Bardzo prosty przepis na pyszną, aromatyczną bułeczkę domową! Składniki: ½ kg mąki krupczatki, 4 jajka, 5 dag drożdży, 20 dag cukru, 3 łyżki mleka, ¾ szklanki oleju, 1 łyżka wódki, 1 duża pomarańcza, 1 aromat pomarańczowy, szczypta soli, tłuszcz do formy, mąka do formy. Wykonanie: Drożdże rozkruszyć z 5 dag mąki, łyżką cukru i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka ubić(...)resztą cukru, dodać mąkę, sok z pomarańcza , olej, wódkę, sól do smaku i podrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto ręką do gładkości, przenieść do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut
Tradycyjna Kuchniawystarczy raz psiknąć i patelnia natłuszczona. Naleśniki z tego przepisu wychodzą mięciutkie, elastyczne, wprost rozpływają się w ustach. Wystarczy posmarować je dżemem, twarożkiem, czy musem jabłkowym i pyszny deser gotowy. Dzisiaj zamieszczam tylko przepis podstawowy, a wkrótce umieszczę moje sprawdzone przepisy na urozmaicone potrawy z naleśnikami w roli głównej, zarówno wytrawne, jaki i słodkie. Składniki na naleśniki- przepis podstawowy(...)smażenia Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą mątewki, na gładką masę pozbawioną grudek. Powstałe ciasto ma konsystencję słodkiej śmietany, odkładamy je na co najmniej 20 minut, by masa odpoczęła i odrobinę zgęstniała. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię (ważne jest by była naprawdę dobrze nagrzana), smarujemy olejem
Rozpustne gotowanieintensywnych kolorach na talerzu. Więc proszę bardzo, oto szpinakowe naleśniki o cudnym intensywnym zielonym kolorze. Do tego dodajmy świeże sezonowe owoce, bitą śmietanę, lub bardziej dietetycznie serek i pysznie danie gotowe. Szpinakowe naleśniki Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 100 g świeżego szpinaku 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju ok.1,5 szklanki mleka 1 szklanka(...)szklankę mleka. Blendujemy bardzo dokładnie na jednolitą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki i dalej blednujemy. Odstawiamy na 30 minut, aby rozwinął się gluten. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta, jeśli będzie za gęste dolewamy nieco zimnej wody i dokładnie mieszamy. Na kuchence mocno rozgrzewamy suchą patelnię o grubym dnie. Mam taką żeliwna, której używam tylko i wyłącznie do smażenia
Kulinarne przygody GatityPyszne drożdżówki ...robione w ekspresowym tempie ..można dać dowolne nadzienie..u mnie jabłka tarte ze słoika.. 50 dkg mąki 75 g masła 250 ml mleka 25g świeżych drożdży szczypta soli 8 łyżeczek czubatych cukru dowolne nadzienie Masło roztopić, dodać letnie mleko. Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach(...)około 10 x 14 cm. Z jednej strony położyć nadzienie a z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć. Ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez 10 minut
Moje domowe kucharzenietylko gołe baby, jeśli gdzieś zauważę." Więc tak naprawdę nie baby tylko babeczki, i nie gołe tylko nadziane budyniem. Prawda, że brzmi dobrze? Babeczki z budyniem... Mmm, pyszne... Identyczne babeczki sprzedawane były w cukierniach, gdy byłem dzieckiem. Chociaż spotkałem się z twierdzeniem, że to tylko warszawski przepis, w innych miastach nie były znane. Ja tam nie wiem, u mnie(...)cukierni. Już tej cukierni nie ma, szkoda. Nie wytrzymała zmian ustrojowych i próby czasu. Ale smak pozostał mi w głowie. Te nasze babeczki to dokładnie ten sam smak. Ciasto kruche, a budyń idealny. Jeśli macie odpowiednie foremki to możecie się zabierać do rzeczy. Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g masła lub margaryny (my użyliśmy margaryny) 50 g cukru pudru
Marder&Marder ManufacturePrzepis na ten piernik dostałam kiedyś od koleżanki. Jest lekko wilgotny (dzięki dodatkowi dżemu w cieście), korzenny, wprost przepyszny! Gotowy do jedzenia tuż po przełożeniu i zastygnięciu polewy czekoladowej, więc idealny tuż przed Świętami :) Wiem, że przepis pochodzi z jakiegoś bloga, ale nie wiem teraz z jakiego, bo przepisałam go do zeszytu-przepisownika, a e-mail z linkiem do niego(...)usunęłam z poczty... Zwykle do tego mojego zeszytu trafiają wypróbowane przeze mnie przepisy, tym razem wpisałam choć jeszcze nie piekłam. Ale dlatego, że wiedziałam jaki jest pyszny - koleżanka (pozdrawiam jeśli to czyta:)) upiekła go na Wigilię do pracy i miałam tę przyjemność go jeść :) Składniki: 125 g masła 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego) 2 łyżki miodu 2 szklanki mąki pszennej
Kolorowy PrzepisownikWalentynkami kojarzy, więc korzystając z chwili spokoju dane j przez Córeczkę posprawdzałam co jeszcze mam, po czym usiadłam, napisałam zarys przepisu i zabrałam się za przygotowywanie romantycznej kolacji :) Było PYSZNIE! :D Składniki: Naleśniki - 4 sztuki: 1 szkl. mąki pszennej 1 szk. wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej szczypta(...)czosnku 1 mała cebula dymka 2 łyżki mrożonych buraków tartych Hortex 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 2-3 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Naleśniki: Składniki ciasta miksujemy. Odstawiamy na pół godziny, aby odpoczęło. Po tym czasie smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Nadzienie: W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek
Kolorowy PrzepisownikPyszne, absolutnie pyszne. Mięciutkie, delikatne naleśniki. Delikatny twarożek, chrupiące pistacje, świeże owoce i do tego wystrzałowy granat. Składniki: ok. 10-12 sztuk średnicy 20 cm 1 jajko, szczypta soli, łyżeczka cukru, 110 g mąki pszennej typ 550 g, 235 g mleka, 30 g śmietanki kremówki, 2 łyżki oleju rzepakowego 1 pomarańcza, 1 grejpfrut, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka wody różanej(...)szczypta kardamonu, pistacje, granat twaróg, śmietanka, cukier Wszystkie składniki naleśników wymieszać ze sobą w misce, ciasto musi być bardzo płynne i gładkie, bez grudek. Naleśniki smażyć na nieprzywieralnej patelni do ładnego zrumienienia. Twaróg połączyć ze śmietanką i dosłodzić do smaku. Pomarańczę i grejpfruta należy wyfiletować, z reszty wycisnąć sok. Otrzymany sok należy wlać do rondelka, dodać wodę różaną, kardamon
Plate of JoyWalentego, czyli Dzień Zakochanych. Z tej okazji pragnę życzyć wszystkim- mniej lub bardziej- zakochanym samej miłości i tylko miłości:) Nie samą miłością człowiek żyje, dlatego proponuję pyszny deser. Rolada biszkoptowa: 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 6 łyżek cukru Przełożenie rolady: 1 słoiczek marmolady Masa: 1 puszka brzoskwiń 1/2 litra śmietany kremówki 1 galaretka(...)sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Obie mąki mieszam razem i przesiewam do masy jajecznej. Blachę wykładam papierem do pieczenia, rozsmarowuję ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 15 min. Gorącą wyjmuję na deskę przykrytą ściereczką i zwijam razem ze ścierką. Odstawiam by dobrze wystygła. Zimną rozwijam, smaruję marmoladą
Ciasteczkowy PotwórWitajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszne faworki staropolskie :) Przepis na te pyszności znalazłam w starej książce kulinarnej. Faworki są mięciutkie i szybko znikają z talerza :) SKŁADNIKI : 450 g mąki(...)łyżka spirytusu olej do smażenia cukier puder do posypania WYKONANIE : Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem , dodać masło , żółtka cukier waniliowy , cukier puder , śmietanę i spirytus . Zagnieść ciasto . Ciasto rozwałkować dość cienko , radełkiem wycinać pasy o szerokości około 3 cm. Następnie wykrawamy romby o długości około 9 cm , w środku robimy nacięcie około 2cm i jeden bok przekładamy przez
Sama słodycz i szczypta chiliidealne dla Was. Ja dodałam do tego zestawu ser pleśniowy, który idealnie łączy słodką gruszkę i chrupiące orzechy, ale oczywiście można do tego użyć dowolnego sera. Jest to pyszna i elegancka przekąska, która zachwyci najbardziej wybrednych gości. Tartaletki gruszkowo-orzechowe Składniki (7 szt): 200 g mąki pszennej 100 g margaryny Palmy z Kruszwicy 1 żółtko szczypta soli 1-2 łyżki(...)octu balsamicznego 150 ml śmietany kremówki 1 jajko garść orzechów włoskich 50 g sera (u mnie pleśniowy) zioła prowansalskie sól, pieprz 1. Z mąki, Palmy, żółtka i soli zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody. Owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na około 30 minut. 2. Gruszki podzielić wzdłuż na ósemki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię grillową
UgotujmyTo.plmoże lepiej nie... I ciężko go za to winić - sernik z rodzynkami jest ryzykowny nawet na spotkaniu Polaków, no chyba że komuś nie przeszkadza, jak jego goście dłubią w cieście i zastanawiają się, jak w elegancki sposób tych rodzynek się pozbyć. Szukałam więc dalej. W Najlepszych sernikach świata trafiłam na dwa, które mi się spodobały - cytrynowy i z malinami. Połączyłam(...)polski akcent, ale konsystencję ma raczej kremową i ciężką. Słodko-kwaśny za sprawą cytryn, niezwykle świeży dzięki malinom. Ja niestety nie mogłam znaleźć świeżych, ale z mrożonymi też był pyszny. Poza Mamą C. wszyscy konsumujący zgodnie stwierdzili, że jest pycha. Mi smakował bardziej od tortu, ale ja na punkcie serników mam jednak lekkiego hopla... Tak czy inaczej - polecam serdecznie. Naprawdę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapraszamy na cykl " Majówka z Aniołami". Na początek pyszna tarta, która wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jako danie główne, jak i na zimno jako przekąska. Muszę powiedzieć, że nam bardzo smakowała. Polecamy:) Składniki: 1,5 szklanki mąki 100g zimnego masła, 1 jajko, 2 łyżki zimnej wody, łyżeczka soli, 6 świeżycgh pomidorów, 3 kule mozzarelli, 1 duza cebula, lub 3 dymki(...)łyżka oliwy z oliwek, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz Wykonanie; Masło, mąkę z solą posiekać z jajkiem i wodą. Zarobić ciasto i wstawić do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy na tartę. Piec około 15 min w 200 stopniach. W tym czasie pokroiić cebulę w krążki i smażyć ją na odrobinie oliwy
Anioły w kuchniZnam kilka przepisów na rogaliki i nie wiem, które są najlepsze: kruche, topione, francuskie czy drożdżowe. Te proponowane dzisiaj przeze mnie - rogaliki drożdżowe - są pyszne i najlepiej przygotować od razu dwie porcje. Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą, masą twarogową lub makową. Składniki: 3,5 g świeżych drożdży 80 g margaryny(...)żółtka 1 jajko marmolada W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodając cukier oraz 3-4 łyżki mąki. Produkty mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto na rogaliki. Ciasto wałkujemy na kształt koła, a każde koło dzielimy na 8 części smarując ją marmoladą. Zwijamy rogaliki. Takie rogaliki posypujemy cukrem i układamy na blasze oprószonej mąką
Salonik smakówPyszne drożdżowe racuchy z jabłkami - chyba każdy je lubi :) SKŁADNIKI 3 jabłka 10g drożdży 125 mąki 2 jajka 200 ml mleka sól 2 łyżeczki cynamonu cukier puder olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Jabłka obieramy, kroimy w plastry i wycinamy gniazda nasienne. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Mieszamy lub miksujemy ze sobą mąkę, żółtka, mleko, łyżeczkę cynamonu i drożdże(...)rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Łączymy z pianą z białek. Maczamy krążki jabłka w cieście i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z pozostałym cynamonem. Możemy udekorować listkami mięty
Moje Kuchenne Rewelacje