Pysznie i zdrowo! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 banan - 6 łyżek wiórek kokosowych - 1/2 szklanki maki owsianej - 1 jajko duże - 3/4 szklanki mleka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia W misce wymieszaj za pomocą trzepaczki: mąkę, mleko, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i żółtko. Białko ubij na sztywno dodaj do masy i wymieszaj. Banana kroimy w grube plastry zanurzamy w cieście
SMYKWKUCHNIpysznie to jeszcze zdrowo :) Botwina jest bardzo cennym źródłem błonnika, zawiera dużo kwasu foliowego i jest niskokaloryczna. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D dlatego przyrządzając sosy do dań pamiętajcie o tym. Sos na bazie jogurtu będzie o wiele zdrowszy od takiego z majonezem! ciasto
Mienta blogPyszny prosty chleb na zaczynie. Potrzebujemy: Zaczyn: 150g mąki pszennej 130g ciepłej wody 5g świeżych drożdży Do miski wsypać mąkę. W wodzie rozpuścić drożdże i wlać do miski z mąką. Uwaga: woda ma być ciepła nie gorąca. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawić na 12 - 18 godzin. Zaczyn najpierw urośnie, a później opadnie. Zaczyn trzymamy w pokojowej temperaturze. Ciasto: 350g
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/ciasto, robię koktajle, ale również wykorzystuję do obiadu, gdy nie mam czasu na długie stanie przy garnkach, albo gotowanie się w kuchni. W dni kiedy wolę iść na spacer, albo za oknem jest plucha, a ja chcę wnieść trochę lata do domu. W takie dni przygotowuję makaron z truskawkami i twarogiem. Jak dla mnie danie bardzo sycące, jednocześnie pyszne. Zajadałam
dom-agi.plnaleśniki budyniowe, wiedziałam, że muszę je wypróbować. Moje przeczucie mnie nie zawiodło - zakochałam się w nich od pierwszego gryza! Niesamowicie delikatne i pachnące, idealne do słodkich dodatków (choć pysznie smakują też bez niczego)- nadają się na śniadanie, lekki obiad, podwieczorek i kolację. Po prostu rewelacja :) SKŁADNIKI: (na 2 zwykłe lub 3 cieniutkie naleśniki) 1 jajko 1/2 szkl mleka paczka budyniu(...)smak dowolny 1 łyżka mąki 1/2 łyżki cukru 1 niepełna łyżka oleju szczypta proszku do pieczenia 1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką ręczną lub mikserem. Ciasto wyjdzie naprawdę rzadkie ale takie ma być:) 2. Na dobrze rozgrzaną suchą patelnię wylać połowę ciasta (lub 1/3 jeśli naleśniki mają być cieniutkie). Smażyć na małym ogniu (gdy ciasto zgęstnieje szybko
Kto ugości moich gości?Pyszne, wilgotne i pełne jabłek - muffiny. Przygotowanie trwa kilka chwil, pieczenie również, a ten smak - niebo w gębie! Muffiny są wilgotne w środku i można je podać również z kruszonką. Ja przyznaję się bez bicia, robiłam je w pośpiechu i o kruszonce zapomniałam. Przy kolejnym wypieku - na pewno nie pogardę kruszonką np cynamonową, jaką znajdziecie w przepisie na ciasto drożdżowe
CookYourselfpyszne, mięciutkie, wilgotne - po prostu idealne! Ciężko się od nich oderwać. Upiekłam je w sobotę wieczorem więc część ocalała na niedzielę - okazało się że na drugi dzień są jeszcze lepsze! Idealnie nadają się na wszelkie przyjęcia, pikniki, kinderbale, a także na wycieczki lub drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Smak jabłek nie jest wyraźnie wyczuwalny a nadają one ciastu wspaniałej
Kto ugości moich gości?pysznie. Moja dzisiejsza forma relaksu to - piżamowy strój i leżenie w łóżku, czasem tak można ;) Miłego dnia! Składniki 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 jajko słoiczek ulubionego dżemu Sposób przygotowania Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko, olej wymieszać. Ciasto
pink envelopepyszne możecie mi wierzyć. SKŁADNIKI: 1kg mąki 1/2l mleka 1/3 kostki masła 5 łyżek cukru 5 dkg drożdży 3 jajka cukier waniliowy szczypta soli WYKONANIE: Do miski wsypać cukier,cukier waniliowy,sól,rozkruszone drożdże,rozmącone jajka, Następnie dodać roztopioną,ciepłą margarynę i lekko podgrzane mleko, Wszystko wymieszać aż do rozpuszczenia się drożdży, Następnie stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto
Kuchnia Beatyciasto rozsypywało się, dlatego nie wałkowałam jak zwykle, a kroiłam w plastry. Gotowy spód wkładam do rozgrzanego piekarnika - 180 stopni na 15 minut. Następnie do farszu dodaję pomieszane białko z jogurtem, łączę dokładnie, wykładam na podpieczony spód, posypuję serem feta (kostka) i piekę jeszcze niecałe 15 minut. Gotowe ! Oczywiście najlepiej zjeść na ciepło, ale na zimno jest równie pyszna ! SMACZNEGO
Życie na widelcupyszne :) ~ Placki żytnie z makiem na jogurcie naturalnym ~ Składniki: 50g mąki żytniej 150g jogurtu naturalnego 5g świeżo mielonego siemienia lnianego łyżka maku mniej niż 1/2 łyżeczki sody ewentualnie słodzidło Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Jeśli masa będzie za gęsta (u mnie była) możemy dodać trochę maślanki/kefiru. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy na nią porcje ciasta
Kuchenny Skrawek Niebapyszne" oraz ilość zjedzonych sztuk ;) w smaku przypominają mi trochę faworki! Są naprawdę smaczne także jeśli ktoś ma dzieci to polecam. Składniki: 450 g mąki 250 g masła 150 g cukru pudru 3 żółtka aromat waniliowy (kilka kropli) skórka z 1 cytryny Sposób przyrządzenia: Na stolnicę przesiewamy mąkę oraz dodajemy masło. Następnie wykładamy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto, które
upichcicCiasta i ciasteczka" i zaczęłam poszukiwania. Pierwsza strona, druga i...ani widu ani słychu. Zmarszczyłam brwi i, z coraz mniejszym spokojem, rozpoczęłam przegląd pozostałych etykiet. NIE MA! Nie mogłam uwierzyć, że jeszcze nie wrzuciłam posta z tym przepisem. Chlebek bananowy to ulubiony deser mojego Marcina, co w sumie niezmiernie mnie cieszy, bo jest BANALNIE PROSTY. I do tego pyszny
Gotowanie to kochanieciasta z piekarnika (nie obawiajcie się, że trochę opadną), zdjęłam papilotki, odwróciłam pustym denkiem do góry i napełniłam uprażonymi jabłkami. Dosłownie na chwilę wstawiłam jeszcze do piekarnika, aby lekko zapiec i podrumienić brzegi. Można podać na śniadanie lub jako deser. Moje były z prażonymi jabłkami, ale kilka sztuk napełniłam bitą śmietaną. To propozycje są na słodko, ale również pyszne będą
mojewypiekiinietylkopyszne naleśniki, na które przepis znalazłam w książce Specjały kuchni domowej z Biblioteczki Poradnika Domowego. Polecam! Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli 2 łyżki oleju 2 jajka Farsz: 20 dag półtłustego sera białego 2 jajka 2 łyżki masła łyżka posiekanego koperku łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto miksujemy
Kuchnia domowa Ani