Pyszne owsiane ciasteczka z dodatkiem wiśni. Zdrowe i niesamowicie pyszne! Składniki: 200g masła 150g cukru pudru 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka drylowanych wiśni (odsączonych z syropu) Masło ubijamy z pudrem na biały puch, dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane(...)miksujemy. Na koniec dodajemy odsączone wiśnie, łączymy je z ciastem za pomocą szpatułki – mikser mógłby zbytnio rozerwać wiśnie. Gotowe ciasto formujemy w rulon, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę. Rulon tniemy nożem na plasterki i formujemy ciastka. Ciastka pieczemy na złoto w temperaturze 190*C (około 8minut), zostawiamy do wystygnięcia na blaszce. Upieczone ciastka są miękkie, gdy całkowicie
Gotowanie i blogowanieznajdę jakąś inspirację, zapraszam Was dziś na jesienne naleśniki, które podałam chłopakom na obiad. W tych naleśnikach połączyłam kilka smaków: delikatny, waniliowy serek, wyraziste śliwki, chrupiące orzechy. Całość jest pyszna. Idealna na jesienny weekend. Polecam. Składniki: • 2 jajka • 2 szklanki mleka • 1 szklanka wody (może być mineralna gazowana) • 2 – 2,5 szklanki mąki • szczypta soli • 1 cukier waniliowy • olej • szczypta(...)cynamonu (opcjonalnie) Sos śliwkowy: • 6 dużych śliwek • 1 łyżka brązowego cukru • 1 łyżeczka masła • kilka połówek orzechów włoskich Dodatkowo: • serek homogenizowany waniliowy Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe: połączyć trzepaczką 2 jajka, 2 szklanki mleka, wodę i szczyptę soli. Dodać cukier waniliowy (uwaga: cukier dodajemy tylko w słodkiej wersji naleśników, do wytrawnej cukru nie dodajemy). Wsypać mąkę
W mojej kuchniwielu polskich rodzinach. U mnie w domu bardzo często goszczą te bułeczki, ale niestety ze sklepu. Postanowiłam to zmienić i upiec swojej rodzince domową wersję kajzerek. Mówię Wam, są pyszne! Mięciutkie, puszyste, najlepsze tuż po wyjęciu z pieca. Polecam na śniadanko ;) Składniki: (na ok. 15 sztuk) 750 g maki pszennej 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki(...)szkl wody 1 jajko 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Mąkę wymieszać z drożdżami, solą oraz cukrem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego i gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie
Nastoletnie Wypiekanierazem w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie wspólnie wypiekaliśmy pyszne muffinki z serkiem ricotta, dodatkiem imbiru i soku z pomarańczy. W przepisie zaproponowano suszony imbir, ja natomiast wykorzystałam świeży. I to był bardzo dobry wybór. Dodatek świeżego imbiru nadaje muffinkom cudownego, orzeźwiającego posmaku. Choć jest intensywny w smaku, świetnie współgrał z aromatyczną pomarańczą i łagodnym serkiem ricotta. Gdzieniegdzie dało się(...)wyczuć pikantne drobinki niezbyt dobrze startego imbiru, co nadawało ciastu odrobinę ostrości. To pierwszy mój wypiek ze świeżym imbirem i jestem naprawdę mile zaskoczona. Muffinki wyszły super! Miękkie, puszyste, aromatyczne i wilgotne jak lubimy. Przepis pochodzi z bloga Miłość w brzuchu mam . Ja go nieznacznie zmodyfikowałam. Muffinki pomarańczowo imbirowe z ricottą Składniki na 12 muffinek: 240 g mąki
Mia Cucina Sofietamoja druga dzisiejsza propozycja walentynkowa- pyszne kruche ciasteczka. Ciastka są szybkie, łatwe do przygotowania i do tego rozpływają się ustach. Doskonałe na dzisiejsze święto. SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 150g masła, 3 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, szczypta proszku do pieczenia, marmolada różana, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder(...)oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Foremką w kształcie serca wykrawam w cieście serduszka. Połowę serduszek układam na blaszce. W drugiej połowie robię na środku mniejszą foremką małe serduszka. 3. Ciasteczka piekę około 12 minut w temperaturze 170 stopni. 4. Ciasteczka z otworami posypuję cukrem pudrem, natomiast całe serduszka smaruję marmoladą. Ciastka z marmoladą
Tradycyjna kuchnia KasiKrokiety to pyszne danie, trochę pracochłonne ale bardzo pożywne. Na wierzchu chrupiące a w środku nadziane pysznym farszem. Najlepiej smakują z filiżanką czerwonego barszczu. składniki: naleśniki 4 szklanki mąki 0,5 l wody może być gazowana 0,5 l mleka duża szczypta soli mała szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju farsz 800 g pieczarek 400 g żółtego sera(...)duze cebule sól majeranek oraz jajka i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować aby nie było grudek i odstawić. Ciasto nie powinno być zbyt gęste aby podczas smażenia swobodnie rozpływało się po patelni. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na oleju zeszklić
Monia miesza i gotujemojej mamy Wykonanie W misce ucieramy masło z cukrem na jednolitą masę. Dodajmy jajka, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy mikserem aż połączą się dokładnie. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy cukier waniliowy i orzechy, do drugiej kakao. Do wyłożonej papierem podłużnej blaszki wykładamy najpierw warstwę białą, a na nią ciemną- kakaową. Keks mojej(...)mamy Keks mojej mamy Keks mojej mamy Cisto pieczemy ok. 40 min w 180 st C. Keksa można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową ale sam jest równie pyszny. Keks mojej mamy
Pyza i SurówkaKorzystam ze szparagów póki są jeszcze dostępne i kombinuję coraz to nowe dania - dziś kolejna tarta. Tarty to dania idealne: szybkie, proste i pyszne! Uwielbiam smak i aromat suszonych wędlin a szynka szwarcwaldzka jest jedną z moich ulubionych. Idealnie pasuje do tarty ze szparagami gdyż nadaje szparagom specyficznego, lekko słonawego smaku - pychota! Polecam - tarta ładnie się prezentuje i można(...)jeść zarówno na ciepło jak i zimno. W wersji mini idealnie się sprawdzi jako oryginalna przystawka. Tarta ze szparagami i szynką szwarcwaldzką Składniki: Ciasto: 1 żółtko 100 g mąki 65g zimnego masła 1 łyżeczka kwaśniej śmietany szczypta soli Nadzienie: klika szparagów obranych i blanszowanych (patrz poprzedni przepis) tyle samo plastrów szynki co szparagów 5 łyżek śmietany żółtko łyżeczka startego parmezanu
sierotka maRysia w kuchnichudego sera białego 300 ml kefiru 3 łyżki cukru cukier waniliowy truskawki Przygotować naleśniki , rozbić jajko, rozmącić , dodać mleko, cukier, sól i wodę oraz mąki tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej śmietanki. Usmażyć małe naleśniki na patelni do pancakes lub ewentualnie normalne duże. Ser i kefir włożyć do miski, dodać cukier i cukier waniliowy, dokładnie zblendować na puszystą gładką masę(...)Przełożyć do dekoratora do kremu i nakładać niewielkie porcje kremu na brzegu naleśnika, ułożyć kilka truskawek , dać jeszcze pasek kremu i przykryć sprawiając wrażenie obficie nadzianych naleśników. Pyszne i nisko kaloryczne
Gotowanie jest łatweKolejne Wypiekanie na śniadanie i znów Madzia i Paweł są gospodarzami tej fajnej akcji wspólnego pieczenia ..tym razem zaproponowali pyszne bułeczki...polecam..kto jeszcze nie piekł niech je zrobi.. 170 g mąki pszennej typ 650 [ u mnie 450] 320 g mąki graham (typ 1850) ok. 315 ml wody 2 łyżeczki drożdży instant [ 20-25 g świeżych(...)łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Wszystkie składniki połączyć ze sobą i przez około 10-15 minut wyrabiać ciasto.Jeżeli uznamy, że ciasto jest jednak zbyt rzadkie -dosypać troszkę mąki, jak za twarde to odrobinę wody. Po wyrobieniu przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba
Moje domowe kucharzenie"Mam kilka bananów, chcesz shake'a ? -Nie mam ochoty, a nie możesz zrobić czegoś innego? Oczywiście, że tak, tylko na co masz ochotę? - Na chlebek bananowy
Słodkie PrzyjemnościKażdy zna ptysie. Kiedyś Jolanta Kwaśniewska uczyła jak z gracją je jeść (np. na proszonych obiadach/kolacjach). I wiecie co? Nie da się Ptysie się je ze
Wypieki i RumieńceJakiś czas temu robiłam ten chlebek nadziewany szpinakiem i serami. Postanowiłam ten przepis wykorzystać do innego wypieku, a mianowicie zrobić małe rolowane bułeczki idealne na przekąskę
Bernika - moj kulinarny pamietnikSezon na cukinię już się zaczął. Póki jest młoda (i dzięki czemu nie wymaga obierania) polecam wykorzystać ją do zrobienia pysznej i chrupiącej tarty. Zapach unoszący się w domu podczas jej pieczenia, powoduje, że nie możemy się doczekać, kiedy będzie już na naszym stole. Tarta z cukinią, dymką i szczypiorkiem zasmakowała nam tak bardzo, iż w przeciągu jednego tygodnia musiałam(...)zrobić drugi raz :) Tarta świetnie smakuje na ciepło, ale również na zimno (można ją zabrać np. do pracy). Składniki ciasta: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 50 g ostrego żółtego sera (np. cheddar) Składniki farszu: 3 średnie cukinie lub dwie duże 50 g masła 1 pęczek dymki 1 pęczek szczypiorku 3 jaja
Moja Delicjaprzepadam za tego rodzaju imprezami, raz byłam - wystarczyło:/), za to umieszczam relację z Włościańskiego Jadła - gorąco polecam! Niejeden weganin czy wegetarianin znajdzie tutaj mnóstwo inspiracji, zje wiele pysznych, ekologicznych i tanich dań i przekona się, że warto zainteresować się kuchnią regionalną w swojej okolicy. Włościańskie Jadło organizowane jest corocznie w Giedlarowej k. Leżajska (maj/czerwiec, w tamtym roku było(...)Ceny wahają się od 0,50 zł do kilku złotych za sztukę lub porcję dania. Jedzenie przygotowywane jest przez Koła Gospodyń Wiejskich. W tym roku było wyjątkowo dużo ciast, ale kto dobrze poszukał znalazł też inne smakołyki... Kluski ziemniaczano-jaglane z cebulką (podobne do tej zapiekanki ), bardzo smaczne i sycące. Gołąbki ale w innej wersji: niezawinięte w liście kapusty
Qlinarnie i Qlinarnie