pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:728/1162)

Szybki chleb pszenny z nasionami lnu 153

napiszecie mi że ten to jest wspaniały i smakował wybornie. Dziś bochenek który dla mnie jest wspaniały i smakuje wybornie, może i Wam przypadnie do gustu. Prosty w wykonaniu, pyszny w konsumpcji, polecam. Szybki chleb pszenny z nasionami lnu.                     Składniki: ( keksówka 26 x 12 góra ) 500 g mąki pszennej(...)wody Mąkę wsypałam do miski, wkruszyłam drożdże, dodałam cukier, sól i nasiona lnu, wymieszałam. Teraz do miski wlałam wodę i wymieszałam tak aby składniki się połączyły. Odstawiłam miskę z ciastem w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Potem wysmarowałam masłem i wysypałam mąką keksówkę 26 x 12 i przełożyłam wyrośnięte ciasto do niej wyrównując wierzch. Odstawiłam ciasto

Moje Małe Czarowanie
Fondant czekoladowy i Światowy Dzień Czekolady 169

Uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat. Występuje w coraz to bardziej wymyślnych odsłonach. To już nie tylko ciasta, pralinki czy lody, ale również piwo, mydło, a nawet masaż! Trudno się dziwić temu szaleństwu, ponieważ czekolada bardzo długo czekała na swoje odkrycie. Co prawda, czekoladowym napojem raczyli się już Majowie i Aztekowie, ale ziarna kakaowca dopiero na początku(...)wieku przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb z jednej ze swoich wypraw. Następnie musiało minąć kilkaset lat, zanim w Niemczech powstała pierwsza tabliczka czekolady. Poza tym, że jest pyszna, ma pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Nie można pominąć jej wpływu na wyraźną poprawę nastroju. Nasza "bohaterka" doczekała

Smakowity Blog Kulinarny
Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą 213

wieku pieczony z wiśniami( w tej wersji również gorąco polecam, jest to bowiem niezwykle proste i szybki danie) w wersji na słono jest jednak równie pyszny! Składniki: na 4 porcje 4 plastry schabu bez kości 2 jabłka 2 pomidory kilka gałązek świeżej kolendry 1 czerwona cebula 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz(...)kubka śmietany 30% 0,5 kubka mleka 3,2% 1 op serka feta 250 g pomidorków koktajlowych oregano Przygotowanie: jajko, śmietanę oraz mleko ucieramy trzepaczką w miseczce, przesiewamy mąką, ciasto powinno mieć gęstszą konsystencję niż naleśnikowe fetę kruszymy, dodajemy do ciasta pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy, nakłuwamy wykałaczką, oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pomidorki, podsmażamy Podsmażone pomidorki przekładamy do dwóch niewielkich

Luźna Kuchnia
Karnawałowe róże z konfiturą malinową 206

już wiadomo w ten dzień pączki, chrusty i wszelakie oponki nie tuczą, a przynajmniej my wyznajemy taką zasadę. Z tej właśnie okazji chciałyśmy zaprosić Was na pyszne różyczki z nadzieniem malinowym. Karnawałowe róże z konfiturą malinową SKŁADNIKI: 20 dag mąki tortowej 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka masła 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)cukier puder do dekoracji konfitura malinowa do dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy mąkę dodajemy jogurt i mieszamy, następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, żółtka i masło i zagniatamy ciasto (ja użyłam robota w kilka chwil było gotowe). Następnie ciasto uderzamy energicznie drewnianą łyżką bądź wałkiem przez około 10 minut uklepując je. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na kwadrans

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
kubba 245

Imienniczki ...Dziękuje Jadziu R.To prosty, choć dość czasochłonny przepis Ale warto trochę się pomęczyć - po pierwsze kubbę można zjeść także następnego dnia, a po drugie to oryginalne i pyszne danie. Oto przepis(...)Sposób przyrządzenia: - ugotować ryz na sypko z kardamonem ,lub szafranem aby mial ładny kolor - ugnieść ryż,--Arabowie ugniataja denkiem butelki--zeby sie kleil. ryż (musi być kleisty) na ciasto, dodać sól, pieprz - podsmażyć na patelni grubo mielone mięso wołowe z dodatkiem posiekanej cebuli i czosnku,dodac drobno pokrojona natke 2-3 łyżki rodzynek ,szczypte cynamonu, - wystudzić nieco ryżową papkę, ulepić

w mojej kuchni
Dyniowe bułeczki 193

odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-10 godzin. Następnie dodajemy do zaczynu resztę składników i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przekładamy do naoliwionej miski i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny. Następnie formujemy bułeczki, układamy na blasze i pozostawimy na pół godziny do napuszenia. Smarujemy mlekiem i posypujemy obficie sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)wersji bułeczki mona podawać zarówno z wytrawnymi jak i słodkimi dodatkami. Mi smakują najbardziej z serkiem wiejskim i dobrym pomidorem. Zwiększenie ilości miodu lub dodanie cukru zmieni je w pyszne drożdżówki. Polecam również nadziane ulubioną konfiturą lub czekoladą:).   *jeśli puree będzie bardzo wilgotne możemy zredukować ilość mleka

Zapiski Młodej Żony
Moskole z masełkiem czosnkowo-pietruszkowym i bryndzą 248

Banalnie proste a do tego naprawdę pyszne. Rozpływające się na nich czosnkowo-pietruszkowe masełko i dodatek bryndzy którą uwielbiam to prawdziwe niebo w gębie :) 1 kg ziemniaków 0/5 szklanki maślanki 300 g mąki pszennej spora szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 50 g masła 2 ząbki czosnku bryndza łyżka suszonej pietruszki Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy(...)całkowitego ostudzenia, ugniatamy dokładnie i dodajemy do nich mąkę, maślankę oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto, w razie gdyby się kleiło dodajemy trochę mąki. Formujemy niewielkie placki grubości max. 1 cm i smażymy je na rozgrzanej suchej patelni. Od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę. Masło ucieramy w moździerzu z pietruszką oraz drobno posiekanym czosnkiem. Gotowe moskole podajemy z takim masełkiem

Mienta blog
Oponki z twarogu 169

szczypta soli - aromat migdałowy - olej do smażenia - cukier puder do posypania   Twaróg rozgniatam. Dodaję przesianą mąkę, sodę, sól, żółtka, śmietanę, cukry, spirytus lub ocet i aromat migdałowy. Wyrabiam ciasto. Gotowe, rozwałkowuję na grubość 1-1,5 cm. Foremką (można szklanką) wykrawam kółka, a kieliszkiem środki. Smażę we frytkownicy (można w szerokim, niskim rondlu), do zrumienienia – oponki i małe(...)nadmiaru tłuszczu, na papierowych ręcznikach, następnie posypuję cukrem pudrem. Najlepsze są, oczywiście, na świeżo. Ostatecznie, to tłusty czwartek, więc możemy poddać się beztrosko ich jedzeniu. Oponki z twarogu, pyszne, mięciutkie – kęs, za kęsem… smacznego. Wydrukuj przepis The post Oponki z twarogu appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Dufinki 219

białek, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub matą) wyciskamy porcje ciasta formując rozetki. Przy użyciu pędzelka smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne dufinki pasują do obiadu, na specjalne uroczystości… i nie tylko(...)wszelkich mięs, czy jak u mnie – do jajek sadzonych w krążkach papryki i surówki ze szpinaku. Oczywiście do tego kubek świeżej maślanki. Wytworne, pięknie się prezentujące i pyszne ujmą swoim wyglądem i smakiem domowników, gości… i nie tylko. Na pewno będą ciekawym urozmaiceniem posiłku. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Dufinki appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Knekkebrød - czerwcowa piekarnia 160

norweski  K nekkebrød, a przepis wybrała dla nas  Marzena z bloga  Zacisze kuchenne .Chlebek, mimo moich uwag podanych na końcu przepisu, wyszedł pyszny, smakował bardzo wszystkim domownikom, i tym dwu i czteronożnym :) No to do roboty! przepis kopiuję od Amber Składniki : 200 ml otrębów pszennych 200 ml płatków owsianych 200 ml pestek dyni(...)słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko  równą warstwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut. Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze

Stare Gary
Ciastka budyniowe 356

Ciastka upieczone na podstawie przepisu zamieszczonego przez inulę na cincin.cc. Są kruche i pyszne. Można nadawać im dowolne kształty i dekorować wg własnych upodobań, a tym samym dostosować do każdej okazji. Polecam. 5 opakowań budyniu waniliowego (można użyć malinowego lub czekoladowego jeśli chcemy mieć kolorowe ciasteczka) 3 jajka 1/2 torebki proszku do pieczenia 35 dag masła 50 dag mąki tortowej(...)cukru pudru Dodatkowo: marmolada do sklejania ciastek czekolada lub lukier do dekoracji cukier puder Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Wychodzi dosyć klejące. Zawinąć je w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać ciastka o dowolnym kształcie. Układać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze

Praktyczna pl
Kolorowe Ciasteczka z Lentilkami 242

Proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym kolorowe, efektowne i pyszne ciasteczka z lentilkami. Żadne dziecko nie przejdzie obok nich obojętnie. Ciasteczka idealnie pasują na przyjęcia, kinderbale, pikniki itd. Kolorowe Ciasteczka z Lentilkami - Składniki (ok. 20 dużych ciasteczek): 180 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 125 g masła 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy jajko płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia  ok. 120 g lentilków (lub innych kolorowych draży) Kolorowe Ciasteczka z Lentilkami - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Umieszczamy w lodówce na ok. 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy za pomocą niedużej szklanki krążki, które następnie przekładamy na papier do pieczenia.  Na każde ciasteczko wykładamy cukierki lekko dociskając

Słodka Strona
Jagodowa miłość 163

internecie - przepraszam, ale kompletnie nie pamiętam, gdzie - wyczytałam, że boki tortownicy prze pieczeniu sernika należy posmarować masłem. Dzięki temu masa nie przyklei się do formy, a więc przy stygnięciu ciasto nie popęka. W dodatku opadnie równo i nie będzie dołka . Przetestowałam - i wiecie co? To naprawdę działa! Brzegów niemal nie musiałam odkrawać, sernik jest prosty jak stół i wygląda zdecydowanie(...)pewnie zna ten patent, a jeśli nie - polecam. Takie proste, a jakie skuteczne! A teraz już zapraszam na sernik. Bo mimo pewnych niedociągnięć, jest naprawdę smaczny - zwarty, kremowy, z pyszną śmietanową polewą, którą uwielbiam. Sernik jagodowy z polewą śmietanową Składniki: (na formę o średnicy 26 cm) spód: 140 g ciastek digestive 75 g masła masa serowa: 800 g twarogu 3krotnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PIERNICZKI Z POWIDŁAMI 172

odstawiamy w chłodne miejsce na 5-6 tygodni. Po upływie wyznaczonego czasu na leżakowanie przenosimy ciasto na stolnicę (blat kuchenny) posypany mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok 5mm (ja podzieliłam sobie ciasto na 4 części i każdą wałkowałam oddzielnie) i wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy niewielką ilość powideł i przykrywamy drugim kółkiem. Foremką o dowolnym kształcie (z braku foremek(...)kółek wycinamy pierniczki.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180st ok 10-12minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem lub polewą... chociaż dla mnie pyszne są i bez tych dodatków :-) Na lukier: 1 białko  jajka 1 szkl cukru pudru 2 krople olejku migdałowego Na polewę czekoladową: 250 g gorzkiej czekolady 2 - 3 łyżki

Walijskie Pichcenie
Czekoladowo-jagodowe pierogi ^^ 132

razie delektuje się tym spokojem :D Dziś miałam na 9.50 do 13.30. Ze względu na tak dużą ilość czasu rano, zrobiłam moje pierwsze śniadaniowe pierogi. Były na prawdę pyszne, w każdym pierogu czekała na mnie płynna czekolada i... jagody :P Po prostu niebo... nigdy nie myślałam, że pierogi mogły by mi tak zasmakować :P ~ Pierogi z jagodami, czekoladą, miodem, cynamonem(...)pszennej pełnoziarnistej ~40ml gorącej wody jagody czekolada/krem czekoladowy sól +150g jogurtu naturalnego, cynamon Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy, szczyptę soli, wodę i mieszamy drewnianą łyżką na gładką masę. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego kładziemy jagody, kawałki pokruszonej czekolady (może być krem czekoladowy) i zlepiamy rogi. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez

Kuchenny Skrawek Nieba