pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:745/1162)

Muffinki czekoladowe z gruszką 234

I kolejny raz gotowałam, a raczej piekłam z Karoliną. Odkryłam, że to świetny sposób na wspólne spędzanie czasu, którego mi wiecznie brakuje. Mam frajdę z takiego

Kulinarne Inspiracje
Pomarańczowo-korzenne ciasteczka wielkanocne z rodzynkami 110

Ciasteczka są bardzo popularne jako prezent dla gości w Wielkiej Brytanii. Podczas ich przygotowywania dom wypełnia cudowny zapach skórki pomarańczowej oraz aromat przyprawy korzennej. Są kruche, pachnące i nieziemsko pyszne :) Sprawcie rodzinie małą przyjemność w te Święta :) Składniki : 112,5 g masła  60 g cukru pudru 1 żółtko 190 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (korzennej(...)pomarańczy 27 g rodzynek, pokrojonych na mniejsze kawałki szczypta soli Masło i cukier ucieramy mikserem, dodajemy żółtko i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę i resztę składników. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto formujemy w kulę i spłaszczamy. Owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1-2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy na stolicy oprószonej mąką, na grubość

Chocolate Muffin Blog
Sernik na zimno z truskawkami 209

Jesteśmy zainspirowani akcją na durszlak.pl "Walentynkowe Menu", więc dziś chciał bym Was zaprosić do serii  dań i deserów Walentynkowych. Bo Miłość należy okazywać nie tylko

cookpl
Bezglutenowe i bezjajeczne prawie pierniczki 272

musiał być hit! I był. Ciasteczka wyszły niesamowicie aromatyczne, z wierzchu chrupiące, w środku delikatnie ciągnące (trzeba uważać, żeby ich nie przepiec, bo będą po prostu kruche - też pyszne, ale nie o to tutaj chodzi). Myśmy się nimi zajadali z największą rozkoszą, tak samo dzieci koleżanki - małe łapki co i rusz sięgały po kolejny.  Jeśli więc jeszcze świąteczny, albo(...)opuścił, nie znudziły się Wam korzenne aromaty, to serdecznie polecam te maleństwa nawet teraz. Jeśli jednak zużyliście już całą przyprawę do piernika i zamiast cynamonu wolicie w cieście mrożone maliny, zapiszcie sobie ten przepis na przyszłe Święta - gwarantuję, że się w nich zakochacie. Piernikowe ciągutki z migdałami Składniki: (na 30-35 sztuk) 120 g mielonych migdałów 35 g mąki ziemniaczanej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Żołędziowe bułeczki :) 179

bądź mak Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, odstawiamy na 10 minut. W tym czasie do miski wsypujemy pozostałe składniki i po upływie czasu dodajemy drożdże. Ciasto zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut. Dzielimy na 4 części (chyba, że ktoś woli mniejsze bądź większe, wtedy wg uznania), formujemy kulkę, którą lekko spłaszczamy. Nożem nacinamy gwiazdkę, aby bułeczka przypominała(...)żółtko z niewielką ilością wody i smarujemy nim bułki, posypujemy makiem, sezamem. Wstawiamy do piekarnika najpierw na 10 minut na 150*, następnie na 20 minut na 180*. I gotowe. Pyszne i chrupiące pieczywko w sam raz na śniadanko czy kolację :D <-- Tutaj dobrze widać, jak mąka żołędziowa odróżnia się barwą od pozostałych mąk pełnoziarnistych

Zdrowie na języku :P
PIEROGI RUSKIE 138

szpinak kapustę z grzybami sery, ziemniaki z jajkiem , kaszę gryczaną  Najbardziej znanymi i tradycyjnymi są pierogi ruskie które wszyscy uwielbiają :)  ja dzisiaj właśnie zapraszam Was na to pyszne i proste danie(...)białego przeciśniętych przez praskę 1 duża cebula sól, pieprz do smaku 1 serek topiony  Wykonanie :) Do mąki dodać jajko , sól , roztopione masło i wodę , wymieszać i zagnieść. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać jeszcze troszkę mąki , jeśli za twarde dodać ciepłej wody. Jak wiadomo maka mace nie równa .  Ciasto powinno być elastyczne , jeśli nie klei się do rąk

Sama słodycz i szczypta chili
Kilka słów o przezroczystym lodzie. I bułeczki na śniadanie 145

miła, i na śniadanie zaserwowałam ciepłe bułeczki. Połowę upiekłam poprzedniego wieczoru, jak jest podane w przepisie, resztę wstawiłam na noc do lodówki i upiekłam rano - obie partie równie pyszne, a muszę przyznać, że zapach pieczywa rozchodzący się z piekarnika w połączeniu ze świeżą kawą działa wyjątkowo pobudzająco. Polecam więc obie metody. Przepis znalazłam w Brød fra bagels til knækbrød Görana(...)Georga Strachala. Oryginalnie nazywane rundstykker , czyli dosłownie - okrągłe kawałki . Bułeczki wyszły malutkie, okrąglutkie, urocze. Stosunkowo syte. Idealne na leniwe śniadanie. Skusicie się...? Szwedzkie bułeczki Składniki: (na 20 bułeczek) pierwsze ciasto: 300 g mąki pszennej 400 ml mleka 11 g suchych drożdży ciasto właściwe: 350 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 50 g masła dodatkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mission impossible, czyli tort podróżny 131

kilometrów w aucie...? Myślałam długo i intensywnie - bo jednak jest to naprawdę spore wyzwanie. Całość musiała być sztywna, niezniszczalna, a w dodatku smaczna. Hmpf... Biszkopt - standard. Zawsze wychodzi, jest pyszny, idealna baza do dalszych działań. Krem - standardowy, czyli kremówka z serkiem, dodatkowo usztywnione żelatyną, żeby trzymało fason. Dodatek wanilii będzie idealny. Co dalej...? Trzeba przecież dodać jakąś wyraźną smakową nutę(...)przygotuję warstwę malinową. W sklepie jednak malin nie mieli... Zamiast tego nabyłam mrożoną mieszankę jeżyn, jagód i żurawiny, i przygotowałam mus, oczywiście usztywniony żelatyną. Sprawdził się na medal - ciasto było idealnie słodkie, nie nudne. Pycha! Pozostała rzecz najważniejsza - co zrobić, żeby całość przetransportować bez uszczerbku na urodzie...? Z pomocą przyszła mi masa plastyczna z poprzedniego posta. Po pierwsze - dodatkowo usztywniła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KOPYTKA ZIEMNIACZANE 575

Idealne jako dodatek do mięsnych dań, podane z podsmażoną cebulką i/ lub boczkiem stanowią pyszne samodzielne danie. Przepis od babci, która umie je przygotować jak nikt na świecie Składniki: 1 kg ziemniaków obranych 200 g mąki 1 jajko sól morska Kamis młynek Wykonanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości ok.25 minut. Studzimy, przeciskamy przez praskę do ziemniaków, jesli jej nie posiadamy możemy(...)też użyć maszynki do mielenia mięsa. Do gładkiej masy ziemniaczanej dodajemy jajko, wsypujemy mąkę, szybko mieszamy wyrabiając ciasto. Nie wyrabiamy długo, jesli ciasto bierze się zbytnio do rąk podsypujemy jeszcze mąki. Gotowe ciasto rwiemy na mniejsze kawałki, z każdego dłońmi formujemy wałeczki na grubość palca,obtaczamy w mące, ostrym nożem tniemy pod skosem romby. Do 5l garnka wlewamy ok połowę

Z Majeczką w kuchni
Drożdżowe rogaliki 2 133

Rogaliki robiła moja mama, są pyszne , mięciutkie i takie jakie powinny być. Ze słodkim orzechowym nadzieniem rozpływają się wręcz w ustach :)   Składniki: 1/2 kg mąki 5 dag drożdży 150 ml mleka 10 dag margaryny 2 jajka szczypta soli i cukru dodatkowo: gotowa masa kajmakowa w puszce - u mnie orzechowa Przygotowanie: Margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia. Wszystkie składniki wrzucić(...)jednej miski, margarynę oczywiście też i wyrobić jednolite ciasto, tak aby odstawało od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi już swoją objętość, ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na okrągły placek. Dzielimy je na trójkąty, tak jak dzieli się na rogaliki i na szerszym końcu kładziemy masę kajmakową lub inną przez nas wybraną. Zwijamy i kładziemy na blaszce

charlotte gotuje
Chleb pszenny z oliwkami i przyprawą arabską zatar. 137

powstał chleb na pół przygotowany z mąki pełnoziarnistej i pszennej, z zielonymi oliwkami i arabską przyprawą zatar halabi. Chlebek podałam z pastą z pieczonych bakłażanów.  Było pysznie ;-) Buziaki! SKŁADNIKI: - 250 g mąki pełnoziarnistej - 250 g mąki pszennej - 1/3 opakowania drożdży świeżych - 1/3 szklanki oliwek zielonych, pokrojonych w plasterki - przyprawa zatar halabi - sól - 300 ml letniej wody Do miski wsyp(...)dołeczek, włóż pokruszone drożdże zalej  wodą (1/2 szklanki), dodaj 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszaj miejscowo. Odstaw w ciepłe miejsce. Rozczyn musi urosnąć. Podwoi swoją objętość. Po tym czasie zagniatamy ciasto. Na sam koniec dodaj oliwki. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Uformuj warkocz. Ułóż na blaszce i odstaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w piecu

SMYKWKUCHNI
Sernik na zimno z serków homogenizowanych 391

Jako, że mamy piękne, upalne lato nie dogrzewam maleńkiej kuchni piekarnikiem i ciągle popełniam ciasta bez pieczenia. Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych to przepis, który ma już swoje lata, ale wciąż jest aktualny. Co roku spotykam go w wielu domach. Jest bardzo uniwersalny, ponieważ sernik można zrobić z każdymi owocami, a w dodatku jest dość tani i szybki(...)wykonania. Po robieniu śniadaniowych koktajli zostało mi mnóstwo jagód, dlatego moja wersja jest właśnie z jagodami. Pyszna i orzeźwiająca. Smak jaki pamiętam z dzieciństwa. Składniki: 600 g serków homogenizowanych o smaku waniliowym 400 ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 2,5 czubatej łyżki żelatyny 1 galaretka (ja użyłam czerwonej, ale może być dowolna) ok. 200 g świeżych jagód

Poezja smaku
Ciasteczka Bałwanki przekładane kremem śmietankowym 199

właśnie takie foremki na ciasteczka w kształcie bałwana. Synek nie dawał mi spokoju, musiałam więc w końcu je upiec. Upiekłam pyszne kruche ciasteczka z makiem, przełożone cytrynowym kremem. Naprawdę pyszne!! Inspiracja Składniki:  2 i 3/4 szklanki mąki pszennej,  230g masła,  jajko,  szklanka cukru pudru,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  szczypta soli,  2 łyżki(...)przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać szczyptę soli i masło, posiekać nożem. Następnie dodać jajko, mak, nasiona wanilii oraz skórkę startą z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremką w kształcie bałwanka wycinać ciasteczka. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:  200g

Z miłości do słodkości
Strudel z indyczym mięsem mielonym 216

Czy mięso mielone musi by nudne? Mowie stanowczo nie. A dowód na to ze wykorzystanie go może być różnorodne, nietypowe znajduje sie poniżej. Rolada, strudel, zapiekanka

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami 173

dziecka uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki. Do dziś pamiętam jak z wielką niecierpliwością czekałam, aż mama postawi na stole moje ukochane ciasto. A potem były już tylko zachwyty i ... prośba o kolejny kawałek. Teraz to ja stoję za blatem kuchennym i przygotowuje sernikowe pyszności dla moich pociech. Dziś zaserwowałam im śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami. Mój sernik jest(...)nawet na przyjęcie... choć nie ma w nim normalnego sera. Zamiast sera używam jogurtów lub serków homogenizowanych. Ale zapewniam, że Wasi goście nawet się nie zorientują ;) Jeśli jednak wolelibyście pyszny sernik na bazie sera twarogowego polecam Wam przepis na "Brzoskwiniowo-ananasowy sernik na zimno" . Wykonanie jest równie proste, a do tego sernik zachwyca mnóstwem soczystych owoców. Spróbujcie - idealny na deser

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania