pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:757/1162)

Domowa mielonka ze słoika 190

mięso, najlepiej od sprawdzonego dostawcy i nieprzesadzenie z solą :) W procesie przygotowania w słoiczkach wytwarza się galaretka i smalec - im tłustsze mięso, tym więcej smalczyku. Przepis znalazłam na stronie ' Pyszne Jedzonko '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na domową mielonkę ze słoika: 300 g wieprzowego mięsa dobrej jakości sól, pieprz, majeranek 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę CZAS PRZYGOTOWANIA(...)solą, pieprzem i majerankiem. Należy uważać, żeby nie przesadzić z solą, bo po gotowaniu mięso jest bardziej słone niż surowe. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę wyrabiamy jak ciasto.  2. Małe słoiki i pokrywki wyparzamy, wycieramy do sucha. Wkładamy do nich mięso i dociskamy mocno łyżką. Słoiki stawiamy w garnku, wlewamy zimną wodę do połowy ich wysokości. Stawiamy

My Culinary Art
MAŚLANY CHLEB 100

Dziś polecamy pyszny chlebek maślany w kształcie słonecznika :).          Składniki: * 700g białej mąki * 250 g świeżego mleka * 120 g masła (stopione) * 40g drożdży * 2 jajka, * 1 łyżeczka soli i cukru Na wierzch: * 1 żółtko * 100 g masła * 1 łyżka mleka * ziarna sezamu, zmielonych migdałów (lub siemienia lnianego)  WYKONANIE . Do ciepłego mleka dodać(...)drożdże i cukier. Przykryć i pozostawić na 20 minut Mleko dodajemy do mąki, jajek, soli i masła. Wyrobić ciasto i odstawić na 40-50 minut w ciepłe miejsce.Ciasto podzielić na 3 kulki - duża, średnia i mała.. Duża kulę podzielić dodatkowo na 5 mniejszych i każdą wyrabiamy, rozkładamy w celu uzyskania okrągłego kształtu na natłuszczonej powierzchni. Smarujemy roztopionym masłem

w mojej kuchni
Pełnoziarniste ciasteczka z jagodami goji 106

Pyszne ciasteczka z mąki pełnoziarnistej i cukru trzcinowego z dodatkiem jagód goji, które są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i składników mineralnych oraz pełnych magnezu nasion słonecznika. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają wykrawania ciasteczek. SKŁADNIKI: 150g masła 90g cukru trzcinowego muscovado 200g maki pełnoziarnistej pszennej typ 2000 2 żółtka 40g jagód goji 40g pestek słonecznika WYKONANIE: Mąkę przesiewamy, podajemy(...)cukier, masło i żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Na końcu dodajemy jagody goji i słonecznik. Z ciasta formujemy walec o średnicy 4-5 cm. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 40-50 minut. Kroimy w plastry i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 12-14 minut

Pyry na Gaz
SUZETTE - PYSZNE NALEŚNIKI POMARAŃCZOWE 103

wszystkimi szóstoklasistami w Polsce pisała sprawdzian szóstoklasisty. Mocno trzymałam za nią kciuki. W ramach rozluźnienia po stresach związanych z najważniejszym sprawdzianem jaki do tej pory przyszło jej zdawać, przygotowałam pyszne naleśniki z pomarańczami. Myślę, że ja też sobie osłodzę ten dzisiejszy dzień bo mimo wiary w siły własnego dziecka, stres i nerwy były moim towarzystwem dzisiejszego poranka. SKŁADNIKI: 1 jajko(...)łyżeczka cukru odrobina skórki pomarańczowej 1 łyżka masła 4 łyżki cukru trzcinowego 200 ml.soku pomarańczowego A jak to zrobić: Z jajka, mąki, mleka, cukru, soli i skórki pomarańczowej przygotować ciasto naleśnikowe, niezbyt gęste. Usmażyć dość cienkie naleśniki i złożyć je w trójkąt. Na patelnię wysypać cukier trzcinowy i pozwolić aby się skarmelizował. Do karmelu dodać sok pomarańczowy i masło chwilkę

Kuchnia w opałach
Oponki z serem 153

Pyszne oponki nie tylko na tłusty czwartek Oponki z serem  SKŁADNIKI: twaróg - 700 g cukier - 3/4 szkl żółtka jaj - 5 szt mąka - 800 g + do podsypywania ocet - 1,5 łyżki soda - 1 łyżeczka szczuba śmietana - 0,5 szkl margaryna - 170 g DODATKOWO cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia  PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą(...)Następnie dodać twaróg zmielony, żółtka jaj i pozostałe składniki, zagnieść ciasto.  Rozwałkować ciasto na stolnicy , wykrawać szklanką koła, a w środku za pomocą kieliszka wykrawać małe kółeczka.  Smażyć w głębokim i gorącym tłuszczu na złoty kolor, wybierać na ręcznik kuchenny, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.  Posypać oponki cukrem pudrem.  Z tego przepisu wychodzi około

Kuchnia Danusi
Ruskie kopytka 401

Ruskie kopytka... Pyszne, ziemniaczano-tawrogowe kopytka. O smaku farszu z pierogów ruskich. Okraszone podsmażonymi skwarkami boczku. Nietradycyjne połączenie kopytek i pierogów ruskich. Polecam!   Składniki: Kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków; 250 g chudego, białego sera; 1 duża cebula; 1 jajo; 1,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania; Sól; Pieprz; Olej do posmażenia cebuli. Dodatkowo: 100 g wędzonego boczku(...)duża cebula; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Cebulę do ciasta na kopytka obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące przecinąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać ser biały, podsmażoną cebulę i dobrze wymieszać ( ja mieszam i ugniatam

Gospodyni Miejska
ZASKOCZ MNIE DANIEM Z KAMISEM 108

też z dodatkiem ogórków i rzodkiewki, świetne połaczenie! Wszystkim gratulujemy!!! Proszę o dane do wysyłki pod adres: majka190382@o2.pl Przepyszny chłodnik z przepisu pani Ani. Tania kuchnia też jest niezwykle pyszna! Firma Kamis przygotowała 3 zestawy nagród: Zasady są bardzo proste. Konkurs podzielony jest na 3 tygodnie, każdy tydzień to  nowe wyzwanie, które polega na podaniu przepisu na danie tematycznie(...)zaintryguje mnie na tyle, że go wypróbuję , wykonam, podzielę się jego smakiem z innymi uczestnikami konkursu i obserwatorami bloga oraz go nagrodze wyżej pokazanym zestawem przypraw i szablonami do ciast. 1. Polub profil bloga na fb: https://www.facebook.com/zmajeczkawkuchni?ref=hl 2.Polub profil sponsora:(obowiązkowe) https://www.facebook.com/KamisZycieZeSmakiem?ref=ts&fref=ts 3.Zaobserwuj mojego bloga w Google: http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/ 4.Przy zgłoszeniu wpisz jako kto obserwujesz. 5.Jesli

Z Majeczką w kuchni
Kopytka / kluski leniwe z parmezanem 159

Zrobimy sobie na obiad pyszne kluski leniwe. U mnie trochę zmodyfikowane. Tak, aby miały lekko włoski smak i rozpływały się w ustach! 600 g ugotowanych ziemniaków 300 g twarogu półtłustego 5 łyżek mąki pszennej + odrobinę do podsypania 4 łyżki skrobi ziemniaczanej łyżeczka soli 2 jajka 2 łyżki parmezanu + do posypania po wierzchu. Ugotuj ziemniaki i ostudz. Przemiel w maszynce(...)mięsa, nastęnie zmiel twaróg. Dodaj parmezan, sól, jaja i mąki. Wyrób ciasto. Jak będzie się lekko kleić do ręki, podsypcie jeszcze mąką. Odkrawajcie po kawałeczku a nastęnie uformujcie wałeczek i kopytka krójcie ostrym nożem i zdecydowanym ruchem. Wrzucajcie powoli na wrzątek. Gdy wypłyna gotujcie ok. 2 minut. Przelejcie zimna wodą, i polejcie masłem. U mnie leniwe miały smak włoski,zostały

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb dyniowy 130

Sezon dyniowy mamy za sobą, a ja mam sporo mrożonej startej dyni więc żeby kuchnia zrobiła się słoneczna jak dynia upiekłam pyszny domowy dyniowy bochen!. Jak ja kocham zapach domowego chleba... Składniki na jeden bochenek: 30 dag startej w wiórki dyni 150 ml wody 50 dag mąki pszennej opakowanie suszonych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki letniego mleka(...)oleju płaska łyżeczka soli tłuszcz do posmarowania formy  Mąkę przesiej do miski i starannie wymieszaj z suszonymi drożdżami. Dodaj cukier, mleko, olej, sól i wiórki dyni. Wyrób starannie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto wyraźnie zwiększy objętość, ok 1 godziny. Ciasto delikatnie oprósz mąką. Przełóż na stolnicę, jeszcze raz zagnieć rękoma. Uformuj bochen

Apetyczna babeczka
Tort błękitna laguna 177

Pyszny niezbyt słodki Tort błękitna laguna  Biszkopt mąka pszenna 1 szkl proszek do pieczenia 2 łyżeczki woda zimna -4 łyżki jajka 9 szt mąka ziemniaczana 1 szkl. cukier 1 szkl ocet -1 łyżka MASA BUDYNIOWA mleko -2 szkl cukier -4 łyżki margaryna -210 g mąka -5 łyżek PIANKA śnieżki 2 opak mleko -1,5 szkl galaretka niebieska -2 opak(...)woda -1 szkl delicje jagodowe -1 opak WIERZCH CIASTA galaretki niebieskie -2 opak woda -0,5 l migdały tarte- 3 łyżki PRZYGOTOWANIE BISZKOPT  Białka ubić na sztywno.  Pod koniec ubijania dodać cukier ubijać.  Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.  Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 4 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie

Kuchnia Danusi
Jagodzianki Babci Ali 173

dobry początek chcę podać przepis na bardzo smaczne jagodzianki mojej mamy. Właśnie rozpoczął się sezon na jagody, dlatego też zachęcam do upieczenia pysznych jagodzianek do porannej kawy. Składniki: 1,5 kg mąki 2 szkl. mleka 15 dkg drożdży 10 jajek 3/4 kostki roztopionej margaryny 2 szkl. cukru cukier waniliowy jagody Drożdże należy rozpuścić w szklance ciepłego mleko, dodając(...)łyżeczkę mąki. Do pozostałej mąki dodać wyrośnięte drożdże, a następnie ubite jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Wszystko wyrobić  i wlać roztopioną schłodzoną margarynę. Nadal wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Z gotowego juz ciasta uformować placuszki, nadziać je jagodami z cukrem i ulepić kulki.  Blachę posmarować margaryną, ułożyć na niej jagodzianki. Piec je w temperaturze 180 stopni

Salonik smaków
Rogaliki z serkiem topionym i szynką 169

jeszcze skorzystam...mam już w planach kolejne rogaliki..A teraz zapraszam na mini rogaliki ale z  farszem z serka topionego wymieszanego z pokrojoną szynką..takie małe rogaliki są pyszne...moje córki zajadały się ze smakiem..do tego był jeszcze sos czosnkowy.. 2,5 szkl. mąki  10 g drożdży 1,5 łyżki oleju 0,5  łyżki cukru(...)topiony kilka plasterków szynki jarzynka jajko do posmarowania rogalików Serek wymieszać z drobno pokrojoną szynką i jarzynką. Drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie. Dodać sól, mąkę oraz olej .Wyrobić ciasto  i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić  na dwie części. Każdą część rozwałkować  na kształt koła.  Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz [ serek z szynką

Moje domowe kucharzenie
Sernik z polewą czekoladową 1655

miękki, ani za twardy. Masa serowa oczywiście w dużej mierze zależy od zastosowanego sera (w przepisie podałam dokładne nazwy serów jakich użyłam). I polewa czekoladowa..... Ta polewa jest pyszna! Zrobiłam ją na bazie czekolady gorzkiej, dosłodziłam łyżką cukru pudru bo chciałam przełamać gorzki smak czekolady (można też nie dodawać cukru; wszystko zależy od tego na co mamy ochotę). Dodałam również(...)Dodać cukier puder. Wymieszać łyżką suche składniki. Zrobić zagłębienie i wbić jajko, wlać olej, mleko i miód. Wszystkie składniki dobrze rozetrzeć drewnianą łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC na ok. 20-25 min. (wierzch ma być sprężysty przy dotknięciu palcem w środek). Spód ostudzić. Masa serowa Śmietanę kremówkę

coolinarnastrefa.blogspot.com
Migdałowa szarlotka sypana 124

Jest to najbardziej ekspresowa szarlotka, nie musimy nic zagniatać, ani miksować, kwestia przygotowania jabłek. Jeśli użyjemy gotowych jabłek ze słoika, to naprawdę przygotowanie zajmie nam 5 minut. Szarlotka jest pyszna zarówno na ciepło jak i zimno. Polecam!   Migdałowa szarlotka sypana   S kładniki: 3/4 szklanki mąki pszennej ½   szklanki startych migdałów 1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka kaszy manny(...)jabłek. Następnie wysypujemy drugą część suchych składników i pozostałe jabłka. Na wierzch wysypujemy porcję suchych składników z migdałami. Masło ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nim wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania