pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:752/1162)

Mus jabłkowo-kabaczkowy 164

przyniósł do domu od znajomego znów dużego kabaczka. A że na swoją kolej do przerobu czekały jabłuszka antonówki pomyślałam, że to będzie doskonałe połączenie. Zrobiłam z nich pyszny mus. Konsystencja musu ciekawa, bardziej zwarta a smak? Jabłka sprytnie zaraziły swoim   smakiem kabaczka i wyszło super połączenie :) Na 2 kg startego na dużych oczkach kabaczka miałam około 2 kg również(...)były dość kwaskowe proponuję dosmaczyć całość odrobiną soku z cytryny. Gdy całość ładnie już odparowała przełożyłam mus do przygotowanych wcześniej słoiczków i pasteryzowałam 20 minut. Idealny duet do ciast, naleśników czy kanapek na słodko

W garach u Gosi
piękna choinka z pierników 143

Witam Kochani, mam nadzieję, że prezenty trafione i że Mikołaj się postarał :-)  Dziś przychodzę do Was z pomysłem na bardzo piękną ozdobę z pierniczków jak

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
OFDS - ciąg dalszy / 10.08.12. Jedzenie i Grzegorz Łapanowski. 158

Co prawda festiwal już się skończył, jednak ja będę do niego wracać wielokrotnie w swoich postach. Działo się tyle, że nie nadążałam dodawać postów, tym bardziej

W kuchni Karmel-itki
Pavlova zielona; Mięta-kiwi-czekolada 91

minut zauważysz ze beza nienaturalnie przypala się, natychmiast obniż temperaturę. Pavlova najlepiej suszyć przez całą noc w wyłączonym piekarniku, ale po kilku godzinach po wyjęciu z piekarnika też jest pyszna- minimum 4-8 godzin. Podawać ostudzoną. Powinna być chrupiąca z wierzchu i mięciutka w środku. Jasno zielona-miętowa na zewnątrz, zaś w środku kolor będzie bardziej intensywny. Wymieszać mascarpone(...)rozgrzaną patelnię,(na małym gazie) położyć miód, dodać kilka kropli whisky i posiekaną miętę. Poczekać aż miód połączy się z alkoholem i będzie płynny. Jeszcze ciepłym sosem polewać ciasto. Przygotować karmelki: Na patelnię położyć cukier, poczekać aż się rozpuści i zbrązowieje, uważaj by się nie przypalił. Skarmelizowany cukier wylać na papier do pieczenia i szybciutko położyć na niego listki mięty

KreatywnePiny
Muffiny z czekoladowo-orzechowym wnętrzem 183

kakaowca aż do gotowego produktu - czekolady czy kakao. Jak się domyślacie, muffiny, które dzisiaj Wam pokazuję zawierają inną czekoladę, nie Ghirardelli :) Polecam przepis z ręką na sercu. Są naprawdę pyszne! Robi się je trochę inaczej niż tradycyjne muffiny i smakują też inaczej, nie są suche, jak to czasem bywa w przypadku muffinów. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia(...)deserowej czekolady Ghirardelli 2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka zimnego masła 1/4 szkl pekanów (dałam włoskie) Ciasto 1, 3/4 szkl. mąki 2/3 szkl cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 115 g zimnego masła 1 jajko 1/2 szkl. śmietany 18% tłuszczu Oraz: 1 żółtko

Posadzone i zjedzone
Torcik kakaowo- śmietankowy z wiśniami i czekoladową koronką 140

znają to wiedzą, reszta musi poczekać. Wracając do bloga postanowiłam sobie, że jak najszybciej nadrobię zaległości i będę robić wszystko, żeby już więcej nie zaniedbywać mojego bloga. Listopad rozpoczynam pysznym kakaowo-śmietankowym torcikiem.   Torcik jest z moim ulubionym serkiem mascarpone. Do tego jest bardzo lekki, puszysty i smaczny. Myślę, że będzie smakował każdemu. Zapraszam!!! Składniki: Biszkopt: 7 jajek(...)cukier puder.   Ubijamy na sztywną masę.   Jak już masa jest gotowa oddzielamy od niej ¼ masy. Do reszty dodajemy odsączone wiśnie. Mieszamy. Masą z wiśniami przekładamy blaty ciasta. Wierzch i boki tortu smarujemy masą bez wiśni. Dokładnie wygładzamy. Odstawiamy do lodówki. W między czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Z papieru do pieczenia wycinamy pasek. Pasek ten musi być

Passion of Cooking
TŁUSTY CZWARTEK - najsmaczniejszy dzień w roku w (nie)typowej wersji tradycyjnej i bezglutenowej. 90

sklepowej wersji nie tolerują. Plusy przygotowywania smakołyków samodzielnie są takie, że: wiesz co jesz, decydujesz co dodajesz, nadziewasz na bogato (co nie znaczy, że bankrutujesz), masz przed sobą coś pysznego - bez polepszaczy i całego alfabetu konserwantów i... nikt tego Twojego smakołyku nie dotykał brudnymi łapami :)) Jak myślisz teraz, że nie masz czasu, pieniędzy i ochoty, to obawiam się, że jesteś(...)Pączki pieczone - bezglutenowe i tradycyjne - przepis drugi ze świeżych drożdży, smalcu i masła PRZEPIS 3. Oponki serowe - tradycyjne i bezglutenowe - PRZEPIS 4. Rogaliki - tradycyjne i bezglutenowe - z krucho-drożdżowego ciasta. Przepis Dziadzia... PRZEPIS 5. Rogaliki - tradycyjne i bezglutenowe - z orzechowym nadzieniem. Lekko korzenne. PRZEPIS 6. Kokosanki - totalnie bezglutenowe, bo zupełnie bezmączne - 2 wersje - najeżone i płaskie PRZEPIS Jak widać tłusty

Wypisz Wymaluj
Świąteczne pierniczki 125

Zapraszam na pyszne świąteczne pierniczki! SKŁADNIKI: - 200 gram miodu (użyłam  miodu z mniszka lekarskiego ) - 100 gram cukru trzcinowego - 50 gram masła - 500 gram mąki - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 3 łyżki kakao - 1 jajko Miód, cukier i masło umieszczam w garnku i podgrzewam na wolnym ogniu, aż wszystko dobrze połączy się ze sobą. Lekko studzę(...)następnie dodaję do pozostałych składników, wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto. Daję do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 2 mm, wykrawam wybrane kształty i piekę ok. 10 - 12 min. w temp. 170 ' C (grzałki  góra-dół ). Już wystudzone polewam lukrem lub czekoladą i posypuję kolorowymi ozdobami.  SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Koktajl z malin, bananów i mrożonych lodów 110

Ostatnio jak były takie upały w Polsce trzeba było się chłodzić czym tylko było można. Akurat miałam w tym czasie u siebie wnuki więc musiałam im

Gotuję Testuję
3Bit po mojemu 323

Dziś mam dla Was propozycję na moja wersję znanego 3Bit. Szybko się robi, nie trzeba używać piekarnika, ale niestety długo się czeka bo najlepiej wstawić do

Ewa w kuchni
Kluski śląskie 114

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym  W moim domu uwielbiane kluski śląskie można jeść i jeść. Pyszne można jeść z samym masełkiem ale ja jestem zwolenniczką podania ich z aromatycznym sosem tym razem z sosem pieczarkowym, do którego przepis znajdziecie tutaj -  Sos pieczarkowy Kluski śląskie są bardzo proste w wykonaniu, dlatego nikt nie powinien mieć problemu w ich wykonaniu(...)tego bardzo tanie, gdyż potrzebujemy zaledwie 3 składników. P amiętajcie jedynie, że najlepsze są z ziemniaków z dużą ilością skrobi, wtedy ciasto na kluski nie będzie zbyt klejące a my nie będziemy musieli dodawać mąki.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem:  Przepis:  Składniki: (27 klusek śląskich) 2 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 3 jajka sól  Wykonanie

Mój pomysł na
Pulchne drożdżówki z truskawkami 117

które nie jedną osobę już urzekły. Drożdżówki najpyszniejsze w dniu upieczenia, na następny dzień równie smaczne ale, że ja lubię ciepłe to pozwalam sobie na podgrzanie je w mikrofali. Pyszne z lukrem jak i bez to już zostawiam do indywidualnego wyboru. Zapraszam...warto... Skala smaku 10/10 drożdżówki można mrozić wtedy nie lukrujemy. Po wyjęciu z zamrażalki wstawiam do mikrofali(...)gotowe;) Około 12 drożdżówek lub więcej w zależności od wielkości  (ja robiłam z podwójnej porcji) Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 4 łyżk i ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto: 500 g mąki pszennej luksusowej  albo tortowej 5 żółtek 100 g cukru  1 łyżka cukru waniliowego (dałam domowy) ¾ szklanki letniego mleka (szklanka o pojemności

Kubki smaku
Bułeczki z serem pecorino (Panini al pecorino) 103

Chciałabym podzielić si ę  z Wami przepisem na pyszne i szybkie bułeczki, które mogą zastąpić typowe bu ł ki do kanapek. Bułeczki s ą  bardzo aromatyczne przez dodanie do nich sera pecorino. Najlepiej smakują jeszcze ciep ł e z dodatkiem masła. S macznego :) SKŁADNIKI na 12 sztuk(...)sera pecorino 350 gr m ą ki pszennej     16 gr proszku do pieczenia 250 ml mleka 50 ml oleju z oliwek 4 jaja pieprz   *Do ciasta nie użyłam soli, ponieważ ser pecorino sam w sobie jest dość słonawy. PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej misce miksujemy jaja z olejem i mlekiem

La grande e la piccola cuoca
Sernik na zimno z musem truskawkowo-rabarbarowym 174

Uwielbiam przeróżne serniczki na zimno. Akurat mamy sezon na rabarbar więc postanowiłam wykorzystać go do zrobienia takiego serniczka. Rabarbar sam jednak jest bardzo kwaśny więc połączyłam

Monia miesza i gotuje
chleb z cebulką i kozieradką 147

Świetnie wyrośnięty chleb, z chrupiącą skórką i delikatnym miąższem. Z dodatkiem smażonej cebulki, co nadaje mu pysznego posmaku. Wg mojego A. smakuje kawą, ma to sens, gdyż na opakowaniu kozieradki przeczytałam, że w Turcji, Indiach i Chinach palone i zmielone ziarna kozieradki uchodzą za substytut kawy. Przepis znalazłam na tymże opakowaniu właśnie. Do słodkich dżemów i twarożków się nie nada(...)każdym wytrawnym dodatkiem będzie super! składniki: zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1/4 szkl ciepłej wody łyżeczka cukru łyżka mąki pszennej ciasto właściwe: 500 g mąki chlebowej (moja mieszana pszenno-żytnia) cebula 3 łyżki oliwy łyżeczka soli 2 łyżeczki suszonej kozieradki 250 ml ciepłej wody ponadto: tłuszcz i otręby do blaszki Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać wodę i mąkę, wymieszać, odstawić

6niebo

Proponowane wyszukiwania