, ale bardzo delikatne, rozpływają się w ustach! Polecam :) Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła(...)jajko skórka otarta z 2 cytryn szczypta gałki muszkatołowej Masło pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać mąkę, wcierać, aż utworzy się kruszonka. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić lodówce przez około 2-3 godziny. Po tym czasie, odrywać kawałki mocno schłodzonego ciasta, formować kulkę i spłaszczać. Układać na blasze, wyłożonej papierem

Domowa cukiernia Ewy
Quiche z boczkiem i pieczarkami-inaczej tarta na słono 250

rewelacja-na ciepło na obiad,i na zimno na lunch który można wziąć do pracy-pyszne również jako zakąska na imprezy-musicie spróbować koniecznie.... Składniki: 310g mąki 160 g masła lub margaryny 5 jajek sól,pieprz, 150 g sera żółtego 25 dag boczku wędzonego 20 dag szynki konserwowej 25-30 dag pieczarek 1 por(biała część) ok 3-4 łyżek(...)oleju 200g śmietany 30 % Przygotowanie: z mąki ,masła,2 jajek,sporej szczypty soli,i 3 łyżek wody zagniatamy elastyczne ciasto,zawijamy w folię spożywczą i do lodówki na min 30 min. pieczarki kroimy i podsmażamy na oleju,pod koniec dodajemy pokrojoną w plasterki porę i jeszcze  chwilę przesmażamy ,odkładamy do miski,następnie kroimy w kosteczkę boczek i przesmażamy

Swojskie jedzonko
Przepis na Przygotowanie Makaronu Domowego 188

Witam serdecznie Propozycja na pyszny i szybki w przygotowaniu makaron domowy . Na pewno jest smaczniejszy niż sklepowy a wcale nie jest trudny do przygotowania . Możemy go użyć do zup , przygotowania lasagne lub makaronu z sosem . Będziemy potrzebować : 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 3 jajka (około 170 g) 1/2 łyżki oleju lub oliwy ( 7 g) 1/3 łyżeczki soli Link(...)filmu z przygotowaniem : Makaron domowy  https://www.youtube.com/watch?v=sXJMnTPQVpw Przygotowanie : Ciasto możemy przygotować ręcznie lub za pomocą robota . Do miski wsypuję mąkę dodaję jajka , sól , olej i całość mieszam łyżką aby składniki wstępnie się połączyły . Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam ręką do momentu aż ciasto stanie się gładkie i lśniące . Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam

Uwaga Babcia Gotuje
Czebureki z pieczarkami 250

Czebureki to tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich. Pierogi z pysznym farszem smażonego na głębokim tłuszczu. Podajemy z barszczem albo sosem pomidorowym czy czosnkowym. Składniki: 2,5 szklanki mąki 250 g twarogu 2 jajka łyżka oleju łyżka spirytusu lub octu pół łyżeczki soliFarsz: ok. 450 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Ser ucieramy z jajkami, octem(...)olejem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i masę serową. Zagniatamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie przyprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy duże koła np. od talerzyka. Na koło nakładamy farsz i sklejamy w kształt pieroga. Czebureki smażymy na głębokim oleju z obu stron na złoto

e-PrzepisyKulinarne
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem i cukinią 168

wzięcia dokładki. Chociaż nie należy do najlżejszych dań, może stanowić ciekawe urozmaicenie menu. Polecam! Delikatne naleśnikowe płaty przełożone szpinakowym farszem z cukinią i serem mozzarella, zapieczone pod sosem beszamelowym. Pyszne wegetariańskie danie, nie tylko od święta. Zapraszam! Składniki: naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków) 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej szklanka mleka 1,5 szklanki wody 2 jajka klasy(...)składniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowy 450 g mrożonego szpinaku 125 g sera mozzarella, startego na tarce cebula ząbek czosnku łyżka masła łyżka oleju sól i pieprz + duża cukinia  + 3 plastry żółtego sera

Kuchnia Ellie
Naleśniki z budyniem 175

Naleśniki z budyniem czekoladowym są syte i bardzo pyszne. Jestem wielbicielką naleśników jest to smak mojego dzieciństwa i mogłabym je jeść z różnymi dodatkami o każdej porze dnia. Składniki: 750 ml. mleka 2 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli 2 łyżki cukru deczko oleju Przygotowanie: Zaczynamy od zmiksowania wszystkich składników: do garnka wlewamy jedną szklankę mleka,deczko oleju, wbijamy jajko(...)wsypujemy przesianą mąkę, cukier i dodajemy szczyptę soli. Do dokładnym zmiksowaniu składników odstawiamy ciasto na min. 20 minut. W tym momencie ciasto wydaje się bardzo rzadkie, jednak po tych 20 minutach lekko zgęstnieje. Średnio rozgrzaną patelnię smarujemy odrobiną oleju, chochlą nalewamy ciasto na środek, a następnie kołowym ruchem patelni rozprowadzamy po całej powierzchni. Smażymy z obu stron, aż ładnie się

Smaczne Potrawy
Rogaliki 160

Pyszne małe co nieco do kawy lub herbaty.. 3,5 szkl.mąki 3/4 szkl.mleka 80 g drożdży świeżych 12 dkg masła [ rozpuszczonego i wystudzonego]  2 jajka  2/3 szkl. cukru  1 cukier  wanilinowy szczypta soli dowolne nadzienie W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem]. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce   Tupperware ].Zagnieść ciasto.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na   rogalomanię   , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać

Moje domowe kucharzenie
WEGAŃSKIE MIEJSCA: Flow Food (Białystok) 141

musztarda-limonka-agawa + zupa ziemniaczano-selerowa. Wszystko przepyszne! Był to nasz pierwszy posiłek zjedzony tam i zdecydowanie przekonał nas, aby przychodzić tam częściej :) Lunch. Falafelki + frytki + surówka. Jak zwykle pyszne! Do tego zielona herbata :) Lunch. Placki jaglane z hummusem i sosem czosnkowym. Jedno ze słabszych dań, które mieliśmy okazje tam jeść. Placki bardzo delikatne, prawie nieprzyprawione. Sosy w porządku. Jednak(...)porównaniu do wcześniejszych dań. Deser. Tofurnik. Mało słodki. Jedliśmy lepsze, aczkolwiek nie był zły :) (obok leży marcepanek w ciemnej czekoladzie dostępny w Żabce) Deser. Snickers. Prze-pysz-ne ciasto! Idealnie słodkie i nie zapychające. Mniami! Ciastka bezglutenowe (jak wszystko tam) z ziarnami. Smaczne, ale bez szaleństw :) Duży plus za ładne i estetyczne zapakowanie ich. Na popitkę dostępne są tam m.in

Bananowe Pole
Ciasto na naleśniki 239

się zrażać od razu. Jeśli ciasto nam się rwie i rozwala przy próbie odwracania, to znaczy, że jest jeszcze za krótko smażone lub patelnia jest zbyt mało natłuszczona. Jeśli ciasto już czujemy (lub widzimy), że trzeba przewrócić (bo się przypala), a ono nadal nie chce odejść od patelni, to zanim zaczniemy smażyć kolejnego naleśnika, należy wlać więcej oleju na patelnie(...)jest już zdarta lub nie nadaje się do takiego smażenia.  Po usmażeniu naleśnik jest sztywny, suchawy i chrupiący, jednak po chwili robi się już miękki i delikatny. Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja ostatnio uwielbiam jeść suche naleśniki bez niczego, lub (tak jak na zdjęciach widać) z odrobią śmietanki albo jogurtu. Po prostu pycha ! :) Polecam

Jedzeniomania
30 minutowe babeczki jogurtowo-chałwowe 98

Często jest tak,że zjadłabym coś słodkiego a brakuje mi czasu.Metodą prób i błędów powstał przepis na pyszne babeczki jogurtowe z chałwą. Składniki: 150g cukru 2 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300g mąki 130g jogurtu 40g oleju 200 g chałwy ( u mnie jak zawsze waniliowa- Odra ) 50 ml mleka 125g deserku sojowego-można zastąpić gęstym budyniem (u mnie(...)Alpro - waniliowy) konfitura wiśniowa  Sposób przygotowania: Nic prostszego mieszamy łyżką wszystkie składniki poza chałwą( kroimy ją na kawałki i wtykamy w surowe ciasto).Chałwa wpadnie nam do środka i powstanie dziurka na konfiturę. Pieczemy ok.15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli zależy nam na czasie musimy pamiętać o tym,żeby piekarnik włączyć już na samym początku,kiedy przygotowujemy składniki

Wielki apetyt
Cebularz lubelski 102

trochę cukru, mąki i wody, tak aby się rozpuściły. Drożdże dodać do pozostałej mąki. Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie podzielić ciasto na części (kęsy) wielkości 150 -250 g. Kęsy rozwałkować się na placki o średnicy 15-25 cm i grubości około 1 cm. Na placki nałożyć się farsz z cebuli(...)minut do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 240-250 stopni na około 10 -12 minut.  Piec na złoty kolor. Odstawić do ostudzenia, ale na gorąco są pyszne :) Na zaproszenie Agencji Rynku Rolnego w ramach kampanii Trzy Znaki Smaku , miałam przyjemność odwiedzić piekarnię T. Zubrzycki, w Kraczewicach Prywatnych, gdzie spotykaliśmy się z panią Mariolą Zubrzycką, prezesem Stowarzyszenia Cebularza

królestwo garów
Bułki pszenne 126

Pyszne, delikatne i mięciutkie bułeczki :) Bardzo łatwe do zrobienia, szybkie, puszyste. Doskonałe także na drugi dzień, chociaż najlepiej smakują jeszcze ciepłe :) Polecam! Składniki: 475 g mąki pszennej 15 g cukru 1 łyżeczka soli 10 g suchych drożdży 3 łyżki oliwy 80 ml mleka 270 ml ciepłej wody Mąkę połączyć z cukrem, solą i drożdżami, wymieszać. Do suchych składników dodać mleko(...)oliwę i wodę. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut. Po tym czasie uformować bułeczki, można lekko je ponacinać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej bułeczki. Odłożyć do napuszenia na kolejne 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Prosty makowiec + film 207

Pyszny, łatwy w przygotowaniu, nie wymagający dużego nakładu pracy- makowiec może być znakomitą propozycją na świątecznym stole. To smakowity wypiek który potrafi zrobić każdy laik kulinarny. składniki na tortownicę 23 cm 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 250 margaryny do pieczenia lub masła 1 puszka masy makowej z bakaliami 1 szklanka cukru kryształu 1/2 opakowania proszku do pieczenia 1/2 szklanki(...)mleka cukier puder do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy miękkie masło lub margarynę i ucieramy je z cukrem na puszystą masę, podczas ucierania stopniowo dodajemy po jednym jajku, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko miksujemy aż uzyskamy jednolite ciasto. Do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy przekładamy 3/4 części ciasta i dokładnie je rozprowadzamy. Na ciasto

Smakowite Dania