kucharek. Kruche ciasteczka, które są robione z miękkiego masła rozcieranego drewnianą łyżką, ja użyłam takiej starodawnej drewnianej łyżko-kuli, która wydawała mi się idealna do tego przepisu. Ciasteczka wyszły pyszne, takie jakie powinny być. Błyskawiczne w przygotowaniu i błyskawiczne w zjedzeniu Składniki: - 100g miękkiego masła – 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego) – 2 łyżki cukru(...)wszystkimi pozostałymi składnikami przepisu (oprócz mąki i cukru pudru) rozetrzeć (najlepiej drewnianą łyżką) na jednolitą lekko puszystą masę. Dosypać mąki i zagnieść dość miękkie lecz nieklejące się do rąk ciasto (jeśli się klei podsyp więcej mąki). Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Wyjąć, odrywać kawałki, ocieplać zagniatając parę razy ciepłymi rękami. Wałkować na lekko oprószonej
dom-agi.plBabeczki kawowe- wykonane przez Domowe Torty Delikatne babeczki kawowe, które smakują pysznie nawet bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak postanowicie je udekorować- możecie to zrobić na wiele różnych sposobów (ze względu na swój charakterystyczny płaski wierzch są idealne do zdobienia artystycznego). Z owocami, z kremem, z bita śmietaną, a może z lukrem? …wybór należy do Was! Smacznego SKŁADNIKI NA BABECZKI(...)kolejno po jednym jajku (cały czas miksując). Przerywamy miksowanie- dodajemy mąkę- którą najpierw łączymy ręcznie z pozostałą masą, po czym ponownie miksujemy, aż masa będzie gładka i kremowa. Wkładamy ciasto do foremek- do wysokości max 2/3 foremki (nie więcej! ) Pieczemy 15 do 20 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, przynajmniej
Domowe Tortyjest gorsza od faszyzmu. Eh... dzisiaj to mam chyba pretensje do całego świata... Na pocieszenie pozostaje mi kawałeczek (no dobra, spory kawał) czekolady, a dla Was zostawiam przepis na pyszne jagodzianki. W zeszłym roku także piekłam jagodzianki, jednak nie byłam z nich na tyle zadowolona, aby podzielić się z Wami przepisem. W tym roku zrobiłam drugie podejście. Skorzystałam z tego(...)ledwo zauważalne. Bułeczki upiekłam z połowy porcji. Wyszło mi 6 sporych jagodzianek, ale z powodzeniem można zrobić 8 mniejszych. Gorąco je polecam póki dostępne są świeże jagody :) Składniki: Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 25 g cukru 13 dag świeżych drożdży 40 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli 1 małe jajko 1 łyżeczka skórki startej
My simple kitchenŚwięta coraz bliżej...w związku tym w domu coraz częściej pachnie korzennymi przyprawami, które używamy do dań i wypieków. Ciasteczka korzenne, w tym również te troszkę
Z Majeczką w kuchniWielu z Was pewnie kończy śniadania lub zasiada do Wielkanocnego stołu. W związku z tym chciałabym Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia, zdrowia, szczęścia i obfitości od Zmartwychwstałego
Gotuję TestujęDzisiejsze ciacha są miękkie w środku i z pełną odpowiedzialnością twierdzę, że śmiało wytrzymają tydzień w puszce, a przynajmniej mam nadzieję, że wystarczą do piątku. O
greenscarfSernik został upieczony na pewna imprezę, udało mi się ukroić z niego pasek by pokazać Wam jak wygląda w środku. Reszta wyszła z domu. Stąd nie
Z Kuchni Do KuchniUwielbiam muffiny; za ich łatwość i szybkość wykonania, dekoracyjność i wygodę w podawaniu; za niezliczoną ilość kombinacji smakowych... Dziś delikatne muffiny z serkiem ricottą, z aromatem
6nieboŚwięta bez piernika ?! O nie! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny, szybki piernik, który przygotowałam w zdrowszej wersji. Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę pełnoziarnistą oraz
Ostra na SłodkoPrzepis na ten oszukany sernik jak pisze autorka znalazłam u Ani [ klik ] i zauroczył mnie bardzo gdyż ja jestem sernikowym pożeraczem więc czemu tego z makaronem
Moje Małe CzarowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drożdżówki z śliwkami i kruszonką. Zrobiłam je z mrożonych śliwek, w sezonie możecie zrobić je ze świeżych
Marta GotujeKlasyczny suflet to znane danie francuskie, które podaje się na ciepło zaraz po upieczeniu. Przygotowałam go w wersji deserowej, z białym serem. Wbrew obiegowej opinii przygotowanie
e-PrzepisyKulinarneKlasyczny suflet to znane danie francuskie, które podaje się na ciepło zaraz po upieczeniu. Przygotowałam go w wersji deserowej, z białym serem. Wbrew obiegowej opinii przygotowanie
e-PrzepisyKulinarneJuż miałam napisane "kruszonka z rabarbarem", ale skasowałam i wróciłam do "crumble z rabarbarem". Lepiej brzmi i wszyscy wiedzą o co chodzi
bistro mamaMam takie smutne wrażenie, że niestety lato powoli nas będzie opuszczało, za oknem coraz chłodniej, a dziś jeszcze na dodatek szaro i buro... W związku z
Kulinarne przygody Gatity